Erdogan i Bosnjaci

Locked

Vas stav o Erdoganu?

Dobar
50
51%
Los
33
34%
Neutralan
15
15%

Total votes: 98

BHCluster

#26 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by BHCluster »

Hrulj wrote:Pa postoji jak pokret u Turskoj koji pokusava spojiti kemalizam i osmansku proslost Turske,mislim da Bosnjacima to najvise ide u korist,i oni bi se zanimali za nas kao i Erdogan

Istina je da klasicne Kemaliste boli ona stvar za bosnjacima

Tako da i Bosnjake boli ona stvar za kemaliste. Kratko jasno.
Nema tu nikakve indoktrinacije SDA i sastanaka u mracnim kutkovima.
Jednostavno vide odnos Turske spram Bosne od prije 20 godina i ovaj Erdoanov.
Uz to jos vide i Erdoanove rezultate.
Jednostavno se osjecaju sigurnim i osjecaju da imaju prijatelja na koga mogu racunati.
Kemalizam i otomanizam nije moguc.
Takodjer Erdoan nije Otomanista u tom smislu. On jednostavno zeli jacati veze sa drzavama na prostoru bivseg Otomanskog carstva. Kao sto Rusija radi sa sovjetskim republikama a Engleska sa komonveltom
Prijatelju sve sto si napisao stoji ali politika je politika ako je sluzi onda ce sve iskoristiti. Samo pogledaj politicare u Bosni i Hercegovini a i dalje i to je to.
Hrulj

#27 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Hrulj »

Prvo, nije okrenuo "svu zemlju" protiv sebe vec kemaliste koji su par procenata. Drugo gradi tursku diplomatiju na casti i postenju umjesto real politici poput drugih. Jedini je od svih Turaka ustao protiv izreale a i priprjetio bog mavi marmara.
Da je nama jedan Erdoan :)
Klavikula

#28 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Klavikula »

Hrulj wrote:Prvo, nije okrenuo "svu zemlju" protiv sebe vec kemaliste koji su par procenata. Drugo gradi tursku diplomatiju na casti i postenju umjesto real politici poput drugih. Jedini je od svih Turaka ustao protiv izreale a i priprjetio bog mavi marmara.
daj ba ne budi smjesan. samo na primjeru Sirije pokazalo se suprotno od toga sto si napisao.
casti i postenju :-) sto svom bratu Basaru okrenu ledja, sto sa cionistima saradjuje u rusenju Sirije, sto od njih kupuje oruzje itd

mislim ono :-)

a i tih par posto kemalista,
koliko se sjecam Erdoganova AKP je na izborima dobila negdje oko 50% glasova, nesto malo manje, a ne 80-90% pa da nema potrebe slusati misljenja opozicije. i sigurno na kemaliste ne otpada par posto, vec puno vise.
Last edited by Klavikula on 10/06/2013 02:27, edited 1 time in total.
theTruePath

#29 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

Klavikula wrote:
Hrulj wrote:Prvo, nije okrenuo "svu zemlju" protiv sebe vec kemaliste koji su par procenata. Drugo gradi tursku diplomatiju na casti i postenju umjesto real politici poput drugih. Jedini je od svih Turaka ustao protiv izreale a i priprjetio bog mavi marmara.
daj ba ne budi smjesan. samo na primjeru Sirije pokazalo se suprotno od toga sto si napisao.
casti i postenju :-) sto svom bratu Basaru okrenu ledja, sto sa cionistima saradjuje u rusenju Sirije, sto od njih kupuje oruzje itd

mislim ono :-)
Basar mu brat? kako? :-) :lol:
Klavikula

#30 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Klavikula »

sam ga je nazvao bratom, a i zajedno su ljetovali.

Image
Image
Image
theTruePath

#31 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

:lol:

ljudi se rastaju i prekidaju prijateljstva nakon 30 godina
Klavikula

#32 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Klavikula »

nije stvar u samom prekidu prijateljstva, vec u razlogu razilazenja.

sve u svemu cast i postenje sigurno ne ide uz Erdogana :thumbup:
VjecitiStudent

#33 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by VjecitiStudent »

theTruePath wrote:Zasto Bosnjaci toliko podrzavaju Erdogana? pitanje ozbiljno jer to primjetim na ovim forumima i faceboku
Jedan od načina na koji se ispoljava kompleks malog naroda jeste i uvijek prisutna žudnja za snažnim liderom.
Kad već nema domaćih kandidata, dobar je onda i Erdogan.
To što je realan utjecaj Erdogana na bošnjačke živote taman isti koliko i Putov na kubanske je naravno nebitno.
Ricken

#34 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Ricken »

Stav Erdogana prema BiH se najbolje ogleda u Turskim investicijama.
Njegove imperialističke izjave prema BiH doživljam jednako kao i neke izjave Tome Nikolića, a obojici poručujem da odjebu od BiH.
tolino

