EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post Reply
bach

#26 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by bach »

Challenger__ wrote:Da ne pominjem ostale proizvode (Livanjski sir, npr,) i proizvođače ("Vitaminka" B. Luka). Treba se samo osloboditi potrebe za patronom i ići hrabro na sva dostupna tržišta.
Treba nam luka i to velika.

Treba nam pruga Tuzla Valjevo, Sarajevo Užice i pruga Čapljina Nikšić.

Ploče su u EU, nažalost.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#27 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Hame_ »

bach wrote:
Challenger__ wrote:Da ne pominjem ostale proizvode (Livanjski sir, npr,) i proizvođače ("Vitaminka" B. Luka). Treba se samo osloboditi potrebe za patronom i ići hrabro na sva dostupna tržišta.

Ploče su u EU, nažalost.

Nama treba veća Drina, da postane najveća i najdublja rijeka na svijetu bez mostova.

Čuj Tuzla valjevo, Sarajevo užice... A u PM!
nOrMaLaC

#28 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by nOrMaLaC »

Mene zanima koji bi to nedostatak bio da se BiH okrene Euroazijskoj uniji?
bach

#29 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by bach »

Hame_ wrote:
bach wrote:

Ploče su u EU, nažalost.

Nama treba veća Drina, da postane najveća i najdublja rijeka na svijetu bez mostova.

Čuj Tuzla valjevo, Sarajevo užice... A u PM!
Ko ti je kriv kad si nepismen

http://www.klix.ba/vijesti/bih/prije-20 ... /120117156
Na jubilej pruge Tuzla - Zvornik, ovaj uvaženi privrednik i društveni radnik iz Zvornika, gleda s posebnim emocijama.

"Još tokom izgradnje bio sam svjestan da je pruga Tuzla - Zvornik moje životno djelo. Drago mi je da sam i iskoristio tu životnu priliku da rukovodim izgradnjom jedne historijske pruge. Najsretniji sam bio kada je 18. januara 1992. godine prvi voz iz Tuzle ušao u željezničku stanicu Zvornik Novi, čime je označen uspješan završetak izgradnje pruge. Bio sam svjestan i posebno sretan što sam ono što nije pošlo za rukom Austro-ugarskoj carevini, a zatim i Kraljevini Jugoslaviji, uspio ostvariti u Socijalističkoj Jugoslaviji imajući u vidu šta ova pruga znači privredi i narodu ovog kraja i šire. Nadam se da će i Srbija konačno smoći snage da završi preostalu dionicu Loznica - Valjevo, što bi, obostrano, bilo od izuzetne privredne i društvene koristi", zaključuje Izet Mehinagić.

Je ' sad jasnije otkud Valjevo u ovoj priči?
spacek

#30 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:49, edited 1 time in total.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#31 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Hame_ »

E to @bach, tipovi kao ti žele mi otvoriti vidike i onda "Ko ti je kriv kad si nepismen".

Nisam vaš nivo... :run:
HM 2011

#32 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by HM 2011 »

naziv teme je pogrešan - ispravan naziv tme bi bio:

EU kao organizacija koja gleda primarno vlastiti interes

Znači EU nije ničiji neprijatelj nego je EU sama sebi najveći prijatelj.....

Kada krenemo od te premise - logično je da dođemo do zaključka da je pametno biti član EU..... NAravno tih zaključaka je moguće donjeti još bezbroj - a svi idu u korist tezi da je pametna odluka biti član EU....
cyprus

#33 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

Ma da, svo ovo sranje u kome se nalazimo je do Evropske unije, nikako do nas...
animals

#34 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by animals »

Ma da svak je drugi kriv osim nas sami..
Travnicanin101

#35 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Travnicanin101 »

Europa je stara kurva koja mrzi muslimane i islam.
animals

#36 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by animals »

Travnicanin101 wrote:Europa je stara kurva koja mrzi muslimane i islam.
Nema se tu sta voliti..postoje samo interesi..
Novak20

