BMW e46 330d ili 330i??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Amer_x5

#26 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

yoyo13 wrote:Ako vec kupujes benzinca kakva crna ugradnja plina.... na plin se kuha.... jos bmw-a ganjas i plin hoces da uvalis... moj ti je prijedlog ne kupuj neko auto na silu, kao sto ti rece da ostvaris svoje snove i onda te zadesi neki belaj gdje moras dvije tri glave da izvalis i onda su u problemu.... radije se strpi sa kesom pa kupi auto kako je propisano i vozi ga ko covjek... ili trazi dizela :wink:

Velika je razlika prijatelju, kad sabereš troškove na kraju mjeseca.. Cijena benzina i cijena plina.. Takva je situacija, nije mi plata kao kod Bakira, pa da se mogu kurčiti s benzinom.. Vjeruj ti meni, mnogi taxisti prelaze s dizela na plin, tako da se to ne isplati, ne bi oni vozali.. To je moje mišljenje.. Hvala na savjetima ipak. LP :roll:
sema911s

#27 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by sema911s »

iskreno budala si ako ga kupis ovjde,., em mali izbor em vecina kretena je to izhebala do max,.,

bar u njemackoj imas koga da ti to potrazi,.ili dok budes trazio da imas smjestaj,. bar je njeamcka puna tih avuta,., samo nemoj bjezat ni od 2,5 jest da nema lsd, i tih 40konja manje ali su i poprilicno jeftiniji
citroen xm

#28 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Pa najbolje bi bilo da ti brat nađe i kupi, drži 2-3 dana kod sebe dok ne dođeš. Dođeš, odmoriš, platiš i pravac BiH.
Amer_x5

#29 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

[quote="sema911s"]iskreno budala si ako ga kupis ovjde,., em mali izbor em vecina kretena je to izhebala do max,.,

bar u njemackoj imas koga da ti to potrazi,.ili dok budes trazio da imas smjestaj,. bar je njeamcka puna tih avuta,., samo nemoj bjezat ni od 2,5 jest da nema lsd, i tih 40konja manje ali su i poprilicno jeftiniji[/quo

Meni je najveći problem nedostatak vremena, znaš kako je kad' se firma privatizuje, ne hebe te niko ni 2%.. A ne bih ja bježao od 2,5, možda ima manjak konja i obrtnog, u odnosu na 3.0, ali vanos je dosta izdržljiv motor, na kraju krajeva, manji je potrošač..
Amer_x5

#30 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

citroen xm wrote:Pa najbolje bi bilo da ti brat nađe i kupi, drži 2-3 dana kod sebe dok ne dođeš. Dođeš, odmoriš, platiš i pravac BiH.

Sve su prilike da ću i otići, i sa starim sam malo pričao, govori mi da je to najbolja opcija.. Uglavnom, hvala svima na savjetima i pomoći.. LP
Ramzess Veliki

#31 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Ramzess Veliki »

Amer_x5 wrote:
Plin je super stvar, pogotovo na jačim motorima.. Jaran mi ima s500 long verziju, troši mu oko 25l plina, ali to je oko 30KM, a pomnoži 25l plina sa 2,40KM, kolika je cijena benzina.. Dobićeš jasnu računicu.. Samo ja mislim da je problem što neki smatraju da je ofirno voziti auto na plin, pogotovo jače.. 90% ljudi u gradu, ne bi sipali tog s500 sa njihovom platom.. Tako da se plin isplati, barem po mom mišljenju i iskustvu.
Kad ugradiš plin i uneseš u saobraćajnu auto se vodi kao E4 - ekološki motor. U Njemačkoj imaš zaštićene zone gdje ni jedan dizelaš ne može ući, a ni E3, a ti u šklopociju ugradio plin i uđeš no problem. :thumbup:
Cijena plina je diktirana od EU i ne smije preći polovinu cijene drugog goriva upravo da bi se stimulirala vožnja na plin kao ekološko gorivo. :thumbup:
Nije đabe ona zelena naljepnica LPG. :thumbup:
Ramzess Veliki

#32 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Ramzess Veliki »

Meni se plinska instalacija isplatila već za nekih 6-7 mjeseci. :thumbup:
Amer_x5

