Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Nebitan32

#26 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Nebitan32 »

talić wrote:
Nebitan32 wrote:
talić wrote:Kao što se ne ide u pohod u osvajačke ratove bez brda novca tako ni izuma, otkrića, tehnologije,... nema bez love.
BiH je kao i 9/10 Svijeta uvijek bila zabavljena golim preživljavanjem i odbranom kućnog praga pa nije bilo ni za očekivati da imamo izumitelje kao Njemačka, Francuska, V. Britanija, Italija,... pa ni malena Švicarska.
Osim ideja za realizaciju bilo kakvog projekta, izuma, treba i finansijer a mi ih nismo nikad imali ni državne ni privatne.
Zato je tema pomalo komična i zvuči kao da glasi: "Najveća otkrića u medicini na kontinentu zvanom Afrika". ;-)

Opet netacno. Najveca otkrica tokom historije su dosla od usamljenih osoba koja nisu imala nikakva bogatstva ili finansije. Osoba koja su radila i istrazivala usamljena u "svom cosku" i cesto rezonovala suprotno od okruzenja. Osobe koje su imale viziju. To je njihovo najevece bogatstvo

Moderniji primjeri su Steve Jobs koji je zapoceo svoju karijeru u garazi, Mark Zukerberg koji je istu zapoceo u svojoj sobi ili iznad spomenuti nas Irfan koji definitvno nije bio milioner ili imao neke znacajne institucije iza sebe.

A sada da se malo fokusiramo na samu bit teme?
Nabroj tri "usamljena " afrikanca koji su nešto otkrili?
Najveća otkrića su otkrića vojne industrije i upitno je da li bi danas imali računare i mobitele bez vojne industrije a nje nema bez novca.
Ideja se rađa u glavi usamljenika ali realizacije nema bez kapitala i infrastrukture.
Otkrića ( najčešće) nema ni bez obrazovanja a i ono košta i privilegija je bogatih zemalja i bogatih ljudi.
To što je Jobs napravio ili Zukerberg je jako nebitno u tehnološkoj evoluciji
Postoji na hiljade bitnijih otkrića od macintosh sistema a o fejsbuku da i ne govorimo.

Besmisleno mi je razgovarati s tobom. Bez uvrede.
talić

#27 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by talić »

Nebitan32 wrote:
talić wrote:
Nebitan32 wrote:

Opet netacno. Najveca otkrica tokom historije su dosla od usamljenih osoba koja nisu imala nikakva bogatstva ili finansije. Osoba koja su radila i istrazivala usamljena u "svom cosku" i cesto rezonovala suprotno od okruzenja. Osobe koje su imale viziju. To je njihovo najevece bogatstvo

Moderniji primjeri su Steve Jobs koji je zapoceo svoju karijeru u garazi, Mark Zukerberg koji je istu zapoceo u svojoj sobi ili iznad spomenuti nas Irfan koji definitvno nije bio milioner ili imao neke znacajne institucije iza sebe.

A sada da se malo fokusiramo na samu bit teme?
Nabroj tri "usamljena " afrikanca koji su nešto otkrili?
Najveća otkrića su otkrića vojne industrije i upitno je da li bi danas imali računare i mobitele bez vojne industrije a nje nema bez novca.
Ideja se rađa u glavi usamljenika ali realizacije nema bez kapitala i infrastrukture.
Otkrića ( najčešće) nema ni bez obrazovanja a i ono košta i privilegija je bogatih zemalja i bogatih ljudi.
To što je Jobs napravio ili Zukerberg je jako nebitno u tehnološkoj evoluciji
Postoji na hiljade bitnijih otkrića od macintosh sistema a o fejsbuku da i ne govorimo.

