Grijanje pomocu pare

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Optimist

#26 Re: Grijanje pomocu pare

Post by Optimist »

Ovo sa dimnjakom nece funkcionisati, jer onda nece vuci ako mu se napravi da kazem taj bajpas.

Za zagrijavanje vode i radijator ti ne treba uopce neka velika posuda, jer ce ta voda kruziti i stalno se dogrijavati.
rovac13

#27 Re: Grijanje pomocu pare

Post by rovac13 »

Kod mog prijatelja funkcionise godinama :-D
Optimist

#28 Re: Grijanje pomocu pare

Post by Optimist »

rovac13 wrote:Kod mog prijatelja funkcionise godinama :-D

Nije zgoreg da pokusa, mada mu ja govorim sa stanovista struke da tako ne ide. Da se dimnjak tako moze lomiti ne bi se niko ni trudio da se zida prav, vec bi ga ljudi lomili i nastojali da povezu sto vise prostorija na jedan dimnjacni vod.
biznis97

#29 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

Optimist wrote:
rovac13 wrote:Kod mog prijatelja funkcionise godinama :-D

Nije zgoreg da pokusa, mada mu ja govorim sa stanovista struke da tako ne ide. Da se dimnjak tako moze lomiti ne bi se niko ni trudio da se zida prav, vec bi ga ljudi lomili i nastojali da povezu sto vise prostorija na jedan dimnjacni vod.
Pa da, dimnjak ce se za kratko vrijeme trebati cistiti, ja cu ipak pokusati sa parom , trebam nabaviti radijator neki polovan , naci posudu od jedno 4 l i cijevi
biznis97

#30 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

Image
biznis97

#31 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

Problem mi je naci odgovarajucu posudu ili kotao, treba mi posuda od jedno 5 l, da stane u sporet, da je zatvorena jer ako ima poklopac to je tesko variti, a mora biti vakum , ja bi to sa pumpom(vodoinstalaterskom za ispitivanje cijevi) nabijo na 1.5 bara pritiska vode i svakako da ne smije biti zraka u sistemu. da li imate kakav prijedlog za posudu???
Optimist

#32 Re: Grijanje pomocu pare

Post by Optimist »

Da nadjes neki stari kuhinjski bojler?
biznis97

#33 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

ali da je okrugao, imao sam na tavanu i ja otvorim ga kad ono plasticni :( , kuhinjski bojler je idealan jer vec ima cijevi samo privrnem na njih, ne moram variti, svakako ima za toplu na vrh koja ide i za hladnu na dnu, tesko naci da je zeljezni 5 l pokusacu vidjeti gdje na otpadima
PapakizSarajeva

#34 Re: Grijanje pomocu pare

Post by PapakizSarajeva »

Grdna rano ...

Sto li ljudi izucavaju na fakultetima kojekakve nauke ??? Evo, dokaz da moze i drveni sporet. Doduse, jest da je jednokratno ...
biznis97

#35 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

Uce teoriju eto sta izucavaju, ja zelim pokusati ko ne pokusa nece ni znati, i zasto ne bi mogao grijati jednu prostoriju kroz koju dimnjak prolazi i ima termoizolaciju , meni je potrebno da sa pomocu ovog dostignem 25 stepena , jer bez ista ja imam 15 stepeni u sobi kad je vani - , tako da ovo bi potpomoglo da dobijem 10 stepeni vise, moj komsija je sam sebi napravio pec za grijanje koja ima ogrev piljevinu jer je stolar pa mu to bude usput i funkcionise, znam i ja da das 5000 km i imas grijanje za cijelu kucu, lahko je dati pare , a ajdi od nista napravi nesto, i ako ne bude funkcionisalo bez pumpe,rekao mi je jedan covjek dati pumpu od grijanja autobusa 24 V . Eto de ti reci sta nedostaje, trebaju mi odgovori sa adekvatnim prijedlozima a ne kriticari.
RahatHurmašica

#36 Re: Grijanje pomocu pare

Post by RahatHurmašica »

ne zaboravi ekspanzionu posudu i sigurnosni ventil. Cijevi će trebati većeg promjera nego inače obzirom da neće biti pumpa. Umjesto posude bolje bi bilo cijev saviti u zmiju.

Pokušaj, moglo bi raditi.
biznis97

#37 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

ekspanziona posuda uzima visak pritiska e sad testirat cu moze li bez tog, a sigurnosni ventil cu obavezno staviti imam toga par komada , cijevi od 3/4 ili 1/2, a sto se tice tog savijanja u zmiju imam upravo nesto tome slicno a to je ono iz kombinovanog bojlera, cijev savijena u spiralu koja grije bojler pomocu centralnog grijanja Image , ako vi mislite da je bolje onda vrijedi pokusati, gledao dsm kod peci na pelet da ima spirala ali dosta veca valjda zbog bolje iskoristljivosti da sto manje topline ode u dimovod
RahatHurmašica

#38 Re: Grijanje pomocu pare

Post by RahatHurmašica »

pa ta zmija ima veću površinu od posude, što znači da bolje prima toplotu. Tako da ako može stati ja bi nju stavio. Cijevi te deblje stavi. Ekspanziju obavezno, ne treba ti velika. Nađi na internetu kolika treba, ona se računa na osnovu zapremine vode u sistemu. Bez nje Nemoj ni pokušavati jer neće ići, i biće opasno.

