Automatski mjenjači, sve o njima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

AdnanSA

#1 Automatski mjenjači, sve o njima

Post by AdnanSA »

Razmišljao sam da iduče auto bude sa automatikom ili robotiziranim ručnim mjenjačem kako ih već nazivaju pa šta je to što se može preporučiti da bude dobro i pouzdano i ne previše skupo za opravku. Vozio sa novog Passata sa DSG i 2.0 TDI i ide i šalta kao san. Također i Citroen C5 sa 2,0 HDI i automatikom sa 6 brzina(klasični)Nije baš kao DSG ali nije ni loš, sasvim ok.
DSG,Multitronic, Salespeed, DuaLogic, Easytronic, klasični automatici na šta pare potrošiti a da se čovjek ne prevari.
hairlija_sa

#2 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by hairlija_sa »

ja sam vozio ford mondeo sa tiptronic mjenjace, i vjeruj mi da nikada nisam imao problema sa njim. da mi nije covjek slupao auto jos bi se vozao u njemu. sljedece auto koje budem uzimao bice isto sa automatskim mjenjacem.
sto se tice odrzavanja, jednm sam mu promjenio ulje i po rijecima majstora iduci put bi bio nakon predjenih 90 000 Km.
johntra

#3 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by johntra »

Zanimljiva tema, u svakom slučaj...mene zanimaju iskustva sa Renault automaticima, PSA i AR mjenjačima...mada je to sve većinom Aisin varijanta...doduše ne znam da li u novim Renault modelima isto ide Aisin...
AdnanSA

#4 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by AdnanSA »

Ako bude konstruktivno moglo bi se ponešto i naučiti.
jefferson

#5 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

AdnanSA wrote:Razmišljao sam da iduče auto bude sa automatikom ili robotiziranim ručnim mjenjačem kako ih već nazivaju pa šta je to što se može preporučiti da bude dobro i pouzdano i ne previše skupo za opravku. Vozio sa novog Passata sa DSG i 2.0 TDI i ide i šalta kao san. Također i Citroen C5 sa 2,0 HDI i automatikom sa 6 brzina(klasični)Nije baš kao DSG ali nije ni loš, sasvim ok.
DSG,Multitronic, Salespeed, DuaLogic, Easytronic, klasični automatici na šta pare potrošiti a da se čovjek ne prevari.
Aisin je ogroman dobavljac mjenjaca. Vrlo su pouzdani, ali naspram ZF, Borg-Warner, Getrag mjenajca, ipak su klasa ispod kada je u pitanju voznja.
Onako kako ja stvari vidi (posjedujem auto sa DSG i sa Aisin mjenjacem:

1. DSG:
Prednosti: Mjenjanje brzina za 6 milisekundi, manji gubitak snage izmedju motora i tockova, manja potrosnja, poboljsanje performansi malih motora kroz brze izmjene.
Mane: Mjenjanje specijalnog ulja svakih 50-70,000km (zavisno od verzije). Vrlo komplikovani za napraviti sa puno pokretnih djelova cime se povecava cijena servisa u slucaju nekog kvara. Tezi za oko 70-100kg nego klasicni rucni mejnjac. U nekim rezimima voznje znaju biti neugodni kroz agresivno mjenjanje brzina. zbog poboljsanih performansi i brutalne izmjene znaju cesto stradati nosaci mjenjaca. Ne mogu izdrazti veliki obrtni moment, i svi koji pokrecu automobile sa preko 400nm prakticno rade na svom maksimumu.

2. Klasicni mejnac-Aisin:
Prednosti: Relativno dobra izmjena brzina i vrlo dobra pouzdanost. Vecina ne trazi odrzavanje. Mogu izdrzati ogroman obrtni moment.
Mane: Sporiji od ZF mjenjaca, povecavaju potrosnju poprilicno.

3. ZF mjenjaci sa 8 brzina:
Prednosti: Vrlo brza izmjena brzina (200 milisekundi) i prakticno mjenjaju brzine brzo kao neki DSG mjenajci a cak i brze od nekih (novi Mercedesov mjenajc sa duplim kvacilom je izuzetno spor pri mejnjanju brzina na nize). Jednostavniji od DSG mejnjaca, blazi pri izmjeni, stvara manji stres na motor i nosace mjenjaca, vrlo kratki prenosi sto omogucava vrlo dobra ubrzanja a pri normalnoj voznji vrlo malu potrosnju.
Mana: Trentno se moze naci samo u BMW-u (najbolje ustiman definitivno), Audiju i Chrysleru (Jeep). Vjerovatno ce i ostali poceti kupovati taj mjenjac.
em11r

#6 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

Imao Passat b5.5 2.8 V6 Automatik tiptronic - solidan mjenjac, nisam imao problema sa kvarovima, poludi u koloni/zastoju I tokom vrelih ljetnih dana pa salta grubo, trza, jede nosače.

