Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
rapidgreat
#1 Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Temu otvaram s nazivom muslimani u SCG, jer svi oni ne smatraju sebe Bosnjacima. Zanimaju me licni dozivljaji i svjedocenja za vrijeme rata u BiH i nesto vise nacionalna osvijestenost.
Kakva je bila situacija za vrijeme rata u BiH na teritoriji Sandzaka? Nije mi namjera provocirati i mogu samo pretpostaviti da vam nije bilo lako. Je li bilo ikakvih oruzanih intervencija? Kako su ljudi u tom kraju gledali na rat ovdje?
Generalno, imam osjecaj da se Sjenicani vise osjecaju Srbima nego Bosnjacima, za razliku od ostalih mjesta. Npr. Novopazarci koje sam upoznao pricaju ijekavicom i insistiraju da su Bosnjaci dok Sjenicani koje znam ekaviraju, iako su mjesta manje od 100 km udaljena.
To je moj dojam, a temu otvaram da bih nesto saznao. O Sandzaklijama nemam nikakvo generalno misljenje. Ima divnih ljudi, a ima i notornih papaka kojih se zemlja stidi dok hodaju po njoj. Ko i svugdje...
Plav i Gusinje? Nikad nisam bio dole, ali sam shvatio kroz pricu tih ljudi da oni nisu Sandazklije, da nisu ni Albanci. Bez zezancije, al su pravo misticna grupa za mene. Par sto ih znam jako su uvezani porodicno i pomazu se medjusobno sto je sjajno.
U Beogradu je za vrijeme rata bilo 15.000 Bosnjaka. Svi su se ko Srbi izjasnili. Neki od njih su vrsni strucnjaci.
Kakva je bila situacija za vrijeme rata u BiH na teritoriji Sandzaka? Nije mi namjera provocirati i mogu samo pretpostaviti da vam nije bilo lako. Je li bilo ikakvih oruzanih intervencija? Kako su ljudi u tom kraju gledali na rat ovdje?
Generalno, imam osjecaj da se Sjenicani vise osjecaju Srbima nego Bosnjacima, za razliku od ostalih mjesta. Npr. Novopazarci koje sam upoznao pricaju ijekavicom i insistiraju da su Bosnjaci dok Sjenicani koje znam ekaviraju, iako su mjesta manje od 100 km udaljena.
To je moj dojam, a temu otvaram da bih nesto saznao. O Sandzaklijama nemam nikakvo generalno misljenje. Ima divnih ljudi, a ima i notornih papaka kojih se zemlja stidi dok hodaju po njoj. Ko i svugdje...
Plav i Gusinje? Nikad nisam bio dole, ali sam shvatio kroz pricu tih ljudi da oni nisu Sandazklije, da nisu ni Albanci. Bez zezancije, al su pravo misticna grupa za mene. Par sto ih znam jako su uvezani porodicno i pomazu se medjusobno sto je sjajno.
U Beogradu je za vrijeme rata bilo 15.000 Bosnjaka. Svi su se ko Srbi izjasnili. Neki od njih su vrsni strucnjaci.
-
Hadzi Lojo
#2 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Ja znam da je dosta Sandzaklija pobjeglo vani kako bi se spasili od mobilizacije u srpsku vojsku, isto vazi i za Madjare u Vojvodini. Kakvi su takvi su, ipak im hvala.
- drunken tiger
#3 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
A zašto bi se muslimani u SCG trebali osjećati kao Bošnjaci?? Oni su Srbi, Crnogorci ili kako god, islamske vjeroispovijesti. Možda se varam ali mi se čini da po ovoj tvojoj rečenici svako ko je musliman treba da se automatski izjasni kao Bošnjak i svaki Bošnjak treba da se izjasni kao musliman?!
-
Sarajevica
#4 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Ne bih bas rekla da se oni osjecaju kao Srbi. Mozda oni koji zive u Beogradu, Novom Sadu i slicno, ali Sandzaklije ne. Ali ne osjecaju ni bas neku preveliku lojalnost prema BiH, imam neki osjecaj da vise vole Tursku. Uglavnom im je vjera na prvom mjestu a ostalo im nije toliko bitno. A ne bih ni rekla da Pazarci svi govore ijekavicom. Uvijek kad imaju neku ulicnu anketu ili slicno na Regionalnoj Televiziji Novi Pazar, vecina ljudi prica ekavicu.
