Kako ste se navikli na dijasporu?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
jefferson

#26 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

Mr.Fundamental wrote:
jefferson wrote: Bilo tesko prvih par mjeseci, medjutim upoznao dosta raje, pa neke cure, ovo ono, poceo hodati i eto. Iako sam znao uvijek da se svijet ne vrti oko BiH i da smo rupa u evropi, kada pocnes da se masovno druzis sa ljudima iz cijelog svijeta onda skontas koliko si u BiH propustao.

Možeš li mi malo detaljnije pojasniti šta si mislio pod ovim boldiranim? Čisto informacijski me interesuje.
Mislim da sam bio sasvim jasan.
Kada dodjes u grad gdje u jednoj ulici zivi 20-30 nacija, vrlo brzo skontas sta znaci tolerancija.
Hocu reci, najezim se kada u BiH pricamo o toleranciji, dok u Travniku imas dvije skole pod jednim krovom ili gdje se romi smatraju gradjanima drugog reda itd.
Problem mnogih BH gradjana u dijaspori je sto se odmah pocinju zatvarati u grupice koje cine samo bosanci ili gradjani iz bivse juge, smatrajuci da se niposto ne trebaju druziti s drugim nacijama itd, jerbo sta ja znam, kcerka im moze poceti izlaziti sa crncem ili sin ozeniti ne znam, kineskinju.
alijagoro

#27 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by alijagoro »

Mislim da to rade pripadnici svih nacija,vjera i boja,drze se svoje ose.Jos kad se u obzir uzme da smo mi poprilicno novi doseljenici,te da smo tek izasli iz rata i da nismo bas neka putujuca nacija.Ne kontam sta je lose u tome ako neko zeli samo da se zeni/udaje iz svoje nacije :roll:,kao da je procenat mjesovitih brakova 50,60 ili 70% a ne nekih pisljivih 5-10% u vecini zapadnih zemalja :roll:.
hrle1976

#28 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:
Mr.Fundamental wrote:
jefferson wrote: Bilo tesko prvih par mjeseci, medjutim upoznao dosta raje, pa neke cure, ovo ono, poceo hodati i eto. Iako sam znao uvijek da se svijet ne vrti oko BiH i da smo rupa u evropi, kada pocnes da se masovno druzis sa ljudima iz cijelog svijeta onda skontas koliko si u BiH propustao.

Možeš li mi malo detaljnije pojasniti šta si mislio pod ovim boldiranim? Čisto informacijski me interesuje.
Mislim da sam bio sasvim jasan.
Kada dodjes u grad gdje u jednoj ulici zivi 20-30 nacija, vrlo brzo skontas sta znaci tolerancija.
Hocu reci, najezim se kada u BiH pricamo o toleranciji, dok u Travniku imas dvije skole pod jednim krovom ili gdje se romi smatraju gradjanima drugog reda itd.
Problem mnogih BH gradjana u dijaspori je sto se odmah pocinju zatvarati u grupice koje cine samo bosanci ili gradjani iz bivse juge, smatrajuci da se niposto ne trebaju druziti s drugim nacijama itd, jerbo sta ja znam, kcerka im moze poceti izlaziti sa crncem ili sin ozeniti ne znam, kineskinju.
Ili ce poceti sa drogom i prekomjernim konzumiranjem alkohola ako pocnu se druziti sa domicilnim ili drugim narodom u toj drzavi. Ali opet mislim da je to bilo u nekim pocetnim godinama te da je vremenom postala sve veca tolerancija i sa strane roditelja... Poznam nekoliko ljudi koji su ozenili ili se udale za "strance" pa tu su djeca, te jest da npr. odgoj djece je prilagodjen drzavi u kojoj zive te jest da npr. suparnik "domacin" ima vise da kaze oko odgoja djece npr. bosanski se ne uci ali kad sagledas sve objektivno. Djete ce tu ziviti, skolovati se itd. i sta ce mu bilo koji balkanski jezik...
Seyfo

#29 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Seyfo »

Odgovor na prvi post je kratak i jasan: MOŽE TI SE !!!

Ima naše djece u po rata se ispalili i pali u Njemačku, za koji dan se našli u njemačkoj školi bez znanja riječi jezika! Svi bleje okolo i smiju se a razumiješ im samo podsmjehe. Šta bi tad?

