Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by dr.gog »

mmaar wrote: Peticije Saudima?

Smijesno.

Samo je jedan lijek za taj zlocinacki nakot, koji ima muslimanske krvi na rukama toliko da bi mu i krstasi pozavidjeli, sjeme mu se prljavo zatrlo!"
Izvinite predsjedniče Chavez, zar vi niste preselili? :D

Šalim se malo..ne zamjeri...

Sve će to doći na svoje. Pisano je. :)

edit:

Jednog dana, kada dođe vrijeme svođenja računa, svako će odgovarati za svoja djela. Neko će živjeti sretno i vječno, neko će zauvijek prestati da postoji. I sve ovo materijalno, pa i naše brige oko posljednjeg počivališta časnog Muhammeda a.s., bit će nevažno. Zaista, ništa neće ostati nerazjašnjeno, a koliko naučih, najveća borba nas očekuje sa nama samima.

Sva ta iracionalna polemika oko mističnih termina o personifikacijama zla čovjeka najčešće odvuče od biti vjere u Jednoga:
molitve i rada na dobrobit drugima. O mezaru Poslanikovom već će se pobrinuti onaj koji ga i posla nama na nauk i primjer.

Nisam musliman, ali duboko vjerujem da je taj plemeniti i jednostavni čovjek odavno zaradio i platu i zaštitu od Boga.
I čemu sva buka ako znamo da je milost nad njim odavno prevazišla pitanje oko mjesta gdje je sahranjen...

To bi bilo moje razmišljanje,a ako sam nehotice uvrijedio nekoga, neka mi oprosti, nije namjerno.
NIN

#27 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by NIN »

mmaar wrote:Samo je jedan lijek za taj zlocinacki nakot, koji ima muslimanske krvi na rukama toliko da bi mu i krstasi pozavidjeli, sjeme mu se prljavo zatrlo!"
Pripazit ces malo na rasizam - imas opomenu pred ban!
zaratustra

#28 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by zaratustra »

dr.gog wrote:

Smijesno.

Samo je jedan lijek za taj zlocinacki nakot, koji ima muslimanske krvi na rukama toliko da bi mu i krstasi pozavidjeli, sjeme mu se prljavo zatrlo!"

edit:

Jednog dana, kada dođe vrijeme svođenja računa, svako će odgovarati za svoja djela. Neko će živjeti sretno i vječno, neko će zauvijek prestati da postoji. I sve ovo materijalno, pa i naše brige oko posljednjeg počivališta časnog Muhammeda a.s., bit će nevažno. Zaista, ništa neće ostati nerazjašnjeno, a koliko naučih, najveća borba nas očekuje sa nama samima.

Sva ta iracionalna polemika oko mističnih termina o personifikacijama zla čovjeka najčešće odvuče od biti vjere u Jednoga:
molitve i rada na dobrobit drugima. O mezaru Poslanikovom već će se pobrinuti onaj koji ga i posla nama na nauk i primjer.

Nisam musliman, ali duboko vjerujem da je taj plemeniti i jednostavni čovjek odavno zaradio i platu i zaštitu od Boga.
I čemu sva buka ako znamo da je milost nad njim odavno prevazišla pitanje oko mjesta gdje je sahranjen...

To bi bilo moje razmišljanje,a ako sam nehotice uvrijedio nekoga, neka mi oprosti, nije namjerno.
Ne samo da nisi uvrijedio vec si rekao bolje no sto bi velika vecina nas muslimana bila u stanju to da kaze. Svaka ti cast, kao i uvijek, kapa dolje. :thumbup:
Diwan

#29 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Diwan »

@ dr.gog

Ne znam tko si, šta si, odakle si, ne znam tvoja razmišljanja i slično, i mislim da tvoj post nije zlonamjeran, ali mislim da je nerealan.

Mi znamo i zna se kakva je pozicija Poslanika a.s kod Boga i da tu nema dvojbe, ali je briga i skrb za Poslanika a.s., za Njegov lik i djelo dužnost svakog muslimana, jer On, a.s., je u očima vjernika ima veliki veliki značaj, značaj koji Ga izdiže do stepena veće važnosti od nas samih, naših roditelja i najmilijih.

Možda ti to ne shvačaš, a bojim se da dobar dio nas muslimana to takođe ne shvaća, ali to ne zanemaruju tu istinu i činjenicu.

Ako bismo mi pustili da se slika, lik i djelo našeg Poslanika a.s. omalovažava, dovodi u dodir sa nekim stvarima koje nemaju veze sa Njim, onda je pitanje i naše vjere i ispovjedanje iste upitno, posebice ako nam je isto naređeno od Boga. Dakle, sam Bog to od nas traži.

Samo jedno poređenje koje će vjerujem približiti ono o čemu govorim - Dali bi ti dopustio da se nepravedno vrijeđa lik i djelo nekoga od tvojih najmilijih, tvojih roditelja, djeteta, sestre ili koga već, da se iznose laži na nekoga od njih, bez da ustaneš u zaštitu njih i da kažeš:'Ne, to nije istina, moj otac ili brat nije kriminalac, narkoman' ili neka druga izmišljotina i laž.

Ti zasigurno ne bih rekao:'Ma šta me briga, neka pričaju šta hoće, neka svi mislie da je tako kako kažu, ja znam da nije tako.'

Zasigurno ti ne bi bilo pravo da neka od tih glasina bude dijelom mainstream-a, i ne bi pustio da to tek tako se širi, posebice ako to traži tvoj otac od tebe.
fatamorgana

#30 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:PROČITAJTE PAŽLJIVO;

Veoma interesantan tekst koji govori o vehabističkoj ideologiji!!!

Kada sam odlucio da napisem ovaj post imao sam u nijetu da navedem neke znacajne tacke koje trebamo imati na umu vezano za vehabisticku ideologiju, i uporedo da navedem kako Allahovi iskreni robovi reaguju po istim pitanjima.

Među tim bitnim tačkama je:

• Optuzba pojedinca bez strucnog suda za odredjeno pitanje

Kada govoriom o ovoj tački znamo da ispravan stav vjernika je da se ne optuzuje pojedinac (za osudu pojedinca se koristi sud specjalizovan za određeno pitanje) nego se samo kritikuje odredjeni pravac tj. njegove vođe i nepravilnosti koje se šire određenim pravcem.
-Za razliku od ovog stava vehabije su spremne optuziti i donijeti odluku o pojedincu bez strucnog suda i bez dokaza npr.lahko tvrde da je neki insan nevjernik, rafidija , musšik ili novotarijaš itd.(svaki puta kada sam iznjeo kritiku na račun pojedinaca kao npr.Ibn Tejmija ili Muhmed ibn Abdulvehab, nisam iznosio svoje misljenje nego sam prenio misljenje i stavove većine uleme o pojedincima za razliku od vehabija koji donose stav o pojedincu na osnovu vlastitih bizarnih mišljenja kao što je bila i prakas Ibn Tejmije i njegovih ucenika (Abdulvehaba I njegovih bandita).

Poznavanje pravila po pitanju rasprave

Ispravan vjernik i ako se upusti u raspravu (ako vidi da će rasprava biti korisna) ne odstupa od teme tj. zna o čemu se raspravlja i pitanja i komentari su vezani za temu ,iznosi vjerodostojne i argumentovane dokaze o temi ,ne koristi ružne rijeci i termine da vrijeđa druge .
-Međutim vehabije nikada ne odgovaraju na postavljena pitanja sa argumentima i u raspravi se koriste uvredljivim i neprimjernim riječima.

