Najbolji kosarkas svih vremena?

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

edu

Post by edu »

Kareem Abdul-Jabbar wrote::D Dobar je Jordan, nema sta :)
I broj je jedan je u mnogim elementima igre, najbolja dvojka u kosarci definitivno!! :) Imao je sve sto publika voli... :)
Ali evo zasto meni nije najbolji igrac :) - ili mozda mogu reci Jordan je najbolji, samo je Magic ispred njega :):)
A razlog je-sto je Magic cinio ekipu boljom nego sto jeste, sto su igraci uz njega pruzali vise nego sto se ocekivalo od njih, dok je Jordan ovo tek shvatio u malo "poznijim" kosarkaskim godinama kada je poceo "upotrebljavati" ostale saigrace i kada su mu "fizikalije" za nijansu oslabile ( ali samo za nijansu), tj. kada je poceo dijeliti lopte-tada su i dosli oni silni prstenovi :)...
Ja ga se sjecam sa pocetka karijere-boze dragi-sta je taj covjek radio-nije padao na zemlju :D (ako se dobro sjecam odraz mu je 48 inch = 120cm iz mjesta)....
Sjecam ga se i sa olimpijade u LA kada se igrao sa tadasnjom Jugoslavijom (ma, sa svima) , a imao je tek dvadeset i jednu godinu...
A sjecam se i kada je nezasluzeno osvojio Slam Dunk Contest (na jednom od All Stars-a) pored Wilkins Dominic-a - koji je tada bio cak fizicki spremniji (ako je to bilo moguce :-):D) od Jordana (ali zvijezda je zvijezda :D) (nesto kao onda kad Kukocu dodijelise nagradu za "najbolje" zakucavanje (na Yu All Staru pred rat) pored onog momka iz Zadra (cini mi se-Pecalja ili Bacalja ili nesto slicno)....

U svakom slucaju tesko je porediti igrace iz razlicitih epoha i igrace koji nisu igrali na istom mjestu u ekipi.....

Najbolja dvojka svih vremena - to je za mene Jordan :D

Kao igrac Magic mi je za nijansicu drazi :D:D

Al' Kareem je Kareem-statistika je na njegovoj strani :D:D

Al' da je Jordan tata :D - Tata je!!! :D:D
Slazem se skoro u svemu..jeste malo glupo porediti centra s krilom..ili playa sa cetvorkom..ali mi je bezze bilo otvoriti temu najbolja dvojka svih vremena ili nesto slicno...

Sto se tice jordana..uz njega su svi bili igraci..i Pippen..i Paxon..i B.J Amstrong..i Grant..i poslije..Kerr..Longley..Harper..Rodman..Kukoc..Wennington..i Phil Jackson je bio veliki trener..i Bullsi su bili velika ekipa..i kako On ode sve se to raspalo..pa nije ga bilo samo dvije godine pa Bullsi nisu osvojili nista..cini mi se 94 i 95 kad su Rocketsi sa Hakeemom protiv New Yorka uzeli 2 titule...

Mislim da se zadugo nece roditi takav igrac..ako sam propustio Kindzeta..Cosica..Tvrdica..Solmana..Praju..ako sam propustio Wilta..Kareema..onda nisam Michaela..zao mi je mladjih generacija kojima su uzori Bryanti..Iversoni..Shaqovi...
SHOCK

Post by SHOCK »

istina je da je on neke stvari shvatio tek u poznim godinama, ali ipak je stigao da osvoji šest prstenova :D :D :D
Maminjo

Post by Maminjo »

