BMW e46 330d ili 330i??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Amer_x5

#1 BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

Skupih i ja nešto para, konačno sebi snove da ostvarim.. U obzir samo dolazi e46, samo redni šestak, ništa 320d i slično..
Ne mogu baš da nađem očuvam primjerak kod nas ovog modela.. Ni dizela ni benzinca.. Svejedno mi je da li je dizel ili benzin, samo želim da je očuvan max, sa što manjom kilometražom, i po mogućnosti sa što više opreme.. Ako bi se odlučio za benzinca, ugradio bih plin itd itd itd.. Radije bih manuelca, pa bih volio, ako mi neko može pomoći, koje su mane i prednosti ovakve vozilice i slično, stari mi voza e70 x5, ali nije to to.. Auto bih svakako održavao kod Tomića, jedino za njega znam, ne bih neke avlijanere da mi se motaju oko auta.. I da, umalo da zaboravim, na raspolaganju imam oko 15.000 km, a najviše bi potrošio oko 13.000 km, ostavio bih te 2.000 za ne daj Bože što se kaže.. Svaka pomoć, sugestija i kritika je dobro došla.. Ipak mi je 21 godina. Unaprijed zahvalan.. :-D
citroen xm

#2 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Znam da ovo nije ono što tražiš zbog više stvari, ali moram ga okačiti. Baš dobro izgleda. Pošto sam na telefonu ne mogu ubaciti url tagove pa ćeš morati kopirati link

http://gesauto.pik.ba/artikal/12124466/ ... 03god-4x4/
_mufljuz_

#3 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by _mufljuz_ »

ja sam bio zivim svjedokom sta 335i predstavlja na autocesti....
projektil :mrgreen: namiri za 35 oznakicu :mrgreen:
samo ti treba oruzani list :oops: :mrgreen:
inace je 335i u bilo kojoj verziji turing, kupe, 4 vrata, kabrio - moja tiha patnja 8-) projektovan kao sleeper-car fabricki - a neumitna zvijer iznutra 8-)

mene bi opet zanimalo - spada li ta mašina u visokoturazni motor i zahtijeva li ceste servisne intervale.... pa eto :thumbup:

malo sam preletio vidjeh tek sad da se ipak radi o e46 - nesto starija trica... :oops:
Amer_x5

#4 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

_mufljuz_ wrote:ja sam bio zivim svjedokom sta 335i predstavlja na autocesti....
projektil :mrgreen: namiri za 35 oznakicu :mrgreen:
samo ti treba oruzani list :oops: :mrgreen:
inace je 335i u bilo kojoj verziji turing, kupe, 4 vrata, kabrio - moja tiha patnja 8-) projektovan kao sleeper-car fabricki - a neumitna zvijer iznutra 8-)

mene bi opet zanimalo - spada li ta mašina u visokoturazni motor i zahtijeva li ceste servisne intervale.... pa eto :thumbup:

malo sam preletio vidjeh tek sad da se ipak radi o e46 - nesto starija trica... :oops:

Tolike su mi mogućnosti, a i ja bih najradije zadužio e92 m3.. A imao sam prilike, ganjati se sa 335i, naravno, dok nisam došao do 220 km/h, što je max brzina džipa kojeg sam vozio.. Nije da ide, već nisko leti.. Auto po ps-u što se kaže, samo je dosta rijedak na našim prostorima..
Amer_x5

#5 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

citroen xm wrote:Znam da ovo nije ono što tražiš zbog više stvari, ali moram ga okačiti. Baš dobro izgleda. Pošto sam na telefonu ne mogu ubaciti url tagove pa ćeš morati kopirati link

http://gesauto.pik .ba/artikal/12124466/bmw-325-xi-2003god-4x4/

Ja sam fan BMW-a pogotovo e46 i ljubitelj sam zadnjeg pogona također.. Ako naleti neki, sličan onome što sam opisao, proslijedi link.. Pročešljao sam pik, pogledao sam par njih, bolje da nisam.. Razočarao sam se u ljude i njihovo "održavanje" auta.. A što se tiče ovog BMW-a, mogu ti reći da je pravo lijep, samo mi se boja ne sviđa.. Nemojte misliti da sam neka picajzla, ali ova boja, i "taxi-žuta", treće nema..
Btw mislio sam vas pitati, da li se isplati ići u Njemačku, tamo da ga potražim, pošto mi tamo brat živi, pa bi ga mogao malo angažovati, da mi potraži nešto slično??
Qler

#6 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Qler »

Moj rodjak ima 330xi :) pa imam srece da ga onako malo provozam da me zelja mine :) samo mislim da ga cijeni malo vise nego sto ti imas, ako bi ga i prodavao...

