Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Nebitan32

#26 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by Nebitan32 »

prirodoljubac wrote:Klasican komunjara je toliko indoktriniran da mu je kao i mladom jastrebu Damiru H, partija vaznija od drzave, znaci SDP ce sve da uradi kako mu velikosrbi naloze samo kako bi ostali u vlasti.
Na temi o Semsudinu Mehmedovicu sam opisao ko je i sta je danasnji SDP. Nedovrseni Srbi. Moci cemo imati neku pozitivnu stranku lijeve orijentacije tek za nekih 30-tak godina kad pokrepaju ovi nedovrseni srbi. Do tada ih drzati sto dalje od bilo kakvih funkcija.

Najveca odgovornost lezi u Sarajevu i posrbicama koje obitavaju u istom. Posrbice s donje liste moraju biti udaljene s bilo kakve politicke funkcije

Miroslav Kebo
Sratko Lagumdzija,
Filip Radoncic,
Slobodan Tihic
Bane Izetbegovic
Danilo Hadzic

Za pocetak

Samo tri vrste osoba mogu glasati za ove posrbice :

- maloumni
- korumpirani (foteljom, sa 100KM ili necim trecim)
- izdajnici
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Bošnjaci su pristali da dadnu PRAVO PRVE BRAČNE NOĆI ostalim tzv. konstitutivnim.

Saša Magazinoviću, zaokružio sam te prilikom glasanja na Izborima, govno jedno ilidžansko, ne idi na Dom naroda jer tamo mene predstavljaš i izdaješ JEDNU I JEDINU, BOSNU I HERCEGOVINU!
Sram te bilo.
It_is_a_Leclerc

#28 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by It_is_a_Leclerc »

Dragi Pipi, šta će Magazinović na Domu naroda.... :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#29 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

It_is_a_Leclerc wrote:Dragi Pipi, šta će Magazinović na Domu naroda.... :lol:
Nisam znao da NIJE član DN, ali tamo gdje jeste proklinjem i njega i Denisa Bećirovića koji glasaše u PD PSBiH.
Denis Prokletinja Bećirović je nekoliko puta podnosio prijedlog Zakona o opljačkanoj imovini, tako me je ''navukao'' da glasam za veleizdajničku partiju SDP. Sašu sam lično zaokružio (Nisam glasao za Z.L.).
Je li Denis B. u članstvu DN PSBiH?
Innovation

#30 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by Innovation »

Image

Hasan Bećirović
Mehmed Bradarić
Nermina Kapetanović
Halid Genjac
Sulejman Tihić
Image

Stjepan Krešić
Borjana Krišto
Krunoslav Vrdoljak
Martin Raguž
Dragan Čović

Image

Ognjen Tadić
Dragutin Rodić
Mladen Ivanić
Staša Košarac
Krstan Simić
Innovation

#31 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by Innovation »

Innovation wrote:Nermina Kapetanović
Halid Genjac
Sulejman Tihić
Na njima je, da li ce Zakon o prebivalistu biti usvojen. :( :mrgreen:

http://www.klix.ba/vijesti/novi-zakon-o ... /130722016
stokton

#32 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by stokton »

Innovation wrote:
Halid Genjac
Sulejman Tihić

Da imaju i malo dostojanstva i osjećaja za svoj narod i domovinu bojkotovali bi sjednice i tako srušili zakon(kao što su srpski delegati vješto radili i vratili bi im istom mjerom) ali pošto se radi o balijama koji su sami sebi dovoljni izgleda da nam ne gine Palestina :(
Innovation

#34 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by Innovation »

stokton wrote:
Innovation wrote:
Halid Genjac
Sulejman Tihić

Da imaju i malo dostojanstva i osjećaja za svoj narod i domovinu bojkotovali bi sjednice i tako srušili zakon(kao što su srpski delegati vješto radili i vratili bi im istom mjerom) ali pošto se radi o balijama koji su sami sebi dovoljni izgleda da nam ne gine Palestina :(
:( :mrgreen:
MuaDib

