Citroen c5

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
king73

#1 Citroen c5

Post by king73 »

Pozdrav svima, želim da kupim c5 ,(kod kramara ima dobrih primjeraka) god. 2010-11 ....zanima me potrošnja između 1.6 i 2.0 hdi ....i da li je servisiranje tih vozila kao što narod priča (a što narod priča ili je bilo ili će biti :lol: ) preskupo i koliko iznosi npr. na godinu dana (odnosno redovni servis) to preskupo ? hvala unaprijed
king73

#3 Re: Citroen c5

Post by king73 »

Hvala ,ima stvari koje su mi jasnije ,ali ne nađoh prosječnu potrošnju za 2.0 hdi 140 ks :zoka:
Optimist

#4 Re: Citroen c5

Post by Optimist »

citro

#5 Re: Citroen c5

Post by citro »

king73 wrote:Hvala ,ima stvari koje su mi jasnije ,ali ne nađoh prosječnu potrošnju za 2.0 hdi 140 ks :zoka:
Prvo bi trebali definisati sta je to prosjecna potrosnja. Ali, da puno ne filozofiram, kod mene je to bilo ovako (na istom motoru, naravno): otvorena voznja, tecna, bez velikih brzina, dakle defanzivna znala je lako biti i po 5 litara na 100 km. Kada sam bio bolje volje i htio prkositi izvikanim West Europe markama 6.5 l/100 km. Ali, bilo je tu i 200 na sat na momente i slicno. Autoput Evropom, dakle konstantna visoka putna brzina (rijetko ispod 140 km/h) izmedju 6.5 i 7 litara.
Grad ? Grad je cudo, razlike su ogromne. Izmedju 6.5 i 9 litara.
Zadovoljan ?
citro

#6 Re: Citroen c5

Post by citro »

I da, servisiranje ti nije nista skuplje, naprotiv ima dosta stvari koje su jeftinije nego kod drugih. Gume mogu biti malo zara, ali ....
king73

#7 Re: Citroen c5

Post by king73 »

citro wrote:I da, servisiranje ti nije nista skuplje, naprotiv ima dosta stvari koje su jeftinije nego kod drugih. Gume mogu biti malo zara, ali ....
Hvala, nisam ni ja neki brzac ,porodica i to....mislim da je potrošnja s obzirom na snagu i težinu više nego zadovoljavajuća.
condy

#8 Re: Citroen c5

Post by condy »

Primjetio sam da Kramar dovlači citroene c5 i to na nešto manjoj kilometraži. Pošto vidim da to vozilo je dosta popularno kod nas, pogledao sam na netu iskustva vlasnika tih vozila. Generalno, se svodi na sledeće.

Udobnost je vrhunska, i to je najveće prednost tog vozila u odnosu na većinu drugih.
Izgled vozila je veoma dopadljiv, uglavnom daleko od toga da je klasičan i običan. To su njegovi najbolji aduti.

Motorizacija tog vozila je namjenjena poslovnim ljudima, koji puno vremena provode na otvorenoj cesti. Nisu žustri i ne odlikuju se nekim posebnim perfomansama. Mehanika je izdrživa i pouzdana. Ležanje na krivudavim cestama nije najbolja odlika tog vozila, zbog mekanog ovjesa i ne ulijeva posebnu sigurnost pri bržim ulascima, zbog naginjanja.

Lošija strana tog vozila, je to što pored redovnog i pravilnog održavanja, mogu nastati veoma skupi izdaci i popravci. Automatici su dosta losiji od dsg mjenjača, i bolji izbor je manuelni mjenjač, koji je neprecizan i dužeg hoda. Nakon pređenih 150kkm vlasnici se žale na veći broj problema, koji iziskuju dosta ulaganja. Iznenadio sam se na brojnost kvarova koji su imali s obzirom da to i nisu toliko veliki kilometri. Prema tome, popravci na tom vozilu nisu jeftini, a on nije ni blizu pouzdan kao njemačka vozila, bez obzira na onu priču " sve ovisi kako je vožen i servisiran ", jer o tome svjedoče iskustva onih koji voze ta citroenova vozila. Mogu postaviti i linkove sa drugog foruma, da i sami to pročitate.