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
ado-šampion

#7 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by ado-šampion »

Prijatelj mi je kupio prije nekih pola godine 330xd E46, 2001, uvezen iz Njemacke, 12000 ga izaslo, medjutim presao je 240 k. Ima dosta opreme unutra, od automatske klime dvozonske, grijanja sjedista, telefona, xenon, itd.

Auto je drama utegnuto i drama dobro. Motor je fenomenalan. Dizel, a od zvuka se jezi koza. :-)

Onako nekoliko generalnih savjeta... Manuelni mjenjac u 330d, mislim da budes spreman da kvacilo mijenjas na godisnjem nivou. Njegov obrtni moment je prevelik zalogaj za manuelni mjenjac. To dobro gledaj kad budes uzimao, ako znas o BMWima, posebno kod E46, mjenjac u svaku brzinu treba ulaziti lagano i bez muke, ako zapinje i ako ti treba snaga da prebacis kvacilo je pri kraju. Dalje, na toj kilometrazi bude spreman da svako malo imas neko ulaganje, pumpa goriva, xenon trafo, xenon sijalice i slicno.

I na kraju, mislim da ti je najpametniji savjet od svih koji ces dobiti da dobro razmislis o Tomicu. Mislim, svakako kad te opali prvi put neces mu vise nikad auto odvesti. :-) BMW je uzasno skup za odrzavanje u ovlastenom servisu, tako da uz servis stvari koji idu uz velike kilometraze, tipa diskovi, amortizeri i slicno, mozes potrositi jos 50% cijene koju ces dati za njega. Kakav crni Tomic, pa ljudi ne odrzavaju BMWe koji su tek izasli s garancije kod njega. :-) Ima oko Sarajeva dobrih majstora, raspitaj se malo, nisu svi avlijaneri. Ako je vjerovati ljudima koji imaju BMWe, a ja imam tri kod ljudi koji su mi blisku, sedmica 06, X5 04 i taj 330d, ima majstora koji su bolji nego ijedan u Tomicu.
drndalo

#8 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by drndalo »

Ako ti je najbinije stanje i sto manje kilometara za te pare, trazi benzinca...
GaRGa

#9 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by GaRGa »

e46 i benzinci su presli po 250+ hiljda km
almir90

#10 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by almir90 »

GaRGa wrote:e46 i benzinci su presli po 250+ hiljda km
Upravo prije par dan onako razgledam Mobile.de i tačno da ima dosta benzinaca po 200-300 000 km. Šta je onda tek sa dizelima. Ima i gore vraćanja kilometraže, nije to samo kod nas. Ja da kupujem, prije bih gledao benzinca i ugradio plin, ali prvo koliko dugo planiraš voziti, i da li se isplati plin. Ili kupiti sa već ugrađenim sistem, to je najisplativije, ima ih i gore sa plinom ugrađenim. Opet sve zavisi do održavanja. Prije par mjeseci slučajno naleti na jednog 330d, ispoliran, unutra očuvan, M-Optic, kad pogleda kilometražu 380 000 :shock: , nikad ne bih rekao da ima toliko pređenih kilometara. Ti stari dizeli u većini slučajeva su sazrili da se nešto radi na njima.
drndalo

#11 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by drndalo »

Onda su slicni dizeli presli >400 kKM...
sema911s

#12 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by sema911s »

drug tesko za taj iznos para da nadjes bembaru da valja jos da je ocuvana i malo presla,., ono mozda se omakne ali 200kkm+ nije nesto za njih,.
ado-šampion

#13 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by ado-šampion »

200+ hiljada nije nista za jedan BMW, ali za onoga ko je spreman stalno nesto mijenjati i izlagati se trosku i gubljenju zivaca. Ovaj kod mog prijatelja izgleda unutra i u voznji ko da nije presao ni 100 hiljada, ali zato svako malo mu je nesto... Ko ima para a ne daje mu se za puno para za polovno auto onda je ok takav BMW, ali u Bosni je uglavnom upravo suprotno, ljudi skupe tacno toliko para koliko kosta auto ili dignu kredit, znaci ni nemaju za skuplje, a hoce da budu gospoda. I onda kad se krene kvarit aj pomagaj. :-) Jer ko bi za iste pare vozio neki noviji Pezo 1.6 HDI ili Astru, ipak je ovo bembara i to redni sestak jbt. :roll:

