Žilić: Želim u BiH investirati 5 milijardi eura

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
dustaban

#26 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by dustaban »

rekla-kazala wrote:Možda je on nešto i smislio,... možda to automobilska industrija sada i koristi ali ne može se svaka pa i najmanja izmjena postojeće tehnologije prijaviti i zaštititi kao patent, pogotovo ne ako radiš u toj kompaniji i ako se od tebe očekuje da praviš tehnološka poboljšanja.
U tekstu se spominje milion eura i nikakve milijare.
U Njemačkoj je automobilska industrija jača od države.
Za razliku od nas gdje političari mijenjaju direktore kompanija kako bi im služili u Njemačkoj velike kompanije mijenjaju političare da bi im stvarali povoljne zakone.
Mislim da su mu šanse malo veće od mojim da dobijem na bingu. :roll:
Zaboravljate da je Njemacka, za razliku od nas, ipak pravna drzava. Zilicev je genijalniji potez od one piksle ovo sto je poslije radio na pravnoj ravni. Iz onog sto sam cuo on je drugu stranu upecao na nekim bitnim detaljima (priznanje patenta, procjena "stete", osiguranje itd.) tako da sam ja nesto ubjedjen da ce on njih ipak nachuturiti.

A s druge strane, da je meni ovakav genijalac dosao u moju bivsu firmu sa ovakvom pricom... i ja bih sve ucinio da ga odjebem. Yebote danas i najveci giganti u autoindustriji padaju ko pokoseni a on bi da mu se ova piksla vrednuje vise nego sva dobit na autu!

Treba tu naci neki kompromis, recimo... stati na deset milijardi
:mrgreen:
rekla-kazala

#27 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by rekla-kazala »

dustaban wrote:
rekla-kazala wrote:Možda je on nešto i smislio,... možda to automobilska industrija sada i koristi ali ne može se svaka pa i najmanja izmjena postojeće tehnologije prijaviti i zaštititi kao patent, pogotovo ne ako radiš u toj kompaniji i ako se od tebe očekuje da praviš tehnološka poboljšanja.
U tekstu se spominje milion eura i nikakve milijare.
U Njemačkoj je automobilska industrija jača od države.
Za razliku od nas gdje političari mijenjaju direktore kompanija kako bi im služili u Njemačkoj velike kompanije mijenjaju političare da bi im stvarali povoljne zakone.
Mislim da su mu šanse malo veće od mojim da dobijem na bingu. :roll:
Zaboravljate da je Njemacka, za razliku od nas, ipak pravna drzava. Zilicev je genijalniji potez od one piksle ovo sto je poslije radio na pravnoj ravni. Iz onog sto sam cuo on je drugu stranu upecao na nekim bitnim detaljima (priznanje patenta, procjena "stete", osiguranje itd.) tako da sam ja nesto ubjedjen da ce on njih ipak nachuturiti.

A s druge strane, da je meni ovakav genijalac dosao u moju bivsu firmu sa ovakvom pricom... i ja bih sve ucinio da ga odjebem. Yebote danas i najveci giganti u autoindustriji padaju ko pokoseni a on bi da mu se ova piksla vrednuje vise nego sva dobit na autu!

Treba tu naci neki kompromis, recimo... stati na deset milijardi
:mrgreen:
Kakva pravna država ?
Pravna je dok ne dotakneš kapital. :roll:
Zarada po automobilu, Ford, Opel, VW je 200 do 300 eura tako da nikakva izmjena a ne posebno zavarivanja nekog komadića lima od 3 grama ne može donijeti uštedu veću od par euro centi. Tako sve i da mu se prizna patent i obeštećenje na proizvedenih desetak miliona vozila bi mogao dobiti više od milion eura koji se i spominje u tekstu a ne 24 milijarde eura.
johntra

#28 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by johntra »

Pa jesi li dobro pročitao sve tekstove o Žiliću ili? kakva zarada po automobilu od 200, 300 eura? gdje to ima?
rekla-kazala

#29 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by rekla-kazala »

johntra wrote:Pa jesi li dobro pročitao sve tekstove o Žiliću ili? kakva zarada po automobilu od 200, 300 eura? gdje to ima?
U ovom tekstu " Schweisser Ivan legt sich mit Ford an"
kažu: "Es geht um viel Geld. Mindestens eine Million Euro musste Ford
bezahlen, wenn das Unternehmen Zilics Erfindung als genannte ""Diensterfindung"" nutzt, schatzt Zilics Anwalt Stefan Specks."