#37 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Novak20 »

Ma da. Trebamo se okrenuti braći po vjeri i pripojiti Turskoj ili kakvom kalifatu pa da živimo u rahatluku. Mali je problem što toga još nema u blizini ali možemo čekati. Naročito mi koji smo već dobili državljanstva i posao od evropskih i drugih kjafirskih država.
Travnicanin101

#38 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Travnicanin101 »

Novak20 wrote:
Ma da. Trebamo se okrenuti braći po vjeri i pripojiti Turskoj ili kakvom kalifatu pa da živimo u rahatluku. Mali je problem što toga još nema u blizini ali možemo čekati. Naročito mi koji smo već dobili državljanstva i posao od evropskih i drugih kjafirskih država.

Sto je krivo u tome? Neka se onda Srbi odreknu Rusije.
reis1

#39 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by reis1 »

Ja predlazem okretanje Rusiji.

Izvoz jabuka i krusaka u Moskvu... :oops:
Novak20

#40 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Novak20 »

Travnicanin101 wrote:
Novak20 wrote:

Sto je krivo u tome? Neka se onda Srbi odreknu Rusije.
Mene što se tiče nek se odreknu. I Srbija i CG su u pregovorima za ulazak u EU a mi smo svoje šanse propustili (da ne ulazim u razloge) čini mi se namjerno. BiH zemlja sa manje od 4.000 000 stanovnika od kojih je cca 50% Bošnjaka, muslimana već graniči sa EU a ne sa Rusijom ili Turskom.
Geografski, politički, ekonomski, vojno, demografski... mi smo na žalost mali igrač koji igra kako mu sviraju drugi ali htjeli ne htjeli pripadamo evropskom kulturnom, istorijskom, ekonomskom i uticajnom krugu. Ne ruskom i ne islamskom. Ove dvije sile tu dođu više kao mirođija a ne glavni faktor upravljanja društvenim procesima.
Milijarde humanitarne pomoći, povjerenje ozbiljnih država i ljudi koji su bili voljni pomoći mi smo prokockali i niko nam nije kriv. To se desilo zbog nepovjerenja ukućana jednih u druge i tužakanja komšijama (ko fol zaštitnicima jednog naroda i vjere) sa zahtjevom da oni riješe naše probleme odrede domačina kuće.
Da je bilo pameti i želje, trebali smo se okrenuti planiranju, ekonomiji i jačanju prava i pravne države a ne smutnji i pljačkanju vlastitog naroda u ime viših interesa koji se neće ostvariti nikada.

A ovo za kurvu Evropu koja mrzi muslimane i Islam. Vjekovima se Islam kao vjera širi na prostorima koji su bili kršćanski. Pojava radikalnog Islama koji na djelu širi netoleranciju i strah od terorizma te otvoreno propagira surovo uništenje svih drugih i drugačijih radi globalne vladavine vjere svakako neće pomoći ni Bošnjacima ni muslimanima u Evropi. Ne znam šta očekuješ od Evrope, da zavoli muslimane i kompletno pređe na Islam........ :D Budi sretan što te trpe.
parangal_

#41 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by parangal_ »

prva je poenta da cijeli svijet ekonomski propada jer je kapitalizam kao sistem u krizi. vjerovanje da je to najbolji sistem je jednako velika utopija kao recimo necije uvjerenje da drzava moze da upravlja ekonomijom ili radnici putem samoupravnog socijalizma.

is toga proizilazi druga poenta a to je da su ekonomski propale ili propadaju i uređenije zemlje od nas pa zasto ne bismo i mi sa ili bez eu.

treca je poenta da je, svejedno, opet bolje biti u eu nego izvan. samo zato sto nam treba civilnije drustvo sa malo boljim pravilima ponasanja, nista drugo. nato savez se sa tim ne bi trebao vezati.

