U predvecerje .......

horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Danas se samo strumfam ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
Fair Life

Post by Fair Life »

manijak1 wrote:...P.S. ja bih nosio kačket , cvike i majice dugih rukava da kojim slučajem bitišem na samostalnom kontinentu i dominionu UK :D :D
Jasta radim...
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Hvala im i od mene!

8)

p.s.
javite kad se opet nesto konkretno krene organizovati protiv fasizma!
sanjanin

Post by sanjanin »

pape wrote:
JBT wrote:Kako to da smo tad imali mjerila vrijednosti koja vise odgovarala ovovremenskom civilizovanom svijetu nego sto ih danas imamo?
Jednostavno. :) Antifasizam je imao platformu zasnovanu na internacionalizmu i od te platforme se nije nikada odustalo, no ....... ovi uzjahase i napravise inter (ni) nacionalizam. Yebes ga, razlika je u samo dva slova. Kriteriji i sva druga mjerila su interna, ... za svako stado, .... :zzzz: ... ponaosob. :-) :zzzz:
Hm, pogresno. Antifasizam je od samog pocetka u sebi imao i fasizam. Fasizam koji je jedno vrijeme morao biti cuvan iza zakljucanih vrata i navucenih zavjesa. A dobrim dijelom je taj fasizam dolazio do izrazaja od samog zacetka socijalisticke Jugoslavije. Od AVNOJ-a pa dalje.

Znam da ti i jos neki nikada necete prihvatiti ovu cinjenicu ali ja osjecam obavezu da istaknem. Da napomenem. :oops:
Samo blesavi i oni koji se prave blesavi ne shvataju kolika je zabluda bilo bratstvo & jedinstvo. I koliko je fasizam dolazio do izrazaja u to vrijeme.

Druga je stvar sto nekima predstavlja zadovoljstvo to sto su pokrivene zene tada izbacene iz drustva. I uopste religiozni ljudi. To su neki vidjeli kao napredak. Odbacivanje tradicije, kulture, obicaja.
To nije nikakav napredak. To je bio nazadak.
Moglo bi se o tome jos dosta toga reci. Ali mislim da nije vrijedno objasnjavati nekome ko prosli sistem vidi kao nesto najbolje i najanacionalnije sto se desilo od pracovjeka.
JBT

Post by JBT »

E, da ti znas koliko ne znas.....
Kad budes saznao koliko ne znas, onda ce od tebe biti covjeka. Tad ces prestati sjeci granu na kojoj sjedis.
Ukratko, tvoja sirina je, otprilike, velicine avlije iz koje si krenuo u svijet. A svijet je veliki. Uz to i saren.
bosanski mrki

Post by bosanski mrki »

izmedju blesavog i onoga sto se pravi blesav na jednoj i idiota na drugoj strani - golema je razlika!
sanjanin

Post by sanjanin »

JBT wrote:E, da ti znas koliko ne znas.....
Kad budes saznao koliko ne znas, onda ce od tebe biti covjeka. Tad ces prestati sjeci granu na kojoj sjedis.
Ukratko, tvoja sirina je, otprilike, velicine avlije iz koje si krenuo u svijet. A svijet je veliki. Uz to i saren.
:D Jeste saren. Ali ja mislim da i drugi isto tako ne vide dalje od avlije. Te neke zamisljene avlije. U kojoj zive i misle da je bila savrsena. A u komunizmu je fasizam sa srpskim predznakom dolazio do izarazaja jako cesto. Jos u vrijeme Tita. Od AVNOJ-a pa na dalje.
Nadji negdje sta je govorio Husein Cisic na AVNOJ-u i sta su rekli oni koji su replicirali na Cisicev govor. I cija se rijec na kraju pikala a cija ne.
sanjanin

Post by sanjanin »

JBT, isto tako trebas vidjeti kako je gradsko vijece Sarajeva postupalo iza drugog svjetskog. :( :D :D :D

I komparirati to sa ovim danasnjim. :(
wandy

Post by wandy »

sanjanin wrote:
pape wrote:
JBT wrote:Kako to da smo tad imali mjerila vrijednosti koja vise odgovarala ovovremenskom civilizovanom svijetu nego sto ih danas imamo?
Jednostavno. :) Antifasizam je imao platformu zasnovanu na internacionalizmu i od te platforme se nije nikada odustalo, no ....... ovi uzjahase i napravise inter (ni) nacionalizam. Yebes ga, razlika je u samo dva slova. Kriteriji i sva druga mjerila su interna, ... za svako stado, .... :zzzz: ... ponaosob. :-) :zzzz:
Hm, pogresno. Antifasizam je od samog pocetka u sebi imao i fasizam. Fasizam koji je jedno vrijeme morao biti cuvan iza zakljucanih vrata i navucenih zavjesa. A dobrim dijelom je taj fasizam dolazio do izrazaja od samog zacetka socijalisticke Jugoslavije. Od AVNOJ-a pa dalje.

