pioniri

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sanjanin

#1 pioniri

Post by sanjanin »

Image

:oops: :P
Zio

Post by Zio »

zakletva sa 7 godina, jadni mi....
Pooll

Post by Pooll »

Eto moja generacija je posljednja imala cast biti pionirima...
2STONED

Post by 2STONED »

@sanjanin

Gdje ovo nadje :D
lin

Post by lin »

Zio wrote:zakletva sa 7 godina, jadni mi....
A zasto jadni mi? :?

Pa djeca u Americi sa 5 godina nauce "I pledge alligence to the flag of the United Stets of America...". Jos mladju djecu vode u crkve i djamije itd. gdje uce koje-kakve "zakletve".

Sta fali da se djeca zaklinju da ce "razvijati bratstvo i jedinsvo" ili da ce "cijeniti sve ljude svijeta koji zele slobodu i mir"? Ja mislim da je to divno...bolje nego da uce da razvijaju medju-nacionalnu mrznju i da cijene sve ljude svijeta koji zele podjele i rat...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

lin wrote:

Pa djeca u Americi sa 5 godina nauce "I pledge alligence to the flag of the United Stets of America...". Jos mladju djecu vode u crkve i djamije itd. gdje uce koje-kakve "zakletve".

Sta fali da se djeca zaklinju da ce "razvijati bratstvo i jedinsvo" ili da ce "cijeniti sve ljude svijeta koji zele slobodu i mir"? Ja mislim da je to divno...bolje nego da uce da razvijaju medju-nacionalnu mrznju i da cijene sve ljude svijeta koji zele podjele i rat...
Pojedini ovdje nisu jos dosli do razvojnog doba od 7 godina da bi to sto ti napisa shvatili! :roll:

:zzzz:
madea

Post by madea »

Pooll wrote:Eto moja generacija je posljednja imala cast biti pionirima...
i moja :-) :D
sanjanin

Post by sanjanin »

madea wrote:
A to bjese 1990. godine, je l' tako? Tad sam ja postao pionir.

1991. zakletve nije bilo?
:)

Post by :) »

"... i ideje za koje se borio drug tito"

I tako djeca koja su odgajana "u duhu bratstva i jedinstva" - cim drug tito - "besmrtni", odape, uzese kame u ruke i pocese klat koga stignu: ionako nas drug tito ne vidi!

pu pu pu
gluho bilo i daleko, nikad se ne ponovilo
madea

Post by madea »

sanjanin wrote:
madea wrote:
A to bjese 1990. godine, je l' tako? Tad sam ja postao pionir.

1991. zakletve nije bilo?
da '90 .... uglavnom jakooo davnoooo :roll: :D
sanjanin

Post by sanjanin »

Kao da je juce bilo. :oops: 8-)
madea

Post by madea »

sto tebi vrijeme letiiii :oops: :-) 8-)
sanjanin

Post by sanjanin »

madea wrote:sto tebi vrijeme letiiii :oops: :-) 8-)
Da. :(
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

lin wrote:

Daj boze da je toga vise danas...nestalo :(
Patiner

Post by Patiner »

Image

Image

;)
SD-6

Post by SD-6 »

:lol: :lol:
Zio

Post by Zio »

lin wrote:

jadni mi i svi oni koji prisezu i daju ikakva obecanja prije nego su sposobni da sami rasudjuju i odlucuju. svaka vrsta (nasilne) indoktrinacije degenerira u nesto opasno mada roditelji na to imaju pravo(vidi pod dzamije i crkve) dok su djeca maloljetna za razliku od sistema/rezima.sve ideje o bratsvu, jedistvu, komunizmu itd. su super ali su u principu utopija.prije svega dolazi SLOBODA. kad smo postali pioniri nasi roditelji, a s tim ni mi sami nismo bili slobodni.mozda nam je sad mnogo gore nego za vrijeme bratstva i jed. ali sad smo slobodni da budemo, da mislimo, i da izjavimo ama bas ono sto nam je cejf.to sto imamo ogranicenu slobodu kretanja(vizni rezim) to nam je rezultat bratstva i jedinstva.ali polahko, prvo da ispucamo ono sto nam je godinama bilo reprimirano u bratstvu i jedinstvu, uvjeren sam da cemo jednog dana postati jedno pristojno demokratsko drustvo.

za domovinu s pitom,

NAPRIJED! :)
Toozla

Post by Toozla »

Pitt, ovaj te nesto proziva....sta si sad uradio nesreco..... :D :D :D
Zio

Post by Zio »

sa jednim je "t", ne zakuhavaj 2zla :)
Toozla

Post by Toozla »

...uh...izvinjavam se ....nisam broj'o "t"..... :D :D :D
lin

Post by lin »

Zio wrote: to sto imamo ogranicenu slobodu kretanja(vizni rezim) to nam je rezultat bratstva i jedinstva.
Hmmm....stari crveni pasos je bio najbolji u Evropi, mogao si ici i na istok i na zapad a sad...Vizni rezim je rezultat rata, a rat rezultat nacionalizma.

Zio wrote: svaka vrsta (nasilne) indoktrinacije degenerira u nesto opasno mada roditelji na to imaju pravo(vidi pod dzamije i crkve) dok su djeca maloljetna za razliku od sistema/rezima.
Indoktrinacija koju djeca danas prolaze je isto tako indoktrinacija od strane sistema. Sa jedne strane imamo sistem koji se temelji na ksenofobiji, nacionalizmu i mrznji (u skolama se uci ko smo "mi" a ko su "oni", imamo dvije skole pod jednim krovom, djeca se razvstavaju po naciji, televizije imaju jasno odredjen nacionalni profil itd.) A sa druge strane imamo zapadnjacki lobi koji djecu uci o demokratiji i slobodi (svi smo mi jednaki...ali neki kao npr. gradjani Evropske Unije su ipak malo vise jednaki).