• Razumjevanje oko širenja ideologije

Vehabije su u uvjerenju da je njihova ideologija jedina ispravna, pa tako na druge gledaju kroz prizmu da su ili nevjernici kao što kazu za šije i mutezilije, ili mušrici kao sufije ili novotarijasi i zalutali u vjeri, kao što su po njima bili imam Ebu Hanifa, Imam Šafia i Imama Muslim (često kriju njihovo misljenje o četri osnivača mezheba).
Za širenje ove svoje ideologije imaju ogromnu finansijsku pomoc od strane Saudiske Arabije i Katar koji važe za glavne vehabisticke centre. Upravo iz tog razloga gdje god se nađu otvaraju Islamske centre, štampaju knjige i brošure koje djele besplatno a putem kojih šire svoju ideologiju, takođe, obezbjeđuju besplatno školovanje studentima sa čitavog svijeta, u centrima vehabizma kao npr.Saudijska Arabija a sve sa ciljem da se širi ideologija i uvjerenje da su oni jedina ispravna i spašena grupa.
Mi nemamo takav pristup, nasa idelogija je nasa vjera koja znači širenje i traženje istine gdje god da se nađe i pojavi to znači da sebe ne smatramo jedinom ispravnom i spasenom grupom vjernika.
Takodje, termin “Ehli Sunnet ve Djemaah”, ne prisvajamo samo sebi kao što to čine vehabiski banditi.

• Stav oko rasporeda prioriteta

Kod vjernika prvenstvo se daje čiscenju srca, osvjetljenju razuma (sa pravim znanjem) i ispravan islamski odgoj, kao temelj da bi pojedinac mogao biti podrška na ispravnom putu svojoj porodici i koristan čitavoj zajednici i svim ljudima bez obzira na njihovu rasu, vjeru i ideologiju.
-Za razliku od ovakog stava, kod vehabija se prioriteti daju neosnovnim stvarima npr.pitanje brade, skracivanje odjece, nosenje nikaba, cupanje obrva, rukovanje muskaraca i zena, dali je halal ili haram gledanje crtanih filmova (pored toga jedan vehabiski sejh El-Mundzid je izdao fetvu koja obavezuje sve muslimane da ucine sve što je u njihovim mogucnostima da ubiju Miki –Mausa, i ovo nije sala nego plod poremećene ideologije ).

• Polozaj i gledanje na zenu

Ispravni vjernici znaju vrijednost zene i priznaju njoj položaj koji joj pripada na osnovu Kur’ana i hadisa: ”Žene su ravnopravne sa muskarcima”. (hadis prenosi Imam Ahmed br.5869. I Ebu –Davud br.204.u knjizi Cistoca ,I hadis je sahih.)

-Zbog nerazumjevanja hadisa u kojim se govori o ženama vehabije čine ogromnu nepravdu prema zenama i uskracuju joj polozaj koji joj pripada. Pa na osnovu toga žena je po njima ona koja ima manje razuma, ona je ta koja svojim prolaskom ispred čovjek kvari covjeku namaz kao sto to čini prolazak crnog psa ili magarca, najveci broj od stanovnika dzehenema su žene,ne moze imati polozaj sudije i obavljati predsjednicku funkciju, ne moze sama putovati i ako je putovanje u svrhu školovanja ili liječenja.

Sve ovo je dovelo umet da danas imamo generacije djece koja su neodgojena i neobrazovana jer žena –majka nije imala priliku za svoje obrazovanje (prvenstveno, je takvo stanje u islamskim drzavama na istoku, gdje je centar vehabizma, a na zalost, i Bosna je sada na udaru).

Pored toga ovaj stav kod vehabija se širio zahvaljujuci Abdulvehabovoj ideologiji koja potice od beduinskih obicaja a on im je dao vjersku notu. Jedan od vehabija navodi govor Imama Kurtubija naveden u njegovom tefsiru Kur’ana 172/15: ”Arapi koristeći rječi ovca ,janje ponekad krava ili kamila aludiraju na ženu zbog slicnoti žene sa navedenim vrstama životinja (slicnosti u nemoci i slabosti pokornosti covjeku) i kaze na kraju teksta da se zene kao i nabrojana vrsta stoke slicne posto se sve koriste za jahanje” –ja se izvinjavam svim nasim sestrama na ovoj gruboj izjavi.
Izgleda da je taj vehabija koji ovo koristi kao dokaz zaboravio da i njegova rodjena majka kao žena po ovoj definiciji spada u istu kategoriju ove stoke.

• Posebna tacka koja je vrlo bitna kako ljudima olaksati a ne otezati vjeru

S tim u vezi navodim hadis Poslanika a.s. kada je bio upitan oko izbora izmedju dvije stvari uvjek je birao laksu.
S tim u vezi mi vjernicima zelimo olaksati put ka Gospodaru s.w.t.u stvarima za koje postoje dokazi da su dozvoljene olaksice.
-Međutim, vehabisticka ideologija ljudima sve prikazuje u svjetlu harama (crtanje , slikanje, kiparstvo muzika) sve je to haram, ucesce zene u javnom zivotu takođe je zabranjeno kao i nošenje odjeće u bojama, rad u bankama i na berzi a djeci se zabranjuju igracke u liku čovjeka, takođe sve inovacije koje nisu bile u vrijeme Abdulvehaba su haram.

• Stav prema Buharinoj i Muslimovoj zbirci hadisa

Vjernici znaju da je zaista samo Kur’an kao glavni izvor Šeriata i akide sacuvan od nedostataka i grešaka, a sa uvažavanjem Buharije i Muslima mi smo svjesni da njihove zbirke nisu sacuvane od nepravilnosti i gresaka, o tim greskama je pisala ulema ranijeg perioda iznoseci kritiku na nađene greske u njihovim zbirkama.

-Ali za razliku od ovog misljenja, vehabije uzimaju ove zbirke kao izvore koji nemaju nedostataka i nepravilnosti.To se vidi iz konteksta posto hadise ovih zbirki koriste kao dokaze cak i da se pojedini hadisi kose sa Kuranom i sa hadisima u drugim zbirkama i sa logikom zdravog razuma npr.hadis u kom se kaze da zena kvari namaz kad prođe ispred covjeka kao i crni pas, hz.Aisa r.a. sama je osudila takav hadis i rekla: “Zar ste svrstali nas u istu skupinu sa crnim psima i magarcima, a ja sam legla ispred Poslanika a.s. dok je on klanjao, a nije mi rekao da tim prekinim Njegov (a.s.) namaz. (za akadamsku polemiku oko ovog hadisa i lanca prenosioca imate moj vec navedeni e-meil, a insAllah imam u planu da u buducnosti pišem opsirnije o ovom hadisu konkretno).
Iz predhodno navedenih stavova da se zakljuciti da dovođenjem vehabizma u polozaj vodece ideologije kao posljedica, desila se najveca nazadnost i propast umeta. Umjesto da covjecanstvo kao sto je bilo tokom historije od muslimana i Islama uzima dostignuca iz oblasti prirodnih nauka –matematike, hemije –medicinskih otkrica filozofije i drugih drustvenih nauka zahvaljujuci Abdulvehabu i njegovim ideoloskim potomcima sada čovjecanstvu na prvom mjestu plasiramo misvak i rusenje obiljezja starih civilizacija kao sto su vehabije porusile Budisticke statue u Afganistanu.
U istoriji su ljudi citali djela nasih poznatih i priznatih stvaraoca kao Ibn Ruzd, Ibn Haldun, Ibn Sina, El-Kindi, El-Farabi, El-Gazali a u kasnijem periodu djela od Muhameb Abdu, Rasid Rida, Muhamed Ebu Zehra i drugih, medjutim sada ih bombardujemo litereturom i djelima Ibn Tejmijen, Ibn Kajima, Ibn Abdulvehaba, Ibn Usejmin i Ibn Baza.
Posebno smo popularni po fetvama obaveznog sunecenja zenske djece, zabrani rukovanja izmedju muskaraca i zena, a fetva o ubistvu Miki Mausa po svaku cjenu je postigla puni pogodak u pokazivanju sustine vehabizma.
Interesantno prevodili su i stampali knjigu o Poslanikovoj a.s. medicini od Ibn Kajjima, sirom svjeta međutim kad se razbole trče u najekskluzivnije zapadne bolnice ili u njihovim državam ili na sam zapad, a taj zapad nam sada plasira zadnja tehnicko tehnoloska dostignuca i plasira na trzista najsavremenije automobile i medicinsku opremu, pa kako to da vehabije prihvataju sve ovo sa zapada i koriste svakodnevno.

