LG (Google) Nexus 5

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Quaresma

#26 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Quaresma »

meni je malo falilo da uzmem LG G2, ali 16gb interne mi je premalo, a mogao bih preko toga proci da bar postoji mogucnost prosirenja, ali nista
scooby-doo

#27 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by scooby-doo »

Nexus 5 evo radi ko svicarski sat :) mislio sam da je 5' prevelak display ali mi pase u ruke ko budali pleska :) malo je nako duguljast pa moze stati i u jednu ruku po potrebi.. Snimanje i slikanje je napokon na zadovoljavajucem nivou dok je brzina u TOP 5 telefona trenutacno na trzistu!!!
jahh

#28 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by jahh »

Quaresma wrote:meni je malo falilo da uzmem LG G2, ali 16gb interne mi je premalo, a mogao bih preko toga proci da bar postoji mogucnost prosirenja, ali nista
A i ja se evo kontam bil G2 ili N5. Na G2 mi se svidja baterija (to najvise), izgled i kamera. Na N5 iskljucivo software.

Kontam da uzmem G2 i stavim CM, ali nije to to opet.
semirsar

#29 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by semirsar »

Sta je ovo 'vako nakrivo? :shock:
Odem da pogle'am taj famozni nexus 5 i naletih na ovo...

http://www.univerzalno.ba/Artikli.aspx?artikalid=3961

http://www.gsmarena.com/lg_g_flex-5806.php cemu ta zakrivljenost sluzi, pa nije banana jbt? :mrgreen:
jahh

#30 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by jahh »

Imas i Galaxy Round. Vjerovatno je to sad "IN" :D.
strong69

#31 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by strong69 »

jahh wrote:
Quaresma wrote:meni je malo falilo da uzmem LG G2, ali 16gb interne mi je premalo, a mogao bih preko toga proci da bar postoji mogucnost prosirenja, ali nista
A i ja se evo kontam bil G2 ili N5. Na G2 mi se svidja baterija (to najvise), izgled i kamera. Na N5 iskljucivo software.

Ja uzeo prvo N5 i razocarao se baterijom. Preslaba. Zamijenio ga za G2.
rangoj

#32 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

jahh wrote:

Baterija jeste jača, to je prednost, ne prevelika, ali jeste. Osvjetljenost ekrana na g2 na autobrightnes je otprilike na samo 60% nexus jačine, ako na nexusu malo zatamnis ekran dobiješ dodatni sat baterije (postaviš ga na istu jačinu na kojoj ga drži g2). Ekran najviše trosi, i ovo provjereno pomaže.

A kamera, ja sam isprva mislio da više mp znaci bolju kameru, ali poslije nekoliko provjera shvatio sam da nije tako, i odustao od zamjene nexus za g2.

G2 kamera imam jako spor autofocus, imao je i nexus na početku, ali je to google odmah ispravio, LG nije i neće, čak ni sa Kitkat. Video na G2 noću pada na 15 frejmova u sekundi (problem je isto bio i kod nexusa, ispravljen sa 4.41 update).
I najveći nedostatak kamere, nema hdr+, kod fotografisana u podnevnim satima kada je sunce jako slike "izgore", kao i na svakoj mobilnih kameri - tu nema rješenja osim hdr+, isto vazi i za noćne snimke. Hdr+ daje mnogo oštriju sliku sa manje šuma noću, od g2 - tako da više piksela ne znaci mnogo i automatski bolju fotku!! :)

Kada je isključen hdr+ g2 naravno daje bolje slike jer su kamere praktično iste, samo g2 ima veći rezoluciju.

Google je ovaj put bas prijatno iznenadio sa hdr+ jer se konačno potrudio da kamera dobije odličnu software podršku (kao i Iphone i kamera).

Kad sjedim sa društvom, i kad odlučimo da se fotografisemo ja izvadim nexus, HDR+ I napravim ODLIČNU fotografiju koja je odmah sprema za dijeljenje, u lošim uslovima vještačkog svjetla u sobi, dok ostali moraju da se zezaju sa blicem ako hoće da sve izgleda iole pristojno!
- prvo su me svi zajebavali kada sam prvi put snimao zajedničku fotografiju bez blica (jer hdr+ nema blic), kao sranje od telefona taj moj nexus kad nema blic i sl. dok im nisam pokazao rezultat - nisu mogli vjerovati... Prirodni tonovi, bez šuma i sl. odmah spremna da je šaljem na email adrese.

Google nikad nije imao dobar PR i marketing i tako je i ovaj put bilo, napravili su odličnu funkciju na kameri i promovisali je da samo jednom video snimkom koji je objavljen na youtube iako stvari dolaze na svoje kako ljudi polako otkrivaju koliko hdr+ mod može biti koristan. Nije za svaku scenu, ali za veliku većinu jeste.

