LG (Google) Nexus 5

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
rangoj

#1 LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Telefon koji je neopravdano slabije zastupljen još nas.. Vjerovatno jer nema aktivan marketing za razliku od samsung-a, lenovo, LG-ja i sl.

Ja sam nexus fun boj, imam sedmicu (imao sam ih nekoliko) a sada sam kupio i peticu. Uvijek me privlačila jednostavnost, spartanski interface vanila androida.

Nexus 5 je u mnogome poboljšana verzija 4. Bolje optimizovan hardware i neuporedivo unaprijeđena kamera - nexus 5 donosi optičku stabilizaciju, za razliku od digitalne koja se nalazi kod velike većine drugih androida. Od kako je stigao update 4.4.2 svi prvobitni problemi da kamerom su ispravljeni i sada stvarno radi fantastično.
Magnetni /metalni krug oko kamere dopušta dodavanje malih mobilnih objektiva (za iphone). Ja sam upravo naručio nekoliko.

Još jedna prednost nexus serije je redovan update. Android 4.4 donosi mnogo poboljšanja ispod haube i immersive mod.

Za sve one kojima je SD kartica problem, to je veoma lako riješiti a ovim proizvodom koji košta 12$ -

http://www.meenova.com

nexus 5 ima podršku za OTG USB!! (za razliku od četvorke)

Kakva je situacija ovdje?! Ima li ovdje nexus 5 fanova :)

P. S.
Moj nexus je root-ovan, stock droid sa instaliranim Xposed framework - GravityBox (naravno :)). Tako da imam sve ono najbolje koje inače nude drugi roomovi, poput custom navigation buttons, pie control, custom quick settings panel I mnoštvo drugih opcija koje olakšavaju korištenje uredjaja a dolaze sa GravityBox-om...

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Kal El

#2 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Kal El »

Pokloni mi ga :mrgreen:

Sent from my LT26i using Tapatalk
jahh

#3 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by jahh »

Realno ruzniji od cetvorke, bar meni :D.
MeanMachine

#4 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by MeanMachine »

Ovo je zaista vrhunski telefon sa fantastičnim odnosom uloženo/dobijeno, jedina mana mu je zvučnik koji je dosta loše pozicioniran i ima veoma lošu reprodukciju zvuka (naročito kod video klipova snimljenih samim telefonom). Kamera je u startu imala nekih software-skih problema koji su sa posljednjim update-ima riješeni, ali obzirom da je zvuk problem hardware-a jedina mogućnost da se to ispravi je izbacivanje u prodaju novog modela Nexusa 5 sa izmijenjenim zvučnikom (što je malo vjerovatno). Znam da su u međuvremenu izbacili blago redizajniranu varijantu sa nešto većom "mrežom" koja pokriva zvučnik, ali to je samo neznatno popravilo situaciju i daleko je od kvalitetnog rješenja ovog problema. Sve ostalo je na ovom telefonu vrhunski urađeno, specifikacije su mu fantastične a Vanilla Android sa najbržim update-ima na tržištu je priča za sebe (pozitivna, naravno) :thumbup:
rangoj

#5 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Da definitivno, zvuk na nexusu 5 je grozan - zvucnik je grozan!! Ali bukvalno, ne samo tih, već i lošeg kvaliteta. Meni to nije smetalo jer muziku rijetko puštam preko njegovog zvučnika, a ozbiljniju konzumaciju multimedije slušalice su obavezne, preko slušalica sve zvuči normalno i ok!

Kamera me svakodnevno oduševljava, posebno sa snimcima unutra u stanu, pri lošijem osvjetljenju... Evo par snimaka napravljenih iz ruke, bez stativa, I bez ikakve naknadne obrade: https://docs.google.com/folder/d/0B9Cdb ... NlRGs/edit

Vanilla android + Xposed framework + GravityBox = super uredjaj!! :) Za one koji su paranoicni i vjeruju u teorije zavjere definitivno i Xprivacy modul za Xposed! :D

agent_zero

#6 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

Ako su ove noćne fotke zaista slikane sa n5, onda je zaista dobra kamera.
nemezis

#7 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by nemezis »

@rangoj, gdje si ga nabavio i koliko je koštao?
rangoj

#8 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

@agent_zero 100% - nexus 5, I to na brzinu, bez stimanja, i bilo kakve obrade... uvijek mi je uključen nexusov HDR - za razliku od nexusa 4 gdje je hdr bio šarena fotografija sa naglašenim highlights i shadows, na nexusu 5 hdr je normalna fotografija sa velikim rasponom detalja... Kakav I treba da bude prava hdr fotografija! On sam snima 2-3 fotografije (gdje optička stabilizacija pomaže da bude miran) i onda koristi neki algoritam koji ih preklapa na stvarno odličan način, čak i ako se predmet pomjerao on uspješno izbriše ghost u konačnoj fotografiji. I sve se to desi super brzo!

