Kada bi ste imali 100 000 ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

iamia

#26 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

dobro,, ti znas tamo u detroitu sta je nas dohakalo.

isto sto je dohakalo fabrikama u bugarskoj, rumuniji, bjelorusiji.. a tamo nije bilo balija (ogavna rijec koju bih tako rado sankcionisao )..!

ps.. i ne,, ne mjesas proizvodne radnike i administraciju. svi su isti. uhljupi i neradnici.
Last edited by iamia on 23/01/2013 17:13, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#27 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by detroit-mercy »

Royale wrote:Gdje bi ih uložili u Sarajevu ? Šta mislite što je to što bi bilo profitabilno i relativno novo i zanimljivo stanovnicima i turistima Sarajeva ? :) Ili, neki proizvodni trakt nečega pak ? Da čujem mišljenja baš me interesuju ? :D
Je li mora bas biti Sarajevo?
diff

#28 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by diff »

Ne znam da li je opravdana i isplativa investicija i da li se moze pokrenuti za 100 000 KM ali podjelit cu je.
U Bosni postoji dosta stočara koji uzgajaju ovce, sa tendencijom da se proširuje, jer država u posljednje vrijeme dodjeljuje kakve takve podsticaje, što znači da kod stočara ima vune.

Ako bi otvorio fabriku za preradu ovčije vune, i počeo praviti vunene čarape, naravno sa nekim novitetima, da ih svi mogu nositi, pa pored čarape, pravio i vunene ćilime, prostirače i ko zna šta bi se još od toga dalo napraviti.
Naravno da to treba marketinški pogurati, možda postaneš prepoznatljiv kao npr. Alma Ras

Sretno u svakom slučaju.
iamia

#29 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

ti si u tom detroitu skroz pukao. lol
pogledaj svoj detroit, pa vidi ko kolo vodi tamo?
zasto hoce da vam ukinu sindikat ?

u kapitalizmu je tako.
ko se snadje snadje., ostali cuclaju palac.
sve drzavne firm u BiH i okolini su bile shit.
njih je unistilo slobodno trziste i kapitalizam (u kojim jedan radnik uradi vise nego 5 komunistickih).
jednostavna matematika.

i molim prestani koristiti tu b.., rijec.
JeronimoBa

#30 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by JeronimoBa »

mah, čuj šta bi, popio ko i one lani sto sam popio... jah, teška razmišljanja, odeš u kafanu i oročiš :D :lol: :lol: :lol:
Monsieur Ramboz

#31 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Monsieur Ramboz »

To je već nešto, kad naćeraš jednog da rinta za petoricu, je l' de :wink:
iamia

#32 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

sto se tice teme, savjetovao bih ti da investiras u ono sto se razumijes. gdje imas radno znanje ili skolu.
samo nemoj investirati u ono sto volis. to je najveci zajeb. u vecini slucajeva ne mozes zivjeti od toga . ili ga zamrzis veoma brzo.
Nikki27

#33 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Nikki27 »

To su sitne pare ako su u pitanju marke . . . ali eto, neka nekretnina ili poljoprivreda. Svega ostalog ima mali milion . . .
detroit-mercy

#34 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by detroit-mercy »

diff wrote:Ne znam da li je opravdana i isplativa investicija i da li se moze pokrenuti za 100 000 KM ali podjelit cu je.
U Bosni postoji dosta stočara koji uzgajaju ovce, sa tendencijom da se proširuje, jer država u posljednje vrijeme dodjeljuje kakve takve podsticaje, što znači da kod stočara ima vune.

Ako bi otvorio fabriku za preradu ovčije vune, i počeo praviti vunene čarape, naravno sa nekim novitetima, da ih svi mogu nositi, pa pored čarape, pravio i vunene ćilime, prostirače i ko zna šta bi se još od toga dalo napraviti.
Naravno da to treba marketinški pogurati, možda postaneš prepoznatljiv kao npr. Alma Ras

Sretno u svakom slučaju.
Iskreno, moje misljenje je da se tu vise potencira/ide na preradjevine od ovcijeg mlijeka, posebno sir koji jako dobor ide svugdje u svijetu. Mozda kreirati dobar brand ovcijeg sira, ali za tako nesto moras znati tehnologiju spravaljanja sira.
Glede carapa i cilima, tu ti mogu odmah reci da je market za tako nesto veoma ogranicen, znaci ides na niche market. To ti je vise modni detalj nego nesto sto bi nosio svaki dan. Za cilime i carape ti je bolje onda da radis sa nekim dizajnerom i da si u lancu distribucije nego proizvodnje. Jednostavan razlog ti je, imas toliko nezaposlenih zena koje su kod ovaca i koje ce ti isplesti/istkati sta hoces, samo im daj dizajn i otkupi sto narave.
Ovo su samo moja razmisljanja, koja ne moraju biti tacna ali onako na prvu.
ExNihilo

