BiH put ka EU

novi.dan.nova.nafaka

#1 BiH put ka EU

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Namjera je da se iznesu različiti stavovi o putu naše zemlje ka EU. Kolko me pamet služi, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan 2008.
Kol'ko je realno da budemo u EU prije 2020 ?
Kol'ko je pametno uopšte ući tamo, naročito nepripremljene industrije, ekonomije i zakonske regulative?
EU ionako drma kriza - šta dobijamo, a šta gubimo.
Bujrum. :)
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#2 Re: BiH put ka EU

Post by antimobbing »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Namjera je da se iznesu različiti stavovi o putu naše zemlje ka EU. Kolko me pamet služi, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan 2008.
Kol'ko je pametno uopšte ući tamo, naročito nepripremljene industrije, ekonomije i zakonske regulative?
Da si ti na vlasti, odlučuješ o svemu i da si usput ukrao milione KM od ove države i ovog naroda, dali bi se ti lično borio da BiH uđe u EU? Naravno da ne bi.

Kriminalcima u vlasti odgovara pravna anarhija Daytona i da se BiH nikada ne priključi EU.

Zato njih stotinjak u vrhu drži 4 miliona stanovnika BiH već 20 godina u tri fašistička nacionalna logora u stanju totalne izolacije od čitavog svijeta.

Da je ova omladina i ovaj narod normalan kao što nije svaki dan bi na ulici bilo 10.000 ljudi i protestiralo protiv onih koji se svim silama bore da BiH nikada ne uđe u EU i tražilo njihovo hapšenje.

Kriminalci u vlasti svakodnevno blokiraju BiH da nikada ne uđe u EU jer su svjesni da će završiti kao Sanader u Hrvatskoj.

Image

Bez hapšenja lopova nema slobode za 4 miliona BiH građana niti BiH u EU. Na određenim svjetskim mapama već smo označeni kao ''Mafia State''.
A mafia state is any state system where the government is tied with organized crime, including when government officials, police, and/or military take part in illicit enterprises. The term mafia is a reference organized crime groups strongly connected with the authorities.

Mafijaška država je bilo koji državni sistem u kojem je Vlada povezana sa organiziranim kriminalom, uključujući i kada državni dužnosnici, policija i/ili vojska sudjeluju u nezakonitim radnjama preduzeća. Pojam mafija je referentni i odnosi se na organizirane kriminalne skupine koje su snažno povezane sa vlastima.
Last edited by antimobbing on 21/05/2013 09:02, edited 4 times in total.
Paranoid

#3 Re: BiH put ka EU

Post by Paranoid »

antimobbing wrote: Da je ova omladina i ovaj narod normalan kao što nije svaki dan bi na ulici bilo 10.000 ljudi i protestiralo protiv onih koji se svim silama bore da BiH ne uđe u EU i tražilo njihovo hapšenje.

Bez hapšenja lopova nema slobode za 4 miliona BiH građana niti BiH u EU.

Lopovi svakodnevno blokiraju BiH da nikada ne uđe u EU jer su svjesni da će završiti kao Sanader u Hrvatskoj.
Treba znati da je sve što je iole vrijedilo i što je predstavljalo snagu morala i kapaciteta za promjene na bolje...otišlo je sa ovih prostora. Omladina koju spominješ imaju jedinstven cilj, a to su pokazale i mnoge ankete, po završetku svog školovanja hvata se granice i nastoji otići što dalje od "rodnog" mjesta...

Lopovima, kriminalcima i njihovoj djeci je sasvim dobro i nastoje da ovakvo stanje sto duže potraje, a u neku ruku to odgovara i EU jer im u ovom slučaju BiH kao i ostatak zemalja na balkanu služe kao "Recycle Bin"...
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#4 Re: BiH put ka EU

Post by antimobbing »

Paranoid wrote:
antimobbing wrote: Da je ova omladina i ovaj narod normalan kao što nije svaki dan bi na ulici bilo 10.000 ljudi i protestiralo protiv onih koji se svim silama bore da BiH ne uđe u EU i tražilo njihovo hapšenje.

Lopovi svakodnevno blokiraju BiH da nikada ne uđe u EU jer su svjesni da će završiti kao Sanader u Hrvatskoj.
Treba znati da je sve što je iole vrijedilo i što je predstavljalo snagu morala i kapaciteta za promjene na bolje...otišlo je sa ovih prostora. Omladina koju spominješ imaju jedinstven cilj, a to su pokazale i mnoge ankete, po završetku svog školovanja hvata se granice i nastoji otići što dalje od "rodnog" mjesta...

