Peugeot 407 - Skoda Octavia

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Revolucionar ★

#1 Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by Revolucionar ★ »

Izvjesno da je da nisu u istoj kategoriji automobili, medjutim koje bi bile prednosti i mane jednog u odnosu na drugi. Ciljani za kupovinu su 407-ca 2006-2007 godiste, odnosno Octavia 2005 - 2007, posto su otprilike u tom nekom cjenovnom rangu. Peugeot modeli nude dosta vise opreme, i dosta su opremljeniji, medjutim ne znam kakva je konkretno 407-ca ispod haube
direstraits0078

#2 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by direstraits0078 »

To sto gledas je staro 7-8 godina, svoja ocekivanja prilagodi tome. U prijevodu, ako kupujes dizela, a znamo svi da se samo dizeli kupuju, onda racunaj da je presao za tih 7-8 godina cifru od 7x30-50 tkm ako je auto iz uvoza, sto daje nekih 200-350 tkm. To za sobom povlaci slijedece kvarove ili potrosne dijelove: kvacilo sa zamajcem, turbokompresor, pumpu ubrizgavanja, dizne, i jos dosta potrosnog materijala koji nije toliko skup (diskovi, plocice, ovjes...). :D

Da napomenem i da na HDi motorima imas FAP filter koji je skup, a zna biti problematican.

S druge strane, mozes da naidjes na dobro auto. Ali te sanse su... :evil:

Drugim rijecima: ain't much you're asking, if you want the truth. :lol:
ElRe

#3 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by ElRe »

Octavia je po njemackim statistikama puno pouzdanija od 407 koja je na dnu svoje klase.
Njemacke statistike kvarova nisu najtacnije ali daju dobre smjernice o kvaliteti automobila.

Licno bih isao na Octaviu 1.9 TDI.
direstraits0078

#4 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by direstraits0078 »

Te statistike okaci macku o rep. Svabo ne da na svoje (u cemu su u pravu 100%) i gotovo.
romeomoraprezivjeti

#5 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by romeomoraprezivjeti »

ElRe wrote:Octavia je po njemackim statistikama puno pouzdanija od 407 koja je na dnu svoje klase.
Njemacke statistike kvarova nisu najtacnije ali daju dobre smjernice o kvaliteti automobila.

Licno bih isao na Octaviu 1.9 TDI.
Kakva ba octavia,70% octavije otpada na gepek.:-D
Tkanton

#6 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by Tkanton »

Sta god od to dvoje nadjes da je ocuvano, malo provozaj i sve ce ti bit jasno, nemoj se zalijetat da nabrzinu kupujes, mozes nac fin autic
Ommadawn

#7 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by Ommadawn »

Licno iskustvo:

- Moj rodjak je kupio novog 407 karavan, benzinski motor, sredinom 2006. Tri puta je imao havariju na motoru, sto je uspio da popravi pod garancijom. Jeste da ga je znao pritisnuti po gasu ali se definitivno nije izivljavao i "vadio mu dusu", sto znaci da prosjecno auto sve to moze da pretrpi. Plus ima problema sa mjenjacom, jer tesko prebacuje iz pete brzine u sestu. On licno ne preporucuje Peugeot nikome. No on nije jedini sa ovim problemom, citao sam u svedskim auto-magazinima da su mnoge 407-ce imale havarije na motorima.
S druge strane, auto je stvarno udobno, komforno a i prakticno. Ja sam imao priliku da ga vozim vise puta i stvarno je bio komforan i stabilan.

- Skodu Octaviu sam licno posjedovao, mada je bila 2005 godiste sa 1,6 motorom. Prakticno auto za male pare koje bih stvarno preporucio svakome. Ogroman gepek (iako je bila hatchback), sto je meni tad odgovaralo gdje sam mogao da smjestim velika djecija kolica, dva velika kofera i jednu manju torbu. Iza vozackog sjedista, prosjecno visok muskarac (recimo 180) je sjedio bez problema, dakle iza mene koji je isto te visine.
Problem koji sam ja imao je sto je motor trosio ulje iako su mnogi testovi potvrdjivali isto i smatrali da je to normalno - meni je to bilo malo nepouzdano. Drugi problem je bila hrdja koja se pocela polako pojavljivati. Uzmi u obzir da sam je i ja uzeo polovnu i pretpostavljam da je prethodni vlasnik nije bas najbolje cuvao (iako su svi servisi odradjivani redovno). To su bili jedini razlozi zasto sam je prodao a inace - toplo preporucujem.

