Grijanje pomocu pare
-
biznis97
#1 Grijanje pomocu pare
Da li je moguce ovo sto sam skicirao http://www.igreklik.com/slike/viewer.ph ... 557262.png znaci imam ideju da iz prizemlja pomocu pare grijem prostoriju na spratu, voda bi se zagrijala i prelazila u gasovito stanje i kruzila bi pa se zatim uticajem manje temperature pretvarala opet u cvrsto stanje tj. vodu , pa ponovu grijala i prelazila u gasovito stanje. Ako ne moze para kruziti prirodnim putem onda to mogu regulisati sa manjom pumpom i termostatom.
-
doboj71
#2 Re: Grijanje pomocu pare
Ovo je vec davno ostvareno ,grijanje na paru.ne mozes koristiti pumpu za protok pare ,pumpa se koristi samo za vodu.
Moras imati ventile na radijatorima ,jer kada para dolazi ,zrak iz radijatore mora negdje da izadje .
Moras imati ventile na radijatorima ,jer kada para dolazi ,zrak iz radijatore mora negdje da izadje .
-
biznis97
#3 Re: Grijanje pomocu pare
znam ja je ostvareno, zelim na jeftin nacin ovo izvesti, pa moze se napraviti ventil kao na pretis loncu, ali cu vjerovatno imati gubitke vode, kako je to regulisano kod centralnog grijanja
-
doboj71
#4 Re: Grijanje pomocu pare
Para je zbog pritiska puno opasnija nego voda ,tako da ako nisi nikad to radio,bolje se posavjetuj sa nekim majstorom.
Moras imati vise sigurnosnih ventila i zastita.
Moras imati vise sigurnosnih ventila i zastita.
- Saian
#5 Re: Grijanje pomocu pare
nego sta nego pare, pa nema nista dzabalesku
-
biznis97
#6 Re: Grijanje pomocu pare
ne treba mi grijanje za cijelu kucu zelim 15 m2 grijati na spratu, jer u prizemlju imam pec na koju bi stavi neku posudu sa vodom i odveo cijevima na sprat a gore mogu kupiti radijator a 2 cijev povratna opet bi se spustala ka toj posudi, princip je kao i kod centralnog grijanja, stavio bi sigurnosni ventil, do eksplozie moze doci kada para nema gdje i stvara pritisam a u mom slucaju para bi isla gore jer toplota tezi da ide u visinu i gore usljed promjene temperature bi se pretvarala u vodu i vracala u posudu , tako sam zamislio evo moje skice http://upload.slike.com/slike/2014/07/1 ... patent.png
-
mirzet87sa
#7 Re: Grijanje pomocu pare
Isplatnije ti je kupiti malu grijalicu, jeftinije ces proci a bolje ce posao odraditi.
-
biznis97
#8 Re: Grijanje pomocu pare
Ako ne moze prirodnim putem para odnosno voda ici do sprata mogu kupiti neku pumpu manju koja bi kruzila vodu onda u tom slucaju mi ne treba veca temperatura vode, tada bi bilo dovoljna temperatura vode 70°C i termostat koji bi ukljucivao pumpu kad temperatura sobe bude manja od 20°C a kad ne trebam grijanje iskljucim pumpu.
Mozda bi mogao nesto preko ventilatora koji bi vukao topao vazduh od prizemlja na sprat. Ako neko ima dobar savjet bujrum, hvala unaprijed
Mozda bi mogao nesto preko ventilatora koji bi vukao topao vazduh od prizemlja na sprat. Ako neko ima dobar savjet bujrum, hvala unaprijed
-
mirzet87sa
#9 Re: Grijanje pomocu pare
Ako si vec zapeo da ti to sam radis onda ti je dio sa skice "para se pretvara u vodu" bespotreban. Para se nece zadrzavati u radijatoru jer ce je sila gurati kroz izlaz, vracat ce ti se nazad niz cijev i eto problema. Radije uradi sistem bez tog dijela s tim da moras znati do koliko bara radijator moze podnijeti pritisak. Kad dostigne 80% maximuma, grijanje se gasi i zrak cirkulise dok se ne ohladi odnosno pretvori u vodu.
Nije to samo prostret cijevi, treba ti elektricar i neko ko ce dobro postaviti instalaciju, da ne bi zavrsio u crnoj hronici. Explozija izazvana zrakom je razarajuca, pokidala bi te.
Nije to samo prostret cijevi, treba ti elektricar i neko ko ce dobro postaviti instalaciju, da ne bi zavrsio u crnoj hronici. Explozija izazvana zrakom je razarajuca, pokidala bi te.
-
biznis97
#10 Re: Grijanje pomocu pare
Nije mala grijalica dugotrajno rijesenje, ovako usput zelim grijati, u sobi je 12°C kad je na polju -10 znaci ne treba mi puno da bi imao 20°C , Grijalica je slaba cim ugasim zima , ukoliko bi radila u prosjeku 5 sati dnevno to je 150 sati mjesecno , nek je 75 niskotarifna i 75 visokotarifna , znaci visokotarifne 24 km a niskotarifne 12 km sto je 36 km uz pretpostavku da trosi 2kw/h
-
mirzet87sa
#11 Re: Grijanje pomocu pare
Nije ni ovo tvoje dugotrajno rjesenje. Na sta ti mislis grijati vodu, vatru ces paliti u kuci?
I nije grijalica slaba, cim ugasis zima. Slaba ti je izolacija.
I nije grijalica slaba, cim ugasis zima. Slaba ti je izolacija.