Lopovima, kriminalcima i njihovoj djeci je sasvim dobro i nastoje da ovakvo stanje sto duže potraje, a u neku ruku to odgovara i EU jer im u ovom slučaju BiH kao i ostatak zemalja na balkanu služe kao "Recycle Bin"...
Upravo tako ali evidentno je da se istovremeno rađa nova snaga. Mislim da EU uopće ne odgovara ovakvo stanje radi više razloga. Administracije EU i velikih sila su shvatile da kriza ide od vrha prema dnu, a rješava se obratno od dna prema vrhu. Vidljivo je da se svakodnevno trude riješiti BiH rebus i kojem najveći problem predstavljaju kriminalci u vlasti. Običnim građanima nakon 20 godina držanja u tri fašistička logora je luksuz da šute i budu indolentni. Treba samo shvatiti činjenicu da je prosječan ljudski vijek u ovim nehumanim uvjetima života oko 60 godina i manje. Tako, onaj ko danas ima 40 godina ostalo mu je oko 20-tak godina ili onaj ko ima 50 godina života ostalo mu je oko 10-tak godina ili manje. Hoćemo li dalje šutjeti ? Sabur pa u kabur. Riba (država) će da smrdi nesmanjenom žestinom od glave (vlasti) sve dok se ne očisti od repa (naroda). Sada je do nas hoćemo li uopće (do)čekati da se pohapse kriminalci u vlasti koji blokiraju BiH na putu za EU narednih 20 godina ili ćemo mi BiH građani svi ustati i ubrzati taj put. Vremena nema, a šutnja je luksuz jer kao što rekoh onaj ko ima 50 godina života ostalo mu je oko 10-tak godina ili manje. Nema se šta više čekati.
Last edited by antimobbing on 15/05/2013 08:37, edited 1 time in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#5 Re: BiH put ka EU

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

BiH put ka EU......trnovit, trnovit... :(
antimobbing

#6 Re: BiH put ka EU

Post by antimobbing »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:BiH put ka EU......trnovit, trnovit... :(
Rješenje je veoma jednostavno, blokada je jedino u glavama 4 miliona BiH građana.

Stotinjak kriminalaca u vlasti koji radi svojih prizemnih ličnih interesa drže ovu masu naroda od 4 miliona BiH građana su nemoćni prema istoj ali nažalost građani nisu svjesni svoje snage.

Image

Zato što hitnije raskrčimo trnje u našim BiH glavama razvučene pamti, podignimo svoj glas protiv kriminalaca u vlasti i krenimo kao slobodni ljudi iz ova tri fašistička nacionalna logora prema EU.

Strah je sasvim neopravdan.
Last edited by antimobbing on 15/05/2013 08:44, edited 1 time in total.
novi.dan.nova.nafaka

#7 Re: BiH put ka EU

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Paranoid wrote:Treba znati da je sve što je iole vrijedilo i što je predstavljalo snagu morala i kapaciteta za promjene na bolje...otišlo je sa ovih prostora. Omladina koju spominješ imaju jedinstven cilj, a to su pokazale i mnoge ankete, po završetku svog školovanja hvata se granice i nastoji otići što dalje od "rodnog" mjesta...
Da, slažem se sa tobom - to je činjenica, nažalost.
Pazi ove publikacije:
http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/pub ... gTag=bs-BA
To je kao da iz Premier lige (Engleske) ode par stotina ponajboljih igrača, otprilike...
Paranoid

#8 Re: BiH put ka EU

Post by Paranoid »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Paranoid wrote:Treba znati da je sve što je iole vrijedilo i što je predstavljalo snagu morala i kapaciteta za promjene na bolje...otišlo je sa ovih prostora. Omladina koju spominješ imaju jedinstven cilj, a to su pokazale i mnoge ankete, po završetku svog školovanja hvata se granice i nastoji otići što dalje od "rodnog" mjesta...
Da, slažem se sa tobom - to je činjenica, nažalost.
Pazi ove publikacije:
http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/pub ... gTag=bs-BA
To je kao da iz Premier lige (Engleske) ode par stotina ponajboljih igrača, otprilike...
Pazi sad ovo...Možeš tek zamislit koliko je ovim cca 200 ljudi bilo teže uspjeti u okruženju koje zahtjeva prilagodjavanje na koje ti ljudi kao i mnogi drugi nisu navikli...koliko još dodatnog učenja, odricanja itd..
Svako od njih bi u svom kraju da je dobio šansu imao daleko većeg uspjeha i uglavnom bi bili meta investitora, kao i institucije koje bi vodili..

