Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dci driver

#26 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dci driver »

cackalica83 wrote:a da nepricamo o ljepoti u prirodi i Dizajnu

Image

hvaljen neka je Bog koji Ovako lijepo stvara
Last edited by dci driver on 31/03/2013 12:23, edited 1 time in total.
cackalica83

#27 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:

...

amen. vjerujem da je Bog moćna stvaralačka snaga i stvaralački izvor, struja u kojoj žive sva bića svjetla i prirodna carstva. samo da jos dodam da je Isus jedini put do spasenja i jedini put do Boga, jer je preko Krista i kroz Krista teklo stvaranje. u tom smislu Krist je poveznica između prastvoritelja i stvorenja.
Isus jedini put do spasenja i jedini put do Boga,
ja nisam krscanin ali slazem se sa ovim tako sto cu ti objasniti kako je ovo tacno

To je tacno d aje isus jedini put do Boga ALI U ONO VRIJEME KAD JE ON BIO NA ZEMLJI, jedini nacin da se dodje u do Boga i raja jeste Preko isusove nauke i tu smo mi muslimani jedistveni po tom pitanju. zaci ko je slijedio isusa u njegovo vrijeme je bio spasen. ali isusova nauka nije za cijeli svijet ,jer Isus je poslat samo bio Izraelcanima a ne cijelo svijetu.

Mateji, 15:24: "ja sam poslat samo izgubljenim ovcama izraela."

znaci sad jedini put spasa je zadnja bozija objava i poslanik, a to je Kuran i Muhammed.
neimenovan.x

#28 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by neimenovan.x »

cackalica83 wrote: problem je ovdje sto expeirmenti kazu suprotno, kad su testirali mutaciju na muhama u laboratorijama ustanovilo se da su mutacije samo stetile muhama nista im nisu donijele benefijcije pa su im noge rasle na glavi zbog deformacija
ovako
Image
Ah što si selektivan, eto te ko evolucija :lol:
Prvo ja napisah ako mutacija nije korisna, životinja vjerovatno umre prije nego što je prenese dalje. Ti samo gledaš šta tebi odgovara. Ako muhi ne odgovaraju noge na glavi, onda će je prije pojesti neka druga životinja i to je to (mada ne vidim kako će se to desiti u laboratoriji).
Nekada će mutacija biti super korisna, ali se desi nešto i ta životinja opet ne preživi (npr., vulkanska erupcija). Zamisli evoluciju ovako: dešavaju se nasumične mutacije, pa šta upali upali.
Moraš da shvatiš da se evolucija ne dešava preko noći. Evoluciji je potrebno toliko vremena da je nemoguće tebi i da zamisliš toliki vremenski period.

Nego hajde ti meni objasni, zašto sam ja bijel a Denis Rodman crn, i zašto je on visočiji od mene?
irac300

#29 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by irac300 »

Ovdje je prikazan samo rezultat evolucije. Neki dan sam gledao jedan dokumentarac o jednoj vrsti leptira koji egzistira u V. Britaniji. Naime, taj leptir živi na stablima breze i ima bijelu boju krila, i kao takav je skoro nevidljiv predatorima kada se nalazi na bijeloj kori breze. Elem, početkom 19. stoljeća kada dolazi do industrijske revolucije, u jednom selu na sjeveru Engleske se počinju praviti fabrike, koje su počele da proizvode velike količine dima, te su u tom mjestu stabla breze pocrnila od čađi i smoga, te su bijeli leptiri izgubili mogućnost kamuflaže, a samim tim su postali lagan plijen pticama, tako da su vrlo brzo nestali (bar se tako mislilo). Međutim, jedan biolog je istražujući sasvim nešto lijevo, našao (tako je bar mislio) novu vrstu leptira koja je živjela u blizini tih fabrika, bili su tamnosmeđe boje. Ali detaljnim istraživanjem, pokazalo se da su to oni bijeli leptiri za koje se mislilo da su istrijebljeni. Jednostavno su se prilagodili novim uslovima. Sad će neko reći ''Pa Bog ih je takvim učinio'', a ja se onda pitam zašto Bog ne prilagodi svaku vrstu, jer ih na 1000 izumire, a spašava samo leptira. Jednostavno neke vrste su očito genetski prilagodljivije, i kroz kraći vremenski period su sposobne da evoluiraju i prilagode se novim okolnostima kako bi se sačuvali kao vrsta.

