Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Cybernetic

#26 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:25, edited 1 time in total.
maintain91

#27 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by maintain91 »

Sarajevica wrote:A ne bih ni rekla da Pazarci svi govore ijekavicom. Uvijek kad imaju neku ulicnu anketu ili slicno na Regionalnoj Televiziji Novi Pazar, vecina ljudi prica ekavicu.
Pa i ti bi govorila ekavicom da zivis u Srbiji... sta ti nije jasno?
maintain91

#28 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by maintain91 »

Cybernetic wrote:
mekaba wrote:
Martinez_ wrote:Niti su poznate te masovnije emigracije niti su poznati politički razlozi zbog kojih je došlo do istih, toliki broj Bošnjana da pređe iz Bosne na prostore današnjih CG, Srbije, čak i Hrvatske i Kosova
Stvarno bi ti trebao sta procitati pa se onda ukljuciti na forum.
To vazi i za tebe. Jesu li Goranci i Torbesi potomci Bosnjana?
Ako se izjasnjavaju kao Goranci i Torbesi onda su Goranci i Torbesi.

Hoces ti da im odredis ko su i sta su?
drunken tiger

#29 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by drunken tiger »

Walther wrote:
drunken tiger wrote:A zašto bi se muslimani u SCG trebali osjećati kao Bošnjaci?? Oni su Srbi, Crnogorci ili kako god, islamske vjeroispovijesti. Možda se varam ali mi se čini da po ovoj tvojoj rečenici svako ko je musliman treba da se automatski izjasni kao Bošnjak i svaki Bošnjak treba da se izjasni kao musliman?!
SCG su vise manje Bosnjaci jer nesto plaho muslimana iz Irana na Balkanu nema. Oni nisu Srbi vec drzavljani Srbije, Crne Gori ili kako god. Znaci muslimani u YU su bili Bosnjaci, a Bosnjaci su po defaultu muslimani. Drugi ionako nece da budu Bosnjaci.
Ne stoji ti ništa iz ove tvoje izjave a najmanje ovo. Muslimanu i YU nisu bili Bošnjaci nego Muslimani s velikim M. Bošnjaka imaš i katolika i pravoslavaca. To što ti govoriš je politika Izetbegovića i i ostle bagre koja je i zakuhala sve ovo u bivšoj državi. A upravo oni koji su kao i ti prihvatili takvu politiku su napravili sve zla što je napravljeno!
bierkof

#30 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by bierkof »

Posto je moja mama iz sandzaka, imao sam priliku da odem tamo, i upoznao sam dosta 'muslimana' koji su bili u srpskoj vojsci, i ono sto mi je zaista bilo zanimljivo je kada sam ih pitao zasto su ratovali na strani cetnika, protiv armije, svaki od njih mi je dao isti 'izgovor'. Od prilike citiram, oni nisu ratovali protiv armije nego su svi bili u vukovaru i ratovali protiv hrvata, dakle uredu je sto su bili u cetnicima. :run:
Ovo sam cuo 10tak puta.
LBVIEW

#31 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by LBVIEW »

Martinez_ wrote:
Sarajevica wrote:
LBVIEW wrote: Inace, kad potomci cincarskih i vlaskih akindzijskih ceta- pomocnih ceta Osmanlija u pohodu na zapad- s kojima su, btw. i dospjeli u, npr., Bosansku Krajinu danas mogu biti samosvjesni Srbi, zasto muslimani u Crnoj Gori, a u pogranicnim krajevima s Bosnom dobar dio vodi i porijeklo iz iste, ne bi mogli biti Bosnjaci
E s ovim se slazem.
Slažeš se sa ordinarnom glupošću da su Srbi, odnosno pravoslavci ratovali za Osmanlije u njihovom prodoru na zapad, a ne da su bežali pred njima u brdovitije krajeve.
Ordinarna glupost je vasa historija-mitologija po kojoj ste se 500 godina bili s Turcima, a prvi istanak podigli 1804-te. :D
Historijske cinjenice kazu pak nesto drugo: Nikopoljska bitka, princeza Olivera kod sultana, despot Stefan osmanski vazal, akindzijske vlaske i cincarske trupe kao pomocne cete Osmanlija u pohodu na zapad, u principu sve do Beckog rata 1689 pretci danasnjih Srba su bili na strani Osmanlija. E sad, sto slijepi pjesnik opijen brljom gusla nesto drugo, a publika isto tako opijena brljom i dan danas vjeruje glupostima istog, nije problem historiografije vec jedne druge grane znanosti. :D
Martinez_

