Prvi pomen Bošnjaka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Pisistratus
#26 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Popis je hvala Bogu slobodan i svako može da se izjasni kako hoće. Moje je Bošnjak.
-
BatoS
#27 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Pa nisi u pravu. Muslimana ima preko deset miliona na Balkanu... ne izjasnjavaju se svi kao Bosnjaci. Izjasnjavaju se iskljucivo oni koji su vezani za Bosnu.Pisistratus wrote:Ma tipično za nas, tj. za vas. Umjesto da se imenuje problem kakav jest, i da mu se pogleda u oči, haj'mo se upoređivat' sa Srbima i Hrvatima.BatoS wrote:
Napisao si da se Bosnjaci vezu iskljucivo za vjeru ignorisu istu pojavu kod drugih naroda... narocito kod nasih komsija Srba i Hrvata.
Nisu Bosnjaci zapoceli taj proces podjele po religiji.Uostalom ja još uvijek ne vidim od tebe dokaze da nisam u pravu?
- Pisistratus
#28 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Ma ne kontamo se mi druže, hajd' dosta spamanja od nas dvojice, modovi će nas banovat', još će neko pomislit' i da sam nacionalista 
-
Zeljocity
#29 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Danas je to mozda tako ali siguran sam d aima izuzetaka ali evo da ne idmeo nista dalje, nacertanije, franjevci jel dosta??Pisistratus wrote:Bogami su narod i to po ustavu Bosne i Hercegovine, kao što su i Bošnjaci narod. Ako mi daš dokaz da u okviru naroda Bošnjaka postoji značajan procenat drugih vjera, složit ću se s tobom. Time ćeš dokazati da se Bošnjaci ne vezuju isključivo za islam i za religiju, nego je to i danas teritorijalna odrednica.BatoS wrote:
Pa mozda Srbi i Hrvati u Bosni nisu narod jer su se odrekli Bosne i svog naroda zbog religije?
Zbog cega napadas Bosnjake koji su ocuvali svoje ime?
OFF TOPIC
Umjesto da se bavimo ovakvim glupostima koje nigdje ne vode želim ovdje da postavim jedan rad, koji je zahvaljujući kojekakvim nacionalističkim zavrzlamama skoro nepoznat široj javnosti Bosne i Hercegovine. Riječ je o radu Don Frane Bulića, o Sv. Jeronimu. Naime, sveti Jeronim se na Zapadu počesto naziva četvrtim perom svijeta(uz Izidora Seviljskog, Svetog Ambrozija i Svetog Grigorija najznačajniji intelektualac kojeg je crkva ikad imala), a njegov prijevod Biblije se i danas koristi u zvaničnoj crkvi. Značaj svetog jeronima ne samo za kršćanstvo nego i za cjelokupan razvoj intelektualne misli je nemjerljiv. Inače, slabo ko zna da se isti taj Jeronim rodio u Stridonu za kojeg gore spomenuti Frane Bulić smatra da se nalazio između Livna i Krajine, na granici s Panonijom, dakle u BiH. Zašto je ova činjenica nepoznata u BiH, eto vam pa pogađajte. Zato će Hrvati s ponosom reći kako se taj isti Jeronim školovao u Tegesti. Želim da kažem da smo duboko zaokupljeni kojekakvim glupostima, dok na prave vrijednosti uopće ne obraćamo pažnju. Sada postavljam ovaj rad našim forumskim intelektualcima, jer osjećam čitajući duže vrijeme rasprave o historiji da je prostor za raspravu ustvari duboko kontaminiran jednim djelom - onim Noela Malcolma, koje je historiografski gledano skoro bezvrijedno:
http://archive.org/stream/stridongrahov ... i_djvu.txt
Nadams e da ćete uživati.
