Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- GAU8
#26 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Mihael, vidim da nisi kompetentan da vodiš ozbiljnu raspravu na ovu temu, jer ne razumiješ ništa od iznesenog.
Ili ne prihvataš...
Ali da pokušam odgovoriti. Moralnost nema veze s vjerovanjem u boga. Ona čak niti nije samo svojstvena ljudima. Ljudi su joj samo dali ime i malo je upakovali.
Pravi naziv je altruizam, i ima ga širom životinjskog svijeta.
O njegovim uzrocima i nastanku, već moramo otvoriti drugu temu.
Ili ne prihvataš...
Ali da pokušam odgovoriti. Moralnost nema veze s vjerovanjem u boga. Ona čak niti nije samo svojstvena ljudima. Ljudi su joj samo dali ime i malo je upakovali.
- Mihael24
#27 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako covjek zna sto je zabluda, onda zna i sto nije zabluda? Sto nije zabluda?beni-bu-man wrote:
Religija – najveća zabluda čovečanstva...
Ili covjek iskljucivo vjeruje u nesto sto moze biti zabluda ili istinski iskaz?
- nosara
#28 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisi odgovorio... Bez jebanja i jedenja nemas sansi kao zivo bice, vjerovao ne vjerovao u boga... Bez povinovanja najnizim nagonima NE POSTOJIMO...Mihael24 wrote:Gdje je logika razvoju i reproduciranju zivotinja!? Da li smatras covjeka zivotinjom?nosara wrote:Kad bi covjek tu potragu pretpostavio jebanju i jedenju, ubrzo ne bi bilo nikog ko bi ostao da trazi... Gdje je tu logika...?Mihael24 wrote: Covjeku glavna zadaca da nadje svoj smisao i cilj u zivotu, a to je spoznaja BOGA.
Sad ti postavi kontratezu, nesto u stilu "bog je svemoguc" blablabla...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#29 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ako ti je draže da lažima tješiš samog sebe...go on i laži se, al ne očekuj da drugi prihvate tvoje laži kao relevantne i normalne. Doduše, ne možda, već ćeš sigurno naći i takve ..... iz historije učimo da takvi obično budu većinaMihael24 wrote:Upravo ne stima nista, jer tvoje misljenje ne samo da nema veze sa filozofijom, nego je potpuno isprazno.JoseMujica wrote:
naprotiv...sve štima jer nije bog stvorio čovjeka već čovjek boga, pa i sam svijet je sve više konstrukcija čovjeka, kako u idejnom tako iu materijalnom smislu
Protagorina floskula, kako je "covjek mjerilo svih stvari" je idiotski nacin filozofiranja, buduci da covjek nije stvorio univerzum, iako stvara sluku o njemu, ako razumjes sto zelim reci! Svejedno!
ps
a predodžba ljubavi...znaš ono kad klečiš i moliš se bogu da ti ga neko sastavi u pakaš i to se desi
- Mihael24
#30 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Misljenja sam, da ti nemas puno pojma o ovom sto pises, jer i altruizam je ljudska tvorevina, a ne zivotinjska, a nas antropocentristicki nacin misljenja implicira zivotinjama altruisticki nacin ponasanja sto je potpuno deplasirano, jer se radi o instiktivnom ponasanju. Ali odakle im to ponasanje, to nam neces priopciti, ili ipak hoces?GAU8 wrote:
- GAU8
#31 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hoću, nakon što objasniš kako je to altruizam ljudska tvorevina, jer to nije tačno.Mihael24 wrote:Misljenja sam, da ti nemas puno pojma o ovom sto pises, jer i altruizam je ljudska tvorevina, a ne zivotinjska, a nas antropocentristicki nacin misljenja implicira zivotinjama altruisticki nacin ponasanja sto je potpuno deplasirano, jer se radi o instiktivnom ponasanju. Ali odakle im to ponasanje, to nam neces priopciti, ili ipak hoces?GAU8 wrote:
Upravo ti imaš ekstremno izražen antropocentristicki nacin misljenja i to ti odmaže da sagledaš pravo stanje stvari.
Ali dobro si rekao životinjski altruizam je baziran na instinktivnom ponašanju. Samo još skontaj da je isto i kod ljudi i ova tema može pod ključ.
Srž altruističnog ponašanja je u nagonu za samoodržanjem. Sve ovo ostalo o čemu tušimo su nijanse koje su ljudi hiljadama godina kulturološki gradili i lijepili na tu osnovu.