#32 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Martinez_ »

Nikopolj je, ako nisi znao, na istoku a ne zapadu i u to vreme je Srbija vazalna osmanska država. Sa prestankom tog odnosa gubi se država (u vreme kad i Bosna gubi nezavisnost) gubi se i potreba za bilo kakvom srpskom vojskom. U pohodima protiv AU (tačnije A ili U) na tlu Bosne, Hrvatske, Vojvodine.. ničega sa prefiksom srpski na strani Osmanlija nema, niti može biti po pravilima osmanlijske službe

P.S, Ustanak 1804 je prvi opštenarodni ustanak u Osmanskom carstvu ako nisi znao.
Walther wrote:
Martinez_ wrote:Niti su poznate te masovnije emigracije niti su poznati politički razlozi zbog kojih je došlo do istih, toliki broj Bošnjana da pređe iz Bosne na prostore današnjih CG, Srbije, čak i Hrvatske i Kosova
Nisu poznate masovne emigracije????????????? Nisi poznati politicki razlozi????????? A da proucis to malo? :shock:
Mogla bi arogantna gospoda da preporuči nekakvu literaturu u kojoj se kaže da je 80000 muslimana (pretežno naših jezika) koliko ih je živelo u Beogradu u 17. veku kad su bili apsolutna većina, doselilo se iz Bosne. Kako, zašto, ko ih je poterao od tamo?
LBVIEW

#33 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by LBVIEW »

Martinez_ wrote:Nikopolj je, ako nisi znao, na istoku a ne zapadu i u to vreme je Srbija vazalna osmanska država. Sa prestankom tog odnosa gubi se država (u vreme kad i Bosna gubi nezavisnost) gubi se i potreba za bilo kakvom srpskom vojskom. U pohodima protiv AU (tačnije A ili U) na tlu Bosne, Hrvatske, Vojvodine.. ničega sa prefiksom srpski na strani Osmanlija nema, niti može biti po pravilima osmanlijske službe

P.S, Ustanak 1804 je prvi opštenarodni ustanak u Osmanskom carstvu ako nisi znao.
Walther wrote:
Nisu poznate masovne emigracije????????????? Nisi poznati politicki razlozi????????? A da proucis to malo? :shock:
Mogla bi arogantna gospoda da preporuči nekakvu literaturu u kojoj se kaže da je 80000 muslimana (pretežno naših jezika) koliko ih je živelo u Beogradu u 17. veku kad su bili apsolutna većina, doselilo se iz Bosne. Kako, zašto, ko ih je poterao od tamo?
Cuj sad ovo, nije bio srpski prefiks. :lol: :lol: Znaci, oni pravoslavni Martolozi u basibozuku od kojih vuku porijeklo danasnji krajiski Srbi ,i koji su kao pomocne cete Osmanlija ucestvovali u ekspannziji istih na zapad,se ne pikaju? :lol: :lol: Bojim se kako bi od Srba danas ostalo dovoljno za smjestiti po krusku, ako bi se tako lako odricali onih koji nisu iskonski,potekli od onih sa "srpkim prefiksom" :D jos kad su se slavenska plemena doseljavala na Balkan.:D A ni vazali se ne pikaju k'o sto se ne pika ni Nikopoljska bitka zato sto se ne radi o zapadu vec istoku? :lol: :lol:
escobar__

#34 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by escobar__ »

