Ote mi slova sa tastature.drugi profil wrote:Kontao sam da ti nesto odgovorim, a onda sam shvatio da je uzaludno.htcxone wrote:meni se više čini da ovi sad političari su odgajani u komunizmu ... vjeraa je bila zadnja na spiskurat je počeo 92 a ja ne vidim politišara starog 20 godina na sceni .. il sam prolupao pa je ovo 2032
Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
-
Avetinho
#26 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
- drug_profi
#27 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Sta ces. Ukrade iz oka...Ja Sam Odavle wrote:Ote mi slova sa tastature.drugi profil wrote:Kontao sam da ti nesto odgovorim, a onda sam shvatio da je uzaludno.htcxone wrote:meni se više čini da ovi sad političari su odgajani u komunizmu ... vjeraa je bila zadnja na spiskurat je počeo 92 a ja ne vidim politišara starog 20 godina na sceni .. il sam prolupao pa je ovo 2032
- htcxone
#28 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
koliko znam komunjare bile 92' kad je poceo rat, komunjare vladaju danas... sda, sdp , sbb sve sastavljeno od prijeratnih komunista koji su po potrebi i vjernici...
eto ti nam reci da nije tako? ? ?
eto ti nam reci da nije tako? ? ?
-
Avetinho
#29 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Ne moras po politicarima. Eno imas tamo pod razno onu temu -- pita "student" ima li gdje da ukrade kakav rad, treba mu da polozi ispit. Bez trunke stida, i jos mu nije jasno sta je lose ucinio, i hvalise se kako svi oko njega to isto rade.htcxone wrote:meni se više čini da ovi sad političari su odgajani u komunizmu ... vjeraa je bila zadnja na spiskurat je počeo 92 a ja ne vidim politišara starog 20 godina na sceni .. il sam prolupao pa je ovo 2032
Kukala nam majka s ovim novim generacijama profesionalnih lopova.
- htcxone
#30 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Ja Sam Odavle wrote:Ne moras po politicarima. Eno imas tamo pod razno onu temu -- pita "student" ima li gdje da ukrade kakav rad, treba mu da polozi ispit. Bez trunke stida, i jos mu nije jasno sta je lose ucinio, i hvalise se kako svi oko njega to isto rade.htcxone wrote:meni se više čini da ovi sad političari su odgajani u komunizmu ... vjeraa je bila zadnja na spiskurat je počeo 92 a ja ne vidim politišara starog 20 godina na sceni .. il sam prolupao pa je ovo 2032
Kukala nam majka s ovim novim generacijama profesionalnih lopova.
nemoj mi te filozofje, opet, roditelji koji su ih odgojili su rođeni u komunizmu
-
Avetinho
#31 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Mozda se i tada varalo, ali se time barem nije hvalisalo, niti si po novinama (nije bilo interneta) mogao naci oglase sa zahtjevima za saucesnistvo u kriminalu.htcxone wrote:Ja Sam Odavle wrote:Ne moras po politicarima. Eno imas tamo pod razno onu temu -- pita "student" ima li gdje da ukrade kakav rad, treba mu da polozi ispit. Bez trunke stida, i jos mu nije jasno sta je lose ucinio, i hvalise se kako svi oko njega to isto rade.htcxone wrote:meni se više čini da ovi sad političari su odgajani u komunizmu ... vjeraa je bila zadnja na spiskurat je počeo 92 a ja ne vidim politišara starog 20 godina na sceni .. il sam prolupao pa je ovo 2032
Kukala nam majka s ovim novim generacijama profesionalnih lopova.a tad se nije varalo... sve duše drage, u nesvjest padali od učenja :O
nemoj mi te filozofje, opet, roditelji koji su ih odgojili su rođeni u komunizmuopet smo na nuli
Eno imas tamo negdje drugo onaj jos jedan post -- neki mu veliki vjernik maznuo tene dok je bio na dzumi.
E toga stvarno nije bilo u moje vrijeme.
