Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Locked
Nomo

#26 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Nomo »

Hafis wrote:U vrijeme kada su nas izmišljali u BiH još uvijek nije bilo hotela niti predsjednika stranaka.
Trebalo je onda u turski vakat imati dobrih mooda pa se izjasniti Hrvato
m.

zar kotromnici i tomasevici nisu bili hrvati :? :shock: 8) sta sada bi ? vremenska distanca se polako mijenja i primice novijem dobu . ko ono dodje poslije turaka ? aha AU ...
zrakomlat

#27 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by zrakomlat »

budza wrote:izmisljeni 100%. kao i jezik. ja ima neke dokumente gde se jasno vidi da anta iz livna 1909. godine (AU vakat) skolu pohadja na bosanskom jeziku. ista je situacija je i sa milutinom iz nevesinja.
Znam i ja za to. Nije Ante nego Stipo Tadić (ali nije ni bitno za poentu). Između ostalog, ima ocjene iz bosanskog jezika, zemljopisa, i povijesti :), riječi koje su Hrvati prisvojili i rekli da bosanski jezik ne postoji. Neke su probali na silu ugurati, negdje uspjeli, negdje nisu, kao recimo "zrakomlat" :)
Last edited by zrakomlat on 07/12/2014 17:19, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#28 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Umalo popisivac »

Tema bi bila ipak zanimljivija kad bi se znalo ime tog profesora. A ne rekao je "neko", "neki profesor" sto je i donekle upitno. ovdje se teme otvaraju izgleda kako kome puhne kakva misao kroz glavu, i to ugl. da provocira.

Bio bih zahvalan kad bi se doznalo ime uvazenog profe. :-D
budza

#29 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by budza »

Novak20 wrote:
budza wrote:izmisljeni 100%. kao i jezik. ja ima neke dokumente gde se jasno vidi da anta iz livna 1909. godine (AU vakat) skolu pohadja na bosanskom jeziku. ista je situacija je i sa milutinom iz nevesinja.
Sa drugih pdf-ova vidim da pišeš ekavicom. I ti ćeš reči ko je izmišljen u Bosni a ko nije. :D

ja cu vam kazati, ako vam to tatko i majka nisu rekli. inace, svuda i uvek pisem ekavicom. ja sam na ovom forumu musafir. volim bosnu!
Umalo popisivac

#30 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Pa ša mai ba Musarife? :D
Last edited by Umalo popisivac on 07/12/2014 17:22, edited 1 time in total.
zrakomlat

#31 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by zrakomlat »

saimidin wrote:nisu oni izmisljeni, oni su se jednostavno odrodili, jer realno u to vrijeme (kraj 19 vijeka) bosnjaci su bili slabiji u odnosu na srbe i hrvate, pa su se oni po vjerskoj liniji priklonili srbima(pravoslavci) hrvatima(katolici), i to se vise nemoze, a niti treba ispravljati. neka svako bude sta hoce, i nek ostave druge na miru.
:thumbup:
Nomo

#32 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Nomo »

budza wrote:
Novak20 wrote:
Sa drugih pdf-ova vidim da pišeš ekavicom. I ti ćeš reči ko je izmišljen u Bosni a ko nije. :D

ja cu vam kazati, ako vam to tatko i majka nisu rekli. inace, svuda i uvek pisem ekavicom. ja sam na ovom forumu musafir.
volim bosnu
!
ovo volim da cujem . :thumbup: :thumbup:
Umalo popisivac

#33 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

I ja, vala. :D A po obicaju s temom ima veze ko kobilje vime s Jupiterom. :D
Last edited by Umalo popisivac on 07/12/2014 17:25, edited 1 time in total.
budza

#34 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by budza »

Umalo popisivac wrote:
Ma jok bolan. On ti je Dobri Bosnjanin iz Sandzaka. Samo su Hrvati i Srbi izmisljeni. U njemu tece Hrvojeva krv. :D

da. jesam delom iz sandzaka ali ne iz bosanskog vilajeta, vec iz alepa (sirija). odakle si ti, lepi?
Umalo popisivac