Znam da ti i jos neki nikada necete prihvatiti ovu cinjenicu ali ja osjecam obavezu da istaknem. Da napomenem. :oops:
Samo blesavi i oni koji se prave blesavi ne shvataju kolika je zabluda bilo bratstvo & jedinstvo. I koliko je fasizam dolazio do izrazaja u to vrijeme.

Druga je stvar sto nekima predstavlja zadovoljstvo to sto su pokrivene zene tada izbacene iz drustva. I uopste religiozni ljudi. To su neki vidjeli kao napredak. Odbacivanje tradicije, kulture, obicaja.
Moglo bi se o tome jos dosta toga reci. Ali mislim da nije vrijedno objasnjavati nekome ko prosli sistem vidi kao nesto najbolje i najanacionalnije sto se desilo od pracovjeka.
Upravu si sve sto kazes.

Nije se nikad smjelo spomenuti svi zlocini sto su cetnici pravili po istocnoj Bosni i u drugim djelovima zemlje.A kamo li da se traze ti zlocinci.To bi bilo protiv bratstva i jedinstva.....*ebo pravdu.
sanjanin

Post by sanjanin »

Wandy, jedan dio zlocinaca je zavrsio kako i treba. Ali to je 0,01%. Preostalih99,99% amnestirano je. :roll:
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Najljepsi grade sretan ti praznik ! :)
Zio

Post by Zio »

sve to stoji, samo...

...bosansko-hercegovackih...brigada

...sarajevskih rodoljuba...srba, muslimana, hrvata

narodne republike bosne i hercegovine.....

e moji rodoljubi moji, hvala vam.

nema na cemu.

fakat.
JBT

Post by JBT »

Sanjanine, nemam vremena da ti ponavljam nesto sto je na ovom forumu davno prodiskutovano. Uglavnom, da ti nije bilo AVNOJ-a, niti bi bilo BiH, niti bi bilo tebe i mene, a ako bi te bilo zvao bi se malo drugacije nego sad. Vjerovatno Petar, Nikola ili Bozo (mozda bi ti i prezime bilo Susec). Mlad si da bi znao da se sve sto je dobro gradi na kompromisima, krenuvsi od braka pa nadalje. Bosnjaci su u BiH upravo kao posljedicu tog AVNOJ-a dobili naciju, drzavu a da pri tome ne moraju zivjeti u Srbiji ili Hrvatskoj.....
Uzmi malo knjigu u ruke, procitaj malo sta je bilo sa ljudima islamske vjeroispovjesti i tradicije u Bugarskoj koja nije imala AVNOJ. Sta je sa takvima bilo u Rusiji?
Nisi bio svjedok onoga vremena i nisi kompetentan porediti ga sa ovim sto je danas na snazi.
Moguce je da svi nisu bili zadovoljni i na konju prije 20-30 godina, ali nema te drzave na svijetu gdje su svi zadovoljni. Odgovorno ti tvrdim da je 90% vise ljudi bilo sretnije tad nego sad. Mozda i sretniji nego vise od 80% stanovnika ove planete. Sad smo na zacelju svega.
I jos cemo tonuti. Nisu kriminalci jos sa nama gotovi. Jos imamo gace na sebi.
sanjanin

Post by sanjanin »