Racunaj da je Skoda bolje zastupljenija u BiH od Peugeota i da je servisna mreza dobro razgranata.

Opet, kupovina auta je lutrija, kako novog tako i polovnog, pa nista od ovog gore napisanog ne mora biti definitvno.
condy

#8 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by condy »

Octavia
madner

#9 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by madner »

Kvari se vs civare.

Prednosti su jasne. :D
romeomoraprezivjeti

#10 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Ommadawn wrote:Licno iskustvo:

- Moj rodjak je kupio novog 407 karavan, benzinski motor, sredinom 2006. Tri puta je imao havariju na motoru, sto je uspio da popravi pod garancijom. Jeste da ga je znao pritisnuti po gasu ali se definitivno nije izivljavao i "vadio mu dusu", sto znaci da prosjecno auto sve to moze da pretrpi. Plus ima problema sa mjenjacom, jer tesko prebacuje iz pete brzine u sestu. On licno ne preporucuje Peugeot nikome. No on nije jedini sa ovim problemom, citao sam u svedskim auto-magazinima da su mnoge 407-ce imale havarije na motorima.
S druge strane, auto je stvarno udobno, komforno a i prakticno. Ja sam imao priliku da ga vozim vise puta i stvarno je bio komforan i stabilan.

- Skodu Octaviu sam licno posjedovao, mada je bila 2005 godiste sa 1,6 motorom. Prakticno auto za male pare koje bih stvarno preporucio svakome. Ogroman gepek (iako je bila hatchback), sto je meni tad odgovaralo gdje sam mogao da smjestim velika djecija kolica, dva velika kofera i jednu manju torbu. Iza vozackog sjedista, prosjecno visok muskarac (recimo 180) je sjedio bez problema, dakle iza mene koji je isto te visine.
Problem koji sam ja imao je sto je motor trosio ulje iako su mnogi testovi potvrdjivali isto i smatrali da je to normalno - meni je to bilo malo nepouzdano. Drugi problem je bila hrdja koja se pocela polako pojavljivati. Uzmi u obzir da sam je i ja uzeo polovnu i pretpostavljam da je prethodni vlasnik nije bas najbolje cuvao (iako su svi servisi odradjivani redovno). To su bili jedini razlozi zasto sam je prodao a inace - toplo preporucujem.

Racunaj da je Skoda bolje zastupljenija u BiH od Peugeota i da je servisna mreza dobro razgranata.

Opet, kupovina auta je lutrija, kako novog tako i polovnog, pa nista od ovog gore napisanog ne mora biti definitvno.
Svasta ti napisa za octaviu,i samo si potvrdio ono sto sam i ranije mislio. Auto je sa puno greski,al' kod bosancerosa je najvaznije kad mu se kaze da u njoj kuca vw srce. Po meni jedína prednost octavie,gepek,a i onako je vise od pola auta u njemu.
Ommadawn

#11 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by Ommadawn »

romeomoraprezivjeti wrote: Svasta ti napisa za octaviu,i samo si potvrdio ono sto sam i ranije mislio. Auto je sa puno greski,al' kod bosancerosa je najvaznije kad mu se kaze da u njoj kuca vw srce. Po meni jedína prednost octavie,gepek,a i onako je vise od pola auta u njemu.
Napisah svasta za Octaviu jer sam je i vozio i posjedovao. Sto cisto sumnjam da se moze reci i za tebe...
Kazes da je auto puno greski ali nisi naveo kojih - to se moze shvatiti da lupas bezveze.
70% auta nije u gepeku, nije ni pola, jer kako sam prethodno napisao, auto ima ogroman gepek a i mnogo prostora za putnike.
I sta ako kuca VW srce u njemu - VW je nadaleko poznat po kvaliteti i pouzdanosti svojih proizvoda. Ne znam koliko si upoznat sa kvalitetom Skode prije nego je presla pod okrilje VW ali mogu ti isto iz licnog iskustva potvrditi da je bio katastrofa. To bi se u drugu ruku moglo protumaciti cinjenicom da tada u Skodi odlucivali ljudi koji su se automobile razumjeli kao Mara u kriv kurac - znaci preduzece je bilo drzavno, drzava komunisticka i pod jakom ruskom cizmom. No to nije tema.