Besmisleno mi je razgovarati s tobom. Bez uvrede.
Znam da je besmisleno.
Jer nisu tridesetih i četrdesetih godina proizvedene desetine hiljada aviona da nose putnike nego da nose bombe.
Niti su rakete pravljene da lete na Mjesec nego da nose bojeve glave.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by PipiDugaDevetka »

Dejan Milošević

Image

Rođen 5. jula 1959. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

OBRAZOVANJE

Osnovna škola i gimnazija u Sarajevu. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za fiziku, 1981. Postdiplomski studij teorijske fizike na Fizičkom fakultetu Prirodno-matematičkih fakulteta u Beogradu: magistarski rad 1986, doktorska disertacija “Atomski procesi u jakom laserskom polju” 1990

ZVANJA

1982 – 1984 Asistent, Institut za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu
1984 – 1998 Istraživač, Centar za istraživanje i razvoj, preduzeće Zrak, Sarajevo
1991
Docent, Odsjek za preciznu mehaniku i optiku, Mašinski fakultet u Sarajevu 1998- Odsjek za fiziku, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu
1998 Vanredni profesor, oblast Teorijska fizika
2001 Šef Katedre za atomsku, molekularnu i optičku fiziku
2004 Redovni profesor, oblast Teorijska fizika
2004 Voditelj postdiplomskog studija fizičkih nauka

STUDIJSKI BORAVCI / NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI RAD

1995 – 1997 Laboratoire de Physique Atomique et Moléculaire Université Catholique de Louvain, Belgija (8 mjeseci, 2 mjeseca, 1 mjesec)
1997 – 1998 Institute for Theoretical Physics, University of Innsbruck, Innsbruck, Austrija (3 puta po 2 mjeseca)
1998 – 1999 Department of Physics and Astronomy, The University of Nebraska, Lincoln, SAD (1 godina)
1999 – 2008 Max-Born-Institut für Nichtlineare Optik und Kurzzeit-Spektroskopie, Berlin, Njemačka (14 mjeseci 1999-2000; zatim svake godine po 1 mjesec)

NAGRADE I ČLANSTVA

1981 Zlatna značka Ognjen Prica i Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu
1999 – 2000 Alexander von Humboldt stipendija
2001 – 2008 VolkswagenStiftung
2008 Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine
2009 nagrada Univerziteta u Sarajevu za najuspješnijeg profesora u 2008./09. godine.
Doživotni član Američkog fizičkog društva, član Američkog optičkog društva i član Društva fizičara u Bosni i Hercegovini (bio potpredsjednik, član Upravnog odbora)

BIBLIOGRAFIJA

[quote="http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/090125020"]
BIONA

#29 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by BIONA »

@ Nebitan: kao sto sam vec negdje napisala ja sam fascinirana sa akademikom Boskom Kucanskim. Nemam vremena da trazim njegovu impresivnu biografiju, pa ako imas vremena predlazem ti da nadjes i da je okacis :thumbup:
zlata

#30 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by zlata »

ArthurSpooner wrote:
Nebitan32 wrote:
Sami forum nije predstavnik bilo cega pa ni javnog mjenja. A ova pricaonica pogotovo nije predstavnik bosnjackog mjenja jer veliki dio upisa i ne dolazi od Bosnjaka. Ne trebas previse uzimati za ozbiljno sto se pise ovdje. Vidis i da je odgovornima osnovni cilj kolicina a ne kvalitet. Zato i sama moderacija radi na razvodnjavanju tema jer se time doprinosi povecanju upisa.

No ima tracak istine u onome sto govoris. Kao sto sam napisao iznad, ima odredena doza kasabskog, mahalskog mentalieteta. Ali i to nije tako u svim krajevima.To je najvise izrazeno u Sarajevu.

Primjer od prije par mjeseci. Bio sam u posjeti kod rodaka u Sarajevu (Vogosca). Prije nego sto sam stigao, tocio sam benzin na Hifa benzinskoj i spomenem to usput i kazem da je to dobra kompanija, koji je ostvarila dobar napredak.Ovaj ko iz topa " ma i oni su se pokvarili u zadnje vrijeme" i to tipicno u mahalskom stilu. Pitam ga gdje je to cuo a on sam mah znas ovo ono.... u biti pojma nema ali to mu je kao postapalica. Dakle obicno mlacenje prazne slame. Samo je stvar sto ta njegova kasabska prica ne prolaci dalje od Sa a i Sarajevu ne moze svugdje.