Ah da, samo nekoliko kilometara od tog sela, i dalje egzistiraju bijeli leptiri. ;-)
cackalica83

#30 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dustaban wrote: To sto je Abraham/Ibrahim bio spreman uciniti, a Bog ga zaustavio, je potez dostojan Boga. Ali zasto ga ZBOG TOGA NIJE KAZNIO... !?!?!

Nije ovo tema, hocu samo da te pitam mozes li povezati da su ovi prelijepi prizori gore djelo istog onog Boga koji se onako neslano zajebavao sa jadnikom Abrahamom/Ibrahimom! Fascinacija ovim cudom sto se zove Svemir i zivot u svemiru je zaista dovoljan razlog za vjerovanje u Kreatora, ali ujedno i najveci razlog za odbacivanje ovih primitivnih interpretacija tog kreatora kako su to ucinile ove nase opskurne religije koje su, bas zbog toga, najvjerovatnije produkt samog vraga!
kazem ti to je bilo iskusenje od Boga za abrahama

Bog sam kaze u Kuranu ovo

"ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao."

nemozes sad tvrditi Bog je djavo zato sto je naredio abrahamu da ubije svog sina, to nemoze biti tako jer ako Bog samo naredio a nebi i dopustio to, jednostavno da pokaze cijelom svijetu koju vjeru je Abraham imao u Boga pa makar bilo i protiv njega samog, jer zna da ga Bog nece iznevjeriti i ostaviti na cjedilu.

Zamisli se studenta koji naziva svog Profesora djavolom jer mu je dao jako tezak test gdje mu ovisi njegova buducnost.
cackalica83

#31 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dci driver wrote: Uništavanje kojekakvih insekata i goveda je sigurno spasilo čovjeka?! :lol: :lol: :lol:
zamisli se da je stanje Ovako

Image

da su insekti na svakom koraku, ma super bi bilo zivjeti :D
5 0 5

#32 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote:
...znaci sad jedini put spasa je zadnja bozija objava i poslanik, a to je Kuran i Muhammed.
probaj to objasniti djavlu kad budes gorio u paklu skupa sa svojim muhamedom. i zapamti:
"Isus jedini put do spasenja i jedini put do Boga"
cackalica83

#33 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dci driver wrote:

Image

da nema neceg ruznog nebi znao sta je lijepo

bog to stvar, par-nepar

da nema dobra nebi znali sta je zlo, da nema zla nebi znali sta je dobro. Sit gladnog ne razumije :wink:
irac300

#34 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by irac300 »

cackalica83 wrote:
dci driver wrote: Uništavanje kojekakvih insekata i goveda je sigurno spasilo čovjeka?! :lol: :lol: :lol:
zamisli se da je stanje Ovako

Image

da su insekti na svakom koraku, ma super bi bilo zivjeti :D
Pa neki dan je baš bila invazija skakavaca na području Izraela, Egipta..i tih zemalja. Jednostavno, nalaze se na mjestu migracija tih insekata. Zamisli samo seljaka od prije 2000 godina kada vidi to jato? Pa normalno da je mislio da ga neko kažnjava ''o'zgo''. Sreća, danas nam ne treba Bog, imamo pips. ;-)
dci driver

#35 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dci driver »

cackalica83 wrote: hvaljen neka je Bog koji Ovako lijepo stvara
[/quote]

da nema neceg ruznog nebi znao sta je lijepo

bog to stvar, par-nepar

da nema dobra nebi znali sta je zlo, da nema zla nebi znali sta je dobro. Sit gladnog ne razumije :wink:[/quote]

Ovdje si zablistala: dakle, bog svjesno nekoga načini ružnim i siromašnim, a znamo da te osobe danas nose itekakve ožiljke mentalne i fizičke. Zamislite dijete koje svi u školi izazivaju jer je ružno. Treba da se zahvali bogu?!

