POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Altsa

#26 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Altsa »

crnoplavo wrote:zar ima studij bilo kakav u zenici :lol:
izvinite a sta je to Zenica ? :-D
Smajic.smajo

#27 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Smajic.smajo »

Sponzor26 wrote:Pozdrav svima,

zanima me vase razmisljanje na topic, cemu sluzi upis na postdiplomski u BiH....razgovaram sa poznanicima koji su stekli zvanje magistra, koji rade i kod privatnika i u drzavnim organima, i svi su generalnog zakljucka da ama bas nikakve finansijske dobiti nemaju od toga, niti im je to sto su zavrsili postdiplomski uticalo nesto na radnu poziciju...mnogi su mi rekli da nisu nesto posebno niti naucili a sto vec nisu prije znali...jedino su iskeshirali lovu a zauzvrat skoro pa nista dobili nisu....mnogi su dozivjeli raznorazna negativna iskustva od strane profesora, koji su ih mrcvarili sa esejima, ispitima, knjigama sumnjivih autora, itd....jedan poznanik mi rece, eto magistar sam ali sam budala...ja ga pitam pa sto...kaze cuj sto: pa platio sam lovu da me profesori naprave budalom....kad malo bolje razmislim, tako ga nekako i dodje...izgleda da je upis na postdiplomski postao neka vrsta licne satisfakcije i da se mozes po selu hvaliti kako si ti magistar/rica....da cujem vase misljenje..

LP
Nije samo finansijska dobit bitna... neces vjerovati al neki se obrazuju i zbog samog obrazovanja...
Sponzor26

#28 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

Smajic.smajo wrote:
Sponzor26 wrote:Pozdrav svima,

zanima me vase razmisljanje na topic, cemu sluzi upis na postdiplomski u BiH....razgovaram sa poznanicima koji su stekli zvanje magistra, koji rade i kod privatnika i u drzavnim organima, i svi su generalnog zakljucka da ama bas nikakve finansijske dobiti nemaju od toga, niti im je to sto su zavrsili postdiplomski uticalo nesto na radnu poziciju...mnogi su mi rekli da nisu nesto posebno niti naucili a sto vec nisu prije znali...jedino su iskeshirali lovu a zauzvrat skoro pa nista dobili nisu....mnogi su dozivjeli raznorazna negativna iskustva od strane profesora, koji su ih mrcvarili sa esejima, ispitima, knjigama sumnjivih autora, itd....jedan poznanik mi rece, eto magistar sam ali sam budala...ja ga pitam pa sto...kaze cuj sto: pa platio sam lovu da me profesori naprave budalom....kad malo bolje razmislim, tako ga nekako i dodje...izgleda da je upis na postdiplomski postao neka vrsta licne satisfakcije i da se mozes po selu hvaliti kako si ti magistar/rica....da cujem vase misljenje..

LP
Nije samo finansijska dobit bitna... neces vjerovati al neki se obrazuju i zbog samog obrazovanja...

Ni u jednom momentu nisam sputovao tvoju konstataciju...cak mislim da bi svima to osnovni motiv trebao biti...medjutim, kako kaze ona stara izreka "para hoce gdje burgija nece", sto hoce reci da novac pokrecu svijet, moramo biti svjesni cinjenice da ako vec ulazemo u svoje znanje i obrazovanje, onda naravno moramo od necega i zivjeti. Hocemo da imamo krov nad glavom (trebaju nam pare), hocemo da odemo u kupovinu osnovnih namirnica (trebaju nam pare), hocemo da kupimo knjigu da steknemo obrazovanje (trebaju nam pare), hocemo da odemo do fakulteta udaljenog 30 km da steknemo obrazovanje (trebaju nam pare za prijevoz), itd, itd, itd.....neko stekne srednjoskolsko obrazovanje, dobije platu od 600 KM, ali zeli platu od 1000 KM..... neko stekne fakultetsko obrazovanje, ima platu od 1000 KM ali smatra da treba imati platu od 1500 KM...a neko ide korak dalje i upise magistarski zavrsi magistarski, ima platu od 1000 KM a radi poslove za 5 ljudi i stekao je obrazovanje ali plata je i dalje 1000 KM....