Wilt Chamberlain je bio veliki, ali samo tokom regularne sezone. Kad dođe playoff njega bukvalno nigdje! Uostalom, prosjek u PO mu je drastično niži. Wilt je samo dva puta bio prvak NBA, a prosjek poena u PO mu je tek nešto preko 22 po utakmici.
Zato ne treba zaboraviti Billa Russella, iz Bostona. Čovjek je u Wiltovo vrijeme bio 11 puta prvak, od toga 10 titula u nizu. Ili, vidjeti ove brojke:
14.522 poena (15,1 u projeku) i 21.620 skokova (22,5 po utakmici).
Magic Johnson je uistinu veliki (pet titula), znao je u velikom finalu igrati i na "petici" (centar) i odvesti LA Lakerse do prstena. Njegov pravi protivnik je bio Larry Bird i ti su mečevi istinski užitak.
Najveći! Naravno, to je Mike Jordan, Zrak! Svi dosadašnji šampioni NBA su u svojim redovima, da bi došli do nakita, morali imati velike momke (da ne bi bilo zabune, visoke i teške). A Bullsi su imali samo onog Australca ili Kanađanina, a nerijetko je i Toni znao odraditi posao pod košem. Philu Jacksonu je najveći momak bio Jordan i tako šest puta.
I zato tu nema dileme: dosadašnja istorija NBA je u znaku Michaela Jordana.
Što se tiče domaće i košarke u ostatku svijeta mislim da se dva imena nikako ne smiju zaboraviti. Prvi je Zadranin Krešimir Ćosić (ko ga je ikad gledao zna zašto, a ko nije neka zna da su u Provu (Utah) zbog njega pravili novu, veću dvoranu, a da su ga LA Lakersi birali na draftu još prije 33 godine!). On je bio prvi čovjek od 212 cm koji je mogao sjajno igrati svaku poziciju u petorki!
Drugi je Brazilac Oscar Smidt, vjerovatno najveći strijelac u košarci svih vremena. Ovaj legendarni brazilski košarkaš je sa svojom reprezentacijom osvojio Panameričke igre, održane upravo u Indijanapolisu, davne 1987. godine. Smit je u finalnoj utakmici ubacio Amerikancima 46 poena. To se ne zaboravlja. A već tada je bio pravi veteran!
Maminjo

Post by Maminjo »

Wilt Chamberlain je bio veliki, ali samo tokom regularne sezone. Kad dođe playoff njega bukvalno nigdje! Uostalom, prosjek u PO mu je drastično niži. Wilt je samo dva puta bio prvak NBA, a prosjek poena u PO mu je tek nešto preko 22 po utakmici.
Zato ne treba zaboraviti Billa Russella, iz Bostona. Čovjek je u Wiltovo vrijeme bio 11 puta prvak, od toga 10 titula u nizu. Ili, vidjeti ove brojke:
14.522 poena (15,1 u projeku) i 21.620 skokova (22,5 po utakmici).
Magic Johnson je uistinu veliki (pet titula), znao je u velikom finalu igrati i na "petici" (centar) i odvesti LA Lakerse do prstena. Njegov pravi protivnik je bio Larry Bird i ti su mečevi istinski užitak.
Najveći! Naravno, to je Mike Jordan, Zrak! Svi dosadašnji šampioni NBA su u svojim redovima, da bi došli do nakita, morali imati velike momke (da ne bi bilo zabune, visoke i teške). A Bullsi su imali samo onog Australca ili Kanađanina, a nerijetko je i Toni znao odraditi posao pod košem. Philu Jacksonu je najveći momak bio Jordan i tako šest puta.
I zato tu nema dileme: dosadašnja istorija NBA je u znaku Michaela Jordana.
Što se tiče domaće i košarke u ostatku svijeta mislim da se dva imena nikako ne smiju zaboraviti. Prvi je Zadranin Krešimir Ćosić (ko ga je ikad gledao zna zašto, a ko nije neka zna da su u Provu (Utah) zbog njega pravili novu, veću dvoranu, a da su ga LA Lakersi birali na draftu još prije 33 godine!). On je bio prvi čovjek od 212 cm koji je mogao sjajno igrati svaku poziciju u petorki!
Drugi je Brazilac Oscar Smidt, vjerovatno najveći strijelac u košarci svih vremena. Ovaj legendarni brazilski košarkaš je sa svojom reprezentacijom osvojio Panameričke igre, održane upravo u Indijanapolisu, davne 1987. godine. Smit je u finalnoj utakmici ubacio Amerikancima 46 poena. To se ne zaboravlja. A već tada je bio pravi veteran!
edu

Post by edu »

A kad covjek malo mucne glavom i skonta koliko je biloi fakat dobrih igraca koji nikad nisu osvojili prsten...

Koliko ja znam ovaj ga nije osvojio
Image

A ni ovaj...
Image

Ni Malone..(dobra slika)

Image

Ni Kemp...

Image

Ali zato ovaj 16 ili 17 puta (i sa Bullsima je jednom)..popularni Chief...
Image

Ali ipak..jedan je..(6 titula)..Tata...