Elem, ja se slazem sa Semom, za 15 milja dobar BMW da nije puno presao nema. Ja gledam keceve, jbt oni su po 20 milja pet godina stari presli oko 120 k u prosjeku.
yoyo13

#14 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by yoyo13 »

Ako vec kupujes benzinca kakva crna ugradnja plina.... na plin se kuha.... jos bmw-a ganjas i plin hoces da uvalis... moj ti je prijedlog ne kupuj neko auto na silu, kao sto ti rece da ostvaris svoje snove i onda te zadesi neki belaj gdje moras dvije tri glave da izvalis i onda su u problemu.... radije se strpi sa kesom pa kupi auto kako je propisano i vozi ga ko covjek... ili trazi dizela :wink:
citroen xm

#15 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Najjači su mi ovi što plin koriste samo za kuvanje. Nije Bosanac izmislio plin. Ni siromašnije ni iskompleksiranije nacije.
sema911s

#16 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by sema911s »

ako gledas neki e46 ili bilo koji jaci bmw ocekuj da trebas ulozit poprilicno u njega,. pogotovo ako ga kupujes u BiH, evo ja sam naletio na e39 540i za 9kkm,. ali kada sam ga malo bolje pogledo(lamela,razlicite gume, kocioni sistem, veliki servis, auspuh pri kraju, unutra je ko nov nema hrdje, i kada sam vidio kako ga vlasnik vozi)

ocekuj da je svaki(bar ja sto sam gledao) starsno lose odrzavan, nemoj dopustit sebi da ti taj san propadne ko meni kada sam zapeo za jednog legacy-a sreca pa ne kupih,. ako mozes sakupi malo vise love ili kupi nekog sa 4cilindra i plin,,. i uzivaces u bmw-u jer tada neces osjetit car 6 poludjelih cilindara koji ricu na auspuh i tjeraju desnu nogu da pritisne onu pedalu ko da ti je zadnje u zivotu,.,

evo ja gledam neku insigniu za 6k€ pa kada skontam 15hiljda auto iz 2011 jeftino jebote ali kada malo bolje skontam prije 3 godine ista placena 50,000km sto li je ovako jeftina

naravno za sve postoje izuzetci ali rijetki bas rijetkii
corsa

#17 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by corsa »

Qler wrote:Moj rodjak ima 330xi :) pa imam srece da ga onako malo provozam da me zelja mine :) samo mislim da ga cijeni malo vise nego sto ti imas, ako bi ga i prodavao...

Ovaj je M optik i ima ful opremu, 2004. godiste i presao je oko 160-170 hiljada. Mozes ga dobiti za 16 hiljada.
sema911s

#18 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by sema911s »

yoyo13 wrote:Ako vec kupujes benzinca kakva crna ugradnja plina.... na plin se kuha.... jos bmw-a ganjas i plin hoces da uvalis... moj ti je prijedlog ne kupuj neko auto na silu, kao sto ti rece da ostvaris svoje snove i onda te zadesi neki belaj gdje moras dvije tri glave da izvalis i onda su u problemu.... radije se strpi sa kesom pa kupi auto kako je propisano i vozi ga ko covjek... ili trazi dizela :wink:

yoyoo pitanjce

evo ja vozim na plin 8cilindara,. 388konja,. sta tu ima lose ,. ja svaki dan se kurcim dok bi tvoj stajao u garazi i truhno jer nemas za bemzina nevidim nista tu lose u plinu
litar plina marka litar benzina 2,40 ko je tu budalaa
Amer_x5

#19 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

Qler wrote:Moj rodjak ima 330xi :) pa imam srece da ga onako malo provozam da me zelja mine :) samo mislim da ga cijeni malo vise nego sto ti imas, ako bi ga i prodavao...