pametan "obrazovan" covjek, ulaze u sebe vise da bi imao vise, da bi stekao nesto u zivotu da ostavi svojoj djeci i generacijama poslije....neko to sve stekne kroz lopovluk, korupciju, itd....a ovaj ostali posteni narod, ide na to da ulozi u obrazovanje i da zauzvrat napreduje u zivotu na posten nacin....

da se vratim na tvoju konstataciju : osobe koje upisuju postdiplomski u BiH (naglasavam ovo "u BiH") samo zbog obrazovanja, po meni su osobe koje su finansijsku situiranost stekle kroz lopovluk, korupciju, ili neki treci nacin koji nije povezan sa postenom mukotrpnom stednjom novca. To su osobe koje imaju dosta novca na raspolaganju a znamo svi da nijedna osoba u BiH takve novce ne moze steci na posten nacin i ako nije u lopovluku itd.

toliko za sada...

LP
Desnik

#29 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Desnik »

Sponzor26 wrote: ..
da se vratim na tvoju konstataciju : osobe koje upisuju postdiplomski u BiH (naglasavam ovo "u BiH") samo zbog obrazovanja, po meni su osobe koje su finansijsku situiranost stekle kroz lopovluk, korupciju, ili neki treci nacin koji nije povezan sa postenom mukotrpnom stednjom novca. To su osobe koje imaju dosta novca na raspolaganju a znamo svi da nijedna osoba u BiH takve novce ne moze steci na posten nacin i ako nije u lopovluku itd.
.
Čestitam, kapa dolje!!!!
JOINT_1921
Vozim: odlično

#30 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by JOINT_1921 »

Sponzor26 wrote: da se vratim na tvoju konstataciju : osobe koje upisuju postdiplomski u BiH (naglasavam ovo "u BiH") samo zbog obrazovanja, po meni su osobe koje su finansijsku situiranost stekle kroz lopovluk, korupciju, ili neki treci nacin koji nije povezan sa postenom mukotrpnom stednjom novca. To su osobe koje imaju dosta novca na raspolaganju a znamo svi da nijedna osoba u BiH takve novce ne moze steci na posten nacin i ako nije u lopovluku itd.

toliko za sada...

LP
Ja cu ti samo reci da ovo sto sam podvukao mozes okaciti macku o rep, ko se trudio i malo napatio u zivotu, na vrijeme shvatio da je obrazovanje najbitnije on je mogao uspjeti... Primjera je mnogo, a da ne pricam iz supljeg u prazno poceo sam od samog sebe i svoje porodice... ;)
111tayson

#31 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by 111tayson »

Bilo bi dobro prije svega da ljudi prvo poćnu razmišljati pozitivno o sebi, pa će onda i o drugima, ako neko odlući da studira bez obzira koji studij- a studirati je uvijek bila privilegija i prije rata i sada, doduše sada imamo milion privatnih fakulteta gdje novac govori hočeš li završiti ili ne, ali te fakultete niko ne cijeni. Ne mogu svi biti lopovi, ljudi koji rade dižu kredit kako bi ulagali u sebe i svoje obrazovanje (takav sam i sam) ali najgora je kod bošnje ZAVIST, ako ja nemam neka niko nema ili je lopov, pa nije dao Bog svima istu nafaku, niti mogu svi biti akademski obrazovani-čista logika.. I treba gledati sebe i svoje mogučnosti a ne u druge, 8)

POSTAVLJA SE PITANJE : KOJA JE SVRHA ŽIVOTA UOPĆE,
kada bi čovjek bio u depri stalno zbog nemogučnosti da nađe zaposlenje u skladu sa spremom koju ima, šta da radi-možda da se ubije, ili očajava, ili------
Zato mislim da je u nauci spas, i svako se pokriva koliko je dug--
Sponzor26

#32 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

JOINT_1921 wrote:
Sponzor26 wrote: da se vratim na tvoju konstataciju : osobe koje upisuju postdiplomski u BiH (naglasavam ovo "u BiH") samo zbog obrazovanja, po meni su osobe koje su finansijsku situiranost stekle kroz lopovluk, korupciju, ili neki treci nacin koji nije povezan sa postenom mukotrpnom stednjom novca. To su osobe koje imaju dosta novca na raspolaganju a znamo svi da nijedna osoba u BiH takve novce ne moze steci na posten nacin i ako nije u lopovluku itd.

toliko za sada...