- Mihael24
#32 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I. Kant pise:
Moralni zakon moze iskljucivo onda biti razuman, ako postoji
a) sloboda covjeka
b) besmrtnost duse i
c) konacno BOGA". "Faktum=cinjenica prakticnog razbora"
Prijevod sa njemackog:Das moralische Gesetz kann nur dann vernünftig sein, wenn es
a) die Freiheit des Menschen gibt, wenn es
b) die Unsterblichkeit der Seele gibt und wenn es
c) schliesslich auch Gott gibt." "Faktum der praktischen Vernunft"!
a) sloboda covjeka
b) besmrtnost duse i
- Mihael24
#33 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Daj covjece, budi pametan! Pojam altruizam je ljudska tvorevina, a ono sto mi mislimo kod zivotinja da ima veze sa altruizmom, je iskljuvcivo "Prirodna kauzalnost" kako bi Kant rekao, ili instinkt kako bi rekla danasnja znanost.GAU8 wrote:Hoću, nakon što objasniš kako je to altruizam ljudska tvorevina, jer to nije tačno.Mihael24 wrote:Misljenja sam, da ti nemas puno pojma o ovom sto pises, jer i altruizam je ljudska tvorevina, a ne zivotinjska, a nas antropocentristicki nacin misljenja implicira zivotinjama altruisticki nacin ponasanja sto je potpuno deplasirano, jer se radi o instiktivnom ponasanju. Ali odakle im to ponasanje, to nam neces priopciti, ili ipak hoces?GAU8 wrote:
Upravo ti imaš ekstremno izražen antropocentristicki nacin misljenja i to ti odmaže da sagledaš pravo stanje stvari.
Ali dobro si rekao životinjski altruizam je baziran na instinktivnom ponašanju. Samo još skontaj da je isto i kod ljudi i ova tema može pod ključ.
Srž altruističnog ponašanja je u nagonu za samoodržanjem. Sve ovo ostalo o čemu tušimo su nijanse koje su ljudi hiljadama godina kulturološki gradili i lijepili na tu osnovu.
Moralnosti bez slobode nema, zato zivotinje ne samo da nisu moralne, nego one to niti ne mogu biti!
- dustaban
#34 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mihaele,
zaista treba uloziti napora da se u tvojih deset recenica nadje bitnih par rijeci. Vidm da se trudis da nam dokazes da se radi o elokventnom i nacitanom vjerniku, to ti vjerujem, ali istovremeno i ponovo zakljucujem da je sve to jos jedan dokaz o verbalnom driblingu kojemu je cilj da... ne kaze nista!
Ja radim sve suprotno, prostim rijecima pokusavam govoriti o Velikoj temi.
Ti medjutim to nisi htio primjetiti, kao sto nisi primjetio da ja NE INSISTIRAM NA NEPOSTOJANJU BOGA!
Koji je, da se posluzim tvojim elokventnim opisom "omniscijentan, omnipotentan i omnibenevolentan..."
Ako je tomu tako, sto nije u stanju stvoriti "omnireligiju" ?
Opcenito je tvoj pristup ovoj temi takav - elokventno sirok, logicki omedjen!
Ako vec spominjes "omniduhovnost religije" i "singularitet fizike" molim te da primjetis upravo suprotno - evidentan singularitet ovozemaljske religijske duhovnosti a, zamisli molim te, zakoni fizike vaze i tamo gdje religija jos nije doprla, cak niti sam zivot!
Tanko je to moj profesore, tanko!
Ja zaista znam, za razliku od tebe, razlikovati prirodne zakone od ljudskom rukom pisanih zakona. "Ajnstajnov" zakon se tako zove po onome ko ga je otkrio, ne po onome ko ga je naturio! Kad je rijec o ovom drugom, slazem se s tobom - za takve zakone postoji zakonodavac.
Religijska legislativa me neodoljivo podsjeca na ovo drugo!
zaista treba uloziti napora da se u tvojih deset recenica nadje bitnih par rijeci. Vidm da se trudis da nam dokazes da se radi o elokventnom i nacitanom vjerniku, to ti vjerujem, ali istovremeno i ponovo zakljucujem da je sve to jos jedan dokaz o verbalnom driblingu kojemu je cilj da... ne kaze nista!
Ja radim sve suprotno, prostim rijecima pokusavam govoriti o Velikoj temi.
