Kada bi ste imali 100 000 ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Royale

#1 Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

Gdje bi ih uložili u Sarajevu ? Šta mislite što je to što bi bilo profitabilno i relativno novo i zanimljivo stanovnicima i turistima Sarajeva ? :) Ili, neki proizvodni trakt nečega pak ? Da čujem mišljenja baš me interesuju ? :D
sema911

#2 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by sema911 »

Royale wrote:Gdje bi ih uložili u Sarajevu ? Šta mislite što je to što bi bilo profitabilno i relativno novo i zanimljivo stanovnicima i turistima Sarajeva ? :) Ili, neki proizvodni trakt nečega pak ? Da čujem mišljenja baš me interesuju ? :D
da ti odam ideju nema sanse al imas toliko stvari za pocet samo nemoj ugostiteljstvo, auto kuce, saloni namjestaja i preprodaja imas u unisu u vogosci par dobrih masina dalli bi ih za sitan novac koje mogu za godinu zaradit desetak puta vise samo sto takav posao iziskuje mnogo znanja a cega nema, pa ti svi biznisi padaju u vodu vrlo brzoo,.,
Royale

#3 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

sema911 wrote:
Royale wrote:Gdje bi ih uložili u Sarajevu ? Šta mislite što je to što bi bilo profitabilno i relativno novo i zanimljivo stanovnicima i turistima Sarajeva ? :) Ili, neki proizvodni trakt nečega pak ? Da čujem mišljenja baš me interesuju ? :D
da ti odam ideju nema sanse al imas toliko stvari za pocet samo nemoj ugostiteljstvo, auto kuce, saloni namjestaja i preprodaja imas u unisu u vogosci par dobrih masina dalli bi ih za sitan novac koje mogu za godinu zaradit desetak puta vise samo sto takav posao iziskuje mnogo znanja a cega nema, pa ti svi biznisi padaju u vodu vrlo brzoo,.,
O kakvim se mašinama konkretno radi ? Nije problem ni inžinjera angažovati naravno.
Royale

#4 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

Sliver wrote:kad bih imao ideju, ne bi mi trebalo 100.000KM za pokrenuti biznis. Novac ulozen bez ideje i konkretnih planova se medicinski receno zove bankrot. :wink:
Pa kako ces pokrenuti posao bez novca ? Đaba ti ideja ako nemaš novca. Samo zajedno daju rezultat.
sema911

#5 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by sema911 »

Royale wrote:
sema911 wrote:
O kakvim se mašinama konkretno radi ? Nije problem ni inžinjera angažovati naravno.
od glodalica, tokarskih alata, presa, do masina za pravljenje lezajeva, kuglica, cale tu radi pa ih treba neko kupit a naravo sve se moze prodat preko stele ako s se podmaze prije vremena jer te ce masine propast il otic u staro zeljezo najvjerovatnije jer drzavu nije puno briga za njih jer su svi zaposlenici komunjare
Royale

#6 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

od glodalica, tokarskih alata, presa, do masina za pravljenje lezajeva, kuglica, cale tu radi pa ih treba neko kupit a naravo sve se moze prodat preko stele ako s se podmaze prije vremena jer te ce masine propast il otic u staro zeljezo najvjerovatnije jer drzavu nije puno briga za njih jer su svi zaposlenici komunjare
Interesantno mi zvuče te prese.. Kakogod, hvala ti na info. Da li bi se moglo preko tvog oca doći u kontakt sa njima ili nešto ?
iamia

#7 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

ja sam gledao slicne masine u zagrebu da kupim.

vecinom su iz kasnih 80ih.
nisu kompatibilne za danasnju proizvodnju.
zlajapravaraja

#8 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by zlajapravaraja »

Prodji kroz nesto veci supermarket i trazi bezobrazno visoke cijene stranih proizvoda, a onda otvori fabriku jednog ili vise tih proizvoda i prodaji ih po nizoj cijeni.

Uspjeh zagarantovan.
iamia

#9 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

Sliver wrote:[
ne, vjeruj mi da ne, mnogi koji su se obogatili krneuli su bez puno novca i polako se sirili. a imam primjera gdje su oni s velikim novcem propadali, dok se u istoj bransi oni sa inicijalno manjim novcem ulozenim prosirili. ideja je najbitnija. da sam se samo ja sjetio facebooka, googlea, megauploada ne bi mi trebale pare, ocit primjer
prije facebooka je bio myspace.(sa istom idejom)
on je propao, dok je facebook dominirao.
znaci nije sve do ideje.
Monsieur Ramboz

#10 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Monsieur Ramboz »