Prevod: Zavarivač Ivan se suprostavlja Fordu
Radi se o mnogo novca. Ford bi morao da plati najmanje jedan milion eura, ukoliko koristi Žilićev izum kao "pogonski izum", procjenjuje žilićev avokat Stefan Speck.

To što govorim o zaradi po automobilu od 200 do 300 eura to se odnosi na razliku između troškova i tvorničke cijene po proizvedenom automobilu. Evo sad nađoh nove podatke: Od -457 eura po autu kod Renault-a do 1.800 eura u Toyoti. Mercedes 2.012 eura, BMW 3.495, Audi 3.821 euro, Ferrari 15.000 i Porsche 16.590 eura po automobilu.
http://www.welt.de/wirtschaft/article11 ... rzeug.html
Proizvodnja automobila traje u prosjeku tridesetak sati a sama montaža traje 6 do 8 sati.
Proizvodnja se konstantno unapređuje već stotinjak godina.
Da se za svako unapređenje daju nekom milijarde eura sad bi imali milione milijardera a ne "samo" 2000. ;-)
D3LL8X

#30 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by D3LL8X »

https://www.google.com/patents/DE102004 ... CDcQ6AEwAA

Feb 12, 2009 8327 Change in the person/name/address of the patent owner
Owner name: FORD-WERKE GMBH, 50735 KOELN, DE
Feb 12, 2009 8381 Inventor (new situation)
Inventor name: ZILIC, IVAN DIPL.-ING., 50674 KOELN, DE

Broj prijave patenta DE200410026929
Datum objavljivanja 19 kol 2010
Datum podnošenja 1 lip 2004
Datum prvenstva 27 svi 2004
Objavljeno i kao DE102004026929B3
Izumitelji Ivan Dipl.-Ing. Zilic
Podnositelj zahtjeva Ford-Werke Gmbh

Tacna prica:

Lik je radio za Ford, posao mu bio da donese nova rijesenja. Ford patent prisvajao sebi, ovaj skontao da vrijedi vise i sada tuzi firmu da dobije para...
OldMayor

#31 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by OldMayor »

Joj nasih ljudi, kontaju samo da se krampom moze zaradit marka.

Koliko sam ja citao o ovom covjeku, frajer je izmislio neki novi nacin varenja. Dok su radili, on se kako kaze prisjetio kako su prije u Bosni najbolje stabilizovali svijecu da stoji. Ako bi se samo nakapalo voska i stavila svijeca, ona bi tesko stajala ili bi pala, ali ako bi se svijeca ugrijala i dodatno nakapao vosak, kad se postavi mogao se tanjir s njom dizati. E nesto na taj fazon je skontao i s tim varenjem nekakvih dijelova.

Uglavnom ustede su bile velike po automobilu i covjek je trazio novac za nesto sto je on izmislio, Ford mu nije dao i onda je krenula ta pravna bitka.

Inace Ford je pokusao zeznuti jos jednog lika, a sigurno ni njega ne znate, niti se igdje o njemu pisalo (sto li), zove se Robert Kearns, covjek koji je izmislio i patentirao naizmjinicni rad brisaca. I on ih je uspio nakon dugo godina dobiti na sudu. http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Kearns

Nemojte ocekivati da vam mediji o ovome pisu previse, radi se o automobilskim kongolemaritma koji vrijede kao neki kontinenti, lobiji su ogromni, ali opet nadju na nekog genijalca koji uspije da ih zajebe - zato Ivane svaka ti dala. :thumbup:
newlevel

#32 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by newlevel »

Ford ne vrijedi toliko para, koliko on od njih trazi odstete.