Na kraju što bi rekao jedan moj ahbab nestace nafte i nestace sa njom i vehabizma .

P.S.

- Svaki svoj post upucujem svojoj braci i sestrama a ne vehabijama, posto znam da njihov problem nije in ratio (u razumu) nego u srcu, a to tvrdim na osnovu njihovog stava prema porodici Bozijeg Poslanika a.s. a narocito stav prema h.z.Aliji r.a, posto kaze Poslanik a.s.u hadisu: ”Zaista Aliju vole smo vjernici a mrze munafici”, pa razmislite o svom stavu.

- Zaista mi se ne sviđa kada se braca i sestre upustaju u debatu sa vehabijama posto Allah s.w.t .kaze u Kur’anu: ”Okreni se od neznalica”.

- I na kraju za sve one mudre, nacitane, naobrazovane koji smatraju da ne trebamo iznositi ove cinjenice o vehabijama da se ne pravi razdor neka malo dublje sagledaju da se razdor pravi tamo gdje se vehabije pojave, i njihova sutnja siri razdor do ogromnih mjerila, a svi koji smatraju da ne treba iznositi pravu sliku vehabisticke engleske ideologije, molim da Allah da budu u vjecitom boravistu s njima.

(preuzeto sa FB stranice 'protect Muhammad's tomb')
Pročitah pažljivo, hvala tebi na pojašnjenju i informacijama, nije baš uvijek lako shvatiti razlike ili razmimoilaženja unutar jedne vjere ili jednog vjerskog sistema. Imam i ja utisak da se u Islamu ili bar kod određenih vjernika nerado govori o svemu ovome možda i iz motiva da se ne iznosi ono što bi reklo "neopran veš" van kućnog praga ili da se nebi produbljivao već postojeći ideološki, vjerski razdor etc.

Meni lično onako instinktivno nešto nije štimalo u ovoj struji Islama i to ne samo radi prvog, vizuelnog utiska koji vehabije ostavljaju već kad sam malo produbio istoriju i nastanak istog koji vodi opet korijen u netolerantnosti i fanatizmu Ibn Tejmije prema kršćanima, jevrejima i muslimanima koji ne misle kao on koji je opet preuzeo Abdul Wehab i njime zarazio tadašnjeg beduina Sauda koji će malo kasnije postati kralj poznate naftne dinastije.

Zna se da iza širenja vehabizma stoje milijarde saudijskih dolara, znači ne radi se o nimalo spontanom širenju pokreta u svijetu :
"The Saudis have spent at least $87 billion propagating Wahhabism abroad during the past two decades, and the scale of financing is believed to have increased in the past two years. The bulk of this funding goes towards the construction and operating expenses of mosques, madrasas, and other religious institutions that preach Wahhabism. It also supports imam training; mass media and publishing outlets; distribution of textbooks and other literature; and endowments to universities (in exchange for influence over the appointment of Islamic scholars). Some of the hundreds of thousands of non-Saudis who live in Saudi Arabia and the Persian Gulf have been influenced by Wahhabism and preach Wahhabism in their home country upon their return. Agencies controlled by the Kingdom's Ministry of Islamic Affairs, Endowments, Da'wah and Guidance are responsible for outreach to non-Muslim residents and are converting hundreds of non-Muslims into Islam every year - http://en.wikipedia.org/wiki/Wahhabi_movement

Po meni najgore od svega je to što u većem broju slučajeva kod nas takoreći "priprosti bošnjo" (ovo govorim bez imalo uvredljivog tona, za mene je pojam ruralnog bosanca slika poštenog, jednostavnog, snažnog i ponosnog čovjeka) postao u svoj svojoj naivnosti žrtva ove ideologije.
Challenger__

#31 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Challenger__ »

dr.gog wrote: I čemu sva buka ako znamo da je milost nad njim odavno prevazišla pitanje oko mjesta gdje je sahranjen...
Doktore, mislim da je riječ ipak o bitnoj stvari. Rušenje grobova velikana, npr, je samo jedna dimenzija - ne sekularizacije - nego desakralizacije planete, a sa ciljem uspostavljanja novih "svetinja".

Dakle, ne mislim da je globalna desakralizacija sporedna, nebitna stvar.
oridjidji

#32 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by oridjidji »

dr.gog wrote:

Smijesno.

edit:

:thumbup:
Diwan

#33 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Diwan »

Nastavak o slučaju u Benu Kurejza i pitanje vjerodostojnosti predaje o tome u knjizi „Zapečaćeni dženetski napitak“

Ovo što se nalazi pred vama samo su neke od činjenica, koje nam ukazuju na to da je predaja u vezi sa pohodom Poslanika a.s. na pleme Benu Kurejza, a što je spomenuto u knjizi „Zapečaćeni dženetski napitak“, potpuno netačna.

Prva stvar, u ovoj predaji se spominje kako je pleme Evs došlo kod Poslanika a.s. da se zauzme za Beni Kurejza, u smislu traženja od Poslanika a.s. da bude milostiviji prema njima. Međutim, insan nikada ne smije smetnuti sa uma da su ashabi imali onu kulturu i poštivanje prema Poslaniku a.s. koju većina nas danas nema, tako da oni nikada ne bi intervenisali u nečem za šta znaju da Poslanik a.s. prima od Allaha, sprovodeći Njegov zakon i pravdu. Pa kako bi, s tim u vidu, ashabi i pomisli da su oni milostiviji od samog Resulullaha a.s.

U tim predajama, također, se navodi da je Poslanik a.s. čitavo pleme Beni Kurejza vodio do Medine i zatočio ih u kući Bint-El Haris. Čovjek koji ima imalo pameti neka malo razmisli da li bi stvarno Poslanik a.s. mogao da učini jedan takav korak , da čitavo pleme koje je brojalo oko 5.000 ljudi, žena i djece i koji su živjeli udaljeni od Medine šest sati hoda vodi i zatoči u kući. (Kako je moguće smjestiti toliki broj ljudi u jedan prostor s obzirom na činjenicu da je najveća građevina u Medini bila Poslanikova a.s.džamija, a nijedna kuća nije bila veća nego li današnje kuće? Pa neka mi neko objasni kako smjestiti toliki broj ljudi u jedan tako mali prostor kao što je bila kuća Bint-El Haris). Također, još jedna mala opaska: u plemenu je bio veliki broj starih ljudi, žena i djece, što znači da umjesto šest sati hoda trebalo bi im najmanje deset i više sati, pa razmislite zašto bi Milost svim svijetovima a.s. želio maltretirati ove ljude, šta je bio cilj? Iako ima predaja da je Poslanik a.s.odvojio žene i djecu u kuću Usame Ibn Zeida r.a., međutim i ovo ne mijenja činjenicu da je ova predaja netačna.

