Samo Bosnjak i to onaj zadrti...
Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
-
nemoguce vruce
#26 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Tako je Hamdo...
-
zlata
#27 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Pa Americke Crnce su zvaliharač wrote:podržava i SDS i SNSDšta više, dodik kaže da se bošnjaci trebaju potpuno emancipovati od ove gluposti bosanstva, te i jezik nazvati - bošnjačkim; ili ti, ne more i pare i jare
"Negroes",
iako govore engleski,
u SAD-u.
Iako su Amerikanci,
k'o i svi ostali
Danas se zovu "African Americans".
-
BASS
#28 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Da i to nakon sto su SAMI crnci dali sebi ime african-americans,zlata wrote:Pa Americke Crnce su zvaliharač wrote:podržava i SDS i SNSDšta više, dodik kaže da se bošnjaci trebaju potpuno emancipovati od ove gluposti bosanstva, te i jezik nazvati - bošnjačkim; ili ti, ne more i pare i jare
"Negroes",
iako govore engleski,
u SAD-u.
Iako su Amerikanci,
k'o i svi ostali
do tada su im drugi diktirali ime, niger,negro,black...
Mi Bosnjaci mozemo puno toga da naucimo od njih.
Naravno okolnosti su razlicite za nas i njih, ali njihove pouke i iskustva su nama itekako relevantni.
Ps. malo sam trenutno subjektivan jer sam u zadnje vrijeme fasciniran Malcolm X-om
-
Canton
#29 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Jedino dobro što se nama Bošnjacima dogodilo devedesetih jeste što smo dobili mogućnost da svoj identitet gradimo nezavisno i bez nametanja od drugih. Devedesetih jeste završilo jedno poglavlje u historiji Bošnjaka, ali nam je siguran sam svima otvorilo oči
- harač
#30 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
analogija je neupotrebljiva, naročito u odnosu na jezik. ipak, ukoliko pogledaš sve cenzuse uključujući i posljednji (rade ih svakih 10 god.), vidjet ćeš među opcijama ima i "negro" i milion drugih stvari. obama se, recimo, nije izjasnio kao afro-amerikanac, već kao "black", što je također bilo među opcijama.zlata wrote:Pa Americke Crnce su zvaliharač wrote:podržava i SDS i SNSDšta više, dodik kaže da se bošnjaci trebaju potpuno emancipovati od ove gluposti bosanstva, te i jezik nazvati - bošnjačkim; ili ti, ne more i pare i jare
"Negroes",
iako govore engleski,
u SAD-u.
Iako su Amerikanci,
k'o i svi ostali
-
zlata
#31 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Pa je'l' se ne me're bit i Bosnjak i socijaldemokrata, ili Srbin i socijaldemokrata? a i Bosanac ili Hercegovac?slucajni prolaznik wrote: Ne, ovo je primjer najobicnjijeg dupelisca, klasicnog malopolitickog populizma, koji se dodvorava kleronacionalistima jeftinim izjavama za narod. Ovaj vaz Lipovace kao da je pisao sam imam neke dzamije, potpuno je izrecen u duhu i slovu religioznog obracanja dzematlijama, biranim jednostavnim rijecima, valjda da bolje shvate, sta li... Jos mu samo fali slikovnica da bolje objasni da su Bosanci zakleti neprijatelji "Bosne" i bosanstva, da su samo Bosnjaci bogomdani da imaju pravo na drzavu Bosnu i Hercegovinu i mogucnost da je grade i brane![]()
Gadi mi se ovaj Lipovaca, jos od vremena kad je kapom i sakom dijelio budzetske pare Islamskoj zajednici, kao da su njegove osobne ili babine mu, a ne pare od svih dradjana USK, pa i Srba, Hrvata i Ostalih![]()
Vjerujem da se Lipovaca zdusno gura u "prvi saf Bosnjastva", mozda bude izabran u neku novu "Akademiju", ili Sabor Islamske zajednice u BiH, pogotovo nakon ovog popisnog prodora![]()
Socijaldemokrata Hamdija Lipovaca![]()
A Hamdija se izgleda natice sa rodjom Jeremicem.
Kad moze onaj iz New Yorka marsirat na Drinu,
rodjak mu Hamdija sad strazari
od Une do Drine....
K'o turska safunica.....
-
BASS
#32 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Zanimljivo to oko Obame, mada se radi o rasnoj stavci u popisnici (u kojoj je black i afric.am. u jednoj stavci) , s obzirom na njegom rasni "mix" i razumljivo je.
http://articles.latimes.com/2010/apr/04 ... -2010apr04
http://www.huffingtonpost.com/2010/04/0 ... 24012.html
http://articles.latimes.com/2010/apr/04 ... -2010apr04
http://www.huffingtonpost.com/2010/04/0 ... 24012.html
Last edited by BASS on 19/02/2013 23:28, edited 1 time in total.