Tako ti je u mnogim domenima. Npr. ja sa izvrsio povrat imovine, izvadio osobnu i sve druge dokumente, preveo penziju rahmetli oca mojoj mami i jos mnoge stvari i to u mjestu koje je u genocidnoj tvorevini bez ikakvih problema i bez 1KM mita dok su mi drugi napricali 1001 i jednu pricu kako treba ovo, ono trebaju veze, placanja ispod stola....

Tipicna mahalska presipanja iz supljeg u prazno.
Primijetio sam da ovoga najmanje ima u Krajini i Tuzlanskom kantonu i najvise u Sarajevu i Srednjoj Bosni.

ps, znam da ovaj nije "tehno glavonja" ali je vrijedan pomena

Ekrem Akurgal, arheolog rodjen u Palestini (u tadasnjem osmanskom carstvu) od roditelja Bosnjaka, Hercegovaca:

Image

Akurgal received honorary doctorates from the University of Bordeaux, France in 1961, the University of Athens, Greece in 1988, the University of Lecce, Italy in 1990 and the Anadolu University in Eskişehir in 1990.
He was titular of the German Great Cross of Merit with star in 1979, of the Goethe Medal in 1979, of Italian Commendatore of the Order of Merit of the Republic in 1987 and of French Légion d'honneur Officier.
http://www.youtube.com/watch?v=UM8BuKm7CNI
Pravo prezime Hadzalic (Mostar).
Nevjernik ;-)
Potomak generacija islamskih naucenjaka iz Mostara.
Stricevic palestinske knjizevnice Ajne Bushnaq (Inea Bushnaq)
http://imeu.net/news/article001265.shtml

Djelovao je kao vrhunski turski intelektualac, jer je kao djete preselio iz Palestine u novonastalu Tursku,
docim rodica mu je palestinska knjizevnica i aktivistkinja (nastanjena u SAD).

Njezin otac Abdurrahman, je vjerovatno prvi Bosnjak koji je studirao na Cambridge-u.
http://btd.palestine-studies.org/content/rowing-cam

Izvor: Rekla Kazala
Iz prve ruke :-D

ps. kao sto vidite
Svi su bili "napredni" AMBICIOZNI, pametni Hercegovci :D
Gojeni H

#31 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Gojeni H »

Pratim :thumbup:
Joe McCarthy

#32 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Joe McCarthy »

Drago mi je da Srbi i Hrvati imaju svoj udio genijalaca u svijetu, ali ova tema je o Bošnjcima koji su "sa njima u lizi".
fantom slobode

#33 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by fantom slobode »

Muhamed Riđanović Image

Muhamed Riđanović (1930–1983) je rođen 1930. u Čapljini. Osnovno obrazovanje započeo je u Mostaru, a završio u Sarajevu. Maturirao je 1948. na II muškoj gimnaziji u Sarajevu. Diplomirao je 1954. hidrotehniku na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Od 1955. radi kao asistent na Tehničkom fakultetu u Sarajevu na predmetu Hidraulika, a 1957/58. specijalizira u hidrauličkoj laboratoriji Instituta “Jaroslav Černi” u Beogradu. Avgusta 1959. odlazi na postdiplomski studij na Fakultet za mehaniku i hidrauliku Univerziteta Iowa, SAD, gdje 1960. stiče stepen magistra, a 1963. doktora tehničkih nauka.

Uporedo s gimnazijskim školovanjem i studijem građevine, učio je i bavio se muzikom. Zavšio je nižu i srednju muzičku školu, a zatim studirao violinu na Muzičkoj akademiji u Beogradu. U periodu od 1951. do 1954. bio je član orkestra Beogradske opere i stalni član Sarajevske filharmonije.

Po povratku iz SAD-a dolazi na Mašinski fakultet u Sarajevu, gdje u zvanju docenta od 1963, vanrednog profesora od 1967. i redovnog profesora od 1973. predaje Mehaniku fluida na odjeljenjima ovog Fakulteta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci te na Elektrotehničkom i Građevinskom fakultetu u Sarajevu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu od 1965. drži predavanja iz Mehanike neprekidnih sredina. Paralelno s nastavom na redovnom, predavao je i na postdiplomskom studiju u Sarajevu i Beogradu. Tri školske godine u svojstvu stručnjaka tehničke pomoći (1968–1971) predavao je Mehaniku fluida na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Kartumu – Sudan.