#35 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by tolino »

Ricken wrote:Stav Erdogana prema BiH se najbolje ogleda u Turskim investicijama.
Njegove imperialističke izjave prema BiH doživljam jednako kao i neke izjave Tome Nikolića, a obojici poručujem da odjebu od BiH.
Sta bi ti htio, da te neko nadolmi parama a ti ljenguza i probisvijet?! Sta ocekujes, da Turci tek tako na lijepe oci unesu stotine miliona dolara u ovako sjebanu drazavu kakva je BiH?! :-)
A poredjenje Nikolica i Erdoana gdje kako zakljucujes da su gotovo pa isti, bas besmisleno :roll: jel Erdoan mozda pripada politickoj partiji kojoj je jedan od cilkeva fizicko i totalno istrijebljenje Bosnjaka,jesu li clanovi njegove partije mozda kao pripadnici kojekakvih koljackih hordi i paravojski cinili genocid nad Bosnjacima?!
Ja_Ja

#36 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Ja_Ja »

Covjek je karizmaticna licnost koja se ne libi otvoreno podrzavati Bosnjake i Bosnu i Hercegovinu za razliku od ostalih svjetskih lidera koji stidljivo uzimaju ime BiH u usta. Neki od nas to mogu gledati kako hoce ali je cinjenica da u nasoj drzavi dva konstitutivna naroda imaju de fakto svoje rezervne domovine iz kojih se godinama ubacuje kost u nasu domovinu. Bosnjaci to nemaju i jedini izlaz je u pronalasku jakog saveznika i nekog veceg, jaceg, boljeg prvo kao primjer ali i kao velikog brata koji ce stiti nas interes.

Naravno da bi trebao da postoji i veca prakticna pomoc u vidu investicija ali nasa drzava nema mehanizme zastite istih, jer nasi politicari ne zele bolje mehanizme koji ce se suprostaviti njihovom lihvarenju. Vjerujem da kada MI napravimo bolje uslove da ce doci svi a ne samo Turci da investiraju.
ultima_palabra

#37 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by ultima_palabra »

Ne može ti biti prijatelj neko ko otvoreno podržava ostanak na vlasti SDA, jednog od kancera ove zemlje.
sinuhe

#38 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by sinuhe »

Fin, pristojan covjek. I prijatelj BiH.
theTruePath

#39 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

ultima_palabra wrote:Ne može ti biti prijatelj neko ko otvoreno podržava ostanak na vlasti SDA, jednog od kancera ove zemlje.
Erdogan suradjuje s onima koji pobjede na izborima,u Stambol mu idu SDA i SDP redovno -To su najvece dvije stranke u Bosnjaka

SBB ne,zbog toga i gnjev Fahrona,sto njega na zovu :D
snaga_znanja

#40 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by snaga_znanja »

ultima_palabra wrote:Ne može ti biti prijatelj neko ko otvoreno podržava ostanak na vlasti SDA, jednog od kancera ove zemlje.
:thumbup:
theTruePath

#41 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

snaga_znanja wrote:
:thumbup:
Rekoh gore
ultima_palabra

#42 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by ultima_palabra »

theTruePath wrote:
Erdogan suradjuje s onima koji pobjede na izborima,u Stambol mu idu SDA i SDP redovno -To su najvece dvije stranke u Bosnjaka

Ma Fahraon i njegov gnjev su nebitni. Ali zna se da je zadnja SDA kampanja bila aktivno potpomognuta od turske vlasti.

Smeta mi to što Erdogan živi u tom nekom srednjovjekovnom folu, kao njemu Alija u amanet ostavio Bosnu :-) Nije Bosna Alijina, pa da je on ima ostavljati nekome. S druge strane, poštujem taj ekonomski bum koji je napravio (mada je pitanje koliko je održiv) i vjerujem da ga još uvijek podržava većina Turaka.
Comrad

#43 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by Comrad »

.
Last edited by Comrad on 10/06/2013 09:01, edited 1 time in total.
theTruePath

#44 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

ultima_palabra wrote:
theTruePath wrote:

Ma Fahraon i njegov gnjev su nebitni. Ali zna se da je zadnja SDA kampanja bila aktivno potpomognuta od turske vlasti.