JBT wrote:Sanjanine, nemam vremena da ti ponavljam nesto sto je na ovom forumu davno prodiskutovano. Uglavnom, da ti nije bilo AVNOJ-a, niti bi bilo BiH, niti bi bilo tebe i mene, a ako bi te bilo zvao bi se malo drugacije nego sad. Vjerovatno Petar, Nikola ili Bozo (mozda bi ti i prezime bilo Susec). Mlad si da bi znao da se sve sto je dobro gradi na kompromisima, krenuvsi od braka pa nadalje. Bosnjaci su u BiH upravo kao posljedicu tog AVNOJ-a dobili naciju, drzavu a da pri tome ne moraju zivjeti u Srbiji ili Hrvatskoj.....
Uzmi malo knjigu u ruke, procitaj malo sta je bilo sa ljudima islamske vjeroispovjesti i tradicije u Bugarskoj koja nije imala AVNOJ. Sta je sa takvima bilo u Rusiji?
Nisi bio svjedok onoga vremena i nisi kompetentan porediti ga sa ovim sto je danas na snazi.
Moguce je da svi nisu bili zadovoljni i na konju prije 20-30 godina, ali nema te drzave na svijetu gdje su svi zadovoljni. Odgovorno ti tvrdim da je 90% vise ljudi bilo sretnije tad nego sad. Mozda i sretniji nego vise od 80% stanovnika ove planete. Sad smo na zacelju svega.
I jos cemo tonuti. Nisu kriminalci jos sa nama gotovi. Jos imamo gace na sebi.
U jednome se slazem. Da nije bilo komunizma Bosnjaci bi nestali. Ne slazem se s tobom da bih se rodio ali pod drugim imenom. Ne, ne bismo bili ni zaceti. To sam i sam vise puta ponovio. U tom trenutku komunizam je bio jedini spas za Bosnjake.

Medjutim, to je bilo samo produzenje agonije. Agonije koja jos traje. Jer Bosnjaci jos misle (najvecim dijelom) ono sto ne bi dmjeli misliti. Proslost kaze da ne bi smjeli. :oops:

Ono s cim se ne slazem je da su Bosnjaci AVNOJ-em dobili naciju? :shock:

Dobili su samo fizicki opstanak a pravo na naciju ili bilo sta slicno tome nisu.
Sjeti se sta je pisao Mesa. Mada to Srbi tumace drukcije. Al, dobro, prave se blesavi kao i obicno. Mesa, Mak i mnogi drugi izjasnjavali su se kao Srbi i Hrvati jer nisu imali pravo na naciju. Mozda ti to ne znas ali roditelji tvojih roditelja su isto tako pisali da su Srbi ili Hrvati.

Bosnjaci su kao nacija nastali jako davno. Samo sto im nije bilo dozvoljeno da se tako izjasnjavaju. Ljudi koji su pisali o tome kako bi se Bosnjacima trebala priznati nacija bili su na dugogodisnjoj robiji u vrijeme Tita. Konkretno, Milovan Djilas. Koji je bas pmninjao Bosnjake a ne "Muslimane".

Sve sto nam je dao AVNOJ jeste fizicki opstanak. Przivljavanje. To je sve. I hvala im na tome. Svima koji su tada spasili Bosnjake od nestanka.
Ali to je svo dobro kojr nam je AVNOJ dao. Na zalost, to vrijeme je uspavalo Bosnjake. Kao nikad do tad.
To je i najveci razlog za ovoliku tragediju kroz koju smo prosli u proteklom ratu. Ko zaboravi proslost zivjet ce proslost opet. Opet i opet. :oops: Sve dok ne dodje pameti.

Jako jako mnogo grijesis po pitanju prava Bodnjaka u vrijeme Jugoslavije. Srbi (prikriveni nacionalisti) upravljali su tom zemljom i dominirali citavim sistemom. Iz Sarajeva si. Stariji si od mene. Sjeti se naziva ulica, naziva ustanova i ostalog. I jos mnogo toga......

AVNOJ nam je dao opstanak. Bog nam je dvaput oprostio zaborav. Pitanje je hoce li i treci put. :roll:
JBT

Post by JBT »

"U jednome se slazem. Da nije bilo komunizma Bosnjaci bi nestali. Ne slazem se s tobom da bih se rodio ali pod drugim imenom. Ne, ne bismo bili ni zaceti. To sam i sam vise puta ponovio. U tom trenutku komunizam je bio jedini spas za Bosnjake. "