Shvatajući značaj ogledne nastave i istraživačke infrastrukture, Muhamed Riđanović se s velikim entuzijazmom angažuje na projektovanju i izgradnji eksperimentalnih poligona i nabavci moderne mjerne opreme za pedagoške i istraživačke potrebe. Svoje vizije i projekte realizira uglavnom u Zavodu za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, čiji je saradnik bio neprekidno od 1955, stvorivši tako prvu savremenu eksperimentalnu bazu iz mehanike fluida u Bosni i Hercegovini. Napisao je nekoliko uspješnih udžbenika koji svojom originalnošću, modernim pristupom, metodikom i stilom bivaju prihvaćeni i na univerzitetima van Bosne i Hercegovine. Sve ovo, kao i nesebična pomoć koju je pružao mlađim univerzitetskim centrima, posebno Mašinskom i Građevinskom fakultetu u Mostaru, donijeli su mu reputaciju utemeljitelja savremene mehanike fluida kao naučne i inženjerske discipline u BiH.

Istraživačka djelatnost Muhameda Riđanovića obuhvata šire područje mehanike, posebno turbulencije i transportnih fenomena s primjenom u mašinstvu, energetici, građevini
i arhitekturi. Njegov naučni i stručni opus obuhvata oko 60 radova, najvećim dijelom realiziranih u Zavodu za hidrotehniku. Jedan broj naučnih publikacija ostat će trajno zabilježen u naučnoj literaturi, kao npr. njegov metod proračuna graničnog sloja i otpora oscilirajućih tijela u fluidu, Drag coefficients of flat plates oscillating normally to their
planes (1962), koji je u knjizi Kačka korablja (Semeon et al., 1969) naveden kao “metod Riđanovića” za proračun stabilizatora brodova. Zapaženi su mu također radovi Wake with zero change of momentum flux (1963) i Transformacija turbulentne energije u slučajevima tečenja sa slobodnom turbulencijom, za kojeg je 1966. dobio nagradu Jugoslovenskog društva za hidraulična istraživanja.

Posebno značajan uticaj je ostavio radovima posvećenim hidrodinamičkim problemima zaštite voda, s fokusom na istraživanju procesa u kraškim akumulacijama, njihove termalne stratifikacije i uticaja na kvalitet vode, njenog miješanja i zahvatanja. U ovoj oblasti se ističu radovi Hidrodinamika stratificiranih tokova (1971), Capacity of karst reservoirs for absorption of heat flux of solar radiatione (1975), Turbulentni transportni procesi u nehomogenom fluidu (1976), Destratifikacija termalno stratificiranih akumulacija (1977), Entrainment across a density interface in reservoirs in quasi-turbulent conditions (1977).

Značajni su mu također radovi u oblasti arhitektonske aerodinamike, posebno dinamičkog ponašanja objekata pod djelovanjem vjetra. Rad Određivanje aerodinamičkih efekata na cilindar poligonalnog poprečnog presjeka i drugi, bazirani na laboratorijskom istraživanju modela objekata, rezultirali su podlogama za prognozu efekata vjetra na visoke objekte izloženih ekstremnim uslovima, koje su primijenjene pri proračunu i projektovanju nekih novijih TV i PTT tornjeva u BiH.

Bio je dugo šef Katedre za energetiku Mašinskog fakulteta, šef Grupe za mehaniku fluida Zavoda za hidrotehniku, potpredsjednik Jugoslovenskog društva za racionalnu i primijenjenu mehaniku, predsjednik Saveza društava za mehaniku Jugoslavije, predsjednik Društva za mehaniku BiH te član Američkog društva hidrauličara, Međunarodnog društva za hidraulička istraživanja i Evropskog društva za primijenjenu matematiku i mehaniku.

Za svoje plodno djelovanje kao pedagog, istraživač i stručnjak dobio je više nagrada i priznanja: nagradu Jugoslovenskog društva hidrauličara (1966), “Veselin Masleša” (1974) za knjigu Hidrodinamika te, kao posebno priznanje za sveukupno djelovanje, Dvasesetsedmojulsku nagradu SRBiH.

