Zio wrote:Mnoga se djeca po mejtefima i crkvama zaklinju raznoraznim bogovima...
Mislis li zaista da ta ista djeca znaju vise o religiji nego sto smo mi znali o komunizmu?
Ne mislim.To sam vec rekao, djecu u svakom slucaju ne treba filovati stvarima koje ne razumiju.Medjutim, svi smo morali biti pioniri, roditelji nisu bas imali izbora. Danas, nazalost, mnogo djece ide u crkve i mektebe jer ih tamo salju nesvjesni i ignorantni roditelji dok djeca pametnijih i svjesnijih roditelja to ne prolaze. Djeca su djeca, u komunizmu ili ne, treba ih pustiti da to i budu.
Ipak, religija ima nesto duzu tradiciju od komunizma i mislim da komunizam nikako nije bio u stanju da je iskorijeni. Vjerujem da je vecina nas pionira dosla u situaciju da kod nana i baka nauci bismilu i ave mariju dok je u skoli slusala kako bog ne postoji, a roditelji su nam otprilike to ovako objasnjavali: kod nane postoji u skoli ne postoji...Zar to nije hibrid?
Ne veci hibrid nego to da bi moj sin MORAO ici na vjeronauku u skoli u gradu iz koga je potekao iaku su mu i otac i majka ateisti!
A vrijeme o kome govoris samo je na prvi pogled izgledalo tako kako ti postavljas...
Biti pionir nije znacilo djeci trubiti da nema boga.
Bog se nije ni pominjao u tom kontekstu!
Svaki od tih pionira
mogao je sa svojim roditeljima ici u mekteb ili u crkvu ako su roditelji insistirali ili ga tako odgajali.
Bog se u skolama jednostavno nije ni pominjao.
A za razliku od pionira, na vjeronauci si MORAO, kako rekoh, slusati ne samo da boga ima nego se uciti tome kako i koliko mu se moliti!
Ne ubjedjuj me u suprotno, znam iz svog licnog iskustva kako su oba nacina funkcionisala i
daleko se vise imalo sloboda pri odgoju svoga djeteta onda nego sad!