- Pisistratus
#30 Re: Prvi pomen Bošnjaka
U svakom pravilu ima izuzetaka. Da su naši liderčići bili malo pametniji znali bi izvlačit' franjevce i načertanije iz naftalina, a ne vezat' se isključivo za islam. Svjedočit' ćemo teškim posljedicama te pogrešne politike.
- hornet
#31 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Samo sto Poljaci ne znaju za pojam Bosanac, njima je naziv za ljude iz Bosne ili bosanski narod uvijek bio Bośniacy, isto kao što je i kod nas bio pojam Bošnjak sve do 20. stoljeća. Za tebe bi mozda najbolje bilo da potražiš prvi pomen Bosanaca. Druga je stvar što danas većina ljudi pojam Bošnjak doživljava kao drugi naziv za musliman, a to je pogrešno. Mislim, odredjeni ljudi su nametnuli svoje vidjenje bošnjaštva, oni i ne prave razliku izmedju vjerske i narodne odrednice, njima je bošnjaštvo samo instrument za ostvarivanje svojih ciljeva. Takvi bi sutra zamijenili pojam Bošnjak za pojam Turčin, njima je sasvim nebitno.madner wrote:Samo sto se na Poljskom Bosanac piseGoran_35 wrote:Pominje se zasigurno prije Osmanlija.Dokaz za to je najveca nasa kraljica -Kraljica Ugarske i Poljske Elizabeta Bosnjacka.Dakle ona je sebe eksplicitno nazivala Bosnjakinja -obrati paznju ne bosanka vec Bosnjakinja.To je dokumentovano i zabiljezeno u svim poljskim i madjarskim historijskim izvorima.madner wrote:Dakle zanima me gdje i kada se prvi put koristi ovaj izraz.
Reci da je Noel Malcom napisao da je to bilo xxxx nije izvor, napisati da je Noel Malcom na stranici x se pozvao na y je izvor.
Vise o tome na temi:
http://www.klix.ba/forum/kraljica-eliza ... 11592.html
Bośniac
dok je Bosnjak
Boszniac
- hornet
#32 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Istina.Pisistratus wrote:U svakom pravilu ima izuzetaka. Da su naši liderčići bili malo pametniji znali bi izvlačit' franjevce i načertanije iz naftalina, a ne vezat' se isključivo za islam. Svjedočit' ćemo teškim posljedicama te pogrešne politike.
-
kowalski1
#33 Re: Prvi pomen Bošnjaka
mislim da uopšte nije bitno kad se ko pominje jer srednjovijekovni identiteti nemaju apsolutno niakakve veze sa današnjim narodima u bosni. npr. postoji jedan mladi hrvatski istoričar danijel džino, koji tvrdi da su srbi i hrvati u vizantijskim izvorima proizvod konstrukcije, tj. da su ih izmislili kao oznaku heterogenih skupina raznih plemena koje su u otprilike isto vrijeme prodirali na balkan. drugačije rečeno, vizantijcima je bilo zamorno da nabrajaju slavenska plemena i onda su izmislili srbe i hrvate čija su imena vremenom uhvatili korijene na ovom prostoru
inače, ja se slažem sa konstruktivističkim teorijama, svi identiteti su promijenjivi, stalno se mijenjaju i pozivanje na njih je iluzorno. npr. čuvena priča o bošnjačkom kontinuitetu pada u vodu činejenicom da je tek dolazkom austrougara i osnivanjem zemaljskog muzeja u sarajevu počela je da proučava srednjovijekovna bosanska istorija - dakle, niko u bosni prije njih nije ni znao za kulina bana i tvrtka.
inače, ja se slažem sa konstruktivističkim teorijama, svi identiteti su promijenjivi, stalno se mijenjaju i pozivanje na njih je iluzorno. npr. čuvena priča o bošnjačkom kontinuitetu pada u vodu činejenicom da je tek dolazkom austrougara i osnivanjem zemaljskog muzeja u sarajevu počela je da proučava srednjovijekovna bosanska istorija - dakle, niko u bosni prije njih nije ni znao za kulina bana i tvrtka.