Znam ljude ispalili se '93 i pali u Ameriku, kakav jezik, bilo šta. I do dana današnjeg nisu našli priliku(čitaj:priuštili) da dođu u Bosnu! Misliš da ih je ikad iko pitao kako im ide jezik?

PS Nemoj se ljutiti, ovo je suština. Peace! :thumbup:
Micaha

#30 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Micaha »

Seyfo wrote:Odgovor na prvi post je kratak i jasan: MOŽE TI SE !!!

Ima naše djece u po rata se ispalili i pali u Njemačku, za koji dan se našli u njemačkoj školi bez znanja riječi jezika! Svi bleje okolo i smiju se a razumiješ im samo podsmjehe. Šta bi tad?

Znam ljude ispalili se '93 i pali u Ameriku, kakav jezik, bilo šta. I do dana današnjeg nisu našli priliku(čitaj:priuštili) da dođu u Bosnu! Misliš da ih je ikad iko pitao kako im ide jezik?

PS Nemoj se ljutiti, ovo je suština. Peace! :thumbup:
Uglavnom su to pojedinacni slucajevi, tuzne price. Velikom vecinom nas svijet zivi normalne zivote, vrlo slicne zivotima domicilnog stanovnistva
Erzsebet

#31 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Erzsebet »

Zajebana tema... Ja sam u Holandiji oko dvije godine, i mogu reći da sam se na neke stvari vrlo lako navikao, a na neke stvari kao da neću nikad.

Naravno, jezik je vrlo bitan, čak i u zemlji u kojoj svi pričaju engleski, pogotovo zbog administrativnih stvari i posla, gdje je jezik uvijek potreban. Druga bitna stvar je okruženje, tj. s kim se družite. Slažem se s Jeffersonom koji je rekao da je najbitnije družiti se sa svima, i ne praviti razliku između ljudi, pa ćete tek onda vidjeti kakva smo rupa. Kad sam tek stigao, radio sam na mjestu gdje nas je bilo 20, iz 15 različitih zemalja, i funkcionisali smo kao familija. Naši ljudi obično misle da se samo s Jugoslovenima može imati prisan odnos, ali to nije istina, čak i na drugom jeziku možete dočarati neke naše stvari, barem sam ja uspio, pa smo tako gledali Kusturicine filmove, išli na sevdah školu Damira Imamovića na engleskom, putovali u Poljsku i Litvaniju starim Mercedesom iz 1987. godine, zajebavali se na svaki mogući način.

Ono što mi dosad nije uspjelo je to da se približim nekom Holanđaninu. Moja djevojka ima dosta prijatelja, ona je ovdje mnogo duže, i s nekim od njenih prijateljica sam vrlo blizak, ali mislim da neću tako lako sam naći domicilnog prijatelja/icu. To je vjerovatno i normalno, jer ti ljudi imaju svoje živote koji su ovdje počeli mnogo prije nego sam ja (ili neko kao ja) došao. Nisam se ni ja previše družio sa studentima iz drugih gradova dok sam bio u Sarajevu, a oni su se opet držali zajedno. Drugi razlog je vjerovatno taj što je meni holandska kultura veoma dosadna. Izlasci su im uvijek isti; ili je to neka sterilna kafana gdje svi stoje, piju pivo i nadvikuju se; ili je neki tehno klub, na šta mi se povraća. Nekako, imam osjećaj da ovdje stranci čine glavninu kulture, bilo da se radi o muzici, filmu ili bilo čemu drugom.

Druga stvar koja mi smeta je vrijeme. Uvijek je loše, kiša često pada, nizak je pritisak i lako ćete zaspati od toga.

Dobra stvar je to što ima posla, pa sa najglupljim poslom nećete umrijeti od gladi. Tužno je što mnogo imigranata dolazi zbog toga, pa onda vidite edukovane ljude da rade po supermarketima, kafićima, magacinima i sl.
jefferson

#32 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by jefferson »