Svim političarima koji su doprinjeli stanju u kakvoj se danas nalazi BiH ne treba veća optužnica od ove koja je sročena u ovom pdf-u...
antimobbing

#9 Re: BiH put ka EU

Post by antimobbing »

@Paranoid,

Njima ne trebaju ovakvi visoko profilisani stručnjaci ljudi već im treba njihova familija sa kupljenim diplomama po Travniku i RS koja veze nema sa poslom da svojim neznanjem i psihopatijom umaraju do smrti MOBBING-om sve one koji mogu nešto doprinijeti državi BiH i ovom napaćenom narodu razvučene pameti. O tome smo napisali na stotine stranica na ovoj temi: http://www.klix.ba/forum/mobbing-umorst ... 69907.html

U svakoj normalnoj državi neko bi ovo pročitao i zapitao se šta ovi ljudi pišu …

Neki dan sam razgovarao sa mojim ocem koji je čitav svoj život proveo u jednom koliko-toliko uređenom sistemu u bivšoj državi koja mu je sve dala. Njegovo je bilo samo da decenijima odlazi na posao u 7,00 sati i da se vraća sa posla NASMIJAN u odjelu u 14,30 sati.

Moj otac petnaest godina nije mogao da shvati zašto sam ovako borben. Godina je smatrao moje ponašanje nerazumnim. Više od decenije sam mu pokušavao objasniti da više nema gospode, lijepe riječi, socijalizma i da su uništeni svi međuljudski odnosi. Uopće me nije shvaćao pokušavajući me ''urazumiti'' da ne talasam.

Međutim, neki dan kada smo prolazili autom pored građevine princa Neonka na Marin Dvoru, okrenuo je glavu prema meni i rekao mi ''Sada te u potpunosti shvaćam. Živio sam u jednom uređenom pravednom socijalističkom sistemu i nisam mogao shvatiti tvoje ponašanje. Ovo što ti preživljavaš poslije rata je obični fašizam''.
Paranoid

#10 Re: BiH put ka EU

Post by Paranoid »

:thumbup: .
vonSchtigliz

#11 Re: BiH put ka EU

Post by vonSchtigliz »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Namjera je da se iznesu različiti stavovi o putu naše zemlje ka EU. Kolko me pamet služi, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan 2008.
Da bi se BiH kandidovala za clanstvo u EU treba prije svega da se uvede demokratski sistem u drzavi sto podrazumjeva jedan covjek jedan glas i pravo da biras i budes biran a ne kao sada pravoslavno -fasisticki sistem da ga tako nazovem zasnovam na nametnutom Dejtonu . Tek kad svaki Bosnjak kao i ostali gradjani BiH dobiju jednaka prava na cijelom podrucju drzave a to jest da se mogu kandidovati i da mogu birati za predsjednika drzave onda cemo tek poceti da razmisljamo o put ka EU , dotle samo sanjajte o tome . Sa uvodjenjem diskriminacije kroz stvaranje dvije a sada i tri izborne jedinice u drzavi mi nikad a mozda ni tada necemo i netrebamo da spominjemo EU . Steta sto velika vecina BiH gradjana nema dovoljno mentalne snage da skonta ono sto je svima jasno .
Danguba

#12 Re: BiH put ka EU

Post by Danguba »

Od dva zla izabrati manje...e to je put BiH ka EU.
miki.ba

#13 Re: BiH put ka EU

Post by miki.ba »

Prvo nato, a onda možemo i kalkulisati.
kerima1

#14 Re: BiH put ka EU

Post by kerima1 »

Nece BiH uci jos dugo,ali hoce svakako treba evropi cista,pitka voda,a jedino ce je dobiti za dzabe,ako upuste Bosnu u EU.
jiji