Image
Maminjo

Post by Maminjo »

Robert Parish, zvani Poglavica, ima smao četiri šampionska prstena i to tri sa Keltima i jedan sa Bullsima (1997).
Što se broja titula tiče, Bill Russell je neprevaziđen - 11 titula u 12 godina.
Recimo, Jordan i Abdul-Jabbar su podjednaki - po šest titula. Magic 5, a Bird tri titule.
Vasa Kisa

Post by Vasa Kisa »

Najlakše je reći da je tata Michael bio najjači igrač svih vremena, stvarno, lik ima sve argumente, titule, individualne laureate, mentalnu snagu kojom nije raspolagao nijedan košarkaš (možda pokojni Dražen), ali meni osobno najveći igrač svih vremena, kojeg sam imao prilike gledati čak i uživo, uz već spomenutog pokojnog Petrovića je Arvydas Sabonis, litvanski div za kojeg samo žalim što u NBA nje otišao sa zdravim koljenima da pojede Ewinga, Robinsona i Olajuwona...uostalom Admiralu je dokazao na Olimpijadi da je za njega otac košarke...čisti genijalac i košarkaški vizionar...sjećate li se izvedbe u Skenderiji? Ja se sjećam, posebice kladioničkog gafa i kvote od 1.95 na Litvu....i slijedećeg jutra i odlaska na isplatu svog sretnog i ozarenog lica...
edu

Post by edu »

Vasa Kisa wrote:Najlakše je reći da je tata Michael bio najjači igrač svih vremena, stvarno, lik ima sve argumente, titule, individualne laureate, mentalnu snagu kojom nije raspolagao nijedan košarkaš (možda pokojni Dražen), ali meni osobno najveći igrač svih vremena, kojeg sam imao prilike gledati čak i uživo, uz već spomenutog pokojnog Petrovića je Arvydas Sabonis, litvanski div za kojeg samo žalim što u NBA nje otišao sa zdravim koljenima da pojede Ewinga, Robinsona i Olajuwona...uostalom Admiralu je dokazao na Olimpijadi da je za njega otac košarke...čisti genijalac i košarkaški vizionar...sjećate li se izvedbe u Skenderiji? Ja se sjećam, posebice kladioničkog gafa i kvote od 1.95 na Litvu....i slijedećeg jutra i odlaska na isplatu svog sretnog i ozarenog lica...
Misu..kladis se protiv svoje reprezentacije..pih..kakav si ti patriota... :D

Sabonis jeste igracina..da je ranije otisao u NBA..svasta bi bilo...
Ima covjek visinu za centra..ruku za beka sutera..osjecaj za asistenciju za playa..al' jebi ga..kasno ode u NBA..a sjecam se tog cirkusa u Skenderiji..debili se nalozili da cemo ih uzeti..hahahaaa..pa Dzevdo se odbijao od njega k'o od banderu..covjek nas sam razbio..najbolji evropski centar kojeg sam ja gledao..nisam gledao Kresu Cosica..za njega kazu da je to bio igrac nad igracima...

Maminjo,

Fulih za Parisha..i to ne malo..hvala na ispravci...
Maminjo

Post by Maminjo »

Jedno podsjećanje na Sabonisa. Sjećam ga se dok je igrao za SSSR i na jednoj utakmici protiv SFRJ plakao od bijesa jer je bio nemoćan. Čak je i štosirao Žarka Paspalja. Šta hoću da kažem? On jeste sjajan igrač, ali je kao mlađi imao vrlo, vrlo tanke živce i bilo bi veliko pitanje da li bi tada dobro prošao u NBA. Sjetite se, Dražen je prvu godinu samo sjedio na klupi, a igrali su, mi smo tada tako mislili, "neki bezveznjaci" Drexler i Porter. Znači, Dražen je tada u Portland doveden da bude rezervina rezerva!
Vasa Kisa

