pearlica wrote:Primjetila sam da mnogi nasi koji zive vani u zemljama gdje se prica engleski jezik kada god citiraju svoju djecu na forumu, blogu, FB, mailu i ostalim medijima citiraju ih na engleskom jeziku. "Mummy you are so funny". "Daddy you are my horsie" itd itd. Tako isto u prici sa njima kada prepricaju neki dogadaj sa djecom uvijek citiraju svoju djecu na engleskom iako sami pricaju bosanski jezik fluently

. Nisam primjetila da to rade nasi ljudi koji zive u zemljama gdje se pricaju drugi jezici. Mozda sto ne zna tj ne razumije svako svedski, finski niti francuski... kazem mozda.
Pa zelim da pitam vas koji kada prepricavate bisere svoje djece na engleskom jeziku nekom nasem ko ne zivi na engleskom govornom podrucju jeli se vasa djeca ne izrazavaju na nasem ili vi uvijek izaberete da ih citirate kada to rade na engleskom? Hvalite se kako dobro znaju engleski ili kako ni sa svojim roditeljima ne pricaju bosanski?
Zelim da napomenem da mi nije namjera da provocitam vec me interesuje posto sve studije sa kojima sam se do sada susrela kazu da bi roditelji sa svojojm djecom trebali da pricaju nas jezik tj svoj maternji jezik, a jezik zemlje u kojoj zivite djeca ce i onako nauciti u vrticima i skolama. U ostalom ako sa muzem i znenom te sa ostatkom familije pricate na bosanskom zar to ne radite i sa svojom sopstvenom djecom?
I da ova tema se odnosi na roditelje bosance ne na roditelje gdje je jedan roditelj amerikanac /englez/australijanac vec gdje su obadvoje rodeni i odrasli u BiH
Koliko djece ti imas i koliko si dana u kontinuitetu bila van BiH ikad?
Tema je postavljena vrlo zlurado, a to sta ce neko stavljati na svoj facebook, i kako ce odgajati svoje dijete, to moze interesovati tebe tek kad ti ta osoba svoju djecu posalje na jedno mjesec dana da im ti peres guzice, hranis i odjevas, pa onda mozes i uzeti pariticipat u odgoju, do tad, ako mu je roditelj Bosanac nije mu ulica bosanska mahala, nije mu uciteljica iz Bosne, nije mu drug iz Bosne, nije mu nista iz Bosne, on i ona nisu iz Bosne, kapis, i svako dijete stvara svoj identitet, ako ista, djecu iz Bosne abnormalno more roditelji s tematikom Bosne, Bosna je bolan nebitna, a bosanski kao jezik (tj. srpsko-hrvatski jer bosanski ne postoji, kakav je to jezik kojim ja govorim, a koji je mladji od mene, valjda sam govorio s ovim jezikom kad sam progovorio prije 31 godinu a tad nije ni postojao ovaj jezik?, i on je nebitan takodje. Na tom jeziku nemaju 2 ziva pisca i 3 mrtva da pisu sta da valja, a od kulture takodje nema nista, na tv-u takodje nema nista, u drzavi nema nista, sto u Bosni ne uvedu prosvetnim radnicima da nema odmora ljeti nego ce doci dijasporska djeca da ih uce bosanski jezik, jer koliko ja znam i dok su na odmoru tece im plata, pa neka uce jedni druge ali... sve dusebriznici, ne vidis ruglo da svaki kurac palac objavljuje citanku, ja cu u Americi napisati citanku i pogurati s 3 hiljada dollara, da se obajvi citanka za svakog dijasporce, a kako je tek ljudima koji su tu, ne mogu se usaglasiti jel na javnom serviseru treba zaseban treci kanal za sokadiju ili je dovoljno da na federalnoj televiziji neko priopci kako je u Sijecnju kasnila plata. To su stvari ni od kakvog znacaja osim samo ljudima u Bosni, tj. mentalitetu u kojem je bitno ko si i sta si, mi smo otisli u dijasporu da upravo vam pokazemo da to ima li ili nema Bosne nije bitno, nije bitno jesam li ili nisam bosanac, nije bitno jel ovo bosanski or English, ono sto je bitno je jesi li covjek, znas li sta ili ne, imas li sta, i da li znas zaraditi vise nego potrositi, da li znas vise pomoci nego zakukati, da li znas se bolje snaci nego mane naci, to je sto je bitno, a to jel nekom mommy ili mamica... onako je kako on kaze da je, a ne kako bi mu ti rekla, i to se postuje, ko sto se u tvojoj kuci kuha grah kad ti kazes a ne kad mahala kaze da je red.... shvati bolan nas vecinu dijasporaca boli tuki sta rekla mahala, zivim za sebe, sam idem u krevet, sam se budim, sam racune placam, a bosancem me zovu samo kad me trebaju. Sad odoh citati knjige na bosanskom da usavrsim jezik koji je mladji od mene, do moje smrti mozda se bude raskolio na ercegovacki, sandzacki, krajski i srpski, mozda budem govorio jedno 12 istih jezika do tad, i budem imao 60 citanki za treci razred osnovne. I necu nista pitati, kako sta, sta da pitam, tamo gdje prestaje logika pocinje Bosna, a mi koji nismo jezik imali do prije 20 godina, drzavu nemamo ni sad, a najveci muzej nam napravili austrijanci, Turci napravili sebilj i bezistan, a do 1946 nismo imali ustanovu visokog skolstva, sad u svakom selu ima, dakle mi se zapitali sto nas jezik nije ko engleski, zato sto nema nijedan stranac da govori bosanski tecno, jer ima milion padeza, jer muskarac i zena drukcije govore, i cak i kad ga znas, nemas sta na njemu pametno reci, e zato ne znaju djeca bosanski, i nisu oni krivi, ni roditelji, kriva je akademija bosanska, ista ta s 12 citanki i ona koju vodi rejz-ul-ulema Chicaski gangbanger efendija Americki Ceric. Ti znas fino gdje je rijaset, pa otidji i upitaj sto nema prevod kurana na bosanski a da nije neki coban iz Celebica prevodio, npr. Ili sto nema prevod facebook-a za sve nezaposlene u BiH. Zasto svaki penzioner nema wi-fi besplatno a omladinac skype i viber. Zasto? Zato sto nije toliko bitno, ali mnogo vremena procerdasmo po forumima i internetima i facebucima, a nista se ne promjeni, osim da umjesto da smo blizi a ono smo dalji... e zato pisu na engleskom, jebe ih se vise ko su, sta su, sta su im djeca, i hoce li neko iz bosne to procitati pa da se prepadne jer je dosla globalizacija do njemu nekog poznatog, zahvatila mu jajnike, i pola djeteta. Nego, ja bih voljeo da ti meni ovdje stavis literaturu za ucenje bosanskon jezika za dijete od 2 godine, fino knjiga po knjiga, koliko kosta, koju je napisao, koliki je tiraz, jel vjerskog ili seretskog navodjenja, pa kad mi izlistas sve knjige napisane za ucenje bosanskog jezika, i nadjes kurseve za ucenje bosanskog u Londonu, New Yorku i Sidneju, kad mi nadjes koledze na kojima se u odsjeku slavistike proucava bosanski jezik i literatura, onda cu ti ja dati odgovor zasto nasa djeca kazu mommy I love you.