Epikur je definitivno u pravu kad kaže "...onda je zao"
harač

#36 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

divno prvi post pa kombinacija Michaela Behe-ja i Haruna Yahyje :lol: :lol: :-) better luck next time :D

p.s. vidi naslova "ne-religijski dokazi" :lol:

u ovakvim situacijama uvijek je koristan ovaj Dawkinsov govor bivšim muslimanima u Londonu, gdje raskrinkava Yahyju (odnosno 90% ove teme :D )

cackalica83

#37 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dci driver wrote:
cackalica83 wrote: Ovdje si zablistala: dakle, bog svjesno nekoga načini ružnim i siromašnim, a znamo da te osobe danas nose itekakve ožiljke mentalne i fizičke. Zamislite dijete koje svi u školi izazivaju jer je ružno. Treba da se zahvali bogu?!

Epikur je definitivno u pravu kad kaže "...onda je zao"
musko sam :D
a znamo da te osobe danas nose itekakve ožiljke mentalne i fizičke. Zamislite dijete koje svi u školi izazivaju jer je ružno. Treba da se zahvali bogu
kad shvatis da je ovaj svijet iskusenje onda razumijemo neke stvari. jeste to je njihovo iskusenje od Boga, pa da se vidi hoce li biti strpljiv i zahvalan pa da mu Bog zato nagradi Rajom.

Osoba manje lijepa je iskusenje pod sa tim, isto tako i lijepa osoba je iskusenje sama sebi i drugima.
kako, pa ako se umisli ko sam ja sam, nema niko bolji od mene, propao je, ako se umisli zbog te svoje ljepote pa nevidi dalje od svog make-up ogledala, propala je. isto tako ako se da osoba izazvno oblaci i izaziva onda je iskusenje drugima hoce li je gledati ili hoceli otici u van bracni sex itd

sve se svodi na iskusenje
dustaban

#38 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

cackalica83 wrote:
dustaban wrote: To sto je Abraham/Ibrahim bio spreman uciniti, a Bog ga zaustavio, je potez dostojan Boga. Ali zasto ga ZBOG TOGA NIJE KAZNIO... !?!?!
Nije ovo tema, hocu samo da te pitam mozes li povezati da su ovi prelijepi prizori gore djelo istog onog Boga koji se onako neslano zajebavao sa jadnikom Abrahamom/Ibrahimom! Fascinacija ovim cudom sto se zove Svemir i zivot u svemiru je zaista dovoljan razlog za vjerovanje u Kreatora, ali ujedno i najveci razlog za odbacivanje ovih primitivnih interpretacija tog kreatora kako su to ucinile ove nase opskurne religije koje su, bas zbog toga, najvjerovatnije produkt samog vraga!
"ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao."
nemozes sad tvrditi Bog je djavo zato sto je naredio abrahamu da ubije svog sina, to nemoze biti tako jer ako Bog samo naredio a nebi i dopustio to, jednostavno da pokaze cijelom svijetu koju vjeru je Abraham imao u Boga pa makar bilo i protiv njega samog, jer zna da ga Bog nece iznevjeriti i ostaviti na cjedilu.
Zamisli se studenta koji naziva svog Profesora djavolom jer mu je dao jako tezak test gdje mu ovisi njegova buducnost.
Ma sta mi naprica. De procitaj jos jedanput ovo tvoje objasnjenje. "Abraham je bio spreman zaklati dijete jer je vjerovao da ce ga Bog zaustaviti!" Jesam li te dobro skontao? Sta cemo sa onim sto se zove "zlocin u pokusaju"?!
:roll:

Ali pustimo vise Abrahama i ovu odvratnu zayebanciju za koju iskreno vjerujem da je izmisljotina nekog pokvarenjaka kao uostalom i sve ostalo sto su religije proizvele... ali vratimo se BOGU !

Dakle ja se zaista mogu stavitu u ulogu onog koji se divi i klanja KREATORU ove ljepote i ovog cuda.
Ali to nikako ne mogu povezati sa ovim religijskim banalnim tumecenjima i PODMETANJIMA.

Zato da skratim - ovi "ne-religijski dokazi o postojanju Boga" su meni samo jos jedan dokaz o BEZBOZNOSTI RELIGIJA !