- harač
#33 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
evo malo i bošnjačkog mentaliteta
"I think everybody is entitled to self-identify. If he chooses to self-identify as African American, that's his right," she said. "That being said, I think that the multiracial community feels a sense of disappointment that he refuses to identify with us. "I think his choice will have political, social and cultural ramifications."
-
BASS
#34 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
http://www.huffingtonpost.com/2010/04/0 ... 24012.htmlharač wrote:evo malo i bošnjačkog mentaliteta![]()
"I think everybody is entitled to self-identify. If he chooses to self-identify as African American, that's his right," she said. "That being said, I think that the multiracial community feels a sense of disappointment that he refuses to identify with us. "I think his choice will have political, social and cultural ramifications."
-
zlata
#35 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Usporedba je idealna.harač wrote:analogija je neupotrebljiva, naročito u odnosu na jezik. ipak, ukoliko pogledaš sve cenzuse uključujući i posljednji (rade ih svakih 10 god.), vidjet ćeš među opcijama ima i "negro" i milion drugih stvari. obama se, recimo, nije izjasnio kao afro-amerikanac, već kao "black", što je također bilo među opcijama.zlata wrote:Pa Americke Crnce su zvaliharač wrote:podržava i SDS i SNSDšta više, dodik kaže da se bošnjaci trebaju potpuno emancipovati od ove gluposti bosanstva, te i jezik nazvati - bošnjačkim; ili ti, ne more i pare i jare
"Negroes",
iako govore engleski,
u SAD-u.
Iako su Amerikanci,
k'o i svi ostali
Svi su Amerikanci.
Za razliku od BH, u kojoj jedni umiru za nju, a drugi ju razvaljuju.
Dok vecini Srba i Hrvata je muka bit SAMO Bosanci i Hercegovci,
a od Bosnjaka se ocekuje da SAMO to i budu.
Malo dvolicno i od BH-nacionalista
Osim toga, neovisno kako li se Bosnjaci izjasnjavaju, njih ce opet oni drugi dozivljavati kao drugovacije,
razlicite.
Isti slucaj i u SAD-u.
Moze se Crnac derati svim glasom kako je samo Amerikanc,
njega onaj drugi opet dozivljava kao Crnca.
tj. nekog ko se razlikuje od prosjeka i vecine....
-
BASS
#36 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
zlata wrote: Moze se Crnac derati svim glasom kako je samo Amerikanc,
njega onaj drugi opet dozivljava kao Crnca.
tj. nekog ko se razlikuje od prosjeka i vecine....
grupa se samoidentificira, ali u procesu formiranja grupe od ogromnog je znacaja i identifikacija od strane drugih grupa. Mi smo to, na zalost vidjeli u proslom ratu na jedan brutalan nacin.
- harač
#37 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
znači, pored činjenice da je mješane rase, te da mu je taj odgovor ponuđen, on pod ide na neko pan-afričko izjašnjavanje, iako predstavnici mješane rase kažu da izdaje njihove interese, da se stidi svog porijekla, te da bi to moglo imati "political, social and cultural ramifications", vjerovatno misleći na nestajanje mješane rase kroz asimilaciju, jer drugi ne mogu braniti njihove interese. [primjenjujem balkansku logiku]BASS wrote:http://www.huffingtonpost.com/2010/04/0 ... 24012.htmlharač wrote:evo malo i bošnjačkog mentaliteta![]()
-
Mandal
#38 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Teorija, pa i praksa, moze biti ovakva i onakva, ali ovdje se desava nesto mnogo fundamentalnije: Ispiranje mozga, brainwashing, Bosanaca i Hercegovaca, koji su do juce bili tolerisani i pozeljni. Sada drugi bolje znaju sta sam ja i sada smo nepozeljni.
Pa hvala vam!
Pa hvala vam!
-
BASS
#39 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Harač,mislim da si malo promasio si poentu, on je u biti kritikovan sto je izabrao samo onaj box na kojem zajedno
stoji: african american, black, negro
a ne i bjelac ili mixed race,jer mu je mati - bjelkinja, odrastao je u domu - bjelaca.
-
zlata
#40 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Iako je "mjesanac"harač wrote:evo malo i bošnjačkog mentaliteta![]()
sin Afrikanca
koji je odrastao u bjelackoj familiji na multi-kullti Havajima,
Obama je oportuno odlucio biti nesto trece,
tj. African American.
Da se je identificao kao "multi-racial" i Havajanac
(sto upravo i jeste)
je'l' bi isti broj Crnaca/Bjelaca glasovao za njega?