#35 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by MuaDib »

Nebitan32 wrote:
prirodoljubac wrote:Klasican komunjara je toliko indoktriniran da mu je kao i mladom jastrebu Damiru H, partija vaznija od drzave, znaci SDP ce sve da uradi kako mu velikosrbi naloze samo kako bi ostali u vlasti.
Na temi o Semsudinu Mehmedovicu sam opisao ko je i sta je danasnji SDP. Nedovrseni Srbi. Moci cemo imati neku pozitivnu stranku lijeve orijentacije tek za nekih 30-tak godina kad pokrepaju ovi nedovrseni srbi. Do tada ih drzati sto dalje od bilo kakvih funkcija.

Najveca odgovornost lezi u Sarajevu i posrbicama koje obitavaju u istom. Posrbice s donje liste moraju biti udaljene s bilo kakve politicke funkcije

Miroslav Kebo
Sratko Lagumdzija,
Filip Radoncic,
Slobodan Tihic
Bane Izetbegovic
Danilo Hadzic

Za pocetak

Samo tri vrste osoba mogu glasati za ove posrbice :

- maloumni
- korumpirani (foteljom, sa 100KM ili necim trecim)
- izdajnici
I ti ovim postom rušiš BiH, ništa manje ni više, kao ove koje si pomenuo, šovinistički se rugajući slavenskim imenima u BiH.
Tex Willer

#36 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by Tex Willer »

MuaDib , prtjerujes , skroz pretjerujes ! Ako Zlatko Lagumdzija povuce neki potez koji steti interesu Bosne i Hercegovine i koji steti interesu naroda koji je dozivio genocid ( kazem ako povuce ) i neko ga nazove Sratko ili Ratko , ne vidim nikakvo ruganje slavenskim imenima . Ako ja smatram Mehu Mehica izdajnikom i nepriajteljem Bosne ja cu ga od ,, mila ,, i kolovijalno zvati Radovane Karadzicu jer Raso je sinonim za izdaju zemlje u kojoj je sve ostvario. Radio je u interesu velike Srbije na ustrb zemlje koja ja primila skolovala i dala mu kule i grdove. Ubio je zemlju i ljude koju su hranili i napravili od njega nesto i nekoga. Stavljajuci se sluzbu neke velike smrdije od pjesnika i lijecnika postao je jedan od najvecih ratnih zlikovaca u istoriji covjecabnstva . Hitler je bio gospodin za Ratka i Radovana , serem im se u ime i obratz kojeg nemaju . Jasno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Koliko si postova napisao u ziviotu ? Milion ? ! Koliko si puta reagirao na temu da se turska imena Mujo i Suljo i Fata ismijavaju zlopotrebljavaju u sh propagandi do granica idiotizma koji nije nista drugo nego fazizam i nacizam.
Bosanski muslimani ne znaju sta je desnica , fasizam , extremizam , rasizam ....ne znaju , jednostavno , ne znaju , ne umiju , nece !
Tex Willer

#37 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by Tex Willer »

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, koji je prošle sedmice usvojen u Zastupničkom domu BiH i koji će se sutra naći na dnevnom redu Doma naroda, ukoliko bude usvojen, značit će kraj povratka izbjeglih i raseljenih u BiH, ali i odlazak mnogih koji su se već vratili, naročito u RS-u, ocjena je brojnih naših sagovornika povratnika i onih koji se još nisu vratili u svoje prijeratne domove.