To je nesto do cega svako misleno bice mora doci, samo ako se drzne da razmislja o tome. Prema tome, treba se diviti Bozijem djelu, ali istovremeno prezirati ovo nedjelo sto nam ih religije podmecu pod Boga!

Jasno da jasnije ne moze biti.
dci driver

#39 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dci driver »

Da je nauka išla logikom da je sve iskušenje danas bi čovjek živio u hordama i sakupljao plodove... Jel bi imaO hrabrosti reći djetetu bolesnog djeteta da je to samo božje iskušenje i da nema razloga za brigu; komšija pored živi u izobilju, opljačkao boga oca, djeca mu zdrava, lijepa i uspješna...??? Posljednji, nadam se i zadnji nam rat, odnio je ravno 100 000 života, milioni suza, neprolazne rane, mržnja, glad, bolesti i želiš reći da je to božja volja? Opet ću ja Epikura, "...onda je zao".
harač

#40 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

simpatično mi je ovo citiranje ajeta 5:32 (ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao), a izostavljanje sljedećeg 5:33 (Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju), koji po nivou psihičke poremecenosti pisca parira sa najgorim stvarima starog zavjeta
zambaklija

#41 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by zambaklija »

nedam ja tebi pive :roll:
Last edited by zambaklija on 31/03/2013 17:12, edited 1 time in total.
cackalica83

#42 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote:divno prvi post pa kombinacija Michaela Behe-ja i Haruna Yahyje :lol: :lol: :-) better luck next time :D

p.s. vidi naslova "ne-religijski dokazi" :lol:

u ovakvim situacijama uvijek je koristan ovaj Dawkinsov govor bivšim muslimanima u Londonu, gdje raskrinkava Yahyju (odnosno 90% ove teme :D )

jeli to onaj Dawkins sto je potvrdio postojanja inteligentnog dizajna u prirodi na bio hemijskom nivou
:D
Atticus Finch

#43 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Atticus Finch »

Nemoj živ bio lijepiti klipove od dvije minute, bez da imaš pojma o čemu čovjek govori. Dakle, čupanje iz konteksta te samo još više diskreditira. Dobronamjeran savjet. ;-)
irac300

#44 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by irac300 »

A zašto pokretač teme krije pravi nick? ;-) Registrovao se danas da bi pokrenuo temu, jašta. :-)
harač

#45 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

cackalica83 wrote:
jeli to onaj Dawkins sto je potvrdio postojanja inteligentnog dizajna u prirodi na bio hemijskom nivou
:D
1) jesi li pogledao ovaj klip?
2) jesi li gledao film "expelled: no intelligence allowed" ovog šarlatana?
3) da li ti izraz "panspermija" išta znači?
4) koja je razlika između teorije i hipoteze?
5) da li u "1)" Dawkins "potvrđuje" ili "pretpostavlja" s obzirom na "3)"
6) da li "3)" podrazumijeva paranormalni početak života?
7) da je "2)" tačno znao bi odgovor i na "3)" i "6)", a ne bi se provaljivao s ovakim ispadima
cackalica83

#46 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dustaban wrote:
cackalica83 wrote:
Ma sta mi naprica. De procitaj jos jedanput ovo tvoje objasnjenje. "Abraham je bio spreman zaklati dijete jer je vjerovao da ce ga Bog zaustaviti!" Jesam li te dobro skontao? Sta cemo sa onim sto se zove "zlocin u pokusaju"?!

Ali pustimo vise Abrahama i ovu odvratnu zayebanciju za koju iskreno vjerujem da je izmisljotina nekog pokvarenjaka kao uostalom i sve ostalo sto su religije proizvele... ali vratimo se BOGU !

Dakle ja se zaista mogu stavitu u ulogu onog koji se divi i klanja KREATORU ove ljepote i ovog cuda.
Ali to nikako ne mogu povezati sa ovim religijskim banalnim tumecenjima i PODMETANJIMA.

Zato da skratim - ovi "ne-religijski dokazi o postojanju Boga" su meni samo jos jedan dokaz o BEZBOZNOSTI RELIGIJA !