-
OpusDei
#41 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
nemoguce vruce wrote:Tako je Hamdo...![]()
- harač
#42 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
ismijavam. poenta je u tome da ga kritikuju sa svih strana, iako on ima pravo da se izjasni kako hoćeBASS wrote:Harač,mislim da si malo promasio si poentu, on je u biti kritikovan sto je izabrao samo onaj box na kojem zajednostoji: african american, black, negro
a ne i bjelac ili mixed race,jer mu je mati - bjelkinja, odrastao je u domu - bjelaca.
-
BASS
#43 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Hah, gdje god odes ista prica 
- harač
#44 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
slažem se. svako ima pravo da se oportuno izjasni kako hoćezlata wrote:Iako je "mjesanac"harač wrote:evo malo i bošnjačkog mentaliteta![]()
sin Afrikanca
koji je odrastao u bjelackoj familiji na multi-kullti Havajima,
Obama je oportuno odlucio biti nesto trece,
tj. African American.
Da se je identificao kao "multi-racial" i Havajanac
(sto upravo i jeste)
je'l' bi isti broj Crnaca/Bjelaca glasovao za njega?
- %tacno*
#45 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Znaci, nije Nurko dzaba materijal trosio...ili jeste 
-
mekaba
#46 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Dobro ba` jugosloven nemoj odmah po islamskoj zajednici i dzamijama kad ih niko ne spominje.Prepoznali smo te sa slicnih tema gdje pjenish na Bosnjake.Smiri se malo jbg. kahvaslucajni prolaznik wrote:Ne, ovo je primjer najobicnjijeg dupelisca, klasicnog malopolitickog populizma, koji se dodvorava kleronacionalistima jeftinim izjavama za narod. Ovaj vaz Lipovace kao da je pisao sam imam neke dzamije, potpuno je izrecen u duhu i slovu religioznog obracanja dzematlijama, biranim jednostavnim rijecima, valjda da bolje shvate, sta li... Jos mu samo fali slikovnica da bolje objasni da su Bosanci zakleti neprijatelji "Bosne" i bosanstva, da su samo Bosnjaci bogomdani da imaju pravo na drzavu Bosnu i Hercegovinu i mogucnost da je grade i branetheTruePath wrote:Lipovača: Na popisu stanovništva ne dozovolimo da bošnjački korpus bude sveden na marginu
“Predsjednik Alija Izetbegović je tada smatrao da se oko Patriotske lige trebaju okupiti sve patriote. I tada, znajući da su Bošnjaci, bez uvrede drugima, bili najugroženiji narod najnezaštićeniji narod, najnespremniji narod na razmjere genocida i egzodus kojima nam se bio namjenjivao, i tada je radio jednu multietničku sliku koju možete vidjeti ovdje uz prisustvo zastava drugih naroda, religija i etniciteta. Danas postoje Oružane snage BiH, prije toga je bila Armija RBiH, pa je bio Peti korpus na ovim područjima, Unska operativna grupa, Teritorijalna odbrana, ali prvo ono što je bilo je Patriotska liga. Prema tome Patriotska liga BiH je bio izvor odbrane, ne samo bošnjačkog naroda na čelu sa Alijom Izetbegovićem, nego opstojnosti i odbrane Bosne i Hercegovine u AVNOJ-skim granicama od koje mi Bošnjaci nećemo nikada odustati. Čestitam na temi koju ste danas izabrali i želim posebno da poručim da Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini nije slučajan. Popis stanovništva u umovima nekih ljudi koji Bosnu i Hercegovinu vide kao slabašnu, decentraliziranu državu, koja bi postojala samo zato što mora zbog međunarodnih odnosa. Popis u njihovim glava je ustvari završni udarac bošnjačkom narodu. Popis po njihovim vizijama treba da pokaže kako Bošnjaka nema više onoliko koliko je bilo 1990. godine, da Bošnjaci više nisu najbrojnije stanovništvo na području Bosne i Hercegovine i sada u narednom periodu će se pojaviti kojekakve nevladine organizacije i kojekakve političke stranke koji će nama Bošnjacima, jer znaju da se mi najviše peckamo na priču o Bosni i Hercegovini, na priču o bosanstvu, hercegovstvu, o jačanju identiteta bosanskoga, nudiće nam sve i svašta i reći će da je bolje biti Bosanac nego Bošnjak. Nemoj te na to nasjedati! To je nova podvala u mirnom periodu, mirnim sredstvima bošnjačkom narodu, jer zamislite da se naši ljudi na to upecaju, da se prikaže da ima puno više Bosanaca nego konstutivnih naroda Bošnjaka, pitam vas onda kolika je onda sigurnost i opstojnost ove zemlje u političkom smislu, treba da se pokaže da smo mi svedeni na marginu i treba da bošnjački korpus konstituivno padne između ostala dva korpusa. Nažalost, mi smo svijesni da politički lideri druga dva korpusa ne teže toliko i ne streme toliko održavanju jedne Bosne i Hercegovine na način na koji to vidimo mi Bošnjaci i kratko ću reći – Jesmo Bosanci ali smo prvo Bošnjaci jer Bošnjaka nema Bosne i Hercegovine” – kazao je premijer Hamdija Lipovača.
