Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

gidra

#26 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by gidra »

JoseMujica wrote:čuj da imam 60 milja a da mi ne trebaju :shock:

ne bi se hebavao ni s bankama ni s nekretninama (pod uslovom da mi je rješeno stambeno i da imam neko auto) nego bi zajmio lovu i trošio na obilazak svijeta. Život je jedan i treba ga iskoristiti, a ne štrecat svako malo hoće li propast banka il hoće li ti podstanari ostaviti haos.

Putuj čovječe, vidi malo svijeta, uživaj u životu šta si se stisno ko Gargamel!
:lol:
Druže nisu pare moje, već mojih roditelja ali sam sin jedinac, ja imam dvadeset i kusur godina, tek završio fax.
Jučer pričam sa ocem o ovome i on mi govori eto sine skontaj šta bi najbolje bilo po nas da uradimo sa tim parama pa sam zbog toga i priupitao na forumu...meni je i palo na pamet ovo oko kupovine stana.
Što se tiče dionica tu sam vala ono baš tabula rasa.
iamia

#27 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by iamia »

60 hiljada kermi?

pokusaj investment banking.
zarada oko 8%..
talić

#28 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by talić »

gidra wrote:

ne bi se hebavao ni s bankama ni s nekretninama (pod uslovom da mi je rješeno stambeno i da imam neko auto) nego bi zajmio lovu i trošio na obilazak svijeta. Život je jedan i treba ga iskoristiti, a ne štrecat svako malo hoće li propast banka il hoće li ti podstanari ostaviti haos.

Druže nisu pare moje, već mojih roditelja ali sam sin jedinac, ja imam dvadeset i kusur godina, tek završio fax.
Jučer pričam sa ocem o ovome i on mi govori eto sine skontaj šta bi najbolje bilo po nas da uradimo sa tim parama pa sam zbog toga i priupitao na forumu...meni je i palo na pamet ovo oko kupovine stana.
Kod investiranja je najbitnije da poslije ulaganja imaš miran san.
Ako ste sekirljive prirode onda je problem i najbolje je u dvije banke položiti i oročiti na godinu dana.
Ako ne smislite ništa za godinu onda produžite dalje.
U ovom trenutku su kamate 3 do 4% a inflacija je oko 2% pa bi bili nešto i u plusu.
Problem je bio u 2007. i 2008. kada je inflacija bila veća od kamate pa je novac bukvalno propadao.
Postoji i mogućnost da pola oročite a pola uložite u dionice.
U slučaju da dionice padnu za 20%, na 15 KM ( govorim o dionicama BH telekoma) a neće onda kupite i za ostatak novca još dionica pa snizite nabavnu na 17KM
Ja imam dionica bh telekoma i ne bojim se pada čak bi mi bilo drago da padne na npr. 10KM :roll: pa da kupim još, još,...
Alfons Kauders

#29 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

gidra wrote:

onda uzmi bijeli audi a4 i pokupi kakvu sisatu, a s dobrim mirazom... i eto ti investicije za zivot :D

talic je dobro predlozio, dio u banku, dio u telecom i nakon godinu-dvije mozes se predomislit... sa stanom puno teez
dinoo1898

#30 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by dinoo1898 »

talić wrote:
milojicabrzi wrote:
talić wrote:Nema tu nikakvog rizika, ljudi su ovisnici o mobilnim telefonima a uz to telecom će tek privatizacijom do koje će doći prije ili kasnije pokazati svoju pravu profitabilnost.
...hoce, ukoliko se ne pojavi neka nova tehnologija, koja ce prestici i izbaciti iz igre mobitele, kao sto je Skype, Wiber i sl.

Mogli bi mobiteli izumrijeti kao videoteke, koje je internet sahranio...

Salim se, ipak mislim da su dionice telekoma vrlo isplative, ali vise sam za opciju stednje.
Evo BH telecom najavljuje 4G
Nema bojazni da će se pojaviti novi operater koji će potopiti BH telecom jer se ne isplati investirati milijaru maraka i onda se otimati za dio kolač BH telekoma.
Mnogo je povoljnije i jednostavnije kupiti BH telecom i uzeti sve korisnike usluga.
Stan kao investicija mi se ne dopada jer je mnogo love u jednom komadu, postoji amortizacija na koju niko ne misli, imaš fiksnih troškova čak i kad niko ne stanuje, i uz sve to iako smo neizgrađena zemlja dugoročno gledano će se pojaviti višak stanova ( kao što sada imamo višak poslovnih prostora) što zbog nataliteta što zbog migracije stanovništava.
pa moze kupiti zemlju, zemlja nema amortizaciju :D