Naravno ništa od fotografisanja predmeta u brzom kretanju - znaci ništa sportski dogadjaji :) - za njih bi se morao isključiti hdr. I tada su fotografije dobre, ali su kontrasti mnogo vise izraženi nego na hdr modu.

Kupljen kod kamconnecting za 750 KM. To je ok cijena, otprilike ista kao i u Njemackoj i Austriji (bar kako sam uspio provjeriti na netu). Nerealno je očekivati US cijenu, a čak i oni u odredjenom državama moraju platiti dodatni porez.

Već sam napravio masu fotografija, prije nego sam kupio nexus 5, fotoaparat po Marfijevom zakonu nikad nije bio uz mene kad se oko mene dešavalo nešto vrijedno snimanja.

P. S. Baterija je slaba, brzo se prazni! Ali mi je sve uključeno UVIJEK, i 3G, i wifi, gps (i gomila servisa radi u pozadini kao Sonetel, viber, WhatsUp, itd... )
Baterija nije preveliki problem jer se puni FANTASTICNO brzo!

Neki novi sistem brzog punjenja je ugrađen u nexus. Radi samo sa originalnim, njegovim punjačem, kad ga uključim u punjac od nexusa 7 koji je 2A (jaci) puno se normalno kao i svaki drugi telefon (puno sporije)...

1% baterije se napuni za manje od 1 min!!
Ja seljak mislilo da mi je crkla baterija, kad sam ga prvi dan stavio na punjenje, mislio sam da je istrosena pa se brzo puni, ili da je u pitanju fabrička greška! :D
Malo mi je falilo da zovem lika da trazim da mi zamijeni uredjaj. :) I onda potražim na netu i vidim da su svi oduševljeni sa brzom punjenjem.

Masa extra novih stvari se nalazi na nexusu 5 - samo google to nikad ne oglašava i ne spominje, kao npr. Samsung (koji je najavio brzo punjenje baterije za novi note kao nesto Super, Mega - novo :) )...

Idem da radim, pišem već pola sata... :D

scooby-doo

#9 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by scooby-doo »

Imao sam sve jednu verziju nexusa do sad.. Trenutacno sam na cetvorci i cekam prvo pravo snizenje da kupim i peticu! Isto sam fanboy androida, kraj programiranja u C i C# sto mi je obavezno gradivo, u slobodno vrijeme sam se malo igrao u Eclipse editoru, to znaci ako iko ikad zeli praviti aplikacije za android, trebao bih bez razmisljanja imati najnoviji nexus zbog optimizacije.

Nexus 4 ima malo losiju kameru od onog sto sam ocekivao i to stereo snimanje, izgleda je isti problem prenosen i na peticu.

Nikad im necu halaliti zbog parnog valjka. Naime otisao sam u drugu drzavu na koncert Akija i sve je bilo fantasticno osim tih snimaka gdje se stvorila mikrofonija..

Neocekivam nikakve filmske kadrove ni od jednog smartphonea, iako imam tesko profesionalnu opremu za slikanje i snimanje. Ali se radi o velicini te profesionalne opreme i tome da me nitko nece pustiti na koncert sa Sony kamerom od 3 kile, a da nisam neki akreditovani novinar :)

Nadati se da ce petica bar malo bolja biti od ove moje cetvorke :)
rangoj

#10 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

scooby-doo wrote:Imao sam sve jednu verziju nexusa do sad..

Nadati se da ce petica bar malo bolja biti od ove moje cetvorke :)
Na petici imaš stereo mic, ali nije aktiviran (ne znam zbog cega) uglavnom, može se aktivirati sa nekim o Xposed framework modula (ili flesovanjem fix zipa). Iz nekog razloga google ga nije aktivirao po default-u.

Ja nisam imao cetvorku, ali moj drugar jeste, (on je sad zajedno samnom kupio sebi peticu), tako da sam je vise puta koristio i testirao k iako odličan uredjaj, imao je svoje bubice koje su sad ispravljene).

Krajem ljeta, nexus 5 ce vjerovatno koštati kao sada cetvorka - oko 500KM.

USB OTG - na petici je aktivan (nakon root-a) - meni je ovo izuzetno važno s obzirom na ograničen prostor i dobru kameru...

Uz Meenova sdCardReader za mobilne uređaje nemaš problem sa prostorom. To čudo košta samo 12$ i dostava 2$. (ja sam neki dan naučio sebi)
Demo video: http://m.youtube.com/watch?v=UrH57VwsifQ
Super praktično...

