Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hrulj

#26 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

MyTao wrote:
Hrulj wrote:
MyTao wrote:Pa nisu svi nezahvalni... sad ti kazem... politicari, lopovi, kriminalci i drugi profiteri su obicno najvise zahvalni bogu... jer izgleda njima najvise pomaze... a sirotinja ostaje sirotinja.

Para na paru, us na fukaru.
A tebi krivo jer si vjerovatno komunista sto se nije nakacio na nekoga da sisa pare a ne radi.
:lol: Jbg nepomaze "bog" svakome... a ti si sigurno neki profiter koji se obogatio na ledjima obicnog covjeka pa sad seres o vjeri, pokusavajuci da opravdas sebe i svoj lopovluk kroz vjeru...
Tebi kriv Bog za sve.
Jel krivi za ovo?
http://www.break.com/video/ugc/man-dies ... rse-496891

A znaci jesi komunista jel tako?
MyTao

#27 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Ja imam 25 godina... Komunizam je ispuhao prije mog rodjenja tako da nisam, na tvoju zalost...
Epicurus

#28 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Epicurus »

Nemoguće je nešto voljeti pod prisilom. Pogotovo nešto što nikad nisi vidio i što ne razumije pojmove pravda i jednakost.
sour cherry

#29 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

MyTao wrote:Pa nisu svi nezahvalni... sad ti kazem... politicari, lopovi, kriminalci i drugi profiteri su obicno najvise zahvalni bogu... jer izgleda njima najvise pomaze... a sirotinja ostaje sirotinja.

Zahvalnost nema veze s tim.Baš među siromašnim,bolesnim ima zahvalnih i strpljivih,a ima mnogo nezahvalnih koje teška nevolja nije zadesila.Umjesto da zahvaljuju,oni poriču.
dustaban

#30 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Pravo pitanje je
da li Bog mora voljeti vjernika vise nego nevjernika?!
sour cherry

#31 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

Ne postoji nešto što Bog mora. :)
Smajic.smajo

#32 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Smajic.smajo »

nasa wrote:
albulus wrote:Zanima me, sa stajalista religije kojoj pripadate, da li vjernik moze reci sljedece: vjerujem da Bog postoji i ispunjavam vjerske propise jer ne zelim da gorim u paklu (ili koja je vec kazna u nekoj religiji), ali Boga ne smatram prijatnom licnoscu i ne osjecam ljubav prema njemu?

Zasto neko ne bi volio Boga, rekao bih mozda zbog neslaganja sa nekim njegovim naredbama, mozda mu se ne dopada sto mu mora biti pokoran i sl.

Akcenat ne stavljam na pitanje da li bi ga trebao voljeti ili ne i ne zelim sada pricati o tome, nego me iskljucivo zanima da li je ljubav prema Bogu jedan od uvjeta da budete dobar vjernik i da postignete spas na onom svijetu (zavisno od relgije kojoj pripadate).
Ti ocigledno osjecas jos uvijek sumnju koja proizvodi takav osjecaj,kada se stvarno opredjelis vidjeces da ce se I to pitanje rijesiti :wink:
Sve je to normalno niko ne postane u sekundi vjernik koji zna sve,nema pitanja,sumnji........
Da li se ikad postane vjernik koji zna sve?
Hrulj

#33 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

dustaban wrote:Pravo pitanje je
Ne mora Bog nista :D
dustaban

#34 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

sour cherry wrote:Ne postoji nešto što Bog mora. :)
Dobro, ne mora, onda moze ovako...
zasto bi Bog volio vise vjernika nego nevjernika?!

(cak i ako je vjernik veci grijesnig od nevjernika)
MyTao

#35 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

sour cherry wrote:

Zahvalnost nema veze s tim.Baš među siromašnim,bolesnim ima zahvalnih i strpljivih,a ima mnogo nezahvalnih koje teška nevolja nije zadesila.Umjesto da zahvaljuju,oni poriču.

Znaci nije dovoljno sto im je zivot sranje, moraju biti zahvalni sto nije gore? :-)

Meanwhile hodze i popovi se vozaju u A8 :)
Hrulj

#36 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

dustaban wrote:

(cak i ako je vjernik veci grijesnig od nevjernika)
Ne mjesa se On na nacin na koji vi mislite :)
Kad bi se mjesao ne bi bilo potrebe ni za kakvim testiranjem itd..
Bog nas je pustio da radimo sta hocemo. Pa tako radi. Na kraju ce pravedno biti presudjeno i gotovo :)
sour cherry