cetvrta je poenta da u svijetu generalno pa samim tim i u evropi, zbog propasti komunizma i dokazane nemogucnosti kapitalizma i liberalne demokratije da se nosi sa finansijskim kapitalom, ekoloskim i drugim problemima, raste frustracija radnicke klase, ili bolje reci klase permanentno nezaposlenih.

peta poenta je da, zbog krize na ljevici i prakticnog nepostojanja nove jake komunisticke partije bilo gdje u evropi koja bi kanalisala ove realne klasne frustracije prema iznalazenju rjesenja kontrole finansijskog kapitala na globalnom nivou (jer kapital je likvidan i ako recimo oporezujes bogate u jednoj zemlji prosto mogu da prebace sredstva u drugu, profitira desnica i neofasisti poput ukipa u uk ili nacionalnog fronta u francuskoj.

sesta je poenta da, kada frustrinim nezaposlenim masama ne ponudite izlaz iz klasne segregacije, oni se okrenu fasizmu tj. za svoje probleme pocnu da krive imigrante, muslimane, arape, crnce i druge.

sedma je poenta da u takvim okolnostima bosna, a bosanski muslimani pogotovo, najvecu gresku prave misleci da se trebaju pokriti americkim skutima koji ce da ih zastite - od komsija. koji by the way, blage veze nemaju sa njihovim problemima.
Klavikula

#42 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

trgovati i sa zapadom i sa ostatkom svijeta bi trebao biti nas interes. nema nista lose ako ti prodas jabuke Rusima, meso EU, mlijeko Turcima, municiju Amerima. para je para, odakle god da stigne.
krater

#43 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by krater »

Klavikula wrote:trgovati i sa zapadom i sa ostatkom svijeta bi trebao biti nas interes. nema nista lose ako ti prodas jabuke Rusima, meso EU, mlijeko Turcima, municiju Amerima. para je para, odakle god da stigne.
:thumbup:
hornet

#44 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by hornet »

Apsolutno se slazem sa pokretacem teme, ja bih jos odgovornost prosirio na ono sto se zove međunarodna zajednica. Jos od rata, kada su vrlo lako mogli zaustaviti agresiju i ubijanje, a nisu. Dalje, nametanje embarga na oruzje, onda proglasenje Srebrenice zasticenom zonom i posmatranje genocida koji je poslije uslijedio. Pa onda Dejtonski sporazum, nesto sto je najgora stvar koja je zadesila ovu zemlju, ikad. Onda rad Haskog tribunala, mislim Seselju sude 12 godina, i onda ga puste na kraju. Dalje, cirkus sa provođenjem presude Sejdic-Finci i izmjenama Ustava, a sami autori Ustava su stranci, oni su ga 'skrojili'. Promijenili su nam i zastavu, historijski bosanski grb zamijenili bezlicnim trokutom i zvijezdicama. Ponizenje. Jos kad vidim danasnjeg Visokog predstavnika kako se sepuri po utakmicama i raznim događajima, fuj. Plus nametnuli su javnosti pricu kako je EU jedina opcija za ovu zemlju, pitanje svih pitanja, put za raj koji rjesava sve nase probleme, obecana zemlja a ustvari je obicna utopija al ljudima je toliko ispran mozak da je to nevjerovatno. U isto vrijeme imamo primjer Hrvatske, koji u stvari sad stoji gore nego ikad, a prosle godine su usli u EU.
Danguba

#45 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Danguba »

Biti clanica EU ili ici prema tom clanstvu zahjeva mnoge bolne promjene koje su prosle mnoge zemlje. EU je skup zemalja koje su se slozile oko nekih zajednickih stvari i nastupa prema drugima. Svako pojedinacno djelovanje mimo dogovora predstavlja krsenje tih sporazuma(Juzni tok).
Nama je do sada najvise pomogla ta ista(kurva) EU i mi imamo jako mnogo obaveza prema njima. Okrenuti ledja i probati nesto na svoju ruku raditi moglo bi nas samo kostati...
Mi kao i mnogi drugi duznici imamo ''okove'' kojih se necemo tako lako rijesiti.
Alternative nema. Srbija nesto pokusava ali ce joj to sve doci na naplatu.

