Loša ti je logika. Ako nećeš nikakvo ulaganje u startu onda kupiš novo. Ali jok, ti hoćeš polovno, luksuzno za upola manju cijenu od novog, ali da nema ulaganja nikakvih kao na novom. E pa nema, loša ti logika.condy wrote:
Nije poenta u tome imašli ili nemaš. U tome uopće nije stvar. Ja kad kupim auto od 20.000 KM hoću da bude tip - top, bez velikih troškova za održavanje. Nisu to male pare i ne želim da razmišljam da moram u njega još u startu ulagati 1.000 do 2.000 KM. Ja tako razmišljam, jer ne uzimam krntiju već auto od 20kKMPa opet za godinu dana toliko uložiti i tako za par godina uložiti u njega ljepu cifru. To se ne isplati raditi jer onda to vozilo nije rentabilno. Znači, ja ću preći za godinu dana cca 20 kkm i uložiti u njega u startu 1.000 do 2.000 KM. U taj novac ne ulazi redovni servis, ulje, filtere,.... Nakon dvije godine i pređenih 40 kkm, uložiću za to vrijeme u auto oko 3.000 KM, možda i više, plus treba dodati ne male troškove redovnog servisa, garaže, zaštite, registracije, osiguranja, eventualno kazne, goriva, i sl. Previše je to, bez obzira da li imaš ili nemaš pare. Zbog ovoga je bitna pouzdanost vozila.
Citroen c5
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#26 Re: Odg: Citroen c5
- sorcerer
#27 Re: Citroen c5
veca je vjerovatnoca da ces kupit vecu krntiju za 10 i 20 milja nego za 5 .....
-
condy
#28 Re: Citroen c5
Pa upravo zbog toga pošto kod rabljenog ne znaš je li ga vozio konj ili čovjek, kad uzimaš rabljeni nećeš uzeti c5 sa robotiziranim mjenjačem već sa manuelnim, nećeš uzeti sa hidraulikom već sa običnim vješanjem, da bi smanjio rizik prilikom kupnje i skupog održavanje tih stvari. Kontaš ?
Svako zna da mora mijenjati ulje u motoru, to je osnova, ali to ne važi za neke druge stvari, kao što je ulje iz mjenjača, ili ulje hidraulike i zbog toga se to ne može to porediti. Pitaj običnog čovjeka kad se mijenja ulje iz motora, odgovorit će ti sa tačnošću u 90% slučajeva, potom ga pitaj a kad ulje od hidraulike, pa ćeš vidjeti šta će reći, ako išta kaže
Nije tema DSG mjenjač....iako bi ga svakom preporučio. Ja vozim manuelac, i nikad sebi neću oprostiti što nisam uzeo sa DSG mjenjačem jer je neuporedivo brži i mekši.
Svako zna da mora mijenjati ulje u motoru, to je osnova, ali to ne važi za neke druge stvari, kao što je ulje iz mjenjača, ili ulje hidraulike i zbog toga se to ne može to porediti. Pitaj običnog čovjeka kad se mijenja ulje iz motora, odgovorit će ti sa tačnošću u 90% slučajeva, potom ga pitaj a kad ulje od hidraulike, pa ćeš vidjeti šta će reći, ako išta kaže
Nije tema DSG mjenjač....iako bi ga svakom preporučio. Ja vozim manuelac, i nikad sebi neću oprostiti što nisam uzeo sa DSG mjenjačem jer je neuporedivo brži i mekši.
-
condy
#29 Re: Odg: Citroen c5
Jel, gdje sam ja to rekao ?citroen xm wrote:Loša ti je logika. Ako nećeš nikakvo ulaganje u startu onda kupiš novo. Ali jok, ti hoćeš polovno, luksuzno za upola manju cijenu od novog, ali da nema ulaganja nikakvih kao na novom. E pa nema, loša ti logika.condy wrote:
Nije poenta u tome imašli ili nemaš. U tome uopće nije stvar. Ja kad kupim auto od 20.000 KM hoću da bude tip - top, bez velikih troškova za održavanje. Nisu to male pare i ne želim da razmišljam da moram u njega još u startu ulagati 1.000 do 2.000 KM. Ja tako razmišljam, jer ne uzimam krntiju već auto od 20kKMPa opet za godinu dana toliko uložiti i tako za par godina uložiti u njega ljepu cifru. To se ne isplati raditi jer onda to vozilo nije rentabilno. Znači, ja ću preći za godinu dana cca 20 kkm i uložiti u njega u startu 1.000 do 2.000 KM. U taj novac ne ulazi redovni servis, ulje, filtere,.... Nakon dvije godine i pređenih 40 kkm, uložiću za to vrijeme u auto oko 3.000 KM, možda i više, plus treba dodati ne male troškove redovnog servisa, garaže, zaštite, registracije, osiguranja, eventualno kazne, goriva, i sl. Previše je to, bez obzira da li imaš ili nemaš pare. Zbog ovoga je bitna pouzdanost vozila.