Zbog toga nikad ne bih uzimao to vozilo na velikoj kilometraži. Ko želi kupiti C5, neka gleda primjerak bez hidro ovjesa ( jer ako nije pravilno održavana hidraulika, kvarovi i popravci na tom ovjesu mogu izaći do par hiljada eura ), bez automatskog prijenosa i do maksimalno pređenih 100 kkm, sa urednom servisnom evidencijom, i pri tome dobro ga provjeriti sa nekim ko zna ta vozila. Ne očekivati pri tome da će biti pouzdan i da će se sve svoditi na redovne servise. Ipak, nije slučajno takva limuzina, tako pristupačne i primamljive cijene.
drndalo

#9 Re: Citroen c5

Post by drndalo »

Ajd ne zajebaji, a Passati sa 280.000-380.000 km idu samo uz redovne servise...?

Hidraulika moze biti i dosta jeftinija od obicnih amortizera... Naginjanje karoserije ne mora znaciti i losije lezanje, ako tockovi rade sto treba da rade, to je stvar navike... U automaticima nekad treba i promijeniti odgovarajuce ulje, pomaze...
condy

#10 Re: Citroen c5

Post by condy »

drndalo wrote:Ajd ne zajebaji, a Passati sa 280.000-380.000 km idu samo uz redovne servise...?

Hidraulika moze biti i dosta jeftinija od obicnih amortizera... Naginjanje karoserije ne mora znaciti i losije lezanje, ako tockovi rade sto treba da rade, to je stvar navike... U automaticima nekad treba i promijeniti odgovarajuce ulje, pomaze...
Ne kažem je da je Passat bezgrešan i da je mazga, koja može ići skoro i bez goriva. Meni lično Passat nije nešto primavljiv, nije moj tip vozila. Iskutsva ipak, govore da C5 nije pouzdan kao Passat, i to je činjenica. Meni je C5 dopadljiv i ne bježim od njega, ali jednostavno kad vidim koliko neko ima izdatke na popravke kod njega, tesko da bi ga kupio osim da je baš tip-top.
romeomoraprezivjeti

#11 Re: Citroen c5

Post by romeomoraprezivjeti »

Kupi passata,on ti je pouzdaniji,usrecit ces se ,vjeruj mi. Oni se ne kvare,redovno servise raditi,nemaju hidrauliku,vise se kradu,sto znaci da je u svakom slucaju bolje auto od c5.;-) . Qa ja,sto se bezeze raspitivati o citroenu kad si ga u startu opisao k'o losijeg?!

poslano s moga Sonija Ze:-D
drndalo

#12 Re: Citroen c5

Post by drndalo »

Kao neko ko ima druga koji gari naj-naj C5 varijantu, kupljenu polovnu, ali trazenu dugo, maksuz hidraulicnu, maksuz automatik, reci cu ti da pretjerujes. Sve sto sam ti napisao stoji, kao i za svaki drugi auto. Hidraulika nije bauk za nekoga ko zna ista o njoj, a jos ima majstora koji znaju, ali ne znaju svi oko toga, posebno ne oni kojima je vrhunac posla drkica na VW tehnologiju amortizera i opruge. Automatik isto, ima majstora koji znaju sta oko toga, pa kada ti kazu da zamjenis ulje u istom jer je presao 150.000 km, iako fabrika kaze da je life-long, onda zamijeni... Jer je fabrika to predvidjela da bude life-long, ali za prvog kupca, koji ce to voziti 3-5 godina, a kasnije musterije su cak pozeljne da im dodju na skup servis...

Strani forum ? Jesi li provjerio kakve su cijene po ostalim markama servisa, jer cijena servisa u jednoj zemlji zavisi od same zamlje, jer ne moze se nova npr. turbina za VW koja se kod nas moze kupiti za 1000 KM, u Engleskoj kupiti za 450 funti... Nije tamo sat rada majstora 20-25 KM, nego 50 funti, itd... Tako da cijene servisa tih Citroena ne moraju znaciti da su tolike i ovdje...
condy

#13 Re: Citroen c5

Post by condy »

romeomoraprezivjeti wrote:Kupi passata,on ti je pouzdaniji,usrecit ces se ,vjeruj mi. Oni se ne kvare,redovno servise raditi,nemaju hidrauliku,vise se kradu,sto znaci da je u svakom slucaju bolje auto od c5.;-) . Qa ja,sto se bezeze raspitivati o citroenu kad si ga u startu opisao k'o losijeg?!

