Cane Corso /Italijanski Mastiff

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

zengi

#26 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by zengi »

Ramzes Drugi wrote:
pakica_ wrote:
Ramzes Drugi wrote:

http://www.youtube.com/watch?v=jCKTE7lyuas ovaj ti je dobar hahah
sto je mogla ostat trudna, mogla je :D sad je capnuta :D

hahaa a pregledao sam mu haman sve videos al chuky je kralj hhaa
To je moj nikad prezaljeni drug koji je (nadam se) odletio svome jatu. Jedina mu je mana sto je srao ko grlica a inace je super ljubimac... i sto je krao cigare i upaljace... to mu je bio neki fetis, sta li.

Ova mjesanka nj.o. je pravo dobar pas to se odmah vidi. Vidi joj folova i glupe face. Evo sam htio da je dam ovim sto vape za nj.o. (a pojma nemaju sta je nj.o. ili sta je uopste pas) ali izgleda da im se ne svidja zato sto je mjesanka. Tako je i bolje, neka je gdje je. Ja bih je uzeo sebi ali vec imam tri psa.
zengi

#27 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by zengi »

Hej Kralju,

Ovo mi se cini ok, a i cijena je realna pa ti vidi.

http://www.pik.ba/artikal/7424462/cane-corso-stenad/
spirkebn

#28 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by spirkebn »

Pozdrav za sve postavit cu vam par slicica od mojih Corsaca

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ako su vam se svidjele slicice, postavit cu jo fotografija nasih pasa, odg. CORSO SEMIZ kI-Ma Bijeljina
Kataklinger

#29 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by Kataklinger »

Pozdrav,

Zanima me par informacija oko CC (ne Passat CC, već Cane Corso naravno :P). Imam u planu kupiti ovog psa u relativno skorijoj budućnosti pa mi treba par preporuka za uzgajivače u ovom našem regionu. Želim psa sa kupiranim ušima i repom, da li to uzgajivači rade po rođenju (naravno nakon nekog izvjesnog vremena) "automatski" ili na zahtjev kupca? Do sad nisam viđao CC sa repom. I da, zanima me što se kod njih rep ne kupira skoro do kraja (npr. kao kod rotvajlera, da ostane nekih par cm maksimalno), kojeg god CC-a da sam vidio imao je bar 10ak cm repa? Kakav je pas što se tiče ishrane? Koliko je u prosjeku potrebno hrane za njega, i od čega bi mu se trebala sastojati ishrana?
Vjerovatno bih planirao i dresuru, jer smatram da je šteta posjedovat ovakvog psa bez da je dresiran, a na svoju ruku je potrebno baš, baš mnogo volje i vremena da se pas "odgoji", a ja sumnjam da ću moći toliko dat od sebe. Dakle, preporuka i za neki centar za dresusu pasa? Koliko traje taj proces i kako taj program otprilike izgleda? Hvala.
febo_acm

#30 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by febo_acm »

Kataklinger wrote:Pozdrav,

Zanima me par informacija oko CC (ne Passat CC, već Cane Corso naravno :P). Imam u planu kupiti ovog psa u relativno skorijoj budućnosti pa mi treba par preporuka za uzgajivače u ovom našem regionu. Želim psa sa kupiranim ušima i repom, da li to uzgajivači rade po rođenju (naravno nakon nekog izvjesnog vremena) "automatski" ili na zahtjev kupca? Do sad nisam viđao CC sa repom. I da, zanima me što se kod njih rep ne kupira skoro do kraja (npr. kao kod rotvajlera, da ostane nekih par cm maksimalno), kojeg god CC-a da sam vidio imao je bar 10ak cm repa? Kakav je pas što se tiče ishrane? Koliko je u prosjeku potrebno hrane za njega, i od čega bi mu se trebala sastojati ishrana?
Vjerovatno bih planirao i dresuru, jer smatram da je šteta posjedovat ovakvog psa bez da je dresiran, a na svoju ruku je potrebno baš, baš mnogo volje i vremena da se pas "odgoji", a ja sumnjam da ću moći toliko dat od sebe. Dakle, preporuka i za neki centar za dresusu pasa? Koliko traje taj proces i kako taj program otprilike izgleda? Hvala.
Meni je ova glavata rasa možda i najdraža(svakako nadraža uz staforde i rotove). Svaka čast za izbor rase. Što se tiče samih CC danas je jako teško naći kvalitetno štene bez 400-500€ jer su u totlanoj hiperprodukciji i prodaje se sve i svašta pod nazivom CC štene. Ja znam dva lika koji se nalaze u blizini moje mahale i nabavili su štene u Tuzli i u Srbiji. Znam da ovi imaju odličnu štenad i da su poprilično skupi :