Je li za tebe sasvim ok da uložiš, nebitno sad u koje vozilo, za dvije godine oko 3kKM, pored redovnih servisa i svih drugih troskova, a da si kupio auto koje nema više od četri godine i da si ga platio oko 20kKM ?
Za mene je to previše, pa sad
-
citroen xm
#30 Re: Citroen c5
Nije robotizovani već automatski na C5 to ti već rekoh. A ako nisi znao ima i C5 sa manuelnim mjenjačem. Kupiti C5 bez hidraulike i pretpostavljam sa 1.6 HDI motorom je bezveze. A pošto vidim da si ziceraš najsigurnije ti je kupiti G2.
Imaš ovlašteni servis. Kupuješ auto od 20000, a žao ti dati 50 KM za kompletan pregled.
Imaš ovlašteni servis. Kupuješ auto od 20000, a žao ti dati 50 KM za kompletan pregled.
-
condy
#31 Re: Citroen c5
Radije ću dati @ sorcerer-u 50 KM za pregled nego njimacitroen xm wrote:Nije robotizovani već automatski na C5 to ti već rekoh. A ako nisi znao ima i C5 sa manuelnim mjenjačem. Kupiti C5 bez hidraulike i pretpostavljam sa 1.6 HDI motorom je bezveze. A pošto vidim da si ziceraš najsigurnije ti je kupiti G2.
Baš će ga oni pregledati nešto posebno . To mi kažu i na servisu, mi ćemo ga pregledati, pa mi kažu otišla ti dva grijača, a meni auto pali na -20 C
-
citroen xm
#32 Re: Citroen c5
Pa dobro, nije bitno. Odvedeš auto Sorcrer-u i čovjek ti fino pregleda. Ako kože da je auto u dobrom stanju, onda kupiš. I ne shvatam opet kako je tu Citroen kao Citroen loš? Marka i model su loši zato što je neko nekom primjeku izvadio dušu? C5 sem hidraulike koja je i pouzdana i dobra ima sve kao i ostala auta, a sve kao cjelina nije ništa nekvalitetnije od konkurencije.
- sorcerer
#33 Re: Citroen c5
ja bi najvise volio da mi neko da 100 eura nako ,da nista ne radim

-
romeomoraprezivjeti
#34 Re: Odg: Citroen c5
Kad spomenu grijace,na mom citroenu ne radi nijedan grijac i opet upali na minusu?!condy wrote:Radije ću dati @ sorcerer-u 50 KM za pregled nego njimacitroen xm wrote:Nije robotizovani već automatski na C5 to ti već rekoh. A ako nisi znao ima i C5 sa manuelnim mjenjačem. Kupiti C5 bez hidraulike i pretpostavljam sa 1.6 HDI motorom je bezveze. A pošto vidim da si ziceraš najsigurnije ti je kupiti G2.
Imaš ovlašteni servis. Kupuješ auto od 20000, a žao ti dati 50 KM za kompletan pregled.....
Baš će ga oni pregledati nešto posebno . To mi kažu i na servisu, mi ćemo ga pregledati, pa mi kažu otišla ti dva grijača, a meni auto pali na -20 C
poslano s moga Sonija Ze:-D
-
mefistofilis
#36 Re: Citroen c5
mislim da se rasprava vodi uz pogresnu usporedbu.
citroen treba porediti sa Mercedesom a volksvagen sa pezoom mozda.
uporedite tad cijene odrzavanja i vidite razlike. jer realno citroen je francuski "mercedes" i citroen je "mercedes" za mnoge druge evropske proizvodace. if you know what i mean
citroen treba porediti sa Mercedesom a volksvagen sa pezoom mozda.
uporedite tad cijene odrzavanja i vidite razlike. jer realno citroen je francuski "mercedes" i citroen je "mercedes" za mnoge druge evropske proizvodace. if you know what i mean
-
TheDocToR
#37 Re: Citroen c5
hahahahah ma gdje si mecka nisam te prepoznao.