Pažljivo čitajući navedenu knjigu, zapazićete da se prenosi kako je Poslanik a.s.naredio da se iskopaju jame u centru Medine, odnosno na medinskoj pijaci, da bi se bacila njihova ubijena tijela u tu “masovnu grobnicu“. Pa koje li logike?-pitam se. Zašto da se uništi centar ekonomije (pošto je pijaca bila glavni ekonomski centar Medine). Čak, i da sve to ostavimo po strani, zar bi Poslanik a.s. izložio stanovništvo Medine bolestima i zarazi ?

Sljedeća stvar koja je vezana za ovu predaju, a koja mi je bila posebno čudna, jeste da je Poslanik a.s. navodno naredio da se svi dječaci pregledaju, u smislu utvrđivanja njihove punoljetnosti, pa su tako pregledani njihovi intimni dijelovi, kako bi se utvrdilo da li su se pojavile malje na tim dijelovima tijela, kao znak njihove punoljetnosti. I tako, sve na koje su naišli da su punoljetni Poslanik a.s. je naredio da ih ubiju bez suđenja, bez ispitivanja da li su učestvovali u borbi ili ne.

Ovaj autor i njegovi simpatizeri sigurno pišu i govore o nekom koga mi ne poznajemo, a ne o našem voljenom Resulullahu a.s.. Nije to Njegov a.s. put, to što se prenosi u ovoj predaji aludira više na četnicki način provjere u toku rata u Bosni (pregledanje intimnih djelova tijela da se vidi koje osunećen a ko ne, kao znak pripadnosti Islamu). Pa kako bi Poslanik a.s. dopustio gledanje avreta bez obzira o kome se radi.

Samo se pitam zašto niko od vehabija nije prenio ovaj hadis u verziji od Hamid Ibn Zindživina, u kojoj je on tvrdio da broj ubijenih jevreja nije bio viši od 40 ratnika.

Ibn Ishak je neprihvatljiv kao prenosilac hadisa i sve njegove predaje oko ovog događaja su daif-slabe. Imam Malik je, čak, govorio o njemu da je on dedžal nad dedžalima, uz opasku da je Imam Malik živio u njegovom vremenu i u istom mjestu gdje i Ibn Ishak.

Imam Ahmed je govorio o njemu:- Ibn Ishak je došao u Bagdad i nikako nije vodio brigu od koga prenosi hadise.
Hišam Ibn Urva je rekao:- Ibn Ishak je lažac i njegova tvrdnja da je prenosio hadise od moje žene-Fatime Bint El Munzir je laž, i, tako mi Allaha, nikada nju niti je vidio niti sreo. Ibn Nedim govorio je također kako je Ibn Ishak bio nepovjerljiv i neprihvacen prenosilac hadisa.

El Zehebi i El Darakutni proglasili su ga slabim prenosiocem i rekli su da je poznat po slabim i neobičnim predajama.

Najsadržajnije je ono što je govorio El Hatib el Bagdadi o Ibn Ishaku, kada je potvrdio da on prenosi židovske predaje od židovskih prenosilaca.

Ibn Ishak je spomenuo da je u pohodu na Beni Kurejza broj poginulih izmedju 600 i 900, a jedno malo zapažanje vezano za ovaj podatak je da je zaista čudno da navodi broj izmedju 600 i 900 poginulih. Pa zar nije velika razlika u utvrdjivanju broja poginulih, u odnosu na druge predaje, gdje je broj poginulih oko 40.

Ibn Ishak je u svojim predajama o drugim bitkama uvijek navodio uz broj poginulih i njihova imena, međutim u ovom dogadjaju nije naveo nikakva imena,pa zar se to ne kosi sa njegovom praksom, kada prenosi sve ostale hadise u kojima se spominju ratni pohodi Poslanika a.s.

Ibn Ishak je u svojoj predaji spomenuo imena šehida poginulih na strani muslimana, i ovdje je zaista čudna jedna stvar. Posto u istoj predaji on navodi da su se jevreji plemena Benu Kurejza predali, pa se pitam otkud šehidi kada nije bilo borbe ni otpora od strane židova.

nastavak: http://www.ha-mim.net/Duhovnost-detail/ ... i-napitak/
oridjidji

#34 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by oridjidji »

Diwan wrote:Nastavak o slučaju u Benu Kurejza i pitanje vjerodostojnosti predaje o tome u knjizi „Zapečaćeni dženetski napitak“

Ovo što se nalazi pred vama samo su neke od činjenica, koje nam ukazuju na to da je predaja u vezi sa pohodom Poslanika a.s. na pleme Benu Kurejza, a što je spomenuto u knjizi „Zapečaćeni dženetski napitak“, potpuno netačna.

Prva stvar, u ovoj predaji se spominje kako je pleme Evs došlo kod Poslanika a.s. da se zauzme za Beni Kurejza, u smislu traženja od Poslanika a.s. da bude milostiviji prema njima. Međutim, insan nikada ne smije smetnuti sa uma da su ashabi imali onu kulturu i poštivanje prema Poslaniku a.s. koju većina nas danas nema, tako da oni nikada ne bi intervenisali u nečem za šta znaju da Poslanik a.s. prima od Allaha, sprovodeći Njegov zakon i pravdu. Pa kako bi, s tim u vidu, ashabi i pomisli da su oni milostiviji od samog Resulullaha a.s.

U tim predajama, također, se navodi da je Poslanik a.s. čitavo pleme Beni Kurejza vodio do Medine i zatočio ih u kući Bint-El Haris. Čovjek koji ima imalo pameti neka malo razmisli da li bi stvarno Poslanik a.s. mogao da učini jedan takav korak , da čitavo pleme koje je brojalo oko 5.000 ljudi, žena i djece i koji su živjeli udaljeni od Medine šest sati hoda vodi i zatoči u kući. (Kako je moguće smjestiti toliki broj ljudi u jedan prostor s obzirom na činjenicu da je najveća građevina u Medini bila Poslanikova a.s.džamija, a nijedna kuća nije bila veća nego li današnje kuće? Pa neka mi neko objasni kako smjestiti toliki broj ljudi u jedan tako mali prostor kao što je bila kuća Bint-El Haris). Također, još jedna mala opaska: u plemenu je bio veliki broj starih ljudi, žena i djece, što znači da umjesto šest sati hoda trebalo bi im najmanje deset i više sati, pa razmislite zašto bi Milost svim svijetovima a.s. želio maltretirati ove ljude, šta je bio cilj? Iako ima predaja da je Poslanik a.s.odvojio žene i djecu u kuću Usame Ibn Zeida r.a., međutim i ovo ne mijenja činjenicu da je ova predaja netačna.