Post by Vasa Kisa »

mala ispravka, Paspalja je nokautirao Sergej Belostenji, a Sabas je prolomio Mihovila Nakića u Budimpešti 86 kad je Cibona uzela svoju drugu europsku krunu kad su rašarafili onakvu moćnu momčad Žalgirisa (Sabonis, Kurtinaitis, Homičus, Čivilis, Brazis, Visockas, Jovajša, Marčulionis...)...glupo je reći, ali Arvydas je došao do punog izražaja tek kad je Dražen otišao u NBA, a ako si imalo pratio Dražena u NBA trebao bi se sjetititi kasnijih priznanja Ricka Adelmana kako nije imao muda gurati Dražena u vatru mada je na treninzima RAZARAO Terryja Portera, a i Clydea Drexlera koji je i sam priznao da se Petro nije mogao čuvati. Kada je otišao u Netse postao je top 10 strijelac, a posebice (možeš naći u NBA archivesima) je bila slatka prva utakmica protiv Blazersa kada im je za 28 minuta uvalio 22 koša, uz šut 4/4 za trice i 5/7 za dva, dakle, bez ispaljenog slobodnog bacanja...

pogledaj zato kako u zadnjih desetak godina Adelman vjeruje bijelim Europljanima...Peđa, Divac, Turkoglu, Songaila...

Petro je bio jedan i jedini....
Semjon Semjonovic

Post by Semjon Semjonovic »

Sve je relativno...
Po meni Petrovic ne ulazi medju 10 najigraca u bivsoj Jugi..
ali o ukusima se ne raspravlja, zar ne?
Po meni najbolji igrac u bivsoj YU ligi (znaci dok je igrao u YU) je KUKOC
Ko ga je gledao u Jugoplastici zna o cemu pricam...
Vasa Kisa

Post by Vasa Kisa »

Semjon Semjonovic wrote:Sve je relativno...
Po meni Petrovic ne ulazi medju 10 najigraca u bivsoj Jugi..
ali o ukusima se ne raspravlja, zar ne?
Po meni najbolji igrac u bivsoj YU ligi (znaci dok je igrao u YU) je KUKOC
Ko ga je gledao u Jugoplastici zna o cemu pricam...

naravno da sam ga gledao i svakako da se radi o najsvestranijem igraču, ali ova izjava za Dražena....ja mislim da si vjerojatno jedini čovjek koji ga može izbaciti iz top 10 igrača, mislim i iz top tri...argumenti i brojke govore svoje, ali shvatam da je to sve stvar pojedinca, netko ti se sviđa a netko ne...npr. ja Jordana nikad nisam volio, ali mu moraš priznat da je veliki, možda najveći, druga je stvar to što su mi se uvijek više sviđali igrači kao James Worthy, Larry Bird, John Starks, igrači koji su imali štofa...

Juga je imala daleko najjaču ligu poslije NBA, igrače, od kojih je velika većina mogla igrati tamo, cijelu plejadu fantastičnih igrača koji nikad nisu vidjeli reprezentacije, ili barem ne onoliko koliko su zaslužili...

meni svakako, uz Dražena, osobno najdraži Goran Grbović, veliki fajter i krilo Partizana iz njihovih zlatnih godina, broj 9 sa strašnim srcem, fizikalijama i šutem za tri poena...a imao si igrača recimo kao Milan Mlađan, koji je igrao za IMT i bio dva puta najbolji strijelac lige, neviđenog ubojicu i koš mašinu, koji nikada nije primakao dresu s nacionalnim grbom, Duška Ivanovića, nenadjebivog šutera, čovjek čije lopte nisu ni dirale ništa osim mrežice, Gorana Sobina, Milenka Savovića, Garu Primorca, rahmetli >Dinu Bilalovića, prvog strijelca europskog prvenstva 93, Zdravka Radulovića, Bobana Jankovića koji je nastradao u dresu Panioniosa, Aleksandra Trifunovića, Darka Pahlića, Petra Popovića, Nebojše Zorkića...kad bih nastavljao, trebalo bi mi još 2 stranice foruma...
Maminjo

Post by Maminjo »