poslano s moga Sonija Ze:-D
Ponovo ću reći c5 je ljepši od mog vozila, udobniji je od mog vozila, ali ja nemam povjerenja u njegovu pouzdanost i trajnost.
citroen xm

#14 Re: Citroen c5

Post by citroen xm »

Condy nalupao si se gluposti, ali ono baš teških gluposti. Evo ovako, samo održavanje je jeftinije nego kod VW-a, a da ne pričamo o ostalim njemcima. Pouzdanost nije ništa manja nego kod Njemaca, čak možda i veća. Koji su to kvarovi česti, daj navedi. Hidraulika je usavršena do maksimuma, a set bombi koje traju i po 300000 košta kao četiri amortizera. Dakle o kakvim hiljadama eura ti pričaš? Naginje ti se u krivinama, nestabilan??? Imaš druže jedno dugmence na kome piše sport, pritisneš njega pa da vidiš kako prolazi kroz krivine ko po šinama ako ti je do trkanja. I 2.0 HDI sa 160 KS nikako nije slabo, a imaš i 2,7 HDI ili 3.0 ako hoćeš V6 dizele. Dakle mene boli neka stvar, vi i dalje svršavajte na VW i Njemačka auta, ali nemojte ovde pisati gluposti. Ako hoćeš prave informacije idi na pravi specijalizovani forum.
condy

#17 Re: Citroen c5

Post by condy »

drndalo wrote:Kao neko ko ima druga koji gari naj-naj C5 varijantu, kupljenu polovnu, ali trazenu dugo, maksuz hidraulicnu, maksuz automatik, reci cu ti da pretjerujes. Sve sto sam ti napisao stoji, kao i za svaki drugi auto. Hidraulika nije bauk za nekoga ko zna ista o njoj, a jos ima majstora koji znaju, ali ne znaju svi oko toga, posebno ne oni kojima je vrhunac posla drkica na VW tehnologiju amortizera i opruge. Automatik isto, ima majstora koji znaju sta oko toga, pa kada ti kazu da zamjenis ulje u istom jer je presao 150.000 km, iako fabrika kaze da je life-long, onda zamijeni... Jer je fabrika to predvidjela da bude life-long, ali za prvog kupca, koji ce to voziti 3-5 godina, a kasnije musterije su cak pozeljne da im dodju na skup servis...

Strani forum ? Jesi li provjerio kakve su cijene po ostalim markama servisa, jer cijena servisa u jednoj zemlji zavisi od same zamlje, jer ne moze se nova npr. turbina za VW koja se kod nas moze kupiti za 1000 KM, u Engleskoj kupiti za 450 funti... Nije tamo sat rada majstora 20-25 KM, nego 50 funti, itd... Tako da cijene servisa tih Citroena ne moraju znaciti da su tolike i ovdje...
Tačno je da je servis kod nas jeftiniji i da su dijelovi jeftiniji, ali je kod nas i ekonomski standard znatno losiji nego vani. Tako da nisam siguran kome je jeftinije auto održavati. Na prvi pogled izgleda turbina skuplja u Engleskoj, ali englez ima četri-pet puta veća primanja od bosanca sa dobrim primanjima. Zbog dobrog standarda života vani gotovo svi održavaju automobile u ovlaštenim servisima, bez obzira na tu skupoću, za naše prilike. Dok kod nas, bez obzira što su ovlašteni servisi uduplo jeftiniji, malo ko održava auto u njihovim servisima i kupuju većinom zamjenske dijelove, jer ljudi jednostavno nemaju novca za tolike izdatke.

Fabrika danas projektuje vozila da služe dok su u garanciji i da služe prvom vlasniku, a poslije da na njima mogu zaraditi servisi. Za tako kompleksna vozila nije uvijek lako naći kod nas majstora koji " zna ". Zbog toga, problemi nastaju kad se jave ti ozbiljniji kvarovi jer onda tek vidiš koliko naši " kvalifikovani " majstori ne znaju.
drndalo

#18 Re: Citroen c5

Post by drndalo »