Sent from my Nexus 5
prelivoda

#11 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by prelivoda »

Dobio iz USA prije 15ak dana 32GB 399$. Prezadovoljan, i kamerom i odazivom, a najvise softwareom.
Svi instalirani programi stanu na dva ekrana, i se radi ko hafiz :)
jahh

#12 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by jahh »

prelivoda wrote:Dobio iz USA prije 15ak dana 32GB 399$. Prezadovoljan, i kamerom i odazivom, a najvise softwareom.
Da jos jedan forumasu jednom narucis? xD
Quaresma

#13 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Quaresma »

kakva vam je baterija uz malo intenzivnije koristenje?
rangoj

#14 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Quaresma wrote:kakva vam je baterija uz malo intenzivnije koristenje?
Losa, ali ima super brz sistem punjenja baterije, pa to nije prevelik problem. Pisao sam o tome u postu iznad...

Sent from my Nexus 5
prelivoda

#15 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by prelivoda »

jahh wrote:
prelivoda wrote:Dobio iz USA prije 15ak dana 32GB 399$. Prezadovoljan, i kamerom i odazivom, a najvise softwareom.
Da jos jedan forumasu jednom narucis? xD
Rodica jedna dolazila, a iz USA se dolazi jednom u pet godina :)

Baterijom sam zadovoljan, nije bas toliko losa koliko pisu. Imao sam Samsung i9070 prije nov, slično izdrži. Čitav dan intenzivnog korištenja, puno Vibera, FB poruka i nešto browsanja i poziva. Izdrži dan, a tako je bilo i na dugim telefonima. Nemam baš puno programa instaliranih, tako da nema ni puno servisa pokrenutih koji troše bateriju.
Naveče punjenje, al što kaže kolega brzo se puni, možda za sat do 100%
scooby-doo

#16 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by scooby-doo »

Samsung, LG i ostali vec zadnju godinu ugradjivaju baterije koje za pola sata i manje mogu napuniti 70% baterije a rest se puni duplo toliko..
Savjet strucnjaka je da se baterija uvijek drzi izmedju 20 i 70% tj povremeno dopunjavati.. Zbog toga ima opcija jastucica tj wirelles punjenje baterije na oba zadnja nexusa
PIMP-Meister-2000

#17 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by PIMP-Meister-2000 »

Review petice, moćan i po meni dosta lijep uređaj! :thumbup:
rangoj

#18 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by rangoj »

Naravio sam poredjenje izmjedju regularnih nexus 5 fotografija i HDR moda.
Nista nije naknadno obradjivano, fotografije su takve kakve su snimljene.
Razlika je primjetna, HDR izgleda primjetno bolje - kontasti su MNOGO bolji.
(nazalost, ja ne mogu da ih dodam kao attach, zato sam postavio linkove na fotografije u punoj velicini)

HDR
http://imageshack.com/a/img30/7666/1y71.jpg
Standardna
http://imageshack.com/a/img713/1115/g896.jpg

HDR
http://imageshack.com/a/img27/1721/kj47.jpg
Standardna
http://imageshack.com/a/img850/8995/omhs.jpg
agent_zero

#19 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

Ima li ko u sarajevu da vrši "uvoz" :D nexusa 5 drito iz USA (ili bilo odakle gde je google play cijena)?

Cijena tamo je 349$, što bi ga kod nas značilo 498KM. Dok ovi naši šverc komerc traže od 660km, pa naviše. Naravno, procenat bi išao i "uvozniku" :-D
scooby-doo

#20 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by scooby-doo »

Ja sam ga u AT po regularnoj cijeni od 800 KM platio..
Jeftinije nema
charrrmed

#21 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by charrrmed »

agent_zero wrote:Ima li ko u sarajevu da vrši "uvoz" :D nexusa 5 drito iz USA (ili bilo odakle gde je google play cijena)?

Cijena tamo je 349$, što bi ga kod nas značilo 498KM. Dok ovi naši šverc komerc traže od 660km, pa naviše. Naravno, procenat bi išao i "uvozniku" :-D
Fino su ga snizili, do prije mjesec je bio 800KM u fonTele-u
agent_zero

#22 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by agent_zero »

scooby-doo wrote:Ja sam ga u AT po regularnoj cijeni od 800 KM platio..
Jeftinije nema
U svom postu sam jasno naveo po google play cijeni. A ne po nekoj koju odredi xy radnja kako joj se ćefne.
FIDELCA

#23 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by FIDELCA »

Jel bolji ovaj Nexus ili G2 ?
jahh

#24 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by jahh »

Hardware-ski G2, Software-ski Nexus 5 :D.

Meni se G2 cak i izgledom dopada, dobro stoji u ruci.
Maharadza

#25 Re: LG (Google) Nexus 5

Post by Maharadza »

jahh wrote:Hardware-ski G2, Software-ski Nexus 5 :D.

Meni se G2 cak i izgledom dopada, dobro stoji u ruci.
Mada se u radu apsolutno ne primjeti tj. oba su ista kad je odziv u pitanju - prebrzi! 8-)
Post Reply