Ne znam zašto, ali hdr+ je nekako zaštićen i ne može se portovati na druge uredjaje, is čak ni na custom rom-ove, radi samo na stock /Nexus 5, već su mnogi pokušali i pokušavaju i dalje da ga portuju na g2 (sto bi bilo odlično zbog još veće rezolucije) - to sam ja čekao da najavim zamjenu, ali ništa od toga, bar za sad. Dok kod ne postane javno dostupan.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
rida1976

#33 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rida1976 »

Kolko je para G2 kod nas nov?
lucatoni05

#34 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by lucatoni05 »

rida1976 wrote:Kolko je para G2 kod nas nov?
Ja sam u smartson-u vidio na fb stranici da je 724KM i ako se placa u gotovini onda ima 10% popusta pa je
724 - 72,4=651,6KM i poslao im poruku preko fb i potvrdili su ovo oko cijene, tako da cu sebi najvjerovatnije za par dana naruciti LG G2, prvo sam mislio uzeti Nexus 5 u univerzalno, ali kad sam ovo vidio da za iste pare dobijam mobitel koji je tako reci isti(oba imaju i svoje prednosti i mane), ali je G2 sa garancijom od 2 godine u ovlastenom servisu i to je prevagnulo i odluka je pala na G2
rangoj

#35 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Trebalo bi da je nexus 5 jeftiniji od g2, ali kako je kod nas sve naopako, nije jeftiniji. Ja sam ga platio 750, sad je već oko 690KM.

Napravio sam panoramu od više hdr+ fotografija i uz aplikaciju panostitch. Velika je oko 16mb i solidno izgleda. Snimana je iz ruke i bez naknadne obrade fotografija, pogled sa balkona.

Image

Direktan link: https://www.dropbox.com/s/t9dxj8i2n8orf ... 191044.jpg

rida1976

#36 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rida1976 »

G2 stvarno lijepo izgleda zbog ovih tankih rubova..usudio bih se reci da je trenutno najljepsi telefon
agent_zero

#37 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

lucatoni05 wrote:
rida1976 wrote:Kolko je para G2 kod nas nov?
Ja sam u smartson-u vidio na fb stranici da je 724KM i ako se placa u gotovini onda ima 10% popusta pa je
724 - 72,4=651,6KM i poslao im poruku preko fb i potvrdili su ovo oko cijene, tako da cu sebi najvjerovatnije za par dana naruciti LG G2, prvo sam mislio uzeti Nexus 5 u univerzalno, ali kad sam ovo vidio da za iste pare dobijam mobitel koji je tako reci isti(oba imaju i svoje prednosti i mane), ali je G2 sa garancijom od 2 godine u ovlastenom servisu i to je prevagnulo i odluka je pala na G2
Logično si uradio. Nego imaju li gdje kompletnu ponudu? Na fb stranici im stoji samo ono što je bilo u akciji. Nekako im je fb sajt više marketing i c/p vijesti iz svijeta mobilne tehnologije.
lucatoni05

#38 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by lucatoni05 »

agent_zero wrote: Logično si uradio. Nego imaju li gdje kompletnu ponudu? Na fb stranici im stoji samo ono što je bilo u akciji. Nekako im je fb sajt više marketing i c/p vijesti iz svijeta mobilne tehnologije.
Kad sam im slao poruku rekli su mi da imaju radnje u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, ali da ako je potrebno mogu i dostaviti mobitel preko In Time.

Pa ako si u nekom od ovih gradova mozes otici pogledati u radnje ili im preko fb posalji poruku da ti posalju spisak mobitela koje imaju ili ako tebe interesuje neki odredjeni mozeh ih pitati da li ga imaju i koja je cijena
erotica

#39 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by erotica »

Ajde neko od vas sto ima nexuse da postavi screen on time nakon sto baterija sa 100% spadne na 30%, ako vam nije problem..opasno sam se nalozio na ovaj telefon al eto svi govore kao baterija nije nesto, mada nakon xperie p koju koristim i maksimalno 2 i po sata screen on sve je napredak :)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Darko12

#40 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Darko12 »

lucatoni05 wrote:
agent_zero wrote: Logično si uradio. Nego imaju li gdje kompletnu ponudu? Na fb stranici im stoji samo ono što je bilo u akciji. Nekako im je fb sajt više marketing i c/p vijesti iz svijeta mobilne tehnologije.
Kad sam im slao poruku rekli su mi da imaju radnje u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, ali da ako je potrebno mogu i dostaviti mobitel preko In Time.

Pa ako si u nekom od ovih gradova mozes otici pogledati u radnje ili im preko fb posalji poruku da ti posalju spisak mobitela koje imaju ili ako tebe interesuje neki odredjeni mozeh ih pitati da li ga imaju i koja je cijena
Mozes li postaviti link stranice na FB ili neki drugi kontakt, jer ako je ovako kako ti kazes dosta je povoljno?
made_in_sarajevo

#41 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by made_in_sarajevo »

sto se tice dodatne memorije za G2 kupite sebi usb kabal preko kojeg spojite usb stick na G2. dobijete dodatne memorije koliko god hocete :mrgreen: . cackao sam i direktno iz galerije ne mogu da prebacim na usb ali ako odem na upravljanje datotekama i tamo preko foldera ako otvaram mogu fajlove prebaciti na usb pa dobijem taj dodatno prostor :mrgreen:

edit: pardoniram se, ako imate vec nesto na usb onda ce i u galeriji pokazivati usb storage inace ako nema nista onda nece prikazati :mrgreen:
lucatoni05