Da, ali kada napises da je turbina npr. 2000 KM za njega jer je Englez napisao da je toliko u funtama, provjeris je li ? Nije nego ima i za 1000, a toliko su i VW-ove... To jeste skupo, ali nije skuplje od VW-a... A ti si to napisao... Nasi majstori ne znaju puno toga, ne samo hidrauliku, ali ima ljudi koji znaju i to dobro.... I jeftiniji su od sada ovlastenih koji to ne znaju jer ne rade to... To rade majstori iz bivseg Cimosa u Ilijasu jer su tada kad su oni bili Citroen to bile stvari koje su naucili raditi.
citroen xm

#19 Re: Citroen c5

Post by citroen xm »

Kakve veze ima Citroen sa standardom. Ko nema 1000 KM sa strane posle kupovine auta od 20000 KM ko ga jebe. To je najobičnija fukara koja se nategla da kupi skupo auto zbog komšija. Ispašće ovde i da je mana Citroena što ga vlanik vozi na ćelavim gumama.

Usput turbina na 2.0 HDI uopšte nije problematična kao kod VW-a.
condy

#20 Re: Citroen c5

Post by condy »

citroen xm wrote:Condy nalupao si se gluposti, ali ono baš teških gluposti. Evo ovako, samo održavanje je jeftinije nego kod VW-a, a da ne pričamo o ostalim njemcima. Pouzdanost nije ništa manja nego kod Njemaca, čak možda i veća. Koji su to kvarovi česti, daj navedi. Hidraulika je usavršena do maksimuma, a set bombi koje traju i po 300000 košta kao četiri amortizera. Dakle o kakvim hiljadama eura ti pričaš? Naginje ti se u krivinama, nestabilan??? Imaš druže jedno dugmence na kome piše sport, pritisneš njega pa da vidiš kako prolazi kroz krivine ko po šinama ako ti je do trkanja. I 2.0 HDI sa 160 KS nikako nije slabo, a imaš i 2,7 HDI ili 3.0 ako hoćeš V6 dizele. Dakle mene boli neka stvar, vi i dalje svršavajte na VW i Njemačka auta, ali nemojte ovde pisati gluposti. Ako hoćeš prave informacije idi na pravi specijalizovani forum.
Ti o tom vozilu pričaš kao da se radi o svemirskom brodu, a meni nešto zamjeraš. Sve su to tebi gluposti, ali to su činjenice, koje ja nisam izmislio, niti mi treba da uopće izmišljam, zbog čega da to radim :?
Ja prenosim iskustva drugih i zbog toga sam suzdržan.

Zbog čega su radili update softera na robotiziranim mjenjačima i zbog čega su ga ubrzavali tim update-om ako je on bio ok ? Najviše se na taj mjenjač žali, da sporo mijenja i bezpotrebno ga vuče u crveno kad treba povećati prijenos. Šta ako prethodni vlasnik nije mijenjao ulje u mjenjaču ili nije održavao hidrauliku, šta ako ostaneš bez hidraulike ? Šta se dešava sa ovjesom tada ? Pričamo ovdje o rabljenom a ne novom vozilu! Neću ni spominjati probleme sa fap filterom i cijenu tog filtera i aditiva jer jedno je što piše u servisnoj kad se mijenja i dosipa aditiv a drugo je kad ode i ostane bez aditiva. Itd....
condy

#21 Re: Citroen c5

Post by condy »

citroen xm wrote:Kakve veze ima Citroen sa standardom. Ko nema 1000 KM sa strane posle kupovine auta od 20000 KM ko ga jebe. To je najobičnija fukara koja se nategla da kupi skupo auto zbog komšija. Ispašće ovde i da je mana Citroena što ga vlanik vozi na ćelavim gumama.

Nije poenta u tome imašli ili nemaš. U tome uopće nije stvar. Ja kad kupim auto od 20.000 KM hoću da bude tip - top, bez velikih troškova za održavanje. Nisu to male pare i ne želim da razmišljam da moram u njega još u startu ulagati 1.000 do 2.000 KM. Ja tako razmišljam, jer ne uzimam krntiju već auto od 20kKM :) Pa opet za godinu dana toliko uložiti i tako za par godina uložiti u njega ljepu cifru. To se ne isplati raditi jer onda to vozilo nije rentabilno. Znači, ja ću preći za godinu dana cca 20 kkm i uložiti u njega u startu 1.000 do 2.000 KM. U taj novac ne ulazi redovni servis, ulje, filtere,.... Nakon dvije godine i pređenih 40 kkm, uložiću za to vrijeme u auto oko 3.000 KM, možda i više, plus treba dodati ne male troškove redovnog servisa, garaže, zaštite, registracije, osiguranja, eventualno kazne, goriva, i sl. Previše je to, bez obzira da li imaš ili nemaš pare. Zbog ovoga je bitna pouzdanost vozila.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#22 Re: Citroen c5