#15 Re: BiH put ka EU

Post by jiji »

kerima1 wrote:Nece BiH uci jos dugo,ali hoce svakako treba evropi cista,pitka voda,a jedino ce je dobiti za dzabe,ako upuste Bosnu u EU.
Hr je 9 godina pregovarala i mjenjala stotine zakona i propisa.Mislim da ce pojedinci na vlasti ucinit sve da BiH nikad ni ne pocne pregovore jer onda je sve pod povecalom EU i nema vise po kumu i bratu i svi kad tad dolijaju. Briga EU za pitku vodu kad nista drugo nestima u drzavi.
Danguba

#16 Re: BiH put ka EU

Post by Danguba »

jiji wrote:
kerima1 wrote:Nece BiH uci jos dugo,ali hoce svakako treba evropi cista,pitka voda,a jedino ce je dobiti za dzabe,ako upuste Bosnu u EU.
Hr je 9 godina pregovarala i mjenjala stotine zakona i propisa.Mislim da ce pojedinci na vlasti ucinit sve da BiH nikad ni ne pocne pregovore jer onda je sve pod povecalom EU i nema vise po kumu i bratu i svi kad tad dolijaju. Briga EU za pitku vodu kad nista drugo nestima u drzavi.
Grijesis.
Nijh nista drugo ne interesuje osim prosirenja trzista za svoje kompanije, na lahak nacin doci do zanimljivih resursa, radne snage...a za uzvrat ce nam poslati lance trgovackog smeca, nametnuti propise i zakone, poslati pomoci da se uradi infrastruktura radi lakse eksploatacije...a kao krajnji cilj, bicemo kolonije bez ikakvog prava da odlucujemo ne o zajednickim interesima nego necemo moci odlucivati ni o vlastitoj sudbini bez njihovog pristanka.

Za takve planove nacice oni sagovornike ako ne za 2-3 god. naci ce ih za 20 god.

Turska je primjer pametnog rezonovanja. Vi nas ucjenjujete, onda se mi okrecemo vlastitim resursima do nekog vremena kada mozemo ravnopravno razgovarati. Nisu sjedili skrstenih ruku i kukali kako ih EU ne zeli nego su razvijali vlastitu ekonomiju i dosli su do momenta kada im je svejedno hoce li ili nece u EU. Tako se to radi.
Istu sansu imala je i Slovenija i Hrvatska ali sada je kasno. Nema iz igre kada ti je sve ''unisteno'' a zaduzenje preko guse.
jiji

#17 Re: BiH put ka EU

Post by jiji »

Mislis da EU treba drzavu u kojoj se krade na sve strane,radi cega? Firmu moze otvorit tamo tako i tako,trziste cim pocnes pregovore otvaras i nema vise carine na robu iz EU.Daju vam status kandidata i mogu izvozit u BiH kolko hoce i ne naplacujes vise carinu.Kad je u Hr poceli pregovori pod pritiskom EU su poceli rjesavat kprupciju. Mislis da je Sanader znao da ce tako bit da bi pocinjao pregovore.BiH sad ima primjer sta ju ceka kad pocnu pregovore, a trziste ce dobit i bez da vaspuste u EU,mislis da im treba politicki,cestovno nesredena drzava, opekli su se na Bugarskoj i Rumunjskoj,a mozda se opeku i na Hrvatskoj makar se promjene vec osjete sta se tice korupcije,sudstva...napravljene su i reforme velike.Nema vise firma 1000 zaposlenih,a 700 u administraciji.Nema isplate placa bez placanja zdrastvenog,mirovinskog i ostalog,ako neisplati placu,a mogao je ima il trosi na drugo kazna je zatvor....Ima milijun stvari koje moras mjenjat da bi usao....
dudlov

#18 Re: BiH put ka EU

Post by dudlov »

Paranoid wrote:

:thumbup:
miki.ba

#19 Re: BiH put ka EU

Post by miki.ba »

Danguba wrote:
Turska je primjer pametnog rezonovanja. Vi nas ucjenjujete, onda se mi okrecemo vlastitim resursima do nekog vremena kada mozemo ravnopravno razgovarati. Nisu sjedili skrstenih ruku i kukali kako ih EU ne zeli nego su razvijali vlastitu ekonomiju i dosli su do momenta kada im je svejedno hoce li ili nece u EU. Tako se to radi.
Istu sansu imala je i Slovenija i Hrvatska ali sada je kasno. Nema iz igre kada ti je sve ''unisteno'' a zaduzenje preko guse.
Ovo ti je netacno.
Tursku ne možeš porediti sa ovim našim banana državama.
Oni i dalje žele u EU zato što su konkurenti i zato što je njima daleko više potrebno otvoreno tržište.
Turci su ekonomska velesila i kad bi ušli u EU oteli bi dio kolaca Njemcima i Francuzima, iz tog razloga oni nisu usli u EU.

