Poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu.
Peugeot 407 - Skoda Octavia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#26 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Manji od mog u mondeu 
-
goran16v
#27 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Prica napamet i varijante od jarana amidza e pa od njegovog tetica komsijin zet.romeomoraprezivjeti wrote: Ima moj dobar drug octaviu,185 cm visok ,a i ja sam te visine,i odgovorno tvrdim da niko preko 175 cm ne móze udobno sjediti iza vozaca. Seleni idu pravo cesto, odbojnici amortizera,otkazuje elektronika u vidu,el.podizaca prozora,problem sa bravom na zadnjim desnim vratimatapacirung se istopio na vozacevim vratima od sunca, i tako jos poneka sitnica za nepunih sedam godina i predjenih 85 000km,a bila je nova kad je kupljena. Jedino motor nije imao nikakvih problema. Je li ovo dovoljno,ili jos da nabrajam?
Iz 1. ruke, presao 145 000, 8. godina, seleni (i prednji i zadnji) zamjenjeni jednom na 120k km, na trapu nista vise nije dirano, nema nikakvih luftova niti je sta potrebno zamijeniti, sva 4 podizaca i svih 5 brava rade bez ikakvih problema niti ih je ikad bilo, na godinu mladjoj ali sa 155 000 ista stvar, seleni nisu mjenjani ali imaju lufta, a tapecirnug na vozacevim vratima puca od non-stop drzanja lakta na njemu, a ne od sunca. Objektive mane u unutrasnjosti su habanje volana ako nije kozni, brisanje simbola na prekidacima prozora i svjetala te guljenje tankog gumiranog sloja sa rukohvata, sto je jednako mana i kod VW-a i sto se u FL-u vise ne koristi.
-
goran16v
#28 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Kako onda objasniti da je visetruki best buy na nekim europskim trzistima i da je dobacila cak i u top 10 naprodavanijih u EU?addem wrote:Octavia je postala precijenjeno vozilo. Radi se o dobrom ali za ono sta nudi preskupom vozilu.
-
romeomoraprezivjeti
#29 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Nije napamet,Allaha mi!!!!!;-) Hoces da dam broj,da nazoves covjeka i da se uvjeris u sve navedeno ????? Moj kolega i dobar drug,nije nikakva prica napamet. Nisam ja ni rekao da su sve iste,ali ipak je prosjecan auto. Evo trenutno odakle pisem ova post, imam u garazi octaviju caravan 2006,2.0tdi sa predjenih 337 000km na satu. Auto je od jedne firme koja nama odrzava vozila,i cesto je tu,al' ima strasnu istoriju kvarova. Mjenjane dizne nakon 120 kk,tri puta turbina,mjenjac?! Trebam li ti i njihove podatke dati da provjeris da li sam nesto izmislio. Oni kazu da je to vecinom zbog ostrije voznje,cesto je na auto putu pa se cepi nekad i previse. Njena servisna izgleda k'o vise romana,al' ja to izmisljam pa nije toliko bitno.goran16v wrote:Prica napamet i varijante od jarana amidza e pa od njegovog tetica komsijin zet.romeomoraprezivjeti wrote: Ima moj dobar drug octaviu,185 cm visok ,a i ja sam te visine,i odgovorno tvrdim da niko preko 175 cm ne móze udobno sjediti iza vozaca. Seleni idu pravo cesto, odbojnici amortizera,otkazuje elektronika u vidu,el.podizaca prozora,problem sa bravom na zadnjim desnim vratimatapacirung se istopio na vozacevim vratima od sunca, i tako jos poneka sitnica za nepunih sedam godina i predjenih 85 000km,a bila je nova kad je kupljena. Jedino motor nije imao nikakvih problema. Je li ovo dovoljno,ili jos da nabrajam?