#35 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by ExNihilo »

iamia wrote:
Sliver wrote:[
ne, vjeruj mi da ne, mnogi koji su se obogatili krneuli su bez puno novca i polako se sirili. a imam primjera gdje su oni s velikim novcem propadali, dok se u istoj bransi oni sa inicijalno manjim novcem ulozenim prosirili. ideja je najbitnija. da sam se samo ja sjetio facebooka, googlea, megauploada ne bi mi trebale pare, ocit primjer
prije facebooka je bio myspace.(sa istom idejom)
on je propao, dok je facebook dominirao.
znaci nije sve do ideje.
Definitivno nije sve do ideje, ali isto tako definitivno fb i myspace nisu temeljeni na istoj ideji. :)
kadinica

#36 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by kadinica »

Kupi dva manja stana u Pofalićima i iznamljuj ih po 300 KM. Imaš duplu penziju, prst u uho....
detroit-mercy

#37 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by detroit-mercy »

Nikki27 wrote:To su sitne pare ako su u pitanju marke . . . ali eto, neka nekretnina ili poljoprivreda. Svega ostalog ima mali milion . . .
Sa pravom idejom to i nije sitna para :mrgreen:, ljudi su stvorili poslovna carstva i sa mnogo manje para. E sad, kada bi svako od nas imao pravu ideju mi vjerovanto ne bi kuckali ovdje nego bi uzivali u milionima :mrgreen: .
Sanchez22

#38 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Sanchez22 »

Trazio bi od svaba da naprave novog golfa 2 :lol: :lol:
JeronimoBa

#39 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by JeronimoBa »

Sanchez22 wrote:Trazio bi od svaba da naprave novog golfa 2 :lol: :lol:
:thumbup:
pogresan smjer

#40 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by pogresan smjer »

Samouslužna praonica sa 4 ili 5 boksova za pranje + još za usisavanje sa montažom košta oko 98.000 KM. Razmisli, ako imaš plac na dobrom mjestu o ovome. Nekad na TV-u je bilo o ovome, kolika je isplativost i ako me sjećanje služi, od jednog žetona (1 KM) čista zarada je 70 KF, ostalo ide na troškove.
iamia

#41 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

Ellinor wrote:[

Definitivno nije sve do ideje, ali isto tako definitivno fb i myspace nisu temeljeni na istoj ideji. :)
jesu.
iamia

#42 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

detroit-mercy wrote:
Nikki27 wrote:To su sitne pare ako su u pitanju marke . . . ali eto, neka nekretnina ili poljoprivreda. Svega ostalog ima mali milion . . .
Sa pravom idejom to i nije sitna para :mrgreen:, ljudi su stvorili poslovna carstva i sa mnogo manje para. E sad, kada bi svako od nas imao pravu ideju mi vjerovanto ne bi kuckali ovdje nego bi uzivali u milionima :mrgreen: .
mark zuckenberg je poceo facebook sa 50 hiljada dolara.
ExNihilo

#43 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by ExNihilo »

iamia wrote:

jesu.
Nisu. :lol:
iamia

#44 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

u cemu je razlika ?

teach me professor.
talić

#45 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by talić »

Nekad je 100.000 KM-ova bilo mnogo love, dovoljno čak i za pokretanje proizvodnje a danas je to malo čak i za trgovinu.
Globalizacija uništava sitne i slabe i za 10 godina će i milion biti sitan novac za pokretanje ozbiljnijeg biznisa.
Sa tim iznosom možeš pokrenuti neku sitnu proizvodnju npr. prozora ili vrata od PVC-a ( što ne savjetujem jer je tržište prezasićeno) ili neku drugu proizvodnju sa vlastitom maloprodajom jer da bi ušao u tržne centre moraš imati bar 500.000 maraka obrtnog kapitala zbog spore naplate potraživanja.
Sa 100.000 možeš da otvoriš trgovinu odjećom ili obućom, pitaru, fast food, kafić,.... neka uslužna djelatnost ( koja je čak i u razvijenim zemljama niskoprofitabilna) , autopraonica, vulkanizer, poljoprivreda, proizvodnja povrća, cvijeća,...
Sa 100.000 možeš svašta i ne možeš ništa......
Ako čovjek ima mnogo energije, volje i nešto znanja uspjet će i sa manje a ako ne nije dovoljno ni mnogo više love.
Najveći problem je nelojalna konkurencija sa neprijavljenim, nedovoljno plaćenim radnicima, neprijavljenim prometom i neplaćenim porezom. Kako se poštenim radom boriti protiv takve konkurencije.
Ja bi za 100.000 kupio 5.000 dionica telekoma i uzeo već u ljeto 8.500 maraka, bez truda, bez rada, bez rizika. ;-)
Last edited by talić on 23/01/2013 19:32, edited 1 time in total.
Monsieur Ramboz

#46 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Monsieur Ramboz »

Konkurencija teži monopolu, monopol rađa konkurenciju...i tako stalno...ukrug :oops:
detroit-mercy