#35 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

budza wrote:
Umalo popisivac wrote:
Ma jok bolan. On ti je Dobri Bosnjanin iz Sandzaka. Samo su Hrvati i Srbi izmisljeni. U njemu tece Hrvojeva krv. :D

da. jesam delom iz sandzaka ali ne iz bosanskog vilajeta, vec iz alepa (sirija). odakle si ti, lepi?
Oooo, pa di si prika! :D Dakle, ti koji si "delom" iz sandzaka iz Sirije si nasao shodno da tvrdis kako je jezik Hrvata i Srba izmisljen, te da su oni ovo ili ono. Masala. :D

Iz Bosne i Hercegovine, moje domovine. :D

Nego, reci ti meni, zar je vama tamo bitna ta nacionalna odrednica, i jos, kakvo je stanje dole, kakve su prognoze itd.? :D
Martinez_

#36 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Martinez_ »

Pa jebote sad pojedini historičari guslaju istovetnu nekad radikalno srpsko/hrvatsku priču o Bošnjacima kao poturčenim Srbima/Hrvatima.

Hrvati kao odrođeni Bošnjaci i Srbi kao pravosavna vlaščad :lol:

Kako je nacionalizam slep ne vidi čak i kad je identičan neprijateljskom
LBVIEW

#37 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by LBVIEW »

Umalo popisivac wrote:
Ojha, moji Dobri Bosnjani. :D Meni ne trebaju nikakvi dokumenti pa da zakljucim kako se neko s imenom Sulejman Osmanhadzibegovic osjecao. :D Ili prezime Poturak recimo, jako je zanimljivo. :D

Nego, mogu li ja vas pitati jedno ozbiljno pitanje? Je li vi patite od nekakvih kompleksa? Pa mislim ljudi dragi, 21. je st., ljudi istrazuju gene, kloniraju, putuju u svemir, s maticnim stanicama se uzgajaju organi itd. a vi i ti vasi profesori po nekakvim birtijama (vjerovatno i adekvatno upogonjen brljom kakvom) ismijavaju Hrvate i Srbe i jos se uz to cudite i vridjate kad se vama odgovori istom mjerom pa vas se zove Turcima itd. A na "argumente" tog kvazi profesora se jedino tako moze i odgovoriti i onda cemo se i dalje vrtiti u krug.

Meni je to zanimljivo. Zanimljivo mi je, i to sa socioloskog i psiholoskog gledista da jedan profesor (a tako i vi) nadje shodno ismijavati druge zbog njihovog opredjeljenja i da osjeca potrebu govoriti drugome sta je taj. A opet s druge strane obrazovanje je za kurac, sto s obzirom na ovakav kadar i ne treba cuditi i silnim cobanima pored takvih uvazenih profesora.
Nije bilo tako davno kad je je to negiranje drugih i svrstavanje u "odrode" bio srpski odnosno hrvatski patent, e sad sto ti i tebi slicni boluju od amnezije je samo vas problem. :lol:
Sad kad je konacno doslo vrijeme vracanja bumeranga u face svakolikom pucanstvu/nejaci koje se, sto je opcepoznato svakog saloncu koji drzi do sebe,bavi prvenstveno putovanjem u svemir , genetikom, maticnim stanicama i AI :razz: , nastade iscudavanje,patetika i prozivanje drugih za ono sto isti vec par stoljeca upraznjavaju. :lol:
Hebi ga, vakat vam se navikavati, vrijeme kad ste Bosnjacima mogli bez posljedica "pametovati" je davno iza nas. :mrgreen:
Umalo popisivac

#38 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Martinez_ wrote:Pa jebote sad pojedini historičari guslaju istovetnu nekad radikalno srpsko/hrvatsku priču o Bošnjacima kao poturčenim Srbima/Hrvatima.

Pa upravo tako, samo sto ovi kasne par desetljeca. :D
bh.tornjak

#39 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by bh.tornjak »

Grof wrote:A ovo je kao parodija na temu: http://forum.klix.ba/bosnjaci-izmisljen ... 32549.html

Nisu se nikad ni npr. ni stanovnici Dalmacije ili Dubrovačke regije izjašnjavali ni osjećali Hrvatima do narodnog preporoda i nacionalnog osvještenja kroz koji je prošao svaki europski narod, neki prije neki kasnije.