#37 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

Ne postane.
fatamorgana

#38 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

sour cherry wrote:
Ne postane.
Slažem se, kad bi bilo tako onda bi samo vjernici pobjeđivali na raznim kvizovima, "Ko hoće da bude milioner" i sl.
harač

#39 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

[O božijem "nemiješanju]

prebrz zaključak. mi ovdje ne raspravljamo o deizmu, već teizmu. bogu koji se ljudima obraća, koji ih nagrađuje, kažnjava.

taj isti bog je ostavio mogućnost molitve, čija uspješnost rezultira njegivim miješanjem. ja molim za šesticu, i on mi usliši. neki se mole da ne budu pobijeni u genocidu, on šuti. odgovor ne može biti da se on ne miješa, jer je suprotno konceptu molitve. odgovor može jedino biti da on ima razloga što ljude ne spašava od genocida, djecu da ne umru u najvećim mukama od degenerativnih bolesti, druge ljude od žeđi i sl.

naravno, vjernik uvijek može konstruisati neko ad hoc opravdanje. na ovom forumu smo imali priliku čuti, npr., da je genocid nad bošnjacima bio dio kazne zbog prethodnog nevjerovanja; da se siromašni i bolesni na taj način "testiraju"; da je činjenica da su muslimani već 1000 godina posljednja rupa na svirali neki galaktički plan iskušenja i sl. pitanje je da li je išta od toga uvjerljivo sa neke treće tačke gledišta...
fatamorgana

#40 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

harač wrote: .... pitanje je da li je išta od toga uvjerljivo sa neke treće tačke gledišta...
Pa sve zavisi za koga navijaš ....
sour cherry

#41 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

dustaban wrote:

(
cak i ako je vjernik veci grijesnig od nevjernika
)
Najveći grijeh je nevjerovanje i pripisivanje Bogu druga,odnosno kufr i širk.
Last edited by sour cherry on 14/07/2013 00:24, edited 1 time in total.
harač

#42 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

fatamorgana wrote:
harač wrote: .... pitanje je da li je išta od toga uvjerljivo sa neke treće tačke gledišta...
da... činjenica je da se ovdje u "raspravama" mimoilazimo... jednom kad se izvrši "skok u vjeru" kierkegaardovim rječnikom, kad se uđe u taj neki sistem pravila, kad se prihvati "stvarnost" tog boga, tih anđela, tog pakla i raja i sl., onda se ne može razmišljati iz treće tačke gledišta... ne može se gledati na svoju vjeru iz vanjske tačke gledišta, jer bi to značilo nužno i njenu evaluaciju, a vjernik nema pravo evaluirati boga; on ga eventualno može opravdavati...

[ukratko, ove rasprave su promašene]
Last edited by harač on 13/07/2013 22:44, edited 1 time in total.
nasa

#43 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nasa »

dustaban wrote:Pravo pitanje je
Pa,to je dobro pitanje pogotovo ako odgovor trazimo u realnosti zivota danasnjih vjernika I nevjernika....

Ateista ima I srce I dusu ...rodjen je isti....da li on slijedi Boga ,a da toga nije ni svjestan.... ;-)

Vise puta sam citirala Tolstoja koji rece za svoj prelazak iz ateiste u vjernika.....nista nisam otkrio.....spoznao sam Gospodara....Ciljajuci upravo da je I ranije slijedio ono sto je dusa I srce prihvatilo bez puno pitanja kao istinu....ne kradi,ne ubij,voli bliznjeg.......spoznao je izvor :)

Ja sutra mogu biti nevjernik....od toga nas dijeli uvijek samo jedan izbor....

Bog voli sve,a nada u licni spas je obavezna unutar vjere bez obzira na sve...tako Bog kaze pa ,kako bih ja nekom mogla uskratiti to!
fatamorgana

#44 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

harač wrote:
fatamorgana wrote:
da... činjenica je da se ovdje u "raspravama" mimoilazimo... jednom kad se izvrši "skok u vjeru" kierkegaardovim rječnikom, kad se uđe u taj neki sistem pravila, kad se prihvati "stvarnost" tog boga, tih anđela, tog pakla i raja i sl., onda se ne može razmišljati iz treće tačke gledišta... ne može se gledati na svoju vjeru iz vanjske tačke gledišta, jer bi to značilo nužno i njenu evaluaciju, a vjernik nema pravo evaluirati boga; on ga eventualno može opravdavati...