2555
Piše: Edita Gorinjac
POVEZANO
Prvi mart: SDP i SBB su nas bezočno lagali i glasali za Zakon o prebivalištu
Sarajlić-Maglić: Izmjenama Zakona o prebivalištu prava povratnika nisu ugrožena
Svjetski bošnjački kongres protiv predloženog Zakona o prebivalištu
Parlamentarci u BiH za mjesec zarade kao penzioneri za dvije godine
Goran Salihović: Nisam ja ničiji, ja sam profesionalac
Ponovo odgođena rasprava o izvještaju o radu Tužilaštva BiH za 2012.
Novi Zakon o prebivalištu: Mnogi će biti samo turisti u svojoj zemlji Zastupnički dom BiH Ovakvim zakonskim rješenjem se, prema ocjenama mnogih, urušava načelo slobode kretanja zagarantovano Ustavom i Dejtonskim sporazumom. Ovim se praktično stavlja van snage olakšana procedura prijavljivanja povratnika, izmjene neposredno utječu na prava prognanih i povratnika, te imaju za cilj brisanje širokog kruga građana BiH iz evidencije za koju se vezuju brojna druga prava, od kojih je najbitnije pravo glasa. Također, ovakvim zakonskim rješenjem se nalaže državljanima naše zemlje prijava u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, što se ocjenjuje kao neprovediv proces. Time bi, prema ocjeni protivnika ovakvog zakona, došlo do brisanja velikog broja državljana BiH u dijaspori iz evidencije prebivališta. Na taj način bi se onemogućilo njihovo biračko pravo u BiH, ako se ima u vidu da se ono vezuje za prebivalište.

Poništavanje prebivališta

Imajući u vidu ono što se prije lokalnih izbora dešavalo u Srebrenici, ali i drugim mjestima, kada je MUP RS-a poništavao prebivališta građanima bošnjačke nacionalnosti, postoji opravdana bojazan da bi se to moglo i dalje dešavati. Naime, tražen je pravni osnov prijave, a MUP RS-a je vršio i terenske provjere na osnovu kojih je poništavao prebivališta. Sudovi u Srebrenici i Bijeljini su jasno kazali da takva praksa nije u skladu sa važećim propisima, što će sada postati ukoliko se usvoji ovakav zakon, naglašava Zekerijah Hadžić, povratnik u Srebrenicu. Do tada nije zabilježena praksa u BiH da policija dolazi na prijavljenu adresu prije nego vam izda dokumente. U Srebrenici se dešavalo da vam, praktično, ako niste u kući nekoliko sati i policija dođe da provjeri živite li tu baš u to vrijeme, bude poništeno prebivalište, kaže naš sagovornik.

"Zakon nije dobar ni za povratnike ni za one bh. državljane koji se nalaze van zemlje, bez obzira na njihov prognanički ili neki drugi status. Ovim se povećavaju i troškovi za prijavu prebivališta, a nameće i neprovodiv proces prijave u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Povratnike u Srebrenicu i RS to tjera, podrazumijeva se da prije prebivališta moraju imati izgrađenu kuću, da vade razne papire iz gruntovnice i slično. Sve ono što se radilo u Srebrenici glede prebivališta, kao i u drugim gradovima istočne Bosne, ovim će biti legalizovano. Treba spomenuti da je Zakon usvojen i bez javne rasprave", kaže Hadžić.

Pejo Krnjić, odbornik Liste za Doboj (HSS-NHI) jedini je Hrvat u Skupštini tog grada. Kaže da se tamo ne primjenjuje ni Zakon o lokalnoj samoupravi, jer da se poštuje naš sagovornik bi bio predsjednik ili jedan od potpredsjednika Skupštine, što nije slučaj. U javnim preduzećima ionako nema Hrvata, u nekim općinskim službama ima njih nekoliko, a usvajanje ovog zakonskog rješenja bilo bi pogubno i za njih, ocjenjuje Krnjić.

Humano preseljenje

"Dok se Čović i Dodik dogovaraju da hrvatski narod bira svoje predstavnike, u RS-u su u Narodnoj skupštini Dodikovi Hrvati, kao i u Vijeću naroda i u Vladi. To nikoga ne interesira, a tu se odvija život građana. Isto je i sa povratkom, može se napraviti kuća, ali šta će ti ljudi raditi, da pasu travu? Sad nam još treba takav zakon! Treba da policajci dolaze kući i nekoga čekaju kod kuće da vide živi li on tu. Šta ako je čovjek negdje van države, prijavi boravak i otputuje, ili ide raditi vani? Mnogo je tu prostora za manipulacije. I prije rata se radilo vani, kuća se zaključa, ali si tu prijavljen. Time se potpuno ugrožavaju ljudska prava. Ovim se otvara mogućnost za oduzimanje prvenstveno prava glasa, ali i daljnjeg povratka. Time se očito računa na totalno 'humano preseljenje' naroda", ocjenjuje naš sagovornik.