Sapienti sat.
a jos manje stanovnistvo Slavonije.....(pogotovo oni koji su prije nasilne kroatizacije bili madjari....)
Lincoln-Burrows

#40 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Lincoln-Burrows »

Martinez_ wrote:Pa jebote sad pojedini historičari guslaju istovetnu nekad radikalno srpsko/hrvatsku priču o Bošnjacima kao poturčenim Srbima/Hrvatima.

:thumbup:
Kad nije uspjelo Hrvatima i Srbima sad bi kao trebalo uspjeti Bošnjacima :D
budza

#41 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by budza »

Umalo popisivac wrote:
budza wrote:
Umalo popisivac wrote:

Oooo, pa di si prika! :D Dakle, ti koji si "delom" iz sandzaka iz Sirije si nasao shodno da tvrdis kako je jezik Hrvata i Srba izmisljen, te da su oni ovo ili ono. Masala. :D

Iz Bosne i Hercegovine, moje domovine. :D

Nego, reci ti meni, zar je vama tamo bitna ta nacionalna odrednica, i jos, kakvo je stanje dole, kakve su prognoze itd.? :D

ja sam lapo iz alepa, lapo sa kavkaza... no to su price iz daleke istorije. daleke. 300-400 i vise godina.
inace zivim na prostoru juge. sa sirijom i cecenijom nemam nista, ali sa vama iz bosne, salvonije, dalmacije, itd.. jako puno. zato sam tu.
Umalo popisivac

#42 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

LBVIEW wrote:
Umalo popisivac wrote:
Ojha, moji Dobri Bosnjani. :D Meni ne trebaju nikakvi dokumenti pa da zakljucim kako se neko s imenom Sulejman Osmanhadzibegovic osjecao. :D Ili prezime Poturak recimo, jako je zanimljivo. :D

Nego, mogu li ja vas pitati jedno ozbiljno pitanje? Je li vi patite od nekakvih kompleksa? Pa mislim ljudi dragi, 21. je st., ljudi istrazuju gene, kloniraju, putuju u svemir, s maticnim stanicama se uzgajaju organi itd. a vi i ti vasi profesori po nekakvim birtijama (vjerovatno i adekvatno upogonjen brljom kakvom) ismijavaju Hrvate i Srbe i jos se uz to cudite i vridjate kad se vama odgovori istom mjerom pa vas se zove Turcima itd. A na "argumente" tog kvazi profesora se jedino tako moze i odgovoriti i onda cemo se i dalje vrtiti u krug.

Meni je to zanimljivo. Zanimljivo mi je, i to sa socioloskog i psiholoskog gledista da jedan profesor (a tako i vi) nadje shodno ismijavati druge zbog njihovog opredjeljenja i da osjeca potrebu govoriti drugome sta je taj. A opet s druge strane obrazovanje je za kurac, sto s obzirom na ovakav kadar i ne treba cuditi i silnim cobanima pored takvih uvazenih profesora.
Nije bilo tako davno kad je je to negiranje drugih i svrstavanje u "odrode" bio srpski odnosno hrvatski patent, e sad sto ti i tebi slicni boluju od amnezije je samo vas problem. :lol:
Sad kad je konacno doslo vrijeme vracanja bumeranga u face svakolikom pucanstvu/nejaci koje se, sto je opcepoznato svakog saloncu koji drzi do sebe,bavi prvenstveno putovanjem u svemir , genetikom, maticnim stanicama i AI :razz: , nastade iscudavanje,patetika i prozivanje drugih za ono sto isti vec par stoljeca upraznjavaju. :lol:
Hebi ga, vakat vam se navikavati, vrijeme kad ste Bosnjacima mogli bez posljedica "pametovati" je davno iza nas. :mrgreen:
Ma ti samo mislis da je to problem i nekakav bumerang. Znas kako me briga. Mene to ni najmanje ne ugrozava, vec naprotiv to je argument za daljnje politicko rastakanje jedinstvene BiH. Ne znam. Ja samo ovdje ubijam vrijeme negdje do pola sedam. :)

