kako zamjeniti sijalice farova na Golfu 4
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Ontario
#1 kako zamjeniti sijalice farova na Golfu 4
imam Golfa 4 i stid me zbog toga sto neznam da zamjenim sijalicu na faru od mog Golfa 4 . Sto se tice mog mehanickog iskustva ja sam zadovoljan jednom rjecju bukvalno mogu napraviti remont motora zatvorenih ociju ali stvarno neznam kako da zamjenim sijalicu fara na Golfu 4 . Imao sam ranije Golf 2 i 3 ali sijalice na njihovim farovima sam mjenjao bez problema , molim vas pomozite ja se ne salim bilo bi dobro ako ima to i nacrtano , unprijed hvala .[/b]
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Ima ovdje forum..nema o chemu ne raspravljaju pa chak i o svjetlima
http://tech.bentleypublishers.com/forum ... 52&start=0
http://tech.bentleypublishers.com/forum ... 52&start=0
-
BigusDickus
Jednom sam vidio kako se to radi i koliko se sjecam nije posebno komplikovano. Ne znam 100%, ali cini mi se da postoji (negdje sa gornje strane
) nesto kao "polugica" koju trebas pritisnuti i gurnuti cijeli far naprijed. Onda ces bez vecih problema moci zamijeniti sijalicu.
-
BigusDickus
Ma vjerovatno u uputstvu stoji "Ako trebate zamijeniti sijalicu, odvezite auto u najblizi ovlasteni servis..." ili tako nesto... 
-
LeKo
Ovako pasha, skines onaj crni poklopac, ako je na lijevoj strani malo je zeznuto zbog akumulatora, no nebitno, kad skines poklopac skines prikljucak struje, odna napipas kao polugicu (osigurac) sa gornje strane stisnes je i prstom ujedno pomaknes ulijevo osigurac ce se sloboditi i mozes izvaditi sijalicu, nakon toga samo kontra smijer ... 
-
Ljut_ko_Leptir
Jesi li probao sa cekicom...ako nisi mogu ti reci da je velo funkcionalno.... 
-
bosniaque
malo je hebeno na jednoj strani moras i odserafiti neki poklopac ja mislim da je na vozacovoj strani nemas mjesta ruku da stavis dole, ali moraces odserafiti gornji poklopac i onda mozes nekako uzvaditi lampice ja sam jednom sve ruke izgrebo dok sam otvaro i opet nist! 
a evo sta kaze njemacki ADAC na taj tvoj problem!
Bekannt ist das Beispiel Golf IV, bei dem der Hersteller rät, das Fahrzeug zum Lampenwechsel in die Werkstatt zu bringen. Dort wird die gesamte Front mit Stoßfänger und Kühlergrill abgebaut, um den Scheinwerfer demontieren und die Lampe wechseln zu können.
oni kazu da ides na garazu i onda se skida cijeli front sa grilom od hladnjaka pa onda cijeli far da bi samo lampice mogo da zamjenes, to znaci 1h posla za lampice!!

ja/nein stoji za"dali je mogu mjenjati sa alatom koji dobijes uz auto" a "Min" naravno za minute!
a evo sta kaze njemacki ADAC na taj tvoj problem!
Bekannt ist das Beispiel Golf IV, bei dem der Hersteller rät, das Fahrzeug zum Lampenwechsel in die Werkstatt zu bringen. Dort wird die gesamte Front mit Stoßfänger und Kühlergrill abgebaut, um den Scheinwerfer demontieren und die Lampe wechseln zu können.
oni kazu da ides na garazu i onda se skida cijeli front sa grilom od hladnjaka pa onda cijeli far da bi samo lampice mogo da zamjenes, to znaci 1h posla za lampice!!
ja/nein stoji za"dali je mogu mjenjati sa alatom koji dobijes uz auto" a "Min" naravno za minute!
