Sberbank - (Volksbank)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Sberbank - (Volksbank)

Post by Truba »

imam neku sicu koju bih odnio u banku
buduci da sam kompromitiran u vecini banaka
a sjetih se da imam knjizicu od volksbanke

zanima me jel sberbank uzima na obicnu avista stednju kakve pare

takodjer me zanima postoji li kakvo neograniceno orcenje na nepoznat iznos :mrgreen:
razonoda

#27 Re: Sberbank - (Volksbank)

Post by razonoda »

Black swan wrote:imam neku sicu koju bih odnio u banku
buduci da sam kompromitiran u vecini banaka
a sjetih se da imam knjizicu od volksbanke

zanima me jel sberbank uzima na obicnu avista stednju kakve pare

takodjer me zanima postoji li kakvo neograniceno orcenje na nepoznat iznos :mrgreen:
:shock: ispod 10 000 km ne idi im na oci.
lajkujMe

#28 Re: Sberbank - (Volksbank)

Post by lajkujMe »

entry wrote:Poštovanje forumasi,

imam jednu prilicnu nedoumicu, prakticki sumnju da Sberbank - pravna nasljednica Volksbank BH izigrava svoje stedise.
Situacija je ovakva:

2008. godine polozim sredstva u eurima u Volksbanku i zakljucim ugovor o orocenju na 17 mjeseci, po efektivnoj kamatnoj stopi
od 5.27%. Klauzula je u ugovoru da ukoliko +/- 3 dana od isteka ugovora, (a to je april 2009. godine) ne dodjem u filijalu
radi produzenja ugovora ugovor se automatski produzava za jos 17 mjeseci. Ja nisam isao tada u filijalu jer mi novac nije trebao, a
osim toga imao sam povjerenje u njih ocekivajuci da zadrze istu EKS od 5.27%. Prodje ukupno tako jos dva ciklusa orocenja, dakle
ukupno 3x17 mjeseci. Odem neki dan u filijalu da provjerim knjizenje kamata i da ih dodam na glavnicu i da zakljucim novi ugovor o orocenju
ocekivajuci da bude priljev kamata po formuli (depozit*0.0527)*3. Sluzbenica "nove" Sberbanke ne zeli dati pravu informaciju.

Ja joj navodim klauzulu ugovora u kojem pise da banka automatski produzava ugovor ukoliko klijent to ne promjeni. Sluzbenica trazi po bazi podataka nekih
10 minuta neke odredbe ugovora i zatim mi govori da je EKS od 5.27% "ionako previsoka, i cudi se zasto mi je Banka dala tako visoku kamatnu stopu!"

Jedva, na moju ljubaznu zamolbu govori mi da je u zadnji period procenja prosao sa kamatnom stopom od 1.41%. Dakle, drastican pad.
Ispricava se sto niko iz Volksbank nije me kontaktirao radi izmjene ugovora. Trazim retroaktivno obracunavanje EKS od 5.27% kaze ona
"to ne moze."

Procitao sam Zakon o bankama F BIH, kao i odredbu o obracunavanju kamata na depozite i clan 10. preciscenoga teksta decidno kaze
"da banka ne smije izmjeniti EKS a da o tome ne upozna deponenta."

Za tih skoro 5 godina niko me iz Volksbank nije ni nazvao, niti poslao ni mail ili obavijest postom. Ja sam njima ukazao povjerenje, a oni
izigraju deponenta.

Nisam ni pravnik, a ni ekonomista, ali me interesira:

-ima li Banka pravo izmjeniti EKS nakon isteka ugovora, i automatskim produzenjem da smanji EKS? Hipoteticki zasto ne povecaju EKS?
-hoce li retroaktivno obracunati EKS prema pocetnome ugovoru?
-Agencija za Bankarstvo F BiH moze li da reagira? Iznos razlike isplacene kamate i onoga sto su prema ugovoru trebali isplatiti?
-Sberbanka je kupila Volskbank, i pitanje je da li imaju pravne ingerencije i nad ovakvim stvarima, ili je to vec stvar Volksbank Austrija?

Hvala na kosntruktivnim odgovorima
Nazovi ili otidji u agenciju za bankarstvo i ispricaj im svoju pricu :D vjerovao ili ne ova agencija radi svoj posao i ako si u pravu ocekuj u roku od jedan sat poziv od direktorice filijale ili cak nekog direktora iz uprave izvinjenje na njihovoj gresci i da dodjes tu i tu da ostvaris svoje pravo :D

Ne znam sto ali banke se boje agencije za bankarstvo :run:
Drinski

#29 Re: Sberbank - (Volksbank)

Post by Drinski »

Javi nam sta je bilo.
Ja mislim da od toga nema nista. :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30 Re: Sberbank - (Volksbank)

Post by Truba »

ljudi ba zašto ne gledate datume postova