Pažljivo čitajući navedenu knjigu, zapazićete da se prenosi kako je Poslanik a.s.naredio da se iskopaju jame u centru Medine, odnosno na medinskoj pijaci, da bi se bacila njihova ubijena tijela u tu “masovnu grobnicu“. Pa koje li logike?-pitam se. Zašto da se uništi centar ekonomije (pošto je pijaca bila glavni ekonomski centar Medine). Čak, i da sve to ostavimo po strani, zar bi Poslanik a.s. izložio stanovništvo Medine bolestima i zarazi ?

Sljedeća stvar koja je vezana za ovu predaju, a koja mi je bila posebno čudna, jeste da je Poslanik a.s. navodno naredio da se svi dječaci pregledaju, u smislu utvrđivanja njihove punoljetnosti, pa su tako pregledani njihovi intimni dijelovi, kako bi se utvrdilo da li su se pojavile malje na tim dijelovima tijela, kao znak njihove punoljetnosti. I tako, sve na koje su naišli da su punoljetni Poslanik a.s. je naredio da ih ubiju bez suđenja, bez ispitivanja da li su učestvovali u borbi ili ne.

Ovaj autor i njegovi simpatizeri sigurno pišu i govore o nekom koga mi ne poznajemo, a ne o našem voljenom Resulullahu a.s.. Nije to Njegov a.s. put, to što se prenosi u ovoj predaji aludira više na četnicki način provjere u toku rata u Bosni (pregledanje intimnih djelova tijela da se vidi koje osunećen a ko ne, kao znak pripadnosti Islamu). Pa kako bi Poslanik a.s. dopustio gledanje avreta bez obzira o kome se radi.

Samo se pitam zašto niko od vehabija nije prenio ovaj hadis u verziji od Hamid Ibn Zindživina, u kojoj je on tvrdio da broj ubijenih jevreja nije bio viši od 40 ratnika.

Ibn Ishak je neprihvatljiv kao prenosilac hadisa i sve njegove predaje oko ovog događaja su daif-slabe. Imam Malik je, čak, govorio o njemu da je on dedžal nad dedžalima, uz opasku da je Imam Malik živio u njegovom vremenu i u istom mjestu gdje i Ibn Ishak.

Imam Ahmed je govorio o njemu:- Ibn Ishak je došao u Bagdad i nikako nije vodio brigu od koga prenosi hadise.
Hišam Ibn Urva je rekao:- Ibn Ishak je lažac i njegova tvrdnja da je prenosio hadise od moje žene-Fatime Bint El Munzir je laž, i, tako mi Allaha, nikada nju niti je vidio niti sreo. Ibn Nedim govorio je također kako je Ibn Ishak bio nepovjerljiv i neprihvacen prenosilac hadisa.

El Zehebi i El Darakutni proglasili su ga slabim prenosiocem i rekli su da je poznat po slabim i neobičnim predajama.

Najsadržajnije je ono što je govorio El Hatib el Bagdadi o Ibn Ishaku, kada je potvrdio da on prenosi židovske predaje od židovskih prenosilaca.

Ibn Ishak je spomenuo da je u pohodu na Beni Kurejza broj poginulih izmedju 600 i 900, a jedno malo zapažanje vezano za ovaj podatak je da je zaista čudno da navodi broj izmedju 600 i 900 poginulih. Pa zar nije velika razlika u utvrdjivanju broja poginulih, u odnosu na druge predaje, gdje je broj poginulih oko 40.

Ibn Ishak je u svojim predajama o drugim bitkama uvijek navodio uz broj poginulih i njihova imena, međutim u ovom dogadjaju nije naveo nikakva imena,pa zar se to ne kosi sa njegovom praksom, kada prenosi sve ostale hadise u kojima se spominju ratni pohodi Poslanika a.s.

Ibn Ishak je u svojoj predaji spomenuo imena šehida poginulih na strani muslimana, i ovdje je zaista čudna jedna stvar. Posto u istoj predaji on navodi da su se jevreji plemena Benu Kurejza predali, pa se pitam otkud šehidi kada nije bilo borbe ni otpora od strane židova.

nastavak: http://www.ha-mim.net/Duhovnost-detail/ ... i-napitak/
Samo jedno od more tumačenja istog događaja. Za neke se taj događaj nije zbio, za druge događaja je bilo, ali ne i zločina, za treće to je bio razlog ubistva na desetine (za nekoga stotine) židovskih muškaraca, progonstva žena i djece, kojem je prethodila odluka ne poslanika s.a.v.s. već Sa`ad ibn Muaza r.a. , jer su jevreji trazili da im neko od onih s kojim su bili u dobrim odnosima i kojim su u proslosti bili saveznici donese presudu, a poslanik s.a.v.s. se zalozio da ce ona biti ispunjena, ma kakva god bila. Pa im je presudio Sa`ad ibn Muaz r.a., kako je presudio.

http://www.znaci.com/povijest/PovijestI ... rejza.html
Diwan

#35 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Diwan »

Izgleda da je više budistima stalo do slike, lika i djela našeg časnog Poslanika a.s., nego dobrog djela bošnja, pa se čini da je veči problem da prihvate istinu indoktrinirani um bošnje, nego same vehabije. Nedaju bošnje svog buhariju hahahahaha

Samo, lahko Allah može dovesti druge ljude i uputiti umjesto nekih od vas; to je Njemu lahko, jer niste vi vlasnici ni vjere ni vjerovanja, pa da umjesto Kur'ana u rukama bude držao tuborg pivo.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#36 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by dr.gog »

Challenger__ wrote:
dr.gog wrote: I čemu sva buka ako znamo da je milost nad njim odavno prevazišla pitanje oko mjesta gdje je sahranjen...
Doktore, mislim da je riječ ipak o bitnoj stvari. Rušenje grobova velikana, npr, je samo jedna dimenzija - ne sekularizacije - nego desakralizacije planete, a sa ciljem uspostavljanja novih "svetinja".

Dakle, ne mislim da je globalna desakralizacija sporedna, nebitna stvar.
Naravno da nije nebitna, slažem se. Ono što je zastrašujuće je da je i predviđena. Još gore, često se u spisima navodi i predviđena ravnodušnost ljudi na skrnavljenje svetinja. Ne samo građevina, obilježja- već i onih temeljnih, što vidimo svaki dan. Ne poštuju se ljudi međusobno, nema pomoći "bližnjega" osim ako mediji ne dignu prašinu, roditelji skapavaju sami i bolesni, djeca se odgajaju stihijski po obrascima "modernog doba" ne vodeći računa o duhovnom(vjernika)/etičkom odgoju(kod ateista) i disciplini.

Kako je i pisano, najveći vukovi i manipulanti će biti među svećenstvom i učenjacima, baš onima koji bi trebali biti uzor.

Naravno da ni meni, kao razumnom čovjeku, nije prihvatljivo da vladari Saudijske kraljevine čine to što čine, bez jakih argumenata tj "više sile". Razumio bih da je bila prirodna katastrofa, neki veliki zemljotres, pa da je sve urušeno i sl..
Drugo, posebno je sve to čudno ukoliko se uzme u obzir da su vladari te zemlje pod zakonskom obavezom da na svaki način zaštite to mjesto... Ali, ipak je to feudalni sistem i autokratija posebne vrste, izmješana sa nečim što bih ja nazvao...možda bolje da citiram jednu rak ranu svoje religije: Institucije posvećene Bogu, ali bez Boga, koje su postale predmet obožavanja, dok se na obožavanje samoga Boga zaboravilo...