Ili ce poceti sa drogom i prekomjernim konzumiranjem alkohola ako pocnu se druziti sa domicilnim ili drugim narodom u toj drzavi. Ali opet mislim da je to bilo u nekim pocetnim godinama te da je vremenom postala sve veca tolerancija i sa strane roditelja... Poznam nekoliko ljudi koji su ozenili ili se udale za "strance" pa tu su djeca, te jest da npr. odgoj djece je prilagodjen drzavi u kojoj zive te jest da npr. suparnik "domacin" ima vise da kaze oko odgoja djece npr. bosanski se ne uci ali kad sagledas sve objektivno. Djete ce tu ziviti, skolovati se itd. i sta ce mu bilo koji balkanski jezik...
Ma ja droge u BiH nije bilo a alkohola pogotovo. Koliko ja vidim nasa dijaspora je u daleko "boljeoj" formi kada je alkohol u pitanju nego domicilno stanovnistvo, a druziti se sa strancima ne znaci odmah poceti se lupat u venu.
Takodje mozemo diskutovati i sta je droga. Ako pod travom smatras drogu, u BiH je uvijek do nje bilo lakse doci nego npr. u SAD. E sad, naravno, dosta dijasporaca cine ljudi iz sela u kojima se nije pusila trava pa su time malo iznenadjeni vani, ali alkohol? ma daj......
I naravno, meni ne pada na pamet da svom djetetu potenciram neki "bosanski" odgoj. Kako sam ja zavrsio u SAD tako i moje dijete moze zavrsiti u parizu ili Hong Kongu. Ali budi siguran da cu djetetu ukazati na sve gluposti sa balkana da odmah zna sta ne valja!
Jack Be Nimble

#33 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Jack Be Nimble »

Dosao sam ovdje u pubertetu, u srednjoj skoli sam sa imigrantima druzio, sa strane imao nesto par nasih prijatelja i kontao da nikada necu upoznati Amerikanca. Onda krenuo na fax i tu se sve promjenilo, naucio da u ovoj sredini gdje sam ja Amerikanci nemogu biti prijatelji sa drugim Amerikancima, svatio da nisam jedini koji dodje ovdje i osjeca se usamljeno. Na faxu sam se skontao sa svim i svakim najmanje sa nasom rajom, i tako na faxu zivot mije postao mnogo bolji. Preselio se na istocnu obalu, narav ljudi totalno drugacija, to jest lakse upasti u seme i prijateljstvo tako da se nikada vise nisam osjecao usamljenim, strancem, udaljenim od BiH itd.

Imam nasu raju ali tu smo samo da ispricamo koji vic o Muji i Hasi, da se zagrlimo i u po bara pocnemo pjevati bilo sta, oko ponoci platimo i svako svojoj kuci. Jednog drugog podsjetimo da kobiva nismo zaboravili BiH i kao jednog dana vraticemo se nazad.

Lagao bi vas kada bi rekao da sam neki Amerikanac, ali bi lagao i sebe kada bi dosao u BiH, pao na koljena i rekao 'oj rodno grudo vratio sam ti se'. Al' ipak ta zadnja laz je jaca u meni i zato pokusavam biti dio BiH preko foruma.
harisl

#34 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by harisl »

Pokusaj postepen pristup, prvo nadji neke nase, ili nama slicne ljude i vidi "pase" li ti iko. Nemoj samo sjediti i cekati, ponudi da se izdje na kafu, mozda rucak, ili "samo 'nako". To radi bolje kada vec ima neka veza izmedju ljudi. Tuzno, ali istinito - bjelci ce prije vjerovati bjelcima, crnci crncima, nasi nasima,... I izaci jednom ne znaci da imas druga, probaj par puta sa nekim i gledaj kako reaguju i hoce li tebe neko pozvati - veza postaje jaka ako se ocekuje da se cete se opet sresti. Svako gleda da profitira - ako nemas sta materijalno za ponuditi, ponudi povjerenje, otvori se, popricaj o svojim problemima u nadi da ce se i drugi otvoriti.

Odatle, ukoliko zelis vise (nije ti opet dovoljno), nadji nekog "stranca" iz kruga svojih novih prijatelja (prijatelji prijatelja), ili iz neposrednog okruzenja. Komsiluk je vrlo pogodna baza za prijatelje, jer vec postoji neka veza (geografska blizina je velika prednost) i ljudi su upuceni jedni na druge. Znaci, komsije stranci su dobra polazna tacka.