-Ne radi se tu o komunizmu. Radi se o nacinu razmisljanja i mjerilima vrijednosti. Bilo je zabranjeno vrijedjati nekoga na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi (izmedju ostalog) a to su karakteristike kojima se civilizovani i visokodemokratski svijet dici u vrijeme sadasnje.
Opet ti navodim primjer Bugarske. Muslimani u toj drzavi su morali mijenjati imena (a time i vjeru) ili napustiti drzavu. Takav slucaj bi bio i sa Bosnjacima (tadasnjim muslimanima) u FNRJ da nam na celu svima zajedno nje bio pozitvni diktator, tipa kojeg bi i danas mozda trebali.
"Bratstvo i jedinstvo" je izraz koji zvuci malo smijesno za danasnje shvatanje, ali je u to vrijeme bio prigodan a i nuzan. Zbog nivoa svijesti i niskog stupnja obrazovanosti. Narocito kod muslimanskog zivlja u BiH jer je skolovanje smatrano haramom, tako da je zeski dio populacije bio potpuno nepismen a muski je bio pismen u promilima. Samovoljno.
"Bratstvo i jedinstvo" ima jedan oblik u zapadnom svijetu i takodje je slogan za kojim se te zemlje rukovode ili bar pokusavaju nametnuti taj trend, a to je: multieticnost i multikultura.

"Medjutim, to je bilo samo produzenje agonije. Agonije koja jos traje. Jer Bosnjaci jos misle (najvecim dijelom) ono sto ne bi dmjeli misliti. Proslost kaze da ne bi smjeli. "

-Znaci, trebalo je jos tad tu agoniju rijesiti?
Nema nikakve agonije. Ili, svi su u agoniji. Nisu samo Bosnjaci imali hiljade zrtava u svojoj proslosti.
Konkretno, u tvom gradu je, koliko mi je poznato, u samo par dana pobijeno 5-6 hiljada Srba civila od strane ustasa u drugom svjetskom ratu.
Malo bi se trebalo poraditi na iskrenom medjuljudskom postovanju, a osvete zaustaviti u krugu zla cije smo zrtve. kamen po kamen palaca.....

"Ono s cim se ne slazem je da su Bosnjaci AVNOJ-em dobili naciju?

Dobili su samo fizicki opstanak a pravo na naciju ili bilo sta slicno tome nisu.
Sjeti se sta je pisao Mesa. Mada to Srbi tumace drukcije. Al, dobro, prave se blesavi kao i obicno. Mesa, Mak i mnogi drugi izjasnjavali su se kao Srbi i Hrvati jer nisu imali pravo na naciju. Mozda ti to ne znas ali roditelji tvojih roditelja su isto tako pisali da su Srbi ili Hrvati. "

-AVNOJ im je omogucio da dobiju naciju. Politika su procesi. Diplomatija. Politika i diplomatija postoji da bi ljudi dosli do necega bez da se na prvu late maca. Dakle, ako sad moras dokazivati Bosnjacku naciju raznim budalama, mozes zamisliti kako je to tad bilo.
A fizicki opstanak ne mozes upotrijebiti iza rijeci "samo" jer to je preduslov svega.

"Jako jako mnogo grijesis po pitanju prava Bodnjaka u vrijeme Jugoslavije. Srbi (prikriveni nacionalisti) upravljali su tom zemljom i dominirali citavim sistemom. Iz Sarajeva si. Stariji si od mene. Sjeti se naziva ulica, naziva ustanova i ostalog. I jos mnogo toga...... "

-Hrvati i Srbi su prije rata tvrdili da su bili ugrozeni. Pojedini Bosnjaci to sada tvrde. Opet se vracamo na zelju za brisanjem svega pozitivnog u nasoj istoriji, jer inace omladina moze postati svjesna na kojem se nivou sada nalaze u odnosu na prije 15-50 godina. A to za danasnje vlastodrsce nije bas dobra opcija.
Nadam se da sam ti prokomentarisao osnovne navode iz tvog komentara. Ako nisam, napisi novi komentar.
sanjanin

Post by sanjanin »

Upravo se radi o tom nacinu razmisljanja. Komunistickim vlastodrscima Srpske nacionalnosti bilo je nametnuto da tolerisu druge nacije. Bili su prisiljeni da i drugima daju makar 50% prava koja su sami uzivali. Bili su prisiljeni jer ideja kojoj se u drugom svjetskom ratu priklonilla natpolovicna vecina Srba nije prosla na globalnom planu. Iluzorno je bilo ocekivati da prodje na lokalnom. Zato toliki broj Srba i jeste presao iz cetnika u partizane.

Moralo se balansirati jedno vrijeme. Izmedju Varsavskog pakta i NATO-a.

Sto ne znaci da ja tvrdim da su svi Srbi glumili bratstvo & jedinstvo.

Ne! Bilo je iskrenih. Ima ih i danas. Ali vecinu su sacinjavali oni koji nisu imali izbora. Zeljeli su u vlast a jedini nacin da se probijes bio je da glumis da volis Bosnjake, Madjare, Albance, Rome, Hrvate, Crnogorce, Makedonce i Slovence.
Ono sto se nalazilo u glavama tih ljudi nije odgovaralo onome sto smo vidjeli na djelu.
A poznato je da su se Srbi tada busali kao najveci komunisti.