"Recycle Bin" is future :oops: Kad ne bismo bili idioti, kao što jesmo, pa da barem, kao nekad, skupljamo stare novine...umjesto što hapamo šaht(ov)e s ulice :( Fakat, ima l' tamo kod vas u šeheru toga, da kradu šahtove, pa na otpad s njima. Lijepo se zaradi :D Kod nas 'vamo u Destruktu pokradoše, na svakom koraku umjesto rešetki na slivnicima vidiš naku motku sa svezanom kesom na vrhu :shock:
Royale

#11 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

Sliver wrote:
Royale wrote:
Sliver wrote:kad bih imao ideju, ne bi mi trebalo 100.000KM za pokrenuti biznis. Novac ulozen bez ideje i konkretnih planova se medicinski receno zove bankrot. :wink:
Pa kako ces pokrenuti posao bez novca ? Đaba ti ideja ako nemaš novca. Samo zajedno daju rezultat.
ne, vjeruj mi da ne, mnogi koji su se obogatili krneuli su bez puno novca i polako se sirili. a imam primjera gdje su oni s velikim novcem propadali, dok se u istoj bransi oni sa inicijalno manjim novcem ulozenim prosirili. ideja je najbitnija. da sam se samo ja sjetio facebooka, googlea, megauploada ne bi mi trebale pare, ocit primjer
100 000 je sitan novac ;)
Royale

#12 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

iamia wrote:
Sliver wrote:[
prije facebooka je bio myspace.(sa istom idejom)
on je propao, dok je facebook dominirao.
znaci nije sve do ideje.
Marketing, marketing , marketing..
sema911

#13 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by sema911 »

oni tim masinam prave kuglice i prstenove za lezajeve posla ima al je problem u ljudima koji tu rade"drzavno boli mene briga " znas tu izreku jer je ta fabrika prije radila po skf licenci a znas sta je i ko skf,. od stare slave bi se mogo zivjet zakratko bar da bude referenca sada rade za neke poljake, i samo problem stvaraju radnici i drzava koje boli neka stvar a hoce svi platu porez dadzbine regrese i sta vec,. raspitam se sta i kako prodaju al je neki politicar se uzbudio oko njih da ih preuzme jer su bili sklopili posao nesto veliko al vlada nije dala dovoljno para, nisu imali vise novca za kupit materijal pa sada kubure pomalo na kasiku,.
taj posao nije lose radit samo moras malo bit u tokovima sta i ko kupuje a ne da se ceka da ti neko dodje i da ga odvalis po usima, a da jos niko nezna sta pravis kako radi
iamia

#14 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

100 hiljada ka emova ili ojra ?
razlika je 50%.
Royale

#15 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

iamia wrote:100 hiljada ka emova ili ojra ?
razlika je 50%.
KM-ova...
muz66

#16 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by muz66 »

napravi sportski teren pod balonom, ili jos bolje zidani. iskoristi tu lovu koju imas i digni jos malo nekog kredita i eti ti sigurnih para svaki mjesec.
iamia

#17 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

sema911 wrote:oni tim masinam prave kuglice i prstenove za lezajeve posla ima al je problem u ljudima koji tu rade"drzavno boli mene briga " znas tu izreku jer je ta fabrika prije radila po skf licenci a znas sta je i ko skf,. od stare slave bi se mogo zivjet zakratko bar da bude referenca sada rade za neke poljake, i samo problem stvaraju radnici i drzava koje boli neka stvar a hoce svi platu porez dadzbine regrese i sta vec,. raspitam se sta i kako prodaju al je neki politicar se uzbudio oko njih da ih preuzme jer su bili sklopili posao nesto veliko al vlada nije dala dovoljno para, nisu imali vise novca za kupit materijal pa sada kubure pomalo na kasiku,.
taj posao nije lose radit samo moras malo bit u tokovima sta i ko kupuje a ne da se ceka da ti neko dodje i da ga odvalis po usima, a da jos niko nezna sta pravis kako radi
iskreno.. ?
,mislim da bi to bile bacene pare.
(ne)radnici na drzavnim jaslama nikad se ne bi mogli prilagoditi kapitalistickim radnim navikama.
a oni su jedini koji pravilno znaju koristite te masine.
onda skandal oko kupovine masine. nekom direktoru u dzep, a radnici bi odmah isli na televizije i govorili o tome.
fijasko je zagarantovan.
Monsieur Ramboz

#18 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Kapitalističkim "radnim navikama" su podvrgnuti proleteri, tj. nekapitalisti :oops A i ti radnici što svaki čas nešto zakeraju :x Trebalo bi im jal' počupat jezike, jal' zabranit televizije i ostale (javne) medije :D
Royale

