buduci da sam kompromitiran u vecini banaka
a sjetih se da imam knjizicu od volksbanke
zanima me jel sberbank uzima na obicnu avista stednju kakve pare
takodjer me zanima postoji li kakvo neograniceno orcenje na nepoznat iznos
Moderator: anex
Black swan wrote:imam neku sicu koju bih odnio u banku
buduci da sam kompromitiran u vecini banaka
a sjetih se da imam knjizicu od volksbanke
zanima me jel sberbank uzima na obicnu avista stednju kakve pare
takodjer me zanima postoji li kakvo neograniceno orcenje na nepoznat iznos
Nazovi ili otidji u agenciju za bankarstvo i ispricaj im svoju pricuentry wrote:Poštovanje forumasi,
imam jednu prilicnu nedoumicu, prakticki sumnju da Sberbank - pravna nasljednica Volksbank BH izigrava svoje stedise.
Situacija je ovakva:
2008. godine polozim sredstva u eurima u Volksbanku i zakljucim ugovor o orocenju na 17 mjeseci, po efektivnoj kamatnoj stopi
od 5.27%. Klauzula je u ugovoru da ukoliko +/- 3 dana od isteka ugovora, (a to je april 2009. godine) ne dodjem u filijalu
radi produzenja ugovora ugovor se automatski produzava za jos 17 mjeseci. Ja nisam isao tada u filijalu jer mi novac nije trebao, a
osim toga imao sam povjerenje u njih ocekivajuci da zadrze istu EKS od 5.27%. Prodje ukupno tako jos dva ciklusa orocenja, dakle
ukupno 3x17 mjeseci. Odem neki dan u filijalu da provjerim knjizenje kamata i da ih dodam na glavnicu i da zakljucim novi ugovor o orocenju
ocekivajuci da bude priljev kamata po formuli (depozit*0.0527)*3. Sluzbenica "nove" Sberbanke ne zeli dati pravu informaciju.
Ja joj navodim klauzulu ugovora u kojem pise da banka automatski produzava ugovor ukoliko klijent to ne promjeni. Sluzbenica trazi po bazi podataka nekih
10 minuta neke odredbe ugovora i zatim mi govori da je EKS od 5.27% "ionako previsoka, i cudi se zasto mi je Banka dala tako visoku kamatnu stopu!"
Jedva, na moju ljubaznu zamolbu govori mi da je u zadnji period procenja prosao sa kamatnom stopom od 1.41%. Dakle, drastican pad.
Ispricava se sto niko iz Volksbank nije me kontaktirao radi izmjene ugovora. Trazim retroaktivno obracunavanje EKS od 5.27% kaze ona
"to ne moze."
Procitao sam Zakon o bankama F BIH, kao i odredbu o obracunavanju kamata na depozite i clan 10. preciscenoga teksta decidno kaze
"da banka ne smije izmjeniti EKS a da o tome ne upozna deponenta."
Za tih skoro 5 godina niko me iz Volksbank nije ni nazvao, niti poslao ni mail ili obavijest postom. Ja sam njima ukazao povjerenje, a oni
izigraju deponenta.
Nisam ni pravnik, a ni ekonomista, ali me interesira:
-ima li Banka pravo izmjeniti EKS nakon isteka ugovora, i automatskim produzenjem da smanji EKS? Hipoteticki zasto ne povecaju EKS?
-hoce li retroaktivno obracunati EKS prema pocetnome ugovoru?
-Agencija za Bankarstvo F BiH moze li da reagira? Iznos razlike isplacene kamate i onoga sto su prema ugovoru trebali isplatiti?
-Sberbanka je kupila Volskbank, i pitanje je da li imaju pravne ingerencije i nad ovakvim stvarima, ili je to vec stvar Volksbank Austrija?
Hvala na kosntruktivnim odgovorima