Sent from my Nokia 3310
dječak sa šibicama

#33 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by dječak sa šibicama »

Suzie Q wrote:Žilić je iz Vareša, ako namjerava ulagati u ovu državu, dovoljno je da počne od "svoga praga"
Ne moze, mislis da nije pokusao? Vares je kao i svaka druga varosica ili grad u BiH, poklopljen politikom, tamo niko ne ulaze, od tamo politicki podobni "privrednici" muzu i crpe, pljackaju sve sto se moze opljackati.

U Varesu Operte vedre i oblace, pod pokroviteljstvom Stranke za BiH. Kakav crni Zilic, njega samo mogu pokrasti, a on nije glup covjek da nasjedne na takvo sto.

Nije Zilic jedini uspjesni varesak, postoji covjek koji je u Kanadi napravio cijeli grad, i nazvao ga Novi Vares (naravno, Kanadjani su ga kasnije preimenovali) prodao nekretnine kanadjanima, ko god je htio kupiti, zaradio velike pare i na tom projektu a vec je bio bogat. Takvih primjera ima na stotine, nasih uspjesnih ljudi ima na stotine, ali oni nisu dobrodosli u BiH jer ovdasnjoj politickoj oligarhiji ne trebaju ulagaci. Prosto ko pasulj.
detroit-mercy

#34 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by detroit-mercy »

newlevel wrote:Ford ne vrijedi toliko para, koliko on od njih trazi odstete.

Sent from my Nokia 3310
Ma i meni je ta prica suhveli, tolike milijarde :mrgreen: , bacio bi Ford na koljena a cio svijet bi brujao o tom slucaju :skoljka: .
karanana

#35 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by karanana »

i meni je to shuhveli. 24 milijarde evra. mozda par miliona.
a i prejednostavno je to kao luxemburg mu nece uzeti pola para ako ulozi pare. i to ako ih ulozi bas u bosnu. ako imas 24 milijarde i ako hoces da izbejgnes porez odes na djevicanske otoke, bermude, nizozemske antile...... ma sta odes, kupis ih.
SSemir

#36 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by SSemir »

pa i u bosni ti vracaju porezn na dobit, ako se obavezes da ces te pare uloziti u razvoj privrede, sta vam je tu cudno?! :-)

doduse, kod nas je uslov samo da se pare uloze u nasu drzavu.. a posto su oni onaj bogati dio evrope, vrlo moguce i da su stavili i da se moze ulagati u nerazvijeni dio svijeta. jer mnoge evropske drzave imaju te fondove, koji se iz njihovih privreda pune
rekla-kazala

#37 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by rekla-kazala »

D3LL8X wrote:https://www.google.com/patents/DE102004 ... CDcQ6AEwAA

Feb 12, 2009 8327 Change in the person/name/address of the patent owner
Owner name: FORD-WERKE GMBH, 50735 KOELN, DE
Feb 12, 2009 8381 Inventor (new situation)
Inventor name: ZILIC, IVAN DIPL.-ING., 50674 KOELN, DE

Broj prijave patenta DE200410026929
Datum objavljivanja 19 kol 2010
Datum podnošenja 1 lip 2004
Datum prvenstva 27 svi 2004
Objavljeno i kao DE102004026929B3
Izumitelji Ivan Dipl.-Ing. Zilic
Podnositelj zahtjeva Ford-Werke Gmbh

Tacna prica:

Lik je radio za Ford, posao mu bio da donese nova rijesenja. Ford patent prisvajao sebi, ovaj skontao da vrijedi vise i sada tuzi firmu da dobije para...
U stvaranju novog modela učestvuju stotine ljudi, dizajnera, mehaničara, tehnologa,.... Isto tako u gradnji nove proizvodne linije jer je cilj da se automobil proizvede što kvalitetnije, što jeftinije i što brže.
Svi ti uposlenici imaju dobre plate i pristup informacijama. Već samo saznanje da postoji neki tehnološki problem je informacija koja ima vrijednost i zato je normalno da Ford prijavi patent kao svoje vlasništvo. Da banalizujemo svari i kažemo da dizajner vozila koji je bio angažovan na novom modelu prijavi novi oblik retrovizora kao svoj patent. Ne može to je vlasništvo kompanije. Idi u svoju garažu i pravi patente koliko te volja.
newlevel

#38 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by newlevel »

Ne kontam jednu stvar u svemu ovome.
On te pare nema (nije jos doio od forda), a kako mu onda drzava luxemburg moze uzimati godisnje milijardu poreza (ako ih nema), ili on sve to za porez prica u "futuru prvom.