- Pisistratus
#34 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Tačno do srži!kowalski1 wrote:mislim da uopšte nije bitno kad se ko pominje jer srednjovijekovni identiteti nemaju apsolutno niakakve veze sa današnjim narodima
Danijel Džino je dobar historičar. I to ne kažem zbog toga što je to pisao, nego je on u ovom momentu vjerovatno među najboljima kojima Hrvatska raspolaže.kowalski1 wrote:u bosni. npr. postoji jedan mladi hrvatski istoričar danijel džino, koji tvrdi da su srbi i hrvati u vizantijskim izvorima proizvod konstrukcije, tj. da su ih izmislili kao oznaku heterogenih skupina raznih plemena koje su u otprilike isto vrijeme prodirali na balkan. drugačije rečeno, vizantijcima je bilo zamorno da nabrajaju slavenska plemena i onda su izmislili srbe i hrvate čija su imena vremenom uhvatili korijene na ovom prostoru![]()
-
kowalski1
#35 Re: Prvi pomen Bošnjaka
da, ali njegovi pogledi će jako teško prodrijeti do javnosti, čak i do npr. katedri za istoriju u sarajevu, beogradu i zagrebu jer se na njima djeca uče da su oni najstariji, a da su ovi drugi dotepanci 
- Pisistratus
#36 Re: Prvi pomen Bošnjaka
kowalski1 wrote:da, ali njegovi pogledi će jako teško prodrijeti do javnosti, čak i do npr. katedri za istoriju u sarajevu, beogradu i zagrebu jer se na njima djeca uče da su oni najstariji, a da su ovi drugi dotepanci
Mislim da on sad radi na Oxfordu, tako da ne bi trebalo da mu stavovi ovih lokalnih "naučnih škola" budu problem. Čini mi se da je 2010. objavio knjigu Illyricum in Roman Politics from III century to 9. AD ako se dobro sjećam naslova. Stvarno odlična knjiga. A inače je doktorirao na ovoj temi: ILLYRIAN POLICY OF ROME IN THE LATE REPUBLIC AND EARLY PRINCIPATE.
Historičar je antike po vokaciji, to jest moj kolega.
- madner
#37 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Ne sve do 20. stoljeca, vidis da se ne zna kada je prvi put koristen.hornet wrote:Samo sto Poljaci ne znaju za pojam Bosanac, njima je naziv za ljude iz Bosne ili bosanski narod uvijek bio Bośniacy, isto kao što je i kod nas bio pojam Bošnjak sve do 20. stoljeća. Za tebe bi mozda najbolje bilo da potražiš prvi pomen Bosanaca. Druga je stvar što danas većina ljudi pojam Bošnjak doživljava kao drugi naziv za musliman, a to je pogrešno. Mislim, odredjeni ljudi su nametnuli svoje vidjenje bošnjaštva, oni i ne prave razliku izmedju vjerske i narodne odrednice, njima je bošnjaštvo samo instrument za ostvarivanje svojih ciljeva. Takvi bi sutra zamijenili pojam Bošnjak za pojam Turčin, njima je sasvim nebitno.madner wrote:Samo sto se na Poljskom Bosanac piseGoran_35 wrote: Pominje se zasigurno prije Osmanlija.Dokaz za to je najveca nasa kraljica -Kraljica Ugarske i Poljske Elizabeta Bosnjacka.Dakle ona je sebe eksplicitno nazivala Bosnjakinja -obrati paznju ne bosanka vec Bosnjakinja.To je dokumentovano i zabiljezeno u svim poljskim i madjarskim historijskim izvorima.
Vise o tome na temi:
http://www.klix.ba/forum/kraljica-eliza ... 11592.html
Bośniac
dok je Bosnjak
Boszniac
Upravo tako, na Poljskom je to pojam za Bosance.
Postoji i pojam za Bosnjake na Poljskom, nije tacno da ne znaju razliku.