samo jedna stvar, sa dionicama se nikada ne zna... ti daješ računicu, ali ako uzmemo situaciju od prije par godina kada je telecomova dionica bila 50ak maraka i sada kada je 20, onda se ni to ne isplati. Na stanu sigurno ne bi izgubio 30 hiljada za 3 godine. Naravno i ako sada kupi dionice pa se telecom privatizuje pa skoce dionice to je onda opet druga stvar. Treba dosta srece i iskustva za dionice ( da ne kazem i veza :D )

a i ako se zarati pa propadne zgrada, ne znam da i jedna zgrada nije obnovljena i vraćena vlasnicima (u mostaru situacija da zgrade koje su ttalno devastirane bivaju obnovljene sada i vracene vlasnicima) a one stare štednje nikada nece biti vracene.

mnogo je opcija, mnogo je ljudskih iskustava. znam da je PBS nudila kamatu od nekih 5,5% i cini mi se da je to najveca kamata na stednju u gradu bila :D

edit: mozes pokloniti i u humanitarne svrhe pa se nadati onoj "dobro se dobrim vraća" :D
dinoo1898

#31 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by dinoo1898 »

talić wrote: Kod investiranja je najbitnije da poslije ulaganja imaš miran san.
Ako ste sekirljive prirode onda je problem i najbolje je u dvije banke položiti i oročiti na godinu dana.
U ovom trenutku su kamate 3 do 4% a inflacija je oko 2% pa bi bili nešto i u plusu.
Problem je bio u 2007. i 2008. kada je inflacija bila veća od kamate pa je novac bukvalno propadao.
U slučaju da dionice padnu za 20%, na 15 KM ( govorim o dionicama BH telekoma) a neće onda kupite i za ostatak novca još dionica pa snizite nabavnu na 17KM
Ja imam dionica bh telekoma i ne bojim se pada čak bi mi bilo drago da padne na npr. 10KM :roll: pa da kupim još, još,...
imam i ja bh telecom al sam na glavi jbg

sto se tice orocavanja ja licno nikako ne bih preporucivao ove manje i po meni rizicnije banke, mada su kamate vrlo slicne.
u rajfajzenu na taj iznos od 60k kamata 1-1.5% u zavisnosti od ugovora. 3 i više % na oročenja do 60 mjeseci :skoljka:
znaci fakticki da si u minusu...
Alfons Kauders

#32 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

dinoo1898 wrote:

sto se tice orocavanja ja licno nikako ne bih preporucivao ove manje i po meni rizicnije banke, mada su kamate vrlo slicne.
u rajfajzenu na taj iznos od 60k kamata 1-1.5% u zavisnosti od ugovora. 3 i više % na oročenja do 60 mjeseci :skoljka:
ja iz raifa davno povukao lovu i uspavao je po 3.9 na 3 godine... u nesto manjoj banci, koju ne smatram pretjerano rizicnom...
Desnik

#33 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Desnik »

dinoo1898 wrote:
talić wrote: sto se tice orocavanja ja licno nikako ne bih preporucivao ove manje i po meni rizicnije banke, mada su kamate vrlo slicne.

Raifeisen banka zbilja ima apsurdno male kamate.
1,7% daju na 13 mjeseci.
Smiješno.
:run: :run: :run:
Alfons Kauders

#34 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

Desnik wrote:
dinoo1898 wrote:
talić wrote: sto se tice orocavanja ja licno nikako ne bih preporucivao ove manje i po meni rizicnije banke, mada su kamate vrlo slicne.

Raifeisen banka zbilja ima apsurdno male kamate.
1,7% daju na 13 mjeseci.
Smiješno.
:run: :run: :run:
jap... zato sam im i rekao baj baj

i nisam jedini

da je gospodi da daju austrijsku kamatu na stednju, a balkansku da traze za kredu... kurca graha
drndalo

#35 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by drndalo »

Ni moja stednja nije kod njih >2 godine, i neka...
talić

#36 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by talić »

dinoo1898 wrote:

Znam šta govorim vezano za dionice, sigurna su i isplativa investicija u ovom trenutku ( bar dionice BH telecoma) kao što sam svima govorio 2007. godine da telecom ne vrijedi 5 milijardi i da ne kupuju dionice ali me ljudi nisu slušali.
Pohlepa. Isto tako kad su svi dizali novac iz banke 2008.god ja sam oročio u Raiffeisen na 5 godina sa kamatom od 6,9 %. ;-)
filter74

#37 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by filter74 »

Glupo je pomisliti, a nekamoli izreći da se iznajmljivanje (što vi nazivate rentanjem na novobosanskom :-) ) više isplati od posjedovanja nekretnine odn. stana.
Stan je stan, kuća je kuća, zemlja je zemlja. Ako je građena iza 1960tih nema joj izdera za vašeg života, i uvijek ostaje sigurna glavnica, a imate i gdje stanovati.

