sour cherry wrote:Pročitala.Samo kažem da ne može čovjek znati.Tek će znati na onom svijetu šta će ga snaći.Nikad ne znaš kad ćeš umrijeti i u kakvom stanju.Zato 5 puta je potreban namaz da bi se stalno podsjećali, jer smo skloni skretanju.Takvi smo stvoreni.Mnogo puta tražimo uputu tokom dana"Uputi nas na Pravi put"To ne bi uopšte bilo potrebno da je čovjek tako postojan.Znači,zavisimo od Njegove Milosti ma šta o sebi mislili.
TI si ovo u potpunosti upravu, međutim, hajdemo klasificirati grijehe da ih malo vagamo ?
Grijeh nekog jako pokornog vijernika - koji razmišlja o svojim grijesima:
Jesam li se okrenuo u pravom smijeru prema Mekki kada sam klanjao - odoh ponoviti....
Ili npr. Jesam li proučio dovoljan broj očenaša - hajdemo opet ponoviti sve....
Grijesi o kojima isti ti ljudi ne razmišljaju:
Hebo njega - šta će mu to (nešto je trebalo prema principu pravednosti dodjeliti nekome ali je uskraćeno) - daj meni - nema pokajanja za grijeh, nema razmišljanja o tome je li to grijeh - a u pitanju je beznačajna sitnica koja tom nekom drugome jako puno znači ! i tako bezbroj sitnica - sitnih ljudskih problematika, nesavršenosti.....
-------------------------------
Druga grupa -
ima nekoliko miliona, vidi gladne, ima u gepeku vreću brašna, upita ga "savjest" daj im to brašno, on odgovara - nek crknu, ni meni niko ne bi dao.... niti klanja, niti išta radi savjesno.... troši na jahte, provod, gluposti bespotrebne, kocku, prestiž....
Pa tamo negdje pred smrt počne da dijeli, i podjeli svu svoju imovinu u jednoj godini, umre klanjajući ?
Koliko je protraćio, šta je mogao uraditi sa tim, možda bi mu ta vreća brašna bila vrijednija na vagi od sve imovine pred smrt kada je počeo intenzivno da razmišlja da nije vječan.....
------------------------------
Evo hajde da vagamo mi ljudi na ovim beznačajnim primjerima - bil mi kao pojedinci sumnjičili ove prve ili ove druge, (na Sudnjemu danu će biti provjeravano sve i sumnjičeno sve u smislu pitanja šta kako gdje kad, svakome ne po grupama nego svaki od nas, a dugo će trajati)
koga bi barem malkice zaroštiljali u džehenemu, ili barem šamar opalili, nešto, bilo šta, da mu pokažemo da nas, ako ništa ne može prevariti, da je to bio uzaludan pokušaj kupnje mjesta jer to nije vip loža na stadionu....
Ili ako smo sposobni da vidimo u dušu, srce, šta su nagoni, pa otkrijemo poušaj prijevare - bi li ga strmoglavili u najvrući vulkan....