- hornet
#38 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Kad je prvi put koristen pojam Bosanac? Mislim, gdje ti je logika? Ako se kod nas koristio pojam Bošnjak za bosanski narod, ljude iz Bosne, prije nego sto je postojao termin Bosanac, a pojam Bośniac u poljskom jeziku se isto izgovara kao i pojam Bošnjak mislim da je onda svaka rasprava suvišna. Kad je uopšte smisljen termin Boszniac, jel postoji u poljskom pravopisu i otkada? Garantujem da je novotarija. U tome i jeste poenta što mnogi neće da prihvate da pojam Bošnjak nije izmišljen 93'.madner wrote:Ne sve do 20. stoljeca, vidis da se ne zna kada je prvi put koristen.hornet wrote:Samo sto Poljaci ne znaju za pojam Bosanac, njima je naziv za ljude iz Bosne ili bosanski narod uvijek bio Bośniacy, isto kao što je i kod nas bio pojam Bošnjak sve do 20. stoljeća. Za tebe bi mozda najbolje bilo da potražiš prvi pomen Bosanaca. Druga je stvar što danas većina ljudi pojam Bošnjak doživljava kao drugi naziv za musliman, a to je pogrešno. Mislim, odredjeni ljudi su nametnuli svoje vidjenje bošnjaštva, oni i ne prave razliku izmedju vjerske i narodne odrednice, njima je bošnjaštvo samo instrument za ostvarivanje svojih ciljeva. Takvi bi sutra zamijenili pojam Bošnjak za pojam Turčin, njima je sasvim nebitno.madner wrote:
Samo sto se na Poljskom Bosanac pise
Bośniac
dok je Bosnjak
Boszniac
Postoji i pojam za Bosnjake na Poljskom, nije tacno da ne znaju razliku.
- madner
#39 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Bosansko kraljevstvo, bosanski ban, nesto mi kaze da je i tada koristeno.
I da su Poljaci taj izraz prilagodili svom jeziku.
I da su Poljaci taj izraz prilagodili svom jeziku.
- Pisistratus
#40 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Ovo isto gluhi telefoni 
-
theTruePath
#41 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Vjera je bitan segment svakog naroda,tako da je logicno da ima svoje mjesto,ali je laz da se daje prevelik znacajSamo se u zadnjih par godina Bošnjak vezuje isključivo za vjeru, što je po meni pogrešno, ali tako je kako je.
- BHCluster
#42 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Sto ce se pisati ostalim kada ima jednostavno Bosnjak.fatamorgana wrote:Ako Bošnjaci zaista ne vode porijeklo ni od Srba ni od Hrvata onda je logično vode porijeklo od ostalih .... znači na popisu zna se,
-
Uh
#43 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Samo sto Poljaci ne znaju za pojam Bosanac, njima je naziv za ljude iz Bosne ili bosanski narod uvijek bio Bośniacy, isto kao što je i kod nas bio pojam Bošnjak sve do 20. stoljeća. Za tebe bi mozda najbolje bilo da potražiš prvi pomen Bosanaca. Druga je stvar što danas većina ljudi pojam Bošnjak doživljava kao drugi naziv za musliman, a to je pogrešno. Mislim, odredjeni ljudi su nametnuli svoje vidjenje bošnjaštva, oni i ne prave razliku izmedju vjerske i narodne odrednice, njima je bošnjaštvo samo instrument za ostvarivanje svojih ciljeva. Takvi bi sutra zamijenili pojam Bošnjak za pojam Turčin, njima je sasvim nebitno.[/quote]
Ne sve do 20. stoljeca, vidis da se ne zna kada je prvi put koristen.