LBVIEW wrote:"Islamske starjesine" i nacionalni preporod, koje ti gluposti valjas to je za ne povjerovati. :D
Inace, kad potomci cincarskih i vlaskih akindzijskih ceta- pomocnih ceta Osmanlija u pohodu na zapad- s kojima su, btw. i dospjeli u, npr., Bosansku Krajinu danas mogu biti samosvjesni Srbi, zasto muslimani u Crnoj Gori, a u pogranicnim krajevima s Bosnom dobar dio vodi i porijeklo iz iste, ne bi mogli biti Bosnjaci. Pogotovo se o tome nece pitati ovi prvi, vrijeme je na navikavanje kako se za vik vikova izgubilo pravo na sugeriranje Bosnjacima o nacionalnim pitanjima istih. :D
I to ne samo da vode porijeklo iz Bosne, već je i sam Sandžak više bio dijelom Bosne nego Srbije. I sad treba neki wanna-be commie proglašavat tamošnje Bošnjake Srbima islamske vjere. Baš mi to poznato zvuči...
Martinez_

#35 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Martinez_ »

LBVIEW wrote:
Cuj sad ovo, nije bio srpski prefiks. :lol: :lol: Znaci, oni pravoslavni Martolozi u basibozuku od kojih vuku porijeklo danasnji krajiski Srbi ,i koji su kao pomocne cete Osmanlija ucestvovali u ekspannziji istih na zapad,se ne pikaju? :lol: :lol: Bojim se kako bi od Srba danas ostalo dovoljno za smjestiti po krusku, ako bi se tako lako odricali onih koji nisu iskonski,potekli od onih sa "srpkim prefiksom" :D jos kad su se slavenska plemena doseljavala na Balkan.:D A ni vazali se ne pikaju k'o sto se ne pika ni Nikopoljska bitka zato sto se ne radi o zapadu vec istoku? :lol: :lol:
Zato što u vreme pojačanog srpskog naseljavanja Hrvatske i zapadne Bosne ne postoje nemuslimani u osmanlijskoj vojsci a Sulejman i njegovi naslednici se nisu oslanjali na bilo kakav ozbiljniji bašibozuk. Nikopolje je u Bugarskoj, Angora u Anadoliji, mesta bitaka gde su Srbi igrali najznačajniju ulogu kao osmanlijska teška konjica. Nije mi poznato da su naselili te krajeve, sledeći tvoju logiku. No to je prelaz iz 14. u 15. vek, Srbi ozbiljnije naseljavaju zapadnu Bosnu i Hrvatsku dosta kasnije. Martolozi da izgrade čitave nacije? Budalaštine, ne znaš ni kakva im je brojnost ni uloga ni ništa. Kad su Turci ratovali sa Austrijancima i Ugarima na području Bosne i Hrvatske i okoline postoje samo rumunski vazali i njihova hrišćanska vojska. Ostalo je regularna tusrak muslimanska armija. Tu za Srbe nema mesta ni zvanično ni nezvanično

Uostalom,. ovde su suprotstavljena dva potpuno različita koncepta porekla Srba zapadno od Drine a dolaze od ljudi sa iste ideološke pozicije. Dakle, jesu li ti Srbi Bošnjaci prevedeni na pravoslavlje a kasnije srpstvo, ili pak doseljenici iz Srbije?
escobar__ wrote:
LBVIEW wrote:"Islamske starjesine" i nacionalni preporod, koje ti gluposti valjas to je za ne povjerovati. :D
Inace, kad potomci cincarskih i vlaskih akindzijskih ceta- pomocnih ceta Osmanlija u pohodu na zapad- s kojima su, btw. i dospjeli u, npr., Bosansku Krajinu danas mogu biti samosvjesni Srbi, zasto muslimani u Crnoj Gori, a u pogranicnim krajevima s Bosnom dobar dio vodi i porijeklo iz iste, ne bi mogli biti Bosnjaci. Pogotovo se o tome nece pitati ovi prvi, vrijeme je na navikavanje kako se za vik vikova izgubilo pravo na sugeriranje Bosnjacima o nacionalnim pitanjima istih. :D
I to ne samo da vode porijeklo iz Bosne, već je i sam Sandžak više bio dijelom Bosne nego Srbije. I sad treba neki wanna-be commie proglašavat tamošnje Bošnjake Srbima islamske vjere. Baš mi to poznato zvuči...
Muslimani/Bošnjaci su živeli i van najveće Bosne, sve varoši zapadnog Balkana su bile ispunjene muslimanima. Muslimani nisu o(p)stali na teritoriji Bosne i Sandžaka svojevoljno već su bili na to prisiljeni austrougarskim vojnim pohodima u Slavoniji, srpsko-crnogorskim vojnim pohodima u 19. veku. Jer su Bosna i Sandžak najduže opstali pod Stambolom. Porodica prvog bosanskog predsednika Alije Izetbegovića vuče poreklo iz Beograda.

