Mnogi su na stajalistu da nuznost promjene imena ne postoji osim u slucaju da je ime u znacenju nesto zabranjeno ,pogrdno itd.
Djula svakako daju muslimani...
Ma nisam to pit'o već šta znači Đul Zulejha,nasa wrote:Pa Fato valjda je jasno iz gore navedenih odgovora da po mom misljenju i shvatanju propisa oko imena duznost je dati lijepo ime s lijepim znacenjem medjutim ovdje je postavljeno pitanje u slucaju osobe koja jasno ime vec ima,a prihvati islam da li ga treba prilagodjavati ,mijenjati itd.U ovom slucaju ,a vec sam odgovorila ime je od totalno sporednog znacaja vecu odgovornost npr.ce snositi kada bude davao svojoj djeci ime...
Mnogi su na stajalistu da nuznost promjene imena ne postoji osim u slucaju da je ime u znacenju nesto zabranjeno ,pogrdno itd.
Djula svakako daju muslimani...
Ma to je nasa verzija turskog imena Gülfatamorgana wrote:A šta znači onda ime Đul Zulejha iz narodne pjesme?
theTruePath wrote:cak pomisljam da je ime Gülsah kod nas Djulsa,sto bi bilo ime moje tetke
Aha, znači po tebi ni Bošnjo nema nikakvo značenje već je samo Bošnjo?morti wrote:
Al Bošnjo je Bošnjo...
mozda je muslimanka iz srbije?animals wrote:Sanela Dervisevic, mislio sam da je muslimankakad ono cistokrvna Srpkinja..i sad ti reci koje je ime muslimansko a koje krscansko...
`animals wrote:Sanela Dervisevic, mislio sam da je muslimankakad ono cistokrvna Srpkinja..i sad ti reci koje je ime muslimansko a koje krscansko...
Medjutim i medju turcima dominiraju imena tipa Ajsa,Fatima,Husein itdklej wrote:proveo sam duzi vremenski period, boraveci u turskoj i egiptu i shvatio sam da ta, kod nas, zvana "muslimanska" imena, u stvari to nisu. svako ime, koje porijeklo vuce iz arapskog ili turskog jezika, ima svoje znacenje na istom i po imenu se apsolutno ne moze odrediti vjerska pripadnost osobe koja ga nosi. izuzetak je ime Muhamed, koje nemuslimani izbjegavaju prilikom nadjevanja imena djeci. sva ostala imena su zastupljena kod muslimana, hriscana, kopta, izraelaca...
Dobro to al' šta znači?theTruePath wrote:Ma to je nasa verzija turskog imena Gülfatamorgana wrote:A šta znači onda ime Đul Zulejha iz narodne pjesme?
Postoje u turskoj razne verzija ,tipa Gül Behar,Gülsah itd
I Gül Zulejha je kod nas Djul Zulejha
Ne, pravoslavka je..Mikro-makro wrote:mozda je muslimanka iz srbije?animals wrote:Sanela Dervisevic, mislio sam da je muslimankakad ono cistokrvna Srpkinja..i sad ti reci koje je ime muslimansko a koje krscansko...
lijepa Zulejha brate dragi, ja o cemu ce drugom pjesma pjevatifatamorgana wrote:A šta znači onda ime Đul Zulejha iz narodne pjesme?
Sanela nema znacenje heboteanimals wrote:Ne, pravoslavka je..Mikro-makro wrote:mozda je muslimanka iz srbije?animals wrote:Sanela Dervisevic, mislio sam da je muslimankakad ono cistokrvna Srpkinja..i sad ti reci koje je ime muslimansko a koje krscansko...
i? mozes li garantovati da su svi sa tim imenima muslimani?theTruePath wrote:Medjutim i medju turcima dominiraju imena tipa Ajsa,Fatima,Husein itdklej wrote:proveo sam duzi vremenski period, boraveci u turskoj i egiptu i shvatio sam da ta, kod nas, zvana "muslimanska" imena, u stvari to nisu. svako ime, koje porijeklo vuce iz arapskog ili turskog jezika, ima svoje znacenje na istom i po imenu se apsolutno ne moze odrediti vjerska pripadnost osobe koja ga nosi. izuzetak je ime Muhamed, koje nemuslimani izbjegavaju prilikom nadjevanja imena djeci. sva ostala imena su zastupljena kod muslimana, hriscana, kopta, izraelaca...
a to su arapska ne turska,
Pa svi muslimani uglavnom daju arapska imena jer je to jezik Kurana,i turci,i iranci,i mi ,i pakistanci,i malajci itdMikro-makro wrote:Vi znate da krscani i ostali u arapskim zemljama takodjer imaju imena koja mi ovdje zoveno muslimanskim? VI znate da smo mi jedna posebna sorta ljudi koja samo trazi nacin da se sto vise razlikuje?
`theTruePath wrote:animals wrote:Sanela Dervisevic, mislio sam da je muslimankakad ono cistokrvna Srpkinja..i sad ti reci koje je ime muslimansko a koje krscansko...
pa onda je novokompovanoanimals wrote:`theTruePath wrote:animals wrote:Sanela Dervisevic, mislio sam da je muslimankakad ono cistokrvna Srpkinja..i sad ti reci koje je ime muslimansko a koje krscansko...
Sanela nije nicije,to je od onih izmisljenih[/quo
Pa sva su izmisljena
ma Zulejha šta znači, npr Nura znači Svjetlana pa po toj logici i Zulejha nešto garant znači ....bizet wrote:lijepa Zulejha brate dragi, ja o cemu ce drugom pjesma pjevatifatamorgana wrote:A šta znači onda ime Đul Zulejha iz narodne pjesme?
theTruePath wrote:Pa svi muslimani uglavnom daju arapska imena jer je to jezik Kurana,i turci,i iranci,i mi ,i pakistanci,i malajci itdMikro-makro wrote:Vi znate da krscani i ostali u arapskim zemljama takodjer imaju imena koja mi ovdje zoveno muslimanskim? VI znate da smo mi jedna posebna sorta ljudi koja samo trazi nacin da se sto vise razlikuje?