Iz 1. ruke, presao 145 000, 8. godina, seleni (i prednji i zadnji) zamjenjeni jednom na 120k km, na trapu nista vise nije dirano, nema nikakvih luftova niti je sta potrebno zamijeniti, sva 4 podizaca i svih 5 brava rade bez ikakvih problema niti ih je ikad bilo, na godinu mladjoj ali sa 155 000 ista stvar, seleni nisu mjenjani ali imaju lufta, a tapecirnug na vozacevim vratima puca od non-stop drzanja lakta na njemu, a ne od sunca. Objektive mane u unutrasnjosti su habanje volana ako nije kozni, brisanje simbola na prekidacima prozora i svjetala te guljenje tankog gumiranog sloja sa rukohvata, sto je jednako mana i kod VW-a i sto se u FL-u vise ne koristi.
- friskyoreo
#30 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Zasto svaka tema o autima na kraju se zavrsi na VW vs. ostali...
Njemacka auta, konkretno VW je najrobusnije vozilo, nikad se ne kvari, a ako se sta, ne daj Boze pokvari, to je normalno na polovnom autu, potrosna oprema, itd... Dok na svim ostalim autima ako se sta pokvari to im je "standardna boljka" i svi se zale na to, i kod svakog primjerka se to desava. Ja fakat ne kontam to nase idealiziranje...
Moj ti je savjet, pogledaj po stranim forumima, da li ta 2 automobila imaju tipicne neke probleme, i ako ima, kada su ti problemi otklonjeni u proizvodnom vijeku tog modela. To ti moze otprilike dati neku sliku o tome, ali svakako kada nadjes konkretan primjerak auta koje ti se svidja, pravac majstoru od povjerenja, nek pregleda cijelo auto i gotovo. Isto tako, obavezno probaj oba modela na testnoj voznji, da vidis koje ti bolje odgovara kao vozacu.
Ove price kod mog rodjaka, druga, amidze od komsije itd objesi macku o rep, iz puno razloga.
Moj ti je savjet, pogledaj po stranim forumima, da li ta 2 automobila imaju tipicne neke probleme, i ako ima, kada su ti problemi otklonjeni u proizvodnom vijeku tog modela. To ti moze otprilike dati neku sliku o tome, ali svakako kada nadjes konkretan primjerak auta koje ti se svidja, pravac majstoru od povjerenja, nek pregleda cijelo auto i gotovo. Isto tako, obavezno probaj oba modela na testnoj voznji, da vidis koje ti bolje odgovara kao vozacu.
Ove price kod mog rodjaka, druga, amidze od komsije itd objesi macku o rep, iz puno razloga.
-
citroen xm
#31 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Da li je iko sem mene primjetio kako se na Oktaviji A5 "peruta" boja? Ne, nisam lud niti mi se priviđa. Vidio sam baš dosta Oktavija A5 (dovoljno da nije izuzetak) na kojima se bukvalno komadi boje odvajaju od lima i vise . Obično na pragovima, donjem dijelu vrata i na blatobranima. Kao da je neko uzeo špartlu i nekako odvojio komadine boje od lima.
-
goran16v
#32 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Pa ti skrenu od price o mana ovjesa, unutrasnjosti i elektronike Octavie stare 7 god i predjenih 85k km, na kvarove Octavije od 340k km?!romeomoraprezivjeti wrote:Nije napamet,Allaha mi!!!!!;-) Hoces da dam broj,da nazoves covjeka i da se uvjeris u sve navedeno ????? Moj kolega i dobar drug,nije nikakva prica napamet. Nisam ja ni rekao da su sve iste,ali ipak je prosjecan auto. Evo trenutno odakle pisem ova post, imam u garazi octaviju caravan 2006,2.0tdi sa predjenih 337 000km na satu. Auto je od jedne firme koja nama odrzava vozila,i cesto je tu,al' ima strasnu istoriju kvarova. Mjenjane dizne nakon 120 kk,tri puta turbina,mjenjac?! Trebam li ti i njihove podatke dati da provjeris da li sam nesto izmislio. Oni kazu da je to vecinom zbog ostrije voznje,cesto je na auto putu pa se cepi nekad i previse. Njena servisna izgleda k'o vise romana,al' ja to izmisljam pa nije toliko bitno.goran16v wrote:Prica napamet i varijante od jarana amidza e pa od njegovog tetica komsijin zet.romeomoraprezivjeti wrote: Ima moj dobar drug octaviu,185 cm visok ,a i ja sam te visine,i odgovorno tvrdim da niko preko 175 cm ne móze udobno sjediti iza vozaca. Seleni idu pravo cesto, odbojnici amortizera,otkazuje elektronika u vidu,el.podizaca prozora,problem sa bravom na zadnjim desnim vratimatapacirung se istopio na vozacevim vratima od sunca, i tako jos poneka sitnica za nepunih sedam godina i predjenih 85 000km,a bila je nova kad je kupljena. Jedino motor nije imao nikakvih problema. Je li ovo dovoljno,ili jos da nabrajam?