Znaci, ne slazem se u tome da je to postivanje drugacijeg pocivalo na istinskoj ljubavi i postovanju. To je bila gluma.

Drugo je bilo u Bugarskoj. Oni nosu morali balansirat izmedju dva potpuno suprotna sistema. Bili su dio jednog bloka opasanog zeljeznom zicom i mogli su radit sta im se prohtije.
Da su to ucinili Srbi nakon drugog svjetskog rata dosli bi Ameri i sredili ih.
Nepismenih je bilo mnogo u svim zemljama exYu u vrijeme zacetka druge Jugoslavije.
Cinjenica je da je veliki broj ljudi u to vrijeme opismenjen medjztim i ta prica ima drugu stranu. U gradove su masovno doseljavani ljudi sa sela a gradjani koji su se iskolovali mogli su dobiti posao samo na selu. To je bila jako cesta pojava. I u doseljavanju u gradove u BiH prednjacili su Srbi i Crnogorci iz BiH, Srbije i Crne Gore.
Medjutim, tada se niko nije mogao javno buniti protiv bilo cega pa i protiv toga.

Jesu se bunili i Srbi i Hrvati prije rata ali najvise su se bunili Srbi a oni su i dominirali.

Sav taj "visokodemokratski sistem" kako ga nazivas pao je u vodu upravo kad je na insistiranje Tita dominacija Srba u Jugoslaviji znatno umanjena osnivanjrm autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova. I uvodjenjem petoroclanog predsjednistva u BiH koje je moglo preglasati Srbe. Kao i uvodjenje osmoclanog predjednistva SFRJ u kojem je za svaku odluku bila potrebna vecina 5 : 3. Tako da su i tu Srbi izgubili dominaciju.

Nakon toga na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) u Beogradu poceli su se otvoreno zalagati za rusenje SFRJ i ostvarenje Srboslavije (tad je Tito jos bio ziv i zdrav, to se desilo 1976. godine).
JBT

Post by JBT »

Bilo kako bilo (nemam vremena da pisem eseje, a i bezze bi bilo da poredim tvoje argumente sa argumentima sa serbiancafe samo sa drugom bojom dresa) ako su i glumili bolje je bilo nego sada. I njima i drugima.
Fasizam je pojam koji se, ako se ne upotrebljava u pravilnom kontextu, obiti o glavu samom manipulatoru istim.
sanjanin

Post by sanjanin »

Imam jedan jako dobar tekst za ovu temu. Mozda i najbolji moguci odgovor za tebe JBT. Na zalost ne u elektronskom formatu.
Toozla

Post by Toozla »

sanjanin wrote:Imam jedan jako dobar tekst za ovu temu. Mozda i najbolji moguci odgovor za tebe JBT. Na zalost ne u elektronskom formatu.
:lol: :lol: :lol:
:? :? :?
:shock: :shock: :shock:
:D :D :D
kekec

Post by kekec »

Sanjanin:
U jednome se slazem. Da nije bilo komunizma Bosnjaci bi nestali..."
Pogledaj sada ovo:
...otkako je mudro rukovodstvo Stranke demokratske akcije smislilo način kako da pored živog Bošnjaka, na direktnim izborima izabranog načelnika sarajevske Općine Centar, izabere Muhameda Alaima za predsjedavajućeg Vijeća u istoj općini - ne prestajem se diviti njihovoj tuposti i drskosti.
...Vrišteća tupost metoda Alaimovog izbora (čovjek, pardon, golman, nije Bošnjak, musliman je) ogleda se prije svega u odnosu prema onome što je navodni temeljni identitet SDA
( http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1 )

I danas se manipulise sa "Bosnjak" i "M/musliman. Uzima se ono, sto trenutno odgovara pojedincima/grupi/stranci, da bi se uzela-zadrzala-ojacala vlast.

A danas nema komunista. Zbog interesa nestade Bosnjaka Muhameda, postade muslimam Muhamed.