#42 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by lucatoni05 »

Darko12 wrote: Mozes li postaviti link stranice na FB ili neki drugi kontakt, jer ako je ovako kako ti kazes dosta je povoljno?
Evo napravili su nedavno i pik radnju http://smartson.pik.ba/artikal/11476499/lg-g2/
a evo fb stranica https://www.facebook.com/SmartsonSarajevo?fref=ts

ako im budes slao neki upit napomeni za popust od 10% da provjeris je li jos uvijek to vrijedi ili je bila samo neka akcija
Darko12

#43 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Darko12 »

lucatoni05 wrote:
Darko12 wrote: Mozes li postaviti link stranice na FB ili neki drugi kontakt, jer ako je ovako kako ti kazes dosta je povoljno?
Evo napravili su nedavno i pik radnju http://smartson.pik.ba/artikal/11476499/lg-g2/
a evo fb stranica https://www.facebook.com/SmartsonSarajevo?fref=ts

ako im budes slao neki upit napomeni za popust od 10% da provjeris je li jos uvijek to vrijedi ili je bila samo neka akcija
Hvala ti :D
rangoj

#44 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

erotica wrote:Ajde neko od vas sto ima nexuse da postavi screen on time nakon sto baterija sa 100% spadne na 30%, ako vam nije problem..opasno sam se nalozio na ovaj telefon al eto svi govore kao baterija nije nesto, mada nakon xperie p koju koristim i maksimalno 2 i po sata screen on sve je napredak :)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
3.5 do 4 sata - on screen maksimalno!

Baterija uopšte nije slaba, posebno za standard od prije 6 mjeseci! Danas je zovu slabom jer Note i g2 imaju preko 3000mah.

Problem je sto je brightness na nexusu podesen prejako, (npr skoro 50% je snažniji od g2 u auto modu) i ako ga ostaviš na auto ekran svijetli ko lud i troši brze bateriju.
Mislim da je prejak na auto brightness, meni npr bode u oči i smeta, posebno jer na imam slabije svjetlo u stanu (štedne žute sijalice), tako da je kod mene brightness uvijek na manuelno i podešavam ga tako što klizim prstom preko status bara ( Xposed framework) - tako da jednostavno podesim osvjetljenje i baterija traje poprilično dugo, ostaviću ti screen sutra.!

Nexus je ludilo od brzine, uzmi ga nećeš se pokajati! Nevjerovatno je kako klizi u bukvalno svakoj situaciji. Poredili su ga sa Iphone 5s na youtube i brzi je u 70% slučajeva, a kada se prebaci na ART runintime - onda - neopisivo je brz....!

P. S. Kad poslije nexusa uzmem u ruke svoj nexus 7 (2012) izgleda mi kao neka stara i spora mašina iz prošlog vijeka iako sam godinu i po, odnosno do nedavno uživao u njegovoj brzini. Iako mi izgleda spor u poređenju sa nexusom, stvarno ga volim (old boy)! :)

Last edited by rangoj on 15/03/2014 01:12, edited 1 time in total.
rangoj

#45 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

A za dodatni prostor na nexusu, usvoji 12$ +3$ postarina, za ovo malo čudo i uživaj! :)

http://www.meenova.com/

lelooo

#46 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by lelooo »

@rangoj jel ti radi art sa xposed frameworkom ?

Quaresma

#47 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Quaresma »

rangoj wrote:A za dodatni prostor na nexusu, usvoji 12$ +3$ postarina, za ovo malo čudo i uživaj! :)

jesi ti kupovao ovo?

ovo mi je kul stvar, mozda bi moglo ovo i na mojoj Lumia 1020, s obzirom da ce uskoro wp8.1 koji ce podrzavati File Manager i USB On-the-go

:thumbup:
rangoj

#48 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Quaresma wrote:
rangoj wrote:A za dodatni prostor na nexusu, usvoji 12$ +3$ postarina, za ovo malo čudo i uživaj! :)

jesi ti kupovao ovo?

ovo mi je kul stvar, mozda bi moglo ovo i na mojoj Lumia 1020, s obzirom da ce uskoro wp8.1 koji ce podrzavati File Manager i USB On-the-go

:thumbup:
Naručio i čekam, ali znam lika koji ga koristi.

Najbolje je uz ovo uzeti microSd karticu klase 10 onda je brzina prebacivanja fantastična!!

Quaresma

#49 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Quaresma »

ma nalozio se i ja na ovo sad, a moracu naci nekog da mi uzme

a imam memorijsku vec sa dosta stvar i na njoj, a ne mogu je koristiti na lumiji
rangoj

#50 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Quaresma wrote:ma nalozio se i ja na ovo sad, a moracu naci nekog da mi uzme

a imam memorijsku vec sa dosta stvar i na njoj, a ne mogu je koristiti na lumiji
Naruci je, treba to samo Visa electron kartica.

Post Reply