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1975, a za redovnog 1981. godine.
Googlerica

#34 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Googlerica »

izumitelji proijeklom iz BiH su vecinom van BiH , znam licno 5 osoba,ali ih ne mogu postaviti javno na forum !
Googlerica

#35 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Googlerica »

Joe McCarthy wrote:Drago mi je da Srbi i Hrvati imaju svoj udio genijalaca u svijetu, ali ova tema je o Bošnjcima koji su "sa njima u lizi".
ne razumijem,tema su muslimanski naucnici!?
stakasa

#36 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by stakasa »

Googlerica wrote:
Joe McCarthy wrote:Drago mi je da Srbi i Hrvati imaju svoj udio genijalaca u svijetu, ali ova tema je o Bošnjcima koji su "sa njima u lizi".
Sta tacno ne razumijes? Pa moze zar biti i takva tema. Cisto legalisticki gledano :D
Googlerica

#37 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Googlerica »

stakasa wrote:
Googlerica wrote:
Sta tacno ne razumijes? Pa moze zar biti i takva tema. Cisto legalisticki gledano :D
izumi pomazu svima,a ne eksluzivno pripadnicima jedne religije !
stakasa

#38 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by stakasa »

Znaci nobelove nagrade dobivaju gradani svjeta a ne americki fizicari
Ajatolah_

#39 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Ajatolah_ »

Googlerica wrote:
Nisu muslimanski nego bošnjački.
Googlerica

#40 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Googlerica »

a kako cu znati da li je Bosnjak ?
Hvo_Bobovac

#41 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Hvo_Bobovac »

Možda ti intelektualci sebe smatraju Bosancima ili Muslimanima, a ne bošnjacima. ;)
_mufljuz_

#42 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by _mufljuz_ »

poznajem 2 tehno frika - koji su bosnjaci - stvarno kapa dole sto se tice inteligencije i znanja...

al kao i ova tema, kao i sami bosnjaci - su obicni pakasi od ljudi.... imao sam tezu nesrecu racunao sam da bi mogli barem da se cujemo ili nesto tako - a ni mukajet.....

iako ni ja nisam nista bolji niti tvrdim da sam neka velicina - ali cinjenica je bila po ponasanju - obicni pakasi made in BIH....

eto toliko mogu reci i takvim vidim i bosnjake a tako vidim i ovu temu... O&O
stakasa

#43 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by stakasa »

Googlerica wrote:a kako cu znati da li je Bosnjak ?
To nije tema. Mozes ga pitat, koristit usluge iz nicka, pusti masti na volju...
stakasa

#44 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by stakasa »

_mufljuz_ wrote:poznajem 2 tehno frika - koji su bosnjaci - stvarno kapa dole sto se tice inteligencije i znanja...

al kao i ova tema, kao i sami bosnjaci - su obicni pakasi od ljudi.... imao sam tezu nesrecu racunao sam da bi mogli barem da se cujemo ili nesto tako - a ni mukajet.....

iako ni ja nisam nista bolji niti tvrdim da sam neka velicina - ali cinjenica je bila po ponasanju - obicni pakasi made in BIH....

eto toliko mogu reci i takvim vidim i bosnjake a tako vidim i ovu temu... O&O
:D
stakasa

#45 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by stakasa »

Hvo_Bobovac wrote:Možda ti intelektualci sebe smatraju Bosancima ili Muslimanima, a ne bošnjacima. ;)
O Bosanac
lacrima

#46 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by lacrima »

Prof. Dr. Hamza Mujagić
Profesor Medicinskog fakutleta Univerziteta Harvard

Image

- Hamza Mujagić je rođen l943. godine u Tešnju. Osmogodisnje i gimnazijsko školovanje je završio u Bosni l963 godine. Medicinski fakultet je završio u Zagrebu l968. godine. Lijecnički staž je obavio u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu 1969/1970 godine. Postdiplomski studij iz eksperimentalne biologije je upisao l969. godine u Centru za postdiplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je l972 godine u istom centru u Zagrebu na temu: «Plućne metastaze fibrosarkoma kao test za proučavanje imunologije tumora».