#33 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

Ramzess Veliki wrote:
Amer_x5 wrote:
Plin je super stvar, pogotovo na jačim motorima.. Jaran mi ima s500 long verziju, troši mu oko 25l plina, ali to je oko 30KM, a pomnoži 25l plina sa 2,40KM, kolika je cijena benzina.. Dobićeš jasnu računicu.. Samo ja mislim da je problem što neki smatraju da je ofirno voziti auto na plin, pogotovo jače.. 90% ljudi u gradu, ne bi sipali tog s500 sa njihovom platom.. Tako da se plin isplati, barem po mom mišljenju i iskustvu.
Kad ugradiš plin i uneseš u saobraćajnu auto se vodi kao E4 - ekološki motor. U Njemačkoj imaš zaštićene zone gdje ni jedan dizelaš ne može ući, a ni E3, a ti u šklopociju ugradio plin i uđeš no problem. :thumbup:
Cijena plina je diktirana od EU i ne smije preći polovinu cijene drugog goriva upravo da bi se stimulirala vožnja na plin kao ekološko gorivo. :thumbup:
Nije đabe ona zelena naljepnica LPG. :thumbup:

To si upravu, u Njemačkoj postoje te plakate, zelena, žuta i crvena naljepnica, kako sam skontao, kad mi je brat spominjao to, i to ti diktira bukvalno, gdje smiješ sa autom ući, a gdje ne smiješ.. Najvjerovatnije je da ću ganjati benzinca, i plin ugrađivati.. Nekako mi je najrealnija i najisplativija investicija.. Da pomenem i to još, koliko je benzin ljepši za voziti i ugodniji.. :)
Amer_x5

#34 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

Da iskoristim i ovu priliku, da se zahvalim svima na savjetima i kritikama, nadam se da nikoga nisam uvrijedio, i ako jesam, izvinjavam se ovom prilikom.. Mislim da će me neki razumjeti, kako je kad težiš da ostvariš svoj san, i kupiš limenog ljubimca.. Neki me možda i neće shvatiti, ali Bože moj.. Svi smo mi različiti.. Sutra odoh ganjati slobodne dane, a brata sam zadužio, da malo obiđe lokalne auto-kuce i placeve, da mi potraži kakvu benzinjaru, jer je u startu jeftinija u cijeni, a i u održavanju.. Plin će se ipak ugraditi, pa ako Bog da, kad' se kupi auto, moram se sa vama još jednom posavjetovati, gdje da ugradim, koji je najbolji, šta, kako?? Da napomenem još i ovo, da je benzinac (barem meni) mnogo ugodniji i lakši za voziti..
Uglavnom, 325i ili 330i, se traži, po mogućnosti crni ili bijeli, sa što više opreme i što manje kilometara, po mogućnosti manuelac.. Težak zadatak, ali ne i neizvodljiv.. LP svimaaaaaa
emko1234

#35 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by emko1234 »

Amer_x5 wrote:Skupih i ja nešto para, konačno sebi snove da ostvarim.. U obzir samo dolazi e46, samo redni šestak, ništa 320d i slično..
Ne mogu baš da nađem očuvam primjerak kod nas ovog modela.. Ni dizela ni benzinca.. Svejedno mi je da li je dizel ili benzin, samo želim da je očuvan max, sa što manjom kilometražom, i po mogućnosti sa što više opreme.. Ako bi se odlučio za benzinca, ugradio bih plin itd itd itd.. Radije bih manuelca, pa bih volio, ako mi neko može pomoći, koje su mane i prednosti ovakve vozilice i slično, stari mi voza e70 x5, ali nije to to.. Auto bih svakako održavao kod Tomića, jedino za njega znam, ne bih neke avlijanere da mi se motaju oko auta.. I da, umalo da zaboravim, na raspolaganju imam oko 15.000 km, a najviše bi potrošio oko 13.000 km, ostavio bih te 2.000 za ne daj Bože što se kaže.. Svaka pomoć, sugestija i kritika je dobro došla.. Ipak mi je 21 godina. Unaprijed zahvalan.. :-D
Samo da pozdravim raju jer me nije bilo odavno.

a sto se tice teme, u bosni neces naci ocuvan E46 takav kakav trazis, nek ti je odmah jasno.
tomic je karina od servisa i salona, lopovi samo takvi.
i trece, koliko je pametno za pregazenu ragu staru 10+ godina davati pare u startu i kasnije masno placat odrzavanje iste?
Ramzess Veliki

#36 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Ramzess Veliki »

emko1234 wrote:... i trece, koliko je pametno za pregazenu ragu staru 10+ godina davati pare u startu i kasnije masno placat odrzavanje iste?
Pametnije nego održavati ova nova auta. :thumbup:
Najmanje koštaju za održavanje auta rađena do '96-te. :thumbup: Tad su još auta pravljena da traju, a ne da te deru servisi. :thumbup:
Amer_x5