Nije mi ovo struka, ali sam sam dorađivao svoj sistem sa akumulacijskim spremnikom pa ponešto znam.
Optimist

#39 Re: Grijanje pomocu pare

Post by Optimist »

Mala je to kolicina vode da bi mu trebala ekspanziona posuda. Po toj logici bi je svaki bojler u kupatilu trebao imati.
Dovoljno ti je da stavis samo ventil.
belfy

#40 Re: Grijanje pomocu pare

Post by belfy »

biznis97,

imam dosta iskustva s kotlovima, pa bih rekao da se ne zezas sa ovom idejom. voda, prelazeci u paru zauzima puno vecu zapreminu. bas zato i sluzi sigurnosni ventil. kompresiona posuda je tu samo da kompenzuje pritisak koji se stvara kod temperaturne razlike vode, sto je neznatno. jednom kada voda predje u paru samo sigurnosni ventil moze spasiti tvoje instalacije (a i radijatore od pucanja). sistem koji si zamislio ne moze raditi osim pod posebnim uslovima. neke nacrte si i ovdje dobio, ali cak ni oni nisu dovoljno detaljni da ti kazu koliko su opasni sistemi voda-para-voda.

tu se radi o visokim pritiscima koje moras regulisati ne samo ventilima, nego i kompletnom instalacijom. parno grijanje se, kod nas, najcesce radi celicnim cijevima i gusanim radijatorima zbog pritiska koji para postize. ako imas bakar, alu cijevi sa plasticnom izolacijom ili neko slicno rjesenje nema govora o pari. napravices problem koji ce te kostati visestruko vise.

nisam detaljno iscitao temu, ali ovo je prvo sto ti mogu reci da ne napravis sebi veci problem. napisi, ili daj neki detaljniji nacrt grijanja i plinovoda, pa cu pokusati dati neki bolji savjet...ako opet nabasam na temu. sretno!
biznis97

#41 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

belfy , necu raditi sa parom to sam mislio na pocetku i vidio da ne moze, a sad hocu da sistem bude pun vode , grijem vodu kao u bojleru, samo je prednost sto topla voda zbog manje zaopremine ide na vrh a hladna ostaje dolje, kad se voda ohladi u radijatoru ona ce dolje ici a topla dolaziti i tako kruziti , znaci puno vode, zraka ne smije biti.
biznis97

#42 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

Image et sve puno vode bez ista zraka
RahatHurmašica

#43 Re: Grijanje pomocu pare

Post by RahatHurmašica »

i stavi malo veći radijator da te može grijati niža temperatura vode.
RahatHurmašica

#44 Re: Grijanje pomocu pare

Post by RahatHurmašica »

Optimist wrote:Mala je to kolicina vode da bi mu trebala ekspanziona posuda. Po toj logici bi je svaki bojler u kupatilu trebao imati.
nisam siguran. bojler ako nabije preveliki pritisak ispusti koju kap na sigurnosni. ali on se i sam dopunjava po potrebi. ovaj njegov sistem bi ponekad ispuštao na sigurnsni ventil i ostajao bez vode. a i nije dobro da ispušta na ventil ako već ne mora, biće to vrela voda.
biznis97

#45 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

RahatHurmašica wrote:
Optimist wrote:Mala je to kolicina vode da bi mu trebala ekspanziona posuda. Po toj logici bi je svaki bojler u kupatilu trebao imati.
nisam siguran. bojler ako nabije preveliki pritisak ispusti koju kap na sigurnosni. ali on se i sam dopunjava po potrebi. ovaj njegov sistem bi ponekad ispuštao na sigurnsni ventil i ostajao bez vode. a i nije dobro da ispušta na ventil ako već ne mora, biće to vrela voda.
Pa umjesto ekspanzione posude moze nesto efikasno neka guma se staviti koja se rasteze, da bude jedno 10 cm duzine a debljina kao sto je cijev i da bude efikasna tako da kada se voda grije onda se siri malo i poslije kad je hladna voda onda se vraca u prvobitni polozaj
RahatHurmašica

#46 Re: Grijanje pomocu pare

Post by RahatHurmašica »

biznis97 wrote:
RahatHurmašica wrote:
Pa umjesto ekspanzione posude moze nesto efikasno neka guma se staviti koja se rasteze, da bude jedno 10 cm duzine a debljina kao sto je cijev i da bude efikasna tako da kada se voda grije onda se siri malo i poslije kad je hladna voda onda se vraca u prvobitni polozaj
nebi se ja sa time igrao, vrela voda je u pitanju. zamisli da to pukne i iscuri ti nekoliko litara pod patos usred zime.

mislim da orginalna ekspanziona nebi bila skuplja od 30-ak KM.
biznis97

#47 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

aha mislio sam da vise kosta
biznis97

#48 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

na kojem dijelu bi je postavio, i je li poslije duvam zrak u nju kao kod one boce u hidrofora
RahatHurmašica

#49 Re: Grijanje pomocu pare

Post by RahatHurmašica »

e to ćeš morati proguglati malo. u biti bolje je bliže izvoru toplote, ali ne mora, bitno da ja na sistemu i da između nje i izvora toplote nema nikakva prepreka poput ventila i sl.

da, ona dođe napumpana na neki pritisak. za više detalja morat ćeš potražiti na internetu.
biznis97

#50 Re: Grijanje pomocu pare

Post by biznis97 »

Probao sam ovaj sistem danas imam neki bubnjic u radionici i stavio u njega onu spiralu iz bojlera, a u mjesto radijatora stavio samo cijev i to sproveo do na tavan , brzo je se ugrijalo voda nije imala kad ni da se ohladi pa da ide ponovo dole, pa sam ugasio vatru da ne bi ispustalo dzaba na sigurnosni, cijevi sam stavio one za vodovod zeljezne, bile su vruce puno da nisam mogao ni 2 sekunde drzati i tako sam se uvjerio kako funkcionise, mada jeste bilo malo vode u sistemu nekih 4 litra, ali zato sto nisam imao radijatora
Post Reply