http://www.canecorsobih.com/cane-corso-bih

Kupiranje se radi po dogovoru sa uzgajivačem i plati se na cijenu šteneta. Kao i svaka životinja i CC traži red, rad i disiplinu. Nemaš potrebe da ga vodiš na dresure nikakve, dovoljno je da mu svaki dan posvetiš barem 15-20 minuta za dresuru i to je to. Naravno uz štenje i sve ostalo. Ukoliko mu to nisi spreman pružiti, onda bolje da udomiš nekog avlijanera ili da ne nabavljaš psa do daljenjeg.
Ishrana kao i kod svakog drugog psa. Možeš da mu kuhaš, a možeš i da kupuješ hranu u vrećama jer on sadrži skoro sve što im treba. Uz to malo ubaciš vitamine i posslastice i sve za 10 :D
Cholina_Lokica

#31 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by Cholina_Lokica »

A sto mislis da avlijanerima nije potrebno to sve? :?
Kataklinger

#32 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by Kataklinger »

@febo_acm

Upravo zbog te hiperprodukcije i želim preporuku za nekog ko je "provjeren" u tom polju. Kad već dajem 1000KM, hoću pašče kako treba a ne nešto što će mi za godinu izrast u divljeg vepra. Pogrešno si me shvatio oko dresure psa. To što si ti naveo je možda dovoljno za onaj osnovni nivo odgoja psa (za koji mislim da svaki potencijalni, iole ozbiljan vlasnik može izdvojit vrijeme pa i ja) a ja sam mislio na nešto više. Jer nekako mi se više uklapa taj viši nivo dresure/odgoja uz ovakvu vrstu psa. Eh za takvo nešto ja sigurno, nit ću imat vremena nit znanja (što je na kraju i najbitnije). Da sumiram, želim vrhunsku dresuru za psa i zato sam tražio preporuku za neki "renomiraniji" centar dresure.
Cholina_Lokica

#33 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by Cholina_Lokica »

Sto se tice dresure, o njima cujem sve najbolje

https://www.facebook.com/KwinaKennel
febo_acm

#34 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by febo_acm »

Ja sam svoju zivotinju naucio sve sto sam htio da je naucim, a nikada prije nisam imao psa niti am se nesto posebno druzio sa njima :D
Dodje, sjedne, legne, donese lopticu, ceka, hoda uz nogu i bez povodca, ne napada druge pse, super socijalizovana, odlicna sa ljudima, djecom... Drogu nece traziti pa mi ne treba neki visi nivo dresure, niti ce da vodi slijepe osobe... Tako da me malo buni to visi nivo dresure uz te pse(ovo mi je kljucni dio)... Ja razumijem visi nivo dresure za policijske i vojne pse, ali tu se zbog nivoa inteligencije uzimaju njemacki ovcari, belgijski ovcari, rotvajleri i labrador retriveri... Ne uzima se CC. On je odlican cuvar imovine u svakom slucaju.
Znam da u Lukavici ima neki dreser koji radi pri muriji i moj kolega mu je vodio psa na dresuru. Mogu pitati za broj. Cujem da ima dresura i u pansionu u Rakovici.
febo_acm

#35 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by febo_acm »

Samo da ne ispadne da imam nesto protiv dresure, uvijek sam za to da su zivotinje fino odgojene :)
Kataklinger

#36 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by Kataklinger »

A CC-u je inače znatno niži nivo inteligencije od tih što si nabrojao? :D
Cholina_Lokica

#37 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by Cholina_Lokica »

Kataklinger wrote:A CC-u je inače znatno niži nivo inteligencije od tih što si nabrojao? :D
Pa na listi radnih pasa pri "mjerenju" inteligencije, tj reakcija na komande, brzina ucenja itd njemacki ovcar i labrador su u top 10, belgijaner u 20, a CC mislim da nije ni u prvih 70. Zato se ovi i uzimaju za radne i po tome CC je malo poglup :D
febo_acm

#38 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by febo_acm »

Kataklinger wrote:A CC-u je inače znatno niži nivo inteligencije od tih što si nabrojao? :D
Nije u prvih 50 rasa :D
alkalna_baterija

#39 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by alkalna_baterija »

Imala sam priliku dugo gledati CC kako odrastaju i šta mogu postati i uz kakav odgoj.