-
romeomoraprezivjeti
#33 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Nisam ti je nigdje skrenuo,naveo sam ti primjer dva ista auta slicnog godista sa razlicitom kilometrazom,i svim problemima koji su se nakupili.goran16v wrote:Pa ti skrenu od price o mana ovjesa, unutrasnjosti i elektronike Octavie stare 7 god i predjenih 85k km, na kvarove Octavije od 340k km?!romeomoraprezivjeti wrote:Nije napamet,Allaha mi!!!!!;-) Hoces da dam broj,da nazoves covjeka i da se uvjeris u sve navedeno ????? Moj kolega i dobar drug,nije nikakva prica napamet. Nisam ja ni rekao da su sve iste,ali ipak je prosjecan auto. Evo trenutno odakle pisem ova post, imam u garazi octaviju caravan 2006,2.0tdi sa predjenih 337 000km na satu. Auto je od jedne firme koja nama odrzava vozila,i cesto je tu,al' ima strasnu istoriju kvarova. Mjenjane dizne nakon 120 kk,tri puta turbina,mjenjac?! Trebam li ti i njihove podatke dati da provjeris da li sam nesto izmislio. Oni kazu da je to vecinom zbog ostrije voznje,cesto je na auto putu pa se cepi nekad i previse. Njena servisna izgleda k'o vise romana,al' ja to izmisljam pa nije toliko bitno.goran16v wrote: Prica napamet i varijante od jarana amidza e pa od njegovog tetica komsijin zet.
-
jefferson
#34 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Za duze staze Peugeot 407, za po gradu, izmedju BH gradova Octavia.
Imao oba auta (2 Octavie) i evo sta je po mom misljenu mana i jednog i drugog i prednosti istih:
Peugeot 407 1.6hdi 110ks
Prednosti:
- Izuzetno komforan
- Tih unutra
- Vrlo mala potrosnja
- Po brzinomjeru moze i 210 km/h dostici
- Izdrzljiv motor (prodat sa 295,000km)
- Ako se auto koristi puno na auto-putu, FAP nije problem.
Mane:
- Nema nikakvih upotrebljivih ladica za odlaganje sitnica na sredisnjoj konzoli
- Bucan motor, ali samo prema vani
- Vrlo nizak klirens. Ako se vlasnik bavi skijanjem, biciklizmom itd, neka trazi drugo auto
Octavia 1.9 TDI 105ks
- Jak motor i vrlo dobar obrtni moment
- Vrlo velik gepek sa pravilnim oblikom
- Puno ladica za odlaganje na sredisnjoj konzoli, sa vrlo prakticnim drzacima za velike boce u vratima
- Dobro lezanje i kocnice
- Visok klirens tako da po snijegu ili makadamu nema problema
Mane:
- Bucna kako unutra, tako i vani
- Komfor
- Malo mjesta nazad iza visokih vozaca
- Potrosnja je veca od Peugeota 1.6hdi
Da navedem da nikad niti jedno auto od ovih nije imalo problema sa ovjesom, osim sto je na 407 promjenjen jedna kugla zbog udarne rupe (cudilo me sto nije otpao tocak nakon toga).
