kako zamjeniti sijalice farova na Golfu 4

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Qler

Post by Qler »

evo moj je jarana sam skonto i promijeni sijalice na Golf 4 '99 god.
Uzeo one "xenon" :D sijalice, uglavnom kaze da je jednostavno!

Mislim bilo bi nelogicno da je to kompikovano, jer zamisli da ti na autoputu crkne sijalica, moras zvati servis da ti je promijene, bezveze :roll:
nineac

Post by nineac »

Na svim novim autima zajeb je promjeniti sijalicu. Tebi je to strano jer nemjenjaš stalno, tom mehanićčaru vazda neko dođe de zamjeni sijelicu, što zato što neznaju, što zbog toga što neće ruke da uprlja. Kod mene na vectri je isto problem nepristupačnost, i Vectre B imaju stvarno problem sa pregaranjem sijalica zbog oscilacija u naponu, te ja eto po Zenici bar jednu vectru B dnevno vidim da joj jedno svjetlo neradi.
Ja kada sam uzeo auto ja mislim jedno 4-5 sijalica sam zamjenio (H7) u 2 mjeseca, i onda fino kupim OSRAM H7 sijalicu koja košta 27 maraka, i evo već godinu i pol traje, a super osvjetljava. Onda sam imao malo problema i sa dugim farovima (H1) te sam tu stavio Phillipas i nikad ništa nije crklo (neureklo se).
Znači malo dublje ruku u džep, kupiti OSRAM ili Phillips a može i HELLA, i rjeđe će Vam se to dešavati. Inače ja vozim stalno sa upaljenim svjetlima, a pređem mjesečno od 4.000 do 5.000 km tako da gore od jutra do mraka!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Meni nije problem promijeniti, dapače vrlo je jednostavno, ali ne mogu da nađem ni Osram ni Philips. Vidio sam danas u Mercatoru Osram Bilux H4 oko 6 maraka. Sad jel original pitanje...
nineac

Post by nineac »

E imaš OSRAM preko puta auto pijace, tamo kod WISA centra. Ta pšrodavnic aje prije bila u skenderiji i tu sam ja kupio OSRAM. Idi pogledaj. Mislim d au Mercatrou je original. Bilux je obična bijela sijalica, ja sam kupovao žućkaste za kišno i snježno vrijeme.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

To je Allseason model. Čovjek kada treba promijeniti sijalicu ponešto nauči, posebno ako je perfekcionista kao ja. :-)
I ja sam mislio tako nešto uzeti, ali onda moram mijenjati obje sijalice. A i ta sijalica nije baš trajna (u usporedbi sa nekim drugim sijalicama istog proizvođača, mada je puno trajnija od "no name" sijalica). Osram Light&Day je najbolja bijela sijalica koja se trenutno može nabaviti, samo ne znam koliko košta. Razmišljao sam i o plavim sijalicama ali ova Osramova Cool Blue nije nešto, dok je Philipsova BlueVision odlična, samo je to opet peglanje oko nabavke a kažu i da je poskupa.
Vidjeću to kod Wise mislim da znam koja je to prodavnica.
nineac

Post by nineac »

Ma kupi običnu bjelu sijalicu OSRAM ili Phillips, ili Phillips All Weather. Ja sam nju imao na prošlom autu i poslije toga je auto još tri vlasnika promjenilo i vidim i dalje sa tim sijalicama (svjetli žućkasto-plavom svjetlošću).
Te plave koje imitiraju xenon su bezze, slabiji svjetlosni snop imaju!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Tako ću i uraditi, uzeću tu Osram Bilux Halogen (Osram Standard) i zdravo.
nineac

Post by nineac »

Ma normalno, a ako hoćeš baš da budeš u trendu stavi one plave pozicije :lol:
zezam se, to je pravo jeftino za OSRAM sijalicu, imal H7 model, ako ima da i ja kupim?
RPM

Post by RPM »

nineac wrote: Ja kada sam uzeo auto ja mislim jedno 4-5 sijalica sam zamjenio (H7) u 2 mjeseca, i onda fino kupim OSRAM H7 sijalicu koja košta 27 maraka, i evo već godinu i pol traje, a super osvjetljava. Onda sam imao malo problema i sa dugim farovima (H1) te sam tu stavio Phillipas i nikad ništa nije crklo (neureklo se). ...
khm, ... samo mala digresija i nista vise ... ako sijalica pregorjeva cesto (ovo u 2 mjeseca je jako indikativno) velike su sanse da je "regler" ili regulator napona pred otkazom, prvo sto se desava je upravo cesto pregorijevanje sijalica, poslje toga ide grijanje akumulatora i na kraju njegova eksplozija, zato fino ako niste vicni "sarafanju" fino u servis ...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Nema H7, to je jedna jedina Osramova koja ima i to sam slučajno u poplavi no name sijalica naletio na nju.
nineac

Post by nineac »

joj RPM to je kao što sam nave bilo kada sam tek uzeo auto. Stavio ove sijelice i nikad nije bilo problema. Inače pošto imam puno muzike u autu mjerim s vremena na vrijeme punjenje da mi nebi šta crklo!
Anell

Post by Anell »

NE ZNAM!
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#38 Re: kako zamjeniti sijalice farova na Golfu 4

Post by Nurudin »

pregorjela mi sijalica i nakon što sam prvo pokušavao sam i vidio da ne ide, ukucam na gogl i vidim ovu temu
na kojoj ste napisali hrpu bezveze stvari i "savjeta".
Nakon što sam se pošteno namučio skontah...
Evo ako nekom zatreba , kako se mijenja :
-skidaš plastiku sa dva šerafića (ima slika sijalice ugravirana na njoj)
-ako je strana do akomulatora, skidaš i plastiku sa njega, ako nije onda još bolje
-iza farova je opet plastika pričvršćena preklopnom žicom. Žicu odklopiš i izvučeš plastiku
-odvojiš kablove
-slijedi vrlo bitna preklopna žica na sijalici , nju otkačiti (pri čemu žica zna i spasti skroz iz utora na koje se kači)
-izvaditi sijalicu

Postavljanje:
-staviti novu sijalicu i lagano okretati dok ne sjedne, neće sjesti odmah čvrsto dok se ne stavi preklopna žica
-ako je preklopna žica spala skroz, donja dva kraka se kače u utore koji se vide, a gornji dio žice koji se kači
mora biti okrenut nosom od fara , a ne prema njemu

-ako ste dobro uradili , žica će se pod malim pritiskom prema sijalici , zakopčati
-staviš kablove
-plastiku zavučeš da fino sjedne i vratiš na nju preklopnu žicu
-vratiš zaštitu sa šerafićima
relax11

#39 Re: kako zamjeniti sijalice farova na Golfu 4

Post by relax11 »

11 godina :D
supercali

#40 Re: kako zamjeniti sijalice farova na Golfu 4

Post by supercali »

Cetvorke haman izasle iz upotrebe :D
amar1994