jebiga sad Gripen.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Od onih kojima se kupuju luksuzna vozila za koliko ono ministarstava na kantonalnom, fedealnom, entiteskom i državnom novou. Ja uvijek kažem, Sirija ima tu sreću da ima jednog diktatora, mi u BiH imamo u svakom kantonu, entitetu i državi po par diktatora i njihove sluge.Bodkin wrote:Liga Rojalista wrote:Šta mislite o konceptu vazdušnih snaga.Naša Bosna je dosta mala tako da je zaista teško ako ne nemoguće imati avijaciju koja be trebala vježbati svakodenvno i funkcionalno.Trebalo bi da se naša avijacija centrira na helikopterskim snagama i vazdušnoj odbrani.Ali opet ja sam zagovornik aviona.Po uzoru na arapsko izraelski rat,kada su izraelci preventivno zbrisali egipatsku avijaciju u prvom danu i izbacili je iz stroja.Tako bi i mi trebali po mom mišljenju da imamo male preventivne zračne snage koje bi prve napale neprijatelja u slučaju napada.![]()
a od kojih para kupiti?
Da se vratimo temi. Po meni BiH treba imati malu, fleksibilnu i mobilnu armiju. S obzirom na našu konfiguraciju terena, trebamo imati jedinice sposobne da u kratkom roku mogu zauzeti svaki prevoj, planinu i brdo, u bilo kojem godišnjem dobu, po noći ili danu, te imati na raspolaganju veliku vatrenu moć. Jedinice trebaju biti opremljene gusjeničarima, što laganijim sa dobrom zaštitom i solidnom vatrenom moći, okretno i brzo. Moramo imati u sklopu vojske naše bosanske konje koji su se X puta dokazali u borbi. Moramo imati desantne jedinice, dobre helikoptere i par aviona tipa Gripen (može sletjeti i na travu) čisto da Srbima rastu zazubice.
Šalim se naravno, ali sa 5-6 aviona bi bilo dovoljno sa jakim transportnim helikopterima i jakom PVO, opet staviti akcenat na mobilnost i pokretljivost. Tenk ne smije biti pretežak kao ovaj M60, jeste da je M60 dobar, ali za naš teren i za brda pretežak, glomazan, ogromna silueta...itd. Ulazak u NATO je nešto što ne smijemo propustiti, razviti dobru saradnju sa zemljama u okruženju, sa Turskom, sa Njemačkom i USA po pitanju naoružanja, opreme i sistema veza. Uspostaviti dobar sistem veza od ključne važnosti. SVe ovo uvezati sa nekom vrstom narodne odbrane na moderan način i mislim da bi to bio dobar početak odbrane BiH.
da se razumijemo ako ikad udjemo u NATO avioni ce se morati ili kupiti, ili placati drugima da se cuva nebo. ja sam u svakom slucaju za prvu opciju, ali bez razbacivanja. za jedan Gripen mozes uzeti dva nista losija Mig29M/M2.