Kada izgradis "bazu" koja ti odgovara, gledaj kako se pojedinci ponasaju i apliciraj "tuk-na-utuk" taktiku (dobro vrati dobrim, a lose losim), valjda ce neko preostati od tih novih drugova. E to su ti novi prijatelji :mrgreen:

Ako nista ne uspije, onda ces opet imati vremena, pa obnovi gradivo citajuci nesto iz "Teorije Igara" (Game Theory) :mrgreen:
Ugljesa_

#35 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Ugljesa_ »

Meni nikad nece biti jasno kako neko moze biti toliko vezan za ovu prciju, mislim volim BiH, moja je drzava al brate kad vec bjezis iz nje sto ona patis toliko, zivi tamo, druzi se, nemoj se patiti i ojadjivati.
Ne kontam ljude.
Mannequin

#36 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Mannequin »

Ugljesa_ wrote:Meni nikad nece biti jasno kako neko moze biti toliko vezan za ovu prciju, mislim volim BiH, moja je drzava al brate kad vec bjezis iz nje sto ona patis toliko, zivi tamo, druzi se, nemoj se patiti i ojadjivati.
Ne kontam ljude.
:thumbup:

Svi koji toliko pate za Bosnom - neka se vrate!
Opcenito me najvise nerviraju ljudi koji budu negdje vani, a kukaju aman Boze njima najteze.
hrle1976

#37 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

Ugljesa_ wrote:Meni nikad nece biti jasno kako neko moze biti toliko vezan za ovu prciju, mislim volim BiH, moja je drzava al brate kad vec bjezis iz nje sto ona patis toliko, zivi tamo, druzi se, nemoj se patiti i ojadjivati.
Ne kontam ljude.
Iz potrebe za dokazivanjem (u neku mjeru)... tesko je vecini koja je izbjegla u inostranstvo da se dokazuje domacinu, nije da to nije moguce ali nisu ni sve strane kulture od te naravi i poletom za dokazivanje. U Sandinavskim drzavama je jako tesko se dokazivati, jer samo pojam da imas kucu je kredit od 20 do 30 god. a npr. u Danskoj i Norveskoj je luksuz imati auto. Neki nasi poznanici koji zive u Danskoj, oni vise kukaju nego izgleda grci u Grckoj, sami kazu, da ne zive kako to oni opisuju - 1/4 rezervara do i nazad iz Njemacke - troskovi za hranu bi bili mnogo veci. Pricaju da ustede do 50% sto kupuju hranu u Njemackoj. Imati malo modernije auto je 5-8 god. kredita. Opet u tim Sandinavskim drzavama ni domacin nije sto bi se reklo drustven... nebitno ko si, da se cesi odsele isto bi i njima bilo po tom pitanji kao sto je ljudima iz BiH ili Sri Lanke.

Nesto mislim, da oni koji su odselili se u Italiju ili Francusku su brze se navikli i nemaji iste probleme kao ovi iz Skandinavije...

Znaci ljudi koji nemaju potrebu za dokazivanjem i koji ne zele da posjete svoju neku rodbinu do su davnih dana podigli ruke od BiH. Ja mimo moji roditelja poznam jos par porodica sto so su isto ucinili. Umjesto na ljeto u BiH oni odu u Spaniju ili samo ja jadransko more.
Last edited by hrle1976 on 13/01/2013 17:27, edited 1 time in total.
Ugljesa_

#38 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Ugljesa_ »

hrle1976 wrote:
Ne kontam ljude.
Iz potrebe za dokazivanjem (u neku mjeru)... tesko je vecini koja je izbjegla u inostranstvo da se dokazuje domacinu, nije da to nije moguce ali nisu ni sve strane kulture od te naravi i poletom za dokazivanje. U Sandinavskim drzavama je jako tesko se dokazivati, jer samo pojam da imas kucu je kredit od 20 do 30 god. a npr. u Danskoj i Norveskoj je luksuz imati auto. Neki nasi poznanici koji zive u Danskoj, oni vise kukaju nego izgleda grci u Grckoj, sami kazu, da ne zive kako to oni opisuju - 1/4 rezervara do i nazad iz Njemacke - troskovi za hranu bi bili mnogo veci. Pricaju da ustede do 50% sto kupuju hranu u Njemackoj. Imati malo modernije auto je 5-8 god. kredita. Opet u tim Sandinavskim drzavama ni domacin nije sto bi se reklo drustven... nebitno ko si, da se cesi odsele isto bi i njima bilo po tom pitanji kao sto je ljudima iz BiH ili Sri Lanke.