Toliko sam skupio, jbg, nema se više.. Kredit ne bih da dižem, po mojoj računici se to ne isplati.. Na kraju krajeva, ako ne budem mogao kupiti 6-aka, uzećemo nešto sa 4 cilindra, pa se strpiti malo.. Ali ne bih neku drugu marku, tipa Audi i slično..
Amer_x5

#20 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

ado-šampion wrote:Prijatelj mi je kupio prije nekih pola godine 330xd E46, 2001, uvezen iz Njemacke, 12000 ga izaslo, medjutim presao je 240 k. Ima dosta opreme unutra, od automatske klime dvozonske, grijanja sjedista, telefona, xenon, itd.

Auto je drama utegnuto i drama dobro. Motor je fenomenalan. Dizel, a od zvuka se jezi koza. :-)

Onako nekoliko generalnih savjeta... Manuelni mjenjac u 330d, mislim da budes spreman da kvacilo mijenjas na godisnjem nivou. Njegov obrtni moment je prevelik zalogaj za manuelni mjenjac. To dobro gledaj kad budes uzimao, ako znas o BMWima, posebno kod E46, mjenjac u svaku brzinu treba ulaziti lagano i bez muke, ako zapinje i ako ti treba snaga da prebacis kvacilo je pri kraju. Dalje, na toj kilometrazi bude spreman da svako malo imas neko ulaganje, pumpa goriva, xenon trafo, xenon sijalice i slicno.

I na kraju, mislim da ti je najpametniji savjet od svih koji ces dobiti da dobro razmislis o Tomicu. Mislim, svakako kad te opali prvi put neces mu vise nikad auto odvesti. :-) BMW je uzasno skup za odrzavanje u ovlastenom servisu, tako da uz servis stvari koji idu uz velike kilometraze, tipa diskovi, amortizeri i slicno, mozes potrositi jos 50% cijene koju ces dati za njega. Kakav crni Tomic, pa ljudi ne odrzavaju BMWe koji su tek izasli s garancije kod njega. :-) Ima oko Sarajeva dobrih majstora, raspitaj se malo, nisu svi avlijaneri. Ako je vjerovati ljudima koji imaju BMWe, a ja imam tri kod ljudi koji su mi blisku, sedmica 06, X5 04 i taj 330d, ima majstora koji su bolji nego ijedan u Tomicu.
Što se tiče mjenjača i xenona, stari mi je imao problema s tim na x5.. Ja mislim da je kod starog mi jedina x5 šaltač u državi, ja ih nisam vidio više.. I imao je problema sa piksnim čahurama, tj. mjenjač mu je "miješao brzine".. I xenon jedan je pocrvenio, tako da smo ga zamijenili.. A što se tiče motora, 3.0d je 218ps, prošle godine smo ga čipovali i stavili K&N filter, za džipa stvrno leti.. Kod starog mi je evo 9 godina, da kucnem u drvo, osim kugli i krajnica, i tih piksnih čahura i xenon-sijalice, nikakvih problema.. Postavio bih koju sliku, ali ne znam još uvijek, novi sam na forumu.. Što se tiče održavanja, stari ga održava u Tomiću, mada sam čuo da ima neki frajer iza Bosnalijeka gore, radi Land Rover-a i BMW-a, da je strašan majstor, pa dok se vrijeme malo smiri, otišao bih do njega..
Amer_x5

#21 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

drndalo wrote:Ako ti je najbinije stanje i sto manje kilometara za te pare, trazi benzinca...
Što više gledam ih, i pričam s ljudima, svi mi preporučuju benzinca, i plin da ugradim.. Ipak bih ja to auto vozao 3-4 godine minimalno, dok se ne skupi za novije serije..
Amer_x5

#22 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

almir90 wrote:
Upravo prije par dan onako razgledam Mobile.de i tačno da ima dosta benzinaca po 200-300 000 km. Šta je onda tek sa dizelima. Ima i gore vraćanja kilometraže, nije to samo kod nas. Ja da kupujem, prije bih gledao benzinca i ugradio plin, ali prvo koliko dugo planiraš voziti, i da li se isplati plin. Ili kupiti sa već ugrađenim sistem, to je najisplativije, ima ih i gore sa plinom ugrađenim. Opet sve zavisi do održavanja. Prije par mjeseci slučajno naleti na jednog 330d, ispoliran, unutra očuvan, M-Optic, kad pogleda kilometražu 380 000 :shock: , nikad ne bih rekao da ima toliko pređenih kilometara. Ti stari dizeli u većini slučajeva su sazrili da se nešto radi na njima.[/quote

