Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
(Tekst uklesan na nisi iza Vjecne vatre u ulici Marsala Tita u Sarajevu)
Hvala im i slava im.
Hvala im za njihovu borbu protiv fasizma. Hvala im sto nam omogucise lijepo djetinjstvo u slobodi, .... bez fasista i nacionalista. Ali, ...... evo ih, .... opet uzjahase.
Last edited by pape on 05/04/2005 22:33, edited 2 times in total.
...niti jedan narod ne moze zakoraciti u buducnost dok ne pronadje mir sa svojom prosloscu......u nasem slucaju ova tema je samo dio mira koji trebamo naci za put u sretnu buducnost...
...kao i svaka druga proslost niti ova nije savrsena ali mislim da imamo dovoljno razloga da budemo zahvalni i ponosni...
JBT wrote:Kako to da smo tad imali mjerila vrijednosti koja vise odgovarala ovovremenskom civilizovanom svijetu nego sto ih danas imamo?
Jednostavno. Antifasizam je imao platformu zasnovanu na internacionalizmu i od te platforme se nije nikada odustalo, no ....... ovi uzjahase i napravise inter (ni) nacionalizam. Yebes ga, razlika je u samo dva slova. Kriteriji i sva druga mjerila su interna, ... za svako stado, .... ... ponaosob.
Sad se mogu naci smo partizani i partizanke na partyim-a i ponegdje pokoji prezivjeli nosilac spomenice.
Stvaro se ponekad zapitam je smo li mi toliko glup narod kad vidim Cehe, Poljake,Albance..
Sad su svi ispred nas htijeli mi to priznati ili ne.
I neka su kad smo........ glupi....... puni sebe......suplje price.....i obozavamo svoju inferiornost.
...sve ste vec rekli...nemam sto dodati, osim da ponovim da ne mogu prezaliti da su moje djetinjstvo i mladost bili bajka u odnosu na djecu i omladinu od 92 na ovamo...
(jedan od oslobodilaca sarajeva je bio i moj otac koji se 6. aprila '45 sa svojom brigadom spustio kroz kapiju na vratniku...)
Toozla wrote:...niti jedan narod ne moze zakoraciti u buducnost dok ne pronadje mir sa svojom prosloscu......u nasem slucaju ova tema je samo dio mira koji trebamo naci za put u sretnu buducnost...
...kao i svaka druga proslost niti ova nije savrsena ali mislim da imamo dovoljno razloga da budemo zahvalni i ponosni...
...slava im...
JBT wrote:Kako to da smo tad imali mjerila vrijednosti koja vise odgovarala ovovremenskom civilizovanom svijetu nego sto ih danas imamo?
Jednostavno. Antifasizam je imao platformu zasnovanu na internacionalizmu i od te platforme se nije nikada odustalo, no ....... ovi uzjahase i napravise inter (ni) nacionalizam. Yebes ga, razlika je u samo dva slova. Kriteriji i sva druga mjerila su interna, ... za svako stado, .... ... ponaosob.
Upravo tako. Joj, kad se samo sjetim osjecaja kad bi se obiljezavao 6. April, 25. Novembar, 29. Novembar, ponosni punog srca. Osjecaj domovine, pa kad bi himna svirala, pa svi neako zajedno, ponosno gradis. Radne akcije... a sad ni himne, ni drzave... a glavni akcionari Covic, Paravac i Tihic i slicni trpaju li trpaju a ti moj dorate povuci i snalazi se.
50 godina smo zivjeli u mraku, majku mu grebem ko je upalio svjetlo!
Nove su se drzave razlicito odredile prema proslosti i sjecanju - od konfiskacije pamcenja i reinterpretacije proslosti do apsolutnog negiranja i novog brojanja vremena, neke vrste "godine nulte".
Mnogi danas misle da " prije njih nista nije bilo, a poslije njih sta ce biti - jebe se njima".
Mnogi danas misle da " prije njih nista nije bilo, a poslije njih sta ce biti - jebe se njima".
- prije njih je bilo ono što im danas odgovara a poslije njih će biti ..........revolucija evolucija udara i tako tih globalnih akcija i reakcija .
P.S. ja bih nosio kačket , cvike i majice dugih rukava da kojim slučajem bitišem na samostalnom kontinentu i dominionu UK