Imao Toledo 2.0 FSI DSG - ista prica kao i sa Passatom, iako nisu isti mjenjaci, Isti problemi.

Imao Saab 9-3 2.0t automatik - mjenjac bez problema, salta bez probleMa cak I tokom agresivne voznje, nosi motor od 210 KS bez problema

Imao Peugeot 206cc automatik- govn* od mjenjaca u svim pogledima

Sad Citroen C5 sa Aisin am6 - zasad ok, nista revolucionarno, nemam ga dovoljno dugo da dam neke utiske.

Moje zlatno pravilo nevezano sta pise u knjizi ili sta u servisu pametuju - svake 4 zamjene ulja u motoru - zamjena ulja I filtera u mjenjacu.
jefferson

#7 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

em11r wrote:Imao Passat b5.5 2.8 V6 Automatik tiptronic - solidan mjenjac, nisam imao problema sa kvarovima, poludi u koloni/zastoju I tokom vrelih ljetnih dana pa salta grubo, trza, jede nosače.

Imao Toledo 2.0 FSI DSG - ista prica kao i sa Passatom, iako nisu isti mjenjaci, Isti problemi.

Imao Saab 9-3 2.0t automatik - mjenjac bez problema, salta bez probleMa cak I tokom agresivne voznje, nosi motor od 210 KS bez problema

Sad Citroen C5 sa Aisin am6 - zasad ok, nista revolucionarno, nemam ga dovoljno dugo da dam neke utiske.

Moje zlatno pravilo nevezano sta pise u knjizi ili sta u servisu pametuju - svake 4 zamjene ulja u motoru - zamjena ulja I filtera u mjenjacu.
Ja imao B5.5 sa 1.8T motorom i NIKAD nisam iamo problem. Ono sto znam jeste da jednom kad se zamjeni ulje u tom mjenjacu problemi pocinju da se javljaju. Moje zlatno pravilo: Ako tvronica kaze da ne mjenjas ulje, onda ne mjenjaj ulje.
DSG, nikakvih problema, nekad zna biti grub kod saltanja, ali meni licno to odgovara.
Mislim da ce sljedeca generacija Aisin mjenjaca biti dosta brza, pa ce biti dosta uskladjeniji za PSA vozila, jer realno, mjenjaci su im dvije generacije iza. Meni su oni neuporedivi i sa starim ZF mjenjacem sa 6 brzina.
em11r

#8 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

Ulje ulje I samo ulje ;)
goran16v

#9 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by goran16v »

Sto se tice Renaulta ja imam negativno iskustvo sa mjenacem na 2,2 dCi, na nekih 90-ak hiljada se javio prvi problem, a to je povremeni i sve cesci kasni odziv na gas, da bi se na neki 125 hiljada km problem prosirio pa kad se auto ugrije mjenjac pocne da udara pri prebacivanju D i pri kretanju i u voznji pilikom saltanja u nizi prenos izgubi prenos (kao da ne pustis kvacilo). Adis Halilovic slijeze ramenima...
em11r

#10 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

goran16v wrote:Sto se tice Renaulta ja imam negativno iskustvo sa mjenacem na 2,2 dCi, na nekih 90-ak hiljada se javio prvi problem, a to je povremeni i sve cesci kasni odziv na gas, da bi se na neki 125 hiljada km problem prosirio pa kad se auto ugrije mjenjac pocne da udara pri prebacivanju D i pri kretanju i u voznji pilikom saltanja u nizi prenos izgubi prenos (kao da ne pustis kvacilo). Adis Halilovic slijeze ramenima...
Sto se udaranja tice to smrdi na nosače, ovo ostalo neki od xy ventila, to šeki iz tinje za dorucak rjesava :)
jefferson

#11 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

em11r wrote:Ulje ulje I samo ulje ;)
Nista, pravac Wolfsburg i objani im par stvari :lol:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#12 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by mali_milojica »

jefferson wrote:
AdnanSA wrote:Razmišljao sam da iduče auto bude sa automatikom ili robotiziranim ručnim mjenjačem kako ih već nazivaju pa šta je to što se može preporučiti da bude dobro i pouzdano i ne previše skupo za opravku. Vozio sa novog Passata sa DSG i 2.0 TDI i ide i šalta kao san. Također i Citroen C5 sa 2,0 HDI i automatikom sa 6 brzina(klasični)Nije baš kao DSG ali nije ni loš, sasvim ok.
Aisin je ogroman dobavljac mjenjaca. Vrlo su pouzdani, ali naspram ZF, Borg-Warner, Getrag mjenajca, ipak su klasa ispod kada je u pitanju voznja.