Sent from my Nokia 3310
gomilego

#39 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by gomilego »

rekla-kazala wrote: U stvaranju novog modela učestvuju stotine ljudi, dizajnera, mehaničara, tehnologa,.... Isto tako u gradnji nove proizvodne linije jer je cilj da se automobil proizvede što kvalitetnije, što jeftinije i što brže.
Svi ti uposlenici imaju dobre plate i pristup informacijama. Već samo saznanje da postoji neki tehnološki problem je informacija koja ima vrijednost i zato je normalno da Ford prijavi patent kao svoje vlasništvo. Da banalizujemo svari i kažemo da dizajner vozila koji je bio angažovan na novom modelu prijavi novi oblik retrovizora kao svoj patent. Ne može to je vlasništvo kompanije. Idi u svoju garažu i pravi patente koliko te volja.
U principu si u pravu, ALI... zakonski gledano, radnik koji nesto skonta i misli od toga imati kakve koristi svoj izum mora prijaviti poslodavcu. To je ovaj lik i uradio, trazeci neki sitnis. Firma/poslodavac ima rok od 4 mjeseca da prisvoji taj izum za sebe i da nagradi radnika. Ukoliko to neuradi u ta 4 mjeseca izum pravno gledajuci pripada radniku i isti ga moze patentirat na sebe. Eh sad pitanje svih pitanja, zasto ford nije a) odkupio tu stvar i b) zasto je nastavio godinama da koristi tu vec patentiranu metodu?

Ja mislim da je ovdje bahatost glavonja u fordu bio kec na desetku ivanu. :thumbup:
Kontali hebo malog bosanca, nemoze nam nista, nije ni prvi ni zadnji kojem smo gace skinuli.
Zahebali se samo u procjeni. Neznaju da su bosanci zilavi i lukavi, stoljecima se brane protiv vecih i mocnijih. :bih:
"malo kome vjeruju, a najlakse ih je prevariti lijepom rijeci; ne lice na junake, a najteze ih je uplasiti prijetnjom"

Sto se tice poreza. Isti se placa tamo gdje ti je glavno prebivaliste. U njegovom slucaju to je luksemburg, vjerovatno je htjeo da izbjegne komplikacije u njemackoj. U presudi je izgleda dobio da mu ford, ustvari osiguranje od forda, isplati 2,3 miliard godisnje i to 30 godina. On je taj prihod od 2 i kusur miliarde prijavio i naravno morao 50% platit porez. Da nebi opet bacio bezze tolke pare trazi projekte za investicije, jer kroz vece rashode ima manje prihoda sto smanjuje visinu poreza.

Prosto ko grahonja :mrgreen:
OldMayor

#40 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by OldMayor »

Pa on ne dobija pare uopste od Forda. :roll:

I nije samo Ford taj koji koristi njego patent. Covjek slabije prica nas jezik, ali koliko sam ja pofatao, on je od procjeniteljske kuce trazio da mu naprave procjenu stete koju je pretrpio, pa je to nesta osigurao i onda trazio da tuze Ford, ovi nisu htjeli i onda mu je osiguranje bilo obavezno isplacivati tu stetu.

Uglavnom, koliko sam shvatio on je zeznuo osiguravajuce kompanije, a njegov patent ce se i dalje koristiti, on od tog nema nista.

Mislim i meni na prvu izgleda nekako zamrseno, ali ne vidim poentu da lik izadje i trazi od drzave da ulaze. Ne kontam sta moze imati od toga, osim blamiranja?