Ti medjutim to nisi htio primjetiti, kao sto nisi primjetio da ja NE INSISTIRAM NA NEPOSTOJANJU BOGA!
Koji je, da se posluzim tvojim elokventnim opisom "omniscijentan, omnipotentan i omnibenevolentan..."
Ako je tomu tako, sto nije u stanju stvoriti "omnireligiju" ?
Opcenito je tvoj pristup ovoj temi takav - elokventno sirok, logicki omedjen!
Ako vec spominjes "omniduhovnost religije" i "singularitet fizike" molim te da primjetis upravo suprotno - evidentan singularitet ovozemaljske religijske duhovnosti a, zamisli molim te, zakoni fizike vaze i tamo gdje religija jos nije doprla, cak niti sam zivot!
Tanko je to moj profesore, tanko!
Ja zaista znam, za razliku od tebe, razlikovati prirodne zakone od ljudskom rukom pisanih zakona. "Ajnstajnov" zakon se tako zove po onome ko ga je otkrio, ne po onome ko ga je naturio! Kad je rijec o ovom drugom, slazem se s tobom - za takve zakone postoji zakonodavac.
Religijska legislativa me neodoljivo podsjeca na ovo drugo!
- Mihael24
#35 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako vec nemas puno pojma o filozofiji, nije potrebno da se egzaltiras u obscenostima! OK?JoseMujica wrote:ako ti je draže da lažima tješiš samog sebe...go on i laži se, al ne očekuj da drugi prihvate tvoje laži kao relevantne i normalne. Doduše, ne možda, već ćeš sigurno naći i takve ..... iz historije učimo da takvi obično budu većinaMihael24 wrote:Upravo ne stima nista, jer tvoje misljenje ne samo da nema veze sa filozofijom, nego je potpuno isprazno.JoseMujica wrote:
naprotiv...sve štima jer nije bog stvorio čovjeka već čovjek boga, pa i sam svijet je sve više konstrukcija čovjeka, kako u idejnom tako iu materijalnom smislu
Protagorina floskula, kako je "covjek mjerilo svih stvari" je idiotski nacin filozofiranja, buduci da covjek nije stvorio univerzum, iako stvara sluku o njemu, ako razumjes sto zelim reci! Svejedno!
ps
a predodžba ljubavi...znaš ono kad klečiš i moliš se bogu da ti ga neko sastavi u pakaš i to se desie to se zove božija ljubav
- nosara
#36 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jos uvijek cekam odgovor...Mihael24 wrote:I. Kant pise:Prijevod sa njemackog:Das moralische Gesetz kann nur dann vernünftig sein, wenn es
a) die Freiheit des Menschen gibt, wenn es
b) die Unsterblichkeit der Seele gibt und wenn es
c) schliesslich auch Gott gibt." "Faktum der praktischen Vernunft"!
a) sloboda covjeka
b) besmrtnost duse i
Da li bogom mozes nadomjestit instinkte za samoodrzanjem i produzenjem vrste...!? Gukni...
- nosara
#37 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mihael24 wrote:Ako vec nemas puno pojma o filozofiji, nije potrebno da se egzaltiras u obscenostima! OK?JoseMujica wrote:ako ti je draže da lažima tješiš samog sebe...go on i laži se, al ne očekuj da drugi prihvate tvoje laži kao relevantne i normalne. Doduše, ne možda, već ćeš sigurno naći i takve ..... iz historije učimo da takvi obično budu većinaMihael24 wrote: Upravo ne stima nista, jer tvoje misljenje ne samo da nema veze sa filozofijom, nego je potpuno isprazno.
ps
a predodžba ljubavi...znaš ono kad klečiš i moliš se bogu da ti ga neko sastavi u pakaš i to se desie to se zove božija ljubav
- GAU8
#38 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Slažem se,Mihael24 wrote:Daj covjece, budi pametan! Pojam altruizam je ljudska tvorevina, a ono sto mi mislimo kod zivotinja da ima veze sa altruizmom, je iskljuvcivo "Prirodna kauzalnost" kako bi Kant rekao, ili instinkt kako bi rekla danasnja znanost.GAU8 wrote:
Hoću, nakon što objasniš kako je to altruizam ljudska tvorevina, jer to nije tačno.
Moralnosti bez slobode nema, zato zivotinje ne samo da nisu moralne, nego one to niti ne mogu biti!
Sad je 2013, a ne 1804.Čovječe, budi pametan!
- drug_profi
#39 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma ljudi sto se trosite...