#37 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

emko1234 wrote:
Amer_x5 wrote:Skupih i ja nešto para, konačno sebi snove da ostvarim.. U obzir samo dolazi e46, samo redni šestak, ništa 320d i slično..
Ne mogu baš da nađem očuvam primjerak kod nas ovog modela.. Ni dizela ni benzinca.. Svejedno mi je da li je dizel ili benzin, samo želim da je očuvan max, sa što manjom kilometražom, i po mogućnosti sa što više opreme.. Ako bi se odlučio za benzinca, ugradio bih plin itd itd itd.. Radije bih manuelca, pa bih volio, ako mi neko može pomoći, koje su mane i prednosti ovakve vozilice i slično, stari mi voza e70 x5, ali nije to to.. Auto bih svakako održavao kod Tomića, jedino za njega znam, ne bih neke avlijanere da mi se motaju oko auta.. I da, umalo da zaboravim, na raspolaganju imam oko 15.000 km, a najviše bi potrošio oko 13.000 km, ostavio bih te 2.000 za ne daj Bože što se kaže.. Svaka pomoć, sugestija i kritika je dobro došla.. Ipak mi je 21 godina. Unaprijed zahvalan.. :-D
Samo da pozdravim raju jer me nije bilo odavno.

a sto se tice teme, u bosni neces naci ocuvan E46 takav kakav trazis, nek ti je odmah jasno.
tomic je karina od servisa i salona, lopovi samo takvi.
i trece, koliko je pametno za pregazenu ragu staru 10+ godina davati pare u startu i kasnije masno placat odrzavanje iste?

Napisao sam negdje u prethodnim postovima, da bih najradije zadužio e92 m3, da se može finansijski naravno.. Meni je to auto snova, a finansije ne dozvoljavaju npr e90.. Tako da, trenutno mogu priuštiti e46, i to je to. Hvala na savjetima. LP
Amer_x5

#38 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

Ramzess Veliki wrote:
emko1234 wrote:... i trece, koliko je pametno za pregazenu ragu staru 10+ godina davati pare u startu i kasnije masno placat odrzavanje iste?
Najmanje koštaju za održavanje auta rađena do '96-te. :thumbup: Tad su još auta pravljena da traju, a ne da te deru servisi. :thumbup:

Danas je svako auto skupo za održavanje, nema neke prevelike razlike između Passata, Audi-a a4 i BMW 3-ke, istog godišta.. Govorim o cijenama u ovlaštenim servisima. :)
emko1234

#39 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by emko1234 »

Ramzess Veliki wrote:
strasno pametno i strasan odgovor.
pogotovo kad uzmes u obzir da takav auto ima barem 250 000km. da je star barem 10 godina. i da je bmw, znaci nije kupljen ni zamisljen da se vozi ko dacia. sad zamisli sta je jedan takav ocuvan primejrak presao u 250 000km. sta mu je sve otislo, i sta cemu sve otici, kakav je zamor materijala, i koliko bi trebalo para za odrzavanje i servisranje jednog takvog auta u uslovima normalne eksploatacije.
15-20 000km godisnje, dva seta guma plus redovan servis i rjesavanje boljki koje su se vremenom nakupljale.
ako sve to uzmemo u obzir, tvoj odgovor je jako neozbiljan.
a pogotovo ako uzmemo u obzir e46ice koje su se vozale po BIH i koje su uglavnom mahom kupovane da bi se s njima kurcilo. iskreno ne znam i nikad nisam upoznao nijednog porodicnog covjeka koji je imao e46.
prema tome..

i ko odrzava auto staro 12 godina u ovlastenom?
to su price za malu djecu
Amer_x5

#40 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

emko1234 wrote:
Ramzess Veliki wrote:
strasno pametno i strasan odgovor.
pogotovo kad uzmes u obzir da takav auto ima barem 250 000km. da je star barem 10 godina. i da je bmw, znaci nije kupljen ni zamisljen da se vozi ko dacia. sad zamisli sta je jedan takav ocuvan primejrak presao u 250 000km. sta mu je sve otislo, i sta cemu sve otici, kakav je zamor materijala, i koliko bi trebalo para za odrzavanje i servisranje jednog takvog auta u uslovima normalne eksploatacije.
15-20 000km godisnje, dva seta guma plus redovan servis i rjesavanje boljki koje su se vremenom nakupljale.
ako sve to uzmemo u obzir, tvoj odgovor je jako neozbiljan.
a pogotovo ako uzmemo u obzir e46ice koje su se vozale po BIH i koje su uglavnom mahom kupovane da bi se s njima kurcilo. iskreno ne znam i nikad nisam upoznao nijednog porodicnog covjeka koji je imao e46.
prema tome..

