Dacia sandero ili Škoda fabia?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nookey

#26 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by nookey »

Joj sad ste me zadeverali, htio sam Vabiju ali ovaj Sandero čini mi se bolja opcija puno...
njegos_j

#27 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by njegos_j »

Uskoro ću do sarajeva pa ću svratiti do oba salona. U škodi sam se vozio, dok u senderu nisam nikad. Moram vidjeti postoji li mogućnost zamjene staro za novo posle određenog broja godina.
Naslovnica

#28 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Naslovnica »

Ma Sa :) ndero, i to sa fabrički ugrađenim plinom, nema fule!
citroen xm

#29 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

U Dačiji postoji. Znam konkretno lika koji vozi Stepway i dobio je ponudu kada je kupio auto da ako se odluči posle 5 godina zamjenu staro za novo da će mu priznati auto čak po većoj cijeni nego što ga može prodati na tržištu. Spominjao je i postotke gubitka vrijednosti kroz godine koji su mu ponudili, ali se ne sjećam.

Mislim da je Sandero ili Logan pametna kupovina.
Mlad i Nevin

#30 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Mlad i Nevin »

To je odlična stvar, ali recimo da vozači Dacie (barem benzinske varijante bez plina) uglavnom prelaze do 15 000 godišnje. Dakle, nakon 5 godina taj auto ima svega 75 000 na satu i zaista se ne isplati mijenjati za novo.
citroen xm

#31 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

Pa ne isplati. To auto se ubilo za 10 godina posjedovanja, a ona može i u bescjenje.
nookey

#32 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by nookey »

Joj i Logan dobar pravo, extra izgleda na prvu, samo se mora uzeti ova malo skuplja varijanta sa radiom, board komp-om itd...
njegos_j

#33 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by njegos_j »

Mlad i Nevin wrote:To je odlična stvar, ali recimo da vozači Dacie (barem benzinske varijante bez plina) uglavnom prelaze do 15 000 godišnje. Dakle, nakon 5 godina taj auto ima svega 75 000 na satu i zaista se ne isplati mijenjati za novo.

Kako ja vozim, neću preći ni 60 000. :-)
Mlad i Nevin

#34 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Mlad i Nevin »

Raja koja prelazi mnogo kilometara realno i ne gleda Dačiju (osim službenih vozila), kad već toliko prelaze valjda i zarade koju kintu više pa uglavnom žele da imaju skuplji i bolji auto. Inače, meni je loš ekonomski potez kupiti bilo kakav nov auto ako prelazim 10-15 hiljada godišnje. Jedino u slučaju da ćeš ga voziti 10 godina, ali danas je to rijetkost. Evo baš gledam po piku polovne Dacie i vrlo malo ih ima sa kilometražom preko 100 000, eventualno neka koja je 2005-06 godište. Sve ostalo je otprilike prelazilo 15 i manje milja.
njegos_j

#35 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by njegos_j »

Pa malo ću skrenuti sa teme, ali nema veze. Moj stari je kupio opel kadeta prije nekih 12-13 godina. Mislio je da mu je to privremeno riješenje, pa da za par godina kupi nešto bolje. Međutim taj auto smo vozili narednih 12 godina i on i ja. Bilo je tu ulaganja, opel je poznat po slaboj limariji, ali auto je izdrž'o nas obojicu. :) On je prije par dana kupio fiata. Ppelu ističe registracija za mjesec-dva pa može i u staro gvožđe što se nas tiče. :)

Ja auto više vidim kao prevozno sredstvo i potrebu, a ne kao statusni simbol. Ako služi svrsi i ekonomično je, nema potrebe za pretjerivanjem. :)
golfiista

#36 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

njegos_j wrote:Pa malo ću skrenuti sa teme, ali nema veze. Moj stari je kupio opel kadeta prije nekih 12-13 godina. Mislio je da mu je to privremeno riješenje, pa da za par godina kupi nešto bolje. Međutim taj auto smo vozili narednih 12 godina i on i ja. Bilo je tu ulaganja, opel je poznat po slaboj limariji, ali auto je izdrž'o nas obojicu. :) On je prije par dana kupio fiata. Ppelu ističe registracija za mjesec-dva pa može i u staro gvožđe što se nas tiče. :)

Ja auto više vidim kao prevozno sredstvo i potrebu, a ne kao statusni simbol. Ako služi svrsi i ekonomično je, nema potrebe za pretjerivanjem. :)
Onda neka ti u uzi izbor udje i lada kalina za malo para dobijes robusan auto sa provjerenim benzincem.