Zakonsko rješenje koje je izglasano u Zastupničkom domu osuđuje i Sudbin Musić, povratnik u Prijedor. Kaže, zabrinjava ga činjenica da sada prijeratnog nesrpskog stanovništva u tom gradu nema ni 15 posto, što se neće ni popraviti ako ovakav zakon bude usvojen.

"Permanentna diskriminacija kojoj smo mi ovdje izloženi je ništa drugo do posljednja faza etničkog čišćenja, a ovakav zakon će doprinijeti da se ta faza ubrza. Definitivno time ostajemo bez ogromnog broja svojih ljudi koji žive van države i koji su bili ništa drugo do ekonomska potpora razvoju i rastu Prijedora, a tretiraju se nikako drugačije nego kao turisti. Ovakvim Zakonom će definitivno i postati samo turisti u rođenoj zemlji i ništa drugo. Mislim da smo mi, povratnička populacija, žrtve, ili ćemo to tek biti, veleizdaje koju čine naši politički predstavnici koji podržavaju ovakav zakon. Očito je ovo bila stvar trgovine i apelujem na delegate, bar na one najčasnije, da se odvaže na stranačku neposlušnost. Probosanske snage očito gube diskurs", kaže nam Musić.

Zastupnički dom je prošle sedmice usvojio ove izmjene i dopune Zakona, čemu su se oštro usprotivili zastupnici SDA i SBiH.
-------------------------------------------------
Ja ne mogu da vjerujem u ovo sto citam . Ovo je cisti horor. SDA i Stranka zagrabih je sve ucinila da unisti Bosnu. I onda SDP dobije izbore zato je SDA cetnicka i izdajnicka i lopovska i kakva sve ne . Onda SDP i onaj scepan lopov iz Crne Gore kumuju ovom zakonu gdje se udara pecat na genocid , a njemu , tom genocidnom zakonu o prbivalistvu se protivi SDA koja je puahala u cetnicke trube dok je bila na vlasti . Zakljucak . Svaka bosanska ili bosnjacka stranka ce raditi protiv interesa Bosne i Hercegovine i njenih gradjana a poglavitio ce raditi protiv bosanskih muslimana samo da da bi bila u vlasti . To je cista logika .
PerverzMusharaf

#38 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by PerverzMusharaf »

ne, nego je logika da ce bosnjacka nacionalisticka opozivcija uvijek sabotirati svaki dogovor i tako sama uništavati bih.
Casteneda

#39 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by Casteneda »

PerverzMusharaf wrote:ne, nego je logika da ce bosnjacka nacionalisticka opozivcija uvijek sabotirati svaki dogovor i tako sama uništavati bih.

Živjela bošnjačka nacionalistička opozicija - SDA - stožerna stranka u Bošnjaka i legitimni predstavnik Bošnjaka.

Pervezu musharaffu, iskompleksiranom i isfrustriranom srbokatoliku želim dugo i mukotrpno gušenje u vlastitoj pjeni uz prizvuke pjesme "Ja sin sam tvoj" u pozadini.
It_is_a_Leclerc

#40 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by It_is_a_Leclerc »

Izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu ni na koji način ne mijenjaju položaj povratnika i raseljenih osoba, izjavila je Denisa Sarajlić-Maglić, zamjenica ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U kratkom razgovoru za našu agenciju, Sarajlić-Maglić tvrdi da su nevladine organizacije koje se protive ovom zakonu, pogrešno ga protumačili.