Kada cete jedanput shvatiti da (gotovo) svi imamo isto porijeklo. Mi smo samo juzni Sloveni, a sve ostalo je moneta za potkusurivanje i sredstvo da neko ima mnogo vise nego sto mu treba i sto zasluzuje, gledajuci licne kvalitete, a sve na racun vecine koju iskoristavaju na sve moguce nacine.
sanjanin

Post by sanjanin »

Kekec, ne znam zasto si me upleo u svoj post. Ne vidim sustinsku vezu tvog posta sa raspravom izmedju JBT-a i mene.

To ako se neko izjasnjava kao Musliman samo opravdava moju tezu o zaglupljenosti Bosnjaka.

Nije mi jasno zbog cega pominjes SDA jer ja u ovoj temi nisam sugerisao za koga Bosnjaci treba da glasaju iako su mnogi vjerovatno moje postove na ovoj temi shvatili kao osudu onih koji glasaju za SDP.
To je drugi pokazatelj zatupljenosti Bosnjaka.
kekec

Post by kekec »

Eto ja se malo ubacio u diskusiju.
Ono sto sam htio naglasiti, boldirano je.
SDA se nasla u citatu. Link prilozen.

Nazalost, danas su, ne samo Bosnjaci, kako ti kazes "zatupljeni".
I drugi su. Htjeli mi to ili ne, mi smo isti, razlicite su religije kojima
pripadamo. Djeliti cemo se i lutati sve dok sami sebi ne priznamo
ono sto svi u podsvjesti znamo i imamo, ali smo ga dobro potisnuli.
sanjanin

Post by sanjanin »

kekec wrote:Eto ja se malo ubacio u diskusiju.
Ono sto sam htio naglasiti, boldirano je.
SDA se nasla u citatu. Link prilozen.

Nazalost, danas su, ne samo Bosnjaci, kako ti kazes "zatupljeni".
I drugi su. Htjeli mi to ili ne, mi smo isti, razlicite su religije kojima
pripadamo. Djeliti cemo se i lutati sve dok sami sebi ne priznamo
ono sto svi u podsvjesti znamo i imamo, ali smo ga dobro potisnuli.
:zzzz:

Zatupljeni na drugi nacin. Bosnjaci bi sa Srbima i Hrvatima a ovi bi da uzmu teitoriju al da nemaju Bosnjake na njoj.

Ne generalizujem. Ne svi. Ali vecina da. Prevashodno velika vecina Srba. Hrvati hajd i nekako. Njih ipak ima puno veci broj koji jesu za zivot sa Bosnjacima.

Tacno je da mi manje-vise imamo isto porijeklo. Manje-vise. Jer nije bas potpuno isto. Al eto. Ali to na zalost ne znaci da bratstvo & jedinstvo moze istinski zazivjeti. To je nemoguce.
JBT

Post by JBT »

Sve je to u redu. Rekoh ti da je pojam "bratstvo i jedinstvo" bilo u stvari zalaganje za multieticnost i multikulturu. U tadasnja vremena nije bas bilo lako objasniti ljudima sta su to multieticnost i multikultura pa im je ponudjen slogan "bratstvo i jedinstvo" sto nam sad , u vrijeme interneta i satelita zvuci malo smijesno.

Nego, stojis li jos uvijek iza ovoga tvoga komentara?

"Hm, pogresno. Antifasizam je od samog pocetka u sebi imao i fasizam. Fasizam koji je jedno vrijeme morao biti cuvan iza zakljucanih vrata i navucenih zavjesa. A dobrim dijelom je taj fasizam dolazio do izrazaja od samog zacetka socijalisticke Jugoslavije. Od AVNOJ-a pa dalje.

Znam da ti i jos neki nikada necete prihvatiti ovu cinjenicu ali ja osjecam obavezu da istaknem. Da napomenem.

Moglo bi se o tome jos dosta toga reci. Ali mislim da nije vrijedno objasnjavati nekome ko prosli sistem vidi kao nesto najbolje i najanacionalnije sto se desilo od pracovjeka."
sanjanin

Post by sanjanin »

Stojim. :( :D

Ali ne mislim da je bio fasisticki rezim. Mislim da je od samog zacetka Jugoslavije fasizam dolazio do izrazaja. Nekad manje nekad vise. Kasnije je izasao na povrsinu i dosao po svoje. Tek kad su se za to stekli uslovi. I na lokalnom i u na globalnom planu. Nije nacionalizam sredinom 80-tih isplivao samo ovdje vec i u bivsem Sovjetskom Savezu i na jos mnogo mjesta u svijetu.

Danas nema uslova za nove vojne pohode. Zato i imamo ovo "umirujuce" stanje. 8-)
Post Reply