Nesto mislim, da oni koji su odselili se u Italiju ili Francusku su brze se navikli i nemaji iste probleme kao ovi iz Skandinavije...

U BiH dokazivanje ide ko noz kroz puter... ja cu vam samo reci da moja daljna rodbina a i bljiznja misli da mi njima svima mozemo kupiti po Audi A8 i i izgraditi po dva sprata itd. ali da smo toliki skrti i to necemo.

Dokazivanje? Kakvo dokazivanje? Ne kontam?
hrle1976

#39 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

Ugljesa_ wrote:
hrle1976 wrote:
Ne kontam ljude.

U BiH dokazivanje ide ko noz kroz puter... ja cu vam samo reci da moja daljna rodbina a i bljiznja misli da mi njima svima mozemo kupiti po Audi A8 i i izgraditi po dva sprata itd. ali da smo toliki skrti i to necemo.

Ima ljudi koji imaju potrebu da dokazu drugima da su uspjesni, sad imati kucu na kredit od 30 god. i nije neki uspjeh ako mene pitas... da se dokazuje sunarodnjacima nije to moguce jer svi koji izve tu znaju kako sta ide pa se onda ide za BiH i dokazivati... da se koazuje ljudima u kojoj drzavi zivi (domacinima) sta se ima njima dokazivati kad sve znaju... zato se ljudi nisu navikli na mnogo sta. A najnovij tred medju ovima sto zive po svijetu je da masovno se vikendice i kuce na koje kakvim jezerima po BiH kupuju... u zadnjih mozda pola godine sam vise prica cuo, ma kupili smo kucu tu i tu, vikendicu na tom brdu i tom jezeru itd. istina ili ne - za vecinu mislim ne ali eto... neki su jos malo pa pokupovali po BiH.
Ugljesa_

#40 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Ugljesa_ »

hrle1976 wrote:
Ugljesa_ wrote:
hrle1976 wrote:

Ima ljudi koji imaju potrebu da dokazu drugima da su uspjesni, sad imati kucu na kredit od 30 god. i nije neki uspjeh ako mene pitas... da se dokazuje sunarodnjacima nije to moguce jer svi koji izve tu znaju kako sta ide pa se onda ide za BiH i dokazivati... da se koazuje ljudima u kojoj drzavi zivi (domacinima) sta se ima njima dokazivati kad sve znaju... zato se ljudi nisu navikli na mnogo sta. A najnovij tred medju ovima sto zive po svijetu je da masovno se vikendice i kuce na koje kakvim jezerima po BiH kupuju... u zadnjih mozda pola godine sam vise prica cuo, ma kupili smo kucu tu i tu, vikendicu na tom brdu i tom jezeru itd. istina ili ne - za vecinu mislim ne ali eto... neki su jos malo pa pokupovali po BiH.
Pa da, to znam, to je kompleks a ni to mi nije jasno, zbog cega, zasto, kome. Meni vala svejedno sta imaju ili nemaju, samo se smaraju bezveze.
zlajapravaraja

#41 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by zlajapravaraja »

Ugljesa_ wrote:
hrle1976 wrote:
Ne kontam ljude.

To je u ljudskoj biti, to "dokazivanje". Cak ti zelim da dodjes negdje drugo, pa da se suocis sa tim nagonom...pa cu te nakon godinu dana pitati kakav si ;-)
Erzsebet

#42 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Erzsebet »

hrle1976 wrote:
Ne kontam ljude.

Znaci ljudi koji nemaju potrebu za dokazivanjem i koji ne zele da posjete svoju neku rodbinu do su davnih dana podigli ruke od BiH. Ja mimo moji roditelja poznam jos par porodica sto so su isto ucinili. Umjesto na ljeto u BiH oni odu u Spaniju ili samo ja jadransko more.
Hrle, to su gluposti. Ja živim već dvije godine van BiH i nemam nikakvu potrebu za dokazivanjem, niti iko očekuje od mene da "nešto postignem" na finansijskom planu. Ako i postižem, to radim isključivo da bih se dokazao samom sebi, da bih ljepše živio, svojoj djeci obezbijedio sigurnu budućnost, a šta će ko reći kad dođem preko ljeta u Bosnu, iskreno me zaboli qrac. Zbog takvih stvari sve manje i idem u domovinu, jer svi očekuju da iskeširaš za piće, dernek, večeru i slične stvari. Ne pada mi na pamet da crnčim ovdje da bih se dokazivao nekome ko mi uopšte nije bitan, i u nekoj sredini iz koje sam zbrisao.
hrle1976

#43 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

Erzsebet wrote:
hrle1976 wrote:
Ne kontam ljude.