A sad se gradi teorija kako su svi ti muslimani od Drave do Ohrida i od Bugarske do Jadrana ustvari - srednjevekovni Bošnjani. Bez dokaza kad i kako su se širili, emigrirali itd
Last edited by Martinez_ on 27/01/2014 12:11, edited 1 time in total.
cyprus

#36 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by cyprus »

Bošnjaci su svi oni koji se osjećaju tako, bili ne bili muslimani i imali ne imali veze sa Bosnom... Glupa vam je priča...
Martinez_

#37 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Martinez_ »

cyprus wrote:Bošnjaci su svi oni koji se osjećaju tako, bili ne bili muslimani i imali ne imali veze sa Bosnom... Glupa vam je priča...
To apsolutno niko ne dovodi u pitanje i hvala bogu ti ljudi danas imaju pravo i na svoju nacionalnost, i veru a i bosanski jezik ulazi u zvaničnu upotrebu u svim tim zemljama.

Ali ovo nije podforum politika već historija.
homar

#38 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by homar »

Ne mogu da vjerujem da su ljudi ovoliko neprosvjećeni, ne poznaju di minimalno historiju na ovim prostorima. Priče se svode "rekla-kazala". Voditi polemiku sa licem koje je otvorilo temu je besmisleno, jer mislim da nema dobre namjere, zato molim da SE TEMA ZATVORI, jer počinje da vrijeđa dostojanstvo čovjeka.
Verolino

#39 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Verolino »

Muslimani u Sandžaku jako vole Bosnu što iz inata i prkosa što jednostavno radi presije od strane njihove matične države (Srbije i Crne Gore) oni se okreću Bosni. Imam familije u Sandžaku, govore ekavicom i srpskim jezikom (po programu za osnovno i srednje obrazovanje), od ove školske (2013-2014) godine uveden je i bosanski jezik (odobrenje od strane ministarstva Srbije), u Crnoj Gori nije. Starije generacije ili miješaju ekavicu i ijekavicu, ili govore čistu ijekavicu (mama moja npr).

Okrenuti Bosni iz prkosa i inata zato što srbi iz Bosne Srbiju smatraju maticom, hrvati iz Bosne Hrvatsku, pa tako i oni Bosnu smatraju svojom maticom. Nikada se nisu stidili (govorim za vrijeme SFRJ) opredjeljenja da su muslimani, što se ne može reći za Bosnu i čak šta više to su uvijek s ponosom isticali.
Martinez_

#40 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Martinez_ »

Verolino wrote:Muslimani u Sandžaku jako vole Bosnu što iz inata i prkosa što jednostavno radi presije od strane njihove matične države (Srbije i Crne Gore) oni se okreću Bosni. Imam familije u Sandžaku, govore ekavicom i srpskim jezikom (po programu za osnovno i srednje obrazovanje), od ove školske (2013-2014) godine uveden je i bosanski jezik (odobrenje od strane ministarstva Srbije), u Crnoj Gori nije. Starije generacije ili miješaju ekavicu i ijekavicu, ili govore čistu ijekavicu (mama moja npr).