1. DSG:
Prednosti: Mjenjanje brzina za 6 milisekundi, manji gubitak snage izmedju motora i tockova, manja potrosnja, poboljsanje performansi malih motora kroz brze izmjene.
Mane: Mjenjanje specijalnog ulja svakih 50-70,000km (zavisno od verzije). Vrlo komplikovani za napraviti sa puno pokretnih djelova cime se povecava cijena servisa u slucaju nekog kvara. Tezi za oko 70-100kg nego klasicni rucni mejnjac. U nekim rezimima voznje znaju biti neugodni kroz agresivno mjenjanje brzina. zbog poboljsanih performansi i brutalne izmjene znaju cesto stradati nosaci mjenjaca. Ne mogu izdrazti veliki obrtni moment, i svi koji pokrecu automobile sa preko 400nm prakticno rade na svom maksimumu.

Prednosti: Relativno dobra izmjena brzina i vrlo dobra pouzdanost. Vecina ne trazi odrzavanje. Mogu izdrzati ogroman obrtni moment.

Prednosti: Vrlo brza izmjena brzina (200 milisekundi) i prakticno mjenjaju brzine brzo kao neki DSG mjenajci a cak i brze od nekih (novi Mercedesov mjenajc sa duplim kvacilom je izuzetno spor pri mejnjanju brzina na nize). Jednostavniji od DSG mejnjaca, blazi pri izmjeni, stvara manji stres na motor i nosace mjenjaca, vrlo kratki prenosi sto omogucava vrlo dobra ubrzanja a pri normalnoj voznji vrlo malu potrosnju.
Mana: Trentno se moze naci samo u BMW-u (najbolje ustiman definitivno), Audiju i Chrysleru (Jeep). Vjerovatno ce i ostali poceti kupovati taj mjenjac.
Kod Aisin mjenjaca npr koji idu u Alfe kod 2.4 jtdm motora imas da isti imaju manje nm nego kod istog motora koji je uparen sa rucnim.
ZF sa 8 brzina ide i u Maserati,najvjerovatnije ide i u nove Alfe.
Onaj sa 9 brzina moze se naci u Fiatu 500x.
em11r

#13 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

jefferson wrote:
Knjiga je varljiva. Nisam sad na kompu da nadjem i pokazem ti. Knjiga kaze "lubed for life" a life je njima garantni rok. Na vwvortexu sam bio nasao zf-ov dokument koji savjetuje zamjenu ulja na xy km, dok VW tvrdi da ne treba mjenjati.
jefferson

#15 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

em11r wrote:
jefferson wrote:
Knjiga je varljiva. Nisam sad na kompu da nadjem i pokazem ti. Knjiga kaze "lubed for life" a life je njima garantni rok. Na vwvortexu sam bio nasao zf-ov dokument koji savjetuje zamjenu ulja na xy km, dok VW tvrdi da ne treba mjenjati.
Ja ti mogu reci iz prakse a ne sa vwvortexa koliko ih je stalo nakon izmjene ulja.
Ja u svom passatu nikad nisam mjenjao ulje, uvijek je savrseno radio.
u DSG svakih 60,000 i to striktno VW ili pentosin (koji pravi originalno ulje) nista ove ostale zajebancije.
jefferson

#16 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote:

1. DSG:

Kod Aisin mjenjaca npr koji idu u Alfe kod 2.4 jtdm motora imas da isti imaju manje nm nego kod istog motora koji je uparen sa rucnim.
ZF sa 8 brzina ide i u Maserati,najvjerovatnije ide i u nove Alfe.
Onaj sa 9 brzina moze se naci u Fiatu 500x.
Prvi put cujem da automatski mjenjac moze izdrzati manje nm od rucnog. Onda je FIAT kupio jeftiniji mjenjac ili stedi pa djeli mjenjac sa nekoliko modela.
Kazem Chrysler, znam da Maserati ima 8 brzina. BMW je rekao da nece ici na 9 brzina jer se ne ispalti i poremetio bi performanse. Sada koliko je brz 9 brzinski ne znam. Vozio sam 8 brzinski u JEEP i ne funkcionise ni blizu kao onaj u Audiju a pogotovo u BMW, tj. nastimani su drugacije a i prenosi su im duzi.
em11r

#17 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

jefferson wrote: Ja ti mogu reci iz prakse a ne sa vwvortexa koliko ih je stalo nakon izmjene ulja.
u DSG svakih 60,000 i to striktno VW ili pentosin (koji pravi originalno ulje) nista ove ostale zajebancije.

