a odkud fikinzima čizme i to još sa đonom i petomAleksoMKD wrote:
Vikinzi (2013– ) - Serija
Moderator: _BataZiv_0809
- zambaklija
#26 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
- relativno84
#27 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Odgledao prvu sezonu, poceo drugu i nastavicu. Ok podnosljivo nekao drugacije od ostalih serija ali odavno nisam vidio vise supljina od radnje do glume
Il sam ja bio pod uticajem
il vidjeh u par epizoda prilikom odlaska na zapad da domacini pricaju na engleskom gosti isto tako ali jedni drugima prevode sta drugi govore
A ova bitka kolosalnih razmjera na pocetku druge je stvarno krvava al samo krvava i onako konfuzna
jos ono podizanje na koplje ispod pazuha pa mislim moglo je i bez toga
Ali ok vidjecemo sta ce donijeti nastavak.
Il sam ja bio pod uticajem
A ova bitka kolosalnih razmjera na pocetku druge je stvarno krvava al samo krvava i onako konfuzna
- irac300
#28 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Pa serija je američka jbg, normalno da se cijelo vrijeme govori engleski jezik, međutim, htjeli su uvjerljivo da naprave susret vikinga sa domaćim britanskim stanovništvom, pa su u jednom trenutku vikinzi govorili skandinavskim dijalektom, a domaćini nekom vrstom anglosaksonskog (engleski jezik u to vrijeme nije postojao). Naravno poslije su samo nastavili engleskim zbog tečnosti serije, al' k'o biva se ne razumiju, ne budi cjepidlaka.relativno84 wrote:Odgledao prvu sezonu, poceo drugu i nastavicu. Ok podnosljivo nekao drugacije od ostalih serija ali odavno nisam vidio vise supljina od radnje do glume![]()
Il sam ja bio pod uticajemil vidjeh u par epizoda prilikom odlaska na zapad da domacini pricaju na engleskom gosti isto tako ali jedni drugima prevode sta drugi govore
![]()
A ova bitka kolosalnih razmjera na pocetku druge je stvarno krvava al samo krvava i onako konfuznajos ono podizanje na koplje ispod pazuha pa mislim moglo je i bez toga
![]()
- AleksoMKD
#29 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Realnije bi bilo ovozambaklija wrote:
a odkud fikinzima čizme i to još sa đonom i petom

Ali djon i peta postoje jos od antike, u srednjem veku imas isto takvih cizama ali obicno za imucne ljude.
A mozda je ovo trebalo biti promo slikanje ali su zaboravili da photoshopiraju stopala
- AleksoMKD
#30 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Secam se jedne emisije kada je neki profa racunao ako bi Persijanci imali milion (po antickim izvorima) ljudi kod Termopila kolika bi bila kolona.irac300 wrote:Ono, bolje zvuči da je tvoja vojska pobijedila 100 000 ljudi, nego 1000.A i haj' realno, ko je u ono staro doba znao brojat' više od deset, ako se pojavi 1000 ljudi na jednom mjestu, primitivnom mozgu ondašnjeg doba je izgledalo kao bezbroj, otuda tolika i pretjerivanja. (moje mišljenje)
Fakticki kada bi se predhodnica razvila za bitku, rep kolone jos ne bi ni usao u Grcku
Anticke vojske u Rimsko doba su bile puno vece od srednjevokovnih kod kojih je 10.000 ljudi bila horda dok je kod Rimljana to nesto ispod 2 legije.
- Brkooo
#31 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Floki je ubjedljivo najjaci lik u seriji

- irac300
#32 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
On mene s onim ponašanjem podsjeća na Jack Sparrowa iz Pirata s Kariba.Brkooo wrote:Floki je ubjedljivo najjaci lik u seriji![]()