A sto se pucanstva tice, ja ne znam da su vas Hrvati ikad svojatali ili zeljeli, to je rijec o maloj opskurnoj manjini koja je uopstalom bila u vlasti protekle 4 god. i to na vasu zelju. A dalje, to da je npr. Bihac bio Hrvatska i da ljudi od tamo velikim dijelom vuku hrvatske korijene je cinjenica, ne mit. Sta cu ti ja sto tebi to smeta. Mislim, meni nije ni bitno, u svakom slucaju ja ih uvazavam i zovem kako god da zele, al eto kad je vec ovakva tema pa sto bi se reklo kad je bal nek je maskembal. :D
Last edited by Umalo popisivac on 07/12/2014 17:41, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#43 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

budza wrote:

ja sam lapo iz alepa, lapo sa kavkaza... no to su price iz daleke istorije. daleke. 300-400 i vise godina.
inace zivim na prostoru juge. sa sirijom i cecenijom nemam nista, ali sa vama iz bosne, salvonije, dalmacije, itd.. jako puno. zato sam tu.
Pa ako pricas ekavicom tesko da si iz Dalmacije, a boga mi i iz BiH.
dječak sa šibicama

#44 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by dječak sa šibicama »

Projecting1500 wrote:Sasvim slučajno sam se ovih dana zatekao u jednom sarajevskom kafiću u kojem se održavala promocija nove knjige jednog poznatog i cijenjenog profesora.

Nisu na toj promociji bili novinari velikih portala i medija, tipa klixa, avaza, face TV, AJB...

Svašta se to veče napričao profesor...Ismijavao je Srbiju, SPC, Hrvatsku Rimokatolicku crkvu i ostale kako ih on naziva krivce sto su se bosanski pravoslavci I katolici odvojili od bosnjackog naroda.

U sustini on kaze kako u Bosni nema Srba i Hrvata, kako su Srbi vecinom Vlasi posrbljeni i mnogo toga je jos cuveni professor rekao...

Sta mislite vi o ovome dragi forumasi? Jesu li bosanski Srbi i Hrvati izmsljeni?
Jel i njemu to nana ispricala? :oops:
Umalo popisivac

#45 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Najvjerovatnije. A nana doznala iz graha i kasika. :D
Streptokok

#46 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Streptokok »

lijepo bi bilo da se neko osvrne i na promjenu vjere, tj prelazak za katoličanstvo i istočnu verziju istog. Da li je bila u pitanju jedna večera, dvije ili možda pak i ručak.

I još da dodam, interesantni su im odbrambeni mehanizmi ličnosti kada svoj prelazak za večeru projiciraju na druge.
zateznistub

#47 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by zateznistub »

Jeste da je malo starije, ne zamjeriš, jel' de?

Image
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#48 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by japin_mutapi »

naravno da su izmišljeni
dovoljno je pročitati načertanije ilije garašanina ... bošnjaci pravoslavni i katolici su prodali naciju za večeru
spreca

#49 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by spreca »

Umalo popisivac wrote:
budza wrote:

Pa ako pricas ekavicom tesko da si iz Dalmacije, a boga mi i iz BiH.
al ga ti suknu braci srbima :lol:
kamberovica polje

#50 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by kamberovica polje »

Realno je da su sve nacije izmišljene. Većina europskih nacija je nastala za vrijeme narodnih preporoda i ne vidim što bi sad povlačili lijevo desno legitimnost neke nacije ako se neko osjeća kao mongol nek se tako i izjasni. Dok se razvijene zemlje bave glupim pitanjima kao što su ekonomija, socijala, nauka i kultura Balkanci još raspravljaju o dvadesetom i devetnaestom stoljeću, nacijama, vjeri i drugom svj. ratu.
Ionako će većina nacija uskoro "izumrijeti" i utopit se u globalizaciji tako da ne vidim čemu se uopće zamarati s takvim stvarima
Locked