pioniri

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kaiser

Post by Kaiser »

U ime svih nas iz pedeset i neke
Za zakletvu Titu sam spevao stih
Ne spominjem proslost ni bitke daleke
Jer rodjen sam tek posle njih

A zivot pred nama jos bitaka skriva
I preti nam preti ko duboki vir
Ja znam da nas ceka jos sto ofaniziva
Jer moramo cuvati mir
Racunajte na nas

Sumnjaju neki da nosi nas pogresan tok
Jer slusamo ploce i sviramo rok
Al negdje u nama je nitaka plam
I kazem vam sta dobro znam
Racunajte nas

:-D
gavrilo

Post by gavrilo »

lin wrote:
Zio wrote: to sto imamo ogranicenu slobodu kretanja(vizni rezim) to nam je rezultat bratstva i jedinstva.
Hmmm....stari crveni pasos je bio najbolji u Evropi, mogao si ici i na istok i na zapad a sad...Vizni rezim je rezultat rata, a rat rezultat nacionalizma.

Zio wrote: svaka vrsta (nasilne) indoktrinacije degenerira u nesto opasno mada roditelji na to imaju pravo(vidi pod dzamije i crkve) dok su djeca maloljetna za razliku od sistema/rezima.
Indoktrinacija koju djeca danas prolaze je isto tako indoktrinacija od strane sistema. Sa jedne strane imamo sistem koji se temelji na ksenofobiji, nacionalizmu i mrznji (u skolama se uci ko smo "mi" a ko su "oni", imamo dvije skole pod jednim krovom, djeca se razvstavaju po naciji, televizije imaju jasno odredjen nacionalni profil itd.) A sa druge strane imamo zapadnjacki lobi koji djecu uci o demokratiji i slobodi (svi smo mi jednaki...ali neki kao npr. gradjani Evropske Unije su ipak malo vise jednaki).

Zio wrote: sve ideje o bratsvu, jedistvu, komunizmu itd. su super ali su u principu utopija.prije svega dolazi SLOBODA.
Sve ideje o slobodi i demokratiji itd. su super ali su u principu utopija. I to jos tudja (kapitalisticka) utopija.

Zio wrote: ali sad smo slobodni da budemo, da mislimo, i da izjavimo ama bas ono sto nam je cejf.
Hmmm...da budemo ono sto nam je ceif? Sa ovakvim viznim rezimom, ovakvim sistemom visokog obrazovanja, sa ovakvom diskriminacijom...tesko.

Da mislimo i izjavimo....nece puno pomoci. Penioneri vec mjesecima misle i izjavljuju da bi bilo dobro da dobiju januarske penzije, studeni misle i izjavljuju da se treba donjeti zakon o visokom obrzovanju, RVI misle i izjavljuju da hoce svoja prava. Pa sta?

Jedina nova sloboda je sloboda izbora a to se na kraju svede na to da u Merkatoru mozes da biraz izmedju 27 vrsta kaladonta...
100 % podvlacim...
manijak1

Post by manijak1 »

.....Princip :D
gavrilo

Post by gavrilo »

manijak1 wrote:.....Princip :D

:roll:
manijak1

Post by manijak1 »

:D Ama ovo paša :D Gavrilo :D
Indoktrinacija koju djeca danas prolaze je isto tako indoktrinacija od strane sistema. Sa jedne strane imamo sistem koji se temelji na ksenofobiji, nacionalizmu i mrznji (u skolama se uci ko smo "mi" a ko su "oni", imamo dvije skole pod jednim krovom, djeca se razvstavaju po naciji, televizije imaju jasno odredjen nacionalni profil itd.) A sa druge strane imamo zapadnjacki lobi koji djecu uci o demokratiji i slobodi (svi smo mi jednaki...ali neki kao npr. gradjani Evropske Unije su ipak malo vise jednaki).
je princip :D :D koji upotrebljavamo jer ako kažem rabimo :D :D odmah ćeš mi ..........
gavrilo

Post by gavrilo »

manijak1 wrote::D Ama ovo paša :D Gavrilo :D
je princip :D :D koji upotrebljavamo jer ako kažem rabimo :D :D odmah ćeš mi ..........
:?
manijak1

Post by manijak1 »

.............spomenuti nacionalni profil :D od cvijeća :D .
Hebo ga ti sve si lijepo naveo i rekao 100 %potpisujem .
.......da imamo jedinu slobodu prava izbora različitih vrsta zbubnih pasti za zbube :D ili da ja počnem sa konkretnim provokacijama tebe dobronamjernika ?????? :D
gavrilo