Btw. Glupo je da ne moze gluplje porediti daciju i skodu. Halo ba skoda je brend za renault a ne za smetljarsku daciju.

Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Qler

#37 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Qler »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Doslo je do provale :D
swatch

#38 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by swatch »

golfiista wrote:
njegos_j wrote:Pa malo ću skrenuti sa teme, ali nema veze. Moj stari je kupio opel kadeta prije nekih 12-13 godina. Mislio je da mu je to privremeno riješenje, pa da za par godina kupi nešto bolje. Međutim taj auto smo vozili narednih 12 godina i on i ja. Bilo je tu ulaganja, opel je poznat po slaboj limariji, ali auto je izdrž'o nas obojicu. :) On je prije par dana kupio fiata. Ppelu ističe registracija za mjesec-dva pa može i u staro gvožđe što se nas tiče. :)

Onda neka ti u uzi izbor udje i lada kalina za malo para dobijes robusan auto sa provjerenim benzincem.

Btw. Glupo je da ne moze gluplje porediti daciju i skodu. Halo ba skoda je brend za renault a ne za smetljarsku daciju.

Samo glupi bosnjo moze izvaliti ovakvu glupost i ostat ziv. Da si neki zeznuti masinski inzinjer sa x godina staza, da si priznati profesor sa bruku objavljenih radova ili da si neko relevantan pa bi te i saslusali, ali ovako ZDRAVO! De prvo ispreci pa onda pocni kucati.
citroen xm

#39 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

Golfisata, posle ubacivanja Kaline i poređenje Škode i Renaulta, za tvoje dobro odstupi od teme. :lol:
golfiista

#40 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

Ne moras biti masinski inzinjer da vidis razliku navedenih brendova, dovoljno je baciti pogled na prodajne brojke ili pak pogledati emisiju o automobilizmu ( ako vec ne vjerujes svojim ocima). Jel to mozda fluence konkurent octaviji...ako je neko Bosnjo jel mora odmah biti glup? To sto Bosnjo ima najstariji vozni park u Evropi nema veze sa pamecu.

Eto ti dacija i dabogda ti vazda bila u garazi.

emko1234

#41 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by emko1234 »

http://www.youtube.com/watch?v=MIw0JDyn1hU

dacia sandero je dobila 3 zvijezde na euro NCAP testu kao sto neko rece ovdje. realno, za danasnje uslove kad jebeni aygo dobije 5 zvijezda, to je katastrofa. auto ko auto nije lose. na kraju i ne mozes ocekivat cuda od neceg sto kosta 15 000 maraka. u ovoj kombinaciji bi radije uzeo sandera nego golu fabiju.
medjutim, ono sto bi ja iskreno uradio bi bilo sljedece: otisao u salone i trazio malo auto staro do godine i po koje se moze naci s predjenih 30 000km i koje je jos u garanciji.
nije brand new, al ako ti je bitna garancija to se moze naci. mislim da za 15-16 maraka kesa mozes uzet fabiu staru 1-2 s dizel motorom i s dobrom opremom, kao i clia, fiestu, corsu i slicne male autice.
po meni kupovat novu daciu za te pare je glupo. ceed star 2.5 godine il cak 3 se moze uzeti za te pare i da ti ostane jos 4 godine garancije a da znas da imas auto.
to je samo moje misljenje.
Qler

#42 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Qler »

Skoda rapid, 4 el. podizaca doplata, i onda na vozacevim vratima samo za prednja dva, nema kontrole za zadnje podizace... eto ti brenda...
drndalo

#43 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by drndalo »

@golfista

Ako nemas sta pametno doprinijeti, i ako se ne sjecas stanja Skode prije nego sto ju je kupio VW, pa od nje sada napravio ovo sto ti znas o Skodi, bolje je da sutis, jer se provaljujes jako...