Ako vlasnik ide van Bih puno, onda Octavia ne moze u konkurencju sa 407.
U BiH, mislim da je Octavia prakticnija ako se koristi za biznis itd. Ako vlasnik koristi auto za porodicu, ono na more itd, onda je 407 opet po meni bolje rjesenje.
Imao oba auta (2 Octavie) i evo sta je po mom misljenu mana i jednog i drugog i prednosti istih:
Peugeot 407 1.6hdi 110ks
Prednosti:
- Izuzetno komforan
- Tih unutra
- Vrlo mala potrosnja
Mane:
- Vrlo nizak klirens. Ako se vlasnik bavi skijanjem, biciklizmom itd, neka trazi drugo auto
Octavia 1.9 TDI 105ks
- Puno ladica za odlaganje na sredisnjoj konzoli, sa vrlo prakticnim drzacima za velike boce u vratima
Mane:
- Komfor
Da navedem da nikad niti jedno auto od ovih nije imalo problema sa ovjesom, osim sto je na 407 promjenjen jedna kugla zbog udarne rupe (cudilo me sto nije otpao tocak nakon toga).
U BiH, mislim da je Octavia prakticnija ako se koristi za biznis itd. Ako vlasnik koristi auto za porodicu, ono na more itd, onda je 407 opet po meni bolje rjesenje.
-
sabanss
#35 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Mislim da ti se prividja ili su havarisane pa popravljane u "kucnoj" radinosti. Pa nije Felicia majku mu... Uostalom ne znam niti jednog ozbiljnijeg proizvodjaca automobila da ne daje od 7 do 12 godina garancije na prohrdjavanje tako da su vremena truhlih auta odavno iza nas...citroen xm wrote:Da li je iko sem mene primjetio kako se na Oktaviji A5 "peruta" boja? Ne, nisam lud niti mi se priviđa. Vidio sam baš dosta Oktavija A5 (dovoljno da nije izuzetak) na kojima se bukvalno komadi boje odvajaju od lima i vise . Obično na pragovima, donjem dijelu vrata i na blatobranima. Kao da je neko uzeo špartlu i nekako odvojio komadine boje od lima.
Inace za pokretaca teme savjet: auto se kupuje srcem i glavom. Izmedju ova dva Octavia je glavom, a srcem izaberi sta god hoces.
-
citroen xm
#36 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Nije udarana ni farbana. Isto kao da je na masnu karoseriju nanijeta farba.
-
NediM17
#37 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
ha ha ha ha hajefferson wrote:Za duze staze Peugeot 407, za po gradu, izmedju BH gradova Octavia.
Peugeot 407 1.6hdi 110ks
Prednosti:
- Izuzetno komforan
- Tih unutra
- Vrlo mala potrosnja
Mane:
Octavia 1.9 TDI 105ks
Mane:
- Komfor
Moze, niz dobro brdo s vjetrom u ledja i dobro nizim profilom gume od propisanog. Pa prijateljev 2.0 HDi je po cajgeru isao max tih 210km/h.
-
jefferson
#38 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Ja i?NediM17 wrote:ha ha ha ha hajefferson wrote:Za duze staze Peugeot 407, za po gradu, izmedju BH gradova Octavia.
Peugeot 407 1.6hdi 110ks
Prednosti:
- Izuzetno komforan
- Tih unutra
- Vrlo mala potrosnja
Mane:
Octavia 1.9 TDI 105ks
Mane:
- Komfor
Moze, niz dobro brdo s vjetrom u ledja i dobro nizim profilom gume od propisanog. Pa prijateljev 2.0 HDi je po cajgeru isao max tih 210km/h.
Kako znas da je taj prijateljev imao sve ispravno? U kakvom je stanju bio FAP? Ako 2.0hdi ne moze na brzinomjeru ici preko 210km/h onda nesto nije uredu! A inace 2.0hdi nisu se bas pokazali u 407, tako da je mozda vec neki problem bio.