Zavisi, i to dobro zavisi od održavanja.. Kod starog mi stoji trenutno na satu 270.000 km, od toga, on je prešao 240.000..
Auto redovno održavano u Tomiću, sipanjo ulje za taj motor baš itd itd.. Bez packe stvarno auto.. A ozbiljno razmišljam da se uzme šta na plin, jasni su mi troškovi održavanja dizela..
Amer_x5

#23 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

sema911s wrote:
yoyo13 wrote:Ako vec kupujes benzinca kakva crna ugradnja plina.... na plin se kuha.... jos bmw-a ganjas i plin hoces da uvalis... moj ti je prijedlog ne kupuj neko auto na silu, kao sto ti rece da ostvaris svoje snove i onda te zadesi neki belaj gdje moras dvije tri glave da izvalis i onda su u problemu.... radije se strpi sa kesom pa kupi auto kako je propisano i vozi ga ko covjek... ili trazi dizela :wink:

yoyoo pitanjce

evo ja vozim na plin 8cilindara,. 388konja,. sta tu ima lose ,. ja svaki dan se kurcim dok bi tvoj stajao u garazi i truhno jer nemas za bemzina nevidim nista tu lose u plinu
litar plina marka litar benzina 2,40 ko je tu budalaa

Plin je super stvar, pogotovo na jačim motorima.. Jaran mi ima s500 long verziju, troši mu oko 25l plina, ali to je oko 30KM, a pomnoži 25l plina sa 2,40KM, kolika je cijena benzina.. Dobićeš jasnu računicu.. Samo ja mislim da je problem što neki smatraju da je ofirno voziti auto na plin, pogotovo jače.. 90% ljudi u gradu, ne bi sipali tog s500 sa njihovom platom.. Tako da se plin isplati, barem po mom mišljenju i iskustvu.
Amer_x5

#24 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

corsa wrote:

Ovaj je M optik i ima ful opremu, 2004. godiste i presao je oko 160-170 hiljada. Mozes ga dobiti za 16 hiljada.

To mi je stvarno puno, ne bih da dajem zadnju marku za auto, i onda da molim Boga da se šta ne pokvari.. Sve su prilike da ću se morati još strpiti godinu dana, da priuštim 6-ka..
Amer_x5

#25 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

sema911s wrote:ako gledas neki e46 ili bilo koji jaci bmw ocekuj da trebas ulozit poprilicno u njega,. pogotovo ako ga kupujes u BiH, evo ja sam naletio na e39 540i za 9kkm,. ali kada sam ga malo bolje pogledo(lamela,razlicite gume, kocioni sistem, veliki servis, auspuh pri kraju, unutra je ko nov nema hrdje, i kada sam vidio kako ga vlasnik vozi)

ocekuj da je svaki(bar ja sto sam gledao) starsno lose odrzavan, nemoj dopustit sebi da ti taj san propadne ko meni kada sam zapeo za jednog legacy-a sreca pa ne kupih,. ako mozes sakupi malo vise love ili kupi nekog sa 4cilindra i plin,,. i uzivaces u bmw-u jer tada neces osjetit car 6 poludjelih cilindara koji ricu na auspuh i tjeraju desnu nogu da pritisne onu pedalu ko da ti je zadnje u zivotu,.,

evo ja gledam neku insigniu za 6k€ pa kada skontam 15hiljda auto iz 2011 jeftino jebote ali kada malo bolje skontam prije 3 godine ista placena 50,000km sto li je ovako jeftina

naravno za sve postoje izuzetci ali rijetki bas rijetkii
Slažem se s tobom u potpunosti prijatelju, većina vlasnika "jačih" automobila u BiH, a pogotovo BMW-a ne vodi računa o održavanju, nego naspe 20 KM goriva, i ide kulirati po gradu.. Ne bih ni da se zaletim, svako auto bih provjerio i u policiji, i u ovlaštenom servisu.. Više od 2 godine sam štedio, odvajao od usta što kažu, odrekao se svega i svačega, izlaske sveo na minimun, itd, da ne dosađujem više.. Sve više razmatram opciju odlaska u Njemačku, tamo mi je brat, pa da probam naći nešto, ovdje sam detaljno sve pregledao, i nije mi baš ništa zapelo za oko..
Post Reply