Mislim da sama građevina nije predmet protesta, nego ta bahatost i neosjetljivost na reakcije ostalih vjernika.Zaista, nema logike da kraljevska kuća koja štiti uspomene na Poslanika s.a.v.s, ne uzima u obzir i brige ostalih muslimana van SA. A vidjet ćemo šta će biti. Šta god da učine, njima je na savjest....
oridjidji

#37 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by oridjidji »

harač wrote:
Autor ovog teksta je musliman što znači da je za njega sama činjenica da je konkretna djela izvršio Allahov Poslanik, s.a.v.s., te da su ona i časnim Kur'anom spomenuta[2] dovoljna da čvrsto, potpuno i nepobitno svjedoči njihovu pravednost, valjanost i opravdanost
ovo me podsjeti na ona klasična opravdanja genocida u starom zavjetu :lol: inače sam iskaz uveliko podsjeća na srebrenicu :-) čak i odbrana ko da je prepisana iz blagojevića
Poznato je da su zakoni u ratu strožiji i da je opće pravilo koje važi u svim vojskama i svim državama svijeta u svim vremenima da se dezertiranje i veleizdaja u ratu kažnjavaju smrću i to po kratkom postupku, po presudi koju donosi prijeki vojni sud. Svugdje je to pravilo i to nikome ne smeta, pa zašto bi onda ovaj slučaj bio izuzetak? Ovakvu ocjenu, po našem mišljenju, ne može izbjeći niko ko želi biti objektivan.
:-) :? :(
Ovo nisu napisale vehabije. A bogme ni autori ove stranice koji su skloni sufizmu. Ovo je napisano perom nekoga ko je pokušavao raditi na muslimansko, jevrejsko, krščanskom približavanju, a zove se Karl-Josef Kuschel, pisac čija se knjiga zove "Spor oko Abrahama(Ibrahima a.s.)". Slaže se sa djelom koji je spomenut u dijelu "Zapečačeni dženetski napitak". I ovdje, kao i drugoj pomenutoj knjizi dato je najbolje objašnjenje zašto se to dogodilo tako. Na kraju tu odluku nije donjeo poslanik s.a.v.s. već onaj koga su jevreji izabrali jer su mislili da ce onaj koga izaberu presuditi kao u slucaju plemena Benu Nadir i Benu Kajnuka kada je odluku o tome donjeo Abdullah ibn Ubejj (valjda ti je poznato ko je on), pa su isprovocirali bolji ishod za sebe. Ovo je samo jedna verzija ovoga događaja.

Haraču, pošto se poznajemo sa drugih tema, ovaj komentar Blagojević ovo ono neću komentarisati. Mislim da ti realno ne možeš govoriti o ovome događaju jer nisi upoznat sa ovom tematikom.
red evil

#38 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by red evil »

Nasa, kad si to postala moderator? :D Hajd neka je sa srecom i da sto manje banova dijelis :mrgreen:

Rusenje mezara Poslanika je u krajnju ruku bezobrazno. To se sveto mjesto svim muslimanima. Rusenje mezara bi bio udar na cijeli Islamksi svijet.
Kazu vehabije da im je to dzihad, ja licno tu ne vidim dihad. Mozda grijesim ali po eni po nije dozvoljeno
Diwan

#39 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Diwan »

Mene samo zanima zašto šuti ovdašnja ulema, zašto šute hodže, profesori u medresama, fakultetima ... Zašto ne daju svoj glas za protiv vehabijskog bezumlja, indoktrinacije i ideologije. Pa odgovor bi mozda mogao glasiti - Ne smiju.

Možda se boje da če im finansije biti uskračene ako šta kažu i daju podršku. Pa uvijek je to bilo oko para i vlasti, moči i ličnog blagostanja.

Zašto bi se netko izlagao da ostane bez posla za neku tamo istinu i kome ona treba. Mi imamo naš pos'o, našu islamsku zajednicu i tradiciju, filozofiju i sistem, a to što smo malo zalutali i što slijedimo iskrivljenu vjeru, pa to nije toliko ni bitno.

Važno je da sve fercera, pare stižu, lijepo se živi .. svima potaman. Koga briga što je 'Njihov' Poslanik a.s., prikazan u negativnom i lažnom svjetlu, ili što če vremeno sistemski bit rastureni svega što podsjeća na korijene islama, kako bi ostala samo jedna ludačka ideologija i dogma.
oridjidji

#40 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by oridjidji »

Diwan wrote:Izgleda da je više budistima stalo do slike, lika i djela našeg časnog Poslanika a.s., nego dobrog djela bošnja, pa se čini da je veči problem da prihvate istinu indoktrinirani um bošnje, nego same vehabije. Nedaju bošnje svog buhariju hahahahaha

Samo, lahko Allah može dovesti druge ljude i uputiti umjesto nekih od vas; to je Njemu lahko, jer niste vi vlasnici ni vjere ni vjerovanja, pa da umjesto Kur'ana u rukama bude držao tuborg pivo.
Problem je što ti ne želiš da čitaš malo više od tekstova sa http://www.ha-mim.net/ stranice. Danas ti je sve nadohvat ruke, od tefsira Abdullaha ibn Mesuda r.a., četri fikha priznate sunnitske škole, Muavete, Ebu Davuda, Tirmizija, Buharije, Muslima, Bbn Kesira, Kurtubija, Nesaije, Nevevija, Tejmije, Gazalija, Halduna do ovih savremenjaka kojih ima na stotine, a koji su dali svoj doprinos tumačenju Kur`ana, hadisa, fikha, islamske historije i td, da iskreno želiš da se baviš vjerom bavio bi se prvo sobom i svojim znanjem, a ne provociranjem indoktriniranih bošnjaka i poturanjem polovičnih tekstova njima, servirajući im put u još veći razdor.
Diwan

#41 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Diwan »

red evil wrote:Nasa, kad si to postala moderator? :D Hajd neka je sa srecom i da sto manje banova dijelis :mrgreen:

Rusenje mezara Poslanika je u krajnju ruku bezobrazno. To se sveto mjesto svim muslimanima. Rusenje mezara bi bio udar na cijeli Islamksi svijet.
Kazu vehabije da im je to dzihad, ja licno tu ne vidim dihad. Mozda grijesim ali po eni po nije dozvoljeno
To je jedna sistemsko-ludačka zamisao koja želi da briše tragove naših početaka i korijena. To je sistemsko zlo i džihad, ali džihad koji oni vode protiv Poslanika a.s., Njegove časne Porodice, ashaba i ispravnog puta, a ne dogme, zablude, manipulacije i laži.
oridjidji

#42 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by oridjidji »

red evil wrote:Nasa, kad si to postala moderator? :D Hajd neka je sa srecom i da sto manje banova dijelis :mrgreen:

Niko ne spori da je rusenje mezara problem. Ko je citao "Knjigu Tevhida" od Abdulvehaba poznaje i razlog sto je isti srusen. Svakako to nije opravdanje za takvo sto. Tome je jedan od razlog hadis koji govori o obiljezavanju mezara u velicini kamena 4 pedlja. Drugi razlog je navodni sirk koji su cinili pojedini muslimani na mezaru poslanika s.a.v.s. i ashaba. Na kraju opet njihove mezare ljudi mogu vidjeti u Medini u onome obliku kakvim ih obilježavaju vehabije po svome tumačenju ovoga hadisa. Posto o zabludama i historijih ljudi toga vremena ne mozemo pricati kao njihovi savremenici, bolje nam je ne upustati se u rasprave o tome.