LP
Ja cu ti samo reci da ovo sto sam podvukao mozes okaciti macku o rep, ko se trudio i malo napatio u zivotu, na vrijeme shvatio da je obrazovanje najbitnije on je mogao uspjeti... Primjera je mnogo, a da ne pricam iz supljeg u prazno poceo sam od samog sebe i svoje porodice... ;)

Mislim da bi trebao procitati sve postove od pocetka pa da udjes u raspravu....

cijela poenta ove teme jeste SVRHA UPISA POSTDIPLOMSKOG....eh sad da vezem posljedni post za temu----dakle, 99% osoba koje upisu postdiplomski, upisu ga zato sto se nadaju da ce lakse naci posao, dobiti povisicu na poslu, uci u neki uvazeniji krug ljudi itd...., medjutim, nijedno od navedenog nije slucaj u BiH...niti nam taj postdiplomski pomaze sta pri zaposlenju, niti dobijamo povisicu niti nas drustvo ne cijeni nesto posebno vise, jer svi odmah konstatuju, ma joj danas svakakvih fakulteta, moze se diploma doktora za godinu dana steci...itd...eh, opet ponavljam, 99% osoba ne upisuje postdiplomski SAMO radi znanja i obrazovanja, to odgovorno tvrdim, a ako si ti jedan od tih onda kapa dole i svaka ti cast...

da se razumijemo, ja bih iskreno volio da je obrnuta situacija, da 99% omladine upisuje postdiplomske radi obrazovanja, onda bi nasa napacena BiH bila ispred Svicarske, Svedske, Danske itd....imali bi pametne politicare, sa vizijom o prosperitetnijoj BiH i ponasali bi se u skladu sa svojom vizijom....

Ovdje je neko spomenuo nesto o ZAVISTI i LJUBOMORI....O DEPRESIJI....

ako se to odnosilo na moje postove sto kriticki govorim o osobama koji ulazu u sebe samo radi obrazovanja (pomocu kredita i mukotrpnog rada)...niti sam ljubomoran, niti depresivan, niti sta negativno mislim o svemu tome...samo navodim cinjenice....mozda na neki nacin zelim da probudim svijest studenata, da se vise zalazu za svoja prava, svijest uposlenika, da traze bolje uslove kod poslodavaca, ili svijest politicara i poslodavaca, da se vise brinu o svojoj radnoj snazi i osobama koje su temelji njihovih sluzbi, opcina, kantona, vlada, privatnih firmi itd....

LP
111tayson

#33 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by 111tayson »

Pa gledajući od početka do kraja ove rasprave o svrsi upisa na postdiplomski, brate moj dobri,NIKO TI NE ZAMJERI NI NA ĆEMU, pa Bolonja je poremetila smisao školovanja i podijelila same studente, te da bi taj bolonjac mogao imati neko adekvatno zvanje i biti nešto on mora završiti 3+2, dok mi sa starim NPP ne moramo, ali je novi sistem školstva uveo šumu nekih privatnih fakulteta, gdje se lako dođe do diplome, pa je obezvrijeđen i sistem školstva i sama diploma, što poslodavce takođe zbunjuje, i onda se time obezvrijedila i diploma kako svih onih što su nekad završili po starom kao i ove nove diplome, što automatski vidi u rezignaciju i bezvoljnost daljeg studiranja-zašto, pa poslodavca boli briga imaš li ti titulu magistra,doktora ili si samo dipl. njega zanima samo radnik, dok se kod državnih firmi opet uvažava titula u određenom smislu i mjeri, i ko radi u takvim ustanovama opet se izbori za svoja prava. Kao što sam rekao danas imamo toliko diplomaca, magistara, doktora, profesora, i dr. a država nam propada kao i školstvo, poremećen je sistem vrijednosti u kojem živimo, tako šta god da kažeš je ispravno, neko ne vidi perspektivu, neko vidi, ali se svako traži u granicama svojih mogučnosti vezano za nastavak studija, ko hoće ići će bez obzira na sve, ko neće on će se jadati i kukati, život ide dalje, ali ćeš barem steći neko znanje i možda ti nekad i zatreba. :thumbup:
nowyouseeme