#19 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by Royale »

muz66 wrote:napravi sportski teren pod balonom, ili jos bolje zidani. iskoristi tu lovu koju imas i digni jos malo nekog kredita i eti ti sigurnih para svaki mjesec.
Hvala ti na ideji, sviđa mi se. :)
sema911

#20 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by sema911 »

Monsieur Ramboz wrote:Kapitalističkim "radnim navikama" su podvrgnuti proleteri, tj. nekapitalisti :oops A i ti radnici što svaki čas nešto zakeraju :x Trebalo bi im jal' počupat jezike, jal' zabranit televizije i ostale (javne) medije :D
sory na izrazu kapitalisticki, proleteri i sl ,.,
poredim ih sa privatnom firmom koja radi za njih kada nemogu da stignu,. i uvjek se ti bude iz ko drzavne firme ako im zakasni plata dan(nije tacno prvog), i sl i ako ti kod privatnika rade u malo losijim uslovima i imaju manje plate,.
jer kada njima dodje privatnik a doci ce brzo i kada tu postovanu staru gardu koja nije cula da kupcu ides "na noge" pa se ulizujes svima koji kupuju tvoj proizvod, jer planska privreda odavno ne postoji,.,
sve u svemu ljudi koji nisu skontali da je komunizam otisao sa ovih prostora i dosao "demoktratski kapitalizam" propadaju tako su nam fabrike ispusile, a i mi sa njima
detroit-mercy

#21 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by detroit-mercy »

zlajapravaraja wrote:Prodji kroz nesto veci supermarket i trazi bezobrazno visoke cijene stranih proizvoda, a onda otvori fabriku jednog ili vise tih proizvoda i prodaji ih po nizoj cijeni.

Uspjeh zagarantovan.
Mislis :mrgreen: , znaci nista marketing, brand recognition i dr. Jednostavno vidis da npr. Nivea krema kosta 10km i ti napravis nesto sto se zove Zlajina Krema koju prodajes za npr 4km, i uspijeh ti je zagarantovan.
Sa ovakvim razmisljanjem, samo ti je neuspijeh zagarantovan :mrgreen: .
detroit-mercy

#22 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by detroit-mercy »

sema911 wrote:
Monsieur Ramboz wrote:Kapitalističkim "radnim navikama" su podvrgnuti proleteri, tj. nekapitalisti :oops A i ti radnici što svaki čas nešto zakeraju :x Trebalo bi im jal' počupat jezike, jal' zabranit televizije i ostale (javne) medije :D
sory na izrazu kapitalisticki, proleteri i sl ,.,
poredim ih sa privatnom firmom koja radi za njih kada nemogu da stignu,. i uvjek se ti bude iz ko drzavne firme ako im zakasni plata dan(nije tacno prvog), i sl i ako ti kod privatnika rade u malo losijim uslovima i imaju manje plate,.
jer kada njima dodje privatnik a doci ce brzo i kada tu postovanu staru gardu koja nije cula da kupcu ides "na noge" pa se ulizujes svima koji kupuju tvoj proizvod, jer planska privreda odavno ne postoji,.,
sve u svemu ljudi koji nisu skontali da je komunizam otisao sa ovih prostora i dosao "demoktratski kapitalizam" propadaju tako su nam fabrike ispusile, a i mi sa njima
Varas se ovdje, propast nasih fabrika je nastala zbog pljacke i sitnosicardzijskih interesa. Samo ti redovno plati covjeka i omoguci mu normalne radne uslove pa ces da vidis kolika mu je produktivnost :mrgreen: . Pa hebote, svi ti komunisticki radnici odu na Zapad pa se satrase od posla da im i Svabo i Amerikanac moraju reci da malo povuku rucnu :mrgreen: .
iamia

#23 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by iamia »

drzavni uhljupi ne zasluzu nikakvog respekta.
oni su paraziti citavog drustva.

ne boj se, takve neces vidjeti puno u americi.
mislim, mozes ih vidjeti ali su na socijali..
oni nasi ljudi koji pucaju dvije smjene u americkim fabrikama sigurno nisu radili u drzavnim firmama.. nego su visili na skeli po moru, slovenij,, itd.
Monsieur Ramboz

#24 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Still they're hangin' on :dance:
moguce je

#25 Re: Kada bi ste imali 100 000 ?

Post by moguce je »

Ako hoces da sjedis i duskas a da neke pare kaplju, kupi stan i iznajmljuj ga ili neki poslovni prostor. Ako hoces da ulazes i razvijas se, reziklaza je dobra stvar. papir, plastika i dr. mislim da ti cak treba i 9 puta manje od 100 000.
Post Reply