[ukratko, ove rasprave su promašene]
Pa nisu promašene jer su ovakve dijalektičke rasprave drušzveno korisne, treba da se čuje glas svih a ne samo jednih ....
Hrulj

#45 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

harač wrote:[O božijem "nemiješanju]

prebrz zaključak. mi ovdje ne raspravljamo o deizmu, već teizmu. bogu koji se ljudima obraća, koji ih nagrađuje, kažnjava.

taj isti bog je ostavio mogućnost molitve, čija uspješnost rezultira njegivim miješanjem. ja molim za šesticu, i on mi usliši. neki se mole da ne budu pobijeni u genocidu, on šuti. odgovor ne može biti da se on ne miješa, jer je suprotno konceptu molitve. odgovor može jedino biti da on ima razloga što ljude ne spašava od genocida, djecu da ne umru u najvećim mukama od degenerativnih bolesti, druge ljude od žeđi i sl.

naravno, vjernik uvijek može konstruisati neko ad hoc opravdanje. na ovom forumu smo imali priliku čuti, npr., da je genocid nad bošnjacima bio dio kazne zbog prethodnog nevjerovanja; da se siromašni i bolesni na taj način "testiraju"; da je činjenica da su muslimani već 1000 godina posljednja rupa na svirali neki galaktički plan iskušenja i sl. pitanje je da li je išta od toga uvjerljivo sa neke treće tačke gledišta...
Da, u zadnjih 500 godina muslimani i nisu nesto. Okrenuli su se unutra, na formu. Takodjer su zapostavili sve naucno i zapad ih je prestigao. Sve zavisi od vremena. Stvari se mijenjaju tako da ce i to da se mijenja
harač

#46 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

Hrulj wrote:

Da, u zadnjih 500 godina muslimani i nisu nesto. Okrenuli su se unutra, na formu. Takodjer su zapostavili sve naucno i zapad ih je prestigao. Sve zavisi od vremena. Stvari se mijenjaju tako da ce i to da se mijenja
ne kažem da se neće mijenjati... uvijek može biti gore, to ukazuje egipat, sirija itd. pitanje je koji je odnos boga prema toma. sjetimo se onog ajeta da će bog narodima pomoći ali - wait for it - kad se sami promijene
Hrulj

#47 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

harač wrote:
Hrulj wrote:

ne kažem da se neće mijenjati... uvijek može biti gore, to ukazuje egipat, sirija itd.

Moze biti gore i po evropu na sta ukazuje srednji vijek :)
sour cherry

#48 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

Znaci nije dovoljno sto im je zivot sranje, moraju biti zahvalni sto nije gore? :-)
Strpe se i budu nagrađeni.Vjernik je na dobitku.
Pa nek voze.Povratak je Allahu.Neće Audijem na onaj svijet.Čovjeka prate samo djela. :)
animals

#49 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

albulus wrote:Zanima me, sa stajalista religije kojoj pripadate, da li vjernik moze reci sljedece: vjerujem da Bog postoji i ispunjavam vjerske propise jer ne zelim da gorim u paklu (ili koja je vec kazna u nekoj religiji), ali Boga ne smatram prijatnom licnoscu i ne osjecam ljubav prema njemu?

Zasto neko ne bi volio Boga, rekao bih mozda zbog neslaganja sa nekim njegovim naredbama, mozda mu se ne dopada sto mu mora biti pokoran i sl.

Akcenat ne stavljam na pitanje da li bi ga trebao voljeti ili ne i ne zelim sada pricati o tome, nego me iskljucivo zanima da li je ljubav prema Bogu jedan od uvjeta da budete dobar vjernik i da postignete spas na onom svijetu (zavisno od relgije kojoj pripadate).
Mislim da je pogresno postavljeno pitanje..dobar vjernik je onaj koji ljubi bliznjeg svoga..to je osnova svi vjerovanja..na stranu sto ljudi sve pogresno interpretiraju..ubi, u ime Boga, volim Boga, za njega cu sve ucintii, to je sve pogresno..voli i ljubi bliznjeg svoga, to je svrha postojanja, ostalo su ljudske izmisljotine...kao i sve danasnje religije, cista ljudska izmisljotina..kako neko moze ljubiti Boga, ako taj uopce i postoji i u ime njegovo, kolje drugog covjeka..gade mi se ti silni vjernici, koji sebe tako nazivaju, klanjaju, mole se i onda zakolju prvog komsiju..sve su to ljudski odpadi, kakve religije i vjernici...
MyTao

#50 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

sour cherry wrote:
Strpe se i budu nagrađeni.Vjernik je na dobitku.
Pa nek voze.Povratak je Allahu.Neće Audijem na onaj svijet.Čovjeka prate samo djela. :)
Al' boga nema... nema ni dzenneta, ni dzehenema... sve je to suplja... a ovi lopovi to koriste pa sirotinji govore da se strpe dok oni vozaju A8... tu je problem.
Post Reply