- htcxone
#32 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
i tebi to cudno.. nema te sta cuditi... u kuci ih ne odgajaju, u skoli ih ne odgajaju...
preksinoc sin ubi oca sa vise metaka ... "porodična svađa"
televizija, amerika, gangsteri....domaća mafija, srpska mafija... sve uzor do uzora ,...
televizija, amerika, gangsteri....domaća mafija, srpska mafija... sve uzor do uzora ,...
-
Avetinho
#33 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Ma bogati.htcxone wrote:i tebi to cudno.. nema te sta cuditi... u kuci ih ne odgajaju, u skoli ih ne odgajaju...
Pa evo i ja gledam televiziju, ameriku, gangstere, domace i srpske mafije, sve uzor do uzora.
Nisam jos primijetio da zelim ubiti oca sa vise metaka, ukrasti nekom tene ko je pored mene u bogomolji, ili traziti po forumu da neko sa mnom ucestvuje u prevari, i jos se pitat sta u tome ima cudno.
A nisam ni kod djece primijetio. A djeca nemaju predmet "Moral" u skoli, a nisam imao ni ja.
- drug_profi
#34 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Kolega ima problem sa komunjarama i sa bivsim sistemom.
Samo da napomenem da je otpad i skart tog sistema proizveo ovo u cemu danas zivimo.
I tada je bilo lopova, prevaranata, licemjera, mozda cak isto kao i danas, ali su se tad ipak malo bolje skrivali jer to nije bilo opsteprihvaceno ponasanje. Mozda je i tad vecina lizala prste kad radi sa medom, ali se trudila da to dobro sakrije.
Propagirano je vitestvo, fer plej, nesebicnost. TV program, novinski clanci, muzicki tekstovi su imali cenzore, koji nisu bili tu samo da stite vladare, nego da stite sistem ispravnih vrijednosti. Cijelo drustvo je odgajalo svoje clanove da budu moralni, hrabri, nesebicni, pozrtvovani...
Naravno da se ne prima na sve, ali je svako tada imao primjer iz okruzenja da je dobro biti dobar. Danas se na svakom koraku dokazuje "da se zlocin isplati" jer sindikalci voze limuzine, politicari za jedan mandat postaju milioneri, Zike, Cele, Niske, su heroji ulice i roll model za momke koji hoce nesto da naprave od svog zivota, a ne znaju kako...
Prije se pokazivao ispravan put, a sad je sakriven i zarastao u trnje vise nego ikada.
Samo da napomenem da je otpad i skart tog sistema proizveo ovo u cemu danas zivimo.
I tada je bilo lopova, prevaranata, licemjera, mozda cak isto kao i danas, ali su se tad ipak malo bolje skrivali jer to nije bilo opsteprihvaceno ponasanje. Mozda je i tad vecina lizala prste kad radi sa medom, ali se trudila da to dobro sakrije.
Propagirano je vitestvo, fer plej, nesebicnost. TV program, novinski clanci, muzicki tekstovi su imali cenzore, koji nisu bili tu samo da stite vladare, nego da stite sistem ispravnih vrijednosti. Cijelo drustvo je odgajalo svoje clanove da budu moralni, hrabri, nesebicni, pozrtvovani...
Naravno da se ne prima na sve, ali je svako tada imao primjer iz okruzenja da je dobro biti dobar. Danas se na svakom koraku dokazuje "da se zlocin isplati" jer sindikalci voze limuzine, politicari za jedan mandat postaju milioneri, Zike, Cele, Niske, su heroji ulice i roll model za momke koji hoce nesto da naprave od svog zivota, a ne znaju kako...
Prije se pokazivao ispravan put, a sad je sakriven i zarastao u trnje vise nego ikada.
- altgr
#35 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Opet bi Ministarstvo nalozilo neki nastavni plan i program, skola trazila predavanje pisanih priprema, uveli bi neko i ocjenjivanje te postao cisto formalni predmet kao i svi ostali iako je skola po definiciji ODGOJNO- obrazovna ustanova, gdje je odgoja manje od 0,1% (iz iskustva).