I najjace mi je ovo u kliup, kaze novinar najbolji i najisplatniji nacin je investiranje u male i fleksibilne drzave kakva je Bosna i Hercegovina... :lol: :lol: :lol: jedino sto je pogodio da smo mali. :run:
OldMayor

#41 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by OldMayor »

rekla-kazala wrote:U stvaranju novog modela učestvuju stotine ljudi, dizajnera, mehaničara, tehnologa,.... Isto tako u gradnji nove proizvodne linije jer je cilj da se automobil proizvede što kvalitetnije, što jeftinije i što brže.
Ne mora bas znaciti da se tehnoloski problem moze otkriti samo u tvornici, na radnoj traci. To uopste nije tacno.

Vec sam pisao o Robertu Kearnsu, on je uvidio da brisaci rade uvijek istim tempom bez pauza, bez obzira da li kisa pljusti ili pomalo sipi. Skontao je i napravio uredjaj koji mijenja rad brisaca i napravio razlicit tempo u zavisnosti od jacine kise. To je skontao sam dok je vozio automobil. I covjek je jedva uspio dobiti lovu na sudu, izgubio sve sto je imao, razveo se od zene itd.

Ivan je vidio da su ustede na automobilu cca. 90 dolara ili eura koliko vec i vjerovatno je trazio odredjeni dio novca od Forda. Ovi mu to nisu dali i normalno da ce pokrenuti bitku. Jbt ja ti napravim ustedu, a ti neces da me adekvatno nagradis, dovidjenja.
newlevel

#42 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by newlevel »

gomilego wrote:
rekla-kazala wrote: U stvaranju novog modela učestvuju stotine ljudi, dizajnera, mehaničara, tehnologa,.... Isto tako u gradnji nove proizvodne linije jer je cilj da se automobil proizvede što kvalitetnije, što jeftinije i što brže.
U principu si u pravu, ALI... zakonski gledano, radnik koji nesto skonta i misli od toga imati kakve koristi svoj izum mora prijaviti poslodavcu. To je ovaj lik i uradio, trazeci neki sitnis. Firma/poslodavac ima rok od 4 mjeseca da prisvoji taj izum za sebe i da nagradi radnika. Ukoliko to neuradi u ta 4 mjeseca izum pravno gledajuci pripada radniku i isti ga moze patentirat na sebe. Eh sad pitanje svih pitanja, zasto ford nije a) odkupio tu stvar i b) zasto je nastavio godinama da koristi tu vec patentiranu metodu?

Ja mislim da je ovdje bahatost glavonja u fordu bio kec na desetku ivanu. :thumbup:
Kontali hebo malog bosanca, nemoze nam nista, nije ni prvi ni zadnji kojem smo gace skinuli.
Zahebali se samo u procjeni. Neznaju da su bosanci zilavi i lukavi, stoljecima se brane protiv vecih i mocnijih. :bih:
"malo kome vjeruju, a najlakse ih je prevariti lijepom rijeci; ne lice na junake, a najteze ih je uplasiti prijetnjom"

Sto se tice poreza. Isti se placa tamo gdje ti je glavno prebivaliste. U njegovom slucaju to je luksemburg, vjerovatno je htjeo da izbjegne komplikacije u njemackoj. U presudi je izgleda dobio da mu ford, ustvari osiguranje od forda, isplati 2,3 miliard godisnje i to 30 godina. On je taj prihod od 2 i kusur miliarde prijavio i naravno morao 50% platit porez. Da nebi opet bacio bezze tolke pare trazi projekte za investicije, jer kroz vece rashode ima manje prihoda sto smanjuje visinu poreza.

Prosto ko grahonja :mrgreen:
Sve si to lijepo opisao. Pretpostavljam da se porez na dobit mora placati redovno, bas kao racuni za vodu, struju itd. Hocu reci, ukoliko ne platis porez slijede sankcije koje su zakonom propisane. A on je naveo godisnji prihod 2 milijarde i kusur. Pitanje sada, kako on i da li uopce placa taj porez :shock: . Jer nije jedna milijarda, sto maraka. Sta ako mu neko iz porezne dodje i kaze, sto ne placas porez, sta ce ovaj reci "nemam para".
A uostalom, cifra mi je malo pogolema. Odokativno govoreci, Ford ne vrijedi toliko para, koliko od njih trazi.

p.s.
Njemu mnogo srece, i nek se ne da zahhebat.