Scheinwerfer-Glühlampenwechsel
Aktuelle Fahrzeug-Modelle (ab 2002) mit höherem Aufwand
Zeitaufwand laut Herstellerangaben
Hersteller
Arbeitsaufwand/Kommentar
mit Bordwerkzeug möglich
Alfa Romeo
147 (18 Min.)
ja
Audi
A2, A4 (24 Min.); A6, A8 (12-18 Min.); A8 neu (42 Min.): nur Verweis auf Audi-Betrieb; Beschreibung nur bei A 3 und TT
nur A3 u. TT
BMW
Z4 (20Min.)
ja
Chrysler
Grand Cherokee (18 Min.): Demontage Scheinwerfer, Sebring (24 Min.): Demontage Scheinwerfer und Frontmaske,
300 M (72 Min.): Demontage Frontmaske
nur Grand Cherokee
Daihatsu
Copen (30 Min.): Radlaufverkleidung muss gelöst werden; Empfehlung: Werkstatt
ja
Daewoo
Kalos (1,4 STH) und Nubira: erschwerter Ausbau; keine Zeitvorgaben
nein
Fiat
Punto (27 Min.), Stilo (39 Min): Demontage Batterie und Verkleidungen
nur Punto
Ford
Focus C-MAX (25 Min.), Fiesta, Mondeo, Transit bis Mj 02 (30 Min.): Demontage Scheinwerfer
nur Mondeo u. Transit
Hyundai
Accent CRDi, Elantra, Sonata 2.7 u. Santa Fe (ca. 15 Min.): linke Seite nur durch Fachmann
nein
Jaguar
XK, XJ V8 (ca.15 Min.): keine Beschreibung in Bedienungsanleitung
nein
KIA
Picanto, Carnival, Sorento (ca.12 Min.): Demontage Scheinwerfer
Rio, Carens (ca. 12 Min.):Demontage Batterie o. Ansaugrohr
nein
Mazda
RX-8 (18 Min.): umfangreichere Demontagearbeiten nötig
nein
Mercedes
A-Klasse (bis Mj 04; 25 Min.): Wischwasser- bzw. Kühlflüssigkeitsbehälter aushängen,
E-Klasse u. CLK: Massekabel Batterie lösen (20 Min.)
ja
Opel
Vectra-C/Signum (25 Min.): Luftfiltergehäuse o. Einfüllrohr Scheibenwaschbehälter demontieren; Speedster (20 Min.)
ja
Peugeot
307 und 607: Verkleidungen demontieren; 406: Batterie demontieren; Boxer: Scheinwerfer demontieren; keine Zeitvorgaben
ja
Porsche
alle Modelle: Ausbau Scheinwerfer (18 bis 24 Min.)
ja
Renault
Clio D (60 Min.); Megane, Scenic, Espace, Modus (ca. 25 Min.); VelSatis (36 Min.): hoher Demontageaufwand ; keine Demontage-Beschreibung
nur Megane
Seat
teilweise erschwerter Zugang, deshalb Empfehlung Seat-Betrieb; (18 Min.) inkl. Scheinwerfereinstellung
ja
Smart
Coupe/Cabrio (19 Min.),
Roadster (ca. 15 Min): höherer Demontageaufwand, Verweis auf Smart-Betrieb; keine Demontage-Beschreibung
nein
Suzuki
Ignis (D) und Wagon R+ (D): Demontage Batterie (ca. 15 Min.); kein Schlüssel im Bordwerkzeug
nein
VW
Nur Verweis auf VW-Betrieb in Bedienungsanleitung: Lupo (12 Min.), Golf IV (12-18 Min.), Passat (18 Min.) u. T 5 (18 Min.); Polo (D): Ausbau Kraftstofffilter/Batterie (ca. 30 Min.); New Beetle (ca. 20 Min.), Sharan ab Mj. 2001 (ca. 25 Min.) u. Touareg (ca. 20 Min.): Ausbau Scheinwerfer; bei Golf V gute Beschreibung und einfache Handhabung (ohne Werkzeug)
nein
(außer New Beetle)
- iceman ze
Ja imam isto Golf IV, ali nisam nikad mjenjao jos sijalice na prednjim farovima. Nedavno sam mijenjao sijalicu za rikverc svjetlo u zadnjoj stopi, nesto slicno III-ki, tako da nije nista bilo komplikovano.
Zsto jednostavno ne odes svom majstoru, pa nek ti on to zamjeni, makar ces znati ubuduce, jer moze se desiti da nesto zeznes.
Zsto jednostavno ne odes svom majstoru, pa nek ti on to zamjeni, makar ces znati ubuduce, jer moze se desiti da nesto zeznes.