Hrle, to su gluposti. Ja živim već dvije godine van BiH i nemam nikakvu potrebu za dokazivanjem, niti iko očekuje od mene da "nešto postignem" na finansijskom planu. Ako i postižem, to radim isključivo da bih se dokazao samom sebi, da bih ljepše živio, svojoj djeci obezbijedio sigurnu budućnost, a šta će ko reći kad dođem preko ljeta u Bosnu, iskreno me zaboli qrac. Zbog takvih stvari sve manje i idem u domovinu, jer svi očekuju da iskeširaš za piće, dernek, večeru i slične stvari. Ne pada mi na pamet da crnčim ovdje da bih se dokazivao nekome ko mi uopšte nije bitan, i u nekoj sredini iz koje sam zbrisao.
Glupost je porediti sebe koji zivis 2 god. sa nekima koji zive 20 i kusur godina - i opet kazem nisu svi isti ali ima dosta njih koji imaju nagon i potrebu da se pokazu... i htejo ili ne da vjerujes to je tako. Ti si jucer dosao i po njihovom zargonu si prvacic, dok oni su 20 god. tu gdje jesu i imaju sasvim druge apetite.
iamia

#44 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

hahaha hrle.,,,
do sad si rekao sve :thumbup:

pogotovo taj slucaj o dokazivanju dijaspore..
kupis kucu na 30 godina, (u americi, njemackoj ,svedskoj- ne vazno gdje), i dodjes u bosnu i kazes,, " hey kupio sam kucu tamo vani..
ahahahhaha..
to je najzesci fol.
jedes pastetu svaki dan da bi otplatio tu mjesecnu ratu. ne mozes objasniti obicnom covjeku u BiH da kuca nije tvoja, nego pripada banci ,, sve do 31 godine..;-)
dzida

#45 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by dzida »

iamia wrote:hahaha hrle.,,,

kupis kucu na 30 godina, (u americi, njemackoj ,svedskoj- ne vazno gdje), i dodjes u bosnu i kazes,, " hey kupio sam kucu tamo vani..
ahahahhaha..
to je najzesci fol.
jedes pastetu svaki dan da bi otplatio tu mjesecnu ratu. ne mozes objasniti obicnom covjeku u BiH da kuca nije tvoja, nego pripada banci ,, sve do 31 godine..;-)

Odmah da kazem da nisam kupio kucu na kredit.

Ja ne razumijem omalovazavanje ljudi koji kupe kucu ili stan na kredit. Svako ko tako razmislja neka se zapita, sto je on ili ona ne kupe.

I to treba neko da placa, a i banka da odobri kredit. Niko kredit nece dobiti ako ne zaradjuje dovoljno da to moze da finansira. (Jedino ako nije kupio/la u USA kucu prije krize. :) A i ako jeste, vec su mu/joj je oduzeli). A rate za kredit za kucu nisu 100€/$.

A sto se dame tice koja je pokrenula temu, sta je ocekivala kad je isla u Njemacku najbolje govori njen nick. :)
Haj_Halve

#46 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Haj_Halve »

iamia wrote:hahaha hrle.,,,

ahahahhaha..
to je najzesci fol.
Ovaj komentar je preglup jer je vise baziran na ismijavanju nego na sagledanju realnosti.

99.9% kjudi na zapadu kupuje kuce na kredit. To je cinjenica, veliki dio ekonomije zapadnih drzava pociva na tome. Npr u Americi i Britaniji su brojevi novih zajama za kupovinu kuca medju najvaznijim ekonomskim indikatorima.