#34 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by nowyouseeme »

Postdiplomski po starom sistemu nažalost dođe isključivo kao neka lična satisfakcija :roll:
Desnik

#35 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Desnik »

Kaže mi otac da je prije rata magistar bi izuzetno cijenjen
a tek doktori nauka su bili pojam! :o
subasic

#36 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by subasic »

Desnik wrote:Kaže mi otac da je prije rata magistar bi izuzetno cijenjen
a tek doktori nauka su bili pojam! :o
Prije je i sam fakultet bio 100x vise cjenjen, jer se manje i zavrsavao.

Sada fakulteti po svakom selu, ljudi vikendom odu i slucaju i za 3 godine magistri postaju nakon srednje skole :-)
111tayson

#37 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by 111tayson »

Baš tako, i nije se baš manje završavao i prije je bilo obrazovanih koji nisu radili ali nebitno, više se cijenila škola, kako srednja, a viša je bila kao fakultet sada, a fakultet -to je bio intelektualac žešći, a tek magistar ili doktor-nije za priću. A što se tiće ovih privatnih fakulteta svi oni su regularno registrovani kod nadležnih institucija, i diplome su im validne naravno, i sistem obrazovanja je isti jer propisi nalažu, ali je na taj način od viših centara moći obezvrijeđen sistem školstva i obrazovanja (uvesti stroge kriterije), jer ne izlazi kvalitetan kadar, koji se napatio tokom studija, jer ispite polažu rokovima, niko ne pada osim ako umre, voz ili tramvaj ga zgazi, ili odustane. Dok je na Javnim fakultetima druga prića tamo se bolonjci i sada pate oko ispita-jest im doduše lakše nego prije, ali se sistem obrazovanja mora poboljšavati i uvoditi svjetski trendovi, te izbacivati kadar u skladu sa porebama tržišta rada. Kako su sada i Javni fakulteti orjentisani na finansijsku dobit, to se okreću novim metodama kako bi što više zaradili a da bi bili u trendu sa ovim privatnim, jer ljudi kontaju što da se patim na nekom studiju -državno kada mogu završiti privatni bez problema. Pogotovo master studij ti je samo plati i ne brini, dok kod Javnih je druga prića tu se napatiš do bola,i poslije ako nisi u nekoj drž.firmi ili imaš neke predispoziicije za neko radno mjesto, ostaće ti samo titula mr.sci i pjevaj borbene po birou, ili kod kuće. Ne treba se predavati, valjda je Bog dao svrhu svemu pa i nama.
Sponzor26

#38 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

generalno, sve se vise cijenilo prije...

svjedoci smo da se u zadnji 20-tak godina sistem i nacin zivota ubrzao za jedno 1000 %...vise nemamo vremena da osjetimo te neke razlike, novine koje se desavaju oko nas...prije ako novi automobil izadje jednog brenda, onda je on hit narednih 5 godina, a sada u 5 godina VW izbaci 10 modela....razlog? jednostavno moraju tako da bi ostali konkurentni na trzistu...tako je i sa fakultetom, jebes obrazovanje i nauku, bitna je zarada....komercijalizacija....zato sad svi i upisuju fakultete, postdiplomske itd...a s druge strane nase institucije, poslodavci, drzavni organi taj trend ignorisu, jer ako jednom magistru koji zaista vrijedi i ima znanje prizna povisicu na platu, odmah ce i onaj koji je i fakultet i postdiplomski zavrsio u roku od 3 godine traziti povisicu a ne zna upaliti kompijuter i sastaviti obicni DOPIS:...dakle POSTDIPLOMSK-KOJA JE SVRHA??????