- Edin H.
Ja samo znam ovo sto je nineac rekao, ako su xenon, a jesu garant ne diraj ih sam. Zasto nemam pojma.nineac wrote:Nemam pojma, ali čuo sam da je komplikovano! Ako je xenon nediraj ništa, idi u servis!
To naravno nema veze sa rikverc svijetlom.
Preporucio bih ti da na Zapadu kupis knjigu za taj automobil i onda unutra imas apsolutno sve kako se mijenja (sa slikama).
-
ado-šampion
Eh kad smo već kod sijalica, gdje da kupim H4 sijalicu (Oboreno i dugo svjetlo), a da je Osram ili Philips? Zanima me u Sarajevu. Negdje sam pročitao da treba podešavati svjetla kada se zamjeni sijalica, jeli to tačno i koliko se isplati i gdje to da obavim?
- iceman ze
Mislim da ti rade podesavanje svjetala u servisu BiHMAK-a, evo ti telefoni pa se raspitaj, da neides bezveze.
INFORMATIVNI CENTAR
Tel.: +387 33 777-106
+387 33 777-107
Fax.: +387 33 777-119
E-mail: [email protected]
DISPEČERSKI CENTAR (Pomoć na cesti)
Tel.: +387 33 1282
Fax.: +387 33 761-902
+387 33 777-117
INFORMATIVNI CENTAR
Tel.: +387 33 777-106
+387 33 777-107
Fax.: +387 33 777-119
DISPEČERSKI CENTAR (Pomoć na cesti)
Tel.: +387 33 1282
Fax.: +387 33 761-902
+387 33 777-117
-
ado-šampion
Osram, Philips? Zna li iko kakve su Bosch sijalice, jer ih nisam primjetio na testovima? Vidio sam preko puta robne kuće u gradu H1 sijalica Bosch (55 W) kaže original 6,5 km. Može li to biti original, pošto mi se cijena čini preniska?
Još nešto: Gdje se može naći sijalica H1 100W (ne plava), moj se jaran ubi tražeći istu za BMW E34 i ništa?
Još nešto: Gdje se može naći sijalica H1 100W (ne plava), moj se jaran ubi tražeći istu za BMW E34 i ništa?
-
Stari
Evo bas neki dan mi se desilo to od cega sam strahovao...pregori zarulja ...sa vozaceve strane (golf 2001 1,6 variant) ....i obzirom da se u servis auta ne razumijem ni sekunde....prisjetih se ovog topica ...i ove vase rasprave o tome kako je to jako zeznuta stvarcica...i kad sam otkrio sta se desilo nisam se ni trena dvoumio nego lijepo novce u ruke....i.... odvezem se odmah kod jednog od nasih automehanicara koji bi mi to sredio malo jeftinije "na crno".....i ovako vam je to..... Stajao sam jedno 1,5 metar i gledao sta i kako covjek radi. Nista nisam ukonto ....ali covjeku nije trebao nikak pribor samo je zavukao ruku unutra odvrnuo onu pregorenu i stavio ovu novu....i to sve za jedno jedva 2 minuta posla...i poslije mi se sa osmijehom obratio i rekao ...pa u sta ti sprdi tolike godine kad ni sijalice na autu ne znas zamijeniti. Rekoh mu bolju me stvar nisi mogao pitati....jer evo ima vec par godina i sam se pitam isto pitanje.
Bilo kako bilo sad mi je malo jasnije i o ovim strucnjacima sto naprdjuju ovdje o autima...koliko u stvari znaju. Lipi moji strucnjaci ...tu lampu, onaj ko zna, promijeni bez icega .....za 1-2 minuta....a vama bi pored sveg vaseg znanja trebalo jedno par godina (isto kao i meni uostalom) da se uopste usudite pokusati.
Bilo kako bilo sad mi je malo jasnije i o ovim strucnjacima sto naprdjuju ovdje o autima...koliko u stvari znaju. Lipi moji strucnjaci ...tu lampu, onaj ko zna, promijeni bez icega .....za 1-2 minuta....a vama bi pored sveg vaseg znanja trebalo jedno par godina (isto kao i meni uostalom) da se uopste usudite pokusati.