-
Avetinho
#36 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Jeste.altgr wrote:Opet bi Ministarstvo nalozilo neki nastavni plan i program, skola trazila predavanje pisanih priprema, uveli bi neko i ocjenjivanje te postao cisto formalni predmet kao i svi ostali iako je skola po definiciji ODGOJNO- obrazovna ustanova, gdje je odgoja manje od 0,1% (iz iskustva).
Ali kao sto neko rece na ovoj, ili na onoj temi o uciteljima i prvacicima, ne mogu ucitelji od govana pravit pitu.
Djecu treba PRIJE SKOLE da odgajaju mame i tate, ili staratelji.
Skola bi trebala kasnije pripomoci, ali bez ovih gore nema nista.
- altgr
#37 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Ako dijete krene u skolu sa 5-6 godina moze se dosta "poraditi" na tom djetetu, mada se moze i kasnije, ali sada se gleda samo da se forma provede nista drugo, vjeruj.
- nasa
#38 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Moralni odgoj kao zaseban predmet ne bi imao nikakav efekat ako bi se djecu ucilo vrijednostima koja se ne zive u stvarnom zivotu.
Sto znaci,ako neko upise skolu preko stele,ucitelj nadje posao na isti nacin,ako uposlenici u skoli s nastavnim sistemom ovakvim kakav jeste nemaju prostora ni da upoznaju dijete koje bi trebali poducavati,ako skola ni na jedan nacin ne potice niti njeguje individualni razvoj i talenat ucenika itd.Slicnih primjera je pregrst...
Moral se ne moze nauciti samo iz udjbenika bez prakticne primjene!Puno korisnije bi bilo da skolski sistem funkcionise u skladu s etikom!
Sto znaci,ako neko upise skolu preko stele,ucitelj nadje posao na isti nacin,ako uposlenici u skoli s nastavnim sistemom ovakvim kakav jeste nemaju prostora ni da upoznaju dijete koje bi trebali poducavati,ako skola ni na jedan nacin ne potice niti njeguje individualni razvoj i talenat ucenika itd.Slicnih primjera je pregrst...
Moral se ne moze nauciti samo iz udjbenika bez prakticne primjene!Puno korisnije bi bilo da skolski sistem funkcionise u skladu s etikom!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#39 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
gade mi se ljudi koji od države traže da mjesto njih odgaja njihovu djecu.
samo pitanje u naslovu teme primjerenije je početku XIX nego početku XXI stoljeća....al haj taman da utvrdimo gdje smo
samo pitanje u naslovu teme primjerenije je početku XIX nego početku XXI stoljeća....al haj taman da utvrdimo gdje smo
- Arminovski
#40 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Mislim da nije u pitanju da drzava odgaja umjesto familije vec asistencija. Ne vidim nista lose u tome da se djeca uce nekom osnovnom bontonu npr ustupiti mjesto starijem ili pomoci... tako neke sitnice. Onda odgovornost prema sebi, drugima i drustvu... Tako nekako.JoseMujica wrote:gade mi se ljudi koji od države traže da mjesto njih odgaja njihovu djecu.
Neko rece da su prijasnje generacije bile bolje odgojene. Jesu, ali te iste su odgojile danasnju omladinu a njoj se prigovara. Ocigledno negdje ne stima...
-
Avetinho
#41 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Totalna degradacija drustva na svakom nivou, korupcija kao nacin zivota, koju prvenstveno upraznjava drzavna vrhuska?Arminovski wrote:Mislim da nije u pitanju da drzava odgaja umjesto familije vec asistencija. Ne vidim nista lose u tome da se djeca uce nekom osnovnom bontonu npr ustupiti mjesto starijem ili pomoci... tako neke sitnice. Onda odgovornost prema sebi, drugima i drustvu... Tako nekako.JoseMujica wrote:gade mi se ljudi koji od države traže da mjesto njih odgaja njihovu djecu.
