BiH put ka EU

Paranoid

#26 Re: BiH put ka EU

Post by Paranoid »

miki.ba wrote:
Paranoid wrote:..miki, Turska u EU ne može ući iz samo jednog razloga...a to je religija. Poznata stvar da je EU katolička unija koja svoj put vidi isključivo u tom pravcu..

Drugo.. Turska je izuzetno bogata zemlja, kako unutra tako i vani...veliki dio turskog novca se nalazi baš u EU, u slučaju povlačenja svog novca, vodeće zemlje u EU bi imale strašne probleme i zato se pregovori na relaciji EU-Turska vode na način povuci-potegni...

Postoji takodje šansa koju bi Turska mogla da iskoristi time što će kreditirati MMF i samim tim dobiti status otvorenog tržišta... a nakon toga mislim da im EU članstvo i ne treba...
Ne slažem se sa ovim uvecanim.
Da je Turska ekonomski slaba država, da nemaju svojih proizvoda koji bi mogli ugroziti EU tržište ušli bi u EU bez problema.
U tom slucaju im religija ne bi predstavljala problem, jer bi dobili kao prvo veliko trežište, jeftinu radnu snagu, resurse...
Moguce da griješim, al mislim da je za EU ekonomija ispred religije.
Ne vidi se to golim okom, osim ako nisi jedan od gradjana EU...ja to vidim svaki dan, ali meni to ne smeta jer ako cijene (a cijen) svoju vjeru, onda samim time poštuju i moju i tudju...

...ali ulaskom 80 mil turaka bi se poremetila vaga koju sada EU ima, i bez obzira na ekonomsko stanje istrajaće na svojoj ideologiji i ideologiji Vatikana... kontaš..
jiji

#27 Re: BiH put ka EU

Post by jiji »

miki.ba wrote:
Paranoid wrote:..miki, Turska u EU ne može ući iz samo jednog razloga...a to je religija. Poznata stvar da je EU katolička unija koja svoj put vidi isključivo u tom pravcu..

Drugo.. Turska je izuzetno bogata zemlja, kako unutra tako i vani...veliki dio turskog novca se nalazi baš u EU, u slučaju povlačenja svog novca, vodeće zemlje u EU bi imale strašne probleme i zato se pregovori na relaciji EU-Turska vode na način povuci-potegni...

Postoji takodje šansa koju bi Turska mogla da iskoristi time što će kreditirati MMF i samim tim dobiti status otvorenog tržišta... a nakon toga mislim da im EU članstvo i ne treba...
Ne slažem se sa ovim uvecanim.
Da je Turska ekonomski slaba država, da nemaju svojih proizvoda koji bi mogli ugroziti EU tržište ušli bi u EU bez problema.
U tom slucaju im religija ne bi predstavljala problem, jer bi dobili kao prvo veliko trežište, jeftinu radnu snagu, resurse...
Moguce da griješim, al mislim da je za EU ekonomija ispred religije.
Mozda je od svega pomalo,al ima EU strasno puno nezaposlenih i netreba im jeftiniji radnici radi kojih ce jos Njemaca,Francuza,Spanjolaca zavrsit na burzi,a trziste imaju tako i tako jer kad drzava postane kandidat ukida carinu na uvoz robe iz EU,a tvornice mogu tako i tako otvorit u Turskoj.
Nije ozbiljno usporedivat Tursku i BiH, Turci imaju jak turizam,a i industrijski su jaki.
Mislim da je problem u ljudskim pravima,zna se sta se dogada novinarima koji pisu protiv vlasti,a Turska nije maknula prstom da se to promjeni...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#28 Re: BiH put ka EU

Post by JoseMujica »

ideologija Vatikana je suštinski antievropska, košto je i ideologija evrope suštinski antivatikanska.

Turska nije, niti će biti dio EU, sve dok ne postane država po liberalnim demokratskim standardima. Sad što i prime ove male države koje su napola...prime ih jer ih mogu brzo prilagoditi pravilima igre, a Turska je ipak prevelik zalogaj.

Nema to nikakve veze s vjerom, ko što i naš položaj na ovom putu nema veze s vjerom nego s time da smo ispuhani qorac od države.
jiji

#29 Re: BiH put ka EU

Post by jiji »

JoseMujica wrote:ideologija Vatikana je suštinski antievropska, košto je i ideologija evrope suštinski antivatikanska.

Turska nije, niti će biti dio EU, sve dok ne postane država po liberalnim demokratskim standardima. Sad što i prime ove male države koje su napola...prime ih jer ih mogu brzo prilagoditi pravilima igre, a Turska je ipak prevelik zalogaj.

Nema to nikakve veze s vjerom, ko što i naš položaj na ovom putu nema veze s vjerom nego s time da smo ispuhani qorac od države.
Mislim da bi ovo bilo otprilike tocno,mada nemislim da ju BiH ono kako ju nazivas...Mislim da ima potencijala,al treba puno politicke volje i hrabrosti.
Paranoid

#30 Re: BiH put ka EU

Post by Paranoid »

JoseMujica wrote:ideologija Vatikana je suštinski antievropska, košto je i ideologija evrope suštinski antivatikanska.