To je nesto do cega svako misleno bice mora doci, samo ako se drzne da razmislja o tome. Prema tome, treba se diviti Bozijem djelu, ali istovremeno prezirati ovo nedjelo sto nam ih religije podmecu pod Boga!

Jasno da jasnije ne moze biti.
"Abraham je bio spreman zaklati dijete jer je vjerovao da ce ga Bog zaustaviti!" Jesam li te dobro skontao? Sta cemo sa onim sto se zove "zlocin u pokusaju"?!
nisi dobro skontao,

svi mi moramo proci kroz razna iskusenja na ovom svijetu neko manje neko vise zavisi na kojem je covjek nivou. Abraham je zapalo tako da mu to bude iskusenje da ubije svog sina, iako je to protiv prirode i logike i samog sebe. jer pogledajmo koliko mi imamo sad iskusenja , na dohvat ruke, golotinje, alkohol, droga, kocka, otvrilo se bogastvo da mozes da bude iskusavana konstantno cak i u svojoj kuci. ovakve sorte iskusenja nije bilo kao kod nas, zato su iskusavani na svoj nacin.

zasto kritikujes Boga sto mu je naredio da ubije sina a zazmiris na onom kad ga je Bog sprijecio da uradi to, da je Bog djavo kakvim ga ti predstvaljas onda bi dopustio da ga ubije, ali nije, i tu padaju tvoji napadi na Boga

objasni mi kako je priroda koja nema razuma mogla stvoriti motor sa 40 dijelova, koji ima, stator, rotor, kvacilo, mjenjac, propelle i jos toga, a gorivo je fruktoza. koji je to evolucijski ehanizam koji je Davao instrukcije raznim dijelovima tog motora kako da se sklope?
cackalica83

#47 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Da je nauka išla logikom da je sve iskušenje danas bi čovjek živio u hordama i sakupljao plodove... Jel bi imaO hrabrosti reći djetetu bolesnog djeteta da je to samo božje iskušenje i da nema razloga za brigu; komšija pored živi u izobilju, opljačkao boga oca, djeca mu zdrava, lijepa i uspješna...??? Posljednji, nadam se i zadnji nam rat, odnio je ravno 100 000 života, milioni suza, neprolazne rane, mržnja, glad, bolesti i želiš reći da je to božja volja? Opet ću ja Epikura, "...onda je zao".
znas li ti sta je sudnji dan? gdje ce svako da odgovoara za svoja djela i nedjela...
cackalica83

#48 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Atticus Finch wrote:Nemoj živ bio lijepiti klipove od dvije minute, bez da imaš pojma o čemu čovjek govori. Dakle, čupanje iz konteksta te samo još više diskreditira. Dobronamjeran savjet. ;-)
vrati se na klip, na 1 min 15 sec, cujes da kaze da se moze naci dokaz za inetligentni dizajn na bio hemijskom molekurlarnom nivou, i sta ja to onda nisam razumio???

1) jesi li pogledao ovaj klip?
2) jesi li gledao film "expelled: no intelligence allowed" ovog šarlatana?
3) da li ti izraz "panspermija" išta znači?
4) koja je razlika između teorije i hipoteze?
5) da li u "1)" Dawkins "potvrđuje" ili "pretpostavlja" s obzirom na "3)"
6) da li "3)" podrazumijeva paranormalni početak života?
7) da je "2)" tačno znao bi odgovor i na "3)" i "6)", a ne bi se provaljivao s ovakim ispadima
vrati se na klip, na 1 min 15 sec, cujes da kaze da se moze naci dokaz za inetligentni dizajn na bio hemijskom molekurlarnom nivou, i sta ja to onda nisam razumio???

znaci i Dawkins viid dokaze kreacije, samo sto on nece da vjeruje da je to Bog , nego radije mozda neka napredna civilizacija iz univerzuma. :D
zambaklija

#49 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by zambaklija »

Image

ako se nevaram ovaj tip je bošnjo iz jenog krajškog mjestašceta,vijo u jarana koji je od tud na fejsu više fotki so ovim ljepotanom :D
GAU8

#50 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by GAU8 »

Da si se malo bolje potrudio, vidio bi da su ovi "dokazi" oboreni jos davno.
Post Reply