Neko rece da su prijasnje generacije bile bolje odgojene. Jesu, ali te iste su odgojile danasnju omladinu a njoj se prigovara. Ocigledno negdje ne stima...
Mame i tate iz "stare generacije" samo se prilagodjavaju novom zivotu.
-
kojeime
#42 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
NE.
Proucavanje etike, nauke o moralu da, ali moral ne. Moral je veoma promjenjiv, velike razlike su izmedju moralnih normi izmedju razlicitih kultura, ljudskih zajednica (npr drzava) i izmedju morala u razlicitim vremenima u istoj zajednici, da bi moral trebao biti proucavan kao egzaktna nauka. Isuvise je nestabilan. I imati tako nestabilan sistem i onda djecu uciti da je taj sistem vrijednosti nesto sto je malte ne nauna cinjenica je meni besmislano. Jedino ako zbog kratkotrajnih interesa neke grupe treba djeci ugraditi sisteme vrijednosti te grupe da bi ta djca postali poslusnici te grupe, to je druga prica. Ali uciti djecu o moralu pod pretpostavkom da ih usic univerzalnim vrijednostima i da tim naukom djeca postaju univerzalno obrazovaniji i "bolji, niko ozbiljan ne bi trebao ni pomisliti.
Dakle, etika to jeste nauka koja uci sta je moral, kako moral nastaje, kako se mijenja i zasto se mijenja, to da, ali moral sam po sebi i njegova pravila, to ne. Dovoljno je uciti djecu da trebaju postovati zakone, u demokratskom slobodnom drustvu sve zabrane trebaju biti definisane zakonima, sve sto nije zabranjeno zakonima mora biti dozvoljeno i ne bi smjelo biti osudjivano ni onaqko ispotiha.
Proucavanje etike, nauke o moralu da, ali moral ne. Moral je veoma promjenjiv, velike razlike su izmedju moralnih normi izmedju razlicitih kultura, ljudskih zajednica (npr drzava) i izmedju morala u razlicitim vremenima u istoj zajednici, da bi moral trebao biti proucavan kao egzaktna nauka. Isuvise je nestabilan. I imati tako nestabilan sistem i onda djecu uciti da je taj sistem vrijednosti nesto sto je malte ne nauna cinjenica je meni besmislano. Jedino ako zbog kratkotrajnih interesa neke grupe treba djeci ugraditi sisteme vrijednosti te grupe da bi ta djca postali poslusnici te grupe, to je druga prica. Ali uciti djecu o moralu pod pretpostavkom da ih usic univerzalnim vrijednostima i da tim naukom djeca postaju univerzalno obrazovaniji i "bolji, niko ozbiljan ne bi trebao ni pomisliti.
Dakle, etika to jeste nauka koja uci sta je moral, kako moral nastaje, kako se mijenja i zasto se mijenja, to da, ali moral sam po sebi i njegova pravila, to ne. Dovoljno je uciti djecu da trebaju postovati zakone, u demokratskom slobodnom drustvu sve zabrane trebaju biti definisane zakonima, sve sto nije zabranjeno zakonima mora biti dozvoljeno i ne bi smjelo biti osudjivano ni onaqko ispotiha.
- shiny
#43 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Nisu ranije generacije ništa bolje odgajane. Da jesu, ne bi bilo sad ovako. Niti su ove nove generacije toliko neodgojene. Znam toliko fine i kulturne djece, mnogo su kulturniji od 90 posto "odraslih" odgajanih u nekim ranijim sistemima.
Nisam za uvođenje predmeta "moral", al sam za uvođenje predmeta "kultura ponašanja" pa nek se djeci kaže kako je društvo skontalo da treba da se ponašaju. Neki će prihvatiti, neki neće, ali ne treba ni sve pokorno da slušaju.