Pa ni ja nisam baš pretjerano oduševljen Draženom Petrovićem. Ustvari, meni je bio najbolji kad je tek počinjao i kada je, naročito u Kupu R. Korać, do ludila dovodio neke talijanske ekipe (nisu mogli vjerovati da im 16-godišnji klinac radi to što radi). Tada je igrao za Šibenku. Kasnije je postajao sve više igrač na jednu ruku i, ako ga slučajno nije išao šut, onda je to bila patnja za gledanje. Recimo, SP u Španiji 1986, polufinalni turnir, osmi meč reprezentacije i prvi poraz. Naravno, SAD! Šta je bilo? Dražen se igrao playmakera i nije uspijevao loptu ni prenijeti preko pole.
Ameri ubacili nekog "malog ET", metar i žilet bukvalno i Draženu uzima loptu kad mu se ćefne. Ko je to gledao sigurno Dražena vidi u malo drugačijem (čitaj: realnijem) svjetlu. A taj ET se zvao Muggsy T. Bogues i lako ga je naći na webu.
Dakle, meni bi PRVA petorka all time prostora bivše Jugoslavije bila: 1. Krešimir Ćosić, 2. Toni Kukoč, 3. Mirza Delibašić, 4. Dražen Dalipagić, 5. Zoran Slavnić (redoslijed je po kvalitetu).
DRUGA petorka: Milun Marović, Dražen Petrović, Jure Zdovc, Vlade Divac, Damir Šolman.
TREĆA: Vinko Jelovac, Željko Jerkov, Nikola Plećaš, Ljubodrag Duci Simonović, Radivoje Korać.
Ostali sjajni igrači: Dino Rađa, Dragan Kićanović, Ivo Daneu, Petar Skansi, Duje Krstulović, Josip Đerđa, Peter Vilfan, Dragan Kapičić, Srećko Jarić...

VASA KISA, hvala na ispravci (bio sam lijen da provjerim!). Bitno je da pamtim Arvidasove tanke živce. Međutim, ti tvoji izvori o Draženu Petroviću i rasturanju Portera na treningu i nisu baš napouzdaniji. Znaš šta u NBA znači "bijeli igrač koji dobro puca trice" - Steve Kerr, malo minuta, malo igre. Porter je sada 11. dodavač svih vremena u NBA, 22. kradljivac lopti, 10. po broju ubačenih trica. Drexler ima još bolje učinke (čak i 20. strijelac NBA svih vremena) i izabran je među onih 50 koji su obilježili prvi pola vijeka NBA. Znate, te priče o Draženu plasiraju hrvatski novinari, tačnije Draženovi funovi. Uostalom, Drexler je bio u Sarajevu pa smo ga mogli sve to pitati...
Što se tiče Adelmana i njegove vjere u Evropljane - to mu se zasad nije isplatilo, zar ne?
Ili, U NBA je mnogo bolje (čitaj: fenomenalne) brojke imao Dino Rađa, pa to danas niko ne smatra nečim velikim. Zašto? Pa to je bilo "puša" razdoblje Bostona (on i Fox harali).
Umjesto zaključka: Dražen je svoje najbolje utakmice odigrao do odlaska u Real i da ga mogu pamtiti samo na taj način kod mene bi bolje prošao.
Vasa Kisa

Post by Vasa Kisa »

Dobro Maminjo, predobro se čini mi se razumiješ u košarku, pa ću ti ovaj gaf valjda oprostiti, jer sve je stvar osobnog ukusa...ta i Mirko Novosel, jedan od najvećih trenera u europskoj košarci je svojevremeno za Dražena Praju Dalipagića rekao da "takvih po Zagrebu ima na stotine", a Kukoč mu nije bio igrač ni za Dalvina(tadašnja treća liga),a za Giričeka sa 20 godina dok je još igrao za Karlovac, tj. Donu ili drugu Ciboninu ekipu je rekao da je bolji od Dražena u tim godinama, od Dražena koji je u tim godinama pod sobom rušio košarkašku Europu...

Tražiš dlake u jajetu s utakmicama u kojim je Dražen podbacio...ja ću ti lako naći podatke s takvih utakmica i Michaela Jordana, svih najvećih košarkaša ikada...a istina je da onda Dražen Boguesu nije mogao ništa, ali gdje je završio taj patuljak, a gdje Petro...Petro je, Maminjo prijatelju moj, u Kući Slavnih...Petro je igrač koji je današnjoj generaciji Europljana u NBA utro put, jer on je, a ne neko drugi prvi Europljanin koji je dokazao da je igrač s euro pedigreom(bolje rečeno yu pedigreom) dovoljno dobar za njihove lige...čovjek koji je preko Jordana (također igrača koji je redovno biran u defenzivne petorke) ubacivao 20 i više koševa...zato, molim te, nećemo više o ovoj temi jer od mene sigurno (mada jako dobro poznaješ) ne možeš znati više, a podaci koje sam ti spominjao gore mi nisu navodili hrvatski novinari, već američki časopis Hoop i američki novinari koji su razgovarali s Clydeom i Terryjem nakon Draženovog odlaska iz Blazersa, časopisi koje možeš dobiti od mene ako se javiš na PP. I riječ svakog trenera, američkog i neameričkog o Draženu ide u prilog mojoj tvrdnji...a ja shvatam kako je to kad ne voliš nekog igrača...
...tako ću ja npr. za Garnetta uvijek reći da nije ni I od igrača, jer svoju ekipu ne može odvesti ni u plej of a kamoli do prstena zbog kojeg mu i jesu dali 140 miliona za 5 godina...apsolutni luzer....