- GAU8
#40 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo treba copy-paste, i zaštekati kad zatreba licemjerima trljat u facu.dustaban wrote: Ateistima pripisaste hedonizam! Koji bezobrazluk. Hedonizam je upravo ono sto je glavni motiv religioznosti - zivot nakon ovoga. Rijec je dakle o "odlozenom hedonizmu" (mada ga se vecina vjernika bogme ne odrice ni u prvom poluvremenu!). Drugi zivot je najbolji izgovor za izbjegavanje odgovornosti u ovom zivotu. A neodgovornost je druga rijec za nemoral....
- morti
#41 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mihael24 wrote:Misljenja sam, da ti nemas puno pojma o ovom sto pises, jer i altruizam je ljudska tvorevina

- JoseMujica
#42 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
seks je obscenost, a svjesno konstruirana laž nijeMihael24 wrote: Ako vec nemas puno pojma o filozofiji, nije potrebno da se egzaltiras u obscenostima! OK?
filozofiranje nije isto što i šupljiranje
haj ti na pdf religija i ne izlazi od tamo jer tvoj stvarni i tvoj imaginarni svijet ne trebaju biti otkriveni...u njima su svi ishodi i istine već poznate i ograničene dogmom bajke o Almighty crvenkapici....a za sve što ne kontaš tu je Almighty crvenkapica da popuni neobjašnjive praznine
- nosara
#43 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
mihaela su mama i tata ubrali u bozjoj basci...JoseMujica wrote:seks je obscenost, a svjesno konstruirana laž nijeMihael24 wrote: Ako vec nemas puno pojma o filozofiji, nije potrebno da se egzaltiras u obscenostima! OK?![]()
- respo
#44 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ajd prevedi fundiras sta konkretno mislis pa mozemo dalje pricatiMihael24 wrote:Na cemu fundiras razum, na ateizmu?respo wrote:na razumu mihaele na razumu
- drug_profi
#45 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sad se mora moj altruizam umjesati i zamoliti vas za humanost prema Majklu, jer nije fer sutati protivnika kad ste ga vec oborili na koljena.
Al sto moze supljirati, jbt. ovo je garant Jehovin...
Al sto moze supljirati, jbt. ovo je garant Jehovin...
- dustaban
#46 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemoj tako Obsceno Egzaltirani, nemoj covjeka tjerati odavde kad dobro znas sta mi radimo na "njihovom terenu"!OBSCENOSTIMA EGZALTIRANI JoseMujica wrote:seks je obscenost, a svjesno konstruirana laž nijeMihael24 wrote: Ako vec nemas puno pojma o filozofiji, nije potrebno da se egzaltiras u obscenostima! OK?![]()
filozofiranje nije isto što i šupljiranjeskoro svako može šupljirati, a da ništa smisleno ne kaže.... a baš su bogomoljci etablirali i usavršili tu profesiju
haj ti na pdf religija i ne izlazi od tamo jer tvoj stvarni i tvoj imaginarni svijet ne trebaju biti otkriveni...u njima su svi ishodi i istine već poznate i ograničene dogmom bajke o Almighty crvenkapici....a za sve što ne kontaš tu je Almighty crvenkapica da popuni neobjašnjive praznine
- respo
#47 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
bolje mu je da je zasticeni svjedok nego jehovin
- dust in the wind
#48 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
a na primjer na razumu 
- Mihael24
#49 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prijatelju "dustaban",dustaban wrote: zaista treba uloziti napora da se u tvojih deset recenica nadje bitnih par rijeci. Vidm da se trudis da nam dokazes da se radi o elokventnom i nacitanom vjerniku, to ti vjerujem, ali istovremeno i ponovo zakljucujem da je sve to jos jedan dokaz o verbalnom driblingu kojemu je cilj da... ne kaze nista!
ovo je filozofija, i svaka moja rijec ima svoje specificno znacenje, ako umijes duboko misliti. Ako mozes objasniti porijeklo zakona u iniverzumu, dakle informacije koja mu je inherentna i to isto meni prezentirati kao znanje, onda cu ti bez pogovora povjerovati. Medjutim, ni ti ni ja ne posjedujemo apsolutno znanje, i zato su bolji i istinskiji argumenti upravo oni, koji su i logicniji i racionalniji argumenti. Ne postoji nikakvo znanstveno znanje, jer znanost nikad i nigdje ne uci istinu. Teorije su aproksimacije i plauzibilna rjesenja, a ne ISTINA, pa je onda irelevantno da li je neka teorija 70% istinita ili ne, jer je jos uvjek neistinita. A ono sto mi smatramo povijesnom istinom dio je nase znanstvene i ine proslosti, kao sto ce i ovo sto danas kotira kao znanost postati dio te povijesne istine, u koju se moze vjerovati ili ne.