Nisam neki EU pristalica ali nam nema druge. Sve drugo je avantura a mi bas i nismo toliko jaki da neke stvari donosimo na svoju ruku.
Indigont

#46 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Indigont »

parangal_ wrote:prva je poenta da cijeli svijet ekonomski propada jer je kapitalizam kao sistem u krizi. vjerovanje da je to najbolji sistem je jednako velika utopija kao recimo necije uvjerenje da drzava moze da upravlja ekonomijom ili radnici putem samoupravnog socijalizma.
sta propada? o cemu ti to?

ljudi u kapitalistickim zemljama zive bolje nego ikada. Jedine koje se pate su one koje nece da se prepuste pravom kapitalizmu i slobodnom trzistu... zemlje koje imaju ogroman drzavni aparat i koje profitiraju samo od svoje geografske pozicije: Grcka, Spanija, Italija

mi imamo kapitalizam samo u smislu da mozes osnovati privatnu firmu ali uvjeti za poduzetnistvo kod nas su jedni od najgorih na svijetu po svim statistikama, od spore i neefikasne birokracije, do visokih poreza i doprinosa, sporog sudstva, ogromne korupcije i ostalih zapreka za normalan biznis

govoriti da je Bosni EU neprijatelj je suludo. Ako bi iko profitirao od ulaska u nju to smo mi, jer smo totalno nestabilna zemlja u kojoj polovina hoce da se odcijepi
Umalo popisivac

#47 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Umalo popisivac »

bach wrote:Svaka budalaština koju su predložili iz EU, naši volovi su prihvatili.

Privatizacija

Bolonjski školski sistem

Anglosaksonski pravni sistem uveden 2003.

Policajci bez oružja na ulici

Notari

Poslije svake "reforme" koju su predlagali iz EU, mi bi ostajali još u gorem haosu i siromaštvu...
Jos jedan neprijatelj nase domovine. :lol: Turska nam je jedini prijatelj. Ako budu opet poplave poslati ce nam kamion halal pasteta. :lol:

Ajmo se sad malo uozbiljiti.

Privatizacija, naravno, slobodno trziste, konkurencija = u konacnici manje cijene za krajnjeg potrosaca, mene i tebe. Sad, korupcija kod nas je druga stvar i sto se privatizacija jako lose provodi.

U Bolonji isto tako u osnovi nema nista lose, studenti imaju diplomu s kojom mogu ici raditi bilo gdje, sta je tu lose? Opet, druga stvar je u nesposobnosti i zadrtim starim kadrovima koji nemaju ni znanja a ni volje da takvo sta provedu kako treba.

Anglosaksonski pravni sistem? Zao mi je, al ocito ne znas o cemu pricas jer tog nema kod nas, niti ce biti, niti to EU namece iz jednostavnog razloga sto se on na u EU ne primjenjuje, izuzev UK. Ali bilo bi bolje da postoji, ja ga smatram boljim sistemom.

Policajci imaju oruzje :lol: , to sto ih je 99% zaposleno preko stele i vrijeme provode jeduci bureke pa nisu u stanju potrcati, niti zele je opet nas problem.

Notar, sve uredu s notarima, smanjuje se posao pretrpanih sudova (samo nisam siguran da EU ima veze s ovim).
Gojeni H

#48 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
JohnnyS wrote:Koja je alternativa euroatlantskim integrcijama?
alternative nema
ima dobrih i losih strana eu integracija, al opet, ulazak u eu je kljucan za opstanak drzave BiH
to sto ovih par dezurnih teoreticara zavjera i ljubitelja rusije na forumu misli suprotno, to je druga stvar
Ulazak u EU nije kljucan za opstanak drzave. Opstala je Bosna u daleko gorim uslovima.