Ovi tekstovi u kojima se spominje moguce rusenje poslanikovog mezara, kao i njegova dva ashaba Ebu Bekra r.a. i Omer r.a. su obicni tendencionisticki clanci koji apsolutno ne moraju imati veze sa istinom. Istina jeste da Saudi namjeravaju da prosire harem u Meki i dzamiju u Medini za jos veci priliv hadzija, ali sta ce i kako ce rusiti to nama nije poznato. S toga nije nam ni duznost povoditi se za pretpostavkama. Diwan o tome priča kao da je on arhitekta projekta.

Posto vidim da nas Diwan voli plaho Vehabije, sto ne prenese misljenje rahmetli efendije Huseina Đoze o Vehabijama, još dok ih u BiH nije bilo iz knjige "Izabrana dijela Huseina Đoze".

:D
Last edited by oridjidji on 23/04/2013 11:46, edited 1 time in total.
oridjidji

#43 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by oridjidji »

Diwan wrote:

To je jedna sistemsko-ludačka zamisao koja želi da briše tragove naših početaka i korijena. To je sistemsko zlo i džihad, ali džihad koji oni vode protiv Poslanika a.s., Njegove časne Porodice, ashaba i ispravnog puta, a ne dogme, zablude, manipulacije i laži.
Zvučiš poput zavjernika. Mislim da ni ti nevjeruješ u to što govoriš.
harač

#44 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by harač »

oridjidji wrote:Ovo nisu napisale vehabije. A bogme ni autori ove stranice koji su skloni sufizmu. Ovo je napisano perom nekoga ko je pokušavao raditi na muslimansko, jevrejsko, krščanskom približavanju, a zove se Karl-Josef Kuschel, pisac čija se knjiga zove "Spor oko Abrahama(Ibrahima a.s.)". Slaže se sa djelom koji je spomenut u dijelu "Zapečačeni dženetski napitak". I ovdje, kao i drugoj pomenutoj knjizi dato je najbolje objašnjenje zašto se to dogodilo tako. Na kraju tu odluku nije donjeo poslanik s.a.v.s. već onaj koga su jevreji izabrali jer su mislili da ce onaj koga izaberu presuditi kao u slucaju plemena Benu Nadir i Benu Kajnuka kada je odluku o tome donjeo Abdullah ibn Ubejj (valjda ti je poznato ko je on), pa su isprovocirali bolji ishod za sebe. Ovo je samo jedna verzija ovoga događaja.
očito nisi čitao čitav tekst. to je bio komentar muslimana na knjigu kuschela koji se, i pored želje za ekumenizmom, ibreti nad ovakvim pokoljem. ono što autor teksta čini jeste da pokušava opravdati taj pokolj na više načina: a) taj pokolj su "zaslužili" (irelevantno); b) takvi pokolji su u ratu dozvoljeni (nije tačno); c) sami su birali sudiju (opet irelevantno, u odnosu na moralnost takvog postupanja; činjenica da muhamed nije reagovao - iako je mogao, jer je imao takav autoritet - dozvolio je masakar, tj. pristao je da je takvo postupanje u skladu sa kur-anom)
oridjidji wrote:Haraču, pošto se poznajemo sa drugih tema, ovaj komentar Blagojević ovo ono neću komentarisati. Mislim da ti realno ne možeš govoriti o ovome događaju jer nisi upoznat sa ovom tematikom.
naravno, događaj mi je bio poznat tek površno, a tekst je bio dovoljno zanimljiv da ga pročitam. ono što sam ja komentarisao bio je sam tekst, odnosno argumenti korišteni u njemu. uopće me ne zanima da li se tako šta zaista i zbilo (nadam se da nije, jer nisam ljubitelj pokolja)
zmajchek

#45 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by zmajchek »

Diwan wrote:Izgleda da je više budistima stalo do slike, lika i djela našeg časnog Poslanika a.s., nego dobrog djela bošnja, pa se čini da je veči problem da prihvate istinu indoktrinirani um bošnje, nego same vehabije. Nedaju bošnje svog buhariju hahahahaha

Većina "Bošnja" u Bosni ne zna ni ko je Buharija, bojim se da ih više zna ko nastupa na reality emisijama tipa Farma i onaj kretenski big brother... Pogledaj samo koja je najčitanija tema na ovom sajtu i sve će ti bit jasno ;)

On-topic: Ovo što Saudi rade sa arheološkim lokacijama koje su od vitalnog značaja za historiju Islama je za svaku osudu, ali s obzirom da su oni glavni saveznici američkim ratnohuškačima, teško da će peticija uvesti neku promjenu. Za ovo je potreban globalni pokret kojeg će predvoditi uleme iz svih muslimanskih zemalja. A nažalost, religija je danas pod uticajem novca više nego ikad. Spiritualnost je svedena na minimum, materijalizam je postao vrh. Ljudi ne vide dalje od svog novčanika, i to je jednostavno tako.
oridjidji

#46 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by oridjidji »

harač wrote:
oridjidji wrote:Ovo nisu napisale vehabije. A bogme ni autori ove stranice koji su skloni sufizmu. Ovo je napisano perom nekoga ko je pokušavao raditi na muslimansko, jevrejsko, krščanskom približavanju, a zove se Karl-Josef Kuschel, pisac čija se knjiga zove "Spor oko Abrahama(Ibrahima a.s.)". Slaže se sa djelom koji je spomenut u dijelu "Zapečačeni dženetski napitak". I ovdje, kao i drugoj pomenutoj knjizi dato je najbolje objašnjenje zašto se to dogodilo tako. Na kraju tu odluku nije donjeo poslanik s.a.v.s. već onaj koga su jevreji izabrali jer su mislili da ce onaj koga izaberu presuditi kao u slucaju plemena Benu Nadir i Benu Kajnuka kada je odluku o tome donjeo Abdullah ibn Ubejj (valjda ti je poznato ko je on), pa su isprovocirali bolji ishod za sebe. Ovo je samo jedna verzija ovoga događaja.
očito nisi čitao čitav tekst. to je bio komentar muslimana na knjigu kuschela koji se, i pored želje za ekumenizmom, ibreti nad ovakvim pokoljem. ono što autor teksta čini jeste da pokušava opravdati taj pokolj na više načina: a) taj pokolj su "zaslužili" (irelevantno); b) takvi pokolji su u ratu dozvoljeni (nije tačno); c) sami su birali sudiju (opet irelevantno, u odnosu na moralnost takvog postupanja; činjenica da muhamed nije reagovao - iako je mogao, jer je imao takav autoritet - dozvolio je masakar, tj. pristao je da je takvo postupanje u skladu sa kur-anom)
oridjidji wrote:Haraču, pošto se poznajemo sa drugih tema, ovaj komentar Blagojević ovo ono neću komentarisati. Mislim da ti realno ne možeš govoriti o ovome događaju jer nisi upoznat sa ovom tematikom.
naravno, događaj mi je bio poznat tek površno, a tekst je bio dovoljno zanimljiv da ga pročitam. ono što sam ja komentarisao bio je sam tekst, odnosno argumenti korišteni u njemu. uopće me ne zanima da li se tako što uopće i zbilo (nadam se da nije, jer nisam ljubitelj pokolja)
Samo sam iznjeo jednu od verzija, viđenja toga događaja. Tekst sam letimice pročitao. Za neke bitka na Hendeku, kao i uopšte svi događaji za nju se nisu ni dogodili. Za druge to se desilo, ali u više verzija, jedna je i ova gore pomenuta, neke polaze od toga da su samo zaplatili močnici plemena Benu Kurejza koji su odgovorni za izdaju, do onih gdje su zaplatili samo vojnosposbni muškarci, do onih gdje su nadrapali svi muškarci. Drugi problem vezan za tematiku je koliko je istih nastradalo i dali je uopšte to bio pokolj koji je učinjen kako se navodi i čijim se ciframa manipuliše. Treći problem je ovaj koji se odnosi na to ko je i kako donjeo odluku da se s njima tako postupi i td.