Da li doneseni Zakon o prebivalištu i boravištu dovodi u težu poziciju povratnike i raseljene u BiH? Svjedoci smo žestokih reakcija u kojima se naglašava da su povratnici i raseljeni, a pogotovo oni kojima nisu obnovljeni domovi dovedeni u praktično bezizlaznu situaciju.

- Mislim da je potrebno upoznati javnost sa stvarnim činjenicama i samim sadržajem Zakona. U Zakonu odranije postoji posebno poglavlje koje govori o pravima povratnika i olakšanoj proceduri prijave prebivališta i boravišta, a to su članovi od 17-tog do 28-om. Izmjene Zakona uopšte ne mijenjaju prava koja su imala ove ove osobe do sada. To znači da prava povratnika i ostaju zaštićena na isti način kao i do sada i nisu povrijeđena ovim izmjenama zakona na bilo koji način.

Ovdje se radi o proizvoljnom tumačenju izmjena Zakona čime se pokušava prikazati da se dokazi koje svi ostali građani trebaju dostaviti prilikom prijave prebivališta ili boravišta odnose i na povratnike. To nije tačno. Kod izrade izmjena Zakona posebno se vodilo računa o tome da prava ove kategorije ostanu zaštićena. Dakle, da ponovim, prava povratnika i raseljenih ni na koji način nisu ugrožena!

Da li i u kojoj mjeri međunarodne institucije podržavaju donošenje ovih izmjena Zakona?

- Poznato je da je Zakon o prebivalištu i boravištu važna karika u nizu pretpostavki za ostanak BiH u bezviznom režimu. Obzirom na tendencije određenih zemalja da ponovo uvedu vize za građane BiH - kao i mnogih drugih razloga - bilo je važno donijeti izmjene i dopune ovog zakona. U prilog ovoj činjenici ide i podatak da su Delegacija Evropske unije u BiH i Ured visokog predstavnika pozdravili donošenje izmjena i dopuna ovog zakona naglašavajući da taj korak poboljšava pravni okvir prijave prebivališta u zemlji, kao i da se dodatno ispunjavaju uslovi iz Mape puta za viznu liberalizaciju. Podrška međunarodne zajednice u tom smislu je otvorena i nedvojbena.

Kako komentarišete najave nevladinih i drugih organizacija i određenih opozicionih stranaka da Zakon o prebivalištu i boravištu daje odriješene ruke policijskim organima da masovno vrše provjere i oduzimaju već stecena prebivališta?

- I ovdje se radi o pogrešnom tumačenju predmetnog zakona. Bitno je pojasniti javnosti suštinu njegovog sadržaja. Kao i svaka zemlja na svijetu i BiH mora imati mehanizme za provjeru prijavljenih prebivališta i boravišta naših građana. To predviđa i pomenuti član zakona, ali ne na način kako se to tumači u javnosti. Ovo je jako važno naglasiti i pojasniti jer se radi o rješenju koje uvodi red u vođenje evidencija, ali time ne narušava bilo čija prava.

Rješenje koje je ovim izmjenama predviđeno dozvoljava policijskim organima da koriste podatke iz elektronskih baza podataka drugih organa na osnovu kojih mogu dobiti informacije koje su predmet provjere. Ponavljam, ova izmjena se odnosi na provjere kroz elektronske baze podataka. Dakle, suženo je diskreciono pravo policijskih organa da pozivaju osobe sa prijavljenim prebivalistima na razgovore, itd. Na ovaj način ti postupci se stavljaju u čvrst zakonski okvir, upravo iz razloga da ne bi dolazilo do zloupotreba ili krivog tumačenja zakona. Sve drugo će predstavljati kršenje Zakona. Eventualna kršenja odredbi koje se odnose na provjere moći će zaštiti nadležni sudovi, kao što su to nedavno i uradili.
Generalno, ima nešto i istine u ovom što ispriča ova ženska. S tim da ona priča kao da smo mi uređena država i da isti zakon treba provoditi ozbiljna policija, a ne Dodikov Gestapo.
PipiDugaDevetka