Petro je imao mentalitet pobjednika, znao je što treba za pobjedu i uvijek bio lider u svim ekipama u kojima je igrao, osim Blazersa. Uostalom, one godine kad je poginuo, isticao mu je ugovor sa Netsima i mogao je birati u koju momčad da ide...da se sudbina nije poigrala s njime danas bi imao i par NBA naslova jer je gotovo jednom nogom bio u Rocketsima koji su tada počeli s pobjedama i osvojili dva uzastopna naslova...sjećaš li se kako su igrali? Podvali se lopta majstoru Olajuwonu, ako ovaj ne riješi situaciju bude faul, ako ga udvoje, lopta ide van i sijeva trica od strane Elieja, Smitha, Maxwella, Cassela, Horryja...e zamisli kako bi se tu uklopio čovjek s prosjekom trice od 48% koliko je imao Dražen u NBA uvjetima?...

izvini, preobjektivan sam, au isto vrijeme i presubjektivan...

Dražen je bio najbolji...mada te tvoje petorke s maliom izmjenama drže vodu!
Vasa Kisa

Post by Vasa Kisa »

Dobro Maminjo, predobro se čini mi se razumiješ u košarku, pa ću ti ovaj gaf valjda oprostiti, jer sve je stvar osobnog ukusa...ta i Mirko Novosel, jedan od najvećih trenera u europskoj košarci je svojevremeno za Dražena Praju Dalipagića rekao da "takvih po Zagrebu ima na stotine", a Kukoč mu nije bio igrač ni za Dalvina(tadašnja treća liga),a za Giričeka sa 20 godina dok je još igrao za Karlovac, tj. Donu ili drugu Ciboninu ekipu je rekao da je bolji od Dražena u tim godinama, od Dražena koji je u tim godinama pod sobom rušio košarkašku Europu...

Tražiš dlake u jajetu s utakmicama u kojim je Dražen podbacio...ja ću ti lako naći podatke s takvih utakmica i Michaela Jordana, svih najvećih košarkaša ikada...a istina je da onda Dražen Boguesu nije mogao ništa, ali gdje je završio taj patuljak, a gdje Petro...Petro je, Maminjo prijatelju moj, u Kući Slavnih...Petro je igrač koji je današnjoj generaciji Europljana u NBA utro put, jer on je, a ne neko drugi prvi Europljanin koji je dokazao da je igrač s euro pedigreom(bolje rečeno yu pedigreom) dovoljno dobar za njihove lige...čovjek koji je preko Jordana (također igrača koji je redovno biran u defenzivne petorke) ubacivao 20 i više koševa...zato, molim te, nećemo više o ovoj temi jer od mene sigurno (mada jako dobro poznaješ) ne možeš znati više, a podaci koje sam ti spominjao gore mi nisu navodili hrvatski novinari, već američki časopis Hoop i američki novinari koji su razgovarali s Clydeom i Terryjem nakon Draženovog odlaska iz Blazersa, časopisi koje možeš dobiti od mene ako se javiš na PP. I riječ svakog trenera, američkog i neameričkog o Draženu ide u prilog mojoj tvrdnji...a ja shvatam kako je to kad ne voliš nekog igrača...
...tako ću ja npr. za Garnetta uvijek reći da nije ni I od igrača, jer svoju ekipu ne može odvesti ni u plej of a kamoli do prstena zbog kojeg mu i jesu dali 140 miliona za 5 godina...apsolutni luzer....