Post by mali_milojica »

Taj C5 ima automatski mjenjac kao 159,kao dosta modela Volva,Mazda 6,CX7,Opel Insignia i jos dosta auta i proizvodi ga japanski proizvođac Aisin.
Kreces od pogresne pretpostavke i poredis ga sa DSG koji je u biti rucni mjenjac sa robotoziranim upravljanjem.
Mjenjac u C5 nije nista losiji od automatskih mjenjaca drugih auta. Mozda je jedino slabiji od novog ZF sa 8 brzina,ali on svakako dolazi u BMW,Audi,Maserati i jos par slicnih auta.
volan

#23 Re: Citroen c5

Post by volan »

Preporučio bih prvo provjeriti cijenu novog vozila u BiH.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#24 Re: Citroen c5

Post by mali_milojica »

condy wrote:
citroen xm wrote:Kakve veze ima Citroen sa standardom. Ko nema 1000 KM sa strane posle kupovine auta od 20000 KM ko ga jebe. To je najobičnija fukara koja se nategla da kupi skupo auto zbog komšija. Ispašće ovde i da je mana Citroena što ga vlanik vozi na ćelavim gumama.

Nije poenta u tome imašli ili nemaš. U tome uopće nije stvar. Ja kad kupim auto od 20.000 KM hoću da bude tip - top, bez velikih troškova za održavanje. Nisu to male pare i ne želim da razmišljam da moram u njega još u startu ulagati 1.000 do 2.000 KM. Ja tako razmišljam, jer ne uzimam krntiju već auto od 20kKM :) Pa opet za godinu dana toliko uložiti i tako za par godina uložiti u njega ljepu cifru. To se ne isplati raditi jer onda to vozilo nije rentabilno. Znači, ja ću preći za godinu dana cca 20 kkm i uložiti u njega u startu 1.000 do 2.000 KM. U taj novac ne ulazi redovni servis, ulje, filtere,.... Nakon dvije godine i pređenih 40 kkm, uložiću za to vrijeme u auto oko 3.000 KM, možda i više, plus treba dodati ne male troškove redovnog servisa, garaže, zaštite, registracije, osiguranja, eventualno kazne, goriva, i sl. Previše je to, bez obzira da li imaš ili nemaš pare. Zbog ovoga je bitna pouzdanost vozila.
Ulaganja te cekaju i na A4 od 20k KM i na BMW i na Passatu i na Alfi 159 i na Insigniji,pa tako i na C5 itd itd. Jedino te ne cekaju na novom autu.
citroen xm

#25 Re: Citroen c5

Post by citroen xm »

Ja pričam o tom autu poredivši ga samo sa konkurencijom. Nije svemirski brod jer ako postoje svemirski brodovi na cesti ona je prije njega to C6

Prvo, robotizovani mjenjač nije automatski. Moraš da znaš razliku. Drugo, ne znam koje forume čitaš, ali ja znam par ljudi sa tim autom koji objektivno prenose svoja iskustva i nikome se ne dešava to. Kakvo ostajanje bez hidraulike, o čemu pričaš? Isto kao da ja tebe pitam šta ako ti puknu sva 4 amortizera, šta se dešava.
Ti si sada prešao sa auta na konje. Šta ako je konj vozio auto i nije ga održavao pa ti kupiš.
Šta se dešava sa njemačkim autima ako neko ne mjenja ulje u mjenjaču. Šta se dešava ako ne mjenja neko nikada ulje na TDI motoru? Šta će biti sa tim autom kada ga ti kupiš? Šta ako ti zvizne dizna na Pasatu lili pukne glava na TDI motoru? Koliki su to troškovi?
E to su gluposti druže Condy. A kada pričaš o mjenjačima zašto što bi se reklo kurvanjski izbjegavaš da spomeneš problem sa DSG mjenjačima i ogromni broj njihovih opoziva?
Post Reply