Nisam navijac ulaska u EU prvenstveno iz razloga sto su beskicmenjaci i zato sto se predobro sjecam rata. Slijedece, mislim da veliki igraci jedu male. Island, Norveska i Svicarska opstaju sasvim dobro van EU. Uskladili su standarde i to je to.

Medjutim, mi nismo Island ... a i postavlja se pitanje sta je alternativa.
Ja bih im na ove zahtjeve najradije jebo svo zensko u familiji, ali ipak je EU trenutno najbolja od losih opcija.
Umalo popisivac

#49 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Danguba wrote:Biti clanica EU ili ici prema tom clanstvu zahjeva mnoge bolne promjene koje su prosle mnoge zemlje. EU je skup zemalja koje su se slozile oko nekih zajednickih stvari i nastupa prema drugima. Svako pojedinacno djelovanje mimo dogovora predstavlja krsenje tih sporazuma(Juzni tok).
Nama je do sada najvise pomogla ta ista(kurva) EU i mi imamo jako mnogo obaveza prema njima. Okrenuti ledja i probati nesto na svoju ruku raditi moglo bi nas samo kostati...
Mi kao i mnogi drugi duznici imamo ''okove'' kojih se necemo tako lako rijesiti.
Alternative nema. Srbija nesto pokusava ali ce joj to sve doci na naplatu.

Nisam neki EU pristalica ali nam nema druge. Sve drugo je avantura a mi bas i nismo toliko jaki da neke stvari donosimo na svoju ruku.
Ma pisu se gluposti. Al da su bar principijelni pa kad je EU vec takav neprijatelj onda bi trebalo odbiti i pomoc od neprijatelja.
Kao odgovor na teške poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, EU nastavlja da pruža pomoć u borbi sa posljedicama ove elementarne nepogode. Pored do sada upućene hitne humanitarne pomoći, Evropska komisija je izdvojila dodatnih 65 miliona eura za saniranje situacije nakon poplava.
A gdje je jos novac koje su pojedinacno zemlje clanice dale ili (i neke bez kamata) posudile...

A gdje je sve ostalo. U BiH su se slilie milijarde i milijarde za ovako malu zemljicu al vecina toga je zavrsila po privatnim đepovima i sad ljudi opet zele sadaku. "A sto nam oni ne daju ovo, a sto nam ne daju ono" itd.. :D
Umalo popisivac

#50 Re: EU kao suštinski i najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine

Gojeni H wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:
JohnnyS wrote:Koja je alternativa euroatlantskim integrcijama?
alternative nema
ima dobrih i losih strana eu integracija, al opet, ulazak u eu je kljucan za opstanak drzave BiH
to sto ovih par dezurnih teoreticara zavjera i ljubitelja rusije na forumu misli suprotno, to je druga stvar
Ulazak u EU nije kljucan za opstanak drzave. Opstala je Bosna u daleko gorim uslovima.

Nisam navijac ulaska u EU prvenstveno iz razloga sto su beskicmenjaci i zato sto se predobro sjecam rata. Slijedece, mislim da veliki igraci jedu male. Island, Norveska i Svicarska opstaju sasvim dobro van EU. Uskladili su standarde i to je to.

Medjutim, mi nismo Island ... a i postavlja se pitanje sta je alternativa.
Ja bih im na ove zahtjeve najradije jebo svo zensko u familiji, ali ipak je EU trenutno najbolja od losih opcija.
Island i Norveska nisu u EU prvenstveno iz jednog razloga, a to je ribolov, jer bi im EU nametala kvote. Mi nemamo ama bas niti jedan razlog da budemo van EU. Da smo mi bogati kao Svica pa bi covjek jos nesto rekao a mi po pokazateljima zapadamo i iza nekih Africkih zemalja i oni meni o domacoj pameti. :D
Last edited by Umalo popisivac on 13/11/2014 09:06, edited 1 time in total.
Post Reply