Novi koncept BH odbrane?

U koji odbrambeni koncept vjerujete?

U koncept baziran na informaciji i obavijestajnoj sluzbi koji ce biti integriran sa saveznicima.
3
10%
U koncept baziran na kakvoj takvoj integralnoj vojsci.
2
6%
U koncept baziran na Teritorijalnoj Odbrani i rezervnom sastavu.
10
32%
U koncept baziran na obavijestajnim sluzabama; integracija istih sa saveznicima i dobrovoljnim rezervim sastavom.
3
10%
Nevjerujem ni u kakav koncept odbrane.
8
26%
U neki drugi koncept; navest cu ga.
5
16%

Total votes: 31

Klavikula

#26 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by Klavikula »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bodkin wrote:
Liga Rojalista wrote:Šta mislite o konceptu vazdušnih snaga.Naša Bosna je dosta mala tako da je zaista teško ako ne nemoguće imati avijaciju koja be trebala vježbati svakodenvno i funkcionalno.Trebalo bi da se naša avijacija centrira na helikopterskim snagama i vazdušnoj odbrani.Ali opet ja sam zagovornik aviona.Po uzoru na arapsko izraelski rat,kada su izraelci preventivno zbrisali egipatsku avijaciju u prvom danu i izbacili je iz stroja.Tako bi i mi trebali po mom mišljenju da imamo male preventivne zračne snage koje bi prve napale neprijatelja u slučaju napada.
:D :D a od kojih para kupiti?
Od onih kojima se kupuju luksuzna vozila za koliko ono ministarstava na kantonalnom, fedealnom, entiteskom i državnom novou. Ja uvijek kažem, Sirija ima tu sreću da ima jednog diktatora, mi u BiH imamo u svakom kantonu, entitetu i državi po par diktatora i njihove sluge.

Da se vratimo temi. Po meni BiH treba imati malu, fleksibilnu i mobilnu armiju. S obzirom na našu konfiguraciju terena, trebamo imati jedinice sposobne da u kratkom roku mogu zauzeti svaki prevoj, planinu i brdo, u bilo kojem godišnjem dobu, po noći ili danu, te imati na raspolaganju veliku vatrenu moć. Jedinice trebaju biti opremljene gusjeničarima, što laganijim sa dobrom zaštitom i solidnom vatrenom moći, okretno i brzo. Moramo imati u sklopu vojske naše bosanske konje koji su se X puta dokazali u borbi. Moramo imati desantne jedinice, dobre helikoptere i par aviona tipa Gripen (može sletjeti i na travu :shock: ) čisto da Srbima rastu zazubice. :lol: Šalim se naravno, ali sa 5-6 aviona bi bilo dovoljno sa jakim transportnim helikopterima i jakom PVO, opet staviti akcenat na mobilnost i pokretljivost. Tenk ne smije biti pretežak kao ovaj M60, jeste da je M60 dobar, ali za naš teren i za brda pretežak, glomazan, ogromna silueta...itd. Ulazak u NATO je nešto što ne smijemo propustiti, razviti dobru saradnju sa zemljama u okruženju, sa Turskom, sa Njemačkom i USA po pitanju naoružanja, opreme i sistema veza. Uspostaviti dobar sistem veza od ključne važnosti. SVe ovo uvezati sa nekom vrstom narodne odbrane na moderan način i mislim da bi to bio dobar početak odbrane BiH.
jebiga sad Gripen.
da se razumijemo ako ikad udjemo u NATO avioni ce se morati ili kupiti, ili placati drugima da se cuva nebo. ja sam u svakom slucaju za prvu opciju, ali bez razbacivanja. za jedan Gripen mozes uzeti dva nista losija Mig29M/M2.
cindrlimindrli

#27 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by cindrlimindrli »

Kad se vec razbacivate milijardama red bi bio da se kupi najbolje. :D

Image
muzicar_iz_parka

#28 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by muzicar_iz_parka »

OS BiH su veoma kvalifikovane, imamo jednak broj oficira/podoficira i vojnika, neće niko izgleda bidne obični prašinar :( ili se ne mogu rješiti kvalifikovanog kadra.

Nažalost skoro sve pare iz budžeta ministarstva odbrane idu na plate, premalo ostane za održavanje postojećeg naoružanja, a da ne pričamo o mogućnosti opremanja vojske nečim boljim i modernijim itd.

Reće mnogi ima para za limuzine, kurvanje političara i slične zajebancije, to nigdje u svijetu nije racionalno, nama veći problem predstavlja finansiranje soc. kategorija kojih je puno, da ih sad ne nabrajam detaljno, u suštini tu se nalazi glasačka baza političara, uz pomoć njih se dobijaju izbori, a i davanjem njima se čuva kakav takav socijalni mir.
Bodkin

#29 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by Bodkin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bodkin wrote:
Liga Rojalista wrote:Šta mislite o konceptu vazdušnih snaga.Naša Bosna je dosta mala tako da je zaista teško ako ne nemoguće imati avijaciju koja be trebala vježbati svakodenvno i funkcionalno.Trebalo bi da se naša avijacija centrira na helikopterskim snagama i vazdušnoj odbrani.Ali opet ja sam zagovornik aviona.Po uzoru na arapsko izraelski rat,kada su izraelci preventivno zbrisali egipatsku avijaciju u prvom danu i izbacili je iz stroja.Tako bi i mi trebali po mom mišljenju da imamo male preventivne zračne snage koje bi prve napale neprijatelja u slučaju napada.
:D :D a od kojih para kupiti?
Od onih kojima se kupuju luksuzna vozila za koliko ono ministarstava na kantonalnom, fedealnom, entiteskom i državnom novou. Ja uvijek kažem, Sirija ima tu sreću da ima jednog diktatora, mi u BiH imamo u svakom kantonu, entitetu i državi po par diktatora i njihove sluge.