A nije im bilo lako tokom rata. Culi smo sve za zlocine u Strpcima i Sjeverinu...uzas je to bilo. Uglavnom su i izbjegli mobilizaciju tokom rata u BiH, ali bilo ih je nemalo u VJ tokom kosovskog rata.
A nije im bilo lako tokom rata. Culi smo sve za zlocine u Strpcima i Sjeverinu...uzas je to bilo. Uglavnom su i izbjegli mobilizaciju tokom rata u BiH, ali bilo ih je nemalo u VJ tokom kosovskog rata.
- sinuhe
#5 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Srbija je drzala pod kontrolom svoju teritoriju. Koliko znam Seselj je drzao govor u Novom Pazaru 93 pa je toboze bilo neke frke.
Bilo je u Sandzaku i izbjeglica iz istocne Bosne, ali i u Beogradu ili u Barajevu kod Beograda.
Bilo je u Sandzaku i izbjeglica iz istocne Bosne, ali i u Beogradu ili u Barajevu kod Beograda.
- akcid
#6 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
drunken tiger wrote:A zašto bi se muslimani u SCG trebali osjećati kao Bošnjaci?? Oni su Srbi, Crnogorci ili kako god, islamske vjeroispovijesti. Možda se varam ali mi se čini da po ovoj tvojoj rečenici svako ko je musliman treba da se automatski izjasni kao Bošnjak i svaki Bošnjak treba da se izjasni kao musliman?!
E naivko, pa proglašenje balkanskih muslimana Bošnjacima, jedan je od temeljnih postulata bošnjačke politike i ideologije islamskih starješina, izveden iz Izetbegovićevih „učenja“. Pa zbog toga je Izetbegović i klika mu bio i osuđen kao državni neprijatelj i podrivač državnog sistema bivše države.
- LBVIEW
#7 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
"Islamske starjesine" i nacionalni preporod, koje ti gluposti valjas to je za ne povjerovati.
Inace, kad potomci cincarskih i vlaskih akindzijskih ceta- pomocnih ceta Osmanlija u pohodu na zapad- s kojima su, btw. i dospjeli u, npr., Bosansku Krajinu danas mogu biti samosvjesni Srbi, zasto muslimani u Crnoj Gori, a u pogranicnim krajevima s Bosnom dobar dio vodi i porijeklo iz iste, ne bi mogli biti Bosnjaci. Pogotovo se o tome nece pitati ovi prvi, vrijeme je na navikavanje kako se za vik vikova izgubilo pravo na sugeriranje Bosnjacima o nacionalnim pitanjima istih.
Inace, kad potomci cincarskih i vlaskih akindzijskih ceta- pomocnih ceta Osmanlija u pohodu na zapad- s kojima su, btw. i dospjeli u, npr., Bosansku Krajinu danas mogu biti samosvjesni Srbi, zasto muslimani u Crnoj Gori, a u pogranicnim krajevima s Bosnom dobar dio vodi i porijeklo iz iste, ne bi mogli biti Bosnjaci. Pogotovo se o tome nece pitati ovi prvi, vrijeme je na navikavanje kako se za vik vikova izgubilo pravo na sugeriranje Bosnjacima o nacionalnim pitanjima istih.
-
Sarajevica
#8 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
E s ovim se slazem.LBVIEW wrote: Inace, kad potomci cincarskih i vlaskih akindzijskih ceta- pomocnih ceta Osmanlija u pohodu na zapad- s kojima su, btw. i dospjeli u, npr., Bosansku Krajinu danas mogu biti samosvjesni Srbi, zasto muslimani u Crnoj Gori, a u pogranicnim krajevima s Bosnom dobar dio vodi i porijeklo iz iste, ne bi mogli biti Bosnjaci
-
Martinez_
#9 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
akcid wrote:drunken tiger wrote:A zašto bi se muslimani u SCG trebali osjećati kao Bošnjaci?? Oni su Srbi, Crnogorci ili kako god, islamske vjeroispovijesti. Možda se varam ali mi se čini da po ovoj tvojoj rečenici svako ko je musliman treba da se automatski izjasni kao Bošnjak i svaki Bošnjak treba da se izjasni kao musliman?!