- Gandalf
#33 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Floki Floki Floki 
- Brkooo
#34 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Ima Helgu 
- dječak sa šibicama
#35 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Cuveni Ragnar.
a gdje nestade engleski svecenik u drugoj sezoni???
- irac300
#36 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Nije se pojavljivao u prvoj epizodi druge sezone, ali vidim u najavi za iduće da je i on u pohodima, pravi viking.dječak sa šibicama wrote:Cuveni Ragnar.
- dječak sa šibicama
#37 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
E jos da neko snimi kvalitetnu seriju o Temudzinovim Mongolima, ako je to uopce moguce
jer ono je bila rulja u pravom smislu rijeci.
Zamislite vojsku od nekih 100.000 konjanika, sa pratecim porodicama, zivotinjama, to su stotine hiljada ljudi i zivotinja, prava horda.
Kazu, istorijske cinjenice, da su njihove pohode prezivjeli samo oni gradovi koji su im bili niz vjetar. Da objasnim, ta horda se nije kupala i stalno je bila u pokretu, to je toliko smrdilo, kazu i preko 50 kilometara niz vjetar, i kada stanovnici grada ili mjesta prema kojem idu Temudzinovi soldati osjete smrad, imaju dovoljno vremena da bjeze glavom bez obzira. Prezivjeli su samo stanovnici, naravno, gradove bi razorili.
Oni koji nisu imali srecu biti niz vjetar, oni su otisli na vjecna lovista, uglavnom.
Ne znam kakav su odnos prema osvojenim teritorijama imali vikinzi, oni su poznati po pljackama, run and gun, upadni i bjezi, cesto nisu ni razarali vec opkole grad i traze reket od kralja, plati i necemo napasti, kao Pariz recimo... ali nakon Ragnarove smrti njegovi sinovi su iz osvete poharali Britaniju.
Vikinzi su ipak bili civiliziraniji od ovih divljaka sa istoka, bavili su se i trgovinom, neki istoricari misle da su vikinzi nepravedno stekli ime divljih hordi, kao bilo je neke casti kod njih.
Vjerovatno drugi znaju vise o njima.
Zamislite vojsku od nekih 100.000 konjanika, sa pratecim porodicama, zivotinjama, to su stotine hiljada ljudi i zivotinja, prava horda.
Kazu, istorijske cinjenice, da su njihove pohode prezivjeli samo oni gradovi koji su im bili niz vjetar. Da objasnim, ta horda se nije kupala i stalno je bila u pokretu, to je toliko smrdilo, kazu i preko 50 kilometara niz vjetar, i kada stanovnici grada ili mjesta prema kojem idu Temudzinovi soldati osjete smrad, imaju dovoljno vremena da bjeze glavom bez obzira. Prezivjeli su samo stanovnici, naravno, gradove bi razorili.
Oni koji nisu imali srecu biti niz vjetar, oni su otisli na vjecna lovista, uglavnom.
Ne znam kakav su odnos prema osvojenim teritorijama imali vikinzi, oni su poznati po pljackama, run and gun, upadni i bjezi, cesto nisu ni razarali vec opkole grad i traze reket od kralja, plati i necemo napasti, kao Pariz recimo... ali nakon Ragnarove smrti njegovi sinovi su iz osvete poharali Britaniju.
Vikinzi su ipak bili civiliziraniji od ovih divljaka sa istoka, bavili su se i trgovinom, neki istoricari misle da su vikinzi nepravedno stekli ime divljih hordi, kao bilo je neke casti kod njih.
- irac300
#38 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Nema serije ali imaš jedan dobar film o Džingis Kanu:
http://www.imdb.com/title/tt0416044/
Film je rusko-njemačko-kazahstansko-mongolske produkcije, tako da nema američkih preseravanja, nego je fino biografski odrađen.
http://www.imdb.com/title/tt0416044/
Film je rusko-njemačko-kazahstansko-mongolske produkcije, tako da nema američkih preseravanja, nego je fino biografski odrađen.
- AleksoMKD
#39 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Mislim da oni koji su iz prve (znaci bez bitke) prihvatili Mongolsku vlast i pristali na placanje reketa uglavnom ostavljeni na miru, nije im pipana religija i unutrasnje uredjenje.dječak sa šibicama wrote:E jos da neko snimi kvalitetnu seriju o Temudzinovim Mongolima, ako je to uopce mogucejer ono je bila rulja u pravom smislu rijeci.
E sad zajeb je sto su skoro svi Mongole gledali ko necivilizirane divljake koje ce lako pomesti ako se sudare te su odbijali da se pokore i kada je rat poceo vec je bilo kasnp
A Temudjin (Djingis Kan) je uveo meritokratski sistem i stvorio maltene profesionalnu vojsku koja se uglavnom sudarala sa vojskama feudalnog tipa.
Znaci kada bi i trupe bile dobre, generali su bili plemici koji su komandovali zbog visokog roda na ne zbog vojne sposobnosti.
Citao sam te analize ali mislim da nije tacno da su bili obicni trgovci, jednostavno kada bi brod vikinga video grad spreman za borbu sa jakim garnizonom onda bi se predstavili ko trgovci (kad su vec doveslali do grada iz Skandinavije) malo trgovali i razmenili informacije/ogovaranje i odveslali prema laksem plenu.dječak sa šibicama wrote: Ne znam kakav su odnos prema osvojenim teritorijama imali vikinzi, oni su poznati po pljackama, run and gun, upadni i bjezi, cesto nisu ni razarali vec opkole grad i traze reket od kralja, plati i necemo napasti, kao Pariz recimo... ali nakon Ragnarove smrti njegovi sinovi su iz osvete poharali Britaniju.
-
lajkujMe
#40 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Treba i napomenuti da vecina europskih drzava u tadasnje vrijeme uopste nije imala mornaricu tako da su vikinzi imali svo more za sebe. A i elemenat iznenadjenja, oni su razmisljali ko danasnji gerilci, hit and run, nema potrebe bacati zivote za nista, kao sto ragnar kaze u seriji.
A serija je inace mrak prekjucer sam je otkrio i na moju zalost vec prekucao. Cudi me da Hollywood jos nije eksplotaisao Vikinge i inace Nordijske sage koje su stvarno epske
A serija je inace mrak prekjucer sam je otkrio i na moju zalost vec prekucao. Cudi me da Hollywood jos nije eksplotaisao Vikinge i inace Nordijske sage koje su stvarno epske
- Saian
#41 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
samo da prijavim da gledam ove hogare strashne