- Qler
#39 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Ma ja mislim da je i rapid bolji od 407-ce, mozda cak i od najnovije c klase, zadnja vuca pa ne valja...
- Ommadawn
#40 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
To su cak i neki auto-testovi u Svedskoj pokazali i to na novijim Skodama.citroen xm wrote:Da li je iko sem mene primjetio kako se na Oktaviji A5 "peruta" boja? Ne, nisam lud niti mi se priviđa. Vidio sam baš dosta Oktavija A5 (dovoljno da nije izuzetak) na kojima se bukvalno komadi boje odvajaju od lima i vise . Obično na pragovima, donjem dijelu vrata i na blatobranima. Kao da je neko uzeo špartlu i nekako odvojio komadine boje od lima.
A ja kad sam htio da zamijenim svoju Skodu, gledao sam jednu Skodu Superb koja je bila 2 godine stara i boja joj je otpadala na donjem dijelu vrata od prtljaznika (radilo se o karavanu) sto je islo pod garanciju ali je bilo dovoljno da me odbije od kupovine. Bas tako kao sto ti opisujes - otpadaju komadi farbe. Vidio svojim ocima a bogami kasnije i procitao u auto-testovima.
- Revolucionar ★
#41 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Hvala na odgovorima, kakvi god bili, posebno mi je jefferson dao dobar uvid. Pogledano do sad par modela ovih auta, kao što sam već spomenuo , Škoda dosta klasična , bez nekog dopadljivog izgleda iznutra, iako je jedan model koji je pogledan bio dosta očuvan. Peugeot , u drugu ruku, model s ugradjenom navigacijom, isproban nazalost samo na parkingu, na prvu je dosta solidan. Mislim da bi mogla presudit cinjenica da se Pug moze naci dosta mladji u odnosu za Skodu , za iste pare. Naravno, neko je spomenuo da je najbolja opcija, za bilo koji od ova dva auta, odmah provjerit kod povjerljivog majstora, pa sta nafaka donese. Znala se raja zajebat i sa Golfom u Bosni, zamisli, a po pricama je to nemoguce 
-
romeomoraprezivjeti
#42 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Slusaj druze,dobra i ocuvana octavia je bolja od razdrndanog i slomljenog puga,k'o sto je ocuvan pug bolji od razhebane skode.
-
zilla_
#43 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Ala se i nasluša svakakvih lupetanja ovdje mila majko
Ovdje pojedini koji pričaju nisu nikad sjeli ni u jedno ni u drugo...
Ja sam se u firmi navozao oktavia nema kakvih nisam od 2003-2011... Oktavia je konkretan auto i kad sjedneš auto uliva povjerenje, sve je kvalitetno na njemu, ništa ne škripi, ne klimaju se plastike i sl...
Što se opreme tiče naravno da nije opremljena svaka al zato kad se uzme elegance paket opreme auto gori, ima sve živo što i ti ušminkani francuzi...
Što se tiče pouzdanosti u mojoj firmi do 120 000 km jedino se zamajac mijenjao na par njih al žene su ih vozile pa je to razumljivo...
Unazad 2 godine nešto smo kupili i opel-a, insignie i astre i pola ljudi koji su zadužili astre tražili su nazad stare oktavie (2010) umjesto astri J (2012) jer je ta astra smiješno auto za oktaviu... Čak ove oktavie sa malo jačom opremom mogu parirat i insigniama koje su dosta novija generacija...
Svi pričaju o toj nekoj udobnosti francuza a ja ću vam reći da sam ostao razočaran kad sam probao ovog zadnjeg megana
Pa ljudi moji ako je ono udobnost onda ne znam...
Moj ti je savjet prijatelju da bez razmišljanja uzmeš oktaviu ali gledaj da je paket opreme elegance jer dobiješ dosta dodatnih zajebancija a razlika u cijeni ti nije velika...