Okrenuti Bosni iz prkosa i inata zato što srbi iz Bosne Srbiju smatraju maticom, hrvati iz Bosne Hrvatsku, pa tako i oni Bosnu smatraju svojom maticom. Nikada se nisu stidili (govorim za vrijeme SFRJ) opredjeljenja da su muslimani, što se ne može reći za Bosnu i čak šta više to su uvijek s ponosom isticali.
Nadam se samo da neće menjati ekavicu jer bi to bilo silovanje u rangu pokušaja Biljane Plavšić da uvede ekavicu u BiH koja, srećom, nije zaživela.
Verolino

#41 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Verolino »

Martinez_ wrote:
Verolino wrote:Muslimani u Sandžaku jako vole Bosnu što iz inata i prkosa što jednostavno radi presije od strane njihove matične države (Srbije i Crne Gore) oni se okreću Bosni. Imam familije u Sandžaku, govore ekavicom i srpskim jezikom (po programu za osnovno i srednje obrazovanje), od ove školske (2013-2014) godine uveden je i bosanski jezik (odobrenje od strane ministarstva Srbije), u Crnoj Gori nije. Starije generacije ili miješaju ekavicu i ijekavicu, ili govore čistu ijekavicu (mama moja npr).

Nadam se samo da neće menjati ekavicu jer bi to bilo silovanje u rangu pokušaja Biljane Plavšić da uvede ekavicu u BiH koja, srećom, nije zaživela.
Ne vjerujem. Od rodice ćerka ide u školu 4 osnovne, ma dijete kao da nije u pazaru nego u beogradu, ali vidiš baš ću je pitati jel ide na bosanski ili srpski jezik dobro si me napomenuo :)

Ono što mi se kod njih ne sviđa (sad govorim za N.Pazar i Sjenicu) jeste što je npr od nekakvog odnosa 70% muslimana 30% srba sada taj odnos 99% muslimana 1% srba. Jednostavno ukoliko se ne radi o državnoj službi kojom diriguje Beograd srbin ne može dobiti posao u privatnom sektoru (bar do prije jedno 5 godina jer zaista dugo nisam bila).
Jedna zanimljiva stvar:
za vrijeme NATO bombardovanja srbije ukoliko je bilo ljudskih žrtava na RTS-u se objavi da je poginulo npr 5 osoba. U N.Pazaru kada je zveknula aviobomba u neki civilni objekat gdje su bili zavučeni tenkovi, RTS je imenom i prezimenom pročitao od 10 poginulih 9 muslimana i 1 srbin (kao oni su multikultiovoono).
k3ngur

#43 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by k3ngur »

Pitate se sta je bilo za vrijeme rata u Sandzaku. Neznam za ostali dio sandzaka ali vam mogu reci da su Plav i Gusinje bili malo u poteskoj situaciji. Moji su rodom odatle i ja sam bio sa majkom i bratom u Gusinju do oktobra 1993 kod majcine rodbine. Kao prvo mogu vam reci da su plavogusinjani dali ako se dobro sjecam 55 sehida u odbrani BiH, barem od moje uze porodice je 4. Mogu spomenuti i Zama Ducica iz Plava koji je ukopan pored Ali-pasine dzamije u Sarajevu, Envera Radoncica iz Gusinja koji je poginuo na Zuci, Kemala Kojica iz Plava koji je poginuo od Cacine ruke, itd. Znaci oni koji su bili u Bosni, oni su se prikljucili braniteljima. Mnogo ih je iz Bosne doslo u Plav i Gusinje kao izbjeglice mada je bio i jedan broj podrinjaca i hercegovaca. Bilo je dosta djece koje su roditelji poslali iz Sarajeva, znam za cetri porodice koje su tako uradile. Sjecam se hotela kod plavskog jezera bio je pun izbjeglica podrinjaca i hercegovaca. Ovi koji su imali rodbinu nisu imali problema oko smjestaja. Sjecam se dobro da se preko sabahskih salavata na munarama znalo ko je poginuo prethodni dan. Strepnja i strah su pratile moju majku citavo vrijeme dok smo bili u Gusinju samo da ne cuje ime mog oca. Skoro svaka kuca je imala nekoga koje bio u Bosni, posebno u Sarajevo jer veliki broj plavogusinjana je bio u Sarajevo. Kad je bila nova godina '92/'93 u Gusinju se osjecala neka tisina jer tih dana je bilo nekoliko poginulih. Nije bilo slavlja, nije bilo pjevanja.