Post by gavrilo »

manijak1 wrote:.............spomenuti nacionalni profil :D od cvijeća :D .
Hebo ga ti sve si lijepo naveo i rekao 100 %potpisujem .
.......da imamo jedinu slobodu prava izbora različitih vrsta zbubnih pasti za zbube :D ili da ja počnem sa konkretnim provokacijama tebe dobronamjernika ?????? :D
slobodno... :)
manijak1

Post by manijak1 »

.......Gavrilo Princip je terorista :oops: :D
gavrilo

Post by gavrilo »

manijak1 wrote:.......Gavrilo Princip je terorista :oops: :D
tacka gledista... za mene nije

sta sad? :-?
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Anarhista :oops: u službi tuđe politike :D .
Šta možemo ? :oops: :D
rajvosa

Post by rajvosa »

Nista lose, cak dobro.
stickitout

Post by stickitout »

Zakleo sam se
u bioskopu bas
kad porastem bicu.......

:D :D :D

Ne znam za ostale ali meni je dobro bilo u pionirima. Bratimili se sa drugim skolama iz drugih gradova, isli na posumljavanja, izlete, obilazili spomenike narodno-oslobodilacke revolucije, itd.

Sad neki hoce da kazu "jadna dijeca zaklinjali se sa 7 godina", pusti to ba, k`o da je neko od nas u tim godinama znao sta je komunizam, demokratija i ostala sranja o kojima sad raspravljamo.

Uglavnom, dok sam bio pionir, pojma nisam imao ni sta je nacionalizam nit me pravo da vam kazem bolilo dupe i za sta drugo osim igre, pjesme, zajebancije s rajom i pokojom curicom.
stickitout

Post by stickitout »

Eto danas nema pionira pa evo sta se desava...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=368
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Zio wrote:
lin wrote:
Zio wrote:zakletva sa 7 godina, jadni mi....
A zasto jadni mi? :?

Pa djeca u Americi sa 5 godina nauce "I pledge alligence to the flag of the United Stets of America...". Jos mladju djecu vode u crkve i djamije itd. gdje uce koje-kakve "zakletve".

Sta fali da se djeca zaklinju da ce "razvijati bratstvo i jedinsvo" ili da ce "cijeniti sve ljude svijeta koji zele slobodu i mir"? Ja mislim da je to divno...bolje nego da uce da razvijaju medju-nacionalnu mrznju i da cijene sve ljude svijeta koji zele podjele i rat...
jadni mi i svi oni koji prisezu i daju ikakva obecanja prije nego su sposobni da sami rasudjuju i odlucuju. svaka vrsta (nasilne) indoktrinacije degenerira u nesto opasno mada roditelji na to imaju pravo(vidi pod dzamije i crkve) dok su djeca maloljetna za razliku od sistema/rezima.sve ideje o bratsvu, jedistvu, komunizmu itd. su super ali su u principu utopija.prije svega dolazi SLOBODA. kad smo postali pioniri nasi roditelji, a s tim ni mi sami nismo bili slobodni.mozda nam je sad mnogo gore nego za vrijeme bratstva i jed. ali sad smo slobodni da budemo, da mislimo, i da izjavimo ama bas ono sto nam je cejf.to sto imamo ogranicenu slobodu kretanja(vizni rezim) to nam je rezultat bratstva i jedinstva.ali polahko, prvo da ispucamo ono sto nam je godinama bilo reprimirano u bratstvu i jedinstvu, uvjeren sam da cemo jednog dana postati jedno pristojno demokratsko drustvo.

za domovinu s pitom,

NAPRIJED! :)
Mozda nam je sad mnogo gore ali smo ipak slobodni, mozda nam je sad mnogo gore ali smo ipak slobodni,,,a uuuuuuu :D razmisli jos jednom o tome sto si rekao. Nema logike
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Gavrilo Princip nikada ne bi zaslužio da bude Titov pionir.
stickitout

Post by stickitout »

Soul_Sista wrote:
Zio wrote:
lin wrote: A zasto jadni mi? :?

Pa djeca u Americi sa 5 godina nauce "I pledge alligence to the flag of the United Stets of America...". Jos mladju djecu vode u crkve i djamije itd. gdje uce koje-kakve "zakletve".