Smeta mi to što Erdogan živi u tom nekom srednjovjekovnom folu, kao njemu Alija u amanet ostavio Bosnu :-) Nije Bosna Alijina, pa da je on ima ostavljati nekome. S druge strane, poštujem taj ekonomski bum koji je napravio (mada je pitanje koliko je održiv) i vjerujem da ga još uvijek podržava većina Turaka.
Na koji nacin? imas li dokaz?

shvacas da je to samo simbolika? Turci imaju taj stil izrazavanja,jako emotivni ovo ono.Posto vec znamo da vecina Bosnjaka Tursku dozivljava na poseban nacin on je odlucio na taj nacin to iskoristiti.Jer Bosnjaci od jednog turcina ne ocekuju isto kao od recimo Njemca ili Amera,,drugaciji odnosi..od turskog premijera ocekujemo i taj neki "bratski" feeling(to kemalisti nikad nisu davali bosnjacima,kad je prvi put nakon pada osmanlija u Yugu dosao turski predstavnik bosnje se skupili s fesovima a on ih u sesiru nije ni pozdravio..i ljudi dugo o tome pricali i kao bilo im krivo i cudno :D)
ultima_palabra

#45 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by ultima_palabra »

To kako se oni izražavaju se u našem jeziku zove šuplja :D U njih je se nemoguće pouzdati, ali treba pokušati gajiti dobre odnose bez patroniziranja sa njihove strane.

S druge strane, ni mi nismo dovoljno uredili državu da možemo očekivati masovniji ulazak njihovog kapitala... tako da im tu nemamo šta zamjerati.
theTruePath

#46 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

ultima_palabra wrote:To kako se oni izražavaju se u našem jeziku zove šuplja :D U njih je se nemoguće pouzdati, ali treba pokušati gajiti dobre odnose bez patroniziranja sa njihove strane.

S druge strane, ni mi nismo dovoljno uredili državu da možemo očekivati masovniji ulazak njihovog kapitala... tako da im tu nemamo šta zamjerati.
Pa jeste suplja,.pogledaj tekst,bosnjaci to na neki nacin zele od Turske,jer je drugacije dozivljavamo od recimo jednog njemca ili amerikanca,kad amerikanac dodje ovdje..onda je samo sve mrtvo hladno,kad dodje turski...eno brat turcin :D
Last edited by theTruePath on 10/06/2013 09:08, edited 1 time in total.
filozofija

#47 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by filozofija »

theTruePath wrote:Zasto Bosnjaci toliko podrzavaju Erdogana? pitanje ozbiljno jer to primjetim na ovim forumima i faceboku
Pitanje bi trebao popraviti: Zasto pojedini Bosnjaci toliko podrzavaju Erdogana? pitanje ozbiljno jer to primjetim na ovim forumima i faceboku?

Naime, ja kao Bošnjak, apsolutno ne podržavam Erdogana, niti ga u bilo kom kontekstu smatram prijateljem BiH. Ni Tursku također. Zašto, pa iz razloga jer jedna Austrija, koja ima deset puta manje stanovnika nego Turska, ima 20 puta veće investicije u BiH nego ovi. Erdogan je klasik konzervativne politike uskracivanja sloboda pojedinim grupa (religijskim, rasnim, seksualnim, itd) i po mome mišljenju takvom mu nije mjesto u današnjoj politici. Lik čak neće da se izvine armencima nakon onolikog masakra nad njima :(
jastuk1

#48 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by jastuk1 »

Ne može ti biti prijatelj neko ko otvoreno podržava dangubarenje u vidu futbala, jednog od kancera ove zemlje.

Viš kako su tvoje "produhovljene" izjave niđe veze smo kad se malo šire gledaju. :roll: Penultimate idiocy. :!:
theTruePath

#49 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by theTruePath »

filozofija wrote:
Pitanje bi trebao popraviti: Zasto pojedini Bosnjaci toliko podrzavaju Erdogana? pitanje ozbiljno jer to primjetim na ovim forumima i faceboku?

Naime, ja kao Bošnjak, apsolutno ne podržavam Erdogana, niti ga u bilo kom kontekstu smatram prijateljem BiH. Ni Tursku također. Zašto, pa iz razloga jer jedna Austrija, koja ima deset puta manje stanovnika nego Turska, ima 20 puta veće investicije u BiH nego ovi. Erdogan je klasik konzervativne politike uskracivanja sloboda pojedinim grupa (religijskim, rasnim, seksualnim, itd) i po mome mišljenju takvom mu nije mjesto u današnjoj politici. Lik čak neće da se izvine armencima nakon onolikog masakra nad njima :(
Ali vecina podrzava,ako ne Erdogana a onda u Tursku gledaju kao da je njihova Bogom dana obaveza da nam pomazu.Recimo mene uvijek nasmije kad moja nana proklinje turke sto nam nisu pomagali...wtf ko smo mi njima?! Erdogan po prvi put daje odgovor tim emocijama,i onda mnogi na to nasjedaju
ultima_palabra

#50 Re: Erdogan i Bosnjaci

Post by ultima_palabra »

filozofija wrote:Pitanje bi trebao popraviti: Zasto pojedini Bosnjaci toliko podrzavaju Erdogana? pitanje ozbiljno jer to primjetim na ovim forumima i faceboku?
Kriza identiteta ili življenje u mitovima. Mene je stid bilo u ime onoga huizju... toliko poltronstva i rektalnog alpinizma prema nekome koga nikad neće upoznati i ko je udaljen hiljadama kilometara.
Locked