Sent from my Nokia 3310
elmirčo

#43 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by elmirčo »

gomilego wrote: Ja mislim da je ovdje bahatost glavonja u fordu bio kec na desetku ivanu. :thumbup:
u tome i jeste suŠtina...i sam ivan kaŽe a Što je i logiČno, da su mu 1€ platili kad su to uzeli, od svega ovoga ne bi bilo ništa, jer je dobio sredstva na ime isplate korištenja patenta...

NO MEĐUTIM... :mrgreen:
gomilego

#44 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by gomilego »

newlevel wrote: Sve si to lijepo opisao. Pretpostavljam da se porez na dobit mora placati redovno, bas kao racuni za vodu, struju itd. Hocu reci, ukoliko ne platis porez slijede sankcije koje su zakonom propisane. A on je naveo godisnji prihod 2 milijarde i kusur. Pitanje sada, kako on i da li uopce placa taj porez :shock: .
Pa naravno, nemozes ni prijavit prihod ako nisi vec primio lovu. Porez na dobit ili prihod i placas naknadno za proslu godinu. Koliko znam u evropi recimo do 15.02.2014 moras platit porezs za 2013. Kontam da je to i kod njega slucaj. Zato trazi da gdje investira kako bi s prihodima bio na nuli kako nebi platio porez. A investicije ce se rentat kad tad, ako ne njemu onda unucima. S lovom na racunu samo gubi.

Ako lik stvarno barata sa milijardama onda je i razumljivo zasto trazi samo 100+ miliona projekte, jer nema ni vremena ni zivaca zahebavat se ispod :mrgreen:

Kako sam ja pofatao on je tu procjenu stete osigurao. Tako da i ta consulting kuca nemoze posle reci da su se zeznuli ili povuci ekspertizu. Kad vidis kroz sta je sve prosao. 20 advokata promijenio, polovina od njih cak zastupala ford u kontra-tuzbi i slicna sranja. Tu je on samo osigurao lojalnost, jer da su i oni okrenuli stranu onda bi od njih naplatio stetu :-)

Odigrao je vrhunsku partiju. Prvo navuko ford da koriste njegov izum, sacekao da istekne rok za prisvajanje, onda laganine patentiro i pustio ih koju godinu da beru ustede. Kad se pofajn sabralo tuzio na cifru na koju ford nije mogao pristat i iste natjerao da krenu u oduzimanje patenta odnosno da prisvoje sebi. Stime je dobio potvrdu odnosno priznanje da je patent njegov a ne fordov. Slijedi procjena stete, i hvatanja za muda tog consultinga i pravac na sud. Sud pravno gledano je morao presudit u njegovu korist, vjerovatno je zato ford i odustao znajuci da nece oni platit nego njihovo osiguranje.
gomilego

#45 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by gomilego »

Jos malo statistike:

Zilicev postupak varenja je zamjanuo Tackasto varenje u Fordovim Pogonima.

Uvodjenejem Zilicevog Postupka za Varenje Ford-Werke GmbH (AG), (Projekt Br.: 109 155 94) je po Pogonu ustedio.

1500 Metara kvadratnih Povrsine,
80% Materijala,
106 Radnika.
Ford je potvrdio direktnu stednju od $7,81 po Drzacu.

Na svakom novom Fordovom vozilu u Svjetu su 12 Drzaca, koji su pomocu Zilicevog Postupka Varenja pricvrsceni. Proizvodnja Köln, Godina/Vozila: 2004/379.500, 2005/403.349, 2006/412.537