Zio wrote: sve ideje o bratsvu, jedistvu, komunizmu itd. su super ali su u principu utopija.prije svega dolazi SLOBODA.
Sve ideje o slobodi i demokratiji itd. su super ali su u principu utopija. I to jos tudja (kapitalisticka) utopija.

Zio wrote: ali sad smo slobodni da budemo, da mislimo, i da izjavimo ama bas ono sto nam je cejf.
Hmmm...da budemo ono sto nam je ceif? Sa ovakvim viznim rezimom, ovakvim sistemom visokog obrazovanja, sa ovakvom diskriminacijom...tesko.

Da mislimo i izjavimo....nece puno pomoci. Penioneri vec mjesecima misle i izjavljuju da bi bilo dobro da dobiju januarske penzije, studeni misle i izjavljuju da se treba donjeti zakon o visokom obrzovanju, RVI misle i izjavljuju da hoce svoja prava. Pa sta?

Jedina nova sloboda je sloboda izbora a to se na kraju svede na to da u Merkatoru mozes da biraz izmedju 27 vrsta kaladonta...
Zio

Post by Zio »

lin,
Hmmm....stari crveni pasos je bio najbolji u Evropi, mogao si ici i na istok i na zapad a sad...Vizni rezim je rezultat rata, a rat rezultat nacionalizma
da nacionalizam nije bio reprimiran u rezimu nebi degenerirao u rat.... :D
Sve ideje o slobodi i demokratiji itd. su super ali su u principu utopija. I to jos tudja (kapitalisticka) utopija.
kapitalizam je, nazalost, realnost.

Hmmm...da budemo ono sto nam je ceif? Sa ovakvim viznim rezimom, ovakvim sistemom visokog obrazovanja, sa ovakvom diskriminacijom...tesko.
:? opet mozes biti ono sto ti je cejf tj. imas izbor ma koliko da je teska situacija, prije nije bilo izbora
Da mislimo i izjavimo....nece puno pomoci......
hoce hoce. polahko, nemoze to od danas do sutra, treba vremena
Jedina nova sloboda je sloboda izbora a to se na kraju svede na to da u Merkatoru mozes da biraz izmedju 27 vrsta kaladonta...
"kalodont" je jedina (il skoro) vrsta paste za zube koja se u rezimu mogla kupiti zato je i postala opsta imenica :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Zio wrote:
lin wrote:

jadni mi i svi oni koji prisezu i daju ikakva obecanja prije nego su sposobni da sami rasudjuju i odlucuju. svaka vrsta (nasilne) indoktrinacije degenerira u nesto opasno mada roditelji na to imaju pravo(vidi pod dzamije i crkve) dok su djeca maloljetna za razliku od sistema/rezima.sve ideje o bratsvu, jedistvu, komunizmu itd. su super ali su u principu utopija.prije svega dolazi SLOBODA. kad smo postali pioniri nasi roditelji, a s tim ni mi sami nismo bili slobodni.mozda nam je sad mnogo gore nego za vrijeme bratstva i jed. ali sad smo slobodni da budemo, da mislimo, i da izjavimo ama bas ono sto nam je cejf.to sto imamo ogranicenu slobodu kretanja(vizni rezim) to nam je rezultat bratstva i jedinstva.ali polahko, prvo da ispucamo ono sto nam je godinama bilo reprimirano u bratstvu i jedinstvu, uvjeren sam da cemo jednog dana postati jedno pristojno demokratsko drustvo.

za domovinu s pitom,

koliko je tebi godina?

daj ba ostavi mi se slobode majke ti.... balkancima i mnogim drugim nacijama trebaju cvrste ruke inace ode sve u 3pm... mislis da je sloboda u SADu.... ko god to misli vara se...
ili jednostavno imamo drugaciju definiciju te rijeci...

-----------

sjecate li se titovim stazama revolucije....
90 ili 91 je bilo posljednje takmicenje....
edu

Post by edu »

Zio wrote:
lin wrote:

ali sad smo slobodni da budemo, da mislimo, i da izjavimo ama bas ono sto nam je cejf.

"Sreca pa sad mozemo otici gdje nam je ceif pa reci ko smo i sta smo..mozemo otici u Banja Luku pa izjaviti da smo Bosnjaci..nece nam niko nista..mozemo biti hrvatska porodica u Konjicu pa nam nece Muamer Topalovic bahnuti sa kalasom..."

A sad nasa "demokratska" stvarnost...

Nazalost, fakat mozemo biti Fatmir Alispahic pa pisati gluposti i relativizirati zlocine u 2. svj. ratu..imati kriminalca za predsjednika..imati cetnika ze predsjednika..imati maticara za predsjednika...

Je li to demokratija? Ako jeste e onda jebem ja tu demokratiju...

PS. Ima onaj vic..pita sin oca "tata, kako je bilo 50 godina u mraku (misleci na "mracno" doba komunizma)"..a otac odgovara "jebem mu majku ko upali svjetlo"..sve je sazeto u ovoj ironiji...

Smrt danasnjim "demokratama" - sloboda narodu!
Qwert

Post by Qwert »

Smrt danasnjim "demokratama" - sloboda narodu!
Smrt ??? :shock: Jao, crna li je ta tvoja sloboda. :D
Post Reply