#41 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Ima li vijesti sa najavljenog MIRNOG PROTESTA?
PipiDugaDevetka

#42 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

rwerz4 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ima li vijesti sa najavljenog MIRNOG PROTESTA?
sandžo pa ti si veliki patriJota trebalo bi da budeš prvi na tim demon-ssstracijama kao primjer svima a ne šatro s foruma lupat muslimanske budalaštine :lol: :lol: :lol:
Iz opravdanih razloga sam odsutan. Kada @Pipi ponese transparent, obično mediji u SFR Regionu se zatalasaju. Isto tako me citiraju na sandžačkom Portalu ''KURIR''.
Postao sam medijska zvijezda u bijiSr:
http://www.kurir-info.rs/komentari/pret ... nak-844147
developer10

#43 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by developer10 »

Kada je kraj sjednice započete jutros u 10h?
VjecitiStudent

#44 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by VjecitiStudent »

Može li mi ko objasniti kako ovaj zakona može zeznuti prave povratnike, koji su se, sa svojim porodicama, vratili na svoje predratne adrese?
stokton

#45 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by stokton »

VjecitiStudent wrote:Može li mi ko objasniti kako ovaj zakona može zeznuti prave povratnike, koji su se, sa svojim porodicama, vratili na svoje predratne adrese?
Pusti bola demagogiju, incijativa je nešto najbolje što se desilo za državu od rata i opet nazovi naši hoće da je sjebu.
Sve je Suljagić objasnio juče, a ko ne želi da čuje i ko ne vadi glavu iz stranačke guzice džaba mu je objašnjavat.
VjecitiStudent

#46 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by VjecitiStudent »

stokton wrote:
VjecitiStudent wrote:Može li mi ko objasniti kako ovaj zakona može zeznuti prave povratnike, koji su se, sa svojim porodicama, vratili na svoje predratne adrese?
Pusti bola demagogiju, incijativa je nešto najbolje što se desilo za državu od rata i opet nazovi naši hoće da je sjebu.
Sve je Suljagić objasnio juče, a ko ne želi da čuje i ko ne vadi glavu iz stranačke guzice džaba mu je objašnjavat.
Tekstove autora Lagumdžijine biografije odavno ne čitam, može li kratko objašnjenje, moliću lijepo?
stokton

#47 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by stokton »

It_is_a_Leclerc wrote:
Izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu ni na koji način ne mijenjaju položaj povratnika i raseljenih osoba, izjavila je Denisa Sarajlić-Maglić, zamjenica ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U kratkom razgovoru za našu agenciju, Sarajlić-Maglić tvrdi da su nevladine organizacije koje se protive ovom zakonu, pogrešno ga protumačili.

Da li doneseni Zakon o prebivalištu i boravištu dovodi u težu poziciju povratnike i raseljene u BiH? Svjedoci smo žestokih reakcija u kojima se naglašava da su povratnici i raseljeni, a pogotovo oni kojima nisu obnovljeni domovi dovedeni u praktično bezizlaznu situaciju.

- Mislim da je potrebno upoznati javnost sa stvarnim činjenicama i samim sadržajem Zakona. U Zakonu odranije postoji posebno poglavlje koje govori o pravima povratnika i olakšanoj proceduri prijave prebivališta i boravišta, a to su članovi od 17-tog do 28-om. Izmjene Zakona uopšte ne mijenjaju prava koja su imala ove ove osobe do sada. To znači da prava povratnika i ostaju zaštićena na isti način kao i do sada i nisu povrijeđena ovim izmjenama zakona na bilo koji način.

Ovdje se radi o proizvoljnom tumačenju izmjena Zakona čime se pokušava prikazati da se dokazi koje svi ostali građani trebaju dostaviti prilikom prijave prebivališta ili boravišta odnose i na povratnike. To nije tačno. Kod izrade izmjena Zakona posebno se vodilo računa o tome da prava ove kategorije ostanu zaštićena. Dakle, da ponovim, prava povratnika i raseljenih ni na koji način nisu ugrožena!