Da se vratimo temi. Po meni BiH treba imati malu, fleksibilnu i mobilnu armiju. S obzirom na našu konfiguraciju terena, trebamo imati jedinice sposobne da u kratkom roku mogu zauzeti svaki prevoj, planinu i brdo, u bilo kojem godišnjem dobu, po noći ili danu, te imati na raspolaganju veliku vatrenu moć. Jedinice trebaju biti opremljene gusjeničarima, što laganijim sa dobrom zaštitom i solidnom vatrenom moći, okretno i brzo. Moramo imati u sklopu vojske naše bosanske konje koji su se X puta dokazali u borbi. Moramo imati desantne jedinice, dobre helikoptere i par aviona tipa Gripen (može sletjeti i na travu :shock: ) čisto da Srbima rastu zazubice. :lol: Šalim se naravno, ali sa 5-6 aviona bi bilo dovoljno sa jakim transportnim helikopterima i jakom PVO, opet staviti akcenat na mobilnost i pokretljivost. Tenk ne smije biti pretežak kao ovaj M60, jeste da je M60 dobar, ali za naš teren i za brda pretežak, glomazan, ogromna silueta...itd. Ulazak u NATO je nešto što ne smijemo propustiti, razviti dobru saradnju sa zemljama u okruženju, sa Turskom, sa Njemačkom i USA po pitanju naoružanja, opreme i sistema veza. Uspostaviti dobar sistem veza od ključne važnosti. SVe ovo uvezati sa nekom vrstom narodne odbrane na moderan način i mislim da bi to bio dobar početak odbrane BiH.
pa jarane po drzave izgori sad, i to svake godine ista stvar i ti isti politicari ne zrtvuju 2 audija da kupe kanader, a ti meni ovdje pricas kako ce kupovati avione za drzavno dobro dok ce se oni voziti u golf peticama :D
Država

#30 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by Država »

Odbrana BiH, hm...

Ja mislim da je važno kvalitetno obrazovati nove generacije, kupovati domaće proizvode, boriti se protiv korupcije, pravilno parkirati, pomoći turistima kad te nešto pitaju, povećati natalitet (ovo je možda i najvažnije), puno raditi, ne bacati opuške po ulici...

... to su sve preduslovi da bismo uopšte mogli postati kvalitetno društvo, a onda će to iznjedriti i dovoljno novca za ulaganje u odbrambene snage.

:bih:
_majevica_

#31 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by _majevica_ »

cindrlimindrli wrote:Kad se vec razbacivate milijardama red bi bio da se kupi najbolje. :D

Image
Dok bi se iskolovalo 5 pilota....BiH bi bankrotirala... :zoka:
Hadzi Lojo

#32 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by Hadzi Lojo »

Da bi napravili novi koncept, kao prvo bi trebali ove domace izdajnike zatvoriti u sef Narodne Banke, kako ne bi dalje opstruirali odbranu.
Platformas

#33 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by Platformas »

Hadzi Lojo wrote:Da bi napravili novi koncept, kao prvo bi trebali ove domace izdajnike zatvoriti u sef Narodne Banke, kako ne bi dalje opstruirali odbranu.
:thumbup:
SmokingMan

#34 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by SmokingMan »

Ma dsota je nama pješadija za odbrane,kupiti 1 milion komada AK-47,i vrh... :D
Stjui

#35 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by Stjui »

slogabn wrote:U neki drugi koncept; navest cu ga.

U koncept dobro naoruzanih privatnih tajnih jedinica, koje uvijek trebaju biti spremne da stanu u odbranu od novih genocida, i to posebno onda kad im se sa drzavnog vrha porucuje da "mirno spavaju, da rata nece biti", kako za "rat treba dvoje".
ma ništa od toga.neće bošnjo prstom mrdnit dok nemora ,a tad je obično već kasno. jedini bošnjaci koji se organizuju i koji se kolko tolko guraju između sebe su ove donjebra , a i oni se organizuju da nanesu što veću štetu , kome drugom neg bošnjacima :D jadno i bijedno
Ecci
Vozim: Biciklam

#36 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by Ecci »

Pa kako je krenulo tesko ce se za GRAS naci 400.000 KM a mi pricamo o modernom naoruzanju i sistemima. Taman i da se kupuje nas bi to izaslo 5 puta skuplje nego sto jest, dok se svako pomalo ugradi...
sinuhe

#37 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by sinuhe »

Vazduhoplovstvo manje zapadne zemlje odrzavaju sa oko 2 milijarde eura godisnje u slucaju Finske koja ima 60 F-18 Horneta.
Dansku onda kosta manje. Mislim da imaju oko 20 borbenih aviona.
Nabavka i logistika bi kostala BiH dosta vise prvih godina, ali moguce je imati pristojnu avijaciju.
Last edited by sinuhe on 30/09/2013 16:16, edited 1 time in total.
muzicar_iz_parka

#38 Re: Novi koncept BH odbrane?

Post by muzicar_iz_parka »

Kupiti milion konzervi, milion kg brašna, 500 000 ulja i sličnih stvari, u slučaju rata zarada astronomska, čak i ako dio date lokalnim moćnicima opet imate maržu od 100x, toliku dividendu ni uzgrajanje trave ne daje.
A posle rata bićete uzorni građani i predstavnici boračkih organizacija ili neko od jakih političara na lokalnom ili nekom drugome nivou.
Postoji "bosnian dream", samo mi kao neinformisan narod ne znamo ništa.
Kako onaj Shechirbay nekidan fino viče "mi Amerikanci" mislimo ovako odnosno onako, štaš nekom rat nekom brat, uvijek bilo i biće.
Post Reply