Jedino racionalno objasnjenje za univerzum je KREATOR, buduci da se univerzum sam po sebi i iz sebe nije u stanju objasniti. Zato moramo rjesenje za njegovu egzistenciju traziti van samog univerzuma.
Primjetio sam ja to, ali potpuno ispravno, jer ti ne ides u dubinu i ne trazis konacno rjesenje, nego se gubis u trivijalnostima ateistickog mainatreama, koji postavlja nesuvisla i nelogicna pitanja.dustaban wrote: Ti medjutim to nisi htio primjetiti, kao sto nisi primjetio da ja NE INSISTIRAM NA NEPOSTOJANJU BOGA!Koji je, da se posluzim tvojim elokventnim opisom "omniscijentan, omnipotentan i omnibenevolentan..."Ako je tomu tako, sto nije u stanju stvoriti "omnireligiju" ?
Vec sam I. Kant je to uvidio i postulirao, da ne postoji moral bez slobode. Glede religije je stvar jasna da ne moze biti jasnija. Samo je jedan Bog. Imas slobodu da se i protiv njega odlucis. Ali ne mozes reci, da nije dao samo jednu jedinu religiju. Dao je i to je Judeo-krscanstvo. Isus Krist je dio ljudske povijesti, a vijest o omnipotentnom Bogu je sam donio na svijet. Medjutim, Boga se moze spoznati na dva nacina:
-opce Bozje objave, a to je univerzum i zivot u njemu i
-posebne Bozje objave, a to je Isus Krist, Biblija i zidovski narod.
Da li u to zelis vjerovati ili ne, tvoja je slobodna odluka, ali to je najracionalnije objasnjenje za egzistenciju svijeta i zivota u njemu.
Sam fizicar S. Hawking se jednom upitao, "tko daje duh zivota zakonima i matematickim formulama, da je postalo ono sto oni opisuju?", iako je ateist! To nije mogao objasniti. Kasnije je htio pojmom gravitacijskih sila opisati spontani razvoj univerzuma, ne objasnjavajuci odakle te sile dolaze, sto je opet bio znak da se treba traziti uzrocnika van samog univerzuma. I svi znanstveni nalazi do sada potvrdjuju kontingentnost univerzuma i zivota u njemu. Mogao bi i nebiti.
U fizikalnom singularitetu prestaju vaziti svi fizikalni zakoni, pa i oni kvantni. Dakle, Promatrac je uvjek tu i nije ogranicen svojom kreacijom; a ne samo da inicira BB- nego je i njegov izvor. Ateizam, i svi drugi svjetonazori, da li to oni htjeli ili ne, mora predpostaviti dva apsolutna entiteta, a to su apsolutno vrijeme i apsolutni prostor, kako bi uopce mogao rezonirati o univerzumu. Zasto onda tolika trivijalnost u vjerovanju, ako je Ockhamova britva reze, jer je daleko lakse i racionalnije vjerovati u APSOLUTNI razum i ljubav, nego u apsolutno vrijeme i apsolutni nerazumni prostor.dustaban wrote: Ako vec spominjes "omniduhovnost religije" i "singularitet fizike" molim te da primjetis upravo suprotno - evidentan singularitet ovozemaljske religijske duhovnosti a, zamisli molim te, zakoni fizike vaze i tamo gdje religija jos nije doprla, cak niti sam zivot!
Prirodni zakoni se ne izmisljaju, kako to neki misle, nego se otkrivaju, jer racionalniji su argumenti koji to podupiru od onih koji to ne podupiru. Kozmoloski kod i genetski kod nisu nastali ex nihilo, nego su djelo APSOLUTNOG RAZUMA!dustaban wrote: Ja zaista znam, za razliku od tebe, razlikovati prirodne zakone od ljudskom rukom pisanih zakona. "Ajnstajnov" zakon se tako zove po onome ko ga je otkrio, ne po onome ko ga je naturio! Kad je rijec o ovom drugom, slazem se s tobom - za takve zakone postoji zakonodavac.
- JoseMujica
#50 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
respo wrote:bolje mu je da je zasticeni svjedok nego jehovin