Naime, prvi komšija (tada je bio) se bavi uzgojem i sad za sad ima dvojicu slinavih glavonja, koje stvarno puuuuno volim, predivni su. :)
Stariji je nagrađivan, a mlađi je njegov potomak i još neke kujice, ne znam odakle, i ona je isto nagrađivana, pedigree od oboje sjajan.
Uglavnom, ono što sam ja vidjela, je da su to lešinari ludi :D, jaaaaaako inteligentni, odlični s djecom, ali za njih treba čvrsta ruka i neko ko se ne plaši da im zaista bude gazda. U suprotnom rade šta hoće, dovoljno je samo da ih pomaziš po glavi, pa da se ogluše o svaku naredbu koju inače odlično znaju.
Samo te pogleda hladno i okrene glavu, ko veli... :D

Kao čuvari su odlični, nekim čudom, i to ako si im poznat, možda i možeš ući u dvorište, ali izaći sigurno nećeš dok se gazda ne vrati :) Stariji ne pribjegava sili, već reži i laje, skače oko stranca, dok je mlađi odgajan da bude agresivniji, pa on gotovo da odmah napada ako procijeni da si na pogrešnoj teritoriji, pa se i stariji malo pomamio, dok nije dobio koju ćušku od gazde.
I svi vi koji osuđujete klepanje životinja, vjerujte mi da s ovima (neću da kažem s kompletnom rasom) drugačije prosto ne može. S tim da ga niko ne zvekne da mu odbije pola glave, nego dovoljno da ga urazumi kad počne da laje i skače ko nezdrav.

Ono što je mene fasciniralo je što su mene zagotivili od prvog puta kad smo se upoznali, igrali su se sa mnom satima, ali kad gazda vrisne da sam nešto uzela, da mi ne daju izaći, njihovo blentavo balavo lice postaje đavolsko, ali ne napada čak ni mlađi, valjda jer me ipak znaju :D

Sve u svemu, životinje koje mogu naučiti mnogo toga i to vrlo lahko uz pravu disciplinu i nagrade. Ako neku naredbu neće da usvoje, češće je zato jer im se jednostavno neće, nego zato što ne mogu da zapamte :D

Ee da, najdivnije od svega je kad ti jedan tako grubi, veliki glavonja, dođe i stavi svoju tintaru u krilo da ga maziš :-D prosto da se čovjek rastopi od ljubavi :srce: :)

Image

Image

Brljo brljavi glupi :srce: :D
nespora

#40 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by nespora »

Mom cc-u je sedam godina. Dok je bio štene, prilazio je drugim psima, a i ljudima. Sad je totalno cool, ništa mu ne odvlači pažnju. Dok drugi, mahom manji, psi laju na njega, on mirno pored njih prolazi.
U kući se ponaša kao pravi čuvar. Svaki zvuk čuje. Lajanjem nam daje do znanja da se neko približava.
CC je veoma mirna pasmina. Lako se dresiraju, veoma su inteligentni.
Preporučujem
CaneBos

#41 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by CaneBos »

Ko ne moze preboliti vise pari cipela razbucanih u sitne komadice, oglodane coskove prostirki/cilima, svakog kartona, spuzve, plastike, drveta ili bilo koje druge materije, u prve dvije godine zivota Cane Corso steneta, neka ne nabavlja ovu rasu.
Ovo su psi koji kasno sazrijevaju, tek sa 3 godine zivota, tako da su jako nemirni i puni energije u pocetku. Ko ima strpljenja i volje, pokazace se kao izuzetan porodicni pas i pas cuvar. Ovaj pas se nikada ne odvaja od vas i uvijek je uz porodicu kada ste vani.
Dosta su emotivniji od nekih drugih rasa tipa njemacki ovcar, sarplaninac, rot itd..
CaneBos

#42 Re: Cane Corso /Italijanski Mastiff

Post by CaneBos »

Pored naseg strasnog cuvara kuce, sve se moze bez skrleta iznijeti :)

Image
Post Reply