Vrijednost nekretnine se ne mjeri u procentima zarade kao da je u pitanju novčani kapital, nego postoji i faktor sigurnosti i stanovanja, kojeg nikakav novac i nikakva banka ne daje. To vrijedi mnogo više d onih nekoliko posto koje neki zarađuju kroz iznajmljivanje.
Tuzla111

#38 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Tuzla111 »

gidra wrote:
dinoo1898 wrote:
anonimnaosoba wrote:oročio ih u banku

sa stanom ti podstanari mogu štošta uraditi negativnog, a to definitivno nije vrijedno razlike od max. 1000 KM godišnje u prihodima...
a u banci je kamata tolika da ti jedva ako ikako pokrije inflaciju i opadanje vrijednosti istog.
i sta zarati se i nestanu pare? :D ili banka propadne??

ja licno mislim da je nekretnina najisplativija opcija
činjenica je da od poslije rata kvadrat stana u Sarajevu nikad nije bio jeftiniji kao sada, pa sam i ja mišljenja da je možda bolje uzeti nekretninu nego čuvati na banci, ali eto volio bi čuti i mišljenja ostalih ljudi...
kako da nije, poslije rata je bilo do djaba da se kupi stan u SA.
Bice jos jeftnije.
filter74

#39 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by filter74 »

Bice jos jeftnije.
Kako da ne - ali u Tibra Pacifiku i ostalim prigradskim guzicama od lokacija i sklepanih stanova :lol:
činjenica je da od poslije rata kvadrat stana u Sarajevu nikad nije bio jeftiniji kao sada, pa sam i ja mišljenja da je možda bolje uzeti nekretninu nego čuvati na banci, ali eto volio bi čuti i mišljenja ostalih ljudi...
Nije tačno - jer je 1996 - 1999 bio DUPLO jeftiniji nego sada, i to na normalnim lokacijama.
Tuzla111

#40 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Tuzla111 »

filter74 wrote:
Bice jos jeftnije.
Kako da ne - ali u Tibra Pacifiku i ostalim prigradskim guzicama od lokacija i sklepanih stanova :lol:
Nije tačno - jer je 1996 - 1999 bio DUPLO jeftiniji nego sada, i to na normalnim lokacijama.
pa ja kupio stan poslije rata u ul Hamdije Cemerlica i platio sam ga skoro 3 puta manje nego sto sad vrijedi.
Desnik

#41 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Desnik »

drndalo wrote:Ni moja stednja nije kod njih >2 godine, i neka...
Meni djeluju nevjerovatno visoke kamate kod drugih banaka u odnosu na Reifeisen.
Vjerovatno imaju dosta komitenata pa žele da ih ODBIJU niskim kamatama :roll:
Alfons Kauders

#42 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

filter74 wrote:Glupo je pomisliti, a nekamoli izreći da se iznajmljivanje (što vi nazivate rentanjem na novobosanskom :-) ) više isplati od posjedovanja nekretnine odn. stana.
Stan je stan, kuća je kuća, zemlja je zemlja. Ako je građena iza 1960tih nema joj izdera za vašeg života, i uvijek ostaje sigurna glavnica, a imate i gdje stanovati.

Vrijednost nekretnine se ne mjeri u procentima zarade kao da je u pitanju novčani kapital, nego postoji i faktor sigurnosti i stanovanja, kojeg nikakav novac i nikakva banka ne daje. To vrijedi mnogo više d onih nekoliko posto koje neki zarađuju kroz iznajmljivanje.
za pocetak procitaj o cemu se prica

covjek uopste nece da kupi stan da bi zivio u njemu, vec da ga daje pod kiriju
drndalo

#43 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by drndalo »

Desnik wrote:
drndalo wrote:Ni moja stednja nije kod njih >2 godine, i neka...
Meni djeluju nevjerovatno visoke kamate kod drugih banaka u odnosu na Reifeisen.
Vjerovatno imaju dosta komitenata pa žele da ih ODBIJU niskim kamatama :roll:
Nesto hoce, vjerovatno imaju viska sredstava, pa se malo k*rce... Nek' se k*urce, nije problem... Imao sam godinama kod njih posteno slozenu "slobodnu" stednju, pa su odlucili jednostrano da "slobodno" bude samo 20% uoga mjesecno... Nek' tako oslobadjaju mater svoju...