Za 10 godina ces nekome na slicnoj temi isto ovo reci za neke kineze, navodeci Daciu kao vrhunac svjetskog mega brenda...

Pitanje je manje bilo Skoda ili Dacia, a vise Fabija ili Sandero... Najjeftinija Fabija vs. najjeftiniji Sandero... Sandero je bolja ponuda... Kada dodje nova Fabija, vidjecemo...
emko1234

#44 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by emko1234 »

evo na piku hyundai i30 2010 godina. auto preslo 32 000km.
Felge 5.5J 15, Gume 185/65 R15
Set zimskih i set ljetnih guma
Sigurnosne brave straga (djeca!)
Stakla u boji - tonirana
Djeljivo zadnje sjedište (60:40)
Podešavanje visine svjetlosnog snopa prednjih farova
Immobilizer (elektronska blokada motora)
Progresivni SERVO-uredjaj upravljača
Podešavanje upravljača po visini
AIRBAG (zaštitni zračni jastuk) za vozača
AIRBAG (zračni jastuk) za suvozača sa mogučnošću isključenja
2x bočni AIRBAG sa zračnim zavjesama
ABS
El. Podizači prozora (4x)
Ukrasni poklopac motora
Podešavanje vozačevog sjedišta po visini
Rashladna kutija
Svjetlo za čitanje mape
ALARM + daljinsko upravljanje centralnom bravom
Zaštitne zavjesice za blato
Radio+CD+MP3 + Priključci za USB (i POD) i aux
Kožni volan sa komandama za CD MP3, Kožna ručica mjenjača
Svjetla za maglu
KLIMA-uredjaj
Trip kompjuter
Naslon za ruku
Parking senzori-zadnji
Uredna servisna knjižica - ovlašteni servis
FABRIČKA GARANCIJA NA VOZILO DO 04/1015

15.500 maraka.
pa ne bi se razmisljao sekunde. imas jos 2 godine garancije. imas bolje auto. imas 2 seta guma. servis tek uradjen.
febo_acm

#45 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by febo_acm »

Meni nikad neće biti jansni ovi likovi što dođu na temu XX vs YY i kaže kupi ZZ... I povrh svega toga dobijemo "stručno" mišljenje. Komšija ima Sandera, kupio ga prije 8 mjeseci. Čovjek prezadovoljan, voza ga po gradu pretežno... Za te pare, odličan auto.
sema911s

#46 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by sema911s »

popusti se tih malih autica,. sve smece do smetljista,. mi sebi uzeli w203 1,8kompresor 163ps, grijanje guze,dvozonska klima,automatika,. neka cuda od elektronike, comand 2,1,. kozna sjedista, tonirana stakla,. ugradjen plin lovato
sada trosi plina 13-15, i izasao nas 14300KM,. sa svim davanjima drzavi,. jest da je 2004god,. al imam priliku voziti tuu novu vabiju samo je karavan i 1,6dizel,. i plastika ko u kanistera dacia je jos gora ako ne ista,. ti sa tih 75 koliko vec konja mozes se samo slikat,.,

sretno u kupovini novog auta,.,..
citroen xm

#47 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

Ajde golfista majke ti odstupi i ne ukopavaj se više. Ko mutavi se hvatate prodajnih brojki, a kada ih se već hvataš onda reci i da Dačija ima najveći rast prodaje svojih modela. O auto emisijama koje spominješ neću trošiti riječi. :lol:
I da, Fluens je konkurent Oktaviji koliko god ti to ne mogao da shvatiš.