Izvinjavam se na off topic...
Izvinjavam se na off topic...
- klaki
#38 Re: Citroen c5
Kupi Golf 2 i ne peglaj.
- basicm
#39 Re: Citroen c5
Kako kad je Peugeot ekskluzivniji brand od Citroena?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
mefistofilis
#40 Re: Citroen c5
pogledaj u cemu Hollande i Sarkozy dolaze u brisel pa reci koje je eksluzivnije
-
citroen xm
#41 Re: Citroen c5
Ne bih ja poredio Citroen sa Mercedesom, a još manje nazivao Citroen francuskim Mercedesom jer jednostavno daleko više cijenim Citroen od Mercedesa, a Mercedes nije najbolji pa da bi bio neko božanstvo kome svi teže.
-
mefistofilis
#42 Re: Citroen c5
shvatamcitroen xm wrote:Ne bih ja poredio Citroen sa Mercedesom, a još manje nazivao Citroen francuskim Mercedesom jer jednostavno daleko više cijenim Citroen od Mercedesa, a Mercedes nije najbolji pa da bi bio neko božanstvo kome svi teže.
zato i stavljam mercedes pod navodnike... jer mnogi mercedesa ne gledaju kao auto vec kao simbol ili olicenje kvaliteta, pouzdanosti, luksuza itd. i tako onda mercedes mozes posmatrati kao neki ideal kojemu sva auta teze
-
citroen xm
#43 Re: Citroen c5
Ok. Mada ja im ne vjerujem više ni u kvalitet. 
-
condy
#44 Re: Citroen c5
Ti samo vjerujes sitroenu ...to poređenje sitroena i mercedesa se svodi na onu " bolje je imati dva nova mercedesa nego jednog polovnog jugu " 
- drndalo
#45 Re: Citroen c5
A kod tebe se sa raznih foruma SAMO polovan C5 skupo kvari, ni jedan drugi polovan auto se ne kvari, a kamoli skupo...
-
condy
#46 Re: Citroen c5
Pa pogledaj i sam :drndalo wrote:A kod tebe se sa raznih foruma SAMO polovan C5 skupo kvari, ni jedan drugi polovan auto se ne kvari, a kamoli skupo...
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... radi-3942/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... ault-2614/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... icom-3516/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... turu-3956/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... lter-3778/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... 0-km-3407/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... izne-3425/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... ulje-2691/
http://www.citroenforum.hr/citroen-c5-i ... leru-1560/
Ti citroni sa linkova su vozila 2010,11 godište, većinom na maloj kilometraži. Na zadnjem linku je još u garanciji vozilo.
- drndalo
#47 Re: Citroen c5
Koji ti je ovo uzorak ? 7 auta na koliko prodanih ? O cemu pricamo ? Nisam rekao da lazes i izmisljas, ALI koje se to polovno auto ne srece sa rizikom kvarova, raznih, kada se i nova auta kvare ???
Pisao sam vec, ja sam na 3000 predjenih kilometara na BMW X1 2.0d isao na zamjenu EGR ventila...? Sta to znaci ? Da je VW Tito i da oni ne dolaze u servis i u garanciji ?
Pisao sam vec, ja sam na 3000 predjenih kilometara na BMW X1 2.0d isao na zamjenu EGR ventila...? Sta to znaci ? Da je VW Tito i da oni ne dolaze u servis i u garanciji ?
-
staradis
#48 Re: Citroen c5
Jd li ko pogledao linkove koje sam postavio
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
citroen xm
#49 Re: Odg: Citroen c5
Da, vjerujem Citroenu. Uostalom bar mi C5 ne trune kao premium Mercedes, a nema problema sa mehanikom kao VAG grupa.condy wrote:Ti samo vjerujes sitroenu ...to poređenje sitroena i mercedesa se svodi na onu " bolje je imati dva nova mercedesa nego jednog polovnog jugu "
-
romeomoraprezivjeti
#50 Re: Odg: Citroen c5
staradis wrote:Jd li ko pogledao linkove koje sam postavio
Ja ne mogu da otvorim ovaj link,sta kazu o c 5??? U auto bildu,kazu da je c 5 ispred passata,na hard testu?!
poslano s moga Sonija Ze:-D