Kao drugo znam da je dosta muske omladine otislo u njemacku i ameriku 1992 i 93 godine iz straha da nebi morali sluziti vojsku takozvane Jugoslavije odnosno da nebi bili primorani ratovati u Bosni. Moj tetak je prosao kroz mnoge belaje da bi poslao njegovog sina u njemacku. Sjecam se dobro da je na pocetku bilo super za izbjeglice, onda se crveni krst pojavio negdje krajem 1992 godine, ali 1993 godine se dalo primjetiti zbog sankcija u Jugoslaviji da su mnoge izbjeglice pocele napustat Plav i Gusinje.

Posto ima jedan veliki broj crnogoraca i srba u Plavskoj opstini onda su neki od njih bili na Slobinoj strani dok je vecina njih ipak bila mirna i nije bilo incidenata. Za neke pravoslavne porodice se znalo da su cetnicki orijentirane posebno iz iskustva drugog svjetskog rata i balkanskog 1912. Poslije sam cuo kad sam otisao za njemacku da kad je Seselj dolazio u Gusinje 1994 godine da se citav gradic bio uznemirio. Ipak veci problemi su u ovom kraju nastali kad je bio rat na Kosovu posto je taj kraj veoma blizu Kosovske granice.

Za kraj bih volio reci da sam primjetio da su plavogusinjani iskusili njihova divljastva jos prije sto godina pa su na pocetku rata znali gdje treba stati i od koga se braniti. Ono sto je Bosna prosla u zadnjem ratu to je Sandzak dobro iskusio u 19 i na pocetku 20 vijeka.
Cybernetic

#44 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:26, edited 1 time in total.
LBVIEW

#45 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by LBVIEW »

Martinez_ wrote:
LBVIEW wrote:
Zato što u vreme pojačanog srpskog naseljavanja Hrvatske i zapadne Bosne ne postoje nemuslimani u osmanlijskoj vojsci a Sulejman i njegovi naslednici se nisu oslanjali na bilo kakav ozbiljniji bašibozuk. Nikopolje je u Bugarskoj, Angora u Anadoliji, mesta bitaka gde su Srbi igrali najznačajniju ulogu kao osmanlijska teška konjica. Nije mi poznato da su naselili te krajeve, sledeći tvoju logiku. No to je prelaz iz 14. u 15. vek, Srbi ozbiljnije naseljavaju zapadnu Bosnu i Hrvatsku dosta kasnije. Martolozi da izgrade čitave nacije? Budalaštine, ne znaš ni kakva im je brojnost ni uloga ni ništa. Kad su Turci ratovali sa Austrijancima i Ugarima na području Bosne i Hrvatske i okoline postoje samo rumunski vazali i njihova hrišćanska vojska. Ostalo je regularna tusrak muslimanska armija. Tu za Srbe nema mesta ni zvanično ni nezvanično

Uostalom,. ovde su suprotstavljena dva potpuno različita koncepta porekla Srba zapadno od Drine a dolaze od ljudi sa iste ideološke pozicije. Dakle, jesu li ti Srbi Bošnjaci prevedeni na pravoslavlje a kasnije srpstvo, ili pak doseljenici iz Srbije?
escobar__ wrote:
Muslimani/Bošnjaci su živeli i van najveće Bosne, sve varoši zapadnog Balkana su bile ispunjene muslimanima. Muslimani nisu o(p)stali na teritoriji Bosne i Sandžaka svojevoljno već su bili na to prisiljeni austrougarskim vojnim pohodima u Slavoniji, srpsko-crnogorskim vojnim pohodima u 19. veku. Jer su Bosna i Sandžak najduže opstali pod Stambolom. Porodica prvog bosanskog predsednika Alije Izetbegovića vuče poreklo iz Beograda.