Roditelji bi morali imati mnogo više vremena za djecu. Oni kontaju, upaliću televizor, djeca mirno bulje u ekran, ne skaču po kući. A sadržaj koji upijaju preko ekrana nekad je opasnije od bilo kakvih malih dječijih nestašluka.
Nisam za uvođenje predmeta "moral", al sam za uvođenje predmeta "kultura ponašanja" pa nek se djeci kaže kako je društvo skontalo da treba da se ponašaju. Neki će prihvatiti, neki neće, ali ne treba ni sve pokorno da slušaju.
Roditelji bi morali imati mnogo više vremena za djecu. Oni kontaju, upaliću televizor, djeca mirno bulje u ekran, ne skaču po kući. A sadržaj koji upijaju preko ekrana nekad je opasnije od bilo kakvih malih dječijih nestašluka.
-
kojeime
#44 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Ja: Sine, kceri, trebate uciti i biti pristojni, posteni i tako...
Oni: Stari, ti si bio pristojan, ucio, posten si i sada radis 15 sati dnevno svaki dan, kada dodjes kuci nemas snage ni za sebe, samo da ti je spavati jer sutra (a nedjelja je sutra) moras opet na posao ujutro rano, nemas vremena da budes sa nama, nemas novca da nam omogucis da nesto radimo u slobodno vrijeme, neki hobi, umjesto sto smo na ulici, gazda te iskoristava kao roba, na salteru te zajebavaju mjesecima za neki papir, doktor te pravi budalom. Dok onaj nas jaran iz skole sto mu je stari kriminalac moze da se bavi kakvim god hobijem hoce jer mu stari ima love, idu svaki vikend zajedno negdje i druze se, lijeci ga dobar privatni doktor kojeg stari plati i jos mu zaprijeti da ce mu pucati u koljena ako se bude zajebavao sa njegovim djetetom, teta na salteru njegovom starom izda papir i prije nego sto ovaj i kaze kakav mu papir treba. Bogati, stari, kome ti prosipas suplju.
I tu sav razgovor o moralu, sistemu vrijednosti, potrebi za lijepim vaspitanjem, obrazovanjem i postenjem prestaje. Zivot jednostavo pokaze da ono sto mislimo da bi trebali nauciti nasu djecu nije tacno, cak im moze i stetiti u danasnjem svijetu.
Oni: Stari, ti si bio pristojan, ucio, posten si i sada radis 15 sati dnevno svaki dan, kada dodjes kuci nemas snage ni za sebe, samo da ti je spavati jer sutra (a nedjelja je sutra) moras opet na posao ujutro rano, nemas vremena da budes sa nama, nemas novca da nam omogucis da nesto radimo u slobodno vrijeme, neki hobi, umjesto sto smo na ulici, gazda te iskoristava kao roba, na salteru te zajebavaju mjesecima za neki papir, doktor te pravi budalom. Dok onaj nas jaran iz skole sto mu je stari kriminalac moze da se bavi kakvim god hobijem hoce jer mu stari ima love, idu svaki vikend zajedno negdje i druze se, lijeci ga dobar privatni doktor kojeg stari plati i jos mu zaprijeti da ce mu pucati u koljena ako se bude zajebavao sa njegovim djetetom, teta na salteru njegovom starom izda papir i prije nego sto ovaj i kaze kakav mu papir treba. Bogati, stari, kome ti prosipas suplju.
I tu sav razgovor o moralu, sistemu vrijednosti, potrebi za lijepim vaspitanjem, obrazovanjem i postenjem prestaje. Zivot jednostavo pokaze da ono sto mislimo da bi trebali nauciti nasu djecu nije tacno, cak im moze i stetiti u danasnjem svijetu.
- drug_profi
#45 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Mislim da je suvisno, a pogtovo kao cijeli jedan predmet. Sta bi se to slusalo godinu dana? Nek se ugradi u program nekog predmeta, 5-6 casova etike i eto, "briznim roditeljima" profesionalne pomoci.