Emko, ne izmišljaj podatke. Novi Sandero još nije ni testiran. Oni mogu samo da očekuju 3 zvjezdice, a mogu dobiti i 5 kao i 1. Ali sve dok ne bude testiran ne zna se. Ako pak dobije 3 imaće identičan rezultat kao Oktavija A5, a nešto ne vidim da svi forumski stručnjaci komentarišu kako je oktavija nesguran auto.

Na kraju, novo je novo, a polovno će uvijek biti polovno. Čovjek hoće novo i ima toliki budžet pa mu mi i savjetujemo na osnovu toga šta da uzme. I da je spomenuo da hoće novu S klasu da kupi neko bi se našao da mu predloži nešto novo.
Vidiš da čovjek kaže da auto doživljava samo kao prevozno sredstvo, zašto onda da plaća skuplje servise za KIA-u kada će ga i Sanderoo odvesti gdje poželi?
golfiista

#48 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

drndalo wrote:@golfista

Ako nemas sta pametno doprinijeti, i ako se ne sjecas stanja Skode prije nego sto ju je kupio VW, pa od nje sada napravio ovo sto ti znas o Skodi, bolje je da sutis, jer se provaljujes jako...

Za 10 godina ces nekome na slicnoj temi isto ovo reci za neke kineze, navodeci Daciu kao vrhunac svjetskog mega brenda...

Pitanje je manje bilo Skoda ili Dacia, a vise Fabija ili Sandero... Najjeftinija Fabija vs. najjeftiniji Sandero... Sandero je bolja ponuda... Kada dodje nova Fabija, vidjecemo...
To sto je bilo ili sto ce biti nije apsolutno relevantno, ovdje je rijec o onome sto jeste. Sandero nije bolji izbor u odnosu na fabiju, o ovome opet isticem govore cinjenice odnosno prodajne brojke. Tj. fakti a ne misljenje nekog tamo forumasa. Automobil iz 2012 sa tri zvjezdice, to sto se zna, kako je tek sto se ne zna, a sve se zna. Jedini argument dacije je bila cijena a sada ni to im ne ide u prilog.

golfiista

#49 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by golfiista »

Zhìxin wrote:Meni nikad neće biti jansni ovi likovi što dođu na temu XX vs YY i kaže kupi ZZ... I povrh svega toga dobijemo "stručno" mišljenje. Komšija ima Sandera, kupio ga prije 8 mjeseci. Čovjek prezadovoljan, voza ga po gradu pretežno... Za te pare, odličan auto.
Sta ce reci, da nije zadovoljan? A cime je zadovoljan to sto ne kisne? Ne nagovarajte covjeka, jos ce neko pomisliti da ste ozbiljni.

citroen xm

#50 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

sema911s wrote:popusti se tih malih autica,. sve smece do smetljista,. mi sebi uzeli w203 1,8kompresor 163ps, grijanje guze,dvozonska klima,automatika,. neka cuda od elektronike, comand 2,1,. kozna sjedista, tonirana stakla,. ugradjen plin lovato
sada trosi plina 13-15, i izasao nas 14300KM,. sa svim davanjima drzavi,. jest da je 2004god,. al imam priliku voziti tuu novu vabiju samo je karavan i 1,6dizel,. i plastika ko u kanistera dacia je jos gora ako ne ista,. ti sa tih 75 koliko vec konja mozes se samo slikat,.,

sretno u kupovini novog auta,.,..
Prvo da se osvrnem na Emkov post. Za I30 starog 3 godine 15500 KM može dati samo lud čovjek ili pasionirani ljubitelj tog brenda.

A sada Sema da tebe pitam. Šta radiš u vožnji sa tom plastikom? Je li je maziš, ljubiš, šminkaš, zamišljaš da je krevet pa nekada i odspavaš na njoj? Pretjerujete sa pričom o platici.
Jbt, čovjek traži novo auto do 15000 Km i dvoumi se između ova dva, a ti mu predlažeš Mercedesa starog 9 godina. :-) Onda budi fer pa spomeni čovjeku i cijene dijelova i održavanja tog mercedesa. Nemoj samo reći da se ne kvari jer se itekako kvari.
Post Reply