A sad se gradi teorija kako su svi ti muslimani od Drave do Ohrida i od Bugarske do Jadrana ustvari - srednjevekovni Bošnjani. Bez dokaza kad i kako su se širili, emigrirali itd
Kako bilo, pretci danasnjih Srba, bilo kao vazali za vrijeme Despotovine, bilo kao Martolozi, jesu bili na strani Osmanija,a ovi drugi fakticki sve do Beckog rata i promjene politickog kursa prvenstveno SPC-a.
Medutim to nije tema, a ove "akindzijske faze" kod predaka danasnjih Srba u Bosanskoj Krajini sam se dohvatio zbog konstantne prozivke pojedinih srpskih "dusebriznika" kako Bosnjaci Crne Gore i Srbije ne mogu biti Bosnjaci. Jer ako se to pravo Bosnjacima uskracuje, otkud Srbima pravo trpati nesrpske narode, prvenstveno vlaske i cincarske elemente koji su dospjeli u B Krajinu zajedno s Osmaljijama u Srbe samo na osnovu religiozne pripadnosti? Za ostatak BiH o srpskom porijeklu ne bih nagadao, ali kad se o B Krajini radi i Srbi i Bosnjaci vrlo dobro znaju ko i kada se u istu naselio, kao i to da isti ne dijele zajednicko porijeklo, ono ako ne idemo do prapostojbine covjeka-Afrike. :D Najsmjesnije od svega je sto su potomci ovih Martoloza najglasniji kad Bosnjacima treba spocitavati nekakvo "srpsko porijeklo", a sami veze s istim nemaju. :D
LBVIEW

#46 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by LBVIEW »

Cybernetic wrote:
maintain91 wrote:

Ako se izjasnjavaju kao Goranci i Torbesi onda su Goranci i Torbesi.

Hoces ti da im odredis ko su i sta su?
Ne odredjujem ja njima nista nego oni koji im podmecu glupost da su Bosnjaci.
Svakako, a bosanski pravoslavci i katolici su po "default-u" iskonski Srbi, odnosno Hrvati? ;-)
maintain91

#47 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by maintain91 »

Martinez_ wrote:Nadam se samo da neće menjati ekavicu jer bi to bilo silovanje u rangu pokušaja Biljane Plavšić da uvede ekavicu u BiH koja, srećom, nije zaživela.
Pa ekavica je ta koja je neprirodna u Sandzaku a ne ijekavica.

Ekavica se NIKAD nije govorila u Sandzaku... sa tim je pocelo tek u par zadnjih decenija pod uticajem medija I obrazovanja u Srbiji koji su u potpunosti na ekavici.

Pa sami nazivi mjesta PriJepolje, BiJelo Polje, SJenica ti govore sve.

Na ulici I u kuci se u Sandzaku vecinom govori ijekavica dok ovako na TV-u i u skoli ekavica... mada se I to srecom mijenja sad.
cyprus

#48 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by cyprus »

Martinez_ wrote:
cyprus wrote:Bošnjaci su svi oni koji se osjećaju tako, bili ne bili muslimani i imali ne imali veze sa Bosnom... Glupa vam je priča...
To apsolutno niko ne dovodi u pitanje i hvala bogu ti ljudi danas imaju pravo i na svoju nacionalnost, i veru a i bosanski jezik ulazi u zvaničnu upotrebu u svim tim zemljama.

Ali ovo nije podforum politika već historija.
Neki od predaka današnjih Bošnjaka su se Srbima zvali... Također, neki od predaka današnjih Srba nekada se Bošnjacima zvaše... Eto ga i historijski aspekt, u čemu je problem?
El_comadante

#49 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by El_comadante »

kad smo kod Historije Beograd je bio Ugarski pa su ga onda osvojile Osmanlije. pa su od Osmanlija uzeli Srbi a to nikada nije bio prije srpski grad.
Cybernetic

#50 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:26, edited 1 time in total.
Post Reply