Sta fali da se djeca zaklinju da ce "razvijati bratstvo i jedinsvo" ili da ce "cijeniti sve ljude svijeta koji zele slobodu i mir"? Ja mislim da je to divno...bolje nego da uce da razvijaju medju-nacionalnu mrznju i da cijene sve ljude svijeta koji zele podjele i rat...
jadni mi i svi oni koji prisezu i daju ikakva obecanja prije nego su sposobni da sami rasudjuju i odlucuju. svaka vrsta (nasilne) indoktrinacije degenerira u nesto opasno mada roditelji na to imaju pravo(vidi pod dzamije i crkve) dok su djeca maloljetna za razliku od sistema/rezima.sve ideje o bratsvu, jedistvu, komunizmu itd. su super ali su u principu utopija.prije svega dolazi SLOBODA. kad smo postali pioniri nasi roditelji, a s tim ni mi sami nismo bili slobodni.mozda nam je sad mnogo gore nego za vrijeme bratstva i jed. ali sad smo slobodni da budemo, da mislimo, i da izjavimo ama bas ono sto nam je cejf.to sto imamo ogranicenu slobodu kretanja(vizni rezim) to nam je rezultat bratstva i jedinstva.ali polahko, prvo da ispucamo ono sto nam je godinama bilo reprimirano u bratstvu i jedinstvu, uvjeren sam da cemo jednog dana postati jedno pristojno demokratsko drustvo.

za domovinu s pitom,

NAPRIJED! :)
Mozda nam je sad mnogo gore ali smo ipak slobodni, mozda nam je sad mnogo gore ali smo ipak slobodni,,,a uuuuuuu :D razmisli jos jednom o tome sto si rekao. Nema logike
Jos posebno.....sto nam je cejf :D :D :D........ja jaka cejfa u PM
manijak1

Post by manijak1 »

Pa ćejf nam je što nas handri EU :D a najviše nam je ćejf da se handrimo između sebe :oops: :D da ne kažem da je nekome to merak :D
dinash

Post by dinash »

cet'ri noge dobre dvije noge lose
stickitout

Post by stickitout »

Bio mi cejf, cejf, cejf, zar je tako nesto grijeh.. :D :D :D

Zio bekrija si cijelo selo vice.... :D :D
St.Germain

Post by St.Germain »

Zio wrote:zakletva sa 7 godina, jadni mi....
jeste, sada je dobro kad si zigosan sa 0 godina
dadnu ti ime, pa jal ces u dzamiju, jal ces u crkvu, paradoks je da ne moras nikud dok god nemas svoje misljenje
ako plivas protiv struje jadna ti majka
najbolje se sklonit u stranu da te struja ne ugusi

Drag mi je bio taj cin postajanja pionira jer je savrsena karikatura (besmislenosti) religijskih obreda...
Zio

Post by Zio »

stickitout wrote:Zakleo sam se
u bioskopu bas
kad porastem bicu.......

Ne znam za ostale ali meni je dobro bilo u pionirima. Bratimili se sa drugim skolama iz drugih gradova, isli na posumljavanja, izlete, obilazili spomenike narodno-oslobodilacke revolucije, itd.

Sad neki hoce da kazu "jadna dijeca zaklinjali se sa 7 godina", pusti to ba, k`o da je neko od nas u tim godinama znao sta je komunizam, demokratija i ostala sranja o kojima sad raspravljamo.

pa sto si se zaklinjo kad nisi znao :? :? :? :? :? :?

to pokusavam i da kazem.

sve ovo sto nam se danas desava je degeneracija apsurdnog sistema u kojem smo zivjeli jer da je valjo nebi ovako jadno zavrsio.

samo da pojasnim da je i meni bilo super kad sam bio pionir i omladinac. sad sam ogorcen cinjenicom da je sve to bio jedan nemoguci hibrid i varka. ne podrzavam ono sto nas okruzuje danas, religijske i nacionalisticke ekstremizme ali mislim da je to faza kroz koju moramo proci da bismo postali jedno zdravo drustvo. pionirske generacije mozda nece dozivjeti taj vakat. :sad:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Zio wrote:
stickitout wrote:Zakleo sam se
u bioskopu bas
kad porastem bicu.......

pa sto si se zaklinjo kad nisi znao :? :? :? :? :? :?

to pokusavam i da kazem.