Naše državice nemaju šta izvesti na EU tržištu, a imaju dosta toga ponuditi i zbog toga su poželjne.
kerima1

#20 Re: BiH put ka EU

Post by kerima1 »

Nijh nista drugo ne interesuje osim prosirenja trzista za svoje kompanije,
I ja sma ovo pomislila,ma sta njih briga za stanje drzave,njima ej cilj da kolonizuju tudja dobra.Bosna kao i Hrvatska puna nezaposlenih i to ce iskoristiti za svoje dobro.Mi da smo pametni grbacili bi na svojim ognjistima bavili bi se poljoprivredom za pocetak,ne bi dozvolili da nam je citava zemlja u siblju i trnju,bolje i to nego njima za dzabe raditi za koru kruha,a opet sluga.
kerima1

#21 Re: BiH put ka EU

Post by kerima1 »

Mislis da EU treba drzavu u kojoj se krade na sve strane,radi cega?
I Hr je korupcija istih razmjera kao i kod nas pokralo se sve sto se imalo pa ih opet primaju u eu,radi sebe zele njihovo prekrasno more za sebe.
fatamorgana

#22 Re: BiH put ka EU

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
Nijh nista drugo ne interesuje osim prosirenja trzista za svoje kompanije,
I ja sma ovo pomislila,ma sta njih briga za stanje drzave,njima ej cilj da kolonizuju tudja dobra.Bosna kao i Hrvatska puna nezaposlenih i to ce iskoristiti za svoje dobro.Mi da smo pametni grbacili bi na svojim ognjistima bavili bi se poljoprivredom za pocetak,ne bi dozvolili da nam je citava zemlja u siblju i trnju,bolje i to nego njima za dzabe raditi za koru kruha,a opet sluga.
Fino nam je tito govorio, čuvajte bratstvo i jedinstvo, nedajte spoljnjem i unutrašnem neprijatelju da nas porobi, :wink:
Paranoid

#23 Re: BiH put ka EU

Post by Paranoid »

..miki, Turska u EU ne može ući iz samo jednog razloga...a to je religija. Poznata stvar da je EU katolička unija koja svoj put vidi isključivo u tom pravcu..

Drugo.. Turska je izuzetno bogata zemlja, kako unutra tako i vani...veliki dio turskog novca se nalazi baš u EU, u slučaju povlačenja svog novca, vodeće zemlje u EU bi imale strašne probleme i zato se pregovori na relaciji EU-Turska vode na način povuci-potegni...

Postoji takodje šansa koju bi Turska mogla da iskoristi time što će kreditirati MMF i samim tim dobiti status otvorenog tržišta... a nakon toga mislim da im EU članstvo i ne treba...
amko761

#24 Re: BiH put ka EU

Post by amko761 »

Ova voda što je svaku noć iza 24 sata nema u pola grada ili ona n vrelu Bosne što je zagađena kanalizacijom i stoji upozorenje da nije za piće? :lol: :lol: :lol:
miki.ba

#25 Re: BiH put ka EU

Post by miki.ba »

Paranoid wrote:..miki, Turska u EU ne može ući iz samo jednog razloga...a to je religija. Poznata stvar da je EU katolička unija koja svoj put vidi isključivo u tom pravcu..

Drugo.. Turska je izuzetno bogata zemlja, kako unutra tako i vani...veliki dio turskog novca se nalazi baš u EU, u slučaju povlačenja svog novca, vodeće zemlje u EU bi imale strašne probleme i zato se pregovori na relaciji EU-Turska vode na način povuci-potegni...

Postoji takodje šansa koju bi Turska mogla da iskoristi time što će kreditirati MMF i samim tim dobiti status otvorenog tržišta... a nakon toga mislim da im EU članstvo i ne treba...
Ne slažem se sa ovim uvecanim.
Da je Turska ekonomski slaba država, da nemaju svojih proizvoda koji bi mogli ugroziti EU tržište ušli bi u EU bez problema.
U tom slucaju im religija ne bi predstavljala problem, jer bi dobili kao prvo veliko trežište, jeftinu radnu snagu, resurse...
Moguce da griješim, al mislim da je za EU ekonomija ispred religije.
Post Reply