E naivko, pa proglašenje balkanskih muslimana Bošnjacima, jedan je od temeljnih postulata bošnjačke politike i ideologije islamskih starješina, izveden iz Izetbegovićevih „učenja“. Pa zbog toga je Izetbegović i klika mu bio i osuđen kao državni neprijatelj i podrivač državnog sistema bivše države.
Ne vidim problem u tome isto su i Srbi koji vek ranije učinili sa svim pravoslavcima i Hrvati sa katolicima. Mali problem je u tumačenju istorije tj što svi oni veruju da su istorijski usko vezani za Bosnu i da svi potiču od Bošnjana čime sebi daju veće pravo na Bosnu od Srba i Hrvata, a ustvari radi se o muslimanima južnim Slovenima sa teritorije čitavog zapadnog Balkana
-
Martinez_
#10 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Slažeš se sa ordinarnom glupošću da su Srbi, odnosno pravoslavci ratovali za Osmanlije u njihovom prodoru na zapad, a ne da su bežali pred njima u brdovitije krajeve.Sarajevica wrote:E s ovim se slazem.LBVIEW wrote: Inace, kad potomci cincarskih i vlaskih akindzijskih ceta- pomocnih ceta Osmanlija u pohodu na zapad- s kojima su, btw. i dospjeli u, npr., Bosansku Krajinu danas mogu biti samosvjesni Srbi, zasto muslimani u Crnoj Gori, a u pogranicnim krajevima s Bosnom dobar dio vodi i porijeklo iz iste, ne bi mogli biti Bosnjaci
-
Walther
#11 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
SCG su vise manje Bosnjaci jer nesto plaho muslimana iz Irana na Balkanu nema. Oni nisu Srbi vec drzavljani Srbije, Crne Gori ili kako god. Znaci muslimani u YU su bili Bosnjaci, a Bosnjaci su po defaultu muslimani. Drugi ionako nece da budu Bosnjaci.drunken tiger wrote:A zašto bi se muslimani u SCG trebali osjećati kao Bošnjaci?? Oni su Srbi, Crnogorci ili kako god, islamske vjeroispovijesti. Možda se varam ali mi se čini da po ovoj tvojoj rečenici svako ko je musliman treba da se automatski izjasni kao Bošnjak i svaki Bošnjak treba da se izjasni kao musliman?!
-
Walther
#12 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Pa poticu od Bosnjana i to nije nije stvar "verovanja". To sto su se katolici i pravoslavci odrekli Bosni zbog utjeca susjednih drzava to je druga prica. To vece pravo je malkic vezano i na cinjenicu da je nisu rusili tj. na teritoriji drzave napravili paradrzavu "HercegBosnu" i "RS". Uopste svojati drzavu koju u istvo vrijeme unistavas je ipak pokvarena rabota.Martinez_ wrote: veruju da su istorijski usko vezani za Bosnu i da svi potiču od Bošnjana čime sebi daju veće pravo na Bosnu od Srba i Hrvata, a ustvari radi se o muslimanima južnim Slovenima sa teritorije čitavog zapadnog Balkana
Isto ko onaj BH diplomata, koji za bh novac slavi "RS".