Petro je imao mentalitet pobjednika, znao je što treba za pobjedu i uvijek bio lider u svim ekipama u kojima je igrao, osim Blazersa. Uostalom, one godine kad je poginuo, isticao mu je ugovor sa Netsima i mogao je birati u koju momčad da ide...da se sudbina nije poigrala s njime danas bi imao i par NBA naslova jer je gotovo jednom nogom bio u Rocketsima koji su tada počeli s pobjedama i osvojili dva uzastopna naslova...sjećaš li se kako su igrali? Podvali se lopta majstoru Olajuwonu, ako ovaj ne riješi situaciju bude faul, ako ga udvoje, lopta ide van i sijeva trica od strane Elieja, Smitha, Maxwella, Cassela, Horryja...e zamisli kako bi se tu uklopio čovjek s prosjekom trice od 48% koliko je imao Dražen u NBA uvjetima?...

Vasa Kisa

#41 za Maminja

Post by Vasa Kisa »

mgorann

Post by mgorann »

e mogu li sad ja nesto da kazem;
prvo da se osvrnem na komentar da je Sabonis, Marchulionis i ta ekipa Litvanaca bila najbolja u evropi; za one koji se ne secaju , oni su u Atini 1995 na EP u finalu porazeni od najbolje evropske ekipe svih vremena; u toj ekipi su bili: Divac, Djordjevic, Svic, Paspalj, Danilovic, Bodiroga ( ono kada je Danilovic zakucao preko Sabonisa, a Djordjevic pucao trice 11/9)
Sto se tice Evropljana u nba; Prvi koji je tamo uspeo je Divac (u pravom smislu te reci), mislite vi o njemu sta god hocete ali to je istina.
a trenutno dva najbolja evropljanina u nba su Stojakovic i Novicki ( ko je bolji, pitanje je ukusa)
hvala. :D
Stari

Post by Stari »

Sarunas Marciulionis je rijetko kad igrao za Zalgiris iz Kaunasa buduci da je bio prvotimac Statybe iz Vilniusa, tako da je sa ostalim litvancima Sabonisom Homicusom Kurtinaitisom....kao i rusima i ukrajincima Volkovim, Tihonenkom, Tarakanovim.... Koliko se ja sjecam iz Statybe je utisao u "Golden state" ....rekoh koliko se ja sjecam....te pojedinosti da je u Budimpesti '86 ipak igrao za Zalgiris iz Kaunasa?.... se vidite ne mogu nikako sjetiti.

A to da je T. Bogues onomad nadigrao..D. Petrovica jeste ...tako je. Samo nadigrao je on tada i jos neke (i litvanci su recimo s'njm imali grdnih problema u finalu) ....a mislim da je bilo ko bio tih dana na Drazenovoj poziciji da bi vjerovatno isto tako prosao. (pa i Zoran Slavnic, Rato Tvrdic i Jure Zdovc)...toliko je mali T. Bogues bio dobar tih dana.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Ko d nas kratko i jasno DRAŽEN PETROVIĆ ,NIKO I NIKAD NEĆE IMAT TAKAV ŠUT ,PROSTO NEVJEROVATNO ,IGRO JE KOLEGENDA I UMRO KO LEGENDA ,TEŠKO DA ĆE SE RODITIIGRAČ TAKVOG KALIBRA .
JBT

Post by JBT »

Jordan (AIR).
mrmot

Post by mrmot »

All times - Jordan
Iz Juge- Petrović

(mislim da imaju konkurente - ali...)
JBT

Post by JBT »

Slazem se.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Admir Bukva :oops:
Innuendo

Post by Innuendo »

Delibašić, Petrović, Krešo Ćosić, Dalipagić, Kićanović, Slavnić....duga je lista, ali moram dodati još jedno ime......Dejan Bodiroga...sigurno jedan od igrača sa najvećom košarkaškom inteligencijom svih vremena.....po meni za klasu bolji i od Stojakovića i Novickog i ostalih razvikanih imena.....
edu

Post by edu »

Bodiroga je primjer da fizicke predispozicije nisu sve u kosarci..osim visine..nema nista drugo..nije pretjerano brz..nije pretjerano jak (iako tu teretana i od slabog napravi jakog)..ali je veoma..veoma inteligentan igrac..a kosarka se i igra glavom..ne kaze se dzaba da je to sport intelektualaca...

:D :D :D
Post Reply