Prisutnima se također obratio i prof. Suad Mahmutović, odgajatelj u medresi Džemaludin Čaušević u Cazinu i predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.
On je primjer pravog socijaldemokrate![]()
![]()
Gadi mi se ovaj Lipovaca, jos od vremena kad je kapom i sakom dijelio budzetske pare Islamskoj zajednici, kao da su njegove osobne ili babine mu, a ne pare od svih dradjana USK, pa i Srba, Hrvata i Ostalih![]()
Vjerujem da se Lipovaca zdusno gura u "prvi saf Bosnjastva", mozda bude izabran u neku novu "Akademiju", ili Sabor Islamske zajednice u BiH, pogotovo nakon ovog popisnog prodora![]()
-
salihh
#47 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
da li ti stvarno mislis da muslimani ne mogu / ne smiju biti socijaldemokrate?slucajni prolaznik wrote:...
Ne, ovo je primjer najobicnjijeg dupelisca, klasicnog malopolitickog populizma, koji se dodvorava kleronacionalistima jeftinim izjavama za narod. Ovaj vaz Lipovace kao da je pisao sam imam neke dzamije, potpuno je izrecen u duhu i slovu religioznog obracanja dzematlijama, biranim jednostavnim rijecima, valjda da bolje shvate, sta li... Jos mu samo fali slikovnica da bolje objasni da su Bosanci zakleti neprijatelji "Bosne" i bosanstva, da su samo Bosnjaci bogomdani da imaju pravo na drzavu Bosnu i Hercegovinu i mogucnost da je grade i brane![]()
a tvoja neprikrivena mrznja prema muslimanima je degutantna...
-
BASS
#48 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
da ali takodje je poenta da kako god on da se izjasni - he is still a fuckn niggaharač wrote:ismijavam. poenta je u tome da ga kritikuju sa svih strana, iako on ima pravo da se izjasni kako hoćeBASS wrote:Harač,mislim da si malo promasio si poentu, on je u biti kritikovan sto je izabrao samo onaj box na kojem zajednostoji: african american, black, negro
(zezam se naravno, afro-amerikanac)
-
mekaba
#49 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Bosnjaci znaju ko su i sta su.popis u Hrvatskoj jasno pokazuje da s tim vishe nikada nece biti mahinacije.U hrvatskoj nema ni traga od tzv. Bosanaca.
U Hrvatskoj živi 4.284.889 stanovnika, od toga 2.066.335 muškaraca i 2.218.554 žena. U usporedbi s 2001. godinom (4.437.460 stanovnika) u Hrvatskoj živi oko 150.000 stanovnika manje. Kao Hrvati su se izjasnili njih 3.874.321.
Srbi (186.633) i Bošnjaci (31.479) su i dalje najveće nacionalne manjine, a slijede Talijani (17.807), Albanci (17.513), Romi (16.975) i Mađari (14.048). Broj onih koji su se odlučili za regionalnu pripadnost (primjerice, izjasnili su se kao Istrijani, Dalmatinci, Primorci, Slavonci, Međimurci, Zagorci...) utrostručio se u odnosu na 2001. godinu.
U Hrvatskoj živi 4.284.889 stanovnika, od toga 2.066.335 muškaraca i 2.218.554 žena. U usporedbi s 2001. godinom (4.437.460 stanovnika) u Hrvatskoj živi oko 150.000 stanovnika manje. Kao Hrvati su se izjasnili njih 3.874.321.
Srbi (186.633) i Bošnjaci (31.479) su i dalje najveće nacionalne manjine, a slijede Talijani (17.807), Albanci (17.513), Romi (16.975) i Mađari (14.048). Broj onih koji su se odlučili za regionalnu pripadnost (primjerice, izjasnili su se kao Istrijani, Dalmatinci, Primorci, Slavonci, Međimurci, Zagorci...) utrostručio se u odnosu na 2001. godinu.
-
Mandal
#50 Re: Hamdija Lipovaca:Bosnjaci ne djelite se
Hajde sto kazes da Bosnjaci znaju ko su i sta su. Samo mescini da Bosanci ne znaju ko su i sta su?!mekaba wrote:Bosnjaci znaju ko su i sta su.popis u Hrvatskoj jasno pokazuje da s tim vishe nikada nece biti mahinacije.U hrvatskoj nema ni traga od tzv. Bosanaca.
I to takozvani Bosanci...'
Ne kontam, mozda bi trebali uvesti da se onaj ko drugom odredjuje sta je, i pri tome govori da nece biti mahinacija, posalje na prinudni i drustveno koristan rad?