Necu ti reci da nisi u pravu, ali iz mog iskustva barem kod nas 95% ljudi tjeraju automatike na zamjenu ulja kad nesto zaskripi i bude pred kraj. I zbog toga kod nas narod izbjegava automatike.
jefferson

#18 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

em11r wrote:
jefferson wrote: Ja ti mogu reci iz prakse a ne sa vwvortexa koliko ih je stalo nakon izmjene ulja.

Necu ti reci da nisi u pravu, ali iz mog iskustva barem kod nas 95% ljudi tjeraju automatike na zamjenu ulja kad nesto zaskripi i bude pred kraj. I zbog toga kod nas narod izbjegava automatike.
Kazem ti, ovdje kada spomenes posebno nasim majstorima oni nece da cuju za izmjenu ulja.
Ja sam radio izmjene u svojoj Mazdi, svakih 50,000km. Ali na onom starijem tiptronicu kao i na sadasnjem Aisinu, izmjena nije predvidjena i nepada mi na pamet da mjenjam.
Takodje, liftime znaci zivotni vijek automobila a ne garancija.
Sve pise u knjizici i sve je objasnjeno. Znam ja za vwvortex, kada upitas nesto konkretno niko nikad ne odgovori, a sve znaju.
em11r

#19 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by em11r »

Ali se opet mora uzeti u obzir da je ulje organska materija i podlozna je kao prvo starenju plus ostali belaji koje mora trpiti u mjenjacu, znaci nema sanse da ostane zauvijek isto. Eno ti procitaj onaj pdf od zf-a.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#20 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by mali_milojica »

jefferson wrote: Prvi put cujem da automatski mjenjac moze izdrzati manje nm od rucnog. Onda je FIAT kupio jeftiniji mjenjac ili stedi pa djeli mjenjac sa nekoliko modela.
Kazem Chrysler, znam da Maserati ima 8 brzina. BMW je rekao da nece ici na 9 brzina jer se ne ispalti i poremetio bi performanse. Sada koliko je brz 9 brzinski ne znam. Vozio sam 8 brzinski u JEEP i ne funkcionise ni blizu kao onaj u Audiju a pogotovo u BMW, tj. nastimani su drugacije a i prenosi su im duzi.
Npr na 159 2.4 jtdm sa rucnim mjenjacem u prve dvije brzine motor daje manje nm,tek u trecoj i navise imas puni obrtni moment. Inace su to Opelovi mjenjaci.
Ovaj sa 9 brzina ide samo u auta sa prednjim pogonom,zadnje-pogonasi svi voze 8 brzina.
Kod Jeepa su vjerovatno tako podeseni zbog potrosnje,tezak je,aerodinamika i naravno da onda i ne moze funkcionisati kao na BMW.
Danguba

#21 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by Danguba »

jefferson wrote:
em11r wrote:Imao Passat b5.5 2.8 V6 Automatik tiptronic - solidan mjenjac, nisam imao problema sa kvarovima, poludi u koloni/zastoju I tokom vrelih ljetnih dana pa salta grubo, trza, jede nosače.

Ja imao B5.5 sa 1.8T motorom i NIKAD nisam iamo problem. Ono sto znam jeste da jednom kad se zamjeni ulje u tom mjenjacu problemi pocinju da se javljaju. Moje zlatno pravilo: Ako tvronica kaze da ne mjenjas ulje, onda ne mjenjaj ulje.
DSG, nikakvih problema, nekad zna biti grub kod saltanja, ali meni licno to odgovara.
Mislim da ce sljedeca generacija Aisin mjenjaca biti dosta brza, pa ce biti dosta uskladjeniji za PSA vozila, jer realno, mjenjaci su im dvije generacije iza. Meni su oni neuporedivi i sa starim ZF mjenjacem sa 6 brzina.
Ja sam imao VW Pasat B5 sa automatskim mjenjacem. Poceo da zeza i pokusam da ga zamijenim za bilo sta. Dodjem kod jednog dilera koji radi samo Audi i VW i kazem da mi se svidja jedan Audi i da bi zelio zamjenu. Pita me je li automatik i poslije potvrdnog odgovora trazi mi kljuceve. Nakon par minuta vraca se i kima glavom. Od zamjene nema nista iako su papiri pa skoro bili zavrseni. Pokusam da mu ponudim i 1500 € pa neka ga on popravi. Odgovor je glasio ''tu nema popravki a nov je 4,500€ i da znas da se VW nije pokazao sa automatskim mjenjacima''.
Nema veze. Zavrsio sam u nekoj desetoj garazi gdje su oni trljali ruke da su me zahebali a ja trljam kako sam njih.
Poslije toga VW automate zaobilazim u sirem luku.
Poslije se sjetim da su oni vjerovatno radili na poboljsanju automatskih mjenjaca isto sto im se pokazalo na Pasatima 2.0 ono smece od ubrizgivaca. Kao i sve podlijeze popravkama i unapredjivanju.
jefferson