Autorovi zaključci nužno ne mogu dosegnuti istinu, niti biti mišljenje ostalih muslimana o istome događaju, već samo njegovo viđenje istog događaja koji je interpretiran kako je interpretiran.
nasa

#47 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by nasa »

@red evil Hvala :D

Ja ne mislim da je IZ pod utjecajem vehabija vec da se ponasaju kao i vecina sunita u svijetu,pokusavaju naci kompromis koji ce omoguciti jedinstvo.Eventualna razilazenja se uzimaju za manju stetu od one koja bi nastala raskolom .
U svakodnevnom zivotu muslimana,a pogotovo u BiH koja nije serijatska pa ni vecinski muslimanska zemlja, razlicita tumacenja nekih pitanja i praksa istih ima jako malo utjecaja i zato bi bar trebalo da mozemo hladne glave raspravljati.
Ne pristupaju ni sve vehabije islamu jednako,ima i medju njima razlika,a kada izadjemo iz okvira BiH tu se uplice i razlika u mentalitetu,kulturoloske i historijske razlike te nazalost i politika.

Tvrditi da je samo jedan pravac ispravan i na pravom putu je jako nategnuto jer kako i na koji nacin moze biti ispravna vrlo sarolika grupa ljudi koja zivi u razlicitim zemljama sirom svijeta itd.znaci ne pricamo samo o jednoj muslimanskoj zajednici koja zivi na odredjenom prostoru po odredjenim pravilima vec o vise njih.
Prije svega pojedinac treba teziti da je ispravan ma kojoj grupi pripadao i nikad ne zaboraviti da iako islam ima kategoriju kolektivne krivice Sud je prvenstveno pojedincu.

Potreba da neko drugi odluci za nas,da nam rastumaci,objasni ,vodi nas....je ljudska i razumljiva ali to je laksi nacin ,to je nacin koji nama stvara ugodnost osjecaja da odgovornost nije na nama vec eto to je tako....
Naravno,ne mislim da svaki pojedinacno treba sam da odredjuje za sebe pravila jer i to zna napraviti haos pa sam tako znala susretati ljude koji i jasne propise protumace nakaradno ili prilagodjavaju islam sebi itd.vec treba biti svjestan licne odgovornosti pred Bogom.

Covjek se bolje osjeca u grupi ,sigurnije i islam svakako nije vjera koja ostaje u 4 zida vec vjera koja tjera covjeka da razmislja prema vani,drugima,sire,zajednica,drzava,ummet....ali ipak ne znaci da je bilo ko od nas ispravan na licnom nivou ma kojem pravcu pripadao.
Dalje,ja se pitam ponekad i pored tolikih hadisa ,Kur'ana da li mi stvarno ne znamo kako se zivjelo za vrijema Poslanika ili da li zaista postoji bilo koja zajednica danas na svijetu koja bi mogla za sebe reci da zivi bas onako kako je to bilo u to vrijeme.
Zalosno,mi sami vise izgleda i ne znamo ni kako bi ta zajednica trebala da izgleda ,a kamoli da je izgradimo,i ko onda,koji pravac moze reci da je ispravan 100%.....

Meni ce biti ispravan onaj koji ne bude morao svoju ispravnost dokazivati na nacin da ostale muslimane proglasi zalutalim,jer to sad rade svi pravci manje -vise.....
Do tada ,izgleda da trazimo i treba biti otvoren i primiti jedni od drugih nesto sto je dobro i korisno,a ne razilaziti se i proglasavati druge nevjernicima,na krivom putu i sl.
Diwan

#48 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Diwan »

zagortenej wrote:
ovo je dokaz da je u IZ zavladao vehabizam. ovo je laž da oni (selefije, kako ih naziva autor) oponašaju Poslanika s.a.w.s. , pogledajte kako su samo drski i puni sebe kad se s nekim raspravljaju (a to vole više nego išta), a naš Poslanik s.a.w.s. nije bio takav.
odlična primjedba, jer kako drugačije objasniti da se ovakve gluposti mogu nači na zvaničnom sajtu ajde da kažem, osnovne i zvanične institucije islama u BiH.

Zbog takvih ljudi i njihovih stavova imamo situaciju da se danas u zapadnom svijetu kad se kaže musliman to bude jednako terorista, i da nas drugi dozivljavaju kao opasnost i prijetnju.

Svi Poslanici, neka je Božiji mir na njih, bili su oličenje pravde, poštenja, milosrđa, nenasilnosti, čovječnosti itd, pa kako onda ono što je u suprotnosti sa tim principima može se nazvati vjera i vjerovanje.

Kako se može pripisivati ono što dolikuje nedoličnosti i pogrdnosti, našem časnom Poslaniku a.s., koji je poslat da usavrši čud i lijepo ponašanje kod ljudi,i za koga je Allah u Kur'anu rekao: ' I uistinu si ti naravi uzvišene, divne. (El-Kalem, 4, prijevod Mlivo)takvo nešto poput poput pregledavanja stidnih mjesta kod jevreja u slučaju Benu Kurejza.

Zašto vi bošnje šutite nad ovim i opravdavate lažne hadise i nalazite sve načine da poreknete istinu?

Zašto dozvoljavate da se skrnavi lik našeg voljenog Poslanika a.s., koji je milost svima nama?

Zašto ste protiv Poslanika a.s.?, jer ako niste, zašto šutite nad nepravdom?
fatamorgana

#49 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:Izgleda da je više budistima stalo do slike, lika i djela našeg časnog Poslanika a.s.....
Možda si malo pretjerao, ima ovdje jako puno vjernika kojima je stalo do "lika i djela Časnog Poslanika" bar je to moj utisak .... Od budista kojih je ukupno na ovom pdf-u troje, jedan je pravi, drugi je dobar a treći tj. moja malenkost je objektivno prilično loš .... šta je tu je, tako da ja nisam baš neka referenca za isti al' nadamo se, s božjom pomoći biće jednom bolje, :)
Retro_Eskobar

#50 Re: Zaštitimo Poslanikov a.s. mezar

Post by Retro_Eskobar »

Nezz otkud tolika potreba da se na forumu omalovazava bilo koja skupina u islamu i naziva pogrdnim imenima.Otkud tolika potreba da se omalovazavaju islamski ucenjaci.Ako vec smatras da grijese,obrazuj se zavrsi medresu,fakultet pa budi i ti ucenjak i raspravljaj s njima,a ne ovdje svaki VKV majstor se smatra "kompetentnim" za sve oblasti u islamu.Kad se vec toliko pozivas na Poslanika s.a.v. trebao bi da znas da je bio blag sa svima i da je porucivao da se ljudi klone sumnjicenja,i zabranio da se braca ogovaraju.Ako iko nanosi stete muslimanima si ti i takvi ko ti sto siju razor medju muslimanima.
Locked