-
Martinez_
#13 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Isto tako možeš reći da su oni stanovnici koji su prihvatili osmanlijsku okupaciju Bosne, rušili istu. Takođe sto godina nakon eksplozije srpsko hrvatskog nacionalizma došao je ZAVNOBiH na preovlađujućoj srpsko-hrvatskoj partizanskoj borbi. Dakle lakše malo sa tim ocenama.Walther wrote:Pa poticu od Bosnjana i to nije nije stvar "verovanja". To sto su se katolici i pravoslavci odrekli Bosni zbog utjeca susjednih drzava to je druga prica. To vece pravo je malkic vezano i na cinjenicu da je nisu rusili tj. na teritoriji drzave napravili paradrzavu "HercegBosnu" i "RS". Uopste svojati drzavu koju u istvo vrijeme unistavas je ipak pokvarena rabota.Martinez_ wrote: veruju da su istorijski usko vezani za Bosnu i da svi potiču od Bošnjana čime sebi daju veće pravo na Bosnu od Srba i Hrvata, a ustvari radi se o muslimanima južnim Slovenima sa teritorije čitavog zapadnog Balkana
Poznato ti je koliko je velik broj muslimana/Bošnjaka pre Karađorđa živeo u Beogradu. Oni naprosto ne mogu biti potomci Bošnjana, kao ni oni u Valjevu, Novom Pazaru, Gusinju...
-
Walther
#14 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Martinez_ wrote:Isto tako možeš reći da su oni stanovnici koji su prihvatili osmanlijsku okupaciju Bosne, rušili istu. Takođe sto godina nakon eksplozije srpsko hrvatskog nacionalizma došao je ZAVNOBiH na preovlađujućoj srpsko-hrvatskoj partizanskoj borbi. Dakle lakše malo sa tim ocenama.Walther wrote:Pa poticu od Bosnjana i to nije nije stvar "verovanja". To sto su se katolici i pravoslavci odrekli Bosni zbog utjeca susjednih drzava to je druga prica. To vece pravo je malkic vezano i na cinjenicu da je nisu rusili tj. na teritoriji drzave napravili paradrzavu "HercegBosnu" i "RS". Uopste svojati drzavu koju u istvo vrijeme unistavas je ipak pokvarena rabota.Martinez_ wrote: veruju da su istorijski usko vezani za Bosnu i da svi potiču od Bošnjana čime sebi daju veće pravo na Bosnu od Srba i Hrvata, a ustvari radi se o muslimanima južnim Slovenima sa teritorije čitavog zapadnog Balkana
Poznato ti je koliko je velik broj muslimana/Bošnjaka pre Karađorđa živeo u Beogradu. Oni naprosto ne mogu biti potomci Bošnjana, kao ni oni u Valjevu, Novom Pazaru, Gusinju...
Isto tako mozes reci da su ljudi izasli iz pecine ili sisli sa drvena
Onako poprijeko brojati ljude je malkice bezveze, zar ne. Uostalom nije ni potrebno. Ako se neko osjeca kao Bosnjak to je njegovo pravo i nema veze sa tobom. Isto tako ima ljudi (recimo) koji u zivotu nisu vidjeli Srbiju ili Beograd pa se ne Srbima. Zasto bi se neko morao upletati u to?
-
mekaba
#15 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
rapidgreat wrote:Temu otvaram s nazivom muslimani u SCG, jer svi oni ne smatraju sebe Bosnjacima. Zanimaju me licni dozivljaji i svjedocenja za vrijeme rata u BiH i nesto vise nacionalna osvijestenost.
Sjenicaci se osjecaju kao Srbi
-
Martinez_
#16 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
[quote="Walther"]
Jedna stvar je izjašnjavanje ljudi danas a sasvim druga je građenje niti do daleko u prošlost.
Srpska i hrvatska istoriografija ili ideologija kako hoćeš, našle su racionalno objašnjenje - Srbi i Hrvati kao slovenska plemena nastali i doselili su se pre vlastitih država i prostirali se na mnogo širem području od tih istih država.
Ovo o kolaboraciji ne bih jer bi otišli daleko a nije mi to namera. Problem je tvoje uverenje da su se Srbi i Hrvati sami odrekli Bosne a da se nisu odrekli zvali bi se valjda Bošnjaci, kao i oni koji je se nisu odrekli jel.
Jedna stvar je izjašnjavanje ljudi danas a sasvim druga je građenje niti do daleko u prošlost.