Bolje bi im bilo da sa djecom razgovaraju svaki dan i da daju vlastiti primjer. To je jedini nacin. Nastavnik sto prica na jedno udje na drugo izadje.
Bolje bi im bilo da sa djecom razgovaraju svaki dan i da daju vlastiti primjer. To je jedini nacin. Nastavnik sto prica na jedno udje na drugo izadje.
- altgr
#46 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Zavisno kako se predavac postavi prema ucenicima, da li samo kao predavac ili kao prijatelj.drugi profil wrote:Mislim da je suvisno, a pogtovo kao cijeli jedan predmet. Sta bi se to slusalo godinu dana? Nek se ugradi u program nekog predmeta, 5-6 casova etike i eto, "briznim roditeljima" profesionalne pomoci.
- drug_profi
#47 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Opet ti je vaspitanje u primjeru autoriteta.altgr wrote:Zavisno kako se predavac postavi prema ucenicima, da li samo kao predavac ili kao prijatelj.drugi profil wrote:Mislim da je suvisno, a pogtovo kao cijeli jedan predmet. Sta bi se to slusalo godinu dana? Nek se ugradi u program nekog predmeta, 5-6 casova etike i eto, "briznim roditeljima" profesionalne pomoci.
Roditelj bi trebao biti autoritet, ali ne radi straha, nego zbog ljubavi i respekta.
Dakle ono sto autoritet radi, to usmjerava i dijete. Nastavnik nikad ne moze biti takav autoritet.
-
Avetinho
#48 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Moj komentar dole se odnosi na ovo:shiny wrote:Nisu ranije generacije ništa bolje odgajane. Da jesu, ne bi bilo sad ovako. Niti su ove nove generacije toliko neodgojene. Znam toliko fine i kulturne djece, mnogo su kulturniji od 90 posto "odraslih" odgajanih u nekim ranijim sistemima.
Moram opet spomenuti staru prezvakanu pricu o Valteru koji brani Sarajevo.Nisu ranije generacije ništa bolje odgajane.
Iz mog naselja su u rat dobrovoljno otisli djeca koja su mogli imati mnogo "pametnija" posla, i mnogo ljepse stvari za ukrasti, nego stavljat svoj zivot na kocku. U mojoj knjizi, njihovi su roditelji odradili fantasticno -- naucilo djecu za sta vrijedi ginut i zivit.
Bilo je, naravno, i sljama koji je na povrsinu isplivao. Ali takvi su, kad ih se ufati, letjeli sa balkona.
Nije da ja preporucujem da tako teba radit sa danasnjim sljamom, ali u to vrijeme je funkcionisalo.
- JThomas
#49 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
jednostavno ne postoji konsenzus o tome šta je moralno da bi to mogao podučavati. i "ne ukradi" je postalo jako relativno, za dobar broj ljudi danas kod nas je onaj ko neće da ukrade levat.
-
sarajevonekad
#50 Re: Moralni odgoj u školstvu-da ili ne?
Ne bih rekao da sam pobrkao Moral i korupciju, jer je opštepoznata činjenica da je zakon, naročito moderni zakon zasnovan na univerzalnim moralnim načelima koja se svode na to da niko (normalan) ne učini drugom što ne bi želio da njemu/njoj neko učini....(" Natural lawyers argue that law reflects essentially moral and unchangeable laws of nature..." :http://en.wikipedia.org/wiki/Law)...
Druga je stvar što neki oblici morala nisu obuhvaćeni zakonom, ili su manje obuhvaćeni....
Očigledno je prije pokretanje ove teme trebalo postaviti temu definicije Morala....
s.
Druga je stvar što neki oblici morala nisu obuhvaćeni zakonom, ili su manje obuhvaćeni....
Očigledno je prije pokretanje ove teme trebalo postaviti temu definicije Morala....
s.
Last edited by sarajevonekad on 08/05/2013 02:16, edited 1 time in total.