LP
Arkec Zgotiva

#39 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Arkec Zgotiva »

svrha je da odes is drzave i ne vracas se vise :)
svrha je da vjerujes u drzavu pa pokusas naci dobar posao u drzavnim institucijama gdje ce to koliko toliko cijeniti :-)
svrha je da padnes u depresiju kad te bude privatnik tretirao kao konobara u firmi a ne inzenjera :sad:
svrha je nekad siva, nekad zuta
ptičica

#40 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by ptičica »

Arkec Zgotiva wrote:svrha je da odes is drzave i ne vracas se vise :)
svrha je da vjerujes u drzavu pa pokusas naci dobar posao u drzavnim institucijama gdje ce to koliko toliko cijeniti :-)
svrha je da padnes u depresiju kad te bude privatnik tretirao kao konobara u firmi a ne inzenjera :sad:
Za tvoju informaciju, a i ostalih koji nisu upuceni, postdiplomski ti u drzavnim institucijama nema nikakvu svrhu. Za radna mjesta se trazi samo VSS (osim za neke rukovodioce institucija, a do toga se svakako dolazi stranackim putem :wink: )
Tako da u BiH postdiplomski sluzi samo kao licna satisfakcija.
Sponzor26

#41 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

ptičica wrote:
Arkec Zgotiva wrote:svrha je da odes is drzave i ne vracas se vise :)
Za tvoju informaciju, a i ostalih koji nisu upuceni, postdiplomski ti u drzavnim institucijama nema nikakvu svrhu. Za radna mjesta se trazi samo VSS (osim za neke rukovodioce institucija, a do toga se svakako dolazi stranackim putem :wink: )
Tako da u BiH postdiplomski sluzi samo kao licna satisfakcija.

respect...

u potpunosti se slazem sa tobom...nazalost, postdiplomski u bih jeste samo licna satisfakcija..kako onda neko da ima motivacije da upisuje postdiplomski ako to niko drugi ne vrednuje...

nadam se boljim vremenima...
dustaban

#42 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by dustaban »

Evo bas danas vidjeh interesantnu informaciju

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-ima- ... /130720004

Dakle BiH u ovom trenutku ima vise oficira nego vojnika!

I to je generalna situacija. Danas imamo i vise inzenjera nego tehnicara. Ja zapravo vise ne znam nikoga da se zaposljava sa srednjom tehnickom skolom.
Idiot bi rekao - bas fino, sta je u tome lose?!

Lose je to sto nam je privreda koja zaposljava inzenjere danas deset puta manja nego prije rata, a imamo deset puta vise inzenjera. Sad tek vidimo koliko je naivan, dapace glup, slogan - OBRAZOVANJE GRADI BiH!
Kod nas obrazovanje gradi samo obrazovni sistem koji je davno postao besmislen. Ovo je postala drzava krcata ekonomista na birou - jer nemamo ekonomije, drzava puna pravnika a nigdje pravne drzave, drzava inzenjera koji su prisiljeni da rade posao bravara jer inzinjeringa ovdje nema i, kao sto ova informacija gora kaze, drzava sa vojskom sazdanom od oficira!

Nije ovdje mjesto za diskusiju ko je tome kriv. Tome svakako nisu krivi mladi diplomanti koji ocajnicki traze posao, ali jesu krivi kada sav problem svode na pricu o PRIZNAVANJU DIPLOME, ne pitajuci se zasto bi se vrednovalo nesto od cega nema efekta i za cim nema potrebe!
swanfilter

#43 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by swanfilter »

Od kada je Bolonjeze dosla, sam studij uopste nema smisla .. Postidiplomski upises samo ako drzava financira. Inace, u danasnje vrijeme je totalno beskoristan postao.