Pa vi sad racunajte :mrgreen:
johntra

#46 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by johntra »

rekla-kazala wrote:
To što govorim o zaradi po automobilu od 200 do 300 eura to se odnosi na razliku između troškova i tvorničke cijene po proizvedenom automobilu. Evo sad nađoh nove podatke: Od -457 eura po autu kod Renault-a do 1.800 eura u Toyoti. Mercedes 2.012 eura, BMW 3.495, Audi 3.821 euro, Ferrari 15.000 i Porsche 16.590 eura po automobilu.
http://www.welt.de/wirtschaft/article11 ... rzeug.html
Proizvodnja automobila traje u prosjeku tridesetak sati a sama montaža traje 6 do 8 sati.
Proizvodnja se konstantno unapređuje već stotinjak godina.
Da se za svako unapređenje daju nekom milijarde eura sad bi imali milione milijardera a ne "samo" 2000. ;-)
prvo, ta zarada je samo paravan za medije, jer se zna da proizvođači zarađuju mnogo više u proizvodnji automobila ili ti zaista vjeruješ da Ferrari na jednom modelu od pola miliona eura, zaradi samo 15.000 eura? odavno se zna da proizvodnja nekog automobila proizvođača košta oko trećine prodajne cijene, pa ako imaš auto od 15 milja, njegova proizvodnja je koštala maksimum pet milja...to se lako može provjeriti, a i lako se može doći do te uštede, zbog sve jeftinijih i jeftinijih proizvođača dijelova iz Kine i jeftine radne snage u ostalim dijelovima svijeta...ne počinje sve i završava u razvijenim zemljama...
i meni je šuhveli ova priča bila na početku, jer nikako nisam mogao dobiti rezultat približan dvije milijarde, nakon što sam pomnožio 90 eura sa brojem proizvedenih modela od strane Forda tokom prošle godine..ali, onda sam vidio da čovjek ima još patenata, te da i od njih dobija pinku...iskreno, u ovoj priči i nema šta za čuđenje, jer on njih sada praktično dere, jer su oni ispali pravi cigani...da su odmah platili za patent, ali realno, danas ne bi imali ovakvih problema...
diff

#47 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by diff »

U cijeloj priči nije mi jasno da li gospodin Ivan ima novac ili čeka na naplatu. Da li ste vi upratili?
vatrogasac

#48 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by vatrogasac »

OldMayor wrote:Pa on ne dobija pare uopste od Forda. :roll:

I nije samo Ford taj koji koristi njego patent. Covjek slabije prica nas jezik, ali koliko sam ja pofatao, on je od procjeniteljske kuce trazio da mu naprave procjenu stete koju je pretrpio, pa je to nesta osigurao i onda trazio da tuze Ford, ovi nisu htjeli i onda mu je osiguranje bilo obavezno isplacivati tu stetu.

Uglavnom, koliko sam shvatio on je zeznuo osiguravajuce kompanije, a njegov patent ce se i dalje koristiti, on od tog nema nista.

Mislim i meni na prvu izgleda nekako zamrseno, ali ne vidim poentu da lik izadje i trazi od drzave da ulaze. Ne kontam sta moze imati od toga, osim blamiranja?

I najjace mi je ovo u kliup, kaze novinar najbolji i najisplatniji nacin je investiranje u male i fleksibilne drzave kakva je Bosna i Hercegovina... :lol: :lol: :lol: jedino sto je pogodio da smo mali. :run:
I men'ščini da je tako, a uz to ne mislim da bi Senad i sebe i svoju televiziju blamirao nekim levatima, a inače ova priča se nastavlja uskoro kako najaviše na FACE TV pa ćemo imati više detalja. Na osnovu dosadašnjih iskustava teško da će biti išta od ovoga nego Senadu je ispala prilika da se sprda sa Bevandom & co.
newlevel

#49 Re: AW: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by newlevel »

diff wrote:U cijeloj priči nije mi jasno da li gospodin Ivan ima novac ili čeka na naplatu. Da li ste vi upratili?
Haha, i meni je to bilo nejasno, ali sudeci po gomilegoov komentaru, rekao bi da su njemu vec krenuli isplacivati lovu, i da ima na racunu.

Sent from my Nokia 3310
Pasiflora

#50 Re: Ivan Žilić, bosanski milijarder

Post by Pasiflora »

Ma dođe li on sa svom tom lovom ovdje - "presvuci" ce ga nekakvi damirihadzici, niksici, sarajlici, lipovace... Naci ce se vec neki strucnjak :roll:
Locked