...jbg... pa ja necu zaboravit emisiju suočavanja na ZDF kada austrijski ministar kaže turskom političaru: mi ne mozemo zaboraviti dešavanja od prije 400 god" :lol: , a na to će turčin: Vi to meni kažete i pri tom zaboravljate na period od samo 60 god.. 8-)

Turska jeste veliki zalogaj...ali treba imati u vidu da turci su ionako, kao i mi bosanci i hercegovci rasuti po ovoj EU i po svoj prilici ne bi se nista mijenjalo, osim sto bi ulaskom Turske u Briselu se strašno poremetio raspored glasaca..

...jbg...EU moze trpit prevare Grcke kao i njohovu otvorenu mrznju prema EU, pa sad citam neki zastupnik u skupstini viknuo i "heil hitler".. :lol: :lol: nešto slično EU ima sa Grckom, kao BiH sa šumskom...
JoseMujica

#31 Re: BiH put ka EU

Post by JoseMujica »

svaka država ima potencijala...samo mi nismo dobri sa sobom....kad završimo sa sobom onda možemo pričati o našem evropskom potencijalu.

Prvi problem u toj priči je što političke elite ne žele da mijenjaju, niti talasaju jer im je odlično vako kako jeste (dobra lova-nula odgovornost....kupovina auta najbolje pokazuje đe smo i ko nas vodi) i pokušavaju drugima (EU i Amerima) utrapiti da rješavaju naše lokalne probleme, što ovima ne pada na pamet.

ps

da Paranoid...Grčka je i ušla u EU da se Rusi blokiraju na jugu...isto tako dosta ovih bivših ruskih satelita...Turskoj sad EU i ne treba, barem ekonomski, mada bi turskim građanima trebala itekako zbog političkih sloboda i ravnomjernijeg razvoja. Ne zaboravimo da Turska nisu samo Anadolija i Antalija...imaju oni 10x gorih vukohebina od naših sela po Bjelašnici
jiji

#32 Re: BiH put ka EU

Post by jiji »

JoseMujica wrote:svaka država ima potencijala...samo mi nismo dobri sa sobom....kad završimo sa sobom onda možemo pričati o našem evropskom potencijalu.

Prvi problem u toj priči je što političke elite ne žele da mijenjaju, niti talasaju jer im je odlično vako kako jeste (dobra lova-nula odgovornost....kupovina auta najbolje pokazuje đe smo i ko nas vodi) i pokušavaju drugima (EU i Amerima) utrapiti da rješavaju naše lokalne probleme, što ovima ne pada na pamet.

ps

da Paranoid...Grčka je i ušla u EU da se Rusi blokiraju na jugu...isto tako dosta ovih bivših ruskih satelita...Turskoj sad EU i ne treba, barem ekonomski, mada bi turskim građanima trebala itekako zbog političkih sloboda i ravnomjernijeg razvoja. Ne zaboravimo da Turska nisu samo Anadolija i Antalija...imaju oni 10x gorih vukohebina od naših sela po Bjelašnici
Slazem se,mislim da to s Turskom nema veze s religijom,mozda ima ali u manjem dijelu.
JoseMujica

#33 Re: BiH put ka EU

Post by JoseMujica »

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Blic.rs, parlamentarci u našoj zemlji zarađuju bar šest puta više od ljudi čiji su politički predstavnici.

Plata 57 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH kreće se od 2.500 do 3.500 eura, a varira zavisno od predsjedavanja i članstva u skupštinskim odborima, šefovanja poslaničkom grupom i paušala, dok je prosječni lični dohodak u BiH 417 eura.
neka je normala da oni imaju više od prosjeka, ali neki prosjek zemalja regije i članica EU su 3x veća primanja poslanika od prosjeka zemlje. Kod nas je 6x i mislite da im se žuri u EU? malo morgen :skoljka:
Challenger__

#34 Re: BiH put ka EU

Post by Challenger__ »

Paranoid wrote:
Lopovima, kriminalcima i njihovoj djeci je sasvim dobro i nastoje da ovakvo stanje sto duže potraje, a u neku ruku to odgovara i EU jer im u ovom slučaju BiH kao i ostatak zemalja na balkanu služe kao "Recycle Bin"...
Da, na žalost.

Tako je to moj Tuzlak...
Danguba

#35 Re: BiH put ka EU

Post by Danguba »

JoseMujica wrote:
Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Blic.rs, parlamentarci u našoj zemlji zarađuju bar šest puta više od ljudi čiji su politički predstavnici.

Plata 57 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH kreće se od 2.500 do 3.500 eura, a varira zavisno od predsjedavanja i članstva u skupštinskim odborima, šefovanja poslaničkom grupom i paušala, dok je prosječni lični dohodak u BiH 417 eura.
neka je normala da oni imaju više od prosjeka, ali neki prosjek zemalja regije i članica EU su 3x veća primanja poslanika od prosjeka zemlje. Kod nas je 6x i mislite da im se žuri u EU? malo morgen :skoljka:

Sve dok je ovako problemi se nece rjesavati.
Dovoljno je samo njima zavrnuti pipe i svi problemi ce biti rijeseni, kompromisi nadjeni a ovako ''radio ne radio, svira radio''. Niko nikome ne odgovara za nerad, malverzacije, kriminal...Izmislili Sluzbe za reviziju. Zaposlili stotine radnika, plate bogovske a rezultat ''konstatovati stanje u nekom ministarstvu, nekoj sluzbi...'' a o odgovornosti niko ne zna kako dalje. Znaci i ova sluzba je promasaj.
Post Reply