@revolucionar sretno sa kupovinom i dobro pretresi svaki model koji naumis kupiti - radilo se to o 407 ili Octaviji.
volan

#12 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by volan »

Revolucionar ★ wrote:Izvjesno da je da nisu u istoj kategoriji automobili, medjutim koje bi bile prednosti i mane jednog u odnosu na drugi. Ciljani za kupovinu su 407-ca 2006-2007 godiste, odnosno Octavia 2005 - 2007, posto su otprilike u tom nekom cjenovnom rangu. Peugeot modeli nude dosta vise opreme, i dosta su opremljeniji, medjutim ne znam kakva je konkretno 407-ca ispod haube
Octavia je pouzdanija jer je dizajnerski primitivnija, ima manje opreme i samim tim manje izvora potencijalnih kvarova nakon 10 godina eksploatacije.
Čini mi se da je veća mogućnost naići na pouzdanu servisnu istoriju Octavia iz BiH nego na 407, mislim da je više prvih vlasnika u BiH a i kilometraža je najvjerovatnije manja, mada su uslovi eksploatacije teži...
sabanss

#13 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by sabanss »

U startu je 407-ca duplo skuplja od Octavije.

Nakon par godina, polovni imaju istu cijenu.

Ma sta ti rekli, zakljucak je jasan :D
Qler

#14 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by Qler »

Octavia precijenjena :)
NediM17

#15 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by NediM17 »

Moja preporuka ti je 407 2.0 HDi. Jedan moj jaran ju je posjedovao, taj se covjek izivljavao na tom autu, hladan ili ne zavrtao ga je do blokade, ravnao rupe kao da je tudje... Presao je sa njim 240.000km samo redovni servisi, toci i vozi, tu i tamo je znala biti jos poneka sitnica. Da ne pricam koliko je taj 407 udobniji od Octavije, a i lopovi nisu zainteresovani za njega kao za Octaviju, prema tome, u toj dilemi, ja bih bez dileme kupio Pug-a.
romeomoraprezivjeti

#16 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Ommadawn wrote:
romeomoraprezivjeti wrote: Svasta ti napisa za octaviu,i samo si potvrdio ono sto sam i ranije mislio. Auto je sa puno greski,al' kod bosancerosa je najvaznije kad mu se kaze da u njoj kuca vw srce. Po meni jedína prednost octavie,gepek,a i onako je vise od pola auta u njemu.
Napisah svasta za Octaviu jer sam je i vozio i posjedovao. Sto cisto sumnjam da se moze reci i za tebe...
Kazes da je auto puno greski ali nisi naveo kojih - to se moze shvatiti da lupas bezveze.
70% auta nije u gepeku, nije ni pola, jer kako sam prethodno napisao, auto ima ogroman gepek a i mnogo prostora za putnike.
I sta ako kuca VW srce u njemu - VW je nadaleko poznat po kvaliteti i pouzdanosti svojih proizvoda. Ne znam koliko si upoznat sa kvalitetom Skode prije nego je presla pod okrilje VW ali mogu ti isto iz licnog iskustva potvrditi da je bio katastrofa. To bi se u drugu ruku moglo protumaciti cinjenicom da tada u Skodi odlucivali ljudi koji su se automobile razumjeli kao Mara u kriv kurac - znaci preduzece je bilo drzavno, drzava komunisticka i pod jakom ruskom cizmom. No to nije tema.

@revolucionar sretno sa kupovinom i dobro pretresi svaki model koji naumis kupiti - radilo se to o 407 ili Octaviji.
Ima moj dobar drug octaviu,185 cm visok ,a i ja sam te visine,i odgovorno tvrdim da niko preko 175 cm ne móze udobno sjediti iza vozaca. Seleni idu pravo cesto, odbojnici amortizera,otkazuje elektronika u vidu,el.podizaca prozora,problem sa bravom na zadnjim desnim vratimatapacirung se istopio na vozacevim vratima od sunca, i tako jos poneka sitnica za nepunih sedam godina i predjenih 85 000km,a bila je nova kad je kupljena. Jedino motor nije imao nikakvih problema. Je li ovo dovoljno,ili jos da nabrajam?
Qler

#17 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by Qler »

Niko ne spominje volan i ono raspadanje. Poslije par godine ko yugo, rukom vrtis onu spuzvu oko obruca volana...
romeomoraprezivjeti

#18 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Qler wrote:Niko ne spominje volan i ono raspadanje. Poslije par godine ko yugo, rukom vrtis onu spuzvu oko obruca volana...
Ma samo sam mislio reci,nista posebno od octavije,prosjek.
condy

#19 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by condy »