Da bi covjek dobio kredit za kucu (pogotovo danas), on mora da dokaze da je u stanju da je otplati na tih 15-20-15 godina. To nije mala stvar. Prije nekih 7 godina je to islo lakse, ali u zanjih 4-5 godina je vrlo tesko. U svakom slucaju, manje bih se smijao nekome ko ima kucu na kredit na zapadu, nego nekome ko misli da je u boljem polozaju jer ima svoju kucu u BiH i ismijava ovog prvog. Jer ipak je taj u BiH izlozen njenoj svakodnevnici i njenom zdravom i pravednom drustvu. Pa makar on jeo vise od pastete dnevno.
iamia

#47 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

bas zato sto u BiH ekonomija nije sagledavana po broju kredita za kucu, ova ekonomija stoji puno bolje nego je prikazana u knjigama.

ja govorim da je ekonomska slika zapada izvrnuta, i ne moze se porediti sa BiH.
jer mi imamo ovdje apsolutno drugaciju ekonomiju nego u americi i evropi.

u njemackoj ko ima kucu otplacenu taj mora de se preziva " von burg"..
ovdje u bosni svaki zemo ima kucu otplacenu.

da nam je urediti zdrastvo i opstu kulturu (kao ciste ulice, cisti wc'ei) jebes monako sta bi mi bili.
Haj_Halve

#48 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Haj_Halve »

iamia wrote:bas zato sto u BiH ekonomija nije sagledavana po broju kredita za kucu, ova ekonomija stoji puno bolje nego je prikazana u knjigama.

ja govorim da je ekonomska slika zapada izvrnuta, i ne moze se porediti sa BiH.
jer mi imamo ovdje apsolutno drugaciju ekonomiju nego u americi i evropi.

u njemackoj ko ima kucu otplacenu taj mora de se preziva " von burg"..
ovdje u bosni svaki zemo ima kucu otplacenu.
Izvrnuta slika ili ne, ona ja takva a ako neko hoce da sebi pravi kucu na zapadu, to je malo skuplje.

Naravno da je apsurdno je porediti ekonomski sistem BiH sa zapadom i ko zna sta ce biti sa tradicijom gradnje sopstvene kuce kada zapadni sistem dole pusti duboke korijene.

U vezi ekonomskih indikatora - sto vise zajama za kuce, to je bolje ekonmsko stanje.

Koja ekonomija stoji bolje u knjigama? Izvini, nisam shvatio sta zelis reci?
iamia

#49 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

puno toga nisi shvatio.

zato pazi kad nazivas nekoga ili nesto glupim.
hrle1976

#50 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by hrle1976 »

Nije istina oko kredita za kuce. Ove sto poznamo po skandinaviji sto su kupili kucu. Kupili su tako sto su banci dali 20% kucine vrijednosti u kesu a onda im je banka dala kredit kao i prodavac kuce na 80% na nekih 30 god. pa im je rata tolika da placaju narednih 30 cca. 45% od ukupne zarade, ali nije samo placanje rate nazad. Gdje je osigurnaje koje je :-) (a po zakonu ga moras imati) - barem se oni tako jade, pa gdje su ostale stvari - otpadne vode, komunalije, godisnji porez na zemlju jer ona ti je samo posuda od drzave itd. Kad sve to fino svedes ovi nasi poznanici placaju 60% svoje zarade da samo mjesecno otplate kucu - zato i kupuju po njemackoj hranu jer je znatno jeftinija... nije samo kupiti kucu i podjeliti ono cifru na nekoliko godina i obroka ima.

I vec gledaju da je prodaju da pokriju troskove jer nema smisla kako kazu, a nisu jedini, jer po njihovoj prici ima brdo slucajeva sto su kupili kucu i poslje 5 god. har to prodaji ili otislo na licitaciju...

Kad cu vec kupovati sa i na duge staze onda barem cu kupiti gdje imam klimu i sunce a ne u frizideru. Ali ni to nije moguce nece mu dati kredit a ako kupi onda ce ga drzava oporeziti kao da je kupio u drzavi gdje zivi a ne vani.... zatvor zivot.

Nije Ceska cemu po pitanju nekog standarda ali ja mogu da imam sta god hocu u francuskoj bez da moram da placam ovoj komicnoj vladi koji imamo... mogu vozati auto na njemacke tablice bez da moram da mislim hocel mi ko sta reci. Haj to ucini u jednoj od skandinavski drzava :lol: za mu'da bi te objesili.

I kao drugo 30 god. nije 30 dana. Ako imate 30 god. upitajte svoje roditelje kad je to bili kad ste se rodili i koliko je vrenema proslo (u glavi) pa kad malo bace film nazad skontas da 30 god. je manje vise 2/5 zivota u prosjeku.
Post Reply