i ko odrzava auto staro 12 godina u ovlastenom?
to su price za malu djecu
Pa ne bih ni da mi se bakće oko auta svako, prijatelju.. Sve to stoji, što si ti rekao, ali čuo sam da ima jako dobar majstor za BMW-a, negdje iza Bosnalijeka gore.. Prilika ne dozvoljava neko novije auto, starosti par godina, tako da.. Bože moj, takve su moje prilike, toliko se maximalno mogu pružiti što se kaže i to je to.. + e46 je auto mojih snova, i za mene on je ljepši od f13.. Ukusi su različiti, i o tome se ne raspravlja.. Hvala na savjetima. LP
citroen xm

#41 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Emko je skroz u pravu, samo je po meni izostavio jednu veoma bitnu stavku, a to je ljubav. Daleko je taj BMW od isplative investicije, ali ako čovjek stvarno voli to, ako sanja o tom autu zašto da ne. Jbg zapeo sam i ja za par auta starijih koja su totalno neisplativa za kupiti i održavati, a vjenčanice su. Ali neće me niko odgovoriti od njihove kupovine, samo čekam da se stvore pogodni uslovi za realizaciju.

Jbg, što kaže jedan Alfin slogan: Da nemamo srca bili bi smo samo mašine. :thumbup:
_mufljuz_

#42 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by _mufljuz_ »

paša vidi ga - kupiš ga - uzmeš ga - malo jos dotegnes - registrujes ko oldtajmer i ako se ne okrene i staro i mlado evo glave.... jbo te ova danasnja konfekcija 8-) a šestak i zvijer 8-) :evil:

http://www.autoscout24.de/Details.aspx? ... ation=true
citroen xm

#43 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Oldtajmera moraš baš voljeti, a mnoge on ne interesuje. A još u velikoj većini slučajeva moraš imati novije auto pored za svaki dan. E to je malo teško postići jer oboje traže malo veća sredstva.
_mufljuz_

#44 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by _mufljuz_ »

citroen xm wrote:Oldtajmera moraš baš voljeti, a mnoge on ne interesuje. A još u velikoj većini slučajeva moraš imati novije auto pored za svaki dan. E to je malo teško postići jer oboje traže malo veća sredstva.

http://www.autoscout24.de/Details.aspx? ... 28&asrc=st

ne bih se ja slozio da oni u startu kostaju puno sredstava + sto ako nema dijelova - jarane skovat ga malo bolji tokar i lijevac moze 8-)

gledaj ovog petaka - strcn'o bi ko Cyntherea - kako je lijep i mocan - ova najnovija petica k'o da je dizajnir'o sjevernokorejski rezim u saradnji sa china-designom....
citroen xm

#45 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Ma i ja volim oldtajmere i kupio bih rado. Ali trenutno nemam garažu pa nema smisla. Ali momak možda voli što novije i u neku ruku i logično ako će ga voziti stalno i samo njega.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#46 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by mali_milojica »

Mani se isluzenih raga od 200,300 i 400 kkm.
Imas 15000,digni jos 7000 kredita,kupi novu Kia ProCeed.
citroen xm

#47 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Zar stvarno misliš da će čovjek kupiti nešto takvo?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#48 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by mali_milojica »

Neka radi sta hoce,ja samo savjetujem. I ja sam bio u istoj situaciji kao on,sa 15000 u djepu,samo u to vrijeme nije bilo novog kompakta sa 7 god garancije za 22k KM. Da je bilo za mene ne bi bilo dileme.
probook

#49 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by probook »

Amer_x5 wrote:Skupih i ja nešto para, konačno sebi snove da ostvarim..
Ipak mi je 21 godina
Amer_x5 wrote:Više od 2 godine sam štedio, odvajao od usta što kažu, odrekao se svega i svačega, izlaske sveo na minimun, itd.
Ne bih mnogo da pametujem ali čitajući ovo sve sa neke strane ne razumijem zasto ides na bmw star 10+ godina? ja sam malo stariji od tebe :-D i razumijem donekle tu potrebu za bmw-om, ali brate mili kada na njemu ode dio (a godine ga stisle) ima da ti se zavrti u glavi. Ako ti nije do qrcenja sa bmw-om kupi neko mladje auto sa pristojnom kilometrazom, novcanik ce ti biti zahvalan ;-)
citroen xm

#50 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Sve je to fino, ali čovjeku očigledno srce kuca za BMW-om. Da se može lako zajebati to stoji, ali isto tako vjerujem da mu ta Kia ili bilo koje drugo slično auto pored BMW-a izgleda i čini ga srećnim kao blijeda krpa.
Post Reply