407 nisam vozio al ako ostavlja utisak kao npr 308 što je ostavio na mene ja bi ga zaobišao u širokom luku...
Ja sam se u firmi navozao oktavia nema kakvih nisam od 2003-2011... Oktavia je konkretan auto i kad sjedneš auto uliva povjerenje, sve je kvalitetno na njemu, ništa ne škripi, ne klimaju se plastike i sl...
Što se opreme tiče naravno da nije opremljena svaka al zato kad se uzme elegance paket opreme auto gori, ima sve živo što i ti ušminkani francuzi...
Što se tiče pouzdanosti u mojoj firmi do 120 000 km jedino se zamajac mijenjao na par njih al žene su ih vozile pa je to razumljivo...
Unazad 2 godine nešto smo kupili i opel-a, insignie i astre i pola ljudi koji su zadužili astre tražili su nazad stare oktavie (2010) umjesto astri J (2012) jer je ta astra smiješno auto za oktaviu... Čak ove oktavie sa malo jačom opremom mogu parirat i insigniama koje su dosta novija generacija...
Svi pričaju o toj nekoj udobnosti francuza a ja ću vam reći da sam ostao razočaran kad sam probao ovog zadnjeg megana
Moj ti je savjet prijatelju da bez razmišljanja uzmeš oktaviu ali gledaj da je paket opreme elegance jer dobiješ dosta dodatnih zajebancija a razlika u cijeni ti nije velika...
407 nisam vozio al ako ostavlja utisak kao npr 308 što je ostavio na mene ja bi ga zaobišao u širokom luku...
- Better Man
#44 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Eto nek je tebi Škoda udobnija od Meganea.
-
zilla_
#45 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Garantujem ti da jeste... Vozio sam i jedno i drugo auto i znam šta govorim... Stari megan jest preudoban i premekan auto al ovaj novi je kritičan skroz 
-
goran16v
#46 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Ne treba zaboraviti da je gro Megane u Generation verziji koja je u odnosnu na standardni model bitno osiromasen sto znaci i losija sjedala i povisen sto direkt utice na udobnost tako da se moze desiti da Octavia u skupljem paketu ostavi dojam udobnijeg auta.
- titinho
#47 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
vala sto se mene tice octavia je klinac od auta. udobnost 0, sigurnost ne znam, lim slab, za voziti 0 (isto ko da vozis sa zadnjeg sjedista, ko fijaker na vrelu bosne). Sto se tice kvarova tu mislim da ima PLUS kao i ogroman gepek.
Ko god voli udobno auto, auto za uzivati u voznji i za duza putovanja taj treba bjezat od Octavije. A to joj govori i cijena koja je sasvim realna i to joj je plus !
svakako Octavia ima svoje kupce koje postujem, ja taj sigurno nisam.
Ko god voli udobno auto, auto za uzivati u voznji i za duza putovanja taj treba bjezat od Octavije. A to joj govori i cijena koja je sasvim realna i to joj je plus !
svakako Octavia ima svoje kupce koje postujem, ja taj sigurno nisam.
- Ommadawn
#48 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
@titinho: ja sam imao Octaviu i nisam imao problema sa komfortom a vozio sam u cugu bez stajanja 400 km. Takodjer nisam imao problema sto se tice stabilnosti, mada ruku na srce - na putevima sa ostrim krivinama se nisam bas izivljavao.
- madner
#49 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
Pa bolja je od Golfa 2 sto se tice komfora. 
- _mufljuz_
#50 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia
pa ako si guzojlo - onda ti je komforan i Đon Dir a ne OktavijaOmmadawn wrote:@titinho: ja sam imao Octaviu i nisam imao problema sa komfortom a vozio sam u cugu bez stajanja 400 km. Takodjer nisam imao problema sto se tice stabilnosti, mada ruku na srce - na putevima sa ostrim krivinama se nisam bas izivljavao.