ajd let katerin keri maj shild eni dej

ajd let katerin keri maj shild eni dej
- hana_montana
#42 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
pogledala prvu epizodu,malo mi dosadno bilo.valjda se zakuha 
- AleksoMKD
#43 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Polako, zakuhat ce se.hana_montana wrote:pogledala prvu epizodu,malo mi dosadno bilo.valjda se zakuha
Nego, jos nisam poceo drugu sezonu ali sam odgledao trejler, JEL TO ONI UTEPASE FLOKIJA?
- elmirčo
#44 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
što nisam atelstan u trećoj epizodi, pa da me ragnar zove... 
- Brkooo
#45 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
SPOJLERI
Ziv je Floki ... dont worry
ev maloprije sagleda drugu epizode druge sezone ... pocelo je pocelo
mada sam citavo vrijeme mislio da su se iskrcali u normandiji ...al et nisu sudeci po kraju
Ziv je Floki ... dont worry
ev maloprije sagleda drugu epizode druge sezone ... pocelo je pocelo
mada sam citavo vrijeme mislio da su se iskrcali u normandiji ...al et nisu sudeci po kraju
Last edited by Brkooo on 07/03/2014 18:27, edited 1 time in total.
- Saian
#46 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
pa jebemu malo znanje, moZhel kako da se napise pazi spoiler ili malim sloima ili "e sad cu namjerno napisat sta se desi na kraju zadnje epizode", chak bi i to bilo prihvatljivije, pa dze je gledalachki bonton majka mu stara
- Brkooo
#47 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Saian..ispravljeno...
et ja se izvinjavam zbog prouzrokovane dusevne boli nastalom spojlerim
(al vjeruj nije to veliki spojler bio )
et ja se izvinjavam zbog prouzrokovane dusevne boli nastalom spojlerim
(al vjeruj nije to veliki spojler bio )
- Saian
#48 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
malim se i pocinje brko
bolje je da se apelira na savjest odmah, jer stvar je u principu, inache ote se sve
i dok trepnesh osvanut ce spojlerchina koja more na FAP komotno, upozorio sam samo da bi se lakse izbjegla frka, trka panika, pakao, droga 
- irac300
#49 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Jest ih more bacilo podaleko.
Skroz na jug.

Ipak je tačno ono što sam pretpostavljao za legendu o Brunhilde i Sigurdu.

Ipak je tačno ono što sam pretpostavljao za legendu o Brunhilde i Sigurdu.
- Brkooo
#50 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
valjda saznamo u slijedecoj ep sta je sa ostatkom flote...