#47 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by detroit-mercy »

talić wrote:Nekad je 100.000 KM-ova bilo mnogo love, dovoljno čak i za pokretanje proizvodnje a danas je to malo čak i za trgovinu.
Globalizacija uništava sitne i slabe i za 10 godina će i milion biti sitan novac za pokretanje ozbiljnijeg biznisa.
Sa tim iznosom možeš pokrenuti neku sitnu proizvodnju npr. prozora ili vrata od PVC-a ( što ne savjetujem jer je tržište prezasićeno) ili neku drugu proizvodnju sa vlastitom maloprodajom jer da bi ušao u tržne centre moraš imati bar 500.000 maraka obrtnog kapitala zbog spore naplate potraživanja.
Sa 100.000 možeš da otvoriš trgovinu odjećom ili obućom, pitaru, fast food, kafić,.... neka uslužna djelatnost ( koja je čak i u razvijenim zemljama niskoprofitabilna) , autopraonica, vulkanizer, poljoprivreda, proizvodnja povrća, cvijeća,...
Sa 100.000 možeš svašta i ne možeš ništa......
Ako čovjek ima mnogo energije, volje i nešto znanja uspjet će i sa manje a ako ne nije dovoljno ni mnogo više love.
Najveći problem je nelojalna konkurencija sa neprijavljenim, nedovoljno plaćenim radnicima, neprijavljenim prometom i neplaćenim porezom. Kako se poštenim radom boriti protiv takve konkurencije.
Ja bi za 100.000 kupio 5.000 dionica telekoma i uzeo već u ljeto 8.500 maraka, bez truda, bez rada, bez rizika. ;-)
E hebiga :mrgreen: rizik sa akcijama uvijek postoji. Onda je bolje uzeti 100k i na banku pa na ljeto uzeti 5k od kamate i 0 rizika :mrgreen: . Ali problem je moze li se godina zivjeti od 5k ili 8k.
ExNihilo

#48 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by ExNihilo »

iamia wrote:u cemu je razlika ?

teach me professor.
To što su i fb i myspace socijalne mreže - ne znači da iza njih stoji ista ideja. I linkedin i twitter su socijalne mreže, ali ne isto što i fb.

Bazirani su na različitim "svjetonazorima".

Myspace je bio anonimna, javno pristupačna i dobrim dijelom muzički orjentirana socijalna mreža - dakle sve ono što fb nije. Facebook je napravio revoluciju baš time što je popularizirao korištenje stvarnog identiteta na netu koji slavi kult anonimnosti od svog začetka i prerastao je socijalnu mrežu i postao alat svakodnevne, čak i poslovne, komunikacije. Myspace profili bili su otvoreni za javnost, dok je facebook išao putem stvaranja iluzije kontrole vlastitog sadržaja i zatvorenosti profila osim za odabranu skupinu - prijatelja. Da je iza fb stajala ista ideja, nikada se ne bi nametnuo jer se "rodio" na vrhuncu popularnosti myspace-a.
detroit-mercy

#49 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by detroit-mercy »

Monsieur Ramboz wrote:Konkurencija teži monopolu, monopol rađa konkurenciju...i tako stalno...ukrug :oops:
Monopol gusi konkurenciju, da nije tako ne bi imao silu ovih anti monopol zakona :mrgreen: .
U tehnologiji jos uvije se nekao bore sa time ali i tu sve teze i teze. Pogledaj samo koliko ovih novih startupfirmi sa jako dobrim idejama bude jednostavno kupljeno od Googla, Microsofta, Facebooka :mrgreen:.
Oni ti vec drze monoplo u neku ruku.
iamia

#50 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

To što su i fb i myspace socijalne mreže - ne znači da iza njih stoji ista ideja. I linkedin i twitter su socijalne mreže, ali ne isto što i fb.

Bazirani su na različitim "svjetonazorima".

Myspace je bio anonimna, javno pristupačna i dobrim dijelom muzički orjentirana socijalna mreža - dakle sve ono što fb nije. Facebook je napravio revoluciju baš time što je popularizirao korištenje stvarnog identiteta na netu koji slavi kult anonimnosti od svog začetka i prerastao je socijalnu mrežu i postao alat svakodnevne, čak i poslovne, komunikacije. Myspace profili bili su otvoreni za javnost, dok je facebook išao putem stvaranja iluzije kontrole vlastitog sadržaja i zatvorenosti profila osim za odabranu skupinu - prijatelja. Da je iza fb stajala ista ideja, nikada se ne bi nametnuo jer se "rodio" na vrhuncu popularnosti myspace-a.
jesi li bilo kad koristio my space ?? ja jesam.
zato mogu ciste savjesti reci da je glupost sve sto si gore rekao.
myspace nije nikad bio otvoren za javnost. imao si prijatelje,. i oni mogu da vide tvoje slike i podatke. isto tako ti mozes vidjeti njihove. i niko vise.

samo si u pravu da je facebook trazio da se koristi pravo ime, dok si u myspace imao mogucnost nick name'a.
ali si mogao i u myspace staviti pravo ime ako si htio.
Post Reply