Danas, sto je svakako pohvalno, vrijede jos samo prirodne nauke. Tu se isplati obrazovati, a i drzava takve trazi. Mozda bas i ne u BiH al sta da se radi ..

Par puta sam na trenutak pomislio o nastavku studija. I upis drugog faxa je uvijek bio pred postdiplomskim ..
p206

#44 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by p206 »

Kakva korist od diplomskog i postdiplomskog ako nemaš prakse... na našim fakultetima nikakvu praksu ne možeš steći, a bez toga na tržištu rada te nema nigdje... rijetki su oni koji će te primiti da radiš i još imati razumjevanja da ti pokažu ako nešto ne znaš.
Lično, završio sam fax samo da bi dobio papir-diplomu... bio sam svjestan već skoro na početku studija da ono što učim je bitno, ali da sam odmah poslije srednje mogao početi raditi posao za koji sam sad kvalifikovan, naučio bi mnogo bitnijih i korisnijih stvari za budući posao nego na faxu. Zato sam se poslije diplomskog dao u traženje posla, a ne, mogu reći slobodno, gubljenja vremena, živaca i novca, još 2 godine. Barem ne u svojim najboljim godinama, nekad kasnije, ako mi bude potrebno za bolji posao, vjerovatno upišem, ali otom-potom. Možda bude smak svijeta pa sve ovo bude bez ikakve svrhe :)
purgatorio

#45 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by purgatorio »

Dobra je stvar kad imas BSc iz primjerice informatike i onda završiš MSc iz ekonomije, i tako slične kombinacije u cilju upotpunjenja obrazovanja. Ili kada osoba ima posao pa ide na MSc izvanredno.

Ali, kada neko studira MSc iz istog polja kao i BSc diploma, koji predstavlja samo malkice prosiren dodiplomski i hrpu seminarskih, a nezaposlen - e onda mi se čini da i nema svrhu.
filozofija

#46 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by filozofija »

purgatorio wrote:Dobra je stvar kad imas BSc iz primjerice informatike i onda završiš MSc iz ekonomije, i tako slične kombinacije u cilju upotpunjenja obrazovanja.
:thumbup:
Odlično zapažanje. U mojoj firmi se likovi koji su završili BSc (Computer Science ili IT) a nakon toga MBA ili MA Economics plaćaju suhim zlatom. Isto vrijedi i za likove koji su završili BA Economics ili slično, pa nakon toga Master in IT Management ili MSc Computer Science.
mahalas505

#47 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by mahalas505 »

JOINT_1921 wrote:

toliko za sada...

LP
Trebaju ljudi shvatiti da sada svijetom vlada i ima uspjeha onaj koji ima znanje i informacije u pravom trenutku. E sad kako doci do znanja je neka druga tema :-) .
Sponzor26

#48 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Sponzor26 »

filozofija wrote:
purgatorio wrote:Dobra je stvar kad imas BSc iz primjerice informatike i onda završiš MSc iz ekonomije, i tako slične kombinacije u cilju upotpunjenja obrazovanja.
:thumbup:
Odlično zapažanje. U mojoj firmi se likovi koji su završili BSc (Computer Science ili IT) a nakon toga MBA ili MA Economics plaćaju suhim zlatom. Isto vrijedi i za likove koji su završili BA Economics ili slično, pa nakon toga Master in IT Management ili MSc Computer Science.

Slazem se i sa jednim i drugim postom vezanim za "unakrsno" skolovanje....mislim da raja ne poklanja dovoljno paznje ovom nacinu skolovanja, a vjerujem da je dosta efikasnije ovako i sigurno kompanije vise cijene ove radnike...eh sad bilo bi dobro da nam neko malo opsirnije objasni koje je to struke najbolje povezati dakle diplomski jedan smjer-postdiplomski drugi smjer i obrnuto.....koje su struke najtrazenije u ovim slucajevima..i mozda nekoliko primjera firmi koje traze tu vrstu skolovanog osoblja...pozz
filozofija

#49 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by filozofija »

Ja sam vani, tačnije u Austriji i mogu da kažem da su trenutno najtraženije tehničke struke sa dobrim poznavanjem menadžmenta. Doduše, ako završiš bilo kakav tehničko-inžinjerski fakultet, nećeš pogriješiti sa dodatkom MBA. MBA pali gotovu u svim sektorima. Također, ako MBA puno košta ili dugo traje, nije nikako loša opcija nekog Management (IT, Project, itd) kursa.