Da se razumijemo, sve banke trenutno imaju viska sredstava, jer su maltene stali sa kreditima, pa slabije prodaju pare... Zato su maltene svi povecali nknade za sve ostalo u bankama, da ne smanjuju sebi profit...
Mehemed
Vozim: automobil

#44 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Mehemed »

I ja se slazem sa ovima koji su preporucili dionice Bh Telecoma, BHT je daleko najjaca firma(imaju najvise korisnika) u BiH sto se tice telefonije, kako fixnih, tako i mobilnih telefona (pogotovo mobilnih, 95% osoba koje ja poznajem koriste BH Mobile sim kartice, samo 5% otpada na ostale operatere), ako su dionice padale u posljednjih nekoliko godina onda bi trebale uskoro da pocnu rasti, a sa stanom ima milion briga...
p206

#45 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by p206 »

Ima li gdje na netu lista banaka i njihovih kamata na oročenu štednju za BiH?
Našao sam za Hrvatsku, za BiH nisam uspio...
motorola01

#46 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by motorola01 »

p206 wrote:Ima li gdje na netu lista banaka i njihovih kamata na oročenu štednju za BiH?
Našao sam za Hrvatsku, za BiH nisam uspio...
http://www.aod.ba/index.php?option=com_ ... 4&lang=bhs
Micaha

#47 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Micaha »

Mehemed wrote:I ja se slazem sa ovima koji su preporucili dionice Bh Telecoma, BHT je daleko najjaca firma(imaju najvise korisnika) u BiH sto se tice telefonije, kako fixnih, tako i mobilnih telefona (pogotovo mobilnih, 95% osoba koje ja poznajem koriste BH Mobile sim kartice, samo 5% otpada na ostale operatere), ako su dionice padale u posljednjih nekoliko godina onda bi trebale uskoro da pocnu rasti, a sa stanom ima milion briga...
Eto neka sa dionicama mirno spavas :D
Sa_u_srcu

#48 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Sa_u_srcu »

gidra wrote:Šta bi ste uradili da imate viška oko 60 hiljada KM koje vam ne trebaju?

1. Kupili stan, neki manji, 35-40 kvadrata i skockali ga malo i izdavali.
Centar grada ne bih a ni okolne mahale. Čengić Vila ili Grbavica, Stup(Tibra) jedino, a kao najbolju opciju Ilidža, naselja Lužani ili Pejton. Zašto Ilidža? Zato što pretpostavljam se lakše može rentati taj stan jer je Ilidža živnula pravo od kada su se otvorili fakulteti. Studenata pravo dosta i nekako mi se čini da je Ilidža postala pravo malo studentsko mjesto. A i kvadrat stana je jeftiniji nego u gradu. Nisam upoznat uopće sa situacijom što se tiče izdavanja stanova po gradu, pa ako ima neko više iskustva nek napiše koju rečenicu o tome...

2. Odnijeli u banku i oročili novac. Mada i kamate nisu Bog zna šta...
Ako imas 60 na raspolaganju i zelis se baviti rentanjem, ja bih ti preporucio nesto, jer se vec 6 godina bavim istim biznisom.
1. jako je lijep momenat za kupovinu nekretnine, cijene su realno na dnu, i tesko da ce pasti vise od ovoga, po meni sa 100.000 KM danas mozes u centru kupiti veoma pristojan stan, nekih 50 kvadrata, koji su realno i najtrazeniji...
2. Mani se Grbavice, Ilidze, Stupa ili slicnih predjela...bez obzira sto su ugodni za zivot, ljudi koji rentaju, su pretezno, razni sluzbenici ambasada, i slicni ljudi, koji imaju dobre poslove ali nisu vezani za Sarajevo, tako da pretezno traze samo centar...tu ako stan dobro uredis, ako imas lijepu lokaciju, pogled, parking i slicne detalje koji znace...mozes da uzimas prilicno pristojnu kiriju...700 KM do 1100KM na tu kvadraturu...Naravno da stan moras urediti ali bas, ali isplati se vjeruj mi...

Jako dobar momenat za kupovinu stana je trenutno...tako da ako mozes, dodaj 40 milja, kreditom ili necim, i kupi stan u Centru...Vrijedit ce vise, ako ga odlucis prodati, jer ce cijene rasti...ako ga budes izdavao, kirija je veca...
Post Reply