sve ovo sto nam se danas desava je degeneracija apsurdnog sistema u kojem smo zivjeli jer da je valjo nebi ovako jadno zavrsio.

samo da pojasnim da je i meni bilo super kad sam bio pionir i omladinac. sad sam ogorcen cinjenicom da je sve to bio jedan nemoguci hibrid i varka. ne podrzavam ono sto nas okruzuje danas, religijske i nacionalisticke ekstremizme ali mislim da je to faza kroz koju moramo proci da bismo postali jedno zdravo drustvo. pionirske generacije mozda nece dozivjeti taj vakat. :sad:
Mozda nesvjesno (a nadam se da je tako!) sa ovakvim si stavom jedan od najjacih promotora idiota koji su nas uvalili u krvoprolice!

I to idiota sa sve tri strane!

Procitaj jos jednom svoj post i razmisli malo!
Svojim stavom im dajes i legitimitet i opravdanje za sve sto su uradili i za sve sto ce uraditi ako ih se ne zaustavi!

Odgovornost za ucinjeno ne lezi u pionirima vec u kretenima koji nisu znali da uzivaju u djetinjstvu o kome govori @stickitout.

Mnoga se djeca po mejtefima i crkvama zaklinju raznoraznim bogovima...
Mislis li zaista da ta ista djeca znaju vise o religiji nego sto smo mi znali o komunizmu? :roll:
Zio

Post by Zio »

Mislis li zaista da ta ista djeca znaju vise o religiji nego sto smo mi znali o komunizmu?

Ne mislim.To sam vec rekao, djecu u svakom slucaju ne treba filovati stvarima koje ne razumiju.Medjutim, svi smo morali biti pioniri, roditelji nisu bas imali izbora. Danas, nazalost, mnogo djece ide u crkve i mektebe jer ih tamo salju nesvjesni i ignorantni roditelji dok djeca pametnijih i svjesnijih roditelja to ne prolaze. Djeca su djeca, u komunizmu ili ne, treba ih pustiti da to i budu.

Ipak, religija ima nesto duzu tradiciju od komunizma i mislim da komunizam nikako nije bio u stanju da je iskorijeni. Vjerujem da je vecina nas pionira dosla u situaciju da kod nana i baka nauci bismilu i ave mariju dok je u skoli slusala kako bog ne postoji, a roditelji su nam otprilike to ovako objasnjavali: kod nane postoji u skoli ne postoji...Zar to nije hibrid?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Zio wrote:
Mislis li zaista da ta ista djeca znaju vise o religiji nego sto smo mi znali o komunizmu?

Ne mislim.To sam vec rekao, djecu u svakom slucaju ne treba filovati stvarima koje ne razumiju.Medjutim, svi smo morali biti pioniri, roditelji nisu bas imali izbora. Danas, nazalost, mnogo djece ide u crkve i mektebe jer ih tamo salju nesvjesni i ignorantni roditelji dok djeca pametnijih i svjesnijih roditelja to ne prolaze. Djeca su djeca, u komunizmu ili ne, treba ih pustiti da to i budu.

Ipak, religija ima nesto duzu tradiciju od komunizma i mislim da komunizam nikako nije bio u stanju da je iskorijeni. Vjerujem da je vecina nas pionira dosla u situaciju da kod nana i baka nauci bismilu i ave mariju dok je u skoli slusala kako bog ne postoji, a roditelji su nam otprilike to ovako objasnjavali: kod nane postoji u skoli ne postoji...Zar to nije hibrid?
Ne veci hibrid nego to da bi moj sin MORAO ici na vjeronauku u skoli u gradu iz koga je potekao iaku su mu i otac i majka ateisti!

A vrijeme o kome govoris samo je na prvi pogled izgledalo tako kako ti postavljas...

Biti pionir nije znacilo djeci trubiti da nema boga.
Bog se nije ni pominjao u tom kontekstu!
Svaki od tih pionira mogao je sa svojim roditeljima ici u mekteb ili u crkvu ako su roditelji insistirali ili ga tako odgajali.
Bog se u skolama jednostavno nije ni pominjao.

A za razliku od pionira, na vjeronauci si MORAO, kako rekoh, slusati ne samo da boga ima nego se uciti tome kako i koliko mu se moliti!

Ne ubjedjuj me u suprotno, znam iz svog licnog iskustva kako su oba nacina funkcionisala i daleko se vise imalo sloboda pri odgoju svoga djeteta onda nego sad!
Post Reply