#22 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote: Prvi put cujem da automatski mjenjac moze izdrzati manje nm od rucnog. Onda je FIAT kupio jeftiniji mjenjac ili stedi pa djeli mjenjac sa nekoliko modela.
Npr na 159 2.4 jtdm sa rucnim mjenjacem u prve dvije brzine motor daje manje nm,tek u trecoj i navise imas puni obrtni moment. Inace su to Opelovi mjenjaci.
Ovaj sa 9 brzina ide samo u auta sa prednjim pogonom,zadnje-pogonasi svi voze 8 brzina.
Kod Jeepa su vjerovatno tako podeseni zbog potrosnje,tezak je,aerodinamika i naravno da onda i ne moze funkcionisati kao na BMW.
Ma ne funkcionise ni slicno bilo 535 bilo X5. Vozio sam Cherokeeja i sa diesel motorom, V6 i V8 benzincem.
Dugi prenosi, ne saltaju agresivno kao Audi a pogotovo BMW.
Postoje kod tog ZF mjenjaca poprilicne razlike u zavisnosti kojem proizvodjacu se isporucuju i kakve zahtjeve taj proizvodjac ima.
Kada sam vozio 328i jednostavno ne mozes vjerovati da je to isti mjenjac koji ovdje dolazi u Audiju A4 sa 2.0T motorom.
_mufljuz_

#23 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by _mufljuz_ »

jefferson wrote: Takodje, liftime znaci zivotni vijek automobila a ne garancija.
Sve pise u knjizici i sve je objasnjeno. Znam ja za vwvortex, kada upitas nesto konkretno niko nikad ne odgovori, a sve znaju.
to sto ti pise lajftajm - zajebi - trebas otici kod mehanicara da vidis sta je mulj poslije zamjene ulja u mjenjacu
lifetime je u zapadnom slengu vijek trajanja auta garancijskog roka koji se poklapa sa nekih 100 000 km ili 60 000 milja druze.... nema boga da mjenjac koji strukturalno ima toliko tarnih povrsina zupcanika lamela i opterecenja ne ispusta mikropiljevinu, mikrogelere i slicne otpatke upotrebe....

ulje u mjenjacu - MORA da se mijenja i trebalo bi da se mijenja i u manuelnom.....

prijatelju mi je receno da u Volvo S80 3.2 AWD nema zamjene ulja - ja ga nagovorim da izmijeni na 70 000 - i iz mjenjaca je izasao mulj.....
jefferson

#24 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by jefferson »

_mufljuz_ wrote:
jefferson wrote: Takodje, liftime znaci zivotni vijek automobila a ne garancija.
to sto ti pise lajftajm - zajebi - trebas otici kod mehanicara da vidis sta je mulj poslije zamjene ulja u mjenjacu
lifetime je u zapadnom slengu vijek trajanja auta garancijskog roka koji se poklapa sa nekih 100 000 km ili 60 000 milja druze.... nema boga da mjenjac koji strukturalno ima toliko tarnih povrsina zupcanika lamela i opterecenja ne ispusta mikropiljevinu, mikrogelere i slicne otpatke upotrebe....

ulje u mjenjacu - MORA da se mijenja i trebalo bi da se mijenja i u manuelnom.....

prijatelju mi je receno da u Volvo S80 3.2 AWD nema zamjene ulja - ja ga nagovorim da izmijeni na 70 000 - i iz mjenjaca je izasao mulj.....
OK, kako ti kazes. Ja shvatam sta ti govoris, ali znam i citati jbg.
_mufljuz_

#25 Re: Automatski mjenjači, sve o njima

Post by _mufljuz_ »

jefferson wrote: OK, kako ti kazes. Ja shvatam sta ti govoris, ali znam i citati jbg.
ja ne bih da ti kazem kao dzikani sa drugih tema - da ne znas citat ili nedajboze da si nepismen - medjutim "lifetime warranty" je marketinska ubleha "zapadnog trzista" koja itekako ima svoje sitnim slovima ispisane uslove i limite..... za neke stvari je potrebna samo puka logika.... a logika je da ti masinu bilo koje vrste ne mozes istim uljem vjecno mazat.... nema sanse.....
Post Reply