Da li i u kojoj mjeri međunarodne institucije podržavaju donošenje ovih izmjena Zakona?

- Poznato je da je Zakon o prebivalištu i boravištu važna karika u nizu pretpostavki za ostanak BiH u bezviznom režimu. Obzirom na tendencije određenih zemalja da ponovo uvedu vize za građane BiH - kao i mnogih drugih razloga - bilo je važno donijeti izmjene i dopune ovog zakona. U prilog ovoj činjenici ide i podatak da su Delegacija Evropske unije u BiH i Ured visokog predstavnika pozdravili donošenje izmjena i dopuna ovog zakona naglašavajući da taj korak poboljšava pravni okvir prijave prebivališta u zemlji, kao i da se dodatno ispunjavaju uslovi iz Mape puta za viznu liberalizaciju. Podrška međunarodne zajednice u tom smislu je otvorena i nedvojbena.

Kako komentarišete najave nevladinih i drugih organizacija i određenih opozicionih stranaka da Zakon o prebivalištu i boravištu daje odriješene ruke policijskim organima da masovno vrše provjere i oduzimaju već stecena prebivališta?

- I ovdje se radi o pogrešnom tumačenju predmetnog zakona. Bitno je pojasniti javnosti suštinu njegovog sadržaja. Kao i svaka zemlja na svijetu i BiH mora imati mehanizme za provjeru prijavljenih prebivališta i boravišta naših građana. To predviđa i pomenuti član zakona, ali ne na način kako se to tumači u javnosti. Ovo je jako važno naglasiti i pojasniti jer se radi o rješenju koje uvodi red u vođenje evidencija, ali time ne narušava bilo čija prava.

Rješenje koje je ovim izmjenama predviđeno dozvoljava policijskim organima da koriste podatke iz elektronskih baza podataka drugih organa na osnovu kojih mogu dobiti informacije koje su predmet provjere. Ponavljam, ova izmjena se odnosi na provjere kroz elektronske baze podataka. Dakle, suženo je diskreciono pravo policijskih organa da pozivaju osobe sa prijavljenim prebivalistima na razgovore, itd. Na ovaj način ti postupci se stavljaju u čvrst zakonski okvir, upravo iz razloga da ne bi dolazilo do zloupotreba ili krivog tumačenja zakona. Sve drugo će predstavljati kršenje Zakona. Eventualna kršenja odredbi koje se odnose na provjere moći će zaštiti nadležni sudovi, kao što su to nedavno i uradili.
Generalno, ima nešto i istine u ovom što ispriča ova ženska. S tim da ona priča kao da smo mi uređena država i da isti zakon treba provoditi ozbiljna policija, a ne Dodikov Gestapo.
Nema tu nikakve istine pusti demagogiju, na terenu se sve vidi
http://www.prvimart.ba/vijesti/nastavak ... srebrenice
Samo oni kome je država od Baščaršije do Marin dvora ne vidi odnosno ne želi da vidi
stokton

#48 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by stokton »

VjecitiStudent wrote:
stokton wrote:
Tekstove autora Lagumdžijine biografije odavno ne čitam, može li kratko objašnjenje, moliću lijepo?
Boli mene neka stvar hoćeš li ti čitat ili nećeš, čovjek je sve ukratko objasnio a do tebe je hoćeš li to primit k znanju ili ne
http://www.prvimart.ba/vijesti/nastavak ... srebrenice

Vamo kojima je stranka važnija od države džaba je iznosit činjenice.
miki.ba

#49 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by miki.ba »

Malo je glupo što nemamo ovdje te prijedloge zakona, odnosno nismo ih procitali.
bole1st

#50 Re: Izglasavanje zakona o prebivalištu legalizira genocid!!!

Post by bole1st »

Ako ovaj zakon legalizira genocid onda ga treba poslati Hagu da oslobode krivice sve koji su za isti osudjeni. :run:
Post Reply