Trenutno vrh:
Informatičar (Ing, BSc, Dipl, ili slično) + MSc IT Management ili MBA
Nešto iz medicine + MBA

To je iz mojih struka.

Btw, budi svjestan činjenice da kod nas (u BiH) nećeš imati mnogo mogućnost za unakrsno školovanje. Ja sam zato i došao u Austriju :thumbup:
Muhamed Đakmić

#50 Re: POSTDIPLOMSKI- KOJA JE SVRHA

Post by Muhamed Đakmić »

dustaban wrote:Evo bas danas vidjeh interesantnu informaciju

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-ima- ... /130720004

Dakle BiH u ovom trenutku ima vise oficira nego vojnika!

I to je generalna situacija. Danas imamo i vise inzenjera nego tehnicara. Ja zapravo vise ne znam nikoga da se zaposljava sa srednjom tehnickom skolom.
Idiot bi rekao - bas fino, sta je u tome lose?!

Lose je to sto nam je privreda koja zaposljava inzenjere danas deset puta manja nego prije rata, a imamo deset puta vise inzenjera. Sad tek vidimo koliko je naivan, dapace glup, slogan - OBRAZOVANJE GRADI BiH!
Kod nas obrazovanje gradi samo obrazovni sistem koji je davno postao besmislen. Ovo je postala drzava krcata ekonomista na birou - jer nemamo ekonomije, drzava puna pravnika a nigdje pravne drzave, drzava inzenjera koji su prisiljeni da rade posao bravara jer inzinjeringa ovdje nema i, kao sto ova informacija gora kaze, drzava sa vojskom sazdanom od oficira!

Nije ovdje mjesto za diskusiju ko je tome kriv. Tome svakako nisu krivi mladi diplomanti koji ocajnicki traze posao, ali jesu krivi kada sav problem svode na pricu o PRIZNAVANJU DIPLOME, ne pitajuci se zasto bi se vrednovalo nesto od cega nema efekta i za cim nema potrebe!
Haman da je ovaj post sve objasnio. Nema privrede, nema skoro nikakvih mogućnosti za zaposlenje, samim tim svaka je diploma bezvrijedna.

Nije Bolonja kriva za ovo, mada jeste obezvrijedila obrazovanje u priličnoj mjeri, kriva je činjenica da je privreda propala. Imamo jedan od najmanjih GDP-a u Evropi, ništa se ne proizvodi. Polazim od svoje uže i šire porodice, svi rade u uslužnom sektoru. Haman da jedino i možeš raditi u uslužnom sektoru.

Jako puno omladine studira jer nema šta raditi, a i oni završavaju fakultet, nemojte se zavaravati da svi redom odustaju. Dobar ih dio diplomira. Mi ćemo biti u sve paradoksalnijoj situaciji iz godine u godinu, sve će veći broj obrazovanih ljudi završavati na birou.

A glede same teme, ja ću master upisati isključivo radi diplome. Na master studijima koje plaća država, barem na ekonomiji u Sarajevu, na 90% predmeta koriste se iste knjige kao i na dodiplomskom studiju, samo su predmeti malo olakšani jer nema toliko pismenih ispita. Priča da se upisuje radi obrazovanja je šuplja priča jer skoro nikakvo novo znanje ti tu nećeš steći. Svaka čast onim profesorima koji se potrude pa od svojih predmeta naprave nešto korisno za studente, a ne budu nalik na svoje kolege kojima je predmet na dodiplomskom studiju = predmet na postdiplomskom studiju.
Post Reply