Qler wrote:Niko ne spominje volan i ono raspadanje. Poslije par godine ko yugo, rukom vrtis onu spuzvu oko obruca volana...
Međutim, bez obzira na taj propust koji se jeftino za 50KM može otkloniti, Octavija je u globalu pouzdano i kvalitetno vozilo. To se vidi i po njima, jer Octavija a4 izgledaju dobro i nakon deset godina vožnje. Doduše, a5 model kao i svi VW 1.9 tdi motori imaju skupu stavku koja je potrošni materijal odnosno zamašnjak, koji se mijenja odnosno prolupa svakih 150kkm-190kkm. Sve drugo, pa čak i remenje je dosta pristupačno i jeftino za održavanje. Ja sam vozio Puga ali 307, koja dosta toga dijeli sa 407, kad je u pitanju elektronika i motori, i mogu reći da održavanja tog vozila je meni bilo skupo, i da vozilo meni nije bilo pouzdano, pored nekih drugih stvari koje mi nisu ogovarale ( visoka potrošnja, trom motor, i najviše tvrdi i dug hod mjenjača ). Usput nije bio ni udoban ali je imao vrhunska sjedišta.
Qler

#20 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by Qler »

Vidis kako se propust oprasta skodi, a npr. da se to isto desi 407-ci, ovdje bi se na tri strane o tome pricalo, kako je nekvalitetna. Ne znam sta je velika potrosnja? Koji motor? Znaci skoda je samo neudobna, krade se, losa kvaliteta unutrasnjosti, motor joj trosi ulje i zamajc kosta ko sam djavo, culi smo da one prve A5 i hrdja napada, nema prostora nazad, ali je ostalo sve super. Za preporuciti.

Ima stojadin, jeste malo grub, nema neke opreme, kvari se cesto, ali je jeftin za popravljati, puno jeftiniji od octavie, ne krade se, za svoju velicinu ima fino prostora, nije skupa registracija, sa plinom je ekonomican potrosac, ima rasprostranjenu servisnu mrezu, odlicno auto. Sve preporuke...
addem

#21 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by addem »

Octavia je postala precijenjeno vozilo. Radi se o dobrom ali za ono sta nudi preskupom vozilu.
sabanss

#22 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by sabanss »

Jarane fino su ti ljudi rekli... Uzmi 407-cu i javi nam se za par godina ali objektivno...

Ako hoces promahu u novcaniku - go for it.
romeomoraprezivjeti

#23 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Ma jok,bolje octaviju. Ona ostavlja cunami u novcaniku.:-D
condy

#24 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Post by condy »

Qler wrote:Vidis kako se propust oprasta skodi, a npr. da se to isto desi 407-ci, ovdje bi se na tri strane o tome pricalo, kako je nekvalitetna. Ne znam sta je velika potrosnja? Koji motor? Znaci skoda je samo neudobna, krade se, losa kvaliteta unutrasnjosti, motor joj trosi ulje i zamajc kosta ko sam djavo, culi smo da one prve A5 i hrdja napada, nema prostora nazad, ali je ostalo sve super. Za preporuciti.

Ima stojadin, jeste malo grub, nema neke opreme, kvari se cesto, ali je jeftin za popravljati, puno jeftiniji od octavie, ne krade se, za svoju velicinu ima fino prostora, nije skupa registracija, sa plinom je ekonomican potrosac, ima rasprostranjenu servisnu mrezu, odlicno auto. Sve preporuke...
Po čemu ti zaključuješ da je Octavia neudobno vozilo i skuplje vozilo za održavanje od 407-ce ?
ili još bolje po čemu su 407 udobna vozila :? Cimanje po neravninama i zanošenje nosa u krivinama nikako se ne može smatrati oličenjem udobnosti. Lupetanje karoserije, razni zvukovi iz podvozja i sl. isto tako je samo primjer neudobnosti, nekompaktnosti vozila odnosno 407-ce.

Octavija je udobna za klasu tog vozila, a A5 verzija je i prostrana kako naprijed tako i pozadi. Materijal je kvalitetan i solidan, i izuzev tog volana, u verziji koji nije obložen već kožom, ništa drugo nije sklono habanju. Imaju dobru motorizaciju, dobar ovjes, dobar mjenjač, što je najbitnije svakom vozaču i u tome su daleko ispred bilo kojeg Peugeota.
romeomoraprezivjeti

#25 Re: Peugeot 407 - Skoda Octavia

Jest,kraljica udobnosti je octavia. Da ne pricamo o bucnosti ,i kad radi u leru i kad je malo cepis. Tvrda k'o orah po nasim putevima. Sjedista nikakva u poredjenju sa peugeotom,al' zato ima gepek u koji moze stati obodin frizider sa dubokim smrzavanjem.:-)
Post Reply