Postoji i pojam za Bosnjake na Poljskom, nije tacno da ne znaju razliku.[/quote]
Kad je prvi put koristen pojam Bosanac? Mislim, gdje ti je logika? Ako se kod nas koristio pojam Bošnjak za bosanski narod, ljude iz Bosne, prije nego sto je postojao termin Bosanac, a pojam Bośniac u poljskom jeziku se isto izgovara kao i pojam Bošnjak mislim da je onda svaka rasprava suvišna. Kad je uopšte smisljen termin Boszniac, jel postoji u poljskom pravopisu i otkada? Garantujem da je novotarija. U tome i jeste poenta što mnogi neće da prihvate da pojam Bošnjak nije izmišljen 93'.[/quote]
Ja ipak mislim da je Bosnjak samo regionalni nadimak za ljude koji zive u Bosni. Kao sto bi se reklo za: Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, Sumadinac i t.d. Ali to nije nacinalnost kao sto neki FENOMENI (Filipovic) uce narod
Ne sve do 20. stoljeca, vidis da se ne zna kada je prvi put koristen.
Postoji i pojam za Bosnjake na Poljskom, nije tacno da ne znaju razliku.[/quote]
Kad je prvi put koristen pojam Bosanac? Mislim, gdje ti je logika? Ako se kod nas koristio pojam Bošnjak za bosanski narod, ljude iz Bosne, prije nego sto je postojao termin Bosanac, a pojam Bośniac u poljskom jeziku se isto izgovara kao i pojam Bošnjak mislim da je onda svaka rasprava suvišna. Kad je uopšte smisljen termin Boszniac, jel postoji u poljskom pravopisu i otkada? Garantujem da je novotarija. U tome i jeste poenta što mnogi neće da prihvate da pojam Bošnjak nije izmišljen 93'.[/quote]
Ja ipak mislim da je Bosnjak samo regionalni nadimak za ljude koji zive u Bosni. Kao sto bi se reklo za: Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, Sumadinac i t.d. Ali to nije nacinalnost kao sto neki FENOMENI (Filipovic) uce narod
-
BatoS
#44 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Znaci Bosna je po tebi regija kao sto je Dalmacija, Sumadija?Uh wrote:Ja ipak mislim da je Bosnjak samo regionalni nadimak za ljude koji zive u Bosni. Kao sto bi se reklo za: Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, Sumadinac i t.d. Ali to nije nacinalnost kao sto neki FENOMENI (Filipovic) uce narod
Regija u okviru koje drzave onda?
I kojoj ti nacionalnosti pripadas ako smijem da pitam?
-
theTruePath
#45 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Zar i pitas? ovo je opce hrvatski stav,cak smatraju da je naziv Bosnjak hrvatski,kao slavonac,dalamtinacBatoS wrote:Znaci Bosna je po tebi regija kao sto je Dalmacija, Sumadija?Uh wrote:Ja ipak mislim da je Bosnjak samo regionalni nadimak za ljude koji zive u Bosni. Kao sto bi se reklo za: Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, Sumadinac i t.d. Ali to nije nacinalnost kao sto neki FENOMENI (Filipovic) uce narod
Regija u okviru koje drzave onda?
I kojoj ti nacionalnosti pripadas ako smijem da pitam?
ee lukaviji od srba 100 puta
-
Tacticus
#46 Re: Prvi pomen Bošnjaka
apsolutno se slazemPisistratus wrote:U svakom pravilu ima izuzetaka. Da su naši liderčići bili malo pametniji znali bi izvlačit' franjevce i načertanije iz naftalina, a ne vezat' se isključivo za islam. Svjedočit' ćemo teškim posljedicama te pogrešne politike.
i jos jedna stvar, nacionalnost nema nikakve veze sa genima jer da je suprotno bilo bi ddanasnj aleko vise nacija, a neke danasnje velike bi bilo daleko manje
npr. danasnji grci nemaju skoro nikakve veze sa starogrcima
ili genetskih gala-francuza je manje od pola danasnjih francuza
inace kod tih pominjanja drugih religija pogledajte koliko miliona francuza su muslimani
ili amerikanci su busaju ponosno u prsa da su amerikanci, a nedavno su stvorena nacija od mjesavine naroda
ukratko bosnjani su se poceli pominjati sa formiranjem bosanske drzave
- akcid
#47 Re: Prvi pomen Bošnjaka
madner wrote:Dakle zanima me gdje i kada se prvi put koristi ovaj izraz...