- Stručni državni ispit je položio pred Komisijom Ministarstva zdravstva Hrvatske l97l. godine u Zagrebu.

- Doktorsku disertaciju pod naslovom «Imunološka reaktivnost u bolesnika sa karcinomom rektuma» uradio je na Univerzitetu u Essenu, Njemačka i na Medicinskom fakultetu i Institutu za tumore Sveučilišta u Zagrebu. Disertaciju je odbranio 1976. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Specijalizaciju iz interne medicine završio je na Klinici za unutarnje bolesti Univerzitetsko-medicinskog centra, Sarajevo, l980. godine. Iste je godine položio specijalistički ispit pred Komisijom ministarstva zdravlja BiH u Sarajevu.

Od 2000. godine je profesor Univerziteta Harvard za naučnu oblast onkologija.

Uvrten je među 2000 najznačajnijih živih naučnika svijeta prema izboru Marquiz Who is Who in World's Science.
Ekspert je Svjetske zdravstvene organizacije zadužen za maligan melanom.
Googlerica

#47 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by Googlerica »

stakasa wrote:
Googlerica wrote:a kako cu znati da li je Bosnjak ?
To nije tema. Mozes ga pitat, koristit usluge iz nicka, pusti masti na volju...
:lol:
dustaban

#48 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by dustaban »

Pa dze vam je Hanjalic? Ja mislio tema zbog njeg otvorena.

Mada... stvarno je pitanje da li ti veliki umovi sebe uopce vide u malom nacionalnom korpusu kakav je bosnjacki. Ovi koje spominjemo su svoje djelo i ime izgradili kao jugosloveni a kako vidimo vecina ih je sad po nacionalnosti - zemljani!

Ali u svakom slucaju pozdravljam ideju, naciju grade ovakve face a ne kreature koje se samoproglasise kreatorima bosnjastva.
salik79

#49 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by salik79 »

lacrima wrote:Prof. Dr. Hamza Mujagić
Profesor Medicinskog fakutleta Univerziteta Harvard

Image

- Hamza Mujagić je rođen l943. godine u Tešnju. Osmogodisnje i gimnazijsko školovanje je završio u Bosni l963 godine. Medicinski fakultet je završio u Zagrebu l968. godine. Lijecnički staž je obavio u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu 1969/1970 godine. Postdiplomski studij iz eksperimentalne biologije je upisao l969. godine u Centru za postdiplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je l972 godine u istom centru u Zagrebu na temu: «Plućne metastaze fibrosarkoma kao test za proučavanje imunologije tumora».

- Stručni državni ispit je položio pred Komisijom Ministarstva zdravstva Hrvatske l97l. godine u Zagrebu.

- Doktorsku disertaciju pod naslovom «Imunološka reaktivnost u bolesnika sa karcinomom rektuma» uradio je na Univerzitetu u Essenu, Njemačka i na Medicinskom fakultetu i Institutu za tumore Sveučilišta u Zagrebu. Disertaciju je odbranio 1976. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Specijalizaciju iz interne medicine završio je na Klinici za unutarnje bolesti Univerzitetsko-medicinskog centra, Sarajevo, l980. godine. Iste je godine položio specijalistički ispit pred Komisijom ministarstva zdravlja BiH u Sarajevu.

Od 2000. godine je profesor Univerziteta Harvard za naučnu oblast onkologija.

Uvrten je među 2000 najznačajnijih živih naučnika svijeta prema izboru Marquiz Who is Who in World's Science.
Ekspert je Svjetske zdravstvene organizacije zadužen za maligan melanom.

I, usput bih dodao (dusmana radi :D ), bes-vakat mumin. :)
sinuhe

#50 Re: Bošnjački izumitelji, naučnici i "tehno-glavonje"

Post by sinuhe »

Sadik Hafizovic -Zurich Instruments http://en.wikipedia.org/wiki/Zurich_Instruments

Ali svi oni nisu toliko bitni ako nemamo institucije.
Post Reply