Srpska i hrvatska istoriografija ili ideologija kako hoćeš, našle su racionalno objašnjenje - Srbi i Hrvati kao slovenska plemena nastali i doselili su se pre vlastitih država i prostirali se na mnogo širem području od tih istih država.
Ovo o kolaboraciji ne bih jer bi otišli daleko a nije mi to namera. Problem je tvoje uverenje da su se Srbi i Hrvati sami odrekli Bosne a da se nisu odrekli zvali bi se valjda Bošnjaci, kao i oni koji je se nisu odrekli jel.
-
Walther
#17 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Da... I danas se oni izjasnjavaju kao Bosnjaci. Njihova stvar i ne tvoja. Srpska i hrvatska istoriografija ili ideologija kako hoćes nemaju veze sa cinjenicom da se neko jos uvijek izjasnjava kao Bosnjak.Martinez_ wrote:Walther wrote: Jedna stvar je izjašnjavanje ljudi danas a sasvim druga je građenje niti do daleko u prošlost.
Nije moje uvjerenje da su se oni odrekli Bosne (generaliziramo!), to je cinjenica koja je potvrdjena postojanjem fastistickih tvorevnina. Nemozes svojatati drzavu i tvorevinu u isto vrijeme. Isto kao sto si se odrekli Bosnjastva. Znaci ako pripadas zajednici koja se zove X i odlucis se zbog utjecaja crkve (prije svega) postati Y nemozes i nemas prava filozofirati kako nemoze biti X ili kako ti imas isto pravo na X. Nemas. Postao si Y, svojom odlukom.
-
mekaba
-
Walther
-
Martinez_
#20 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Nije stvar šta su danas već šta su bili juče.
No zanimljivo da su potebi Bošnjaci van BiH oduvek bili Bošnjaci a Srbi i Hrvati u BiH su nekad takođe bili Bošnjaci.
No zanimljivo da su potebi Bošnjaci van BiH oduvek bili Bošnjaci a Srbi i Hrvati u BiH su nekad takođe bili Bošnjaci.
-
Walther
#21 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Da ti nacrtam? Postojali su Bosnjani koji su pripadali Crkvi bosanskoj koju su pravoslavna i katolicka crkva progonile. Pod utjecajem zapadne i istocne crkve neki su prihvatli druge nazive (recimo X i Y). Njihovo pravo, njihova stvar. Neki su opet prihvatili Islam i prihvatili svoj naziv (recimo Z). Naravno da su Bosnjaci izvan uvijek bili Bosnjaci jer se radilo o EMIGRACIJI ljudi i ne IMIGRACIJI.Martinez_ wrote:Nije stvar šta su danas već šta su bili juče.
Ok. Mozda je populacija muslimana u Beograd dosla iz sjevernog dijela Irana ali nesto sumnjam...
-
Martinez_
#22 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Niti su poznate te masovnije emigracije niti su poznati politički razlozi zbog kojih je došlo do istih, toliki broj Bošnjana da pređe iz Bosne na prostore današnjih CG, Srbije, čak i Hrvatske i Kosova
-
Walther
#23 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Nisu poznate masovne emigracije????????????? Nisi poznati politicki razlozi????????? A da proucis to malo?Martinez_ wrote:Niti su poznate te masovnije emigracije niti su poznati politički razlozi zbog kojih je došlo do istih, toliki broj Bošnjana da pređe iz Bosne na prostore današnjih CG, Srbije, čak i Hrvatske i Kosova
-
mekaba
#24 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Martinez_ wrote:Nije stvar šta su danas već šta su bili juče.
Sandzak bio dio Bosne a Bosnjaci ostali uvijek ono sto u stvari i jesu Bosnjaci.
-
mekaba
#25 Re: Muslimani u SCG za vrijeme rata, odnos prema BiH
Stvarno bi ti trebao sta procitati pa se onda ukljuciti na forum.Martinez_ wrote:Niti su poznate te masovnije emigracije niti su poznati politički razlozi zbog kojih je došlo do istih, toliki broj Bošnjana da pređe iz Bosne na prostore današnjih CG, Srbije, čak i Hrvatske i Kosova