-
biznis97
#12 Re: Grijanje pomocu pare
to je samo skica, imam pec u prizemlju , testiracu ja to van kuce , sta mislis o ovoj soluciji da se voda manje grije do nekih 60 stepeni i da ubacim pumpu , tako da zaobidjem nezeljene efekte
-
biznis97
#13 Re: Grijanje pomocu pare
Izolacija je dobra stiropor je termoizolator, pisao sam vec gore da mi je temperatura u sobi 12 stepeni usljed temperature vani od -10 stepeni , odzak prolazi kroz sobu , prozori pvc dihtuju , sve okk
-
biznis97
#15 Re: Grijanje pomocu pare
Ma gledao sam ali sa ovim se grije 200m2
-
mirzet87sa
#16 Re: Grijanje pomocu pare
Ista shema je za 2000m2 i za 2m2. S tim da veca prostorija ima vise ventila, veci tank, vise cijevi itd. Radi kako god hoces, ne mogu ti ja nametat drugacije misljenje. Ovo sto si planiro je lose i nece raditi tako kako ti mislis. Najpametnije ti je uzeti malu pec i zavrsena prica.. Mada, na kraju ipak mislim da 30km mjesecno za grijanje nije puno.
-
doboj71
#17 Re: Grijanje pomocu pare
Kakvu pec vec imas?Znam da u Bosni postoje sistemi "narodnog grijanja",ali to je sve na toplu vodu .tebi je mozda bojle da uradis na toplu vodu ,ali ti treba i ekspanziona posuda (nesto kao na ovoj gore skici od mirze).biznis97 wrote:ne treba mi grijanje za cijelu kucu zelim 15 m2 grijati na spratu, jer u prizemlju imam pec na koju bi stavi neku posudu sa vodom i odveo cijevima na sprat a gore mogu kupiti radijator a 2 cijev povratna opet bi se spustala ka toj posudi, princip je kao i kod centralnog grijanja, stavio bi sigurnosni ventil, do eksplozie moze doci kada para nema gdje i stvara pritisam a u mom slucaju para bi isla gore jer toplota tezi da ide u visinu i gore usljed promjene temperature bi se pretvarala u vodu i vracala u posudu , tako sam zamislio evo moje skice http://upload.slike.com/slike/2014/07/1 ... patent.png
moras imati i dovod vode (obicno je automatski),pumpu ,relej za ukljucivanje pumpe ...Da li ti je isplativo ekonomski?
-
biznis97
#18 Re: Grijanje pomocu pare
Imam alfinu pec, pa mogao bi nabaviti posudu, pumpu i relej , na sto mislis pod pojmom dovod vode
- Optimist
#19 Re: Grijanje pomocu pare
Ako ti je soba iznad postojece alfa peci, obzirom da ne bi imao puno cijevi, koljena i lomova, mozes postaviti radijator i cijevi bez pumpe, jer ce zagrijana voda sama po sebi kruziti prirodnim tokom. Naravno, sigurnosni ventil ti je obavezan, ekspanziona posuda ti ne treba jer bi bila mala kolicina vode koja bi bila u tom sistemu.
-
biznis97
#20 Re: Grijanje pomocu pare
Okk hvala na podrsci, pa nije daleko soba sa ovom peci je ispod sobe koju zelim grijati , to je nekih 3 m , znaci treba mi 6 metara bakarnih cijevi, radijator, posuda i sigurnosni ventil, kolika bi temperatura vode bila najbolja
-
biznis97
#21 Re: Grijanje pomocu pare
kolika kolicina vode bi trebala za ovo da znam kakvu cu posudu naci
- rovac13
#22 Re: Grijanje pomocu pare
S obzirom da na takvoj hladnoci vani,njemu fali tako malo toplote.I s obzirom da mu je pec u sobi ispod.
I s obzirom da ta pec je spojena na neki dimnjak.I da taj dimnjak vjerovatno ide prema gore,pa tako prolazi i kroz tu sobicu gore koju zeli grijati.

Ova stvarcica bi odradila taj poslic.Najjeftinije na svijetu.Samo spojit gore na postojeci dimnjak.
Ovo ostalo ili je skupo,ili je opasno po zivot,ili nece raditi.Jedino ako je covjeku dosadno pa hoce da se zafrkava.
I s obzirom da ta pec je spojena na neki dimnjak.I da taj dimnjak vjerovatno ide prema gore,pa tako prolazi i kroz tu sobicu gore koju zeli grijati.

Ova stvarcica bi odradila taj poslic.Najjeftinije na svijetu.Samo spojit gore na postojeci dimnjak.
Ovo ostalo ili je skupo,ili je opasno po zivot,ili nece raditi.Jedino ako je covjeku dosadno pa hoce da se zafrkava.
-
biznis97
#23 Re: Grijanje pomocu pare
kako to spojiti na dimnjak koji je radjen sa sentovima , kako ce dim prolaziti, to ako uradim ostade zauvijek
- rovac13
#24 Re: Grijanje pomocu pare
Pa brate dvije rupe jedna iznad druge u razmaku koliki je ovaj stedisa (1m ili manje).Spojiti onim krivama gore i dole i samo zatvoriti dimnjak izmedju rupa da toplota ne ide pravo kroz dimnjak nego da prolazi kroz ovo pa opet nastavi dimnjakom.biznis97 wrote:kako to spojiti na dimnjak koji je radjen sa sentovima , kako ce dim prolaziti, to ako uradim ostade zauvijek
-
biznis97
#25 Re: Grijanje pomocu pare
e to je dobro , jer kad necu da koristim zatvorim rozetne i sklonim ovo, a kad koristim samo taj dio od 1m necim zatvorim da dima ide kroz krive, imat cu to u vidu a i ovo sa vodom cu probat napravidi napolju da testiram. Hvala vam na savjetima