Obzirom da je Bosnom neko vrijeme vladala Austougarska monarhija, a uz činjenicu da u Monarhiji glavni jezik bio njemački, kako se na njemačkom jeziku naziva:
1. Bosna?
2. Bosanac (u kontekstu Bosna)?
P.S.
Hercegovina je dobila ime kasnije...
- madner
#48 Re: Prvi pomen Bošnjaka
Bosnien
Bosnier
Bosniaken
Hercegovina nije dobila ime kasnije, provincija koju je Austrija okupirala i poslje anektirala se zvala Bosnien und Hercegovina. To je naziv od 1830.
Bosnier
Bosniaken
Hercegovina nije dobila ime kasnije, provincija koju je Austrija okupirala i poslje anektirala se zvala Bosnien und Hercegovina. To je naziv od 1830.
- Golf forever
#49 Re: Prvi pomen Bošnjaka
netačnomadner wrote:Bosnien
Bosnier
Bosniaken
Hercegovina je izdvojena samo za vrijeme hercegovačkih izdajnika Alia paše Rizvanbegovića i Smail age Čengića koji su pomogli turcima u odlučujućem momentu u bitci kod Sarajeva i tako skršili Gradašćevićevu autonomiju (čitati više o tome u dijelu knjige "Envera Imamovića: Historija bosanske vojske" ovdje
kao nagradu z to izdajničko djelo, ova dve hercegovačka kretena su dobila izdvajanje hercegovačkog sandžaka iz bosanskog pašaluka
kad je ova dva kretena Omer paša Latas kao pse ubio 1850. tad je i završena hercegovačka privremena autonomija i taj sandžak je ponovo vraćen u okvir bosanskog pašaluka
inače, prvi spomen Bošnjaka je u vrijeme događaja kada je hrvatski knez Trpimir (845-864) provalio u Bosnu, i spomen je zabilježen u LJPD, čitati ovdje
-
dragan.s
#50 Re: Prvi pomen Bošnjaka
U manje riječi više netačnosti ne vidjeh odavno. A sve je lako provjerljivo.Golf forever wrote: netačno
Hercegovina je izdvojena samo za vrijeme hercegovačkih izdajnika Alia paše Rizvanbegovića i Smail age Čengića koji su pomogli turcima u odlučujućem momentu u bitci kod Sarajeva i tako skršili Gradašćevićevu autonomiju (čitati više o tome u dijelu knjige "Envera Imamovića: Historija bosanske vojske" ovdje
kao nagradu z to izdajničko djelo, ova dve hercegovačka kretena su dobila izdvajanje hercegovačkog sandžaka iz bosanskog pašaluka
kad je ova dva kretena Omer paša Latas kao pse ubio 1850. tad je i završena hercegovačka privremena autonomija i taj sandžak je ponovo vraćen u okvir bosanskog pašaluka
...
Hercegovački pašaluk je formiran 1462.-e kao zasebna provincija Osmanskog carstva. Sjedište je bilo u Foči. Tek kasnije postaje dio Bosanskog pašaluka.
1833-će se izdvaja iz Bosanskog pašaluka i ponovo postaje samostalan pašaluk pod upravom Ali-paše Rizvanbegovića. Samostalan ostaje sve do 1851-e, tj. do smrti Ali-paše.
Omer paša Latas nije ubio ni Ali-pašu ni Smail-agu Čengića. Ali-paša je umro prirodnom smrću u 68-oj godini života, a Smail-agu Čengića je ubio Novica Cerović u Drobnjacima 1840-te.